Vatsataudista toivutaan rauhassa kotona

26.03.2018

Vihdoin alkaa tuntua että ollaan takaisin elävien kirjoissa koko perhe. Tänään ulkoiltiin jo aamupäivällä lasten kanssa omalla pihalla ja kävelyn merkeissä, ja huomennakin aiotaan ulkoilla omalla pihalla, ja viettää ihan normipäivää kotona askarrellen, tanssien ja leffaa katsoen. Vaikka lapset ovat olleet tänään ihan virkeitä, ja voivat hyvin, ei olisi tullut mieleenkään viedä heitä vielä eskariin tai päivähoitoon, ja huomennakin he saavat varmuuden vuoksi vielä olla kotona. Syy on se, että mä en todellakaan halua olla se, jonka lasten takia tauti leviää eteenpäin edelleen.

Monissa eskari- ja päiväkotikavereiden perheissä on tällä hetkellä vielä meidän kuopustakin pienempiä tyyppejä, ja muistan itse miten en viime vuonna vastasyntyneen kanssa uskaltanut viedä lapsia viikkokausiin päiväkotiin (vaikka he olisivat halunneet mennä) vatsataudin pelossa, ja melkein heti kun lapset menivät, se tauti sitten tuli. Silloin meidän kuopus oli kuusi viikkoa vanha, ja onneksi selvisi kokonaan ilman rajua tautia, joka iski mulle ja Otolle silloin yhtä aikaa. Se oli ihan karmea kokemus, jota ilman oltaisiin mieluusti oltu. Onneksi sentään kuopus ei sairastunut.

Milloin päiväkotiin vatsataudin jälkeen?

Mun mielestä se on ihan uskomatonta, että vanhempia täytyy hoidossa erikseen muistuttaa siitä, että lasta ei saa viedä vatsataudin jälkeen hoitoon, ennen kuin on ollut vähintään yksi kokonaan oireeton päivä (noroviruksessa kaksi). Ja vielä uskomattomampaa on se, että muistutuksesta huolimatta jotkut vanhemmat ajattelevat, että ”no ei se mitään jos kaikki muut lapset sairastuvat ja heidän perheensä sairastuvat” ja vievät lapsen hoitoon heti kun oireet loppuvat. Eihän noin välinpitämätön voi kertakaikkiaan olla! Vatsatauti voi olla pienelle vauvalle hengenvaarallinen, puhumattakaan siitä, mitä se voi aiheuttaa jos päiväkotikaverin perheessä on vaikkapa joku vakavasti sairas, jolle vatsatauti tarttuu.

Vaikka työt tai muut menot olisivat kuinka tärkeitä, ja parin päivän poissaolo aiheuttaisi lisätyötä tai hankaluutta, on se silti pienempi paha kuin se, että tartuttaisi jollekin riskiryhmään kuuluvalle vakavan taudin eteenpäin. Taudin, joka pahimmassa tapauksessa aiheuttaisi hengenvaaran jollekin. Ne pari päivää sisällä voivat oikeasti pelastaa jonkun hengen, sillä vaikka vatsatauti itselle olisi ihan normipöpö, jollekin toiselle se voi olla jotain ihan muuta.  Ja vaikka tietäisi, että ei omassa lähipiirissä tai päiväkotikavereiden lähipiirissä ole pikkuvauvoja tai vakavasti sairaita, ei silti vaan ole reilua levittää inhottavaa sairautta eteenpäin, kun sen kierteen voi helposti katkaista pysymällä pari päivää kotona.

Ihan sama koskee kaikkia muitakin paikkoja kuin päiväkotia. Vasta sairastaneen lapsen kanssa ei lähdetä synttäreille, sisäleikkipuistoon tai kaverille kylään. Sen sijaan jos tuntuu että kotona seinät kaatuvat päälle, voi lähteä kävelylle tai ulkoilla vaikka omalla pihalla tai puhallella saippuakuplia parvekkeella, sekin on lasten mielestä huippu hauskaa sisällä hengailun jälkeen. Ja sisälläkin voi keksiä vaikka mitä tekemistä, kirjojen lukemista, muovailuvahaa, taikahiekkaa tai vaikka askarrella itse lasten lempparia eri limaa.

Mun mielestä tämä on tosi tärkeä juttu, ja toivon että jokainen vanhempi ottaisi huomioon ne muutkin lapset ja perheet kun miettii, onko oma lapsi jo tarpeeksi terve menemään takaisin päiväkotiin. Jos kaikki kipeiden lasten vanhemmat pitäisivät lapset kotona tarpeeksi pitkään, epidemiaa ei välttämättä edes pääsisi syntymään. Toki kotona olemisen lisäksi siihen vaikuttaa myös hyvä käsihygienia ja yleinen vastustuskyky, mutta silti. Meidän perheellä on ainakin vielä reilut kuusi vuotta päiväkoti-uraa jäljellä, sillä niin pitkään on siihen että kuopus menee kouluun. Ehkä jonakin niistä kuudesta vuodesta selvitään yksi kevät ilman vatsatautia? Se vasta olisi hienoa.

Tsemppiä kaikille joilla ikävä vatsatauti tai joku muu kevään tauti jyllää juuri nyt! <3


35 Responses to “Vatsataudista toivutaan rauhassa kotona”

  1. Inga sanoo:

    Tärkeä aihe! Ja jotenkin todella surullista ettei kaikki vanhemmat ajattele näin 🙁 juurikin tämän takia ilmoitin jo hyvissä ajoin esikoisen hoitajalle että pidämme pidemmän loman ennen kuin vauva syntyy että saamme olla toivottavasti ilman tauteja edes alkuaika.

    Kuinka paljon vähemmän näitä poissaoloja olisi jos kaikki ymmärtäisivät sen ettei lasta viedä sairaana hoitoon.

  2. Jenna sanoo:

    Hehe,
    Myös me opet koulun puolella arvostetaan selkeästi oireettomia päiviä. Myöskin tieto siitä että kotona on vatsatautia liikkeellä on mukava, osaa lähettää lapsen herkemmin kotiin. Välillä kun tuntuu että joka toisen mahaa nipistää syystä jos toisesta. Ala-asteella ainakin mahataudit jyllää myös joka kevät, meillä onneksi on ihanat siistijät jotka desifioi kaikki pinnat entistä tarkemmin jos kuulevat luokassa taudin olevan liikkeellä. Kunpa kaikki ottaisivat huomioon muut samalla lailla kuin sinä :).

  3. Mari sanoo:

    Mä sairastin vatsataudin muutama viikko sitten. Sunnuntain ja maanantain välisenä yön oksensin. Sain yhden päivän sairaslomaa, eli sen maanantain. Tiistaina piti jo mennä töihin ja lapset hoitoon (lapset oli kotona maanantaina mun kanssa). Maanantaina oli toki oireeton päivä. Mutta tahdon vain sanoa, että ei se vaan kaikilla työpaikoilla onnistu, että jäädään terveenä kotiin varmuuden vuoksi. Tottakai se olisi ihanteellista, mutta valitettavasti ei aina mahdollista.

  4. Essi sanoo:

    Hyvä aihe, pitäisi ehdottomasti olla enemmän esillä! Ihailen sun tyyliä olla äiti.
    Monesti tuntuu, että vanhemmat eivät ajattele ollenkaan lapsensa/päiväkodissa olevien lasten parasta. Uskomatonta, että sisarus oksentaa kotona ja toinen tuodaan kuitenkin päiväkotiin, pahimmillaan mukana tuomassa on se sairas sisarus kun ei voi jättää yksin kotiin. Tai ihmetellään eteisessä, että en tiiä mistä johtuu kun lapsi on jotenkin vähän väsynyt, nukkui huonosti yöllä JA OKSENSIKIN, mutta tultiin nyt kuitenkin päiväkotiin. Tai että tuodaan lapsi seuraavana päivänä, vaikka edellispäivänä on ilmoitettu lapsen olevan poissa kuumeen takia. Esimerkkilista on loputon.
    T. Tarhantäti 😀

  5. Naakka sanoo:

    Kiitos, että muistutit tärkeästä asiasta! Olen kuullut vanhempien tuovan lapsiaan hoitoon mainiten ohimennen, että lapsella on ripuli ja oksensi toissapäivänä, mutta voihan hän tulla hoitoon kun ei ole kuumetta! Tämä ajattelemattomuus tulee esiin myös flunssien kohdalla; ymmärrän että pitkään jatkuvan nuhan vuoksi ei voi jäädä loputtomasti kotiin, mutta onko yskivien ja pärskivien lasten kanssa pakko tulla kyläilemään kavereille? Argh!

  6. Elina sanoo:

    Nyt ollaan kyllä tärkeän asian äärellä! Monesti koskee myös ihan tavallista flunssaa. Liian usein näkee, kun lapsi tuodaan erittäin kipeänä ja väsyneenä hoitoon, koska eihän nyt nenän vuotaminen mitään haittaa ja lapsi on aivan kunnossa, vaikka juuri edellisenä päivänä olisi saattanut olla kuumeessa. Eihän sille tietysti mitään voi, että nenä voi vuotaa monta viikkoa, mutta jos vointi lapsella on kuitenkin huono niin kotona olisi parhainta levätä. Hienoa, että tuot asian esille, kuinka tärkeää on levätä kotona ja katkaista sairastumiskierrettä! 🙂

  7. Nimetön sanoo:

    Erittäin tärkeä aihe!
    Tämä on todellinen ongelma myös ihan työpaikoilla. Käsittämätöntä miten aikuiset leikkivät sankaria ja tulevat sairaana tai puolikuntoisena töihin.
    Yskän mukana pöpöt lentää ja niistäessä kulkeutuvat käsistä ovenkahvoihin ja muihin yhteisiin käyttötavaroihin. Aikuisella yhden päivän levolla saattaisi helposti välttää koko taudin, kun sillä sankarisuorittajan roolilla sairastuttaa pahimmassa tapauksessa koko työyhteisön.

    Sama pätee tuohon päiväkotiin viemisessä. Monesti kuulee vanhemmilta, että yskäinen ja nuhainen lapsi on viety hoitoon ”kun ei sillä kuitenkaan kuumetta ollut”.

    No kaikilla ei valitettavasti ole mahdollisuutta jäädä kotiin useaksi päiväksi ”terveen, mutta silti kipeän” lapsen kanssa. Jossain paikoissa tämäkin on todella ongelma, jos työnantajalla on tiukat säädökset sairaspoissaolojen seurantaan.

  8. Emilia sanoo:

    Siis kiitos! Niin tärkeä aihe, tai ainakin nyt just tuntuu siltä. Oon töissä päiväkodissa ja meillä jo kuukauden on pyörinyt noroa ja edelleen jatkuu. Itse oon toistaseks vielä säästynyt, mutta kun suurin osa henkilökunnastakin sen on sairastanut niin pahoin pelkään että kohta on mun vuoro.
    Välillä vanhemmat ei vaan just ajattele omaa napaa pidemmälle. Meillä on nyt ehdoton vaatimus että kaks tervettä päivää, oli sulla mikä tahansa, koska todellakin halutaan saada tää noro loppumaan. Kaikki ei sitä ikävä kyllä ihan noudata, ja siks ehkä ollaankin tässä kierteessä.

    Mutta kiitos kun kirjoitit aiheesta! Ihanaa kevään jatkoa teidän perheelle ja toivotaan että teidän sairastelut oli nyt siinä! <3

  9. Tanja sanoo:

    Voi kun työnantajat tajuaisivat ja ymmärtäisivät tämän tärkeyden niin vanhemmillekin olisi matalampi kynnys pitää tarpeeksi monta oireetonta päivää.

  10. Terveydenhoitaja sanoo:

    Vaikka töihin ja päiväkotiin on pakko mennä kun oireet ovat olleet pari päivää poissa niin muutoin on järkevää vatsataudin jälkeen olla yli viikko kyläilemättä. Norovirus on yleisin syypää oksennus/ripulitautiin, ja se säilyy jopa 12 päivää tartuttavana. Toki roravirusta, adenovirusta sekä influenssaa on oksennus- ja ripulitaudin taustalla mutta noro on yleisin.

  11. Jenni sanoo:

    Tosi hyvä kun kirjoitit tästä! Toivottavasti antaa niille huithapeli-vanhemmillekin ajattelemisen aihetta.
    Omissa tutuissa on paljon sellaisia vanhempia, jotka roikottavat kipeitä lapsiaan joka paikkaan, uimaan, kylään jne. eivätkä välitä yhtään siitä että altistavat kaikki sille lapsen pöpölle! En voi kuollaksenikaan ymmärtää tätä mallia. Sitten perustellaan sillä että ”kun tää on koko ajan kipeä”, no on kai kun yhtäkään tautia ei levätä kunnolla pois.

    Pakko vielä sanoa Iina, oot niin ammattilainen tässä bloggaamisessa! Oon sun viimeaikaisia postauksia ihastellu ku ne on niin rautaisen ammattilaisen käsialaa. Pidän sun tyylistä olla neutraali ja positiivinen, mutta tietyissä asioissa tuot rohkeasti oman mielipiteesi esiin. Kiitos huipusta blogista! ❤

  12. Riina sanoo:

    Nyt täytyy kertoa että en ole oman, enkä lapsen mahataudin takia saanut lääkäriltä ikinä enempää kuin 2 päivää sairauslomaa. Olen hoitaja joten suuri riski on tartuttaa vanhuksia. Kaikki ei vaan voi olla kotona useita päiviä!

  13. Mari sanoo:

    Kiitos Iina kun kirjoitit Tästä tärkeätä aiheesta. Olet tärkeä vaikuttaja lapsiperheiden keskuudessa ja toivon että mahdollisimman moni luki tämän postauksen.

  14. Tanja sanoo:

    Hyvä ja tärkeä aihe nostaa esille!
    Meillä ollaan tosi tarkkoja ettei lähdetä tartuttamaan ketään ja ei myöskään haluta ottaa vieraita jotka on juuri hetki sitten sairastaneet.
    Minua pidettiin ihan hysteerisenä kun valitin esikoisen kerhokaverin vanhemmille asiasta. Äiti kun totesi eteisessä että ”meillä on kyllä oksenneltu ja ripuloitu pitkin seiniä ja sänkyjä viime yönä mutta kun tää on niin ylikierroksilla eikä sillä mitään oo”. Oli kesken kerhon sitten ollutkin…
    Minä pakkasin omalle kerholaiselleni vaatteet päälle ja lähdimme kotiin. Meidän perheessä sekä minä että yksi lapsista ollaan riskiryhmäläisiä joille todellakin esim. Norovirus tai rajumpi vatsatauti voi olla kohtalokas.

    Työelämä ei aina jousta eikä tukiverkkoakaan ole aina ole lähistöllä. Meillä onneksi mies voi osan töistä tehdä kotoa ja tarvittaessa olen itse ottanut palkatonta vapaata. Hoitoalan yksikössä esimies on kyllä tarkka siitä että ei tulla vatsatautikodista töihin. Monisairaille vanhuksillekin tauti voi olla kohtuuttoman suuri riski.

    Se mikä on jännää ollut huomata on että itse maataan kotona puolikuntoisena mutta lapset jaksetaan kiikuttaa kerhoon/hoitoon ”kun ne vaan illalla ja alkuyöstä oksensi”. Kyllä lapsikin kaipaa toipumisaikaa vaikka jaksaisikin leikkiä.

  15. P sanoo:

    Omassa päiväkodissa aikoinaan sain kaksi kertaa vatsataudin. Enkä ollut ainut, se kierre lähti uudestaan, juuri varm tuon syyn takia….Ja sitten jos toinen lapsi on kipeä, toinen tuodaan hoitoon. Ymmärrän toki, että on helpompaa vanhemmalle niin, mutta se terve lapsi tuo ne pöpöt päiväkotiin kyllä… Eli mahdollisuus tartuttaa kaikki muut ryhmän lapset.

  16. Sus sanoo:

    Tosi tärkeä asia, hienoa että kirjoitat tästä! Mahdotontahan oksennus- tai ripulioireista on sanoa, onko kyseessä noro vai ei, eli se 2vrk oireetonta on sillon kyllä aina paikallaan! Lisäksi kannattaa huomioida että vatsatautipöpöt voi elää pinnoilla kotona huolellisesta (kloriitti)siivouksesta huolimatta jopa 2vk, eli vieraita ei ainakaan siihen kahteen viikkoon kannata kutsua! Ja virusta voi erittyä vielä viikkoja taudin jälkeen, eli tosi huolellinen käsienpesu on kyllä tarpeen. Tarhaan/kouluun tuo kaksi vrk on varmasti hyvä, mutta vähemmän pakollisiin menoihin suosittelisin kyllä vielä pidempää varoaikaa, esimerkiksi juuri pikkuvauvaperheisiin pitäisin 2vk varoajan ennen kyläilyä. Juuri kuulin että kaverin lapsi oli tartuttanut mummonsa 5 oireettoman päivän jälkeen mummon luona kyläillessä Eli todella hienoa, jos viitsii vähän nähdä vaivaa oman perheen eristämiseen, jottei veisi tautia eteenpäin! Sillä me saadaan näitä tauteja vähennettyä!

  17. Saana sanoo:

    Mistäs sen tietää sitten että onko just norovirus vai NS. Normi vatsatauti? Esimerkiksi rotavirus aiheuttaa samanlaisen taudin ku norovirus ni kuka niistä tietää sitten että montako oireetonta päivää on oltava kotona? 😀

  18. Sal sanoo:

    Harmi vaan, että työelämä ei tue tätä. Tässä kohtaa mielestäni vastuu on paljon myös työnantajilla ja lääkäreillä. Liian usein paine viedä puolikuntoinen lapsi hoitoon tulee sieltä, kun saikkua ei heru ja työnantajakin murahtelee sairauspoissaoloille. Helposti ihmiset siinä ahdistuvat ja toimivat kuin käsketään, rahan eli toimeentulon menettämisen pelossa. Asia ei toki aina näin ole, mutta etenkin vähävaraisemmalla kansanosalla tuntuu näin olevan..

  19. Anna sanoo:

    Tosi tärkeä aihe !Nyt on ollut muutenkin superpöpö aikaa, kaikenmaailman angiinaa, rs-virusta, influenssaa, flunssaa, mahatautia jne! Meillä nyt vauva 5viikkoa, ja esikoinen kohta täyttää 2vee. Esikoinen ollu koko ajan kotihoidossa, mutta kerhoiluja jne vähennettiin paljon ennenku vauva syntyi, eikä oo vielä aloitettu vauvan syntymän jälkeen just tän pöpökauden takia.
    Kun pienelle vauvalle voi joku semmoinen olla Tosi vaarallinen. Toivon myös, että esim kerhoihin jne ei tultais m sairaiden lasten kanssa. Kyllä pitää malttaa kotona rauhassa sairastaa, eikä se lapsellekaan hääviä ole kotoa sairaana lähteä toihuilemaam!

  20. A sanoo:

    Nyt kirjoitit kyllä tärkeästä aiheesta, juuri muutama päivä sitten työkaverin kanssa asiasta puhuttiin. Sillä niiltä taudeilta vältyttäisiin, kun maltettaisi olla niiden lasten kanssa kotona, jos on vatsatautia tai vaikka influenssaa, tai ihan mitä vaan, eikä raahattaisi sitä toista oireetonta lasta sinne kouluun tai päivähoitoon. Myös aikuisten pitäisi ymmärtää pysyä kotona, jos sairastaa. Meillä esimerkiksi yksi työntekijä lähti kesken päivän pois töistä kovan kuumeen ja lihaskivun takia, oletettavasti influenssaa, koska hänen lapsensa olivat sen sairastaneet muutama päivä aikaisemmin, tuli kumminkin seuraavana päivänä jälleen töihin, koska kuume oli laskenut. Myöskin työnantajilla olisi peiliin katsomisen paikka siinä asiassa, ettei aina katsottaisi pahalla, jos joku sairauslomaa ottaa. eihän se ole kenenkään edun mukaista, että työntekijä tulee sairaana töihin ja hyvin suurella todennäköisyydellä sairastuttaa myös työkavereita.

  21. Päivi sanoo:

    Todella tärkeä aihe ja erityisesti työnantajilla olisi tässä valtavasti parannettavaa! Itse olen työskennellyt paikassa, jossa piti jokaikisestä sairaspäivästä toimittaa lääkärintodistus(hoitajan todistuksesta ei palkkaa maksettu) ja kyllä tuli herkästi lähdettyä täysin räkäisenä töihin ja terveyskeskuksesta suunnilleen naurettiin, jos halusi ajan lääkärille vain lappusen takia, kun jonossa oli myös oikeasti lääkäriä tarvitsevia.

    Ja tosiaan norovirus vie hetkessä esimerkiksi diabetestä sairastavan lapsen osastolle, eivät he kestä sitä!

  22. Hk sanoo:

    Mä oon myös tuota mieltä, että hyvin usein unohdetaan työnantajapuoli tässä yhteydessä. Aina moititaan vanhempia mutta ei mietitä mitä voi olla myös taustalla ja mikä tähän ajaa että lapsia viedään liian äkkiä hoitoon sairastamisen jälkeen. Työnantajan puolelta kun voi tulla kova paine tähän. 🙁

  23. Juulia sanoo:

    Aamen!! Itse lastentarhanopettajan enkä vaan ikinä tule käsittämään miten vanhemmilla on niin kiire tuoda puolikuntoisia lapsia päiväkotiin. Sen lisäksi että he tartuttavat muita, ei puolikuntoinen lapsi jaksa touhuta päiväkodin arjessa. Lapsikin kaipaa lepoa toipuakseen kunnolla. Ja niin ikävää että kaikki taudit pitää oman välinpitämättömyytensä takia levittää koko ryhmälle ja ryhmien aikuisille. Ei minkään töiden tai muiden menojen pitäisi olla tärkeämpää kun oman lapsen terveys..

  24. TarjaL sanoo:

    Tottakai pitää olla aina se yksi täysin oireeton päivä. Mutta kuka pystyy jäämään kotiin töistä viikoksi kaiken varalta, ettei 12 päivää itävä tauti tule..ei kukaan.
    Taudit tarttuu joka paikasta.
    Pienillä lapsilla on nuhaa n. 10 kertaa vuodessa, ei joka nuhasta voi jäädä kotiin.. on eri asia, jos on myös kova yskä tai kuume tai muuten huonovointinen ja jaksamaton lapsi.
    Mutta tahalleen ei saa kyllä tartuttaa ja päivä oltava terveenä kotona!

  25. Anu sanoo:

    Todella osuvasti kirjotit. Itse oon töissä päiväkodissa ja näitä tyyppejä on tässä viime kuukausina näkynyt,jotka tuovat toisen lapsensa hoitoon kun toinen makaa kotona kuumeessa tai mahataudissa. En ymmärrä mitä näiden ihmisten päässä liikkuu vai liikkuuko mitään.

  26. Heli sanoo:

    Ihana et joku voi olla poissa,mutta ei normaalilla ihmisellä onnistu millään..tai en minä ainakaan saa sairaslomaa töistä jos ei oikeasti ole itse tai lapsi kipeä..meilläkin monta lasta ja ne kellä ei ole oireita elää normaalia elämää. Esim.meillä oksensi yksi lapsista viime yön ja tänään aamulla oli kuumetta. Nyt on entisensä ja kyllä torstaina menee hoitoon jos ei tule joku takapakki..muut lapset on koulussa ja sit jäädään kotiin jos oireet alkaa

  27. M sanoo:

    Suuri kiitos tästä postauksesta ja keskustelun avauksesta!

    Työskentelen varhaiskasvatuksen puolella ja voi kun kaikki vanhemmat (ja heidän työnantajansa) ymmärtäisivät kuinka niinkin pienellä asialla, kuin 1-2 varopäivällä taudin jälkeen kotona saataisiin vuotuiset sairauspoissaolot kokonaisuudessaan vähenemään. Tautien leviäminen epidemioiksi on mahdollista katkaista tai jopa estää, kun tehdään yhteistyötä!

    Tylntekijöiden puolesta voisin sanoa, että teemme työtä varsin tarkkaan lasketuilla resursseilla ja lasten lisäksi taudit jylläävät jatkuvasti myös henkilökunnan puolella. Saati sitten, kun työntekijöiden omat lapsetkin sairastavat. Kierre on aivan loputon.

  28. Annu sanoo:

    Hyvä ja ajankohtainen aihe! Meidän viisihenkisellä perheellä oli marras-joulukuussa useamman viikon kestävä kaamea flunssa, korvatulehdukset kaikilla lapsilla, joka huipentui vielä mahatautiin ja juuri jouluaatoksi kaikki olivat pöpöt selättäneet.
    Onneksi minä olen vielä lasten kanssa kotona, en tiedä kuinka olisin saanut töistä vapaata niin että olisin voinut hoitaa todella flunssaisia ja räkäisiä lapsia useamman viikon kotona, olivat todella kipeitä, en olisi missään nimessä heitä hoitoon vienyt, mutta miten olisin voinut olla sen 3-4 viikkoa kotona heidän kanssaan? Töistä tuskin niin pitkää salkkua saa.
    Sitten tosiaan sairastui vatsatautiin ensin kuopus yöllä, esikoinen päivällä, minä illalla ja keskimmäinen seuraavana päivänä. Mies kulki harmaana koko viikon, mutta ri kertaakaan oksentanut, mutta voi pahoin. Mulla kesti se pöpö 5 päivää… tokihan en itse kerennyt hoitaa itseäni kuntoon kun 3 pientä hoidettavana. Eskarilaisen pidin poissa koulusta useamman päivän.

  29. Laura sanoo:

    Kiva, kun nostit tämän aiheen esille. Itse työskentelen lastentarhanopettajana ja tällä hetkellä makaan kotona töistä saadun influenssan takia… Toki ymmärrän, että tässä työssä väkisinkin sairastuu joskus, mutta kyllä ärsyttää ja samalla lasten puolesta surettaa, kun heitä tuodaan sairaana hoitoon. Välillä kuumeisen oloiset lapset jopa kertovat vanhempien antaneen aamulla lääkettä ja sitten vaan päiväkotiin! Tai sitten sanotaan, että joo, olihan sillä lapsella jo aamulla kuumetta, mutta oli pakko mennä töihin ja päätettiin vaan odottaa teidän soittoa. Siis mitä!?! Ensinnäkin lapsella itsellään on varmasti hirveä olo, kun pitää ”selvitä” päivästä (toiminta, siirtymät, ulkoilu yms.) ja lisäksi hän tartuttaa vielä muutkin. Miltähän vanhemmista itsestä tuntuisi raahautua esim. metsäretkelle korkeassa kuumeessa. Eikä toimintaakaan voi suunnitella sairastelijoiden ympärille tai yhtä aikuista irrottaa sairasta hoitamaan, me kun emme ole mikään sairaanhoitolaitos… Tästä aiheesta voisi saarnata vaikka kuinka kauan. Mukavaa huomata, että jollain on asiaan oikea asenne! 🙂

  30. Inga sanoo:

    Tää on kyllä paljon puhuttava aihe. Tuli jotenkin helpottunut olo, että pidät tärkeänä sairaiden lasten pitämistä kotona. Kuulen monesti ystäviltä ja tuttavilta juuri päinvastaisia mielipiteitä, ja itestä on ruvennut tuntumaan, että olenko aivan turhan nipo näissä sairastumistapauksissa. Tämän postauksen jälkeen ei onneksi tunnu enää siltä!

  31. Ee sanoo:

    Niinpä!! Monia esimerkkejä on tästä kun päiväkodissa olen töissä ollut…. huhhuh täytyy vaan päätä pyöritellä.. en ymmärrä miksi tuoa sisarus hoitoon jos toinen on kipeänä?? Onko vahempien laiskuutta vai annetaanko lapsen päättää vai mikä on. Ei ymmärrä. Tai tuodaan lapsi hetki silmätipan tulehdukseen saatua hoitoon, vaikka silmä on aivan tulehtunut ja vuotaa, koska ”12-24h kun lääkekuuri on menossa , voi mennä taas”. Ja elkää ottako vieraita vastaan/menkö kylään kahteen viikkoon taudin jälkeen!! Se elää pinnoilla jopa niin kauan… siksi hankala taiti estää leviämistä.. voi kulkeutua herkästi ja olla päivökodin leluissa jo ennen oireita ja siitä sen 2 viikkoa, joten aina ei voi mitään..

  32. Oo sanoo:

    Voi, miten toivoisin, että myös ne sairaiden lasten (vielä) terveet sisarukset olisivat kotona sen sijaan, että päätyvät sinne hoitopaikkoihin!

    Mutta kaikkea, uskomatontakin, on tullut vuosien varrella päiväkodissa nähtyä. Niistä kun kirjan voisi kirjoittaa, ei kyllä kirjoittajaa uskottaisi 🙂

  33. Miuku sanoo:

    Hienosti käsitteli tärkeää asiaa. Valitettavasti työelämä ei useinkaan tue sairaan lapsen kanssa kotona oloa. Esim meidän työpaikassa lapsen kanssa kotona olo on aina palkatonta, mutta siitä pitää silti hakea sairaslomatodistus ettei tule luvatonta poissaolo.

    Aika usein tulee sitten poltettua kesälomapäiviä lapsen kanssa sairastamiseen ettei tule luvatonta poissaoloa, kun ei halua lähteä oksentavan lapsen kanssa terveyskeskukseen jonottamaan.

    Lisäksi kun on yksinhuoltaja, eikä tukiverkkoja ja palkka on pieni niin jokainen palkaton päivä tekee ison loven kuukausibudjettiin. Esim tänä vuonna en ole vielä saanut yhtään täyttä kuukausipalkkaa, kun olen ollut lasten kanssa jatkuvasti kotona.

  34. No sanoo:

    Mut jos perheessä yksi sairastaa niin ei kai kaikki muut jää kotiin myös? Jos puolisosi on kuumeessa, niin jäätkö itse pois töistä? Mun on pakko olla töissä jos terve oon ja lapset myös..ja jos joku lapsista on viikon sairaana, kyllä minä terveet lapset saatan viedä hoitoon, hulluksi tulevat kotona sillä aikaa kun ulkoilemaankaan ei välttämättä voi jne. Se on lasten oikeus siinä missä aikuisen töihin menokin.

  35. Eikä sanoo:

    Koululaiset jää pois koulusta jos vaikka pienemmät sisarukset sairastaa! Tai jos on monta koululaista, kyllä se sairaana oleva vain on poissa koulusta.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.