Missikisat ja ulkonäköpaineet

26.01.2015

Kuinka moni katsoi Livillä käynnissä olevaa  illan pyörinyttä Miss Universum-kilpailua? Mä katsoin, viimeksi olen katsonut joskus ala-asteella. Mä muistan kuinka lapsena katsoin kilpailuista missien upeita pukuja, kauniita hiuksia, meikkejä ja kykykilpailua. Kisat tulivat parina vuonna juuri syysloman aikaan, jota usein vietimme äitini työpaikan mökillä lyhyen ajomatkan päässä Helsingistä meidän tutun tyttöporukan kanssa, johon kuuluu neljä äitiä ja neljä tyttöä. Lapsena mä rakastin kaikkia missikisoja, silloin niitä näytettiin enemmän telkkaristakin. Oli Miss Suomea, Suomen neitoa ja isompia kilpailuja joissa oli osanottajia myös Baltiasta ja Skandinaviasta. Silloin misseys oli hieno juttu, pikkutytöt kuten minä ihailivat missejä ja haaveilivat ehkä misseydestä itsekin jonain päivänä.

Nykyään misseys on kokenut inflaation. Missejä haukutaan surutta somessa, todella todella rumastikin, ja harva enää uskaltaa niihin kisoihin lähteä. Mä en uskaltaisi, mutta musta ne jotka missiksi uskaltavat lähteä ovat rohkeita. Nykypäivän missit tietävät millaista arvostelua tulevat saamaan osakseen, ja lähtevät silti yrittämään, tavoittelemaan omia unelmiaan. Missit eivät valitettavasti ole ainoita jotka arvostelua saavat osakseen nettikiusaamisen yhä yleistyessä. Uskon että tulevaisuudessa ihmiset ovat yhä enemmän esillä, työssä kuin työssä, ja arvostelu yleistyy sen mukana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mä en voi vielä tietää, mitä meidän tytöt haluavat tehdä isona, enkä myöskään voi tietää, millaiset ulkonäköihanteet ovat silloin valloillaan, ja miten niitä tavoitellaan. Onko maailma suvaitsevampi kymmenen vuoden kuluttua, kun meidän tytöt ovat teini-iän kynnyksellä, ja nappaavat vaikutteita joka puolelta? Otetaanko silloin ulkonäköpaineita? Surullista sanoa, mutta tällä hetkellä en ainakaan usko siihen että ulkonäköpaineet tulisivat vähenemään, päinvastoin. Samalla kun internet pienentää maailmaa ja tuo tuntemattomat ihmiset lähemmäs toisiaan, se tuo mukanaan myös paineet, yhä nuoremmille ja nuoremmille.

En voi vaikuttaa siihen yksin, mihin suuntaan ulkonäköihanteet kehittyvät, ainoa mihin voin vaikuttaa on että annan mahdollisimman hyvän pohjan lasteni itsetunnolle, ja opetan heidät arvostamaan ja rakastamaan itseään. Se on varmaa, että lapset kuulevat kaiken, ja kiinnittävät huomiota asioihin joita me emme edes itse välttämättä huomaa. Siksi mä olen tarkka siitä, että meidän kotona kenenkään ulkonäköä ei arvostella, enkä koskaan seiso peilin edessä osoittelemassa (omasta mielestäni) vartaloni virheitä tai haukkumassa itseäni rumaksi tai vääränlaiseksi. Mä en halua siirtää omia epäröintejäni lapsille.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tiaralla on vasta reilut kolme vuotta ikää, mutta puhetaito on ollut olemassa jo yli kahden vuoden ajan. En ole kuullut hänen suustaan koskaan muuta kuin positiivisia kommentteja jonkun ulkonäöstä. Negatiivisin sana jonka olen kuullut hänen suustaan liittyen ulkonäköön, on hassu, ja sekin silloin kun isi vetää pitkät kalsarit päähän tai siskolla on naama täynnä jugurttia ja muroja. Hän ei kiinnitä huomiota erilaisuuteen, ja sen mielestäni hienoa. Mä voin vain toivoa, että näin tulee olemaan mahdollisimman pitkään, kotona ja myös muualla.

Onneksi hän on päässyt ihanaan kerhoryhmään, jossa kaikki lapset ovat mukavia, ja vaikka mukana on viisivuotiaitakin jotka ovat nähneet jo paljon enemmän kuin meidän pieni, ei reilun puolen vuoden kerhoilunkaan jälkeen sanavarastoon ole tarttunut yhtään arvostelevaa sanaa. Tähänastisen kokemuksen perusteella mä ainakin tunnen että nykyään yhä useampi vanhempi opettaa lapsistaan suvaitsevaisempia, ja kiinnittää huomiota näihin asioihin eikä siirrä ennakkoluulojaan lastensa mieleen. Lapsi ei näe itsessään eikä toisissa ulkonäkövirheitä niin kauan kuin kukaan ei niitä hänelle osoita, ja hyvä niin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Palaan vielä siihen alkuperäiseen aiheeseen joka nämä kysymykset toi mun mieleeni, eli missikisoihin. Musta se miten aikuiset ihmiset haukkuvat oikein joukolla missejen ja muiden julkisuuden henkilöiden ulkonäköä facebook-seinillään, ja ylpeilevät haukkumapostausten keräämillä hurjilla tykkäysmäärillä, on surullista. Mitä hienoa on siinä, että saa joukolla kutsua jotain rumaksi ja ihmetellä miksi hän on päässyt missiksi? On totta, että misseiltä vaaditaan tietynlaista ulkonäköä, mutta heiltä vaaditaan myös paljon muuta. Mun mielestä se että Suomi ei pärjää Miss Universum-kilpailuissa on hienoa, koska se tarkoittaa että Suomi ei ole vielä kokonaan ahdettu siihen (kauniiseen, mutta tiukkaan muottiin, jossa monet muut maat ihanteineen jo ovat. Miss Suomet ovat olleet todella eri näköisiä joka vuosi, mikä on ihanaa, piristävää ja hienoa. Mä toivon että Suomessa valitaan jatkossakin erilaisia missejä, eikä mietitä kuka mahtuisi parhaiten siihen muottiin.

Mitä mieltä te olette missikisoista? Miten suojelette omia lapsianne ulkonäköpaineilta? Mistä suurimmat ulkonäköpaineet tulevat teidän mielestänne, ja miten niitä voisi välttää?


19 Responses to “Missikisat ja ulkonäköpaineet”

  1. tiia sanoo:

    En itse seuraa missikisoja, mutta olen samaa mieltä siitä että, missit ovat rohkeita! Tää nykyajan toisten haukkuminen ja arvosteleminen on ihan hirveetä. Maailma luo juurikin varsinkin teini-ikäisille hirveät ulkonäköpaineet. Itse painin pahojen itsetunto ongelmien kanssa vielä pari-kolme vuotta sitten. Silloin kovassa huudossa oli ask.fmn edeltäjä formspring vai mikälie se nyt oli. Erehdyin itsekin tekemään tilin kyseiseen sivustoon ja ei mennyt päivääkään kun sinne rupesi joltain anonyymiltä tulemaan haukkuja vaatetuksestani ja tyylistäni muutenkin. Olin siihen aikaan viitisen kiloa painavampi kuin tällä hetkellä ja en ollut sinut itseni kanssa. Haukut söivät ennestään heikkoa itsetuntoani ja monet illat itkin ulkonäköahdistustani. Nyt muutaman vuoden vanhempana sekä muutaman kilon hoikempana, olen sinut itseni kanssa. Itsetuntoni on noussut ja osaan olla välittämättä muiden arvostelusta. Olen opetellut pitämään siitä mitä näen peilistä ja oloni on paljon parempi. Kaikille haukkujen kohteille ja itsetunto-ongelmien kanssa painiville haluaisin sanoa että, älkää välittäkö haukkujista ja arvostelijoista. Olkaa omia itsejänne ja opetelkaa pitämään itsestänne sellaisena kuin olette. Se ei ole helppoa, mutta kannattaa yrittää. Minä kelpaaan tällaisena itselleni, kihlatulleni, ystävilleni, perheelleni ja kaikille kenen mielipiteillä on väliä. Ja toivon todella, että jos ja kun minulla on joskus lapsia, niin maailma olisi edes hieman parempi paikka ilman turhaa arvostelua.

    • Iina Hyttinen sanoo:

      SÄ olet niin oikeassa, ja ihana tuo kommentin loppu :)! <3 Mäkin tein formspringin silloin nuorena, ja aluksi se oli ihan hauskaa, mutta lopulta sieltä alkoi tulla niin hirveää settiä että lopetin koko palvelun käytön kokonaan. Ihanaa että olet tyytyväinen itseesi ja osaat olla välittämättä muiden mielipiteistä<3 Aurinkoista kevättä sinne!

  2. Annaby sanoo:

    Täysin samaa mieltä! Multa on kyselty lähes aina mun pituuden takia että miksen hae missiks ja vastaus on ollu (monien muiden syiden lisäks) että en haluais koskaan sitä negatiivista tyrkkyleimaa minkä nykymissit saa. Miss universumissakin suurin osa puvuista oli niin övereitä ettei koko kilpailijaa edes näkyny sieltä puvun alta.. kaikki kisaajat kauniita mutta kaikki se ylimääränen yrittäminen vaan pilaa koko kisat. Ja lasten kannalta puit sanoiks sen mitä mä oo jo koittanu ennakoon sanoa poikaystävälle; omille lapsille en halua koskaan sanoa mitään semmosta mistä ne vetäis ulkonäköpaineet ja ajattelis ettei kelpaa kun vaan tietyssä muotissa. 🙂

    • Iina Hyttinen sanoo:

      Haha 😀 Ne jotkut puvut oli kyllä tosi övereitä, vaikkakin ihan hauskoja mun mielestä. 😀 Ihanaa että ootte jo keskustelleet etukäteen poikaystävän kanssa, teistä tulee varmasti huiput vanhemmat 🙂

  3. Kaisa sanoo:

    Voi miten ihana teksti taas!! <3
    Mulla on itelläni kyllä paha tapa arvostella koko ajan sekä itteni että muitten ulkonäköä. 🙁 Kehunkin kyllä tosi paljon, myös vähemmän tuttujakin, mutta kavereitten kanssa ja oman pääni sisällä myös arvostelen tosi paljon just esim. julkkiksia ja yhteisiä tuttuja. Tää teksti herätti mut taas siihen kuinka huono tapa se on… 🙁 Ehkä mä kokeilen vaikka tän päivän olla extra positiivinen ja koittaa olla arvostelematta ketään ulkonäön perusteella!!!

    Vaikutat kyllä niin ihanalta ihmiseltä (moneskohan kerta kun sanon ton taas :D) ja mä rakastan näitä vakavampiakin postauksia. Ihanaa että varot tyttöjen edes arvostelua ja koitat rakentaa heille mahdollisimman hyvän itsetunnon! <3 oot kyllä paras "someäiti" ketä tiedän 🙂 😀

    • Iina Hyttinen sanoo:

      Voi kiitos sinä ihana<3 Ihanasti sanottu!! 😀 Ja hahaa someäiti, eikä 😀

      Arvostelu on inhimillistä, vaikka onkin väärin. Tottakai itsekin tulee joskus ajateltua, että mitä ihmettä jonkun päässä liikkuu kun hän on valinnut tietynlaiset vaatteet (tai vaatteettomuuden), lähinnä siis silloin kun kyseessä on jotain todella mautonta kuten vanha mies rullaluistelemassa keskustassa pelkissä pienissä trikoisissa mikroshortseissa (kyllä, nähty on :D). Mutta sitten taas toisaalta, se ei mun elämään vaikuta millään tavalla, jos hän on onnellinen omassa tyylissään niin good for him! 😀 Mutta se on hienoa että yrittää tietoisesti välttää arvostelua ja ennemmin sanoa kaikkea positiivista, siitä tulee itsellekin parempi mieli 🙂

  4. Nefer sanoo:

    Aivan samaa mieltä. Oi, jos minullakin olisi lapsia, pyrkisin varmasti kasvattamaan heitä samaan tapaan.
    En ymmärrä ihmisiä jotka itseoikeutetusti alkavat arvostella toisia, maailmassa kun ei ketään täydellistä ihmistä ole.

  5. anna sanoo:

    julkisuus aivan kuin oikeuttaa ekstra-arvostelulle. Itsekin olen kyllä tullut erikoisen varovaiseksi sen suhteen, mitä lapsen kuullen sanon. Koitan välttää kaikenlaista arvostelua. En varsinkaan arvostele omaa tai muiden ulkonäköä lapsen kuullen. Toivoisin, että lapsestani kasvaisi vahva ja oikeudenmukainen ihminen. Menisi mieluummin heikon tai sorretun puolelle kuin kiusaisi ketään. Kuulostaa jotenkin kliseiseltä, mutta sitä toivon.

    • Iina Hyttinen sanoo:

      Useinhan haukkujat perustelevat sanomisiaan sillä, että ”hän on itse asettanut itsensä julkiseen asemaan ja nyt hänen pitää vain kestää kaikki mitä julkisuus tuo”, kuten kunnianloukkaukset, perättömät juorut ja vihapuheet. Eihän se tietenkään niin ole!

      Samaa mä toivon omilta lapsilta, sitä että he eivät joudu kiusatuksi, mutta eivät myöskään katso hiljaa vierestä jos jotain toista kiusataan.

  6. Milla sanoo:

    Voi, miten ihanan piristävä postaus!

  7. st.brigitten sanoo:

    Mä en rehellisesti sanottuna ymmärrä missikisoja. Miksi pitää kilpailla siitä kuka on kaunein? Kuitenkin me kaikki ihmiset ollaan kaikki ihan yhtä kauniita. Meillä on sama periaate kuin teillä, että ei arvostella ulkonäköä. Koskaan ei lapset vielä ole mitään negatiivista sanoneet, paitsi kerran esikoinen sanoi jotain tyyliin ”naapurin antilla oli tyttöjen housut” ja tästä käytiin keskustelu. Sen jälkeen ei ole sanonut mitään enää 🙂

    • Iina Hyttinen sanoo:

      Mä nään sen jotenkin ihan eri tavalla sen missikilpailun, varsinkin Suomessa, kuin vaan kauneuskilpailuna. Paljonhan siinä merkkaa myös persoona ja omat sosiaaliset taidot ja muut! 🙂 Ja tuo nyt ei ole vielä kovin pahasti sanottu että on tyttöjen housut, vaikka toki siitäkin on hyvä keskustella varmasti! 😀

  8. E sanoo:

    Itse inhoan missikisoja 😀 en itse missiehdokkaita vaan nimenomaan niitä kisoja ja etenkin esim. jenkkiläisiä lasten kauneuskilpailuita. Onneksi suomessa tuskin sellaisia edes on. Musta ulkonäöstä kilpaileminen on jotenkin hölmöä. Missit ovat toki kauniita ja hyvässä kunnossa, mutta miksi täytyy kilpailla? Eikö riitä, että on itsensä mielestä kaunis. Jos kisoihin pääsisi normaalivartaloiset luonnonkauniit (ilman meikkiä) ihmiset, voisin itsekin niitä katsoa. 🙂

    Ei nyt liity millään tavalla tähän postaukseen, mutta minkä kokoisia sun tytöt ovat? Itse oon vähän huolissani omasta maaliskuussa 3 vuotta täyttävästä neidistä, kun pituutta tällä hetkellä itse mitattuna vain 89cm. Viimeisen vuoden aikana kasvanut vain viisi senttiä :/ Painoa 14 kiloa, pyöreä neiti, vaikka onkin pieniruokainen. 😀

    • Iina Hyttinen sanoo:

      Huh no ne lasten kauneuskilpailut onkin jotain aivan kauheaa, onneksi niitä ei ole suomessa!

      Ei haittaa ettei liittynyt postaukseen! 😀 Meillä vanhempi oli syyskuussa 91,5cm & nuorempi oli muistaakseni 84cm 1,5-vuotiaana. Saa nähdä milloin ovat saman pituisia! 😀 Kyllä se paino-pituussuhde siitä tasaantuu, mä olin itse tosi pyöreä jonnekin 3-4v asti, ja sen jälkeen oonkin ollut tämmönen kuikelo, vaikka syön ja olen aina syönyt ihan hulluna 😀

  9. Emmi sanoo:

    Ihana postaus ja ihania ajatuksia <3 pahinta omasta mielestäni on vielä, että vaikka ei itse pitäisikään jonkun toisen ulkonäöstä niin ei silti osata pitää sitä omana tietona, vaan pitää somessa tuoda se julki. Toisia ihmisiä loukataan sananvapauden nimissä, mutta kohteliaisuus on harvinainen asia nykyään. On uskomatonta kuinka paljon jotkut joutuvat haukkumista kestämään. 🙁

    • Iina Hyttinen sanoo:

      Kiitos paljon, kiva että tykkäsit<3 Ja kyllä, kohteliaisuus on harvinaista, mutta haukkuja näkee joka suunnalla, se on valitettavaa. Sananvapaus ei tarkoita sitä että saa haukkua ketä haluaa miten haluaa, harmi kun kaikki ei sitä ymmärrä :/

  10. Niina sanoo:

    Itse en ymmärrä missikisoja ollenkaan, kilpaillaan siitä kuka on kaikista kaunein ja se luo väärää kuvaa nuorille naisille ja myös nuorille miehille siitä miltä naisen pitäisi näyttää ja sen mikä on kauneutta.

    Missikisoihinhan ei kaikki edes pääse, ei sinne ole 150cm ja 70kg naisella mitään asiaa, vaikka olisi sosiaalisia lahjoja ja muuten todella fiksu ja se on mielestäni väärin.

    Eikä nykypäivän missit enää edusta myöskään sitä mitä ennen. Naiset oli luonnollisia ja tyytyväisiä itseensä ilman sen suurempia ponnisteluja ja fyysisiä muutoksia. Nykyään sinne otetaan mukaan ne, joilla on kova tarve saada muokattua itsensä muka parempaan kuntoon. On silikonit, rusketusta, huulitäytettä, ripsipidennyksiä yms. Ja minusta tuntuu, että kaikki tämä tehdään nykypäivänä vain siksi, että luullaan olevansa paremman näköisiä ja tuntuu myös, että se on sekoittanut miesten pääkopan haluamaan vain pintaa.

    Tämä on oma näkemys. Itsellä on hyvä itsetunto, vaikka välillä koenkin paonetta ulkonäöstäni, mutta olen itseeni tyytyväinen. Ja joskus kun en ole, parannan itseäni, mutta luonnollisesti 🙂 . Tälläistä esimerkkiä haluan omalle tytöllenikin näyttää.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.