Tyttöjen puolella

09.10.2016

 

Yhteistyössä Plan. Tiesittekö, että joka vuosi yli 2 miljoonaa alle 15-vuotiasta tyttöä tulee äidiksi? Se on ihan järkyttävän suuri määrä. Ylihuomenna vietetään kansainvälistä Tyttöjen Päivää, ja mä sain kunnian olla tänä vuonna mukana Planin Tyttöjen Päivä -kampanjassa, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta lapsiäitiydestä ja kiinnittää huomiota maailman tyttöjen oloihin. Kun mä katson mun omia pieniä tyttöjä, ja mietin että alle kymmenen vuoden kuluttua heidän pitäisi käydä läpi raskaus tai olla jollekin äitejä, mua kuvottaa ja sydäntä puristaa. Alle 15-vuotiailla äideillä on kaikkein suurimmat riskit kuolla raskauden tai synnytyksen aiheuttamien komplikaatioiden takia, ja vaikka he selviäisivätkin hengissä, synnytys aiheuttaa väistämättä kypsymättömälle vartalolle suurta vahinkoa joka vaikeuttaa tytön elämää ihan joka päivä. Lapsiäiti saattaa näiden terveysongelmien takia jäädä täysin vaille mahdollisuutta kouluttautua ja päättää omasta tulevaisuudestaan.

Lapsen tulee saada olla lapsi ihan joka puolella maailmaa, eikä häneen saa koskea tai häntä saa laittaa käymään läpi asioita jotka eivät millään tavalla lapsuuteen kuulu. Jokaisella lapsella on oikeus päättää omasta kehostaan ja saada tietoa terveydestä, ehkäisystä ja raskaudesta. Lapsiäitiys on todella vakava ongelma, johon pitäisi puuttua kaikin keinoin ympäri maailmaa. Eniten lapsiäitiyttä esiintyy Afrikassa, mutta myös Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Lapsiäitiyteen johtaa usein jo lapsena väkisin solmittu avioliitto, seksuaalinen väkivalta ja köyhyys, ja riskiä lisäävät konfliktit ja katastrofit. Lapsiäitiys on todellisuutta jolta ei saa ummistaa silmiään vaikka itse ei sitä arkipäivässä kohtaakaan.

Varsinkin tässä kolmatta kertaa raskaana ollessa tämä koskettaa ihan erityisen paljon, eikä vähiten siksi että odotan kolmatta tyttölasta. Tiedostan kuinka hurjan onnekas olen itse saadessani olla raskaana yhdessä maailman turvallisimmista maista, jossa terveydenhuolto pelaa ja jossa tiedän että myös mun kolmannella tytöllä on hyvä ja turvallinen lapsuus ja tulevaisuus edessään. Hän saa leikkiä, oppia ja toteuttaa itseään ja haaveitaan. Kaikilla maailman pienillä tytöillä näin ei ole. Heitä saattaa odottaa avioliitto ja hyväksikäytöstä ja seksuaalisesta väkivallasta seuraava raskaus ja lapsiäitiys jo alakouluiässä, mikäli he selviävät raskaudesta ja synnytyksestä hengissä.

Mulla on oma kummityttö Planin kautta Zimbabwesta, ollut jo pidemmän aikaa. Hänellä on pian syntymäpäivä, hän täyttää seitsemän vuotta. Mä toivon että mun antaman tuen avulla hän saa käydä koulua pitkään, ja välttyy lapsiäitiydeltä ja sen mukanaan tuomilta järkyttäviltä seurauksilta. Kun mä tuen tyttöä rahallisesti kuukausittain, koko hänen yhteisönsä hyötyy siitä. Tukea käytetään mm. varhaiskasvatukseen ja koulutukseen, tasa-arvon ja seksuaaliterveyden edistämiseen ja lastensuojeluun, rokotuksiin, terveyspisteisiin, lapsiavioliittojen ja -äitiyden ehkäisyyn ja siihen että ohjelmassa mukana olevat lapset pääsevät myös itse vaikuttamaan asioihin ja heitä kuunnellaan. Planin kummien avulla esimerkiksi minun kummilapseni alueelta on tavoitettu yli 80% lapsista, vaikka heistä kaikilla ei omaa kummia olekaan. Se on ihan mielettömän hienoa, ja musta on mahtavaa lukea raportteja, ja lähettää kummilapselleni kirjeitä joihin hän myös vastaa vanhempansa avustuksella. Kirjeitä voi lähettää niin usein kuin haluaa, ja mukaan voi laittaa valmiita askartelukuvia tai omia valokuvia.

Kun on itse kummina ja näkee edes kuvien ja kirjeiden avulla millaista se elämä siellä kaukana jossain on, tämäkin asia tulee paljon lähemmäksi itseä. On niin helppo sulkea silmät siltä mitä maailmalla tapahtuu, kun itsellä on kaikki hyvin. Se ei saisi mennä niin. Me keillä on mahdollisuus auttaa ollaan ne joiden pitäisi pitää kaikkein kovinta meteliä auttamisen mahdollisuuksista ja siitä miten tarpeellista auttaminen on.

Olen ylpeä ja onnellinen siitä, että mulla on mahdollisuus opettaa omat lapset jo pienestä pitäen auttamaan toisia ottamalla heidät mukaan kummiuteen. Mun tytöt piirtävät kummitytölle kuvia, ja kertovat omia kuulumisiaan kirjeeseen, ja lisäksi kysyvät kummitytöltä hänen kuulumisiaan. Olen huomannut kirjeiden myötä että mun tytöt täällä Suomessa, ja kummityttö Zimbabwessa miettivät ihan samanlaisia asioita: lempiväriä, kuulumisia ja koulua. On tuskallinen ajatus, että siitä huolimatta vain toiset heistä saisivat elää turvallisen ja vakaan lapsuuden, ellen olisi kummi. Tytöt Zimbabwessa ja muualla Afrikassa eivät ole yhtään sen valmiimpia lapsiäitiyteen mitä tytöt täällä Suomessakaan olisivat. Eikä heidän tarvitsekaan olla, jos he vain saavat tarpeeksi apua ja tukea.

Mä toivon että mun kummitytön kasvaessa mä saan kuulla hänen unelmiaan, hänen oppimiaan asioita, ja sitä miten hän on saanut toteuttaa omia haaveitaan. Haaveet ovat asia johon jokaisella meistä tulisi olla oikeus, sekä haaveiluun että haaveiden toteuttamiseen. Ja jos voin auttaa häntä toteuttamaan omia haaveitaan edes vähän, koen onnistuneeni ja olleeni hyödyksi.

Myös sinä voit auttaa. Planin kautta tyttöjä voi auttaa kertalahjoituksella, tai ryhtymällä mun tapaan kummiksi tai kuukausilahjoittajaksi. Lisää lapsiäitiydestä ja Planin Tyttöjen päivä -projektista voit lukea Planin sivuilta. Lahjoituksen pääset antamaan TÄSTÄ, ja jo pienikin summa on iso juttu ja vie eteenpäin tavoitteessa kohti turvallisempaa lapsuutta tytöille. Planin sivuilta voit myös liittyä kummiksi, ja mä en voi sanoin kuvailla kuinka antoisaa kummina toimiminen on ainakin mulle ollut. Kannattaa ehdottomasti liittyä jos vain oma talous antaa myöten. Kummina voi muuttaa jonkun elämän.

Yhteistyössä Plan.


No Responses to “Tyttöjen puolella”

  1. Heli sanoo:

    Hei ihana yhteistyöpostaus! Kiitos että kirjoitit tästä! 🙂

    • Heli sanoo:

      (Oho, lähti vähän aikaisin!)

      Kun sanon ihana, en tietenkään tarkoita, että lapsiavioliitot, hyväksikäytöt ja tyttöjen poikia huonompi asema olisivat ihania asioita. Vaan että on ihanaa, että on blogiyhteistyö, joka ei liity vain materiaan vaan oikeasti tärkeään asiaan! (Viitaten siis blogiyhteistöihin yleisesti, en sinun yhteistöihisi)

      Tämä on oikeasti tosi tärkeä asia, eli tosiaan kiitos että kirjoitit tästä!

  2. Riina sanoo:

    Samaa mieltä edellisen kommentoijan kanssa. Bloggarille kymmenen pistettä ja papukaija merkki.

    Oot muutenkin ihan super ammattimainen bloggari ja teet loistavaa työtä sisältömarkkinoijana ja osaat suhteuttaa tosi hyvin yhteistyöpostaukset muuhun sisältöön ja oikeassa suhteessa. Sun blogissa blogi on ensisijainen ja yhteistyö tukee sitä, ei toisin päin. Tän tyyppiset postaukset on sit kirsikka kakun päälle jotka todistaa, miten mahtava ihminen olet ja muistat käyttää asemaasi mielipidevaikuttajana positiiviseen.

    Sun blogiin on ilo tulla, kiitos työstäsi.

    Ps.
    Onks outoo jos ootan jo nyt sun tän vuoden joulukalenteria? Se on vaan aina niin hyvä 😀

  3. Jenni sanoo:

    Tuli tässä mieleen, että saatko lähettää pieniä paketteja kummilapsellesi? Äidilläni on ollut kummilapsi jolle lähetti esim. T-paitaa, värejä, värityskirjaa yms 🙂 ei saaneet olla isoja paketteja.

  4. Susanna sanoo:

    Hyvä että kirjoitit aiheesta 🙂 ja hienoa että sinulla on kummilapsi tuota kautta!
    joo on todella kamalaa ja outoa edes ajatella lapsia äiteinä ja kaiken lisäksi niitä vanhempia miehiä, jotka usein toimii sitten isänä lapsivaimon kanssa. Ei vaan voi tajuta asiaa. Oudon asiasta tekee myös se että 14v lasten avioliitot on alettu hyväksyä Tanskassa ja sallittu laissa. Toivottavasti lapsiavioliittojen hyväksyntä ei leviä muihin Euroopan maihin

  5. Susanna sanoo:

    Hyvä aihe ja hienoa että sinulla on kummilapsi tuota kautta. Joo ei todellakaan voi tajuta lapsiavioliittoja ja lapsi äitiyttä tai sen ihannointia/sallimista. Surullista että Tanskassa on sallittu maahanmuuttajien lapsiavioliitot nyt aivan viime aikoina. Toivottavasti senkaltaiset uudet lait eivät leviä muihinkin Euroopan maihin

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.