Toivepostaus: Tiaran yöunet

13.07.2012
Mä vastaanotin sähköpostitse postaustoiveen siitä miten ollaan saatu Tiara nukkumaan kokonaisia yöunia ja ajattelin nyt pitkästä aikaa sitten toteuttaa toivepostauksen! Tämä postaus ei ole millään tavalla tarkoitettu neuvomaan ketään että ”näin saat lapsesi nukkumaan kokonaisia öitä” vaan ajattelin vain kertoa miten me ollaan toimittu näissä nukkumisasioissa, Tiaran syntymästä tähän päivään asti. Ne asiat mitkä toimii meillä ei välttämättä toimi jollain toisella ollenkaan koska kuten varmasti kaikki vanhemmat tietävätkin, vauvat ovat erilaisia. Mä myös olen suhteellisen varma siitä että Tiara on itse hyvä nukkuja eikä me välttämättä olisi nukuttu näillä meidän nukkumatavoilla yhtään kokonaista yötä tähän päivään mennessä ellei Tiaraa itseään olisi siunattu hyvillä unenlahjoilla. Kuvituksena nukkuva Tiara!
Sairaalassa kun Tiara oli juuri syntynyt, mä pidin Tiaraa kokoajan sängyllä mun vierellä. Tuijottelin, nuuskutin ihanaa vauvantuoksua – enkä itse nukkunut yhtään. Tiara oli ennenaikaisuudesta ja keltaisuudesta johtuen niin jumalattoman väsynyt että olis varmaan nukkunut ihan missä vaan, myös siinä sairaalan vauvansängyssä, mutta enhän mä mitenkään voinut sitä sinne laittaa, tuntui aivan hirveältä laittaa Tiara sinne sänkyyn edes sinivalohoidon ajaksi vaikkei Tiara siitä mitää tiennytkään itse koska nukkui kokoajan. Mä vain nostin Tiaran kolmen tunnin välein syömään mun syliin ja sitten piti taas olla sinivalossa ja mun sydäntä (ja hormonihuuruisia aivoja) riipaisi niin pirusti kun mun pikkuruinen parin päivän ikäinen vauva oli musta täysin eristyksissä (puolen metrin päässä omassa sängyssään) ja ajattelin että se on hirveintä mitä voi olla.
              Kun päästiin vihdoin pysyvästi kotiin, Tiara oli jo viikon ikäinen neiti ja nukkunut yhteensä kolme vuorokautta siinä sinivalon alla. Me päätettiin kokeilla josko neiti nukkuisi kotonakin omassa sängyssään, vaikka 46-senttinen, 2,6 -kiloinen hippiäinen näyttikin aivan järkyttävän pieneltä ja yksinäiseltä jättimäisessä pinnasängyssään. Tiara nukkui suunnilleen 23 tuntia vuorokaudessa ja päivisin hän nukkui suurimmaksi osaksi mun sylissä tai mun vieressä, mutta öisin aina omassa sängyssään. Iltaisin yhdeksän aikaan kun tuli kellon puolesta yöunien vuoro me kannettiin Tiara syötön jälkeen omaan sänkyynsä ja sinne se jäi nukkumaan. Meidän piti herättää Tiara aina kolmen tunnin välein syömään ensimmäisen kuukauden ajan jotta paino saatiin nousemaan takaisin syntymäpainoon. Öisin meillä oli herätyskellot soimassa kolmen tunnin välein koska Tiara ei itse herännyt syömään tarpeeksi usein ja kerran kun unenpöpperössä herätyskello tuli vain läppäistyä hiljaiseksi niin Tiara nukkui seitsemän tuntia putkeen. Ikää taisi silloin olla neidillä kaksi tai kolme viikkoa. Yösyötöt menivät niin että Otto kävi lämmittämässä maidon ja mä nostin Tiaran sängystä mun syliin ja syötön jälkeen edelleen nukkuvan ipanan takaisin omaan sänkyynsä.
                Kuukauden iässä Tiara saavutti uudelleen syntymäpainonsa ja me saatiin neuvolasta vihdoin lupa alkaa syöttämään Tiaraa lapsentahtisesti eli siinä rytmissä kun neiti itse haluaa. Mutta ensimmäisen kuukauden aikana Tiara oli ilmeisesti tottunut siihen että kaikki tapahtuu kolmen tunnin sykleissä ja näin meillä jatkui tämä kolmen tunnin rytmi myös Tiaran elämän toisenkin kuukauden ajan, tosin sillä erotuksella että päivisin Tiara alkoi olemaan päiväunien välillä hereilläkin aina pikkuisen hetken ja kahdet pidemmät päiväunensa neiti nukkui ulkona. Kolmen tunnin rytmi oli helppo kun siihen oli tottunut ja öisinkään ei tarvinnut herätä kuin kahdesta kolmeen kertaa syöttämään riippuen siitä moneltako itse meni nukkumaan. Silloin kun Tiara oli pieni oli mun oma unirytmi aivan sekaisin, saatoin kukkua aamuneljään kattelemassa leffaa koska ei sillä periaatteessa ollut mitään  väliä moneltako menin nukkumaan kun päivisinkin sai nukkua neidin kanssa päikkäreitä ja ulkona oli lähestyvän talven vuoksi pimeää.
                  
 Kahden kuukauden iässä Tiaran yöunet alkoivat muuttumaan katkonaisemmiksi ja omaan sänkyyn nukahtamisesta tuli vaikeampaa. Silloin me kokeiltiin muutaman kerran myös nukuttaa sylissä tai viereen meidän sänkyyn josta sitten siirrettiin Tiara omaan sänkyyn. Se oli aika tuhoontuomittua, yleensä heti jos Tiaran siirsi niin neiti heräsi siihen. Parin viikon ajan me jaksettiin tuota nukutusrumbaa jonka jälkeen tajuttiin että se vie meidän kaikkien kolmen voimat. Sitten me alettiin sitkeästi taas nukuttaa Tiara suoraan omaan sänkyyn ja vaikka se aluksi (ehkä kaksi tai kolme ensimmäistä iltaa) tarkoitti sitä että tuttia sai olla viemässä suuhun kahden minuutin välein tunnin ajan niin me vain jatkettiin ja muutamassa päivässä Tiara alkoi taas nukahtaa itse omaan sänkyyn, melkeinpä heti kun hänet sinne vei. Samaan aikaan unipätkät alkoivat pitenemään ja noin kolmen kuukauden iässä Tiara nukkui yleensä jo yhden pidemmän (kuuden tunnin) unipätkän joka yö klo 00-06.00 ja söi vain kerran yössä. 
                         Noin kolmen ja puolen kuukauden iässä Tiara nukkui ensimmäisen kerran yhdeksän tuntia putkeen ja silloin meillä jäivät yösyötöt pois. Ensimmäisen yhdeksän tunnin yön jälkeen en enää tarjonnut Tiaralle maitoa öisin vaan pelkkää tuttia, eikä koskaan ole sen yön jälkeen tullut sellaista yötä että Tiara olisi halunnut maitoa. Pari kertaa rokotuspäivinä kun Tiara heräili kuumeen takia eikä meinannut rauhoittua yöllä niin yritin tarjota maitoa mutta ei Tiara edes huolinut sitä vaan pelkän tutin. Silloin sain viimeistäänkin varmistuksen sille että ei, Tiaralla ei tosiaan ole nälkä enää öisin. Vajaan neljän kuukauden iässä alettiin tarjoamaan Tiaralle porkkana-perunavelliä maidon seassa iltaisin ja luulen että se auttoi pitämään nälkää paremmin poissa. Sitten meidän päiviin astuikin pian jo kunnon ruokarytmi ja aloin tosissani uskoa siihen että ihan hyvin se neiti kasvaa ja pärjää vaikkei syökään 3h välein 24/7.
                           Silloin kun puuro tuli kuvioihin mukaan 5kk iässä niin Tiara alkoi nukahtamaan aina kesken puuron (ja ennen iltamaitoa) olkkariin yöunille. Tätä jatkui pari kuukautta jopa, kun annettiin sen vain jatkua koska se oli niin helppoa. Aina aattelin mun päässä että ”kyllä se osaa nukahtaa omaan sänkyyn, en vaan kerennyt viedä sitä ennen kuin se nukahti” vaikka todellisuudessa se oli meillä ihan jokailtainen tapa. Tiara nukahti ihan omia aikojaan joko olkkariin sängylle tai sitter
iin kesken sen iltapuuron ja sitten syötin neidille sylissä maidon jonka se joi unissaan avaamatta silmiä. Sitten kannoin Tiaran sänkyyn ja siellä se nukkui n. aamuseitsemään saakka ihan tyytyväisenä. 
                
Seitsemän kuukauden iässä kun Tiara sitten alkoi osoittaa liikkumisen merkkejä me päätettiin että eihän se voi jatkua niin, koska pian Tiara ei enää pysyisi paikoillaan eikä sitä silloin saisi mitenkään nukahtamaan omaan sänkyyn kun ei se olisi siihen tottunut. Pikkuhiljaa alettiin sitten taas totuttaa Tiaraa omaan sänkyyn nukahtamiseen ja samalla Tiaran nukkumaanmenoajat aikaistui entisestä kymmenestä nykyiseen klo: 20-20.30:een. Ensimmäisestä illasta lähtien Tiara on nukahtanut taas omaan sänkyynsä paria poikkeusta lukuunottamatta oikein nätisti. Ensimmäinen poikkeus oli nukkuminen Oulussa matkasängyssä joka sijaitsi äidin yksiön olohuoneessa jossa hääräsi Tiaran lisäksi kolme ihmistä ja yksi sellainen tosi jännittävä pieni Mörkö-koira, joten on ihan ymmärrettävää että Tiaran nukahtaminen oli hankalaa. Toinen poikkeus oli silloin kun oltiin tultu Oulusta kotiin ja Tiara oli ihan pyörällä päästään kun kellokin oli jo vaikka ja mitä ja neiti oli nukkunut automatkalla vaikka kuinka paljon joten nekin nukahtamisvaikeudet oli täysin ymmärrettäviä.
                 Nyt meillä on jatkuneet samat iltarutiinit jo pitkän aikaa ja ne tuntuvat toimivan oikein hyvin. Tiara syö iltaruuan puoli kahdeksalta, jonka jälkeen neiti menee kylpyyn. Kylvyn jälkeen kuivatellaan sängyllä (nyt alkovissa, ennen olkkarissa) ja sitten mä luen neidille neljä muutaman kirjan iltasaduksi mikä kestää yleensä n. 10 minuuttia. Luen samat kirjat joka ilta ja Tiara makoilee mun vieressä rauhoittumassa ja paijailen sitä. Kirjojen jälkeen Tiara saa maitoa jonka hän myös juo mun vieressä ja sen jälkeen vien neidin omaan sänkyyn ja annan pupurätin kainaloon. Tiara kääntää yleensä kylkeä ja viiden minuutin päästä kuuluu tasainen tuhina. Sitten kun me muutaman tunnin päästä aina Oton kanssa mennään nukkumaan on Tiara yleensä vänkyröinyt itsensä mitä ihmeellisimpiin asentoihin, mutta silti ei ole päästänyt ääntäkään. Tirriskän yöunet kestävät nykyisin n. 20.30-8.30 ja mä oon oikein tyytyväinen tähän rytmiin, koska silloin voin itsekin valvoa vaikka kahteentoista asti ja silti saan yli kahdeksan tunnin yöunet. 
Mä kokosin vielä listan muutamista jutuista, mitkä on ollut ns. mun periaatteita näiden nukkumisasioiden suhteen. Mä en tiedä kuinka paljon nää on loppujenlopuksi vaikuttaneet yöunien laatuun, mutta ainakin meillä nukutaan hyvin ja se on pääasia. 
Me ei koskaan olla ”hengailtu” makuuhuoneessa päivisin eikä Tiara ole koskaan nukkunut päiväunia pinnasängyssä. Mä luulen että pienempänä tuo ehkä auttoi Tiaraa ymmärtämään päivän ja yön eron selkeämmin ja sen että makuuhuone oli vain nukkumista varten. Nykyisin tietysti välillä laittelen makkarissa pyykkejä tai siivoan vaatehuonetta ja Tiarakin hengailee ja leikkii siellä, mutta päiväunensa neiti nukkuu edelleen vaunuissa tai vierassängyssä.
Öisin makuuhuoneessa oli ihan pimeää, ja silloin kun neiti vielä söi yöllä niin syötön aikanakin paloi vain pieni yölamppu. Nyt kesällä tietysti on valoisampaa mutta Tiara on tottunut nykyään nukahtamaan vaikka huoneeseen vielä paistaisi verhojen välistä ilta-aurinko ja olisi ihan valoisaa.
Syötön tai vaipanvaihdon aikana ei ollenkaan seurusteltu tai juteltu ja makuuhuoneessa oltiin aina koko yö. Jos yöllä piti vaihtaa vaippa niin se hoidettiin sen samaisen pienen yölampun valossa makuuhuoneessa eikä lähdetty kylppäriin ettei valot ja liikkuminen olisi piristänyt Tiaraa. Makuuhuoneesta poistuttiin vasta sitten kun kellon mukaan oli aamu (eli aikaisintaan kuudelta). 
Me yritettiin välttää tekemästä itsestämme tärkeitä henkilöitä Tiaran nukahtamisen kannalta. Vaikka silloin alussa sorruttiinkin hetkeksi nukuttamaan viereen tai syliin niin huomattiin aika nopeasti että se ei kertakaikkiaan toimi ja ainoastaan Tiara itse voi itsensä nukuttaa.
Kaikki iltarutiinit on aina tehty olohuoneessa (halailu, iltasatu, maito yms) jottei neiti oppisi yhdistämään niitä tarpeellisiksi asioiksi nukahtamisessa, koska nukahtamiseen ei tarvita muuta kuin väsymys ja oma sänky (jos sitäkään). Jos oltais opeteltu nukuttamaan Tiaraa jotenkin (syliin tms.) niin luulen että olisi aika vaikeaa nyt Tiaran ollessa isompi yrittää päästä niistä kaikista kikkakolmosista eroon.
Jos Tiara kitisi, en nostanut heti syliin vaan annoin ensin tutin ja jos neiti sillä rauhoittui ja jatkoi uniaan niin hyvä, jos taas ei niin sitten tietysti otin syliin ja rauhoittelin ja sitten uudestaan tutti suuhun ja sänkyyn. Tätä jatkoin niin kauan että Tiara nukahti (mutta en edes muista tälläisiä kertoja kovin montaa että Tiara olisi keskellä yötä heräillyt) ja niillä kerroilla se tutti yleensä auttoi aika nopeasti. Kitinä ja itku on tietysti eri asioita ja silloin jos Tiara joskus oikeasti itkisi unissaan eikä vain pitäisi tyytymätöntä ääntä niin silloin kyllä nappaisin heti syliin ja lohduttaisin.
Mä tiedän että on varmasti miljoona muutakin tapaa saada lapsi nukkumaan yönsä hyvin ja joku saattaa kauhistella meidän tapojamme. Mutta tosiasia on se että Tiara on tyytyväinen, onnellinen ja iloinen lapsi joka saa tarpeeksi unta ja kasvaa hienosti. Mä en myöskään tosiaankaan paheksu ihmisiä jotka nukuttavat lapsensa syliin tai viereen tai tekevät vaikka kaiken juuri luettelemieni periaatteiden vastaisesti, mulla on kokemusta vain tästä meidän yhdestä pienestä pallerosta jonka kanssa nämä meidän tavat on toimineet ja joskus toivottavasti tulevan pikkukakkosen
kanssa saatankin tehdä kaiken aivan täysin eri tavalla (tai sitten en). Ja jos on siinä onnellisessa asemassa että imetys onnistuu loistavasti niin tokihan sekin voi omalla tavallaan vaikuttaa yöuniin aika paljonkin. Mulla ei onnistunut, mutta hartaasti toivon että tulevaisuudessa vielä onnistuu, mutta se taas ei liity tähän mitenkään joten se onkin sitten ihan toinen stoori. 
Loppukevennykseksi blogin facebook -sivuilla jo muutama päivä sitten esitelty kuva josta kyllä huomaaa että Tiara nukahtaa ihan mihin vaan jos tarpeeksi väsyttää:
 Kuva on otettu seitsemältä illalla kun Otto yritti syöttää Tiaralle iltaruokaa ja Tirriskä nukahti keskenkaiken!
Mitäs piditte? Löytyykö teidän nukkumaanmenorutiineista mitään samaa kuin meillä vai ollaanko me ihan outoja? 
Mulla on pari kivaa ylläriä teille tulossa lähiaikoina, joten pysykää kuulolla! Nyt alan vielä pikapikaa laittamaan pyykit kuivumaan ennen kuin Tiara herää päikkäreiltä, adios!<3

65 Responses to “Toivepostaus: Tiaran yöunet”

 1. Anonymous sanoo:

  kiva postaus ! 🙂 ja uskon kyl et tästä on apuu jollekin,vaikkei sulla ollutkaan tarkoitus ”opettaa” ketään (:

  • Iina sanoo:

   Kiitos :)! Ja niin no ainahan se on kiva jos on avuksi jollekin, vaikka äitimaailmassa harvemmin kannattaa ketään alkaa suoranaisesti neuvomaan 😀

 2. Anonymous sanoo:

  Niiiin kateellinen äiti täällä päässä! Meijän kullannuppu ei nuku vieläkään kokonaisia öitä vaikka ikää on 1v7kk. Niin ne muksut vaan on erilaisia. Tosin imetin tyttöä 1v2kk ja se kyllä vaikuttaa tohon nukkumiseen. Imetetyt lapset MUN OMAN KOKEMUKSEN perusteella nukkuu huonommin ku korvikelapset.

  • Iina sanoo:

   No mulla ei ole imetyksestä valitettavasti sitä omakohtaista kokemusta (vielä), mutta mitä oon lueskellut muiden äitien blogeja niin tuntuu kyllä olevan yleistä että imetetyillä lapsilla on katkonaisemmat yöunet kuin korvikevauvoilla :O

 3. Heyni sanoo:

  Ihana postaus 🙂 Meillä Helmi nyt 3kk on kanssa tosi hyvä nukkumaan, nyt kun saatiin vellin syöttö aloittaa, niin pikkunen nukkuu 10 tunnin yöunia heräämättä. Vanhemmillekin helpompaa, kun vauva nukkuu hyvin.
  Meilläkin oli ekat viikot 3 tunnin syöttövälit sinivalohoidon takia. Ihanaa, että Tiara sai olla sun kanssa samassa huoneessa valohoidossa, mein Helmi 3vrk ikäisenä vietiin vauvojen teho-ja tarkkailuosastolle. Ja se tosiaan tuntuu maailman kamalimmalta asialta kun pienen pitää olla siellä lampun alla, eikä saa ottaa syliin 🙁

  • Iina sanoo:

   Kiitoksia :)! Se on kyllä ihanaa jos vauva on hyvä nukkumaan, vanhemmatkin jaksaa tosiaan paljon paremmin 🙂 Ja voi on varmasti ollut sydäntä riipaisevaa kun oma lapsi on viety toiselle osastolle! En tiedä miten olisin itse pärjännyt tuossa tilanteessa, olet vahva! 🙂 Onneksi nuo bilirubiiniarvot on vain niitä ensimmäisten päivien juttuja, vaikka silloin ne päivät tuntuu ikuisuudelta niin loppujenlopuksi se on onneksi todella lyhyt aika!

 4. Anonymous sanoo:

  Ihan tippa silmään tuli :’) niiin koskettavaa… Olet aivan mahtava! Terkkuja rakkaalle Tirriskälle ja tietysti Otolle joka on aivan mahtavin isä Tirriskälle sekä avovaimo sinulle. <3 Onnistutte yhdessä ja SINÄ olet täydellinen kympin äiti!

  • Otto Hyttinen sanoo:

   Niiice, eka mul on bikinit, ja nyt mä oon jo avovaimo. Mun miehekkyys nyt vähän kärsii täs. 😀

  • Anonymous sanoo:

   Huuups! 😀 Taitaa olla liian naisvaltanen talous teillä, että menee kaikilla pää ihan sekasin 😀

  • Anonymous sanoo:

   eeeeeeei XDDDDDD otto raukka :DDDDD hahahahha

  • Anonymous sanoo:

   voi otto parka :——-D miten kaikilla nyt tulee tälläsiä vahinkoja? :D:DDd

  • Linkku sanoo:

   Voi ei!! Mitä tää blogi oikein tekee Oton miehisyydelle??

  • Anonymous sanoo:

   Hahaaa eikäää kyllä pisti naurattaan tuo avovaimo-juttu :DD mihin sä oot Iina oikeen sen miehes jättäny ku sulta löytyy kotoa vaa avovaimo bikineissä?! :DD huhhuh ai että oikee illan piristys tuokin kommentti 😀

   -Nina

  • Iina sanoo:

   Hahah voi Otto raukkaa kun se on mun bikineihin pukeutuva avovaimo XD<3

   Mutta siis ensimmäinen anonyymi: Kiitos hurjan paljon kauniista sanoistasi! Ihanaa että postaus kosketti ja terveisiä sinnekin, mukavaa kesänjatkoa myös :)<3

 5. jenna sanoo:

  toi viiminen kuva on kyllä niin suloinen 😀 ihana Tiara♥

 6. Ipa sanoo:

  Itelläni on samanlaiset ajatukset nukutuksen suhteen, kun teillä. Tarkoitus olisi tuohon tyyliin edetä kunhan yntty syntyy. 🙂 Voihan se tietysti olla, että ei sitten kuitenkaan toimi meidän kohdalla, mutta tarkotus olis ainakin yrittää. 🙂

  • Iina sanoo:

   Ainahan sitä voi yrittää ja kyllä mä luulen että teilläkin toimii, enhän mä kumminkaan mitään kovin erityistä kasvatus- tai nukutustyyliä ole noudattanut vaan ehkä toiminut enemmänkin vain maalaisjärjen pohjalta 😀 Mutta tärkeintä on tosiaan löytää ne tavat mitkä omalle perheelle sopii ja ihan varmasti löydätte ne! Ihanaa odotusaikaa sinulle 🙂

 7. Anonymous sanoo:

  Kuulostaa tosi hyvältä 🙂 ihmettelin vaan että miks tiara ei voi nukkua päikkäeritä omassa sängyssä? onhan sekin nukkumista..

  • Henna sanoo:

   Meillä poika ei ainakaan nukahda todellakaan helpolla muutakuin yöunilleen pinnikseen. Päiväunet nukutaan parvekkeella vaunuissa. Mielummin nukutan pojan sinne helposti kun nukkuukin siellä sen 3h kuin että kuin katselisin pojan tappelua unta vastaan pinniksessä… 🙂 Tietysti sään sattuessa epäsopivaksi nukkua pihalla ja pakkotilanteessa voidaan nukkua sisälläkin. Tässä ainakin mun syy miks meillä ei nukuta sisällä päivällä, vaikka ei multa kukaan mitään kysynytkään :DD

  • ttiia- sanoo:

   Sama täällä. Kamala huuto alkaa jos laitat päivällä pinnikseen… Mieluummin nukuta myös helpomman kautta eli vaunuihin.

  • Iina sanoo:

   ”- Me ei koskaan olla ”hengailtu” makuuhuoneessa päivisin eikä Tiara ole koskaan nukkunut päiväunia pinnasängyssä. Mä luulen että pienempänä tuo ehkä auttoi Tiaraa ymmärtämään päivän ja yön eron selkeämmin ja sen että makuuhuone oli vain nukkumista varten. ” = me ei hengailtu makuuhuoneessa päivisin että Tiara ymmärtäisi että makuuhuone on vain nukkumista varten, Tiara ei nukkunut päiväunia pinniksessä jotta ymmärtäisi päivän ja yön eron helpommin 😀

   Ilmaisin ehkä itseäni hieman epäselvästi, joten pahoittelut siitä! Mä en oo koskaan edes kokeillut nukuttaa Tiaraa päiväunille pinnikseen niin en tiiä mitä silloin tapahtuis, mut vaunuihin meidänkin neiti nukahtaa kuin unelma 😀 Sillon kun on huono ilma niin nukutaan tossa vierassängyssä neidin kans päikkäreitä 🙂

 8. Emily sanoo:

  Voi kun Tiara on kyllä suloinen tapaus, ihana toi syöttötuolissa nukkumis-kuva♥
  Mutta siis, hyviä perjaatteita teillä noissa nukkumisjutuissa kylläkin. Itsekkin ajattelin että lapsi saa nukkua omassa sängyssään yöt jne.mutta imetyksen kannalta se todettiinkin aika hankalaksi.Meillä nyt 4,5kk poika ja nukahtaa ainoastaan syliin, viereen tai vaunuihin ja yön aikana syödää (edelleenkin) n.2-4 kertaa. Aikamoista taistelua on sen nukahtamisenkin kanssa, että ootte kyllä niin onnekkaita kun sujuu noinkin mallikkaasti 🙂 Totta vaan on että niin erilailla toimii jutut kunkin vauvan kohdalla.
  Kyllä helpottais tän mamman jaksamista jos sais jätkän nukkumaan kokonaisia öitä, mut ajan kanssa sitten.
  mutta mutta, oli tosi hyvä aihe tehdä postaus näistä jutuista ! 🙂

  • Iina sanoo:

   On se kyllä maailman suloisin pieni unikeko<3 😀 No teidän poikahan nukkuu hyvin jos on kerran ikää noin vähän vasta pikkuherralla, kyllä se siitä helpottaa varmasti pian 🙂 Kiva että tykkäsit postauksesta!

 9. Anonymous sanoo:

  Meidän neiti 3 kk nukahtaa AINA tissille ja siitä sitten kannan tytön vaunuun/pinnikseen.

 10. titti sanoo:

  Meillä ollut hyvin samanlailla ja poika nukkunut aina omassa sängyssä, harmi kun meillä ei ole vaan omaa huonetta hänelle.

  • Iina sanoo:

   Hauskaa kun on ollut ihan samanlaista teillä :)! Ja niin no ei meilläkään olis ellei oltais muutettu tonne alkoviin, mahtuisko teidän sänky olkkariin? Ja eihän tietysti kaikki lapset tarvitse kovin pieninä omaa huonetta vielä, ihan hyvin menee samassakin huoneessa 🙂

 11. Johanna sanoo:

  Meillä kans tosi aikaisin kaksoset alkoivat nukkumaan kokonaisia öitä ja sairaalasta kotiin päästyämme omassa huoneessa ja omissa sängyissä. Ei pelottanut jättää poikia omaan huoneeseen nukkumaan, se oli meidän perheessä hyvä ratkaisu 🙂

  Olen todella kiitollinen että pojat ovat perineet heidän isänsä unenlahjat, koska voin ite paremmin ja pystyn olemaan 100% läsnä kun olen saannut hyvät yli 8h yöunet 🙂

  • Iina sanoo:

   Hienoa että teillä on sujunut noin hyvin kaksosten kanssa :)! Mäkin oon tyytyväinen et Tiara peri mun unilahjat kun otto on meillä se uniongelmainen :D! Kyllä sitä jaksaa niin paljon paremmin kun saa nukkua rauhassa 🙂

 12. ttiia- sanoo:

  Ihana Tiara <3 Meillä on ongelmana päivällä se kun Helmi ei suostu nukahtamaan päikkäreillei paitsi liikkuviin vaunuihin, illalla kans nukahtaa ihan itsekeen omaan sänkyyn ilman kitinöitä, mutta auta armias jos pistät päivällä sänkyyn niin mikä huuto siitä alkaa 😀

  • Iina sanoo:

   No voi hitsit, no mut voihan vaunuja hyssyttää/työnnellä edestakaisin sisälläkin jos ulkona on vaikka huono ilma, niin mäki yleensä teen ellei mua sit itteeni väsytä jollon mennään yhdessä neidin kans tohon vierassänkyyn 😀 Mä en oo uskaltanu ees kokeilla mitä tapahtuis jos laittaisin Tirriskän pinnikseen päikkäreille, se varmaan vaan leikkis siellä sen pehmoleluilla eikä nukkuis yhtään 😀

 13. Neea sanoo:

  <3 <3 <3 iiiihana <3 teillä on onneksi hyvät rytmit ollu jo pienestä pitäen 🙂

  • Anonymous sanoo:

   Ihana postaus!Mä ihailen sua äitinä ja tietenkin Ottoa isänä myös 🙂
   Sun blogisi on niin aito ja osaat kirjoittaa asioista kauniisti!
   Itse haaveilen omasta pienokaisesta,ehkä jonain päivänä on mun vuoro myös kokea äitiydenonni 🙂 Saako esittää postaustoivetta? Kun Tiara on kasvanut niin olisi kiva, jos tekisit postauksen äitiydestä –> tiaran syntymästä tähän päivään? En ole aivan varma teitkö joskus tämmöisen?
   Ihanaa kesän jatkoa!
   T.Hannele

  • Iina sanoo:

   Voi apua mitä ihanuuskommentteja<3! Kiitos ihan hirmuisesti Neea-murulle ja sinulle Hannele :)! Mulle tuli han mielettömän hyvä fiilis! Toivottavasti Hannele sinäkin saat kokea äitiyden ihanan onnen 🙂 Kiitos postaustoiveesta ja ihanaa kesänjatkoa sinullekin!

 14. Anonymous sanoo:

  Teillä on ollut helppoa vauvan kanssa tuon nukkumis asian suhteen!

 15. Janna sanoo:

  Tosi mukava ja jotenkin rauhottava postaus, nukkumisesta kun oli kysekin. Hienosti ootte pärjänny Tiaran nukuttamisen kanssa ja tästä postauksesta löytyy paljon omia ajatuksia ja periaatteita, mitä tulee mun omien lasten nukuttamisasioihin sitten joskus tulevaisuudessa. Ette oo mitenkään outoja, vaan erityisen hienoja vanhempia 🙂 Ja Tiara todellakin on tyytyväinen, onnellinen ja iloinen lapsi. Siitä oon vakuuttunu 🙂

  Nyt iloista jatkoa teillepäin ja rauhallisina pysyviä öitä!

  xoxo Janna

  • Iina sanoo:

   Voi kiitoksia :)! Ihana että tykkäsit ja voi apua miten kauniisti puhuit meistä kaikista :)<3 en tiedä ees mitä sanoisin että voisin tarpeeksi kiittää! Iloista jatkoa sullekin ja ihania kesäpäiviä :)!

 16. Linkku sanoo:

  Aivan ihania kuvia <3 Ootte ollu kyl onnekkaita jos Tirriskä on kerran niin hyvät unenlahjat saanu!

 17. Anonymous sanoo:

  Meillä oli ihan samanlainen rytmi alussa neidin kanssa,koska meidän tyttö oli myös yhtä pieni syntyessään 🙂

  • Iina sanoo:

   Aika jännä että on ollu samanlainen alku elämälle molempien pienillä rakkauksilla :)!

 18. Anonymous sanoo:

  mulla tuli ihan itku silmään ku luin tota alkua kun tiara oli sairaalassa ja vaan nukkui ja nukkui ja oli pakko herätä syömään 🙁 varmasti tavallaan aika rankkaa mutta hyvä että nyt on kaikki kunnossa! kaikkea hyvää teille koko perheelle<3

  • Iina sanoo:

   No se oli kyllä silloin rankkaa ja tuntui oikeesti niin pahalta kun Tirriskä joutui yksin olemaan siinä sängyssä niin pienenä, mutta loppujenlopuksi se oli onneksi tosi lyhyt aika 🙂 Kiitoksia paljon ja kaikkea hyvää myös sinulle :)<3

 19. Emmye sanoo:

  Hyviä periaatteita, mutta osittain olen kanssasi samaa mieltä siitä, että jotkut lapset ovat luonnostaan parempia nukkujia kuin toiset.

  Itse voisin sanoa, että tottakait on hyvä olla periaatteita ja suunnitelmia, mutta kannattaa myös aina tilanteen myötä miettiä, että onko se oikeasti se kaikista toimivin ratkaisu. Itse olin sanonut, että lapsi nukkuu aina omassa sängyssä. Ja niin nukkuikin ensimmäiset about puoli vuotta, kunnes masuvaivat alkoivat. Siinä vaiheessa, kun olin valvonut kuukauden putkeen, niin mulle oli ihan sama, että missä neiti nukkui, kun nukkui edes vähän…eli pitää olla armollinen itselleen.

  Meidän neiti täyttää loppukesästä 4v eikä edelleenkään nuku aina kokonaisia öitä. Tulee siis kesken kaiken vanhempien sänkyyn ja se on myös luvattu. Mutta nykyinen tilanne on aivan luksusta vaikka vuoden takaiseen. Eikä nukahda yksin huoneeseensa vaan kaipaa siihen viereen äidin tai isän. Tosin meidän neidillä on ollut tosi rankka vuosi ja sekin toki vaikuttaa. Mutta kaikki lapset ovat erilaisia ja kaikki yhtä rakkaita.

  Tykkään kovasti blogistasi, vaikka vanha olenkin… =))

  • Iina sanoo:

   Joo niinhän se on että lapset ovat erilaisia nukkujia kaikki 🙂 Mä oon ihan samaa mieltä siitä että periaatteet on hyviä mutta täytyy toimia tilanteen mukaan ja olla valmis luopumaan periaatteistaan jos tilanne sitä vaatii ja siitä myös että pitää olla armollinen itselleen!

   Jos teidän neidillä kerran on ollut rankka vuosi niin tottakaihan se vaikuttaa yöuniinkin ja silloin on lapselle tärkeää että hän tietää että vanhemmat on tukena ja aina saa tulla viereen jos on paha olla yksin! Kaikki lapset on tosiaan erilaisia ja kaikki ihan yhtä rakkaita vanhemmilleen<3

   Ihana kuulla että tykkäät mun blogista ja musta on mahtavaa että mulla on paljon kaikenikäisiä lukijoita, tosin en mä kyllä silti ajattele että olet ”vanha” niinkuin itse sanoit, vanhoja ihmisiä on sellaiset joiden ikä on kaksinumeroinen ja alkaa vähintään kasilla :D! Ihanaa kesää teidän perheelle :)!

 20. Piipero sanoo:

  Ihanan järkevästi ootte osannu ajatella alusti asti Tiaran nukkumishommat 🙂
  Minä kyllä otan tästä nyt opiksi ja tämän masu murusen kans toimin samallalailla jos vaan mahollista.. 🙂
  Tuota esikkoa vaan tosin imetin 7kk asti öisin niin oli helppo ku nukku viekussa, niin ei ite ees paljo heränny ku se söi öisin 🙂
  Tänään illalla tuo äitin iso poika siirty jatkettavaan sänkyyn ja oli vähä taistelun takana, mut onneksi loppujen lopuksi nukahti:) Ehdin vaan jo ajatella et jos tuo poika menis joskus edes vähä helpommalla nukkumaan niin ois kiva, mut näillä nyt mennään ainaki siihen asti et tottuu uuteen sänkyyn:)

  Ihanaa viikonloppua teille 🙂

  • Iina sanoo:

   Voi kiitoksia :)! Ja isot onnitteluhalit sinne ja ihanaa odotusaikaa sulle aww!<3 Varmastihan se on ensin vaikea nukahtaa jos muuttaa uuteen sänkyyn nukkumaan, mutta eiköhän se siitä ajan kanssa kun vähän tottuu :)! Ihania kesäpäiviä teidän perheelle :)<3

 21. maisse sanoo:

  voi oot niin viisas ja mahtava äiti!

 22. Kippuralla sanoo:

  Meille taas pinnis tuli vasta 1v1kk, ja ekana päivänä kotona V nukkui jo 7h pätkän. Itsellään jätti pois yösyötöt, vaikka imetin ja nukkui tosiaan 13 ekaa kuukautta perhepedissä 🙂 Eka yösyöttö oli joskus aamukuudelta, tai ennen seiskaa, että en oikeastaan tiedä söikö periaatteessa koskaan ”öisin” 🙂

 23. Anonymous sanoo:

  sä oot mahtava äiti tiaralle ja uskon että se arvostaa sua ja ottoa kun ikää tulee paljon enemmän lisää !

 24. Anonymous sanoo:

  Ihailtavan hyvin teillä nukutaan. Olen aina ajatellu, että meidän lapset nukkuu hyvin kun herätyksiä on vain 1-2 yössä. tosiaan isompi on jo 2v2kk ja nuorempi 7kk, mutta yhtään kokonaista yötä ei vielä ole ollut. Lisäksi meillä herätään jo 5 jälkeen viimeistään kuudelta. Yhden käsi sormin on tän kahden vuoden aikana laskettavissa ne kerrat kun ollaan nukuttu yli kuuten. Lapset menevät nukkumaan samoihin aikoihin kun Tiara. Pikkunen nukahtaa itse sänkyynsä, isomman kanssa täytyy istua sängyn vieressä kunnen nukahtaa. Alle vuoden ikäisenä nukahti itsekseen,mutta jotenkin se siirtyi myöhemmin tuohon nukkuttamisees. Toki itse pääsisi helpommalla, jos lapsi nukahtaa ilman nukuttamista.

  • Iina sanoo:

   No kyllähän teillä nukutaan hyvin jos susta itsestäsi tuntuu siltä :)! Eihän sillä ole mitään väliä montako herätystä on ja missä lapset nukkuu ym kunhan itse vain jaksaa ja tuntuu että saa tarpeeksi unta 🙂 Ihanaa kesää teille!

 25. Hei voisitko tehdä postauksen siitä, miten ootte aatellu menetellä tuon ruotsinkielen kanssa? Ittee jotenki kiinnostaa kaksikielisyys ja sen kehittyminen. :)))

 26. Anonymous sanoo:

  Toivottavasti ihmiset ei ala nyt luulemaan, että on joku hieno saavutus kun vauva nukkuu täydet yöt. Imetyksen kannaltahan se on huono juttu, maitoa ei nouse niin paljoa jos yösyötöt loppuvat. Meillä esikoinen nukkui samalla lailla kuin teidän Tiara ja jouduin heräämään pumppaamaan maitoa, ettei maidontulo mitenkään kärsisi. Nyt pikkuveli onneksi heräilee edes kerran yössä syömään niin ei tarvii nousta pumppailemaan 🙂

  Niin ja meillä kans molemmat ovat nukkuneet pienestä asti omassa sängyssään, mutta sängyt ovat kummallakin edelleen meidän makkarissa. 🙂

  • Iina sanoo:

   ”Toivottavasti ihmiset ei ala nyt luulemaan, että on joku hieno saavutus kun vauva nukkuu täydet yöt” Kyllä se on ainakin mun mielestä vauvalta ihan mahtava suoritus jos vauva jaksaa jo nukkua kokonaisen yön, sitä ei pidä väheksyä yhtään. Mutta imetys on myös upea saavutus eikä sitäkään pidä väheksyä, enkä niin ole tehnytkään! Kaikki on erilaisia kuten sanoin ja tärkeintä on se että koko perhe nukkuu tarpeeksi ja voi hyvin 🙂

 27. Anonymous sanoo:

  Mä kanssa olen ehkä vähän kadehtinut teidän vauvan mahtavia unenlahjoja, kunnes nyt luin, että hän on korvikevauva. Siis kun mäkin olen kaveripiirissä huomannut, että korvikkeella elävät nukkuvat usein pidempiä pätkiä aikaisemmin kuin imetetyt, ja kuitenkin kaveripiirin ”korvikeäidit” olisivat antaneet mitä vain että imetys olisi onnistunut ja itsellenikin imetyksen onnistuminen (ja voi helkkari että se oli välillä vaikeeta!) oli tärkeämpää kuin että 2-kuisena nukuttaisiin jo täysiä öitä suunnilleen. Mutta en nyt puhu mistään tunnin välein vuoden ajan heräilystä, siinä vaiheessa olisi varmaan tasan sama mitä se lapsi syö kunhan sais nukkua! 😀

  Kuitenkin kaikista eniten varmaan noita unia määrittää lapsen temperamentti. Mulla on kaksi imetettyä ja samoin metodein nukutettua lasta, ja kuten sullakin mun esikoinen oli aivan ihanteellinen nukkuja äidin kannalta! 😀 Toisen kohdalla on toimittu samoin kuin ensimmäisenkin, eli pari ekaa kuukautta nukkui mun vieressä ja sen jälkeen nukutettu omaan sänkyyn hyvällä menestyksellä, mutta niin vaan oli hyvinkin katkonaista ja ”kovaäänistä” ekan vuoden ajan nukkuminen. Ja hän ei hyväksynyt tuttia ollenkaan (toisin kuin esikoinen), ei missään vaiheessa eikä minkäänlaista, joten sillä karsiutui monta jo noista sunkin vinkeistä. Tai siis vaikka et itse puhunut vinkeistä, kyllä niistä moni varmasti saa idoita! 🙂

 28. Emmm sanoo:

  Kiitos tästä postauksesta! Tästä oli apua oikeesti 🙂

  Meillä poika kohta 6 vko on nyt pidemmän aikaan nukahtanut olohuoneeseen sitteriin, josta kannettu sitten makkariin kun on hetken nukkunut. Tän luettuani mä tajusin, että hitto jos opetan sen sitteriin nukahtamaan niin se ei varmaan enää ikinä suostu nukahtamaan omaan sänkyynsä! Eilen illalla pistettiin ekaa kertaa omaan sänkyyn kun alkoi syömisen jälkeen näyttää väsymyksen merkkejä. Muutaman kerran sai tuttia käydä laittamassa, mutta sinne se nukahti ja jopa kello 23.30, mitä eilen hehkutinkin blogissani! Poika on ihme yökukkuja (niin kuin mäkin) ja nukahti pari iltaa sitten vasta kahelta yöunille 😀 Tänäänkin laitettiin poika omaan pinnikseen ja nukahti sinne ähinän ja puhinan saattelemana itekseen klo 23 🙂 Nyt vaan toivon, että vielä aikaistuisi toi nukkumaanmeno jonkin verran!

  Mutta oikeesti, kiitti kovasti 🙂 Tästä sai hirmu hyviä vinkkejä! Tälleen tuoreena äitinä, vaikka asioista on lukenut ja on muka tietävinään paljonkin näistä asioista, niin tälläiset käytännön kokemukset on parhaita neuvoja! 🙂 Kivaa kesää teille!

 29. Ansku sanoo:

  Meillä ei ikävä kyllä nukuta kokonaisia öitä VIELÄKÄÄN 😀 vaikka ikää on jo 1v 4kk ja toi teksti oli kun mun suusta, eli olen tehnyt/teen suht samoin kaiken! Hassua miten erilaisia ne lapset on ;O

  Mutta kummasti niihin katkonaisiinkin yöuniin on tottunut niin että ei sitä oo aamusin mitenkään erityisen väsynyt, mutta kyllä sitä silti olia aika luksusta nukkua ne kokonaiset yöunet edes välillä 😛

 30. Anni sanoo:

  Kun kattoo noita kuvia, niin tulee mieleen että aina se vaan nukkuu! Ihana Tiara ♥

Kommentoi