Tapaus nimeltä tutti

02.06.2013

Niin moni toivoi tutista luopumis -tarinaa että päätin sen sitten kirjoittaa! Tiara ei oikeastaan koskaan ole ollut hirveän kova syömään tuttia, vaan on syönyt sitä lähinnä päiväunilla, yöunilla ja silloin jos on ollut jokin harmi kuten flunssa tai se syksyinen vauvarokko. Hampaiden tulo on neidillä tapahtunut sen verran huomaamattomasti että Tiara ei ole niidenkään takia oikeastaan koskaan itkeskellyt tai syönyt tavallista enempää tuttia ainakaan niin että olisin kiinnittänyt siihen huomiota. Kai meidän neidillä on sitten aina ollut vain niin paljon asiaa että tutti on ollut tiellä!

IMG_41831-vuotissynttäreiden aikoihin mä aloin tehdä niin että tutti oli aina sängyssä/vaunuissa jos ei ollut uniaika ja sitten toki annoin jos Tiara vaikka kaatui kävelyharjoituksissaan ja tuli pipi ja paha mieli. Meidän muuton aikoihin marraskuussa tuttipullo jäi kokonaan pois, siihen asti se oli ollut vielä käytössä yhden kerran iltaisin ennen yöunia. Tiara nukahti muuttopäivänä ilman iltamaitoa ja samalla mä heitin kaikki tuttipullot roskikseen ja päätin että tuttipullon käyttö oli nyt siinä. Eikä Tiara kertaakaan itkeskellyt tai kysellyt iltamaidon perään, kai se oli äidille enemmän jännittävä asia kuin Tiaralle.

Tutin kanssa en pitänyt kiirettä, koska Tiara ei ole sitä niin paljoa syönyt että se olisi hirveästi haitaksi hampaille vaikka luopumisessa olisikin kestänyt pidempään. Alkukeväällä mietin hetken että oltaisiin jätetty tutti pois ennen pikkusiskon syntymää, mutta päätettiin sitten Oton kanssa että antaa Tiaran syödä tuttia vielä. Olisi tuntunut ilkeältä viedä tutti ennen niin isoa muutosta! Kun pikkusiskon syntymä ei sitten ollutkaan Tiaralle niin traumoja aiheuttava ja mullistava elämänmuutos kuin mitä etukäteen ajattelin, olen vain odotellut sopivaa hetkeä tutista luopumiselle.

vklppp 003Tipa 1kk

Tiistaina sitten sopivasti mä en kertakaikkiaan löytänyt tuttia mistään kun Tiara oli menossa päiväunille ja päätin että kokeilen mitä tapahtuu jos en annakaan tuttia. Sanoin Tiaralle tutin menneen hukkaan ja Tiara tyytyi siihen. Neiti totesi itse vielä perään että ”Iso tyttö, ei tartte!” ja jäi reippaasti omaan sänkyynsä höpöttelemään. ”Voiko tää oikeasti käydä muka näin helposti?” mä ajattelin ja eihän se ihan sitten niin helposti mennyt. Tiara höpötteli yli tunnin omassa sängyssään saamatta unta ollenkaan ja sitten mä kävin hakemassa hänet ja hän iloisena toivotti ”Huomenta kaikille!”. Ei siis nukkunut sekuntiakaan.

Mä en kuitenkaan halunnut luovuttaa, koska tiesin että kun päikkärit jäi välistä niin nukahtaminen käy illalla vielä tavallistakin nopeammin, luultavasti siis myös ilman tuttia. Illalla sitten tavalliseen tapaan laitettiin Tiara nukkumaan, annettiin puput kainaloon ja toivotettiin hyvät yöt. Tiara kerran sievästi totesi että ”Tutti hukassa, äiti etsimässä!” johon sanoin että äiti ei löytänyt tuttia ja taas Tipa onneksi otti ihan lunkisti ja laittoi pään ihan tyytyväisenä tyynyyn. Tiara höpötteli varttitunnin ja nukahti sitten, jes!

Ensimmäisen nukahtamisen jälkeen mä olin vakuuttunut että nyt tämä onnistui ja sen jälkeen ei ole tuttia näkynyt Tiaran suussa. Tiara ei myöskään ole varastanut vauvan tutteja, eikä enää kysellyt tutin perään. Sen sijaan iltarutiineista on tullut sitäkin tärkeämpiä (sen lisäksi että ennen piti käydä äiti, isi ja sisko läpi kun mietittiin ketkä rakastavat Tiaraa on nykyään mukana myös mummu, Mörkö ja miljoona kaveria, jokainen yksitellen ja jos joku unohtuu välistä niin Tiara huomauttaa heti asiasta). Vaan eipä se haittaa! Nukahtamisessa kestää Tiaralla edelleen hieman kauemmin kuin ilman tuttia, mutta Tiara on aina jäänyt tosi sievästi sänkyyn itsekseen eikä ole sieltä kiipeillyt omin luvin pois vaikkei uni olekaan heti tullut että se ei mua stressaa todellakaan jos hän hetkisen pidempään selittää omiaan sängyssä ennen kuin uni tulee.

IMG_4694Tipa 6kk

Meillä tämä kävi helpoiten näin, etten alkanut höpöttelemään mitään että tutti viedään oravavauvoille/annetaan siskolle ym. koska Tiara tyytyi noin hienosti siihen että se vain meni hukkaan. Joskus yksinkertainenkin vain toimii, eikö!


21 Responses to “Tapaus nimeltä tutti”

  1. Nea sanoo:

    Ihana toi Tipa 6 kk kuva!! <3

  2. Emppu sanoo:

    Voi vitsit, kuinka helposti teillä onnistui Tiaran kanssa tuokin homma! On se kyllä ihmeenlinen ipana 😀 Aivan ihanat kuvat pikku-Tirriskästä!♥

  3. Jelena sanoo:

    Hienosti pääsitte tutista eroon! Meilläkin onneks helposti päästin eroon,poika vaan heitti kaikki tutit pois kun oli vähän päälle vuoden,ei vaan kelvannut enää 😀

  4. Merlina sanoo:

    Ihanaa kun on helppoa! 🙂

    Meillä oli poika 11kk kun tutti jäi vain pois, yks ilta sitä ei vain hoksattu antaa kun lähdettiin autoilemaan kotiin.

  5. Petra sanoo:

    Vautsi kuinka helposti teillä tuo kävi! Musta tuntuu, ettei meilläkään siitä tule mitään hirveetä ´´sotaa”, kun se aika koittaa, koska Kevin (kohta 10kk) Ei ole yöunilla käyttänyt tuttia ööömm ainakaan 3kuukauteen ollenkaa (ei vaan ole kertakaikkiaan tarvinut sitä) ja nyt muutama viikko ollut niin, että on itse heittänyt päikkäreilläkin tutin pinniksen laidan yli ennen nukahtamista. Meillä siis lähinnä se tutti silloin, kun harmittaa ja autossa se on oltava tai tulee kiukku 😀
    Ihanat kuvat ♥

  6. Inka sanoo:

    Voi teillä meni helposti! 🙂 meilläkin juuri luovuttiin 1v2kk neidin tutista. Ekat päiväunet ja ilta meni ilman itkuja ja tyttö nukahti ihan normaalisti, ehdinkin jo ajatella että sepä kävi helposti. Seuraavat pari päivää tyttö sitten huusikin lähes tunnin aina nukkumaan mennessä. Kävi jo monta kwertaa mielessä,että käy vain tyrkkäämässä tutin suuhun kun siihen kuitenkin nukahtaisi heti. Onneksi mies kuitenkin jaksoi itkua paremmin kuunnella eikä antanut luovuttaa 🙂 nyt tyttö nukahtaa jo samallatavalla kuin ennenkin!

  7. laura sanoo:

    Voi eikä kuinka söpöjä kuvia! 🙂

  8. Karoliina K sanoo:

    Voi liikkis mitä kuvia 🙂 Meillä olis sama edessä kunhan jaksais ottaa itseään niskasta kiinni… Kiva kuulla että kohtuu helposti meni!

  9. Ellinoora sanoo:

    Meillä jäi tutti ihan vahingossa pois kun Luna oli vähän reilu vuoden vanha. Kukka nukahti yöunille ilman tuttia, omin avuin ja seuraavana aamuna kun lähdettiin seitsemän aikaan kotoa olin unohtanut pakata tutin kassiin mukaan. Kotiin tultiin takaisin vasta kahdeksan jälkeen illalla ja typykkä olikin nukahtanut rattaisiin yöunille(siitä sniikisti toisen heräämättä vaipan vaihto ja yöpuku päälle). Seuraavana päivänä ei kaivattu tuttia ollenkaan koska oli kiva päivä ja haavereiden tullessa lohdutus onnistui muilla keinoin.. Illalla tajusin sitten ettei tuttia oltu syöty kahteen päivään ollenkaan ja päätin etten enää antaisi sitä ollenkaan.. Torstaina ikää tulee vuosi ja kaksi kuukautta, huhtikuun eka päivä syntyi likalle pikkuserkku jonka tutut ovat käyneet kädessä, mutta suuhun eivät ole koskaan päätyneet.
    En joutunut mitään stooreja tutin lahjoituksista minäkään kertoilemaan vaan jos joku kumma tutti on sieltä täältä löytynyt on se tuotu minulle ja sanottu ”vauvan” viitaten pikkuserkkuun!

    Nyt kun vielä saisin Lunan suostumaan omassa sängyssä nukkumaan, aiemmin meni hyvin ja sinne nukahdettiin hienosti omin avuin, mutta hampaiden tulo ja äiti-kausi(ei kelpaa kenenkään muun syli kuin minun ja kokoaika roikutaan lahkeessa) rokotti tätä hienosti alkanutta unirutiinia, on neiti alkanut nukkumaan vieressä sillä pinnasängyssä maksimissaan viisi minuuttia nukuttuaan noustaan laitaa vasten seisomaan ja silmät kiinni itketään, että ”viereen”. Onneksi tämän kanssa ei ole mitään hoppua ja saa ollakin vieressä niin kauan, että kasataan pinnis pois ja pistetään tilalle se isojen tyttöjen sänky!

    • Ellinoora sanoo:

      Kännykän automaattikorjaus heitti sanojen tilalle jotain toisia sanoja, mutta luultavasti tekstistä saa kuitenkin selvää mitä yritin tarkoittaa! :–)

    • Iina sanoo:

      Kiva että jaoit teidän tuttitarinan :)! Tosi helposti sujui teilläkin! Meidänkään Tiara ei ole varastanut vauvan tuttia vaan aina ilmoittaa että ”vauvan tutti” 😀

      Meillä Tiara ei koskaan nukkunut pahemmin vieressä vaan aina hyvin omassa pinniksessään ja siirtyi tosi helposti myös isojen tyttöjen sänkyyn mutta tää pienempi typy nukkuu aina vieressä – omaan sänkyyn en ole vielä edes kokeillut kertaakaan :D!

      Mukavaa kesää teille!

  10. Taidetaanpa kokeilla tälläistä kun Kiiruska on lähellä vuoden vanha. Nykyään hän nukahtaa itse sängyssä, mutta joskus pitää käydä laittaa tutti suuhun. Tänään hän itse piteli sitä ja puri kovaa muovia. Väillä hän höpötteli (vauvakieltä) sekä leikki pehmolelujen kanssa.
    7 kk jäljellä ennen kuin tutti lakko alkaa!

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.