Mestarin opissa ASUS workshopissa + parhaat Lightroom -vinkit

24.07.2017

Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä ASUSin kanssa.

Kirjoitin kesän alussa teille, että osallistuin kahteen workshopiin, jotka olivat samalla mun ensimmäiset kahden tunnin erossaolot meidän kuopuksesta. Muuten en varmaan olisi hänestä irtautunut vielä neljän kuukauden iässäkään pariksi tunniksi, mutta nämä ASUSin editointiworkshopit olivat niin mielettömiä tilaisuuksia, että olisin ollut hullu jos olisin kieltäytynyt. Meitä oli kädestä pitäen kouluttamassa kuvaamisen ja editoinnin legenda, Lars Johnson, joka kuvaa rock-bandeja ja muotia, Suomessa ja maailmalla.

Workshopeja on vielä yksi jäljellä, jossa editoidaan meidän itse kuvaamia videoita. Ehkäpä siitä löydän jonkin aikaa kadoksissa olleen kipinän videoiden tekemiseen taas. Kuvaamiseen olen nimittäin saanut niin paljon intoa, vinkkejä ja taitoa näiden workshopien jälkeen, että musta tuntuu, että esimerkiksi mun instagram-tili ja myös blogin kuvallinen sisältö on nykyään ihan uudella tasolla. Nykyään mä tiedän tasan mitä mä teen kun mä avaan Lightroomin, enkä ikinä käytä automaattikorjausta. Myös photari tuli tutuksi eikä tunnu enää niin pelottavalta ja hankalalta.

Mulla on työkäytössä ASUS Zenbook 3 -läppäri, joka on pieni, näppärä ja suorituskykyinen Intel Core -suorittimien ansiosta. Se pyörittää ongelmitta Lightroomia ja Photoshopia vaikka yhtäaikaa, ja näyttö on ihan uskomattoman tarkka, siitä näkee oikeasti miltä kuvat näyttävät. Me reissataan kesällä tosi paljon, kuten olette varmaan huomanneet (heh), joten on todella tärkeää että läppäri kulkee mukana menossa paikassa kuin paikassa. Superkevyt metallirunkoinen Zenbook 3 on liikkuvaan työhön nappivalinta.

Kuvien editoinnissa on kuitenkin vieläkin mukavampaa käyttää suurta näyttöä, ja nyt olen saanut käyttööni mahtavan 27″ ASUS VZ27AQ -design näytön jota käytän yhdessä Zenbook 3:n kanssa. Sen huipputarkka 2560×1440-resoluutio mahdollistaa suuremman työskentelytilan, ja erittäin kapeiden kehysten ansiosta monitori sulautuu sisustukseen täydellisesti. Näytön myötä sain itselleni taas oman työskentelynurkan kotoa, joka onkin parantanut mun työintoa huomattavasti. Oli jo aikakin vaihtaa millon missäkin pöydällä tai sohvalla pyöriminen siihen kunnon oikeaan työmoodiin, ja järjesteltyyn työpisteeseen.

Kun työympäristö on siisti ja selkeä, on työn tekeminenkin helpompaa. Ja nyt näin on. Mulla on vielä ihana näkymä meidän makkarin ikkunoista, ja tietenkin yläkerrassa saan olla ihan omassa rauhassa, jos Otto touhuilee lasten kanssa alhaalla. Työpisteen esittelyn jälkeen luvassa siis parhaita Lightroom -vinkkejä, suoraan huippukuvaaja Lars Johnsonilta.

8 + 1 Tapaa kuinka saat enemmän irti Lightroomista

1. Järjestele kuvat Lightroomissa selkeästi kansioihin, ja arvostele ne tähdillä heti tuodessasi niitä kirjastoon. 

Kun arvostelet kuvat heti, saat todella helposti näkyviin sen näkymän jossa on kuvat jotka kelpaavat käytettäväksi, ja voit poistaa kirjastosta turhat kuvat joille et antanut ollenkaan tähtiä, tai vain yhden tähden. Kehityskelpoisille kuville kolme tähteä, hienosäätöä kaipaaville neljä, ja ne kuvat jotka ovat valmiita, voi arvostella viidellä tähdellä. Näin kuvia on todella helppo selata myös myöhemmin, ja turhat kuvat on helppo poistaa viemästä tilaa.

2. Uskalla kokeilla muutakin kuin perusasetuksia.

Esimerkiksi Curve -työkalulla kuviin saa todella näyttäviä lookeja, säätämällä tummia ja vaaleita sävyjä ja valoja ja varjoja. Myös ylhäällä näkyvä kuvaaja näyttää helposti kuvan hallitsevia värisävyjä, sekä yli- ja alivalotuksen.

3. Muokkaa häiritsevän hallitsevia värisävyjä haaleammiksi tai korosta jotain tiettyä väriä HSL-työkalulla.

Tällä työkalulla saa täysin kellastuneen hämyisän ravintolakuvankin näyttämään hyvältä, ja esimerkiksi muuten kuvan mustavalkoiseksi mutta upeat punaiset yksityiskohdat esiin. Jokaikistä sävyä pystyy muokkaamaan erikseen, ja esimerkiksi vihreää voi helposti muokata keltaisempaan tai sinisempään suuntaan, tai häivyttää vaikka kokonaan.

4. Detail -valikossa on helppo muokata kuvan yksityiskohtia ja rakennetta, joilla on iso vaikutus kuvan yleisilmeeseen.

Esimerkiksi pimeässä suurella iso-arvolla otetusta kuvasta on todella helppoa muokata rakeisuus pois, ja tehdä siitä laadukkaamman näköinen Noise reduction-työkalulla.

5. Kuvaa kuvat aina RAW-tiedostomuodossa, jolloin editoiminen ei vaikuta kuvan laatuun vaan se on nimensä mukaisesti raakaversio.

6. Kun saat mielestäsi kivan näköiset asetukset jollekin kuvalle aikaan, tallenna ne presetiksi jolloin voit käyttää niitä myöhemminkin.

Voit myös kopioida asetukset, ja liittää ne seuraavaan kuvaan joka on otettu samanlaisessa miljöössä. Näin et joudu säätämään asetuksia erikseen joka kuvalle, jos niissä on vain pieniä eroja.

7. Lataa netistä ilmaisia presetejä tai osta esim vscocam-presettejä, joilla saat kuviisi yksilöllisiä ja näyttäviä lookeja.

Presetit ovat ikään kuin Lightroomin instagram-filttereitä, joilla kuvista voi tehdä ihan mielettömän upeita. Presetien avulla mä luon yhtenäistä lookia omaan instafeediini, ja presetien avulla esim. vähän eri tyylisistä kuvista voi postausta varten luoda yhtenäisempiä.

Aiemmin mulla ei ollut kuin Lightroomin omia presetejä, jotka on loppupeleissä aika tylsiä ja mielikuvituksettomia. Heti kun aloin tutkimaan netin ihmemaailmaa ja löysin muita presetejä, kuvien muokkauksesta tuli jännittävämpää ja helpompaa. Nykyään osaan luoda erilaisia presetejä helposti myös itse, kun olen oppinut lataamiani presetejä seuraamalla minkä tyyppisistä kuvista tykkään ja mitä mun pitää tehdä saavuttaakseni ne.

8. Kokeile, luo uutta ja tallenna.

Mun Lightroom näyttää nykyään huomattavasti enemmän multa, kuin aiemmin. Olen luonut hurjan määrän omia asetuksia ja tiedän mitä teen, jolloin sen käyttö on nopeampaa ja intuitiivisempaa kuin aiemmin, kun käytin vaan valmiita ja perusasetuksia. Tee omasta Lightroomista itsesi näköinen.

+ Suuri, laadukas näyttö esim. ASUS VZ27AQ   ja suorituskykyinen kone esim. ASUS Zenbook 3.

Kuvien editoiminen on tuskallista jos ohjelma tökkii ja toimii auttamattoman hitaasti. On myös ehdottoman tärkeää että kuvat näkee isolta näytöltä joka toistaa värit aitoina, eikä vääristä. Varsinkin näin bloggaajana kun on tottunut siihen että osa jengistä katsoo jokaista kuvaa kirjaimellisesti suurennuslasilla, on tärkeää että tietää itse miltä omat kuvat näyttävät oikeasti.

Kiinnostaako sometekeminen? Katso editointi- ja kuvausvinkit ASUS The Next Level -soittolistalta youtubesta! Jokaisesta meidän workshopista julkaistaan tutorial-video, joista viimeisin Photoshopiin keskittyvä jakso on ihan vasta julkaistu ASUS The Next Level -soittolistalla. Soittolistalta löytyy lisäksi myös Lightroom-tutoriaali sekä monipuolisia kännykkäkuvaus-vinkkejä! Ja seuraavan workshopin jälkeen tsekkaa soittolistalta myös Larsin vinkit videoiden editoimiseen. Suosittelen todella näitä videoita, jos kuvaaminen on lähellä sydäntä ja siihen kaipaa lisää vinkkejä ja helppoja niksejä.

Yhteistyössä ASUS.

Ihanaa päivää kaikille <3


7 Responses to “Mestarin opissa ASUS workshopissa + parhaat Lightroom -vinkit”

  1. Pitäisikin ihan ajan kanssa tutustua Lightroomiin, olen pitkään käyttänyt Photoshoppia mutta varmasti monipuolisempi tuo Lightroom suhteessa sen helppouteen!

  2. Elisabeth sanoo:

    Kiitos tästä informatiivisesta blogikirjoituksesta! Itselleni tuo Lightroom on täysin vieras, joten luin mielenkiinnolla mitä siitä kirjoitit. Instafeedin yhtenäinen look olisi nimittäin todella tervetullut 🙂 Lisää kuvausvinkkejä siis, kiitos!

    xxx
    E
    http://helsinkidragonfly.blogspot.fi/

  3. Sari Spåra sanoo:

    Kiva kamppis ja kiva tosiaan lukea tällaisia tutorial-juttuja.
    Vaikka Lightroom on itsellä ahkerassa käytössä, niin aina voi oppia uutta.

  4. Jenni sanoo:

    Mainio teksti ja hyvin tiivistetyt vinkit. Tuo Asus on ehdottomasti tutustumisen arvoinen kone, uuden läppärin hankinta pian edessä ja aika hyvältä vaikuttaisi 🙂 ! Millainen akunkesto koneessa on käytännön liikkuvassa elämässä ollut, jos pyörittää raskaita ohjelmia?

  5. K sanoo:

    Onko lightroom ilmainen?:-)

  6. V sanoo:

    Käytätkö mitä kameraa ja ennen kaikkea kameralaukkua? Itsellä on kameralaukku etsinnässä, kiinnostaisi tietää minkälaista kalustoa ja varusteita bloggaajilla on käytössä.

  7. Nelli sanoo:

    Oi! Tää olikin loistopostaus! Jospa viimein uskaltautuisin eroon noista ilmaisohjelmista ja opettelemaan ihan kunnolla lightroomin käytön! Lisää näitä kiitos!

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.