Me etsitään omaa kotia

08.10.2018

Mulla on jännittäviä uutisia: me ollaan alettu pikkuhiljaa etsimään ihan omaa kotia, sitä kotia, joka ostetaan omaksi. Omistusasunto on ollut meillä aina tavoitteena, ja nyt on tullut se aika, kun me voidaan ihan oikeasti alkaa etsimään sitä ihan omaa kotia. Me käytiin tänään katsomassa ensimmäistä asuntoa, ja voin helposti sanoa, että se ei ollut meidän tuleva koti. Siellä oli liian monta juttua, jotka ei yhtään natsanneet, vaikka paperilla se vaikutti täydelliseltä. Mutta nyt me ollaan aloitettu tämä projekti, josta ollaan pitkään puhuttu. Nyt me ollaan otettu ensimmäinen askel, käyty ekassa näytössä, laitettu hakuvahdit päälle asuntosivuilta ja sanottu sukulaisillekin ääneen, että tässä ollaan haku päällä.

Mä uskon, että tästä tulee pitkä projekti. En pidä ollenkaan mahdottomana, että meillä kestäisi vuosikin löytää se oikea koti – ehkä jopa pidempään. Kiire meillä ei onneksi ole, sillä mahdutaan edelleen tähänkin ihan mukavasti. Ei aiota ottaa mitään stressiä, eikä tarkoituksena ole paineessa etsiä nopeasti vaan jotain. Nyt me etsitään sitä kotia, jossa me asutaan ehkä siihen asti, että muutetaan vanhainkotiin. Tai sitten ei, tilanteethan voi aina muuttua, nopeastikin. Mistäs sitä nyt tietää missä me ollaan vaikka viiden vuoden päästä. Mutta näillä näkymin etsinnässä on pitkäaikainen koti.

Tilan puolesta mahdutaan edelleen tähän, mutta toiveena on, että lähitulevaisuudessa me kerrytettäisiin asumiskustannuksilla omaa omaisuuttamme, eikä jonkun toisen. Toki tässä asumisoikeusasunnossakin osa menee omaan pussiin ja hyvä niin, mutta ei tietenkään niin suuri osa kuin omistusasunnossa. Tämä on kuitenkin tähän asti ollut meille se kaikkein paras vaihtoehto.

Meidän ongelma tässä asunnon ostamisessa on se, että ei olla ihan varmoja, mitä halutaan. Siksi ajateltiin lähteä liikkeelle sillä, että käydään katsomassa vähän kaikkea mahdollista laidasta laitaan. Tutustutaan eri paikkoihin, tsekataan erilaisia asuntoja. Me ei tiedetä vielä mistään mitään, muuta kuin meidän budjetti ja se, että me tarvitaan ainakin viisi makkaria – kolme lapsille, yksi meille ja yksi vierashuone. Sitten kun me tehdään se suuri päätös, että ostetaan koti, halutaan olla varmoja, että se on juuri se oikea. Se on niin iso asia, että ei missään nimessä haluta tehdä mitään hätiköityä. Aiotaan miettiä tätä kaikilta mahdollisilta kanteilta.

Tuntuu jännittävältä sanoa tämä ääneen, vaikka eihän tässä periaatteessa mikään muutu vielä nykytilanteeseen verrattuna. Edelleen asutaan tässä, mutta nyt vaan seuraillaan markkinoita, ja käydään katsomassa, jos joku tuntuu erityisen kiinnostavalta. Asunnon ostaminen tuntuu musta ajatuksena edelleen vähän pelottavalta – se on niin suuri vastuu. Miten voi olla varma, että ostaa juuri sen oikean? Miten voi olla varma, että kaikki on kunnossa asunnossa, eikä tule mitään ongelmia? Miten sen oikean asunnon voi löytää, ja entä jos mikään asunto ei tunnukaan oikealta? Suuria kysymyksiä, joihin mulla ei ole vastauksia. Onko teillä?

Nyt saa jakaa kaikki mahdolliset vinkit asunnon ostamiseen ja etsimiseen liittyen. Mitä meidän pitäisi kysyä välittäjältä, kun ollaan katsomassa asuntoa? Kuinka paljon asunnon hinnasta voi tai kannattaa tinkiä? Mitä kannattaa itse tsekata kun on katsomassa asuntoa? Mikä on pahin virhe mitä voi tehdä? Mitkä on hyviä puolia erillistalossa, entä huonoja? Mitkä on hyvät puolet asunto-osakeyhtiössä, entä huonot? Uusi vai vanha talo? Oma tontti vai vuokratontti? Kertokaa kaikki! Mä uskon, että teidän joukossa on monta asunto-asiantuntijaa, joten nyt kaikki vinkit kehiin, kiitos! Ehkä joku muukin löytää täältä hyviä vinkkejä siihen, mitä pitäisi ottaa huomioon kun ostaa ensimmäistä asuntoa.


53 Responses to “Me etsitään omaa kotia”

  1. Essi sanoo:

    Oma tontti parempi, tonttien vuokrat voivat nousta huimastikin, jos vuokrasopimus päättyy lähitulevaisuudessa. Tai jos talossa vuokratontti, niin kannattaa kysyä mahdollisuudesta lunastaa tontti. Ja kannattaa myös ottaa huomioon talon lämmityskustannukset, olisi hyvä jos talosta löytyisi takka. Pelkkä sähkölämmitys tulee talvella kalliiksi. Näitä me olaan ainakin katsottu, kun mekin etsitään nyt sitä ihan omaa kotia… 🙂

  2. Mp sanoo:

    Kun löydötte teidän kodin, tunnette SEN. Tiedän kokemuksesta. Se ei anna järjelke tilaa – sen vaan tuntee itsessään.

    • Hilde sanoo:

      Tämä! SE tunne tulee melko lailla heti. Mä ehdin nähdä meidän talosta eteisen ja olkkarin, kun tiesin että tää se on. Ja sama kävi aikoinaan ekan oman asunnon kanssa. Sen vaan tietää.

    • E sanoo:

      Samaa mieltä! On ihan fakta, että isot päätökset pitäisi luottaa paljon intuition varaan. Meidän tietoiset ajattelun taidot ei pysty käsittämään niin paljon informaatiota mitä asuntojen vertailemiseenkin liittyy, joten intuitioon on hyvä oppia tällaisissa isoissa päätöksissä luottamaan! 🙂

    • Nede sanoo:

      Tämä! Me etsittiin uutta ja myytiin vanhaa vuoden ajan ja päästiin nykyisen kotimme näytössä eteiseen ja tiedettiin että tämä se on. Käytiin vielä katsomassa useita tän jälkeen ja huomattiin vertaavamme kaikkia muita tähän.

      Me huomattiin että oli hyvä että katsottiin monia taloja. Ja aina näytön jälkeen pistettiin plussat ja miinukset ylös . Silloin pystyi palaamaan fiiliksiin ja vähän vertailemaan eri kohteita sekä pääsi selville niistä omista kriteereistä kun ei heti alussa ihan tiennyt mitä hakee.

      Me todettiin myös että voi tulla tilanne että on vaan pakko tehdä kompromissi jonkun kriteerin kanssa. Me toivottiin omaa tonttia, vähän lähempänä keskustaa mutta rauhallisella alueella. No meidän toiveiden mukainen talo löytyi rauhalliselta alueelta mutta ei niin lähellä keskustaa kuin oltaisiin ensin haluttu ja tontti on vuokralla. Piha on kuitenkin ihana ja suojaisa ja oikeesti talo ja pohja just meille hyvä. Ja se tunnelma. Kun tuntuu kodilta niin tuntuu.

      Me taloja katsellessa oltiin tarkkoja siitä että talossa haisee hyvältä. Minä muutenkin tarkkanenäisenä olin raskaana kun taloja katseltiin niin haistoin kyllä kosteuden tosi helposti Ja esim rintamamiestaloissa on usein yläkerran tuuletusullakot remontoitu huonekäyttöön niin niissä kannattaa katsoa tarkkaan et on hyvin tehty.

      Taloja katsellessa kannattaa myös muistaa miettiä miltä talo näyttää teidän omalla sisustuksella . Ja myös muistaa ettei esim kirkkaanpunainen seinä haittaa jos talo on kiva, seinien väriä saa aina muutettua kuten lattiatila jne. Ja kannattaa miettiä minkä verran on valmis remontoimaan . Ja että kalleimmat on kylppäri ja keittiörempat. Ja esim jos jossain huoneessa vaikka lattia narisee kannattaa kysyä voiko sitä korjata. Yhdessä meille potentiaalisessa talossa nimittäin oli nariseva lattia ja kun kysyin asiasta tuli ilmi että se on rakenteissa eikä ihan helposti korjattavissa. Tiedän että mua ärsyttäisi tosi paljon joka askeleella narahdus joten se talo sitten jäi.. Voisin oikeesti kirjoittaa loputtomasti talon etsimisestä mutta ehkä tää oli tässä. Onnea etsintään!

  3. Ee sanoo:

    Suosittelen omasta kokemuksesta tutustumaan myös uuden kodin teettämiseen, rakennuttamiseen, ei huono vaihtoehto lainkaan! Tietysti jos ajattelee niin, että on paljon hyviä asuntoja, jotka etsii asujia ja on egologisempaa mennä asuttamaan jotain niistä.. Ei ole yhtä oikeaa ratkaisua ja tuossa tilanteessa kun kaikki on auki, voi tosiaan olla parasta lähteä etsimään niin, että käy katsomassa vähän kaikkea, siitä se oma sitten alkaa varmasti hahmottua! Ihana uutinen ja tsemppiä paljon! <3 t. Oma unelmien(mahd. Loppuelämän) kodin rakentaja

  4. Ss sanoo:

    Me ostettiin kolme vuotta sitten paritalon puolikas, taloyhtiötä ei ole eli siinä mielessä verrattavissa omakotitaloon. Itse en halunnut missään nimessä rivitaloasuntoa taloyhtiön takia, haluan että saa itse päättää omasta kodistaan kaiken. Muutaman vuoden päästä on tarkoitus ostaa omakotitalo, mutta tästä hieman edullisimmasta vaihtoehdosta oli hyvä aloittaa 🙂

  5. Hanna sanoo:

    Tsemppiä etsintään! Me ostettiin juuri oma asunto (viisiörivari) reilun puolen vuoden etsimisen jälkeen ja tyytyväisiä ollaan oltu. Etsintään mahtui monenlaisia juttuja, missä oli tee se itse sähkömiehet tehneet remonttia, missä koko taloyhtiö riidoissa aina oikeutta myöten yms mielenkiintoista.

    Mä en sano muuta kun että syynätkää kaikki mahdollinen ajan kanssa kun vähänkin mieleinen löytyy. Vaatikaa kuntotarkastukset, pöytäkirjat, katsokaa kuka on tehnyt mahdolliset remontit ja kuka tarkastanut niiden lopputuloksen, vaatikaa kosteusmittaukset. Ja jos ostatte uutta pk-seudulta olkaa erityisen tarkkoja… Työvoimaa haalitaan ties mistä ja jo uudet kohteet saattavat olla läpimärkiä kun ei ehditä odottaa esim lattioiden kuivumista tai yksinkertaisesti rakennetaan huonosti. Sähkärinä Helsinki/Espoo/Vantaa -linjalla työskentelevä mies ei halunnut uutta, kun viimeiset kohteet joissa tämä on ollut töissä on olleet kunnoltaan jo valmistuessaan kyseenalaisia.

    Mutta tosiaan tsemppiä ja malttia.

  6. Anni sanoo:

    Kaksi asuntoa ollaan ostettu. Eka oli rivari kolmio ja sitten nykyinen, joka on paritalo 5 h + kk, jonka ostimme kun aloimme odottaa meidän nykyistä 13 kk kuopusta . Muutamia pointteja on ainakin, että pk seudulla on tontit hintavia, joten vuokratonttien vuokra on hyvin korkea. Lisäksi vuokratontille rakennetut ovat usein vaikeampia saada myytyä. Toisaalta jos ei ole rahoitusta ostaa niin kallista, mitä omalla tontilla sijaitsevat talot maksaa, mutta talous antaa myöden maksaa korkean vuokran, niin sitten voi olla että on varaa isompaan kotiin kuin mitä omalla tontilla on. Asunto osakeyhtiössä kannattaa ainakin ottaa huomioon vastuukysymykset, miten vastuu yhtiön ja osakkaiden välillä jakautuu. Eli tärkeätä on aina pyytää yhtiöjärjestys sekä myös tasekirja yms asiakirjat mitä on saatavilla. Yhtiöjärjestyksessä selviää muun muassa tuo vastuun jakautuminen ja osakkaiden lukumäärä. Taloustiedoista taas selviää millainen taloudellinen tilanne yhtiöllä on ja millaisia kustannuseriä yhtiöllä on jne. Erillistalossa on useimmiten samanlainen vastuunjako kuin okt. Silloin siinä ei eroa muu kuin varainsiirtoveron määrä. Mutta jos yhtiö vastaa kuten asunto-osakeyhtiöissä yleensä, niin ongelmaksi voi tulla se, että jos osakkaita on vaikka kolme, ja johonkin toiseen taloon tulee mittavampikin remontti, voi se tulla teillekin kalliiksi. Lisäksi jos on erillistalo voi tulla muiden osakkaiden kanssa kiistaa mitä remontteja pitää/ei pidä suorittaa jne. Jos on okt, saa tietysti itse miettimättä muita päättää mitä remontteja tekee jne. Uudessa talossa on se hyvä, että rakennuttajalla on takuu, joten nopeasti ilmenevät ongelmat menevät varmasti takuun piikkiin. Vanhassa on tärkeää tehdä mahdollisimman laaja kuntotarkastus, sekä hieman selvittää mitä materiaaleja yms on käytetty. Kannattaa kysyä, jos tuntee jonkun rakennusalalta, vähän neuvoja että mitkä ongelmat kyseisellä tavalla rakennetuissa taloissa ovat yleisiä vai onko sellaisia jne.

    Kuinka paljon hinnasta voi tinkiä riippuu paljon alueesta. Onko kyseessä alue jolla on kova kysyntä ja halukkaita monia. Silloin voi mennä jopa yli pyydetyllä. Jos taas kyseessä on talo joka on jo kauan ollut myynnissä ja myyjät ehkä jopa jo muuttaneet uuteen kotiin ja haluavat nopeasti päästä eroon kosla ovat kahden asunnon loukussa, voi hinnasta hyvin saada jopa 5-10 % pois.

  7. Noora sanoo:

    Vanhoissa taloissa on aina omat riskinsä. Tärkeintä on huomioida talon ikä ja tutustua sen ajan tyypillisiin riskirakenteisiin. Vanhoissa taloissa on usein myös edessä kalliita remontteja kuten putkiremppaa. Meidän vakuutuksessa esimerkiksi on ehtona, että jos talon putket on yli 50v vanhat, niin senttiäkään ei korvata, jos niistä johtuen vesivahinko tulee. Tällaisia asioita kannattaa huomioida, ettei tule yllätyslaskuja talon oston jälkeen.

    Moni osaa myös pintaremonttia tehdä, mutta jos talossa on TSI-ihminen tehnyt suurempia muutoksia, niin olisin myös varpaillaan. Esimerkiksi talojen lisäosat ja huonejakojen muutokset ovat niin suuria muutoksia, että ammattitaitoisen on pitänyt tehdä ne, ettei taas tule ylläreitä. Lista on loputon mitä voisin luetella, mutta etteköhän osaa tutustua tällaisiin seikkoihin itsekin 🙂 viimeisempänä on kuitenkin mainittava, että kannattaa nuuskutella taloja! Sinäkin todennäkäisesti allergiataustan vuoksi saatat herkemmin reagoida kosteuteen, joten jos vähänkään tulee oireita tai haiskahtaa oudolta, niin jättäisin väliin.

  8. Cami sanoo:

    Me ostettiin eka oma asunto viime vuonna ja muuttamaan päästiin vappuna, sillä oli uudiskohde. Meidän rivarin pätkä on puolihitas, eli tämä myytiin meille alle markkinahintaan ja saamme itse myydä vaikka miljoonilla jos niikseen tulee. Itse halusin ehdottomasti uuden asunnon, sillä pääsimme vaikuttamaan kaikkiin ratkaisuihin heti eikä tarvinut alkaa miettiä remontoimista. Vanhempi olisi toki ollut vielä edullisempi vaihtoehto, mutta itse pelkään kaikkia sudenkuoppia. Kauheasti ei ole vielä kokemusta taloyhtiöistä yms, mutta ainakin tällainen 12 asunnon yhtiö tuntuu hieman hankalalta, kun on pieni esim. isännöitsijöiden silmissä, mutta omissa silmissä jo kuitenkin iso. Lisäksi moni käytännön asia on toki vielä auki.

    Muutkin sen jo sanoivat, mutta kun löydätte sen oikean kodin niin sen kyllä huomaa 🙂 Yhtään vähäisempään tunteeseen ei kannata tyytyä!

  9. J sanoo:

    Me ostettiin vuosi sitten eka oma asunto – kaikki tapahtu niin nopeesti, että ei meinannu ite pysyä edes mukana. Oltiin muuttamassa asumisoikeusasuntoon, kunnes pankissa sanottiin, että miksei osteta suoraan omaa? Oltiin vähän huulipyöreenä siinä, että ei meillä vielä ole sellaisia säästöjä. Juteltiin siinä ja saatiin tietää, että meidänkin on mahdollista jo ostaa oma.

    Asumiaoikeusasunto oli siis jo valmiiksi katottu, peruttiin se ja alettiin katsomaan omistusasuntoja. Muuttokuume oli siinä kohtaa jo niin hirveä, että löydettiin aika nopeesti sellainen ”tää on meidän”-koti, missä oli ”puutteita”, mutta kokonaisuus ratkaisi. Päästiin muuttamaan kaupoista noin 4kk päästä ja, kun päästiin sisään, niin koin hirveän romahduksen, että en tykkääkään tästä. Asiaa ei auttanut, että meillä oli muutenkin niin kiireinen vuosi menossa.

    Nyt ollaan asuttu täällä kohta puol vuotta, ja rakastan tätä asuntoa, vielä on fiksailtavaa, että tästä tulee just sellainen, kun on ajatuksissa, mutta jotenkin tuntuu, että tärkeintä on se fiilis, kun on kotona, niin tuntuu, että on kotona <3

    Mentiin kaupoissa aika fiilis-pohjalta ja tehtiin päätös hullun nopeasti. Tärkeimmät, mitä kerkes ajatella, niin olivat:

    - lähempänä miehen työpaikkaa ja oma kohtuullinen työmatka
    - hyvät ulkoilumahdollisuudet ja liikenneyhteydet
    - kolmio
    - sauna
    - pikkunen oma piha
    - taloyhtiö omalla tontilla
    - kohtuullinen yhtiövastike ja lainakustannukset

  10. T sanoo:

    Ehdottomasti suosittelisin omaa tonttia. Vuokratonttien vuokra aina arvoitus ja yleensä myös vastike isompi (taloyhtiöissä).
    Lämmityksestä ensimmäinen jo mainitsikin, eli suora sähkölämmitys vähänkin isommassa asunnossa tulee kalliiksi.

    Jos asunnon ostamisella ei ole kiire (toki se oikea voi tulla vastaan nopeastikin), on hyvä kartoittaa vähän sellaisten asuntojen hintaluokkaa joista olisitte kiinnostuneita. Silloin osaa tarjota asunnosta ns. oikean hinnan ja olla tarjoamatta liikaa.

    Sijainti on tosi tärkeä. Missä olisi lasten koulut, miten kumpikin pääsee töihin (vaikka työpaikka vaihtuisikin), mihinpäin yleensäkin liikutte. Jos työmatka on liian pitkä tai hankala, vie se helposti useamman tunnin päivästä.

    Vertailkaa hintoja ja kustannuksia erilaisille asunnoille. Mitä kustannuksia tulee vaikka rivitalo vs. omakotitalo, ja mitä pitää tehdä itse ja mitä hoitaa vaikka taloyhtiö.

    Esimerkiksi uudemman (ei uusi) rivitalon vastike on monesti edullinen ja kalliita korjauksia ei ole vielä tulossa, mutta taas ne rakentamisen jälkeiset viat on korjattu kuntoon ja asukkailla on jo kokemusta asumisesta.

    Meillä on etsinnässä, tai ehkä ennemmin katsannassa, seuraava asunto. Tarvittaisiin vähän lisää tilaa, mutta toisaalta ei ole vielä tehty päätöksiä sijainninkaan suhteen. Tällä hetkellä siis katsellaan mitä on ja käydään näytössä jos on joku oikeasti potentiaalinen asunto. Kiire eibole, joten odotetaan sitä fiilistä.

  11. Kiinteistönvälittäjä Oulusta sanoo:

    Heippa Iina!
    Uskon, että voin vastata kysymyksiisi. Oikean kodin etsiminen voi viedä sen vuoden – tai voi viedä vaikka vaan kuukauden. Mistä kannattaa aloittaa, on ehdottomasti pankista. Käykää kysymässä – ja mahdollisesti ensimmäisen kimpailukierroksen tekemässä muutamassa pankissa. Näin ollen teille varmistuu mahdollinen lainan määrä sekä se, että viralliseen tarjoukseen ei tarvitse silloin lainansaantiehtoa laittaa. Näin ollen sopivan kodin löydettyä olette nopeita reagoimaan. Sopivan kodin etsimiseen kannattaa käyttää tietty aika. Näin opitte juuri sitä, mitä tuossa kysyittekin.. mikä on esim. yleinen hintataso alueella, mistä olette valmiita tinkimään jne. Täydellistä ei koskaan saa, mutta monesti aika lähelle sitä. Kun sijainti miellyttää ja koko, niin pinnoille pystyy aina tekemään jotain! Niihin ei saa kiinnittää liikaa huomiota. Älkää missään nimessä etsikö ns. loppuelämän asuntoa. Te ehditte vielä vaihtaa sitä monta kertaa. Vaan juuri sitä asuntoa etsikää mikä sopii juuri nyt juuri teidän perheelle. Tuo 5h kuulostaa sopivalta. Erillistalo on siis As Oy – muotoinen omakotitalo eli siinä asuminen on suhteellisen turvallista (kannattaa huolella lukea yhtiöjärjestys ettei siellä ole poissulkevia pykäliä). Oma tontti on aina oma tontti, silloin vähemmän maksettavaa, mutta valitettavasti joka alueella niitä ei ole tarjolla. Yleinen, vanhakin luulo on se, että se on parempi. Jos on pieni tontin vuokra, ei vuokra-aika ole loppumassa jne. niin vuokratonttejakin kannattaa katsoa. Jos ostatte As Oy muotoisen kodin, niin tietysti kaikki paperit tulee pyytää sähköisesti (silloin kun koti teitä oikeasti kiinnostaa) ja tutkia ne huolella. Ottakaa myös mukaanne muutamia silmä/korvapareja juuri siksi, että jos ette huomaa ihastuksissaan kaikkea kysyä. Hyvä välittäjä kuitenkin osaa kertoa teille tarvittavat tiedot myös kysymättäkin. Tinkivarasta sen verran.. Että näissä markkinatilanteessa / siinä että tilastoja saa myös ns. tavalliset talliaiset, niin kauhean suurta tinkivaraa ei kannata laittaa. Jos huomaatte, että hinta on asetettu kovin isoksi, ja mitään järkevää syytä siinä ei ole (esim. maalämpö, kivitalo jne.), niin voitte aina myös hintaperusteluja välittäjältä kysyä. Ja tarjouksen saa aina jättää, välittäjä neuvottelee sen sitten. Kuitenkin, suurimmassa osan tapauksista voitte välittäjään myös luottaa, meitä kun sitoo selonotto – ja tiedonantovelvollisuus. Tiedän myös tapauksia, että kaikki ei ihan ole kartalla.. Mutta ne yksilöt alkaa olemaan harvenemaan päin.
    Sitten vielä virheestä.. Mikä voi olla pahin mahdollinen virhe? Että ostatte kodin, joka on rakenteeltaan huonokuntoinen. Jos löydätte kodin, joka on tehty -70-luvulla, niin kaikki mahdolliset tutkimukset.. Homekoira + rakenneavaus kuntotarkastuksen yhteydessä. Muuta uhkakuvaa en kamalasti keksi.. Toki kun itse olen perheelleni ostanut koteja niin kiinnitän aina siihen seikkaan huomiota, että sen saa kaupaksi vaikka ensi vuonna. Vaikka nyt asutaan omakotitalossa miehen ja kahden pienen lapsen kanssa, niin sitä ei aina tiedä mitä elämässä tapahtuu. Silloin on hyvä että arvo pysyy ja myynti tapahtuu rivakasti.

    Mutta onnea etsintään! ❤️

    • Nimetön sanoo:

      Terveisiä Oululaiselle kiinteistövälittäjälle 70-luvun omakotitalosta!
      Elämme täällä onnellisina ja terveinä. Olemme ostaneet kodin alkuperäisiltä rakentajilta, jotka ovat itse asuneet talossa 30 vuotta.
      Kaikki pidetty tip top ja siitä olemme yrittäneet jatkaa ihan yhtä huolellisesti.
      Remontteja tehty maltilla se, mitä on tarpeen ollut.

      • Oululainen kiinteistönvälittäjä sanoo:

        Naulan kantaan, siis riskirakenne ei tarkoita aina että siinä olisi riski. Suurin osa Suomen talokannasta on tehty 70-80-luvulla. Eikä missään nimessä tarkoitakaan että kaikki olisivat huonossa kunnossa! Vaan että kun ostetaan talo, huomioidaan mahdolliset riskirakenteet ja tehdään näin ollen tarpeelliset tutkimukset.

  12. Iida sanoo:

    Mun mielipide on se että ei kannata alkaa ostamaan kymmeniä vuosia vanhaa taloa, koska niissä voi olla eristyksissä puutteita ja esim. voi löytyä asbestia. Ja sitten myös se kannattaa myös miettiä, että miten paljon on valmis remontoimaan ja ennen kaikkea lapsiperheessä tilojen käytännöllisyys ja että on tarpeeksi tilaa. Ja ennen kauppoja kannattaa tarkastaa ammattilaisen kanssa se asunnonkunto tekemällä joko kuntotarkastuksen tai käyttämällä homekoiraa (tästä en tiedä kumpi on parempi vaihtoehto). Ja se kannattaa myös miettiä, että joutuuko siihen taloon tekemään isoja remontteja (esim. katto, ikkunat yms.) ja siis se että ne ois myös otettu sen talon hinnassa huomioon. Sen verran oon kuullu, että noissa välittäjien hinnoissa on aina jonkun verran ilmaa, että on yleensä varaa tingata, mutta siinä vaiheessa kun se unelmakoti löytyy ni en lähtis ihan kauheita määriä tinkaamaan,ettei mee sitten jollekkin joka tarjoaa paremman hinnan. Ja sitten myös se että kannattaa kahtoa että missä hinnoissa talojen hinnat liikkuu ni sen kautta osaa ehkä vähä myös miettiä sitä että mikä se teif

    • 70-lukulainen sanoo:

      Pakko kommentoida.
      Ai vanhoista taloista voi löytyä asbestia. Juu pitää paikkansa, mutta entä sitten? Asbestista on harmia vasta kun jotain purkaa ja asbestia pääsee ilmaan. Ja jotta se olisi siltikään vaarallista, on määrien oltava melkoisia. Ja mitä tulee varoitukseen vanhoista taloista noin ylipäätään, niin seitsemän talokaupan kokemuksella on pakko todeta, että eniten vakavia puutteita/virheitä on ollut hankkimissani uudiskohteissa.. Nähty märkiä rakenteita, olemattomia eristepaksuuksia, vääriä liimoja ja materiaaleja, kosteusvaurioita jo ennen käyttöönottoa, jäätyneitä lattioita, vääriä kaatoja, ilmanvaihdon virheitä, törkeitä huolimattomuuksia jne. Ja rakennusfirmoilla on nykyään valitettavan usein perävalotakuu, sillä jos firma viedään konkurssiin, loppuu takuut kuin seinään. Vanhasta talosta, joka ammattitaidolla rakennettu, eikä ole remontoitu pilalle voi saada harmittomamman kodin. Riskirakenteet eivät automaattisesti ole ongelmia. Eli kannattaa hankkia ymmärrystä rakentamisesta, jottei ole ihan vietävissä, eikä tunteet pääse täysin järkeä peittämään. Vaikka kodin hankinnassa fiiliksellä onkin tärkeä osa.

  13. aak sanoo:

    Mä sanoisin, että tärkeintä on pitää pää kylmänä. Asuntokaupassa liikkuu niin valtava summa rahaa, että vaikka joku kohde onkin se unelma niin ylihintaa ei pidä maksaa eikä mennä välittäjien ”paljon on kiinnostuneita, kannattaa tarjota-huutokauppaan”. Äkkiä kun se sydän menee järjen edelle. Me etsittiin sitä oikeaa 1,5 vuotta ja viimein muutettiin viikko sitten. Tehtiin tarjous 25 000e alle pyynnin ja lopulta kaupat tuli parin tarjouksen jälkeen 18 000e alle pyynnin. Mutta oikean hintatason saa selville ainoastaan seuraamalla pitkään eri alueiden myyntejä ja hintoja. Pyyntihän voi olla aina mitä vain… Taloyhtiön talous on syytä tutkia tarkoin läpi ja selvitellä tulevia remontteja, maanvuokria, lähialueiden kaavoituksia yms. Tsemppiä etsintään!

  14. Alisa sanoo:

    Me ostimme ensimmäisen oman kodin viimevuonna, etsintää oli siinä vaiheessa takana melkein kaksi vuotta ja epätoivo oli välillä iskeä. Ehdottomasti kuitenkin kannatti odottaa ja käydä katsomassa useita (n. 20) eri taloa.

    Luottakaa siihen, miltä teistä tuntuu kun ensimmäistä kertaa menette näyttöön. Jos sitä hyvää fiilistä ei heti tule, niin luultavasti sitä ei tule vaikka kävisitte katsomassa samaa kohdetta kymmenen kertaa.

    Päättäkää mitkä ovat sellaisia asioita, mistä ette halua tinkiä. Jostain joutuu luultavasti joustamaan, mutta tehkää vaikka lista mihin laitatte asiat tärkeysjärjestykseen.

    Me tingimme asunnosta aika paljon, n. 15% pyyntihinnasta. Riippuu paljon myyjän tilanteesta että miten paljon hän tulee hinnasta vastaan, vai tuleeko ollenkaan.

    Kun löydätte kodin johon ihastutte, käykää katsomassa sitä useamman kerran ja ottakaa mukaan ihminen joka ymmärtää talon/asunnon rakenteista ja teknisistä asioista jotain mikäli itse ette niissä ole ammattilaisia. Stressitasot on muutenkin kodinmetsästyksessä korkealla, joten on helpompaa jos joku asioista ymmärtävä näyttää vihreää valoa talolle 🙂

    Jos etsitte omakotitaloa, suosittelen omaa tonttia. Se oli yksi asia mistä me emme suostuneet tinkimään, jätimme muutaman ihanan talon heti pois laskuista vuokratontin takia.

    Yrittäkää muistaa nauttia etsinnästä, vaikka stressi ja turhautuminen varmasti jossain kohti prosessia nostaa päätänsä. Olkaa avoimin mielin, miettikää realistisesti mitä kaikkea olette valmiitä uudessa kodissa tekemään (täysremontti vrs. seinien maalaus). Jättäkää kodin etsintä välillä taka-alalle jos tuntuu ettei oikeaa löydy. Älkää tehkö päätöksiä kiireessä.

    Olen edelleen aivan käsittämättömän onnellinen meidän uudesta kodista, kesällä menin monena aamuna takapihan keinuun juomaan kahvia ja mietin että onneksi asioilla on tapana järjestyä. Pitkä etsintä tuotti tulosta, toivon että niin käy myös teille 🙂

  15. S sanoo:

    Me ollaan asuttu meidän toisessa kodissa kohta kaksi vuotta. Edellisen myynnissä meni puoli vuotta ja sitten kun se meni niin piti löytää uusi asunto kolmessa kuukaudessa. Onneksi oltiin katottu jo vuoden verran mitä haluttiin ni tiesi mistä tykkää ja mistä ei. Jos kerrostaloa/rivitaloa etsitte ja ihan omakotitaloakin niin se oma tontti!!! on tärkein. Ne tonttivuokrat saattaa nosuta yhtäkkiä pahimmillaan 10-kertaisiksi, kun tonttivuokra menee tarkistukseen.
    Ja se tunne. Kun sen oman kodin löytää niin sen kyllä tuntee. Me etsittiin ihan remontoitua ja oltiin ajateltu, ettei haluta muuta kuin maalata ja tapetoida, koska 2 kk vauva. Mutta kumma juttu, se kotiolo tuli juuri siinä asunnossa missä jokainen seinä piti maalata ja keittiön-olohuoneen seinä kaataa ja keittiö rakentaa uudesraan, niin että vain rungot jäi. Kyllä sen tiesi kun tuli paikkkaan, joka tuntui kodilta.
    Nyt meillä 2 lasta ja odotellaan, että saan opinnot päätökseen ja päästäisiin joko rakentamaan ihan uutta tai ostamaan vanhempi talo ja remontoimaan siitä meille täydellinen. Ja mä vihasin ennen remontteja 😀 niin se mieli vaan muuuttu! Onnea asunnon etsintään ja toivottavasti löydätte just teille täydellisen kodin, mihinkään sitä pienempään ei pidä tyytyä ettei kaduta jälkikäteen!

  16. mix sanoo:

    Hei, meidän perhe päätyi pähkäilyn jälkeen rakentamaan omakotitalon Lopelle. Jos on mahdollista lähteä pääkaupunkiseudulta pois, tippuu tonttien hinnat paljon. Tämä talon rakennus projekti on omasta kokemuksesta mielenkiintoinen ja ihana kokemus. Meidän pieni lapsi on ollut aivan innoissaan seurailemassa talon eri vaiheita ja kysyy usein onko omakotitalo jo valmis 🙂

    • Nimetön sanoo:

      Mä en usko että on kamalan fiksua lähtä PK-seudulta pois, kun yksi lapsista käy tuttua päiväkotia ja toinen koulua… 😀 ja jos lähtee pois, mutta lapset käy samassa koulussa jne niin voiiiii ne matkat mitä pitää taittaa lapsien kanssa ja aikaa menee varmasti enemmän kun 1h per suunta..

  17. Sinde sanoo:

    Täälläkin päässä suunnitellaan omaa. Muuten voisi asua vuokralla, mutta kun siirrytään isompaan, on vuokra lähes yhtä iso kuin mahdollinen lainanlyhennys.
    Itse olen romahtanut pilvilinnoista todellisuuteen. Aluksi haaveet oli isossa taloissa ja nyt olisin onnellinen jos saisi jopa 120m2 :’D rakentaminen varsinkin on nykyään niin kallista.
    Meillä on se tilanne että pitäisi käydä pankissa juttelemassa siitä mihin meillä on oikeasti on varaa. Ne siellä kun osaa laskea arvion. Sitä kun ei makseta vain lainan lyhennystä vaan kaikki. Varsinkin omakotitalossa!
    Onnea teille talojahtiin! On just hyvä kun ei ole kiire, eipä tule hätiköityä ja ostettua sutta ja sekundaa.

  18. Rouseliini sanoo:

    Ollaan omistettu sekä kerrostaloasunto että omakotitalo josta jälkimmäisessä asutaan nyt.

    Kerrostalo:
    – uuteen kerrostaloon ei tuu remppoja lähitulevaisuudessa
    – 1970-luvulla tai vanhemmissa ois hyvä olla oltu putkiremppa ja julkisivu remontti tehty. Esim kolmioissa (peruskerrostaloissa) putkiremppa voi olla 40t€ ja julkisivu 15t€. Tämä kannattaa huomioida. Jos ne on tehty 2000-luvulla niin hyvä.
    – Me ostettiin remonttikohde ja saatiin tosi halvalla. Pintaremontti (maalaus, lattia ja kokonaan uus keittiö kodinkoneineen ja jotain pientä vielä) makso kerrostaloasuntoon alle 10t€

    Omakotitalo:
    – ehdottomasti oma tontti! Tai ainakin et vuokrasopimus ois joku 50v tyyliin jäljellä. Ne voi pompata aika paljonkin…
    – Vertailkaa lämmitysmuotoja asumiskustannuksissa huomioiden.
    – Kuntotarkastaja kannattaa valita tarkkaan! Vanha talo voi olla hyvässä kunnossa. Pahinta oli kun tuttu osti okt ja oli kuntotarkastaja. 3v päästä selvis et koko talo homeessa… koko perhe sairastu, velkaa joutu maksaan vaikka talo tyylii jouduttiin polttaan ja koko irtaimisto.. Me ostettiin myös 50-luvun talo mutta super hyvä kuntotarkastaja ja myös mies sekä molempien isät tietää asiasta paljon joten ei oo hometta meidän talossa.
    – Huomioikaa jos alatte pintaremppaa isompaa tekeen itse että remonteilla voi myös pilata talon ja se voi alkaa siks esim homentuu..
    – Okt tarkimpana kantsii olla just 1980 luvun talois. Niis on eniten käytetty muovia ja kaikkee shaibaa. Toki uusissakin talois omat ongelmat.
    – mitä jos rakentaisitte itse? Tuttu sai esim Vantaalle uudelle alueelle junaradan lähelle talo tuli maksaan 350t€ ja 2krs okt omalla tontilla.

    Tingata voi ja kannattaa! Jos asunnot liikkuu huonosti ja tarjontaa on paljon voi 25% tarjoo vähemmän. Kantsii pyytää myyjää tekeen vastatarjouksia. Toki uniikit kohteet niin niissä kantsii olla nopea. Kiinteistövälittäjissäkin on eroja. Kannattaa yrittää löytää sellanen joka ois rautainen ammattilainen. Niiden pitäis tietää muutakin kun että ”täs on tosi kiva keittiö”.

  19. Noora sanoo:

    Aiemmissa kommenteissa olikin jo hyviä pointteja, mutta lisäisin vielä, ettei välttämättä kannata ostaa aivan uuttakaan asuntoa. Talotyypistä riippuen saattaa uusissa asunnoissa olla monia riskitekijöitä. Yleisimpiä riskejä uusissa asunnoissa ovat luultavasti LVI-laitteiden vuodot/toimintahäiriöt, jotka ilmenevät usein vasta pidempiaikaisen käytön jälkeen sekä ontelolaattojen onteloiden sisään jäänyt rakennusaikainen kosteus. Ontelon sisällä oleva vesi saattaa ajan myötä syövyttää tukkeutuneet onteloiden tyhjennysaukot auki, jolloin onteloon jäänyt vesi pääsee kastelemaan alla olevia rakenteita. Nuo aukothan pitäisi avata ja ontelot tyhjätä jo rakennusaikana, mutta harmittavan usein tuo työvaihe jää tekemättä.

  20. MInna sanoo:

    Ihania jännittäviä uutisia! Me ostettiin juuri ensimmäinen omistusasunto ja vasta hetki asuttu tässä, joten hirveästi ei ole vinkkejä antaa. Sen vinkin annan, että kannattaa jutella pankissa ja kysellä paljon vaikka osa tuntuisi tyhmiltäkin kysymyksiltä, niin ainakin saa kaiken tiedon ennen päätöstä ja pankkikin osaa auttaa mikä on kannattavaa ja mikä ei. Me katsottiin asuntoa ensin 2v sitten ja käytiin kymmenissä näytöissä ja ihastuttiin muutamaankin asuntoon, mutta iski ahdistus juurikin siitä, mistä tietää, että päätös on oikea, mistä tietää, että alue on oikea, onko tämä nyt huono vai hyvä sijoitus? Koska ahdistus nousi niin kovaksi niin päätimme pistää etsinnän jäihin hetkeksi. Nyt myöhemmin kun aloimme uudelleen katselemaan, oli fiilis ihan eri ja oikean asunnon kohdalla kyllä tunsi sen, että tämä se on. Järkisyyt ja tunne kohtasivat siis toisinsanoen. Asunnon osto on todella suuri päätös ja se pitää tehdäkin ilma kiirettä ja painetta, kuulostaa siis hyvältä teidän suunnitelmat. Välillä se saattaa löytyä nopeastikin ja voi silti olla oikea valinta!

    Ennen ostopäätöstä kannattaa miettiä mitä haluatte, mitä tarvitsette, mistä voitte tinkiä ja mitkä ovat ne avainasiat. Miltä alue vaikuttaa, onko tuttu vai tuntemattomampi? Jos ei ole ihan tuttu niin selvittää tärkeät asiat siltä alueelta. Kannattaa katsoa asunnon ikää ja kuntoa, onko tulossa remontteja ja kuinka isoja, ja selvittää paljonko nämä tulevat maksamaan. Jos mahdollista niin jututtaa naapureita. Kannattaa myös miettiä muut asumiskulut, kiinteistövero tai mahdollinen vastike lainan lisäksi, mitä jos peritään ylimääräistä vastiketta yms. Lämmityskulut kannattaa selvittää, taloyhtiön rahatilanne ja millaisia päätöksiä ja asioita tehty. Sanoin, että en osaa neuvoa, mutta tässä nyt tulikin muutama asia mieleen 😀 meille asunto-osakeyhtiö oli sopiva ratkaisu, sillä omistusasunto tuo jo paljon vastuuta ja muutosta, niin taloyhtiö tuo turvaa vastuun jakamisesta ja huolehtii huoltotoimenpiteiden tekemisestä, lumien auraamisesta ja kaikesta mahdollisesta. Joskus olisi haavena myös se omakotitalo, mutta tällä hetkellä tämä tuntui hyvältä tavalta aloittaa. Teille taas jokin toinen ratkaisu voi olla oikeampi ja parempi, joten kannattaa kuunnella itseään ja omia tarpeita ja tilannetta. Tsemppiä oman kodin etsimiseen!

    Saako kysyä miltä alueelta etsitte, tai lähinnä etsittekö samalta alueelta, jotta esikoisen koulu pysyy samana ja zeldan ja novan päiväkoti myös samana. Voi onko vaihtoehtona myös kokonaan uusi alue ja uudet koulut ja päiväkodit?

  21. N sanoo:

    Me ostettiin alkuvuodesta toinen oma asunto. Eka josta tarjous tehtiin, (ja minkä vuoksi laitettiin oma myyntiin vaikka muuttaa ei pitäny :D) kerkes mennä ennen oman myyntiä.

    Ei keretty miettiä, et mitä tehää ennen ku meillä oli omasta tarjous, mikä sit hyväksyttiin.
    Siitä sit alkoki näytöissä juokseminen. Oltiin puhuttu että vuokrallekin voitais mennä kunnes oikea koti löytyy.
    Yhdestä omakotitalosta piti tulla meidän koti, mut homma meni sit aika monimutkaiseksi ja sanoin miehelle et me ei sitä osteta. Siinä ei muutenkaan tullu sellasta fiilistä, et kotiin ois menny.

    Sitten käytiin kattoo tota mikä ostettiin, vaikka kuvista näytti vähän nuhjulta. Tunne ku siihen taloon astu, oli ku ois kotiin tullu. Tehtiin seuraavana päivänä tarjous ja se saatiin.

    Meillä oli kans se, että halutaan koti sillä periaatteella, et se on loppuelämän koti.

    Tossa muut jo sano et kannattaa pyytää kaikki kuntotarkastukset ja kosteusmittaukset. Ja kannattaa kattoo asuntoja tapettien ym ohi, ne vaikuttaa paljon ja pinnat on helppo laittaa uusiks.
    Ja kannattaa kattoo myös espoota, vantaata ym jos vaan mahdollista muuttaa hki pois -hinnat vähän halvempia. Ja tarjousta tehtäessä voitte tarjoo esim 10000€ vähemmän, myyjä tekee yleensä vastatarjouksen jos ei hyväksy.

    Tulipa pitkä ja sekalainen kirjotus, mutta tsemppiä etsintään! ❤

  22. Emma sanoo:

    Me ostettiin meidän kerrostalokolmio 2 vuotta sitten. Tää vaan oli ihan selvästi tehty meitä varten ja oikeesti joka päivä mietin, että oon niin onnellinen tästä asunnosta! Mua harmittaa jo valmiiksi, että tässä on vain kaksi makuuhuonetta ja joudutaan ehkä joskus tilanpuutteen takia muuttamaan pois tästä :'(

    Asuntoa etsiessä tulee olla tosi tarkka kuntotarkastuksen kanssa ja jos ostaa rivarin/kerrostaloasunnon, niin viisivuotissuunnitelma kannattaa pyytää, jos se ei ole heti näkyvillä. Myös taloyhtiön varallisuus kannattaa selvittää osaavan ihmisen kanssa.

  23. neito sanoo:

    -Ehdottomasti oma tontti, ei yllättäviä tonttivuokrannousuja.
    -Vanhassa taloyhtiössä tarkka selvitys siitä miten taloyhtiötä on hoidettu, tehdyt remontit, suunnitellut remontit tai onko taloyhtiö tajunnut että on tulevia remontteja? Kannattaa myös selvittää minkä tyyppisiä remontteja on odotettevissa minkäkin ikäisissä taloissa ja verrata sitä tietoa mitä taloyhtiöstä kerrotaan, mitä tehty ja mitä suunnitellaan.
    -Mielestäni tärkein asia on mieleinen sijainti. Asunnon sijaintia on vaikeampi muuttaa, asunnon pintamateriaaleihin voi taas vaikuttaa.
    -Selvitä tarkkaa millainen taloyhtiö on, isännöitsijälle saa ja voi soittaa. Hän tietää paremmin kuin välittäjä. Välittäjä valitettavasti puhuu vain omaan pussiinsa.
    – Uusi / vanha talo juttu ei ole yksi selitteinen. Omat ongelmansa ja hyvät puolet on kaiken ikäisissä taloissa.

  24. S sanoo:

    Onnea asunnon etsintään! 🙂 Me ollaan etsitty asuntoa pk-seudulta nyt n. 1,5 vuotta, joista eka vuosi vaan vähän katseltiin vaihtoehtoja ja mietittiin mitä halutaan. Muutamissa asuntonäytöissä käytiin ja yksi tarjouskin jätettiin, josta ei myyjän kanssa kuitenkaan yhteisymmärrykseen päästy. Kunnes löydettiin aivan ihana tontti ja nyt olis tarkoitus rakennuttaa talopaketti siihen. Mun vinkki asunnon etsintään on se, että pitäkää mieli avoinna eri vaihtoehtojen suhteen. Mekään ei ikinä kuviteltu, että ensiasunnon ostamisen sijaan olis mahdollista rakennuttaa oma, mutta kun löytyi edullinen ja hyvä tontti, niin näillä näkymin ei oltais tähän hintaan tältä alueelta kovin kummoista asuntoa saatu valmiina.

  25. Ada sanoo:

    Vinkki: Jos teillä ei jo ole, niin alustava lainalupaus pankilta on kätevä olla olemassa 🙂

    Aiotteko muuten jäädä sinne samahkolle alueelle, ettei päiväkoti ja koulu vaihtuisi vai katseletteko kauempaakin?

  26. Nimetön sanoo:

    Viisi makkaria on tosi paljon, ja tämä kriteeri rajaa varmasti suurimman osan asunnoista pois listalta. Toisaalta taas on tietysti hyvä tietää, mitä tahtoo.

    Sijainti. On tietysti hyvä olla avarakatseinen asuntokaupoillakin, mutta sijainti on jotain, mitä asunnosta ei voi myöhemmin muuttaa. Remontoida voi aina, joskus jopa laajentaa, mutta sijainnille on vaikeaa tehdä mitään.

    Katse tulevaisuuteen. Monet ”pikkulapsiperheinä” talon rakentaneet harmittelevat jälkeen päin sitä, etteivät ajatelleet enemmän eteenpäin. Teinit eivät taarvitse enää niinkään kuraeteistä, mutta vievät lapsia enemmän fyysistä tilaa ja tuottavat erilaista ääntä kuin pienet lapset. Kun kotona hengaa kolme teiniä kavereineen, on tilan tarve erilainen kuin silloin, kun rakennetaan majoja terassille. Leikkimökki ja hiekkalaatikko ovat kivoja just nyt, mutta viiden vuoden päästä niillä ei enää tee juuri mitään.
    Toisaalta tilankäytön tarpeet muuttuvat myös silloin, kun lapset joskus muuttavat pois kotoa. Voiko silloin tilaa muunnella myöhemmin vaikka seiniä kaatamalla?

    Yksi vai kaksi kerrosta?

    Omakotitalo tuottaa paljon töitä, vaikka takaakin omanlaisen vapauden. Puolensa ja puolensa. Taloyhtiössä täytyy aina olla valmis neuvottelemaan piha-aidan maalaamisesta, omakotitalossa hoitaa itse lumityöt, liputukset ja tukkoon menneet viemärit.

    Budjetti. Mielummin överit ku vajarit ei käy asenteeksi asumisbudjetointiin. Asumiskustannukset ovat uudessa ja pienessä paljon kohtuullisemmat kuin suuressa ja vanhassa, joten rahaa jää myös etelänmatkoihin yms. Kannattaa siis miettiä, mitä itse arvostaa. Meillä on suuri ja vanha talo, joka nielee paljon rahaa mm. Lämmitykseen ja peruskorjaukseen (putket, katto, kylpyhuone, ikkunat…). Toisaalta meillä on paljon tilaa, uima-allas ja valtava piha.
    Ystävät, jotka asuvat uudemmissa ja pienemmissä asunnoissa, voivat matkustaa vuosittain etelään, sillä asuminen pienemmässä asunnossa ja pienemmällä tontilla on heille paljon halvempaa.
    Myös liikkuminen vaatii rahaa. Kauempaa saa halvemmalla, mutta aikaa ja rahaa kuluu kulkemiseen arjessa enemmän. Keskustassa taas ei tarvita autoa, mutta liikkuminen ja pysäköiminen omalla autolla on hankalaa.

    Kaikkea ei voi saada. Kannattaa miettiä kaksi listaa. Ensimmäiseen ne ominaisuudet, joita arvostatte. Toiseen listaan merkitsette järjestyksessä näistä ne, joista ette ole valmiita tinkimään. Tämä lista voi olla yhteinen tai molemmilla aikuisilla erikseen.

    Kyllä sen oman sitten tuntee, kun se tulee vastaan. Pitää myös haluta löytää se oikea ja olla realistisesti valmis myös tinkimään siitä, mikä ei ole niin oleellista.

  27. Rintamamies sanoo:

    Me ostimme juuri muutama kuukausi sitten rintamamies talon ja sitä voin ainakin suositella lämpimästi sillä tällaisessa asunut myös nuoruuteni. Tämä on moderni rintamamiestalo eli vanhat omiatajat päivittäneet pinnat. Kannattaa varmistaa taloa ostaessa että kaikki kalliit ja pakolliset remontit olisi tehtynä. Mieluusti en suosittele vuokratonttia sillä niiden hinnat voi yhtäkkiä pompata korkeammiksi. Itse ainakin ajattelimme että, millä alueella ja kuinka paljon kysynytää asunnolla on sekä mitä isompi hintapyyntö aen enemmän uskaltaa tinkiä siitä ja on pelivaraa molempiin suuntiin. Miettikää asioita mitkä ovat aivan pakollisia ja karsikaa, miettikää mistä voi karsia. Tähän nykyiseen asuntoon tullessamme katsomaan, tuli heti tunne että ei hitsi, mä nään mut ja mun perheen todellakin asumassa täällä. Eli se ensi tunne! Sitten lämmityskulut, ei kokonaan sähkölämmitystä mieluusti ellette halua maksaa maltaita kun halvemmallakin pääsee. Eli ehdottomasti takka on plussaa ( sekä bonuksena myös erittäin tunnelmallinen talvi iltaisin ) itsellämme on täällä neljä tulipesää, toinen ehdottomasti hyvä olisi ilmalämpöpumppu. Itsellämme vielä myös maailman tunnelmallisin piha sauna joten sille isot peukut täältä! Mutta menkää oman mielen mukaan, ja jos asunto tuntuu sopivalta kannattaa muistaa että siitä tulee teidän oma, eli jos siellä jo valmiiksi olevat seinät ei mielllytä, liisteri ja tapetti käteen, voit vaijtaa tapetin vaikka joka päivä eikä tarvitse kysyä keneltäkään lupaa :D!

  28. Oma koti sanoo:

    Hei. Me löysimme vihdoin monen vuoden etsinnän jälkeen tänä kesänä oma KOTI. Neljä vuotta siinä meni, monet asuntonäytöt ja kriisit ja stressit 😀 Minun kriteerini olivat omakotitalo, lapsiystävällinen alue, jokaiselle omat huoneet+vierashuone, takka, kaukolämpö ja kodinhoitohuone 🙂 Nämä saatiin, mutta neljä vuotta siinä meni. Tuo vuosi kuulostaa siis minun korvaani melko lyhyeltä ajalta 😀 Toki meidän täytyi vielä saada oma vanha asunto kaupaksi ennen uuden ostoa.. siinäkin omat stressinsä, että saa myytyä oman ennen kuin toinen nappaa ”meidän kohteen” 😀 Vuokralle ei haluttu edes etsintävaiheessa, vaan omaan pussiin ollaan jo kymmenen vuotta maksettu. Onnea etsintään! 🙂

  29. Tuuli sanoo:

    Vau, onnea matkaan! Me muutettiin talvella omakotitaloon, joten ihan tuoreessa muistissa tuo etsintävaihe. Kannattaa katsella taloja avoimin mielin, me ainakin huomattiin, että omatkin ”vaatimukset” hieman muuttui matkan varrella ja toisaalta monesta asiasta pystyi sitten joustamaan, mitkä alkuun oli olevinaan ihan must. Ja aivan ihana talo saatiin, just meille sopiva! En tiedä pääkaupunkiseudun tarjonnasta mitään, mutta ainakin täällä meillä päin Keski-Suomessa viisi makkaria olisi ollut vaikea yhtälö omalle toiveellemme saada suht uusi talo ja vielä tietyltä alueelta ja suht läheltä kaupunkia, jota ei tarvitse rempata (ja tiettyyn hintaan). Osa toiveista voi olla vaikeita sovittaa yhteen, joten kannattaa miettiä, mitkä toiveet haluaa priorisoida ja mistä on valmis joustamaan. Riippuu tietenkin myös budjetista, jokainen ekstrahuone / -neliö kun maksaa lisää.
    Meillä on kaikille nyt omat huoneet, mutta alun perin kaavailtu työhuone jäi laskuista, mutta rempattiin sitten lämpimästä varastosta pieni studio joitakin työjuttuja varten ja se on ihan riittävä tarkoitukseensa.
    Meillä oli alkuun vuokratontti ihan nou nou, mutta lopulta aloinkin liputtaa sen puolesta, kun muuten ei olisi ollut budjetin puolesta mahdollista ostaa näin hyväkuntoista ja hienoa taloa, jos lainaan olisi tarvittu myös tontin hinta. Vuokrasopimus on kuitenkin monta kymmentä vuotta ja tontin voi lunastaa myöhemmin jos haluaa. Omakotitalossa on ihanaa, kun voi päättää itse omista asioista esim. pihaa koskien eikä tarvitse sopia taloyhtiön kanssa. Ja toki piha on myös selvästi isompi kuin rivarissa.
    Aina kannattaa tinkiä edes jonkun verran, myyjä saattaa sitten esittää tarjoukseen vastatarjouksen ja siltä pohjalta muodostetaan lopullista hintaa.
    Jos ette ole remppaihmisiä, niin suosittelen uudehkoa taloa, lisäksi kymmeniä vuosia vanhoissa taloissa on suurempi todennäköisyys olla sisäilmaongelmia / hometta. Kannattaa myös kysellä tarkkaan, miten taloa on hoidettu, mitä kunnostuksia /remppoja on tehty vuosien varrella. Ja intuitioonkin kannattaa järkiasioiden lisäksi luottaa, että tuntuuko talo omalta kodilta, voisiko siellä viihtyä. Vaikka toiveet asunnon suhteet olisivat muuten ihan ok, kaikki talot eivät silti vaan tunnu kodeilta 🙂

  30. Kristasofia sanoo:

    Juuri tätä olin tulossa sanomaan! Itse ostin oman asuntoni ajatuksella käydään nyt katsomassa, vaikka oman asunnon osto ei ollut to do-listalla. Perjantaina kävin katsomassa ja maanantaina kauppa oli sovittu. Sen vain tietää ja näkee asunnon mahdollisuudet omanaan

  31. Vivie sanoo:

    Mahtavia uutisia ja paljon onnea asunnon etsintään! On hyvä juttu että teillä on aikaa käydä kattoa asuntoja ja sen pohjalta miettiä mitä tarvitsee ja mistä voi ehkä vähän joustaa jos niikseen tulee. Toki kannattaa miettiä näitä käytännön juttuja kuten mikä on sitten asunnon lopullinen hinta per kk kaikkine vastikkeineen yms, mutta sen te varmasti jo tiesittekin. Itse antaisin siis sellaisen vinkin että jos alatte katsoa asuntoa jossain vaiheessa alueelta, jossa ette ole ennen asuneet tai jota vähän vähemmän tunnette, niin voisi olla hyvä idea koittaa vuokrata sieltä päin vaikka joku airbnb ja viettää siellä yö tai pari! Tämän voi ottaa lähilomana, mutta samalla tulee kyllä konkreettisesti selväksi jos on jotain ärsyttävää, esim lähikauppa tosi kaukana tai bussi kulkee vain kerran kahdessa tunnissa. Mä toivon että oltaisiin itse tehty näin, sillä vaikka ollaan tykätty tosi paljon tästä meidän asunnosta, niin ollaan nyt vuosia oltu molemmat sitä mieltä että oltaispa ostettu vähän pienempi mutta lähempää keskustaa. Se olis ollut meidän elämäntyyliin parempi ratkaisu. Myös kun rempattiin itse niin aliarvioitiin se työ ja kustannukset mitkä meni pelkästään purkuun saati sitte remonttiin. Isot jutut kuten ikkunaremppa syö kyllä hyvin rahaa. Mutta ei muuta kuin tsemppiä!!! Meillä toivottavasti parin vuoden päästä myös uuden kämpän etsintä edessä kun tämä on saatu maksettua 🙂

  32. Jannina sanoo:

    Me ostettiin kesällä vihdoin ensimmäinen oma asunto. Seurailtiin markkinoita yli vuosi, lopulta asiat menivät todella nopeasti! 4 päivää myyntiin laitosta, oli tämä jo meidän.
    Me kierreltiin ja kaarreltiin eri alueilla ja erilaisissa vaihtoehdoissa. Budjetti oli ainut selvä asia.
    Ensin ajateltiin kerrostalojakin, mutta ne karsiutuivat aika nopeasti pois. Budjettiin mahtuvat omakotitalot olivat vähintään 40-vuotiaita, eli isoja remontteja tulossa väkisinkin, eikä haluttu asua totaalisen remontin keskellä. Oman rakentamiseenkaan ei ollut varaa pk-seudulla, koska tontit maksavat jo talon verran. Joten suunnattin katseet rivareihin.

    Juhannuksena käytiin katsomassa Heikinlaaksosta isoa rivaria, 80-luvulla tehty ja pinnat ihan ok. Kylppäri oli rempattu 2000-luvulla, mutta ennen ilmoitusvelvollisuutta. Eli vaikka tuolloin oli jo nykyiset säädökset vesieristeistä, ei kellään ollut enää tietoa kuka ja miten remontti oli tehty! Mitään papereita ei kyseisestä remontista ollut ja se sai meidät tarjoamaan aika hurjalla alennuksella. Hävittiin tarjouksissa, onneksi.
    Sitten löydettiin tämä meidän. Itä-Hakkilasta, eli välimatkaa muutama kilometri edelliseen. Sama kehäIII hyvine yhteyksineen, lyhyt työmatka ja yhtiö omalla tontilla.
    Nykyinen rakennettu 2012, eli huomattavasti uudempi ja rakentajan takuutakin jäljellä (hintapyynti sama).
    Ei tarvetta edes pintaremontille.
    Kaukolämpö ja matala vastike, koska oma tontti ja uusi yhtiö.
    Tarpeeksi osakkeita, jottei yksittäinen asukas pysty blokkaamaan kaikkea (vs. paritalo)
    Lisäksi ehdoton plussa, joka selvisi vasta muuttamisen jälkeen on ”asukasjakauma”. Meidän lyhyen ja päättyvän tien kaikki yhtiöt on rakennettu 2000-luvulla, eli meillä on todella paljon lapsiperheitä ja tätä kautta myös leikkikavereita.

    Eli meidän tärpit, joita pohdittiin:
    – rakennusvuosi -> tulevat/tehdyt remontit
    – taloyhtiön talous, lainat yms.
    – oma/vuokra tontti ->vuokrasopimuksen kesto, hinnankorotukset yms.
    – alueen päiväkodit ja koulut
    – arjen liikkuminen, lähikaupat, bussit, parkkipaikat
    – mahdollisuus asua pitkäänkin
    – kestävät materiaalit ja hyvä pohja
    – säilytystilat harrastusvälineille
    – alueen tulevat kaavotukset, uudet asunnot, tiet ja palvelut
    – alueen maapohja
    – rakennusmateriaalit ja rakennuttaja

    Jokainen koti on kuitenkin omanlaisensa ja todennäköisesti joitain kompromisseja on tehtävä, meidän oli muutto Helsingistä Vantaalle 😀

  33. Ida sanoo:

    Pitkästä aikaa kommentoin mitään, kun olen ollut lomailemassa blogien lukemisista aikani. Tähän oli pakko tulla kommentoimaan, kun on lähellä omia lähiajan kokemuksia.
    Meillä oli vähän sama fiilis parisen vuotta sitten, mutta 3-4 mh, khh, sauna, 2xwc ym perusjuttuja toiveena. Käytiin monia kuukausia katsomassa eri puolelta kaupunkia kaikenlaisia talomuotoja, mutta mikään ei natsannut. Sitten käytiin talorakennusfirman luona istumassa pari tuntia ja meidän pohja, tontti ja huippu asuinalue tuli samalta istumalta valmiiksi.

    Se tuntui oikealta, saimme molemmat heti sen tunteen siinä kun pohjasta tuli sellainen kuin haluttiinkin ja muutoksia pystyi tekemään melko pitkään jos tarvitsi. Sai myös valita kaikki materiaalitkin itse, mikä on stressaavaa mutta älyttömän mukavaa silti. Saimme myös hinnasta hieman pois, kun teimme laminaatit, kalusteet ja terassit ym itse ilman kokemustakaan. Äkkiä nekin oppi, kun oli lähipiiri auttamassa aina välillä.

    Tontti on toistaiseksi vuokratontti, mutta sen hetkinen rahatilanne ei olisi antanut mahdollisuutta ostaa tonttia ja saada talosta yhtä hienoa kuin se nyt on. Mutta tontin voi ostaa jonkin ajan päästä itselleen jos haluaa ja se on tosi hyvä juttu mahdollisen jälleenmyynninkin kannalta. Tähän kaikkeen hintaa melkeen 100 000e vähemmän kuin olisimme ostaneet kaiken valmiina jo muutaman vuoden käytössä olleella talollakin.

    Käykää ihmeessä siis pyörähtämässä rakennusfirmoissakin niin näette myös hyviä pohjaratkaisuvaihtoehtoja, tai miellyttäviä siis, jotka auttavat valmisasunnon ostossakin. Äläkääkä tehkö liikaa kompromisseja valmispohjissa, sillä te tulette asumaan siinä ja se rupeaa pitkällä matkalla harmittamaan jos olisitkin halunnut toisenlaisen ratkaisun kuin mihin tyydyit. Ei kannata pitää kiirettä minkään kanssa, onneksi on aikaa!

    Kovasti tsemppiä talohankintaan <3

  34. Sanna sanoo:

    Oma talo kannattaisi melkeimpä rakentaa saa kerralla sellaisen kuin haluaisi. luulenpa et aika vaikeaa löytää viiden makkarin asuntoa/taloa. maksavat varmaankin samanverran ku rakennettuna. vanhaa taloa ei kannatte ostaa.

  35. Elina sanoo:

    Meillä on omalla tontilla oma talo. Ei tarvitse olla maksamassa tontista vuokraa eikä taloyhtiössä yhtiövastikkeita. Seinänaapureita ei tarvitse olla miettimässä kun saa pestä pyykkiä vaikka kellon ympäri. Oma talo – Oma rauha.
    Joku laittoi, että takka kannattaa olla. Samaa mieltä täällä!

  36. Minnis sanoo:

    Itse en osaa antaa vinkkejä kun en ”isoa” asuntoa/taloa ole ostanut. Itselläni on yksiö jonka ostin n. Neljä vuotta sitten. Sen vaan voin sanoa , että kun Se Oikea tulee kohdalle, sen vain tietää. Itse olin jo moneen kertaan menettänyt uskoni siihen, että ei tässä kämppää löydy, kunnes kesken työpäivän lähdin katsomaan nykyistä asuntoani ja se oli siinä. Sen vain tietää, kun se tulee kohdalle…niiku ne väittää rakkaudenkin kanssa. Sen tietää. Itse en tosin sitä ole vielä kokenut 😀

  37. Inga sanoo:

    Minulta tulee lähinnä vinkkejä mitä ei kannata tehdä. 😀 Omiin ja kavereiden kokemuksiin pohjautuen.
    Itse en suosittele ostamaan vanhaa taloa, sillä niissä riittää remontoitavaa ja on huomattavasti suurempi riski mahdollisille kosteusvaurioille. Vanhaan taloon on saatettu tehdä myös esim. kylppäriremppa. Jos rempan on tehnyt firma on se luultavasti hyvin tehty, mutta jos sen on tehnyt omistaja itse, ei voi olla yhtään varma onko tiivisteet yms. tehty hyvin. Jos kuitenkin aiotte ostaa vanhan talon, käyttäkää homekoira asunnossa ennen ostopäätöstä. (Niitäkin tapauksia on nähty, joissa omistaja ei halua homekoirakäyntiä taloon! *hälytyskellot*)

    En suosittele ostamaan asuntoa pienestä taloyhtiöstä (paritalo tai esim. alle kuuden asunnon taloyhtiö). Jos naapurit on mukavia ja yhteistyökykyisiä niin toki silloin homma varmasti toimii, mutta ikinä ei voi tietää ketä saa/muuttaa naapureiksi. Asuimme omakotitalossa, joka kuului pieneen taloyhtiöön. Yhteisten asioiden hoitaminen oli tuskaisen hankalaa, sillä osakkaita oli vain kuusi. Joukossamme oli yksi erittäin tarkka henkilö, joka vaati, että jokainen remontti piti kilpailuttaa aina vain uudestaan ja uudestaan jos oli mahdollista säästää muutama kymmenen euroa. Asiat eivät edenneet mihinkään. Tämä johti kireisiin väleihin asukkaiden välillä, joka vielä enemmän vähensi fiilistä asua kyseisessä talossa.

    Jos aiotte puolestaan muuttaa maalle, niin nämä seuraavat kannattaa ottaa huomioon: Kysykää myyjältä/naapureilta, mihin kouluun lapset menevät. Tuttuni luulivat muuttavansa 2km päähän alakoulusta, mutta myöhemmin paljastui, että koulu olikin naapurikunnan puolella ja lapset joutuivat matkustamaan 10km kouluun. Lisäksi kannattaa kysyä teiden talviaurauksesta esim. tuleeko aura kuinka tiheesti?

  38. Rakennuttanut sanoo:

    Hei. Oletteko ajatelleet vaihtoehtona rakennuttamista? Aikoinaan etsittiin omaa kotia ja mieluista ei löytynyt joten päädyttiin rakennuttamaan oma koti. Sai just sellasen kun halusi. 🙂 Ollaan nyt rakennutettu yhteensä kolme taloa. Suosittelen!! Suunnitteluhommaa on kyllä ja alkuhäslinkiä lupien kanssa mutta muuten kyllä jatkossakin rakennuttaisin talon kun tosiaan saa itse pohjasta lähtien suunnitella.

    T. Kahden 8v ja 4v lapsen mami1990

  39. Anna sanoo:

    Mekin ostettiin kesällä omakotitalo. On se ihana lspsiperheelle, kun oma piha ja tilaa. Oma tontti kyllä kannattaa ostaa, näin meillä ja laskea tarkasti kaikki kustannukset, omakotitalo kun syö enemmän sähköä varsinkin talvella, ja esim vesimaksut, jätemaksut yms laskekaa tarkasti ettei tuu ylläreitä.
    Ja ottakaa tarkasti selville, onko ollut siellä remppaa tai mahdollisesti lähitulevaisuudessa tulossa esim kattoremppaa, jotka hintavia yms.

    Kuntotarkastushan se tärkeä on, mutta siinäkin voi tulla ylläreitä, kannattaa olla tarkka kun valitsee sen firman kuka sen tarkastuksen tekee !
    Tsemppiä talon katseluun!

  40. Nimetön sanoo:

    Omasta kokemuksesta;
    ostettiin asunto-osakemuotoinen omakotitalo v.2016. Meillä on siis samalla isolla ja omalla yli 2000 neliön tontilla kaksi omakotitaloa. Maksamme vastiketta taloyhtiön tilille euro per neliö. Tililtä menee kiinteistövero, jätemaksut ym yhteiset kulut. Tilille jäävällä rahalla ollaan hommattu esim lumilinkoa tai muuta millä ollaan porukalla tehty lumitöitä. Olen kokenut oikein toimivaksi!
    •Oma tontti ehdoton plussa, ainakin meillä oli hakukriiterinä oma tontti. Arvo säilyy,jopa kasvaa nykypäivänä. Varsinkin alueella jolle ei enää rakenneta.
    •Jos ja kun teette kauppaa talosta,pyytäkää aina kunnon kuntotarkastus! Ei mitään pintaraapaisuraportteja. Kiinteistönvälittäjät yrittää suositella aina jotain omia kuntotarkastajia ja yleensä ne eivät ole parhaasta päästä,he vaan nopeasti haluavat paikalle jonkun että saavat kaupat lukkoon. Voitte itse soittaa paikalle haluamanne kuntotarkastajan, lukekaa arvosteluja netistä. Hyville tarkastajille on jonoa,sana kiirii ja he ovat suosittuja. Omaa odotimme kaksi viikkoa. Ja kyllä kannatti. Hyvällä raportilla voi saada paljon tinkimisvaltaa kauppahinnassa.
    •Aina kannattaa aloittaa aika maltillisella alkutarjouksella. Me tehtiin kaupat 248 000 pyynnin okt 220 000lla. Toki meillä oli etuna että tultiin suoraan ensiasunnon ostajina vuokralta kun kilpailevat perheet olivat vielä myymässä omia entisiä asuntojaan.
    •Lainoja kannattaa kilpailuttaa tosi monen pankin kans, marginaaleissa voi säästää satoja euroja vuodessa.

  41. Anna sanoo:

    Niin joo, ja siis meillä on tämä omakotitalo nyt toinen omistusasunto. Eka oli kaksio, joka joskus useampi vuosi sitten ostettiin. Mutta se pidettiin välillä vuokralla ja myytiin nyt ennenkuin ostettiin tämä talo.

    Kannattaa kyllä tosiaan eka sinne pankkiin tai siis pankkeihin varata aika, ja keskustella millaisen lainan saatte ja mikä kannattaa ottaa yms. Ja kilpailuttaa pankit ! Siitä se sitten lähtee:) Tsemppiä, jännittäviä juttuja! Terveisin tuo viimeisin kirjoittanut Anna. 🙂

  42. Anna sanoo:

    Ja se takka/leivinuuni kannattaa olla , säästää lämpökustannuksissa, kuten moni jo täällä sanonutkin. Meillä takka ja nyt jo poltettu siinä aika usein päivällä/illalla puuta ,jos on yöllä mennyt jo pakkasen puolelle. Ja onhan se tunnelmallista:)

  43. Miukumauku sanoo:

    Me löydettiin täältä pk-seudulta unelmiemme asunto hyvin nopesti, taisi olla seitsemäs näyttö missä oltiin (pitkään olimme kylläkin surffailleet netissä ja pyöritelty asiaa). Näytössä me molemmat tiedettiin heti, et tää me halutaan! Oltiin tätä ennen käyty katsomassa todella erilaisia asuntoja; kerrostalohuoneistoja, rintamamiestalo, uusi ja uudehko rivari ja vimeisimpänä tätä paritaloa.

    Me ollaan asuttu nyt 5kk ekassa omassa kodissa. Ja vieläkin on sellainen olo, että tehtiin juuri oikea päätös! Ostimme siis -79 rakennetun paritalon 22 asunnon yhtiöstä. Oltiin hyvin varovaisia 70-luvun asunnon kanssa, mutta taloyhtiö on hyvin toimiva, vakavarainen, tehnyt kattavat kuntotarkastukset ja peruskorjaussuunnitelmat ja kaikki isot ja tärkeät remontit on jo tehty meidän asunnon ja tontin osalta. Meidän asunnossa kaikki pinnat, keittiö ja kylppärit on remontuitu muutama vuosi sitten, ja entisellä omistajalla on ollut ihian samanlainen maku, joten meidän ei tarvinnut tehdä täällä mitään! Me koetaan, että taloyhtiö tuo turvaa ja isojen remottien sattuessa kohdalle ei olla yksin maksamassa.

    Tämä meidän iso paritaloyhtiö on kuin pieni kyläyhteisö! Osa on asunut tässä yli 30-vuotta, eli aina. Kaikki tuntevat toisensa, pihalla moikataan ja vaihdetaan kuulumiset. Kesällä kun oltiin matkoilla, kävi naapuri kastelemassa pihakukat.

  44. jontsu sanoo:

    Kylpyhuoneesta kannattaa tutkia tarkkaan lattiarajan silikonien ja laattasaumojen kunto ja heittää ämpärillinen vettä lattialle ja katsoa että se suurinpiirtein menee kaivoon. ja jos edellisellä omistajalla näkyy lattian kuivauslasta asunnossa niin se on vain plussaa. mustat pisteet silikonissa ei ole kiva juttu.

  45. Arotar sanoo:

    Onnea asunnon etsintään! Itsellä takana kaksi asuntokauppaa ja tärkein neuvo on mielestäni se, että asuntoa tulee käydä katsomassa pari kertaa ennen tarjouksen tekoa ja mukana mielellään sellainen henkilö kenellä on kokemusta rakentamisesta ja remontoinnista. Ensimmäiseen asuntoomme (rivari) rakastuimme ensi silmäyksellä ja lisäksi meillä oli kiire löytää asunto. Noh, aikamme asuttuamme huomasimme monia vikoja, jotka olisivat varmasti ostotilanteessa laskeneet hintaa. Toisen asunnon kanssa (omakotitalo) olimme viisaampia ja maltillisempia. Ostimme vanhemman ”riskirakentamisen” talon joka osottautui hyvin rakennetuksi ja hyvin hoidetuksi. Pintaremontin teimme koko asuntoon.
    Toinen asia mihin haluan kommentoida on tuo teidän toivoma huone määrä. 5h+k tuntuu todella isolta. Meillä kaksi lasta ja ensin 3h+k ja nyt 4h,k ja takkahuone. Aluksi itse olin myös sitä mieltä, että lapset tarvitsevat omat huoneet, mutta nyt olen huomannut, että pienempikin huone- ja neliömäärä riittäisi. Lapset haluaisivat nukkua samassa huoneessa ja leikit siirtyvät lähes aina olohuoneeseen. Ja siivoamista riittää, kun huoneita on vaikka muille jakaa. Pienemmässä asunnossa kaaoksen hallinta on helpompaa ja turhaa tavaraa ei ala kertyä. Olen myös alkanut miettiä sitä aikaa, kun lapset ovat teini-iässä ja linnoittautuvat omiin huoneisiin. Pienemmässä asunnossa tämä ei olisi mahdollista 🙂

  46. Nimetön sanoo:

    Vinkki, unohda valesokkeli talot. Terveisin yksi, Joka omistaa homeisen sellaisen ja käy kallista kiinteistökauppa riittää myyjien kanssa. Mutta joo, monta asiaa tekisin toisin, mm. perusteellisen kuntotutkimuksen, missä otettaisiin edes pari materiaalinäytettä ja esim. home koirat. Tavallinen kuntotarkastus, missä ei mennä rakenteiden sisälle on ihan yhtä turhan kanssa. Meillä käytetty jo yli 10 000 e tutkimus ja asianajajakuluihin ja olemme vast alussa, vaikka yli puoli vuotta veivattu. Suosittelen, että rakennatte oman jollain ammattitaitoisella rakentajalla, ei mitään avaimet käteen.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.