Kaason vinkit polttareiden järjestämiseen

04.05.2019

Tässä tulee toivottu vinkkipostaus, eli kaason vinkit polttareiden järjestämiseen. Olen listannut sellaisia asioita, joita itse olisin halunnut tietää ennen, kun lähdin järjestämään ensimmäisiä polttareita. Toivottavasti näistä neuvoista ja vinkeistä on apua tämän kesän kaasoille tai miksei myös bestmaneille. Mä olin itse ainakin ihan huuli pyöreänä kun eka kertaa polttareita järjestin, että mistä lähdetään edes aloittamaan. Silloin googlettelin hirveästi ja kyselin muiden neuvoja ja kokemuksia. Joku saa aina olla se eka, joka kaveriporukassa polttarit järjestää ja silloin saattaa kaivata edes jonkun aiempia kokemuksia. Osa näistä vinkeistä voi tuntua myös aivan itsestäänselvältä (hyvä niin), ainakaan silloin ei jää mitään tärkeää puuttumaan.

1. Lista päivistä, jotka eivät sovi polttareille & lista vieraista, jotka morsian haluaa paikalle.

Ensimmäiseksi kannattaa pyytää morsiamelta lista päivistä ennen hääpäivää, jotka eivät sovi hänelle polttareiden järjestämiseen. Näin hän voi edelleen yllättyä, mutta päivä sopii hänelle varmasti. Kannattaa pyytää myös lista ihmisistä, jotka morsian haluaa paikalle.

2. Selvitä kaikille sopivin päivä niiden järjestämiseen esim. kyselyllä.

Jäljelle jäävistä päivistä kannattaa järjestää kysely niiden ihmisten kesken, jotka morsian on ilmoittanut haluavansa mukaan polttareihin. Valitaan se päivä, johon pääsisi eniten osallistujia paikalle. Tämä kysely on helppo järjestää esim. yksityisessä FB-tapahtumassa tai -ryhmässä, tai sitten vaikka Whatsappissa. Joku polttariryhmä kannattaa perustaa yhteydenpidon helpottamiseksi, jotta kaikki pysyvät ajantasalla suunnitelmista ja kysymyksistä.

3. Tulevalle puolisolle polttaripäivä tietoon.

Kannattaa informoida tulevaa puolisoa päätetystä päivämäärästä, jotta hän voi auttaa pitämään sen vapaana polttareita varten.

4. Budjetti

Kuinka paljon ihmiset ovat valmiita panostamaan? Budjetti kannattaa sopia heti seuraavana päivämäärän jälkeen, jotta tietää, mitä on juhliin mahdollista järjestää. Mitä enemmän osallistujia, sitä pienempi summa per osallistuja yleensä riittää. Mitä vähemmän osallistujia, sitä enemmän yksittäinen ihminen ”joutuu” maksamaan. Esimerkki: jos summaksi per osallistuja sovitaan 100€ ja osallistujia 5, rahaa on käytettävissä 500€ koko polttareihin. Jos osallistujia on 15, on rahaa käytettävissä jo 1500€. Summa kannattaa sopia yhteisesti sellaiseksi, joka on kaikille ok. Toisissa porukoissa kaikki ovat valmiita panostamaan vaikka monen päivän ulkomaan reissuun ja toisessa mennään murto-osan budjetilla. Mä uskon, että onnistuneet polttarit ei ole summasta kiinni, vaan siitä, että kaikki on täysillä mukana ja morsianta huomioidaan niin hyvin kuin mahdollista.

5. Mitä morsian toivoo polttareille? Tai mitä hän ehdottomasti ei toivo?

Ihan siitä riippuen millainen morsian on kyseessä, kannattaa vähän kysellä toiveita. Monella on joku ehdoton ei-juttu, mitä ei missään nimessä halua tehdä. Ja se olisi kyllä tosi ikävää, jos morsian joutuisi omissa polttareissaan tekemään jotain, mikä on hänelle erityinen no-no. Morsiamesta riippuen ihan mikä tahansa asia voi olla sellainen, mitä ei omiin polttareihin haluaisi. Jollekin saunominen voi olla kauhistus, joku ei halua nolausjuttuja ja yksi ei missään nimessä halua tehdä mitään extremeä. Vaikka yleensä tuntee omat kaverit tosi hyvin, joku sellainen juttu voi yllättää, mitä juuri omiin polttareihin ei haluaisi, vaikka muuten tykkääkin. Toiveet kannattaa ehdottomasti huomioida mahdollisuuksien mukaan. Jotkut toivovat myös jotain erityistä teemaa polttareilleen ja teemapolttarit voivat myös olla tosi hauskat!

6. Mitä budjettiin sisällytetään?

Ovatko polttarit täysin kuluttomat osallistujille sen maksetun summan jälkeen, vai maksetaanko esim. omat ruuat ja juomat itse? Nyrkkisääntönä se, että budjettiin pitäisi sisältyä ainakin mahdollinen kaikkien yhteinen tekeminen, mahdollinen morsiamen tekeminen, morsiamen ruuat ja juomat polttareiden ajan, sekä mahdollinen yöpyminen joko morsiamelle, osalle porukasta tai kaikille. Budjetin jakaminen kannattaa suunnitella pääpiirteittäin valmiiksi ennen kuin alkaa buukkaamaan yöpymispaikkaa, illallista tai tekemistä. Paljonko on varattuna yöpymiseen, paljonko morsiamen ruokailuun, paljonko panostetaan tekemiseen.

7. Aikataulu

Moneltako polttarit alkavat, montako ruokailua niihin sisältyy, missä vaiheessa halutaan tehdä mitäkin. Tähän voi toki vaikuttaa se, että mihin aikaan päivästä esim. joku aktiviteetti on saatavilla tai moneltako on mahdollista varata pöytää. Moneltako polttarit päättyvät. Ovatko ne esim. koko viikonlopun kestävät, yhden illan kestävät vai yön yli kestävät.

8. Aktiviteetit

Halutaanko jotain yhteistä aktiviteettia? Vai useampi aktiviteetti? Kannattaa hyvissä ajoin varata ne mitä haluaa tehdä. Olen ollut polttareissa, joissa ei ollut erityisiä aktiviteetteja, polttareissa, joissa oli aktiviteetti yhteisesti sekä morsiamelle ja polttareissa, joissa oli yksi yhteinen aktiviteetti. Yhteisiksi aktiviteeteiksi voi keksiä mitä vaan hauskaa, kannattaa miettiä se, haluaako urheilla vai tehdä jotain rauhallisempaa. Erilaisia vaihtoehtoja on esim. tankotanssitunti, Korkeasaaren polttarikierros, Escape room-pakopeli ulkona, joku historiallinen kierros polttariteemalla, sauna & uiminen, kuplapukujalkapallo, twerkkaustunti ym. Hauskoja ideoita löytää googlailemalla. Aktiviteetti voi olla myös reissu tai risteily, esim. Otto on ollut sekä viikonloppupolttareilla Latvian Riikassa, että viikonloppupolttareilla mökkeilemässä.

9. Mahdollinen morsiamen oma aktiviteetti

Tähän voi miettiä jotain extreme-juttua, mikäli morsian on sen tyylinen tyyppi, joka niistä innostuu. Esimerkiksi mulle itselleni joku benjihyppy olisi hirvein asia ikinä, enkä missään nimessä suostuisi tekemään, koska mua pelottaisi liikaa. Jollekin toiselle se taas voisi olla siisteintä, mitä on ikinä päässyt tekemään. Tässä kannattaa kuulostella tosi vahvasti morsianta.

10. Ruokailut

Laitetaanko ruokaa itse vai mennäänkö syömään, vai molempia? Tosi ihana idea, jolla itse asiassa kaikki polttarit joissa olen ollut on aloitettu, on ollut yhteinen itse tehty brunssi. Se on toiminut joka kerta yhdessä skumpan kanssa loistavasti. Se on myös edullinen vaihtoehto, jos pari ”pääruokalajia” ja skumpat esim. kustannetaan kaikille polttaribudjetista ja muuten mennään nyyttärimeiningillä niin, että jokainen osallistuja tuo jonkun yhden jutun mukanaan. Näin pystyy panostamaan enemmän esimerkiksi illalliseen ravintolassa, jos haluaa.

11. Leikit

Leikit ovat hauska lisä, jotka erottavat polttarit muista pirskeistä. Toki kaikki eivät niitäkään halua. Leikit ovat siitä hauskoja, että ne ovat yleensä ilmaisia tai tosi edullisia. Tässä tulee nyt muutama leikki-idea, joita minä olen nähnyt polttareissa.

  • Prosecco Pong eli sama kuin Beer Pong mutta kuoharilla. Tähän tarkoitettuja settejä löytyy juhlatarvikeliikkeistä. Hinta n. 20€: skumppa 10€ ja pelisetti 10€.
  • Tuttu juttu show: Kysytään tulevalta puolisolta kysymyksiä etukäteen morsiameen ja parisuhteeseen liittyen ja morsian saa vastata samoihin kysymyksiin. Tästä voidaan tehdä myös juomapeli: jos morsiamen vastaukset ovat samat, polttariporukka juo, jos erit, morsian juo. Hinta: ilmainen
  • Wc-paperihääpukukisa: Morsian toimii tuomarina ja polttarivieraat jaetaan 2-3hlö joukkueisiin. Ostetaan Wc-paperia n. 2-3 rullaa per joukkue. Annetaan esim. 5 minuuttia aikaa ja joukkueet tekevät yhdelle joukkueen jäsenelle niin hienon hääpuvun wc-paperista kuin osaavat. Hinta: iso wc-paperipaketti n. 3€
  • Polttari-aarrejahti (valokuvaustehtävä): Morsiamen pitää ottaa valokuvia erilaisista etukäteen määritetyistä jutuista, joista hän kerää pisteitä. Tähän löytyy hauskoja listoja ja ideoita Pinterestistä. Jos polttareissa on joku teema, sitä voi soveltaa myös tähän. Hinta: ilmainen
  • Kuvamuistot: Jokainen polttarivieras tuo yhden tai useamman valokuvan itsestään ja morsiamesta (tai pelkästä morsiamesta) ja morsian muistelee, mistä tilanteesta kuvassa oli kyse. Samalla voidaan tutustua vieraisiin, koska tämän voi tehdä myös niin, että jokaisen vieraan yhteiskuvan kohdalla morsian kertoo miten ja missä on kyseiseen vieraaseen tutustunut. Hinta: kuvat voi tilata tai tulostaa itse, 0-5€
  • Never have I ever: En ole koskaan-leikki sopii hyvin loppuiltaan, testattu on! Tähän löytyy valmiita listoja ja appeja, tai sitten voi keksiä omasta päästään näitä. Herättää loistavia keskusteluita. Hinta: ilmainen

Lisää polttarileikkejä löytää helposti esim. Pinterestistä tai googlailemalla Bachelorette party games tai Henparty games.

12: Morsiamen yllättäminen polttaripäivänä

Miten morsian saapuu polttareille, vai saapuvatko polttarit hänen luokseen? Tämä kannattaa suunnitella hyvin, jotta yllätys on mahdollisimman suuri! Kannattaa myös miettiä, miten morsian saa tarvittavat tavarat mukaan polttareille. Pakkaako hän ne itse, vai pakkaako esim. tuleva puoliso ne hänelle valmiiksi? Sopiiko joku morsiamen kanssa treffit jonnekin, vai yllätetäänkö morsian kotoa?

13: Morsiamen asu & polttarivieraiden asut

Riippuen polttareiden teemasta tai ei-teemasta, polttariasuja kannattaa pohtia. On olemassa esim. ihania matchaavia ja kustomoitavia polttarisettejä (me tilattiin esim. Henparty Superstoresta kustomoidut polttaripaidat mustana vieraille ja valkoisena morsiamelle). On myös olemassa erilaisia polttarinauhoja tai kruunuja. Monet tykkäävät ”merkata” morsiamen ilmapalloilla ulkona liikkuessa, mä törmäsin viime viikonloppuna pariinkin polttariporukkaan, joissa morsiamella oli sormus-ilmapallo ja hempeän värisiä pienempiä ilmapalloja. Myös teeman mukaan voi pukeutua ja miettiä vaikka roolit kaikille.

Huh, aika paljon asiaa. Kannattaa edetä yksi asia kerrallaan. Tärkeintä polttareiden järjestämisessä on hyvä yhteishenki, hyvä organisointikyky ja rento asenne. Tai no, kaikkein tärkeintä on pitää mielessä kenelle niitä polttareita järjestää. Ykkösprioriteettina mulla on aina ollut se, että toteutetaan morsiamen toiveita ja pidetään hänelle mahdollisimman ihanat juhlat. Polttaripäivänä vieraiden pitäisi laittaa ne omat mieltymykset ja esim. mahdolliset keskinäiset ristiriidat sivuun ja heittäytyä täysillä mukaan juhlimiseen, morsianta ja toisiaan kunnioittaen.

Onko teillä polttarivinkkejä, jotka eivät tässä tulleet vielä esille? Hauskoja polttarileikkejä? Kivoja aktiviteetteja, joita ei heti ekana tulisi ajatelleeksi? Kauhukokemuksia omista tai muiden polttareista? Mitä EI kannata tehdä polttareilla? Nyt saa jakaa kaikki omat polttareihin liittyvät kokemukset, niin täältä löytyy mahd. paljon hyviä vinkkejä erilaisiin tilanteisiin! 


5 Responses to “Kaason vinkit polttareiden järjestämiseen”

  1. Nimetön sanoo:

    Olen ollut polttareissa vain pari kertaa, enkä tahtonut sellaisia itsellenikään. Polttarit kuulostivat kalliilta silloin, kun oltiin nuoria ja vielä opiskeltiin, ja yllätyksekseni kuulostavat näemmä edelleen. Sata euroa / henki on musta paljon rahaa, kun ei kulut toki tietystikään siihen jää.

    Yleisökato onkin kai polttarirjestäjän kesto-painajainen:
    Morsian tahtoo juhlat, luo raamit haluamistaan ohjelmista ja ajankohdasta, ja ystävät lyövät seteliä pöytään… No, ehkä olen vain vähävarainen tosikko, mutta minun rahani eivät mooseen riitä.

  2. ida ihana sanoo:

    Hyviä vinkkejä, kiitos!:) Itse en ole koskaan vielä polttareita järjestänyt, mutta musta toi, että kuuntelee morsiamen toiveita polttareiden suhteen kuulostaa tosi tärkeältä. Olen kuullut eri ihmisten polttareista, ja ihmisillä on erilaisia odotuksia niiden suhteen, ja tarkoitushan on, että kaikilla ja ennen kaikkea tulevalla morsiamella on kivaa 🙂
    Tuo budjetti on myös musta tärkeä juttu, koska olen kuullut jopa sellaista, että joku ei pysty osallistumaan sen takia, että polttareihin osallistumiseen esimerkiksi ulkomaanmatkoineen ei ole varaa. Se on aika kurja juttu.
    Kiitos tuosta leikkilistasta, bongasin siitä muutaman kivan leikin, jota voi tehdä myös muissa juhlissa ystäväporukalla!:)

    Ihanaa viikonlopun jatkoa!
    Ida
    http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

  3. M sanoo:

    Mut kutsuttiin kerran polttareihin 2 viikon varo ajalla toiselle paikkakunnalle😁

  4. Iina sanoo:

    Hyviä vinkkejä! Itselleni polttarimeiningit ovat aika tuttuja, koska paitsi että olen ollut pareissa polttarikemuissa vieraana, olin kaasona järjestämässä parhaan ystäväni polttareita samana vuonna, kun itsekin menin naimisiin. Nyt tänä kesänä olen jälleen kaasona järjestämässä toisen hyvän ystäväni kekkereitä. Postaustasi oli sinänsä mielenkiintoista ja aika hauskaakin lukea, että perinteinen ajatus polttareiden kulusta selvästi eroaa oman kaveripiirini juhlistamiskulttuurista. Monet ohjeet olivat silti toimivia, koska esimerkiksi juuri budjetin sopiminen on tosi tärkeää, olivat polttarit sitten millaiset hyvänsä.

    Esimerkiksi omasta ja vähävaraisen opiskelijakaveripiirini näkökulmasta sata euroa olisi täysin mahdoton budjetti. Tähän mennessä olen ollut tosiaan neljissä polttareissa, ja maksettavaksi on tullut joko ainoastaan yhteiseen nyyttäripöytään tuotavan ruoan hinta tai maksimissaan 30 euroa rahaa. Mitään suureellisia aktiviteetteja, reissuja tai hotelliöitä ei tokikaan moisella summalla ole saanut. Vaikka morsiamen hemmottelu on hoitunut vieraiden kollektiivisella kotikasvohoito- ja hierontameiningillä lukus-span sijaan, ruokaa on nautittu jonkun kotona nyyttäriperiaatteella ja aktiviteetitkin ovat koostuneet juurikin ilmaisista leikeistä, visailuista ja yhteisestä ajanvietosta, ”halpispolttareissamme” on ollut aina tosi hauskaa. En koe, että olisimme ns. menettäneet mitään, vaikka meno onkin ollut vaatimattomampaa. Toki ulkomaanmatkat, ravintolaruoat, kalliit aktiviteetit ja unohtumattomat elämykset ovat varmasti hienoja, jos sellaisiin on mahdollisuuksia. Onneksi meillä tosiaan koko ystäväpiiri on aika samanlaista köyhälistöä, niin kaikille on ihan päivänselvää, ettei mitään monen kympin budjetteja tai kallista ohjelmaa ole tiedossa 😀 Kukaan ei siis ole ollut pettynyt, vaan juhlinta on sujunut hyvässä hengessä ja kaikki morsiamet ovat olleet oikein tyytyväisiä juhliinsa.

  5. Nimetön sanoo:

    Polttareita ja vieraita on niin erilaisia, joten polttareihin sijoitettava summa vaihtelee hyvin paljon. Iinan esimerkki 100€ nyt varmaan oli esimerkki. Olen ollut kahdissa polttareissa ja kummassakin polttarit maksoi 50€ + omat juomat ja oma ravintolakäynti. Mieheni taas on ollut polttareissa, joissa hintaa tuli 100€ ja toisissa lähemmäs 200€, mutta se oli kaikille ok.

    Tykkäsin postauksesta vaikka polttareita ei ole ainakaan nyt tiedossa lähiaikoina.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.