Näkökulma blogimainontaan

25.03.2014

Kirjoitin bloggaamisesta viimeksi syyskuussa, ja silloin postaus oli suosittu ja keräsi teiltä paljon kiitosta. Oton kirjoittama postaus siitä, millaista on olla bloggarin aviomies suorastaan räjäytti pankin etenkin kommenttien suhteen, mutta yhä vain tämä aihe jaksaa kiinnostaa, herättää kysymyksiä ja keskustelua, niin hyvässä kuin pahassakin. Otto keskittyi enemmän postauksessaan siihen työn määrään, jonka blogin eteen teen,  mutta mä ajattelin valottaa vähän enemmän nyt omasta näkökulmastani sitä bloggaamisen suurinta tabua, blogimainontaa.

Blogimainonta on nykyään arkipäivää, yhtä yleistä kuin lehtimainonta. Siinä missä lehtimainonnan saama negatiivinen huomio jää yleensä ajoittaisiin ”lehdessänne oli liikaa mainoksia” -nurinoihin, blogimainonta on tabu, suuri ärsytyksen aihe, josta bloggaajia haukutaan, moititaan ja kadehditaankin. Blogimainonnan tarkoitus on sama, kuin lehtimainonnankin – välittää lukijoille informaatiota, kokemuksia ja kuvia uusista tuotteista. Toteutustapa, ja sitä kautta lukijoiden suhtautuminen mainontaan on kuitenkin täysin erilaista.

Siinä missä lehden kosmetiikkatestauksissa kasvottomat henkilöt testaavat tuotteita (arvatenkin ilmaiseksi) ja kirjoittavat kokemuksistaan, blogimainonnassa testaajalla on kasvot, nimi ja tunteet. Yhtäkkiä tuotteen saaminen ilmaiseksi onkin väärin, ja bloggaaja ei varmasti kerro kokemuksistaan rehellisesti, koska sai tuotteen ilmaiseksi. Koska kasvotonta henkilöä, yhtäkuin lehteä, on ihmisten hankala kadehtia, ei sellaista ilmiötä olekaan kuin Trendi -lehden ”Nainen 35v” -testaajan kadehtiminen. Bloggaajien kadehtiminen tuntuu sensijaan olevan yleisempää kuin Conversejen käyttö.

Vaikka mulla alkaa olla kokemusta blogimainonnasta jo aika paljon, olen silti moniin konkareihin verrattuna täysin lapsenkengissä vielä. Silti en ikinä kritisioisi ketään bloggaajaa, joka rehellisesti ja avoimesti kertoo yhteistöistään blogissaan, niinkuin kuuluu. Usein bloggaajia haukutaan siitä että esimerkiksi asukuvan alla lukee jonkin tuotteen olevan ”saatu”. Sen kertominen että tuote on saatu, koetaan nolona ja itseriittoisena leuhkimisena ”katsokaa mitä kaikkea saan ilmaiseksi”. Fakta on kuitenkin se, että meidän täytyy bloggaajille asetettujen sääntöjen mukaan kertoa jos jokin tuote on saatu, muuten syyllistymme piilomainontaan.

kollaasi1Sellaista postausta, joissa saatuja tuotteita näkyy asussa tai vaikka naulakossa hengailemassa, en koe varsinaisiksi mainospostauksiksi, sillä saadut vaatteet ovat mulle aivan tavallisia, itse valittuja käyttövaatteita joita käytän niinkuin kaikkia muitakin vaatteita. Mun blogin kuulumispostauksiin asukuvat ovat aina kuuluneet, ja tulevat kuulumaan jatkossakin. Minun mielestäni se, että joissakin kuvissa näkyy saatuja tuotteita kuulumisten kerronnan lomassa, ei muuta postausta mainokseksi, mutta joidenkin viimeaikaisten kommenttien perusteella osa lukijoista on sitä mieltä.

Mun täytyy kertoa aina kun tuote on saatu, mutta se miten tuote on saatu, ei tule yleensä esille. Osan vaatteista saan esimerkiksi jatkuvalta yhteistyökumppaniltani Sheinsidelta. Valitsen itse muutaman vaatteen heidän nettisivuiltaan, jotka he sitten lähettävät minulle sitä vastaan että kuvaan ne päälläni ja esittelen kuvat blogissani. Mitään kirjoitus- tao kehumispakkoa tms. mulla ei vaatteista ole, ja olenkin aina rehellisesti kertonut kun tuotteet ovat olleet liian isoja/ei sellaisia kuin piti tai muuta vastaavaa.

Osa vaatteista tai asusteista on peräisin bloggaajille järjestetyistä ystävämyynneistä tai vanhan sesongin pois jaoista, osa pr-tilaisuuksissa jaettavista goodiebageista. Niistäkin mun täytyy mainita, vaikka en ole edes keskustellut kenenkään kanssa yhteistyöstä tai kukaan ei ole tietoinen että saatan esitellä vaatteita blogissani. Mainita pitää, koska olen kuitenkin saanut ne ilmaiseksi. En halua ottaa riskejä blogimainonnan suhteen, tai olla epärehellinen. Siksi kerron aina läpinäkyvästi, kuin kerrottavaa on, senkin uhalla että leimaudun ilmaisen tavaran perässä juoksevaksi harakaksi, jota oikea bloggaaminen ei enää kiinnosta.

Teen yhteistyötä vain sellaisten tahojen kanssa, jotka noudattavat blogimainonnan ohjeistusta ja arvostavat sekä bloggaajaa, että lukijaa. Tärkeintä yhteistöissä on kuitenkin edellämainittujen seikkojen lisäksi se, että tuote miellyttää minua ja voin seistä sen takana. En esittele blogissani sellaisia tuotteita, joita en itse voisi kuvitella ostavani. Se on totta, että osaa tuotteista en välttämättä tulisi ostaneeksi ilman että niitä saatettaisiin mun tietoisuuteen mun blogini kautta. Tämä ihan puhtaasti siitä syystä, että en itse ehdi seuraamaan kovinkaan paljoa esimerkiksi lehtiä tai tuotearvosteluja, ja näinollen pitäytyisin varmasti vanhoissa, tutuissa ja turvallisissa tuotteissa, enkä uskaltaisi kokeilla uutta. Siksi olenkin iloinen siitä, että mulla blogin kautta on mahdollisuus tutustua ensimmäisten joukossa moniin huippukivoihin tuotteisiin!

kollaasi2Yhteistyöjuttujen toteutustapoja on monia myös blogimainonnassa. On sisältöyhteistöitä, ne ovat niitä postauksia joissa saan jonkin tuotteen ja kerron siitä teille. On postauksia, joita multa ei pyydetä, mutta jotka itse haluan tehdä mulle annetusta tai lähetetystä tuotteesta, koska koen sen niin hyväksi, että haluan kertoa siitä myös muille. Lisäksi on vielä arvontoja, lukijoiden suosikkeja. Arvontapostaukset ovat ainoita, joiden kaupallisuudesta kukaan ei yleensä keksi mitään negatiivista. Usein myös kommenteissa sama ip-osoite käy arvontapostaukseen kommentoimassa nimellä ja sähköpostiosoitteella, kuinka blogini on ihana, ja sisältöyhteistyössä valittaa nimettömänä pelkäksi mainostukseksi muuttuneesta blogistani.

Mä itse tiedän, ja suurin osa lukijoistakin tietää että mun blogi on paljon muutakin kuin yhteistöitä ja ilmaislahjoja. Viime aikoina koen etenkin löytäneeni sisäisen kirjoittajani uudelleen, ja olen kirjoittanut useampia pidempiä, pohdiskelevampia postauksia pinnallisempien hömppäpostausten rinnalle, ja niin aion tehdä myös jatkossa. Bloggaaminen on aika armotonta, sillä lukijoihin täytyy tehdä vaikutus nopeasti. Aika on kultaakin kalliimpaa, ja lukijat tuomitsevat hyvin pian jopa lempparibloggaajiaan, jos lyhyen ajan sisällä tulee liian monta postausta jotka ovat mainosta, tai eivät kolahda itselle. Se on täysin ymmärrettävää, itsekin kiireisenä äitinä tiedän, että aikaa ei juuri ole hukattavaksi. Huonon lehtiartikkelin tai tylsän tosi tv -ohjelman kanssa vietetty viisiminuuttinen ärsyttää, kun sen olisi voinut käyttää niin paljon fiksumminkin.

Pyrin kuitenkin aina toteuttamaan itseni näköisesti kaiken, mitä kirjoitan, ja perimmäisenä ajatuksena mulla on viihdyttää, välittää tietoa ja tuoda hyvää mieltä, oli kyseessä sitten yhteistyöpostaus tai Tiaran kuulumiset. Aina kaikki ei kolahda, eikä tarvitsekaan. Itseä kiinnostamattomat jutut voi huoletta skipata, sen sijaan että käy narisemassa kommenttiboksissa mainonnan turhuudesta. Tuotelanseeraukset, yhteistyöt ja blogijuhlatkin menevät sykleissä, toisinaan niitä sattuu useampia samalle viikolle, toisinaan on hiljaisempaa. Se että joskus tulee useampia yhteistöitä lyhyen ajan sisällä ei tarkoita sitä että blogi olisi muuttunut kaupallisuuden ruumiillistumaksi.

Mielestäni se on hienoa, että Suomessa on asetettu selkeät säännöt myös blogimainontaan. On reilua lukijoille, että mainonta on merkitty selkeästi. Esimerkiksi Ruotsissa, missä bloggaaminen on jo pitkään ollut miljoona kertaa suurempi bisnes kuin Suomessa, ei mainonnasta tunnu olevan juuri mitään sääntöjä. Useinkaan ei ruotsalaisia blogeja lukiessa tiedä mitkä vaatteet ovat ilmaisia, mitkä linkit mainoslinkkejä tai mikä kehu aitoa, mikä maksettua. Ruotsalaisia lukijoita tämä ei kuitenkaan tunnu häiritsevän, ehkä se on se ruotsalaisten iloinen ja toiset huomioonottava asenne, mikä siihen vaikuttaa. Suomessa ihmiset tuntuvat niin herkästi ajattelevan, että se mitä joku muu saa on itseltä pois.

kollaasi3Mutta maassa maan tavalla, koska suomalaisille lukijoille mainonnan selkeys ja pelisäännöt ovat tärkeitä, on hyvä että ne on olemassa. Toivottavasti tämä postaus selvensi minun ajatuksiani ja toimintatapojani blogimainonnan suhteen! Jos heräsi jotain kysymyksiä, niin kysykää pois vain, aihe on mielenkiintoinen ja juttelen siitä mielelläni.


56 Responses to “Näkökulma blogimainontaan”

  1. laura sanoo:

    Todella hyvä kirjoitus iina, sulla on kyllä sana hallussa!:) sun blogissa ei todellakaa ole liikaa mainontaa, jatkaa samaan malliin, sun blogi on aivan ihana piristysruiske!!! 🙂

  2. krista sanoo:

    Kun vasta vuosi sitten tajusin, mitä blogit ovat, ja aloin useampaa eri blogia seuraamaan, minua myös alkuun ärsytti mainonta. Kelasin silloin juuri, että vitsit, toi sai taas jotain ilmatteeks, ”vain siksi että blokkaa”. Mutta kun lähiömutsi-blogissa oli kerran kirjoitus siitä, mitä kaikkea bloggaaja tekee postauksen eteen, aloin ymmärtämään. Minä luen kirjoituksen n. 5 minuutissa, mutta kirjoittaja itse käyttää siihen paaaaljon enemmän aikaansa, ja hakee taustatietoa asiasta. Sen jälkeen olen arvostanut hyvien bloggaajien mainos-postauksia, ja saanut elämääni paljon hyviä vinkkejä ja oppeja, myös sinun blogisi kautta 😉

  3. Iris sanoo:

    Olipas hyvä kirjoitus, tosin oon pitänyt aina sun kirjoituksista ja kirjoistustyylistä todella paljon! 🙂

  4. titti sanoo:

    Veit niin sanat suustani! Täysin samaa mieltä! Ja mä en ymmärrä miksi kenenkään tarttis hehkuttaa mitään ILMAISEKSIKAAN saatua tuotetta jos se tuote nyt sattuu olemaan susi. Mä pystyn ainakin rehellisesti kertomaan mielipiteeni ja koen, että mulla on myös oikeus muuttaa niitä jos mä myöhemmin jostain syystä johonkin petyn. Mun mielestä on kans reilua mainita blogisääntöjen mukaan, että tuote on saatu mutta itse en sitä sen kummemmin blogeja lukiessa edes ajattele. Oon laittanut hyvin samanlaisia asioita tän aiheen ympärille merkille kuin säkin.

    Itsellä ei ole tullut vastaan vielä sellaista, että yhteistyökumppani tms olisi pyytänyt/kehottanut kehumaan tuotetta tms. Silloin jäis kyllä yhteistyöt välistä, sillä koen, etten voi kirjoittaa tuotteesta hyvää jos en ole oikeasti sitä mieltä. Jos en oikeasti tykkää/ole positiivisella fiiliksellä jotain putiikkia/tuotemerkkiä kohtaan niin koen myös etten ole oikea henkilö sellaista mainostamaan missään muotoa.

    • Iina sanoo:

      No mä olen samaa mieltä! Mäkään en sellaisten kanssa tee yhteistyötä jotka toivovat pelkkiä kehuja, kyllä ehdottomasti täytyy saada kertoa rehellinen mielipide :)!

  5. Janni sanoo:

    Koko postaus täyttä asiaa, piste. Keep on going! 🙂

  6. Memppa sanoo:

    Iki ihana Iina. Kirjoitus oli suorastaan loistava ja hyvä että tuot asioita esille, edelleen. Jo aikaisemmin oton kirjoitus blogissasi, antoi minulle kylmiä väreitä. Kylmiä väreitä siksi, että kirjoitus oli hyvä ja siksi että siitä välittyi aito rakkaus ja kunnioitus sinua kohtaan. Olen aina pitänyt blogiasi juuri sinun näköisenäsi ja siksi olen siihen tykästynyt. Olet monipuolinen ja lahjakas kaikinpuolin. Hyvää kevään alkua koko perheellesi <3

  7. Voi pentele, mietin just eilen, että haluaisin kirjoittaa tästä aiheesta, mutta myöhästyin 😀 ! Mun mielestä on naurettavaa, että jostain saaduista tuotteista jaksetaan valittaa, vaikka ne ovat todellisuudessa aika pieni korvaus siitä työmäärästä, mitä moni bloggaaja tekee. Jokaisesta muusta työstä on suomalaisen mielestä ok saada palkkaa, mutta bloggaajan pitäisi tehdä työtänsä/”työtänsä” ilmaiseksi. Hiano logiikka!

    Mun mielesta jokainen saatujen tuotteiden vuoksi valittaja voisi katsoa peiliin ja miettiä, että tekisikö hän itse päivätyötä ilman minkäänlaista korvausta. Onko hän myös kateellinen muiden ammattikuntien edustajille? Ärähtääkö hän kaupan kassallakin kassatädille ”Säkin ahne paskiainen istut siinä vain palkkaa odotellen!”. Loppujen lopuksi bloggaaja harvemmin elättää itseänsä täysin pelkällä blogillaan, joten en oikeasti ymmärrä mitä kadehdittavaa siinä on. Pitää vuokrat sun muutkin maksaa. Ja vaikka elättäisi, niin herranen aika, kyllä bloggaajallakin on oikeus saada työstään jotain korvausta, oli se sitten saatu tuote tai pieni rahallinen korvaus. Kuten Oton postauksesta hyvin ilmeni, on sunkin työmäärä tämän blogin suhteen valtava!

    Kritiikki on mun mielestä paikallaan silloin, jos bloggaaja heivaa kriittisen suodattimen mäkeen, eikä yhtään mieti yhteistöitään ja moraaliaan. Esim. Kemikaalicocktailin Noora kritisoitiin siitä, ettei hän ottanut vastaan autoa yhteistyön kautta. Hirrveen leuhka ja tyhmä nainen kuulemma. Mutta kyllä hänen pisteet olisi laskenut monen silmissä, jos ekologisuudesta yms. bloggaava henkilö alkaisikin yhtäkkiä ajaa yhteistyön kautta saadulla autolla…. 😀 Mäkin olen kieltäytynyt yhdestä yhteistyöstä, koska olin juuri kirjoittanut blogissa, miten siirryin vastaavasta tuotteesta muunlaiseen syystä X ja Y. Miten mä olisin uskottavasti voinut ottaa tuotteen vastaan, vaikka se oli kaikkea sitä mitä en enää halunnut?

    Mun mielestä sun yhteistyökuviot on aina vaikuttaneet aidoilta, eikä kyllä kävisi mielessäkään kritisoida sua niiden vuoksi. Sellaisia ihmisiä nyt vain valitettavasti aina on, jotka haluavat väkisin vääntämällä keksiä jotain valittamisen aihetta, teit sitten niin tai näin. Mä linkkaisin jatkossa sellaisille pöntöille sekä tämän että Oton postauksen, niin he saisivat vähän mietittävää 😀

    • Iina sanoo:

      Amen to that! No eiköhän se ole tullut jo selväksi että me ollaan yleensä aika samalla aaltopituudella monissakin asioissa ;D!

      Blogimainonnassa tärkeintä on mun mielestä se että bloggaaja saa olla rehellinen, ja että lukijat voivat luottaa bloggaajan rehellisyyteen tuotearvioissa, eli just niinkuin sanoit, en tekisi yhteistyötä itsekään jos mainostettava tuote olisi periaatteideni vastainen!

      Sulla on niin hyvät vertauskuvat, aijai, kirjoita ihmeessä säkin postaus tästä aiheesta, sun juttuja jaksaa kyllä lukea vaikka olisikin juuri käsitellyt samaa aihetta, oot ihan huippu kirjoittaja♥

      Kiitos taas kerran ihana, ja joo pitää pistää tuo linkitysvinkki korvan taakse hankalia tilanteita varten :DD

  8. riiri sanoo:

    Hyvä kirjoitus! Kirjoitat tosi hyvää tekstiä ja sulla on tosiaankin sana hallussa:) Kiitos ihanasta blogita.

  9. Kk sanoo:

    Olipas sattuva postaus, tuli juuri viikonloppuna mietittyä bloggaajien mainostusta.
    Etsin netistä jotain kivaa mekkoa kevään juhliin, eikä mieleen tullut mitään hyvää nettikauppaa. No onneks tuli mieleen, että mikäs se liike oli mistä se bloggaaja Iina saa niitä kivan näkösiä vaatteita. Ja näin löysin sitten sheinside sivuston, mistä on lähdössä tilaus vetämään!

    Olen myös löytänyt blogien kautta pomp de lux -vaatemerkin, josta tytön tämänhetkiset lemppari vaatteet ollaan kotiututettu. Olen saanut blogien kautta arvosteluja mm. talvihaalareista ja kengistä ja olen näin osunut oman lapsen haalari/ kenkä valinnoissa heti nappiin.

    En nää mainostamisessa mitään väärää. Kyllähän se kateelliseks pistää, jos joku saa jotain ilmaiseksi. Mutta ei minusta ainakaan olisi blogia kirjoittamaan, joten suotakoon teille nämä pienet ”palkat” teidän kirjoitus työstä 😉

    • Iina sanoo:

      Voi miten kiva kuulla että olet löytänyt mun blogin kautta Sheinsiden, ehdottomasti toivon että mun blogin yt-postauksista on lukijoille hyötyä :)!

      Mukavaa kevättä sinulle ja perheellesi!

  10. Sannna sanoo:

    Minun mielestäni olisi mukava myös kuulla ei niistä kivoista/tarpeellisista jutuista mitä saatte. Moni bloggaaja sanoo ettei niistä kerro mitn, minun mielestä niistäkin pitäisi puhua, saada uusista tuotteista yms. hyvää että huonoa palautetta. Minusta se olisi tärkeää. Eikä aina vaan hekutusta kaikesta.

    • toinen sanna sanoo:

      Minustakin olisi hauska kuulla joskus mitä kaikkea ”turhaa” tavaraa olet saanut. Vaikka ymmärrän kyllä jos et halua kirjoittaa negatiivisia juttuja, mutta jollain tapaa kokisin kuitenkin kiinnostavaksi kuulla niistäkin:D

    • Iina sanoo:

      Ymmärrän tämänkin näkökulman, mutta mulla ei yksinkertaisesti ole aikaa kertoa ”keskinkertaisista” tuotteista. Jos joku on niin huonoa että ihan hävettää, niin pitäisin suorastaan velvollisuutenani kertoa lukijoille, mutta yleensä ne tuotteet mistä jätän kirjoittamatta on ihan kivoja, mutta ei niin jänniä että jaksaisin uhrata niille tekstirivejä 🙂

  11. Anna sanoo:

    Oikein mielenkiintoinen aihe. Jotenkin yllätti kommentit siitä, että olisit saanut kuulla, että blogisi on pelkkää mainosta, mielestäni näin ei ole. Olen kyllä huomannut selvästi miten blogissa on entistä enemmän tuotepostauksia ja esittelyitä ja juhlia ja gaaloja, mutta tiedätkö mitä? Olet sen kaiken ansainnut! Koska kyseessä on lempiblogini, sen sijaan että tuntisin kateuttu saamastasi huomiosta ja tavaroista, tunnen jopa hassua ylpeyttä siitä miten näen blogisi kehittyvän samaa rataa kun näen myös sinun panostavan blogiisi enemmän. Mutta tämä on niin kuin kaikki: kasvatus, ulkonäkö, parisuhde..Kun jollain menee hyvin, on aina pari Urpoa jota se ottaa päähän. Hienoa, että saat tehdä juuri sitä mitä haluat. Blogisi ansaitsee kaikki maailman palkinnot ja sinä super-äiti palkinnon. Hyvää kevättä teille kaikille!

    • Iina sanoo:

      Voiei miten ihana tyyppi sä olet! Uskomaton asenne ja empatiakyky, wau! Kiitos hurjan paljon sun kauniista sanoista, musta on mieletöntä että löytyy sun kaltaisia ihmisiä jotka osaavat toivoa toisille hyvää ja iloita heidän puolesta 🙂 Kaikkea hyvää ja ihanaa kevättä myös sinulle♥♥

  12. Elisa sanoo:

    Hei! Teen opinnäytetyötä blogimarkkinoinnista/mainonnasta. Saanko tästä tekstistä lainauksia opinnäytetyöhöni? 🙂

    • Iina sanoo:

      Toki saa tekstiä lainata kunhan mainitsee lainauksen lähteen asianmukaisesti :)!

      • Elisa sanoo:

        Kiitos!

        Piti tulla tarkistamaan vastaus, lähteet merkitsinkin heti 🙂 Opinnäytetyö käsittelee ostohalukkuuteen vaikuttamista, miesten näkökulmasta tosin mutta käytin tästä tekstistä lainauksia teoriaosuudessa 🙂

        Täytyy vielä kiittää blogistasi erikseen. Oot ihan hurjan säteilevä ja blogi on mukaansatempaava ja mielenkiintoinen!

  13. jjenni sanoo:

    Oot niin taitava kirjoittamaan! Voi kun itsekkin osais ilmaista mielipiteensä noin hyvin!! 🙂 ja täysin samaa mieltä olen. Mun mielestä siinä ei oo mitään pahaa, että bloggaajat saa ilmaisia tuotteita ja mainitsee siitä blogissaankin. Kyllä bloggaajien täytyy tehdä töitä sen eteen, että sellaiseen asemaan pääsee!! Ei sullekkaan varmasti noin paljon yhteistyömahdollisuuksia tarjoutuisi ellet sä olis nähnyt paljon vaivaa blogisi eteen ja saanut vietyä harrastustasi tälle tasolle, että pystyt ansaitsemaan sillä. Mun mielestä se on aivan oikeutettua, että huipputaitavat bloggaajat, jotka näkevät paljon vaivaa ja ilahduttavat niin monia, saavat myös jotain itselleen. Multa se ei ainakaan ole pois! sun blogista nyt viimeisenä on ”pelkkä mainos-yhteistyö” blogi tullut. Itse odotan aina sun postauksia aivan innolla. Toista noin taitavaa kirjoittajaa en tiedä! ja kuvat, aiheet ja kaikki on just mun makuun 🙂 ootte vielä niin valloittavan ihana perhe<3 jatka samaan malliin IHANA IINA<3

    • Iina sanoo:

      Voi kiitos paljon! Kiva että tykkäsit tekstistä, ja ihanaa että tykkäät muutenkin mun kirjoitustyylistä :)! Mä olen samaa mieltä siitä, että bloggaajat tekevät kyllä paljon hommia niiden tavaroiden puolesta, jotka blogeissa näkyvät.

      Kaikkea hyvää sinulle ja iso kiitos vielä! Aurinkoista kevättä♥♥

  14. Nimetön sanoo:

    Aina oppii jotain uutta, en ollut tullut ajatelleeksikaan että jos ei mainitse tuotteiden olevan saatu, olisi kyse piilomainonnasta! Mitäs tähän postaukseen muuta sanoisi, tiukkaa asiaa alusta loppuun, nauratti se ilmaus ”ilmaisen tavaran perässä juoksevasta harakasta” 😀 Noista arvontapostauksista tuli mieleen, että uskomatonta miten paljon kommentteja niihin aina tulee, oli kyseessä millainen tuote vain: Mahtaako jokainen osallistuja oikeasti olla kiinnostunut itse tuotteesta vai ns. ilmaisesta tavarasta? (;

    Mutta tosiaan tämä vain jostain syystä (erilaisia, mutta aina symppiksiä ja hyvää mieltä tuovia postauksia) on lemppariblogini, ja on hienoa seurata niin kirjoittajan kuin bloginkin kasvua ja kehitystä. Minulle ainakin tulee hyvä mieli siitä että ihanaa blogia kirjoittava bloggaaja saa kivoja juttuja vaikkapa niiden yhteistöiden kautta, niistähän syntyy kivoja postauksia ja upeita kuvia lukijoillekin selailtavaksi (:

    • Iina sanoo:

      Niin se on, kiva että opetin jotain uutta :D! Mä en tiedä ihmisten syitä arvontoihin osallistumiseen, mutta musta on ihanaa että aina joku voittaa jotain kivaa ja tulee iloiseksi! 🙂

      Ihana kuulla että mun blogi on sun lemppari, oon tosi otettu :)! Sulla on hieno asenne ja vaikutat ihan huipputyypiltä, kiitos vielä hurjan paljon sun kauniista sanoista!♥ Aurinkoista kevättä!

  15. Jennica sanoo:

    Tosi hyvä postaus! Yksi mikä varmaankin aiheuttaa sitä kateutta on se että te bloggaajat ette maksa saamistanne tuotteista joista me ”tavalliset” saadaan sitten maksaa enempi tai vähempi. Joillain bloggaajilla saattaa olla jokainen päällään oleva vaate saatu yhteistyön kanssa jolloin rahaa säästyy satoja euroja. En siis kiellä ettei itseäni laittaisi välillä ihan liian kateelliseksi se että itse maksan vaatteista hulluna ja sitten samaan aikaan joku bloggaaja bloggaa samasta tuotteesta maksamatta yhtään mitään, kunhan vain mainitsee siitä blogissaan niin saat tuotteet ilmaiseksi.. Mutta se on vain se palkkio siitä mitä te bloggaajat saatte siitä että meitä lukijoita viihdytätte! Mutta tahtoisin kuulla myös niistä huonoistakin tuotteista. Mutta Iina, elä kuluta itseäsi loppuun blogin ja arjen kanssa!! Näytät välillä vaan niin väsyneeltä että mene ihmeessä ajoissa nukkumaan, tosi lukijat jaksaa odottaa!;)

    • Iina sanoo:

      Kiitos paljon :)! Se on juuri se virhe, että lukijat ajattelevat usein että kaikki se tavara on ”ilmaista” vaikka oikeasti bloggaajat tekevät jokaisen jutun eteen ison liudan hommia. Huonoista tuotteista senverran, että mulla ei yksinkertaisesti ole aikaa kertoa ”keskinkertaisista” tuotteista. Jos joku on niin huonoa että ihan hävettää, niin pitäisin suorastaan velvollisuutenani kertoa lukijoille, mutta yleensä ne tuotteet mistä jätän kirjoittamatta on ihan kivoja, mutta ei niin jänniä että jaksaisin uhrata niille tekstirivejä 🙂 Mä yritän olla kuluttamatta itseäni loppuun, vaikka hommia riittääkin 😀 Kauheaa, pitää ostaa parempi peitevoide jos väsymys paistaa läpi 😉

  16. Emilia sanoo:

    Ihan totta puhut ihana Iina! 🙂 Vaikka valehtelematta (15.23 kommentoijaa lainaten) välillä hieman ärsyttääkin se että suositut bloggaajat saa vaatteita yms ilmaiseksi ja itse joutuu niistä maksamaan! Ja silti vaikka kirjoitankin blogia, se ei vaan ole suosittu, vaikka näänkin blogini eteen paljon aikaa ja se vie paljon aikaa elämästäni. Mutta toisaalta, kyllä mä ainakin koen että se olet ansainnut ilmaiset vaatteet ja kun vielä uhraat kallista aikaasi esittelemällä niitä lukijoille 🙂

  17. daisy sanoo:

    Hei Iina! Hieno kirjoitus. Mietin vain että pitääkö teidän maksaa veroja noista tuotteista ja yhteistyöpostauksista? Kumminki varmasti useammista satasista on kyse yhteensä.

  18. Nanda sanoo:

    ”Siinä missä lehden kosmetiikkatestauksissa kasvottomat henkilöt testaavat tuotteita (arvatenkin ilmaiseksi) ja kirjoittavat kokemuksistaan, blogimainonnassa testaajalla on kasvot, nimi ja tunteet. Yhtäkkiä tuotteen saaminen ilmaiseksi onkin väärin, ja bloggaaja ei varmasti kerro kokemuksistaan rehellisesti, koska sai tuotteen ilmaiseksi. Koska kasvotonta henkilöä, yhtäkuin lehteä, on ihmisten hankala kadehtia, ei sellaista ilmiötä olekaan kuin Trendi -lehden ”Nainen 35v” -testaajan kadehtiminen. ”

    Olen tästä vertauksesta ehkä hieman eri mieltä. Mielestäni vertaus ei ole ihan osuva sikäli, että naistenlehtiä lukiessa lukija tietää, että tavallisesti lehti sisältää (tai no, on täynnä) mainoksia, joten silloin jo lehden avatessaan odottaa näkevänsä niitä ja tuotteita esittelevät artikkelit luetaan ehkä kokonaan mainosjuttuina eikä niinkään tällaisina blogipostauksen tapaisina henkilökohtaisina kirjoitelmina.

    Samaten se, että bloggaajat usein veikkaavat mainospostausten negatiivisten kommenttien johtuvan kateudesta, ei mielestäni välttämättä pidä kokonaan paikkaansa. Varmasti monet myös kadehtivatkin bloggaajien saamia hyödykkeitä mutta luulisin, että ihan puhdas ärsytys on myös yksi tekijä tässä sopassa? Vähän saman tapainen kaikille tuttu ärsytys on se, kun alkaa lukea naistenlehteä ja ensimmäiset 10 sivua pitää hypätä yli, kun ne ovat pelkkiä koko sivun mainoksia. Tai kun se ärsyttää, että leffaan mennessä ekat 15 minuuttia valkokankaalla vilisee kaiken maailman mainoksia. Sitten taas nämä samat ihmiset kuitenkin naistenlehteä lukiessaan ilahtuvat, kun löytävät lehden välistä ilmaisen meikkivoidenäytteen tms. ilmaista (tämä siis vertauksena arvontojen suosioon blogeissa).

    Erityisesti alkuajoista saakka blogeja seuranneet ehkä kokevat jotenkin pettyvänsä, kun ennen niin mielenkiintoisesti ja avoimesti vain elämästään ja omista asioistaan kirjoittanut bloggaaja siirtyykin kirjoittamaan paljon ”hömppää” ja mainospostauksia alkaa tulla useammin kuin ennen ja ne vievät tilaa henkilökohtaisilta ja mielenkiintoisimmilta jutuilta. Omasta elämästään kertomista joutuvat monet suosioon nousseet bloggaajat rajoittamaan mutta siitä huolimatta tämä blogien sisällön keventyminen varmasti on yksi ärsytyksen taustavaikuttaja.

    Vaikka bloggaus onkin monille työtä ja nämä ilmaistuotteet osa bloggaajien palkkaa (?), niin silti ainakin minä kaipaan aikaa jolloin blogeissa oli kyse kirjoittajista eikä tuotteista ollenkaan. Kun ketkään bloggaajat eivät esitelleet mitään tuotteita niin silloin kilpailu lukijoista käytiin ihan eri tekijöillä kuin nykypäivänä.

    Näillä kommenteilla en tarkoita pelkästään sinun blogiasi vaan ihan yleisesti tätä blogimaailmassa jylläävää mainosmurrosta.

    • Sanna sanoo:

      Olen Nandan kanssa samaa mieltä. Mainos- ja yhteistyöpostaukset tuntuu vievän monen blogista tilaa mielenkiintoisimmilta jutuilta. Ja lähes poikkeuksetta nämä mainospostaukset ovat tosi positiivisia ja tuotteita kehuvia. Tästä tulee tunne, että bloggaaja vain kehuu kaikkia saamiaan tuotteita. Itse siis kaipaan myös niitä rehellisiä ja negatiivisiakin mielipiteitä mielipidepostauksiin.
      Ihmettelen myös, että miksi bloggaajat usein ajattelevat, että mainospostausten negatiiviset kommentit johtuvat aina kateudesta. Minulle henkilökohtaisesti on ihan sama, että mitä tuotteita ja paljonko bloggaajat saavat ilmaiseksi, mutta jatkuva tuotteiden mainostaminen alkaa vain ärsyttää. Itse kun en mainospostauksia oikein jaksa lukea ja harmittaa kun lempibloggaajien postauksista yhä useampi postaus ”pitää” jättää lukematta.

    • smiley sanoo:

      Aamen, täälä ollaan asian ytimessä, pakko kompata!

    • Iina sanoo:

      ”Olen tästä vertauksesta ehkä hieman eri mieltä. Mielestäni vertaus ei ole ihan osuva sikäli, että naistenlehtiä lukiessa lukija tietää, että tavallisesti lehti sisältää (tai no, on täynnä) mainoksia, joten silloin jo lehden avatessaan odottaa näkevänsä niitä ja tuotteita esittelevät artikkelit luetaan ehkä kokonaan mainosjuttuina eikä niinkään tällaisina blogipostauksen tapaisina henkilökohtaisina kirjoitelmina.”

      Kyllä mä väitän että nykypäivänä ainakin isojen blogien lukijat tietävät blogia avatessaan että vastassa on enemmän tai vähemmän mainoksia, ihan samalla tavalla kuin lehdissäkin. Eri asia jos on kyse pienistä, henkilökohtaisista blogger-blogeista. 🙂

      Mä uskon myös että mainokset saattavat ihan puhtaasti ärsyttää, se on varmasti totta. Mutta ne ovat tulleet jäädäkseen myös blogimaailmaan, ja se miten ärsytyksensä purkaa on se asia mihin lukijat voisivat kiinnittää huomiota. On aika epätodennäköistä, että yksi nurinakommentti mainoksista parin haukun kera vähentäisi suositun blogin mainosmäärää, mutta pahan mielen se aiheuttaa bloggaajalle kuitenkin.

      ”Ja lähes poikkeuksetta nämä mainospostaukset ovat tosi positiivisia ja tuotteita kehuvia. Tästä tulee tunne, että bloggaaja vain kehuu kaikkia saamiaan tuotteita. Itse siis kaipaan myös niitä rehellisiä ja negatiivisiakin mielipiteitä mielipidepostauksiin.”

      Mä en ymmärrä sitä, että miksi negatiivinen = rehellinen? Kuten kirjoitin tuolla ylempänäkin, niin ymmärrän että kriittisiä arvioita toivotaan myös, mutta mulla ei yksinkertaisesti ole aikaa kertoa ”keskinkertaisista” tuotteista. Jos joku on niin huonoa että ihan hävettää, niin pitäisin suorastaan velvollisuutenani kertoa lukijoille, mutta yleensä ne tuotteet mistä jätän kirjoittamatta on ihan kivoja, mutta ei niin jänniä että jaksaisin uhrata niille tekstirivejä 🙂

      Toivottavasti tämä kommentti selvensi myös mun ajatuksia! Blogimaailmassa tosiaan jyllää mainosmurros, ja valitettavaa tai ei niin uskon että siihen on kaikkien, niin bloggaajien kuin lukijoidenkin totuteltava että blogimaailma ei tule enää palaamaan pelkkään tuttavalliseen jutusteluun ilman yhtäkään mainosta.

      Mukavaa kevättä teille ja toivottavasti löydätte jatkossa mun blogista myös mielenkiintoista luettavaa, vaikka yhteistyöjuttuja skippaisittekin!

  19. Mymmyryy sanoo:

    Mun täytyy myöntää että pari blogia olen hylännyt sen vuoksi, että ne meni liiaksi mainostamiseksi. Niissä oikeasti oli vaan tuote-esittelyitä, ja ne syyt miksi niitä luin, katosi kokonaan.

    Sullaki on ehkä enemmän yhteistyöpostauksia kuin aiemmin mutta ei ne häiritse kun täällä on niiiiiiin paljon muutakin 🙂

    Ja mitä tulee tuohon kateuteen niin olen tuntenut sitä itsekin joskus, täytyy myöntää. Mutta sitten tuli mietittyä mitä kaikkea se vaatii että saa ilmaistavaraa. Ja itsestäni ei olisi tuohon rumbaan joten turha mun on valittaa 😀

    Mä vaan olen niin rakastunut tähän blogiin 🙂 Jatka samaan malliin.

    • Iina sanoo:

      Ihanaa kuulla että mun blogissa on hyvä tasapaino yhteistöiden ja omien postausten suhteen, kiitos paljon :)!

      Kyllähän tosiaan se vaatii paljon duunia että niitä tavaroita saa, ei ne ilmaisia ole bloggaajallekaan 😀 Kiitos vielä hurjasti, ihana että tykkäät!♥ Ja aurinkoista kevättä sinulle!

  20. Linkku sanoo:

    Hyvä ja selkeä teksti! 🙂 Monilla ei luultavasti ole edes mitään hajua siitä, kuinka tarkkoja sääntöjä blogimainontaan liittyy. Hyvä että raotit niitä niin ei tarvitse kenenkään tän lukeneen enää ihmetellä 😀

  21. Jelena sanoo:

    Ite koen, että bloggaajat ei sinänsä saa mitään ilmaiseksi. Tai siis totta kai saavat kirjaimellisesti ilmaiseksi (=eivät maksa tuotteista), mutta maksuna kuitenkin toimii just mainonta. Ja nimenomaa se, että kuinka paljon näät vaivaa just noiden mainospostausten eteen kertoo sen, että ei se tavara oo ollu ”ilmanen”. Vaikket tuotteista maksakaan niin siitä huolimatta suoritat postauksen kautta maksun siitä.

    Eikä mun mielestä blogimainonta missään nimessä oo paha asia. Mieluummin mä luen jostain tuotteesta blogissa, jossa (toivottavasti) bloggaaja on sen verran rehellinen, että kertoo 100% oman mielipiteensä tuotteesta. Vertaisin blogimainonnan uskottavuutta kaverin tuotekokemukseen: jos kaverilla on tuote x ja hän kehuu sitä, ostan sen itselleni paremmilla mahdollisuuksilla kuin jos olisin vain lukenut tuotearvostelun lehdestä tai tuotetta myyvän nettisivun arvosteluja.

    Ja itse en ole edes tajunnut ennen, että kuinka paljon oikeasti on erilaisia tapahtumia tms. bloggaajille. Mun mielestä niistä on mielenkiintoista lukea ja on hauskaa, että tollasia erilaisia tapahtumia edes järjestetään bloggaajille. Ite en nää mitään kateuden aihetta siitä, että bloggaaja tekee suuren työn mainospostauksen tekemiseen ilmaisesta tuotteesta. En hyväksy kiusaamista missään muodossa ja netissä anonyyminä se on mun mielestä ehkä julminta. Kateus ei oo syy inistä ja haukkua toista, jos toinen on nähnyt ison vaivan blogin pitämiseen ja saanut ansaitusti paljon lukijoita ja niiden kautta suosiota.

    Tulipas pitkä kommentti 😀 Mutta jatka samaan rataan Iina ja loistavaa kevättä ja kesän odotusta koko perheelle. Toivottavasti noi loputki lumet lähtis kokonaan pois ja ne ihanat lämpöset kevätsäät tulis takasin <3

    • Iina sanoo:

      Juuri noin se on, ei se tavara ole bloggaajallekaan ilmaista, ihanaa että jotkut ymmärtävät sen :)!

      Itsekin vertaan blogimainontaa kaverin tuotekokemukseen, mä oon ostanut monia kosmetiikkatuotteita juuri bloggaajien suositusten perusteella :)!

      Bloggaajille on nykyään todella paljon tapahtumia, ja munmielestä niissä on tosi mielenkiintoista käydä, joten kiva että tykkäät lukeakin niistä :)!

      Ihana kommentti kokonaisuudessaan, suuret kiitokset sun kauniista sanoista ja aurinkoista kevättä myös sinulle<3

  22. A sanoo:

    Minua itse markkinoinnin opiskelijana harmittaa kuinka markkinoinnilla ylipäätään on usein negatiivinen maine ja sävy. Mutta uskon että markkinoinnin kenttä on muutttumassa enemmän sisältömarkkinointiin, jossa asiakkalle luodaan mielenkiintoista sisältöä jonka seurauksena hän omatoimisesti kiinnostuuu yrityksestä ja sen palveluista. Jospa markkinointikin miellettäisiin sitten positiivisemmaksi asiakkiden tarpeita palvelevaksi. Ennen markkinointi kun on ollu ärsyttävämpää ”keskeytys” ja push -tyyppistä mainontaa. Nyt asiakas valitsee itse milloin hän haluaa viesteille altistua.

    Luulen, että ärsyyntyminen blogimainintaa kohtaan johtuu siitä että asia on meille niin uusi ja blogit sekä muu uusmedia kanavana uusi. Emme ole tottuneet vastaanottamaan markkinoiniviestejä tätä kanavaa pitkin. Luulet että asenteet muutuvat vähitellen positiivisemmaksi kun mainonta myös muissa digitaalisissa kanavissa, kuten vaikka youtubessa tai instagramissa, kasvaa. Myös yritykset ja markkinoijat ovat ymmärrettävästi ihan pihalla siitä kuinka tämä muutos tulee vaikuttamaan esimerkiksi kuluttajakäyttäytymiseen tai asenteisiin mainontaa kohtaan. Pointtina siis oli, että maailma muuttuu ja kaikkien, niin yritysten kuin asiakkaiden tulee totuttautua tähän markknoinnin muutokseen. Tässä muutosvastarinnassa joutuu valitettavasti bloggajat olemaan tulilinjalla ja vastaanottamaan kriitkin

    • Iina sanoo:

      Olet varmasti oikeassa! Sisältömarkkinointi on tämän päivän juttu, eikä sitä pitäisi ottaa niin negatiivisena kuin näitä vanhempia ja tunnetumpia mainonnan muotoja. Mahtavaa että lukijoistani löytyy markkinoinnin opiskelijoita, itse kun aion samalle alalle :)!

      Sekin on aivan totta, että blogimainonta on vielä niin uutta että siihen ei osata suhtautua välttämättä. Toivottavasti siihenkin pian totutaan :)! Monien yritysten edustajien kanssa on tullut juteltua siitä kuinka nopeasti mainonta on muuttanut muotoaan parin viime vuoden aikana, ja se on vielä ihan kaikille osapuolille uutta ja hämmentävää 🙂 Sulla on selkeästi paljon tietoa aiheesta, kiitos asiantuntevasta ja kivasta kommentista. Kaikkea hyvää sulle ja menestystä opintoihin :)!!

  23. Sanna sanoo:

    Tosi hyvä kirjoitus, sulla on kyllä sana hallussa! 🙂 Itse en välttämättä jaksa lukea mainospostauksia jos tuote ei ole itseäni lähellä, mutta sitten vain jätän sen lukematta, ei sen ihmeempää, ei ärsytysta tai muuta murinaa. Mutta silloin kun esittelyssä on itseäni kiinnostavia tuotteita, koen ne todella hyödyllisiksi ja olen saanut useista blogeista todella hyviä tärppejä, koen sen nimenomaan samanlaisena suositteluna kuin jos ystävä olisi ostanut jonkin tuotteen ja toteaisi sen toimivaksi, kyllähän sellaisen tiedon mielellään jakaa muillekin! 🙂 Aurinkoista kevättä!

    • Iina sanoo:

      Kiitoksia hurjan paljon!♥ Juuri noin sen pitäisi mennäkin, jos ei aihe kiinnosta niin sitten sitä ei tarvitse lukea, turhan usein lukijat ottavat jonkin itseä kiinnostamattoman aiheen suunnilleen henkilökohtaisena loukkauksena 😀 Aurinkoista kevättä myös sinulle ja ihana kuulla että koet myös blogimainonnasta olevan hyötyä :)!

  24. Maikki sanoo:

    Kiinnostaisko sua tehdä postaus tytöistä siten että näyttää vaikka 5 onnistuneinta kuvaa lapsesta ja 5 epäonnistunutta mitkä on siis _ihan_kamalia tai tosi hassuja 😀 muistaakseni oon tän tapasta haastttea nähnyt erilaisissa blogeissa ja musta se oli tosi hulvaton 😀 ainakin itteeni kyrsii et että oma lapseni on kaunein eikä ikinä tee mitään mikä näyttäisi tyhmältä tyyliin 😀

  25. iii sanoo:

    Hyvä kirjoitus, Iina! Uskon, että yksi syy blogimainonna karsastamiselle on myös sen uutuus. Näinkin tuore ilmiö kuin bloggaus on tavallaan muutoskohdassa. Osa kirjoittaa suosittuakin blogiaan ”vain” harrastuksekseen, eikä oleta saavansa siitä minkäänlaista palkkaa lukijoiden kommentteja lukuuntottamatta. Toisaalta osa on saanut ja saamassa bloggaamisesta ammattia. Tällaiset blogit eroavat ymmärrettävästi valtavasti toisistaan erityisesti mainosten osalta. Ehkä jotkut ihmiset ajattelevat, että harrastuksen vuoksi kirjoitetut blogit ovat jotenkin aidompia. Minusta suurempi vaikuttava teijä on kuitenkin bloggaajan persoona ja kirjoitustyyli.

    Itse kaipailen muidenkin kommentoineiden tavoin yleisesti blogeissa myös niitä kriittisiä näkökulmia ja aitoa rehellisyyttä. Lisäksi olen miettinyt, kuinka helposti mainostajat saavat näkyvyyttä suosituissa blogeissa! He vain lähettävät yhden tuotteensa bloggaajalle, joka sitten esittelee sen monisanaisesti tuhatpäiselle yleisölle. Tavallaan ajattelen, että mainostajat käyttävät bloggaajia hyväkseen. Kyllä sellaisesta näkyvyydestä saisi vähän suuremmankin summan maksaa. Oletko koskaan miettinyt sitä?

    Loppuun vielä haluan sanoa, että blogisi kuuluu ehdottomasti lemppareihini, eikä sitä horjuta ajoittaiset mainokset. Joitakin pelkiksi mainoskanaviksi muuttuneita blogeja en jaksa seurata, sillä en koe saavani niistä mitään irti. Shoppailu ei kuulu tämänhetkiseen elämääni, koska olen opiskelija ja panostan mieluummin laadukkaaseen ruokaan, niin kuin sinäkin varmaan hyvän ruoan ystävänä ymmärrät. ;P Kaikkea hyvää teidän perheelle!

    • Iina sanoo:

      Kiitos hurjan paljon! 🙂 Olet oikeassa, osa kirjoittaa suosittuakin blogia vain harrastuksenaan ja se on täysin ok. Munkin mielestäni suurin vaikuttava tekijä blogin kiinnostavuudelle on nimenomaan bloggaajan persoona ja se miten hän sitä tuo esille 🙂

      Mun blogissa on kyllä tuotearvioissa aitoa rehellisyyttä, mutta kriittisiä näkökulmia ei välttämättä niin usein, koska mulla ei yksinkertaisesti ole aikaa kertoa ”keskinkertaisista” tuotteista. Jos joku on niin huonoa että ihan hävettää, niin pitäisin suorastaan velvollisuutenani kertoa lukijoille, mutta yleensä ne tuotteet mistä jätän kirjoittamatta on ihan kivoja, mutta ei niin jänniä että jaksaisin uhrata niille tekstirivejä 🙂

      Mun mielestäni nykyään myös yritykset useimmiten osaavat arvostaa bloggaajia, ja harvemmin se enää menee niin että lähetetään yksi ilmainen tuote josta bloggaajan TÄYTYY kirjoittaa (ellei hän niin itse halua). Itsekin olen päässyt mukaan todella mielenkiintoisiin, pidempiaikaisiin kampanjoihin jotka ovat täysin erilaisia kuin tuo esittelemäsi tapa. Koskaan en ole itse kokenut että mua hyväksikäytettäisiin, mutta ehkä se johtuu siitä että olen tehnyt yhteistyötä niin kivojen firmojen kanssa, jotka haluavat mainonnan olevan kaikkien osapuolten kesken tyydyttävää 🙂 Mutta toki varmasti tällaista bloggaajien hyväksikäyttöön verrattavaa toimintaakin esiintyy, kyllä saa olla tarkkana tässä mainonnan maailmassa itse kukainenkin.

      Ihanaa kuulla että blogini kuuluu lemppareihisi, kiitoksia hurjan paljon!♥ Hyvä ruoka on parasta, sitä ei voita shoppailu eikä mikään 😀 Kaikkea hyvää myös sinulle!♥

  26. Karo sanoo:

    Mun mielestä on hienoa, että bloggaajana saat tilaisuuksia, tutustua ja kokeilla erilaisia juttuja, koska vaikka bloggaaminen ”työtä” onkin, ei sillä ainakaan suomessa eletä. Niin paljon bloggaajilla menee aikaa ja työtä siihen kirjoittamiseen että huh-huh.
    Vaikka usein blogeja lukiessa tulee sellanenn fiilis, että näistä yhteistyönä saaduista jutuista kerrotaan vaan hyvät puolet (jos ei ole mitään kivaa sanottavaa, älä sano mitään -periaate kukoistaa), kunhan bloggari ne hyvät puolet kertoo totuudenmukaisesti, en näe tässäkään ongelmaa. Siitä propsit iinalle 🙂
    Sen verran on vielä pakko sanoa, että aivan ihana blogi. Jatka samaa rataa 🙂

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.