Tiara 9kk

25.06.2012
Tirriskä täräytti ja oppi nousemaan tukea vasten seisomaan 9kk-päivänään viime viikolla. Samaan syssyyn on opittu ihan oikeastikin sanomaan ”äiti” ja sitä kuulee usein kun neiti haluaa syliin tai on innoissaan. Vilkuttaminenkin on uusi juttu, se on ollut Tirriäisen temppuvarastossa parisen viikkoa ja Oulussa vilkuteltiinkin ihan kaikille ja kaikelle. Nyt viimeistään alkaa tuntua että vauva-aika taitaa olla ohi. Tiedän hokeneeni tuota samaa jo useaan otteeseen, mutta en usko olevani ainoa äiti joka ei voi lakata hämmästelemästä sitä kuinka nopeasti vauvat kehittyvät. Nukkuminen on meillä saanut aivan uusia ulottuvuuksia, tai pikemminkin nukahtaminen; ennen riitti että länttäsi neidin selälleen sänkyyn ja pisti valot pois. Nykyään saa käydä muutaman kerran siirtämässä pinnoja vasten seisoskelevan ja serenadeja esittävän palleroisen takaisin makuuasentoon. Mutta liikkuvuuden lisääntyvyydessä on sekin hyvä puoli että jatkuvat seisomaharjoitukset väsyttävät aivan tavattoman paljon ja ainakin toistaiseksi Tiara on tuhissut rauhallisesti joka yö klo 21-9.00 entisten aamu seitsemän herätysten sijaan. 
       Hiljaista meillä ei ole melkeinpä koskaan päivisin ellei päikkäriaikoja lasketa kun ”Pappappappappappa”, ”Mammammammmammmamma”, ”Vauvauvauvauvauvau”, ”eeijeeijeeijeii” ja ”Äitiäitiäitiäiiiiiti” soljuvat kirkkaina korvakäytäviin. Ollaan päästy naureskelemaan porukalla neidin oivalluksille, Tiara nimittäin suoltaa välillä aivan aidon kuuloista puhetta vaikkei varmasti mitään sillä vielä tarkoitakaan. Tiaran huvittavimpia laukauksia ovat mm. ”ihan höpö”, ”homovamma” ja ”Vaauva! Vaauva! EIIII!”.Viimeiseksi mainittuun heräsin eräänä aamuna ja ensimmäinen ajatus oli että mitäköhän ilkeyksia se nyt kieltää itseään tekemästä. Mutta onneksi vastassa oli tuttu iloinen kaksihampainen hymy ja suloinen pieni vilkutus. Taputukset ovat hieman harventuneet vilkutusten astuttua kuvaan, mutta kyllä meikkaava tai suihkussa käyvä äiti edelleen on neidin mielestä aplodien arvoinen.
             Konttaaminen on melkeinpä täysin syrjäyttänyt ryömimisen, vaikka hieman huteran näköistä onkin vielä. Mutta eipä Tiaralla tunnu olevan kiire mihinkään, tytsy aina konttaa pari askelta, menee karhukävelyasentoon ja sen jälkeen pysähtyy kiipeilemään tai tutkimaan jotakin ennen kuin matka jatkuu taas. Taaperokärry oli hankintalistalla ykkösenä, sitä vasten varmaankin on hieman turvallisempaa harjoitella seisoskelua kuin IKEAn teräväreunaista nahkarahia. Taaperokärryn valinta vain oli huisin hankalaa, BRIO vai Plasto, Musta vai punainen, Hello Kitty vai vihreävalkoinen? BRIOon me päädyttiin, tässäkin asiassa, koska aiemmatkin BRIO -ostokset ovat kokemuksen perusteella osoittautuneet laadukkaiksi. Väriksi valikoitui tyylikkään musta menopeli ja mukaan tarttui vielä tarjouksessa olleet leikkiostoskärrytkin. Nyt on neidillä kärryä kerrakseen! 
            Ostettiin Tirriskälle myös räikeän pinkki selkänojallinen potta jossa on irroitettava kakkakuppi, vai mikä sen osan nimi onkaan? Potta oli tarjouksessa ja vaikutti aivan yhtä hyvältä kuin 20 euroa kalliimmat ja tylsemmän väriset Baby Björnitkin joten otettiin sitten se. Pottaharjoitukset eivät tosin varmaan ala ihan vielä, on ollut nimittäin sen verran tapahtumarikasta viimeaikoina että en usko että nyt on sopiva hetki alkaa pottailemaan. Mutta kunhan elämä palautuu reissun, sairastelun ja uusien taitojen jäljiltä normaalirytmiin taas niin sitten sitä voisi vaikka kokeillakin. Tuntuu tosin tosi hassulta ajatella miten iso juttu potalle opettelu nykyisin onkaan, silloin kun itse olin pieni niin muistan että mun potassa oli vakiovarusteena vyö jolla mut köytettiin siihen ja siinä sitten istuttiin kuin tatti kunnes pottaan tuli jotain. Ja ei mulle mitään traumoja ole jäänyt, siellä mä lueskelin parivuotiaana kirjan jos toisenkin ja höpöttelin minkä kerkesin. Mutta joo, nyt riittää löpinät ja on vuoro kuvien!

Tukkakin vain kasvaa ja kasvaa <3
Melkeen samanlainen keesi jo kun isillä<3

 Tämän postauksen jälkeen ilmaantuneet uudet taidot ovat siis:
-tukea vasten seisomaan nouseminen
-vilkuttaminen
-nokkamukista juominen
-konttaaminen?
-äiti-sana(en ollut viimeksi satavarma siitä, mutta nyt olen!)?

Kiipeilijä<3
Maailman ihanin nauru<3
Ja noi silmät on mun rakkaus<3
”Oho!”
”Mä nyt vähän kiipeilen!”
”Ja näin noustaan seisomaan!”
”JES! Mä tein sen!”
Kuka on maailman sulosin?<3
Peukku pystyssä<3
”Äiti! Enhän mä nyt voi nukkua kun on näin  valoisaa!”
Tiara on taitava mutta ei niin taitava, eka pikku kolhu tuli kun neiti harjoitteli kiipeämistä nahkaista rahia vasten äidin luona ja päätti sitten laskeutua hellästi naamallaan lattialle sekunnin murto-osassa. Onneksi toi Angelina Jolie ylähuuli kumminkin hävisi parissa tunnissa eikä vaikuttanut kovinkaan kipeältä!
Vähän taaperovaaperovarusteita :D
Ihana neiti<3
”Ja näin mä isi irrotan käden ja sit mä kohta kaadun!”
”Noin! Nyt on käsi irti!” Niin mikä itsesuojeluvaisto, missä? Miten mä saisin ton ipanaisen uskomaan että hän ei ole vielä valmis irroittamaan toista kättään silloin kun hän harjoittelee seisomaan :DD
Nyt on kärryjä!
Pikku sotkija!<3
Ihana vaavi<3
Ja potta!

Mulla on kuvia vaille valmiina tuolla vielä kolme postausta huomiselle ja koitan saada ne julkaistua jos vaan olo sallii! Mä oon tosi pahoillani siitä että kommentteihin vastaus on viivästynyt näin paljon ja postaustaukokin venynyt vain mutta toivottavasti ymmärrätte että flunssa on ihan pyllystä! Mä vastailen mahdollisimman pian kaikkiin kommentteihin ja kiitos teille kaikille ihanille siitä että jaksatte seurailla vaikka välillä tuleekin taukoja. Ootte parhaita! Ihanaa alkanutta viikkoa teille <3


Missä iässä teillä on aloitettu pottaharjoitukset? Miten on sujuneet ja millaisella potalla?


40 Responses to “Tiara 9kk”

 1. Avatar Wilma sanoo:

  Ihana pikkutyttö! :) Niin sulonen ja energiaa täynnä. Oon lukenut sun blogia pitkän aikaa, mutta nyt ku sain aikaseks tehtyä taas oman blogin niin liityin nyt sit lukijaks! ♥http://yksi-pala-minusta-wilma.blogspot.fi/

 2. Avatar Lotta sanoo:

  voi ku Tiara osaakin olla sulonen, aina ittiäki hymyilyttää kun katsoo sen kuvia! (-:

 3. Avatar Sinna sanoo:

  Toi musta kärry on kätsy kun sopii sitten pojallekkin vaikka myöhemmin jos sellanen siunaantuu teille jossain kohtaa ja jos värillä on väliä ;) meillä ainaki se on vielä kolmevuotiaanki pojan mieleen ku voi kuljetella siinä autojaan ja palikoitaan (ja mun puhelimia…) ympäri kämppää =) Ihana Tiara!

  • Avatar Iina sanoo:

   Jep se on kyllä ihan totta että sopii sekä tytölle että pojalle ja on siksi just niin kiva :)! Ja ihanaa kuulla että tuolle löytyy käyttöä pidempäänkin kuin vain vaaperoajaksi :D!

 4. Avatar Iida sanoo:

  ”mutta kyllä meikkaava tai suihkussa käyvä äiti edelleen on neidin mielestä aplodien arvoinen.” Tää lause sai mut hymyilemään niin paljon. Tiara sitten osaa piristää päivää ja omistaa niin paljon energiaa! Toi hymy saa mutkin hymyilemään aina :)♥

  • Avatar Iina sanoo:

   Hahah no Tiara aina taputtaa ja nauraa mulle jos vaikka meikkaan ja AINA jos ooon suihkussa ja se on kans kylppärissä hengailemassa :D Ja sit kans usein kun syön, kai mä vaan näytän niin hassulta :D!Osaa se kyllä, on se ihana energinen pieni duracell -pupu! Ihanaa että neiti saa sutkin hymyilemään :)

 5. Avatar Anonymous sanoo:

  Omasta vauvasta ja pottailusta ei voi vielä sanoa kun Junnu vasta parin kuukauden päästä pääsee maailmaan! Mutta mun sisarukset on niin pieniä että kerronpa niistä! :D Meiän äiti on alkanu opettaa meitä kaikkia potalle sillon ku on istumaan opittu ja siinä potalla pysytty, harjotukset on alettu ’unipissillä’ eli joka kerta unien jälkeen suoraan potalle ja odoteltu jos jotain tulis :) tää keino on ainaki mun, sekä mun pienten sisaruksien kohdalla erittäin toimiva ja kaikki on ’luopunut vaipasta’ melko nopeasti :) aion toteuttaa samaa keinoa omaa pieneenkin sitten joskus kun asia tulee ajankohtaseks :D

 6. Avatar Myy sanoo:

  Tiara on ihan ylisöpö!:) mun mielest Tiara just synty ja nyt silt tulee jo sanoja ja seisoo! Aika menee niin nopeesti. Oisko mahdollista et laittaisit videon noista Tiaran höpötteyistä?:)

 7. Avatar tärpätti sanoo:

  Potta meillä tuli kuvioihin vasta alle 2-vuotiaana kun lapsi oikeesti alkaa itse tajuamaan kun sitä pissattaa ja ei kauaa mennyt kun vaippa jäi sit kokonaan pois.Meillä neiti alko puhumaan jo 1v6kk vuotiaana ihan lauseita ja hoidossa ihmettelivät tätä eli en ihmettele jos teilläkin jo sanoja tulee :)

  • Avatar Iina sanoo:

   Joo ei mekään tosissaan vielä aleta pottailemaan, tutustutetaan neitiä vasta siihen :) Ja joo oon itte kans sanonu 8,5kk iässä ekan kerran äiti ja ollu kova puhumaan aina, saapas nähdä miten Tirriskällä alkaa sujumaan puheenkehitys :) Ompas teillä taitava tytsy!

 8. Avatar plipp sanoo:

  meillä samanlainen potta sinisenä! ostettiin se pari viikkoa sitten, kun käytiin Tuurissa ostoksilla. poika istutettiin potalle vielä samana päivänä ihan kokeilu mielessä ja aika nopeasti pyrki sieltä pois. Joskus olen heti pojan herättyä ottanut vaipan pois ja vienyt potalle istumaan, mutta toistaiseksi potta on pysynyt puhtaana ;) ajateltiin ihan silloin tällöin kokeilla, että sattuisiko sinne jotain tulemaan, koska en usko että tuon ikäinen voi vielä oikein sisäistää, että tähän tehdään pissa ja kakka :) eli rennolla meiningillä mennään! niin ja poika täytti toissapäivänä 10kk! :)

  • Avatar Iina sanoo:

   Joo rennolla meiningillä mekin aateltiin kokeilla vaan, en mäkään usko et Tiara ymmärtää potan ideaa vielä kunnolla mutta voi kai siihen tutustua jo nyt :)! Ja se on hieno potta, hyvän valinnan teitte ;) :DD

 9. Avatar Helluw sanoo:

  Aivan ihana Tiara! <3 :) Vähän Tiara on jo kasvanu, tai siis näyttää jo nii isolta tytöltä noissa kuvissa missä se seisoo tota kärryä vasten! <3 :)

 10. Avatar Miraauh sanoo:

  Toi BRIOn kärry on kyl joka lapsen must have -juttu!

 11. Avatar Anonymous sanoo:

  Tiara on kyllä niin ihana <3 ja on kyllä kehittyny hurjasti :)

 12. Avatar Anonymous sanoo:

  Me ollaan alettu istuttamaan ihan peruspottaan noin 9.5 kk ikäisenä. Ajankohtana oli aamu, ruokailun jälkeen kun tiedän että kakka tulee pian. Houkuttelin leluilla pysymään ja kyllä se aikanaan kakka tuli. Kehuja vaan ihan mielettömän paljon niin oppii lapsikin että teko oli tosi hyvä. En ollut vielä ottanut sitä ”rutiiniksi” joka kerralla, mutta joka aamu kakka tehään pottaan. Nyt ikää 11kk ja aloitetaan pissit yrittämään myös pottaan. Tarkoituksena saada päivävaippa pois pian!:) Hei, brion kärry saattais pysyä paremmin pystyssä kun ottaa sen toisen reiän sieltä ylempää. Meillä mentii nuri kun oli toisessa kun paino otti niin paljon, luulen että se parempi sit ku oikeen kävelee. Mut se onkin oma mielipide. Hienoa tiaralta kuitenkin!

  • Avatar Iina sanoo:

   Hei kiitoksia paljon hyvistä vinkeistä! :) Me korjattiin toi kärry heti kun sanoit ja nyt tosiaan pysyy paremmin pystyssä :D Ja mä ajattelin kans että kehun oikein vuolaasti jos pottaan sattuu jotain ilmestymään ja luen vaikka kirjaa tai annan leluja just että viihtyisi siinä :)

 13. Avatar Juulia sanoo:

  Ihana Tiara <3 Meilläki on opittu seisomaan ja konttaamaan :DMeillä on kans tuo brion kärry ja se on isommalla (1v8kk) vieläkin jokapäiväisessä käytössä tosi ahkeraan. Vissiin pitää ostaa pienemmälle uusi kun isosisko ei anna leikkiä omallaan ;) Kannattaa muuten laittaa tuo työntöaisa toiseen asentoon, silleen eteenpäin. Se on paljon tukevampi niin ja siihen voi huoletta nojata ja ei kaadu niin helposti :)Ihana tuo ostoskärry! Kohta Tiara työntelee ihan mielissään sitä ympäri kämppää :DD Saas nähä tuleeko taaperokärrystä vai ostoskärrystä suositumpi :)Mahtava keräillä leluja ympäriinsä kun siitä ei oo oikeestaan mitään hyötyä… heti ne on levällään uudestaan :D Muistelen aina välillä sitä aikaa kun kotona oli aina siistiä ku pikkuvauvat ei osaa levittää mitään :P Mutta nyt molemmat jo levittelee ja kaikki tavarat on olohuoneen perukoilla ja keittiössä asti. Ihme homma kun ei voi leikkiä siellä missä niiden lelujen paikka on :DMeillä Elli-Amaliaa on viety 8kk ikäisestä asti potalle ja jonkin aikaa se siellä istukin aina ja tuotoksia synty… Mutta jossain vaiheessa tyttö ei enää suostunutkaan pysymään potalla ja harjoittelua vähennettiin. Oiskohan syynä ollu kävelemään oppiminen :D Potalla käytettiin kuitenkin aina välillä, vähintään vaipanvaihtojen yhteydessä. Aina ajattellen, että jos nyt istuis siinä. Nyt kesän tullen suunnilleen 1v6kk ikäisenä meillä on alettu pottailemaan ihan kunnolla :) Tyttö kiinnostui potasta ja istuu ihan mielellään. Elli-Amalia osaa sanoa/tietää jos on pissa- tai kakkahätä ja menee potalle välillä ihan itsekin. Vaippa vielä on, mutta välillä saattaa olla ilman vaippaa useamman tunninkin. Vahinkoja tietenkin sattuu, mutta kyllä pikkuhiljaa opitaan kuivaksi! :)Ps. Anteeksi maratoonikommentti, mutta jospa tästä olis jotain hyötyä :D

  • Avatar Iina sanoo:

   Onnea teidänkin pienimmälle uusista taidoista! :)Kiitos vinkistä myös sulle, me vaihettiin aisan paikkaa ja nyt se on tosiaan tukevampi :) Ja Tiara on kyllä toistaseksi leikkiny nyt enemmän tolla ostoskärryllä, sinne on kiva laittaa tavaraa ja kaataa sitten ne kaikki lattialle :DD Ja aivan totta, noita leluja on ihan turha kerätä kun kokoajan tulee uusi sotku :D Kiitos myös kun kerroit miten pottailu on teillä sujunut, täytyy katsoa miten toi meidän neiti siihen sitten suhtautuu! AIka hienosti kun noin pienenä jo oppinut itse sanomaan jos on potalle asiaa! Ja ihana maratonikommentti, oli hyötyä kyllä että kiitoksia vain :)!

 14. Avatar Anonymous sanoo:

  tee videoita pitkästä aikaa

 15. Avatar Johanna sanoo:

  Ostin pojille potan vasta vuoden iän jälkeen, ja aluksi kun istutin ne sinne ni äkkiä pinkoivat sieltä pois huutojen kera. Sitte annoin vaan olla, enkä tarjonnu sitä pottaa ollenkaan, se vaan nökötti siellä kylpyhuoneen nurkassa. Kunnes eräänä päivänä Nooa alko sitten kiinnostua siitä ja kävi istumaan sinne. Sen jälkeen molemmat pojat on ihan mielellään istunut potalla/pöntöllä supistajan kanssa. Mutta vasta muutamia ilta/aamu pissoja sekä kakkoja tullut. Otetaan ihan rauhallisesti :)

 16. Avatar Linkku sanoo:

  Hellyyttävä teksti <3 sun rakkaus Tirriskään välittyy niin selkeesti!

 17. Avatar Anonymous sanoo:

  kyllähä se on semmone asia se potalle oppiminen että se tapahtuu sitte ku aivot on tarpeeksi kehittyny pidättämistaidon osalta, joka on nii yksilöllinen että ei sitä paljoa voi ennustella :) ite olin oppinu pyytämään vessaan (en tiiä millä sanasetillä se äiti sen on ymmärtäny, mutta eka sana tais olla ”issa” eli pissa :D) ennen ku opin käveleen elikkä suunnilleen tommosena Tiaran kokosena, oli kuulemma aika monta tätiä tullu ihmetteleen että pyysikö se oikiasti ite… Äiti oli huomannu että oli vaippa aina kuiva ja ilmoitin aina että millon tuli, nii se oli tajunnu pistää mut potalle eikä vuoden iän jälkeen se ees kuletellu varmuudenvaravaippaa :) mutta toisaalta mun kaverin lapsi vieläki haluaa pitää vaippaa kohta 3v koska ”vaippaan pissaaminen on kivaa” : D voi ku ihana Tiara, kaikkee se jo osaaki! Ensiaskeleita jännityksellä oottaen ;)

  • Avatar Iina sanoo:

   No niinhän se on! Ja hauskaa ku löytyi toinenkin aikainen pottailija, mä en tiedä miten mutta äiti on kertonut mulle kanssa et mä en suostunut kakkaamaan muualle kun pottaan sen jälkeen kun äiti oli ekan kerran istuttanut mut siihen puolivuotiaana :D! Mut siis kyllä mullakin kesti jonnekin n. 2v asti että olin sitten kokonaan kuiva :D Mekin täällä jännitetään et millon tulee ensiaskeleet mut kyl siinä varmaan vielä hetki kestää kun tällä hetkellä ei hirveesti vielä tuu askeleita ees tukea vasten :D Mutta hei aivan ihanaa kesää sulle!

 18. Avatar Norppa sanoo:

  Kyllä ne vaan kasvaa ja kehittyy niin nopsaa! Ihana ois nähdä joku video tiarasta ku se höpöttää tai sanoo äiti? :)

 19. Avatar Mervi sanoo:

  Ihana blogi sulla. :)Tiara on niin suloinen tyttö :) <3http://volatilemervisslife.blogspot.fi/

 20. Avatar Petra sanoo:

  Mä en löydä mistään helsingistä tota kävelykärryä…mistäs te ton hommasitte? :D tai sit oon vaa sokee :D

 21. Avatar Iina sanoo:

  Toi meidän on ihan Cittarista vaan :D! Vuosaaressa ainakin oli :D

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.