Kotiinpaluu

23.05.2016

Eilen vielä nautittiin vikasta lomapäivästä, ja tänään ollaankin sujahdettu täysillä takaisin arkeen. Onneksi ihan mielettömän kaunis kesäsää on hellinyt meitä ja tehnyt kotiinpaluusta huomattavasti miellyttävämpää kuin mitä se olisi ollut esimerkiksi perinteisillä juhannuksen +12 asteella. Paettiin eilen matkatavaroiden täyttämää kotikaaosta Linnanmäelle Emilian, Topiaksen ja lasten kanssa ja vietettiin hauska iltapäivä yhdessä. Lapset juoksivat laitteesta toiseen ja me aikuiset saatiin vaihtaa kuulumisia pitkästä aikaa. Käytiin viime kesänäkin yhdessä Lintsillä, ja tästä voisi kyllä ottaa sellaisen jokakesäisen perinteen, vai mitä, Emilia?!

Maanantaiaamu alkoi aikaisin, ja päiväkodin kautta menin töihin. Tiaralle pitää olla omat eväät nyt aina jos päiväkodissa on jotain gluteenia tai maitoa sisältävää ruokaa, ja veinkin hänelle evästä sinne. Onneksi päiväkodissa oltiin tosi tosi ihania ja huomioivia  ja kaikki mitä vaan voi antaa Tipalle tulee nyt päiväkodin puolesta siihen asti että saadaan ne tulokset testeistä, sen jälkeen tietysti kaikki muutkin ruuat erikoisruokavaliota noudattaen. Vaikka meillä ei vielä todistusta olekaan niin päiväkodissa alettiin jo järjestää asioita ja tekemään tilauksia.

Menomatkalla Mallorcalle, lentokoneessa, Tiaralle tuli uudelleen samanlainen kipu- ja pahoinvointikohtaus kuin aiemmin samalla viikolla, ja me säikähdettiin tietysti pahanpäiväisesti. Neljän tunnin lennosta ensimmäiset 3,5 tuntia meni samalla tavalla kuin taannoinen yö sairaalassa, kivusta kieriskellen ja pahoinvoiden, mutta onneksi viimeisen puolen tunnin aikana neidin olo helpotti vihdoin ja koneen laskeuduttua hän jo oli heti lähdössä uimaan. Me jätettiin tuon jälkeen ihan kaikki maitotuotteet gluteenin lisäksi pois, ja sen jälkeen kaikki oireet ovat hellittäneet. Eli vahvasti nyt epäilen että kyseessä on sitten se maito, kun lääkärin neuvoa noudattaen pelkän laktoosin ja gluteenin pois jättäminen ei vaikuttanutkaan mitenkään pysyvästi.

Viikko ja kaksi päivää ilman maitotuotteita, ja hän on kuin uusi neiti. Niin pirteä, hyvinvoiva ja mahakaan ei ole ollut kertaakaan kipeä tai turvonnut. Sitten kun diagnoosi varmistuu, niin otetaan pikkuhiljaa takaisin ruokavalioon ne ainekset joille hän ei olekaan allerginen, eli luultavasti viljat. Mutta tosi hyvin hän on ymmärtänyt ettei voi syödä nyt niitä tai maitotuotteita, ja hyvin ollaan löydetty korvaavia tuotteitakin. Neiti ei ole joutunut luopumaan mistään lemppareista, gluteeniton mysli menee mantelimaidon kanssa ja gluteeniton pasta on ihan yhtä hyvää.

Lisää Mallorcakuulumisia tulee kunnolla heti kun mulla on parempi hetki keskittyä, mä en halua nimittäin sekoilla tai höpötellä mitään turhanpäiväistä vaan jakaa kaikki ne lomamatkahetket juuri niin ihanina kuin ne olivat. Siksi maanantai-iltana, työpäivän ja kolmen tunnin varaston tyhjentämisen jälkeen mulla riittää aivokapasiteettia juuri tällaiseen höpöttelyyn, ja jätän ne paratiisikuvat paremmalle päivälle. Mutta hei, nyt on 90% tyhjempi varasto kuin vielä muutama tunti sitten, kiitos Oton joka kantoi kaiken ulos, ja meidän taloyhtiön joka tilasi vaihtolavan kevään kunniaksi pihalle. Ja löysipä moni meidän vanha huonekalu, vaate ja lelu jo uuden kodinkin kun naapurit kävivät tsekkailemassa lavaa. Mahtavaa!

Ihanaa olla takaisin tohinassa ja touhussa, tunnen olevani ihan elementissäni vaikka lomailu ihanaa olikin. Huomenna on tyttöjen kevätjuhla enkä malta odottaa että näen heidän esityksensä<3 Ottokin tuossa juuri silittää hiki hatussa Zeldan mekkoa juhlaa varten, ja hoitajien lahjat on paketoituna. Huomisesta tulee varmasti kiva päivä.

IHanaa alkanutta viikkoa kaikille <3


No Responses to “Kotiinpaluu”

  1. mamma11 sanoo:

    zemppiä! meillä vähän reilu 5v poika jolla todettiin 6kk iässä todella paha maitoallergia …..ei kestä mitäään maitotuotteita ei edes soija tms . jonkun aikaa ostettiin apteekista maitojauhetta pojan ollessa pieni mutta se ei sitten enää vuoden iässä kelvannut joten pitkä matka ollaan maidottomalla menty….meillä altistukset säännöllisesti edelliset oli tammikuussa ja 3ml lehmän maitoa riitti laukaisemaan oireet….

  2. T sanoo:

    Itselläni oli pienenä maidon kanssa samanlaisia ongelmia, muistaakseni siinä noin viiden/kuuden ikäisenä.
    Kävin testeissä ja jotain olikin. Sitten oltiin kokonaan ilman maitoa jonkin aikaakin. Oireet menivät ohi ja siirryttiin muistaakseni laktoosittomaan maitoon. Siitä koko ala-asteen ja yläasteen vatsani kesti vaihtelevalla menestyksellä maitoa, joskus paremmin ja joskus huonommin, ja nämä meni ihan kausissa.

    Käsittääkseni siis jos ei yleistä, niin toisilla tavanomaista, että maito aiheuttaa jonkin aikaa pahoja kipuja, kunnes taas kestää paremmin.

  3. jenna sanoo:

    Kannattaa kokeilla Plantin kaurajuomaa, jos kaura on sallittujen listalla tällä hetkellä. Meillä tyttö tykkää siitä, niin ettei ole enää tavallista maitoa juonut vuosiin 🙂 Vaikka siis allergiaa ei olekkaan.

  4. Sanoisin, että on Tiaran tuuri, jos saa diagnoosin jo näin lapsena. Lapset on niin ihanan sopeutuvaisia kaikkeen muutokseen ja uuteen, toisinkuin aikuiselle on usein paljon isompi ongelma jos just löytyy esim. vilja-allergia tms.
    Minäkin jouduin kokeilemaan olla ilman juuri noita samoja tuotteita, ja voi hyvä luoja se tuntu vaikealle, ja ne gluteenittomat kaupan leivät oli jotain niin kamalaa, että olin sitten kokonaan ilman! 😀
    Eipä sitte löytynyt kuitenkaan mitään noista, vaan ärtyvänsuolen oireyhtymä
    Siihinkin on foodmap, mutta en haluaisi turhaan luopua kaikesta, joten olen sitten vaan testailemalla todennut mitkä ei sovi. Esim. ruisleipää en uskalla enää syödä sen jälkeen kun siitä tuli ihan kammottava kipukohtaus (luulin ja toivoin todella silloin että ehkä kipuunkin voi kuolla, niin järkkyä se oli..) ja sittemmin olen huomannut että myös kaikki jotka sisältää ruista aiheuttaa ongelmaa – vaikkei ihan noin pahana. Samaten omena.
    Sitten kaikki muut viljatuotteet tekee vaan sen että turvottaa ihan hitokseen, joten voin kyllä syödä jos esim. jossain kylässä tarjotaan, mutta olen todennut että kotona menen leivänkin kanssa mielummin riisikakkulinjalla (se on muuten paljon parempaa kun ne gluteenittomat leivät, mutta riisikakussakaan ei ole laktoosia eikä gluteenia, ihan vinkkinä – jos ette oo vielä huomannu! 🙂 meillä töissä oli yhdellä lapsella juuri tämä ja hän ei yhtään tykänny niistä muista leivistä niin tilattiin sitte riisikakkuja ja jo rupes maistumaan)

    Mukavaa kesää teille ja toivotaan että saatte lausunnon pian niin Tiarakin saa omat ruuat päiväkotiin 🙂

    • ttt sanoo:

      Ite en taas huomaa juurikaan eroa esim gluteenittomassa paahtoleivässä vs moniviljanormipaahtoleivässä:D
      Noi riisikakut on aikuisille ihan näppärää välipalaa, mutta käytännössä pelkkiä tyhjiä hiilareita enkä niitä kyllä lapselle leivän tilalla (jatkuvasti) syöttäis. Jää hyvät kuidut ja tärkeet hiilarit saamatta, aika monta noita sais esim aamupalaksi kiskoa että nälkä pysyisi poissa verrattuna normi leipään.

  5. veramarika sanoo:

    Heippa! Voin lohduttaa, että mulla on ollu pienestä pitäen maotoproteiiniallergia. Murrosiässä helpotti sillee et hapanmaitotuotteet meni, ja ekan raskauden jälkeen oireet katos (vai onko se jo tää ikä sitten:D). Mutta niin, ihan hyvin pärjäsin vaikkei sillo 90-luvulla ollu juuri mitää korvaavia tuotteita maidolle, toisin kuin nyt. Tsemppiä, toivottavasti selviää pian! 🙂 kamalaahan se on seurata sivusta kun lapsi voi huonosti.

  6. Ida sanoo:

    Hei,

    sinulla on aivan mielettömän kiva blogi! Kysymys ei liity mitenkään tän postauksen aiheeseen, mutta osaisitko kertoa näkemisen arvoisia paikkoja tukholmasta ja jonkun hyvän hotellin? (: Kiitos!!

  7. sara sanoo:

    jos satutte tekemään jotain herkullisia gluteiinittomia/maidottomia ”erikoisia” ruokia, välipaloja tms. niin olis huippu saada ohje! 🙂 tarkoitan etten tarvitse ohjetta gluteiinittomalla pastalla korvattuun makaronilaatikkoon, mutta näin just aikuisiällä keliakiadiagnoosin saaneen epätoivossa olisin superkiitollinen maistuvista resepteistä! 🙂

    Tsemppiä Tipalle ja kiitos Iina sulle tästä viihdyttävästä blogista ja ihanasta instagramtilistä! On ilo seurata teidän elämää. <3

  8. Jos ei oo vilja-allergiaa (tai ainakaan kauralle mikä yleensä siedetty) niin suosittelen ruuanlaitossa kokeilemaan mm. Oatly kaurakermaa (sipulilla maustettuna). Toi on meidän suosikki esim. kanan kanssa. Ei siis käytetä edes allergian takia, vaan ihastuttiin tohon viime kesänä kun lounastettiin perheen kanssa, jossa lapsi ei siedä viljoja&maitoa 🙂

  9. Amanda sanoo:

    Maitoproteiiniallergian kanssa pystyy elämään ja hyvin pystyykin! Itselläni ollut syntymästä asti, edes äidinmaitoa en juonut. Suomessa varsinkin on valtava valikoima maidotonta tuotteita, itse tykkään tosi paljon Alpron tuotteista. Pakasteosastolta saa älyttömän hyvää soijasta tehtyä jätskiä, montaa eri merkkiä. Mun lemppari on päärynänmakuinen suklaanmakuisella kuorrutteella. Juustoista esim vuohenjuusto käy mulle, joten ehkä Tiarallekin. Vaihtoehtoja siis löytyy! Rakastan myös kookosmaitoa – esim kaakao kookosmaidolla ja maidottomalla suklaalla on tosi hyvää! Tsemppiä, siihen kyllä tottuu!

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.