Katsaus Tiaran maailmaan 1v4kk iässä

23.01.2013

Meidän käheä-ääninen prinsessa alkaa viimein parantua flunssasta ja pilke on palannut ipanan silmäkulmaan! Oli se kyllä niin surkeaa katsoa kun meidän touhukas Tipataneli oli aivan maansa myynyt ja makasi vain isinsä sylissä silmät lasittuneena. Tiara onneksi ymmärsi itsekin että kipeänä on parempi levätä ja makoili meidän kanssa kiltisti sohvalla Kaapoa katsellen. Tällä kertaa sairastaminen oli onneksi sen puolesta jo huomattavasti helpompaa kuin viimeksi syyskuussa (?) että Tiara osasi kertoa mitä haluaa ja missä on pipi. Voi kuinka paljon sitä kommunikointikykyä kaipasi silloin kun neiti oli pienempi ja kyllä, se on ihan just niin helpottavaa ja ihanaa kun ajattelinkin!

Tästä postauksesta tulee to-del-la pitkä, kun tuntuu että mulla on ihan hurjasti kirjoitettavaa joten pikaisen FB-äänestyksen jälkeen ajattelin jakaa tämän väliotsikoihin niin voi sitten valita vaikka helpommin itseä kiinnostavat aiheet jos ei kaikkea jaksa lukea! Kuvituksena muutama vanha ennenjulkaisematon kuva joissa Tipa on matkalla naapureiden kihlajaiskahveille kun en tuosta pipistä neidistä ole nyt saanut kuvia otettua!

Puheenkehitys

Viimeksi tein tälläisen katsauspostauksen Tiaran ollessa vuoden ja kaksi kuukautta vanha ja silloin sanavaraston pystyi vielä jotenkuten laskemaan ja listaamaankin, mutta nykyään sanoja on ihan turha edes yrittää listata kun niitä ehtisi listan kirjoitusaikanakin tulla jo 100 lisää. Tiara nappaa sanoja kokoajan niitä kuullessaan ja osaa myös hyvin painaa mieleensä kunkin sanan merkityksen ja käyttää niitä oikeissa asiayhteyksissä.  Tiara osaa vastata kysymyksiin ”joo, en, ei”, pyytää apua jos ei vaikka yllä ottamaan jotakin ”auttaa, äiti/isi/mummu auttaa”, kiittää ruuasta ja kiittää muutenkin jos saa jotakin. Erilaiset tervedykset ja toivotukset ovat neidille tuttuja, ovesta tulijalle sanotaan ”moi” ja lähtijälle ”heihei”, nukkumaan mennessä sanotaan ”öitä!”. Osaapa Tiara myös sanoa käsipäivää uusille tuttavuuksille, neiti ojentaa pontevasti omaa kättään ja sanoo ”päivää!”.

Uusin tuollainen käytökseen liittyvä sana jonka Tiara on oppinut taitaa olla ”anteeksi” mutta se on kyllä sinänsä hassua että neiti toistelee sitä koska en vielä kertaakaan ole joutunut sanomaan Tiaralle että ”pyydä anteeksi” tms. vaan Tiara on napannut sen mun puheista kun oon viime aikoina hokenut sitä kokoajan tuntiessani huonoa omaatuntoa toisten jatkuvasta juoksuttamisesta (vaikka tiedänkin että mua autetaan mielellään niin silti tuntuu pahalta). Tiara siis saattaa ihan muuten vaan iloisesti sanoa ”atteesi” istuskellessaan sohvalla, vaikka äsken se kyllä sanoi tuon sanan myös yskäistyään kovasti vaikken edes itse ole kotona niin hyväkäytöksinen että pyytäisin yskimistä anteeksi.

Käytännössä jos jonkin sanan haluaa Tiaralle opettaa niin riittää että sen toistaa neidille kerran tai kaksi. Tiara osaa muodostaa jo kahden ja kolmen sanan lauseitakin, esimerkiksi ”isi tuli kotiin” ja ”mennään postiin”. Postista Tiara on innostunut hirveästi yhtäkkiä, varmaan kun on tullut muutama kiva paketti tässä viimeisen parin viikon aikana niin aina kun postiluukku kolahtaa niin neiti kiljuu hymy korvissa ”Potti tuli potti tuli!”.

Kaikki yleisimmät eläimet eri ääntelyineen, ruumiinosat, huonekalut, vaatekappaleet, hedelmät, vihannekset ym. muut perusjutut Tiara osaa pyydettäessä sanoa ja yleensä kyllä osoittaa sormella ja sanoo ihan pyytämättäkin vaikkapa että ”kissa, miau miau!” kun luetaan tai menee keittiöön ja pyytää banaania tai leipää itselleen. Lukeminen on aina ollut mulle tosi tärkeää ja mä oon lukenut neidille ihan parin kuukauden ikäisestä asti lähestulkoon päivittäin (n. 6kk iästä asti myös iltasatu joka päivä) ja paljon ollaan luettukin. Me kuulutaan kirjakerhoon ja sitä kautta meille on tullutkin hurjasti hyviä kirjoja joiden lisäksi oon sitten hamstrannut omia kirjasuosikkejani kaupoista neidille jonkin verran. Oon aika varma että suurin syy Tiaran nopeaan puheenkehitykseen on ollut nimenomaan se että ollaan luettu paljon ja puhuttu Tiaralle paljon ihan pienestä asti.

Jotenkin tuntuu todella vaikealta koittaa selittää Tiaran sanavaraston rikkautta, kun ei sitä mitenkään tarpeeksi kattavasti voi kuvailla edes. Tässä kerrotut jutut ovat neidin ihaniin höpötyksiin vain pintaraapaisu. Tiaralta tulee loistavia oivalluksia ja ihania hassuja omia tarinoita ihan jatkuvasti ja puheesta saa kuulemma hyvin selvää ulkopuolinenkin. On ihanaa kun toinen selostaa kaikkia tekemisiään ääneen kokoajan, sitä on hauska seurata. Vaikka hehheh, samaa taidan itsekin tässä bloggaillessani tehdä, tosin hieman eri mittakaavassa kuin Tiara ”sukka, jalkaan, kengät, jalkaan, pipopää” -selityksillään.

IMG_2785

Motorinen kehitys

Duplo-paketin avaamisen jälkeen Tiaran kädentaidot ovat kokeneet huikean laajentumisen. Tiara osaa rakentaa hienoja torneja Duploilla ja on oppinut myös keräämään palikat itse takaisin laatikkoon kun ei jaksa enää leikkiä niillä. Siivous tuntuu muutenkin olevan lähellä neidin sydäntä kun viimein monen kuukauden ”haluan vetää kaiken hyllyistä alas mitä vain käsiini saan” -sotkemisen jälkeen Tiara on alkanut laittaa tavaroita hyllyyn ja välillä jopa ”pyyhkimään pölyjä” jos saa jostain talouspaperia käsiinsä. Ainoa mitä Tiara nykyään sotkee on oma naama piirtäessä, neiti kun on huomannut että myös puukynistä irtoaa väriä naamaan jos leuassa sattuu olemaan kuolaa ja sekös neitiä naurattaa! Muuten onneksi ainakin toistaiseksi taideteokset ovat pysytelleet omilla papereilla/neidin piirustusvihkoissa pöytien ja seinien sijaan.

Pukeminen kuuluu edelleen Tiaran suosikkipuuhiin ja Tiara osaa hienosti pukea itselleen kengät, sukat, pipot ja kaulurin. Paidankin neiti saa päälleen kaula-aukosta mutta hihat on vielä vähän turhan vaikeat, samoin housuista menee toinen lahje hyvin mutta toista Tiara ei ihan vielä saa paikoilleen. Hiuspannat ja erilaiset korut kuuluvat myös Tiaran suosikkeihin ja niillä Tiara jaksaa leikkiä vaikka ikuisuuden ja asetella niitä päähänsä. Välillä pitää tietysti käydä vilkaisemassa peilistäkin ja todeta olevansa ”kau-isi” tai ”hieeno”!

Kävelemäänhän Tiara oppi kunnolla muistaakseni 1v1kk iän tienoilla ilman tukea ja nykyään kävely yltyy paikoitellen myös juoksuksi. Kävely onnistuu niin tasaisella lattialla sisällä kuin ulkona kunnon pakkasvarusteissakin, eikä epätasainen maastokaan enää haittaa. Tiara on myös alkanut kävelemään takaperin ihan huvinvuoksi, eikä ole edes kaatunut vielä niin toimiessaan kertaakaan! Kiipeily onnistuu edelleen sohvilla ja sängyille ihan hyvin, kuten myös omaan keinutuoliin ja Mammut -jakkaroille mutta meidän keittiön tuolit on vielä liian korkealla toistaiseksi. Ehkä ihan hyväkin niin ei neiti pääse kiipeilemään tuoleilta ruokapöydälle!

Tiara osaa myös tanssia sekä musiikin tahtiin että ihan muuten vain ja polkea jalkaa (tosin ei suutuksissaan vaan ihan hihitellen ja sanoen samalla ”hip!”). Haleja ja pusuja Tiara jakelee välillä ahkerammin ja välillä ei ollenkaan, riippuu ihan päivästä. Tiara osaa potkia ja heittää palloa, niin isoja kuin pieniäkin tosi hyvin ja lisäksi Tiara heittelee Mörkö-koiralle aina leluja. Mörköä Tiara osaa myös muuten kohdella tosi nätisti ja silittää hellästi selästä koiran turkkia. Musta on ihanaa että Tiaralla on koirakaveri jo pienestä asti jonka kanssa hän oppii kohtelemaan eläimiä kiltisti!

IMG_2787

Ruokailu

Tiara syö säännöllisesti, n. 5-6 kertaa päivässä yleensä. Puuron/jugurtin joku yleensä vielä suht löysästä koostumuksesta johtuen syöttää Tiaralle mutta kaikki leivät, hedelmät ja vihannekset neiti syö itse sekä yleensä myös lounaan ja päivällisen riippumatta siitä onko ruuaksi pastaa vai pihviä. Tiara ei koskaan oppinut juomaan nokkamukista ja nykyäänkin Tiara juo itse ihan tavallisesta muovimukista tai lasista. Tuttipullohan meillä ei ole ollut käytössä myöskään 1v1kk iän jälkeen enää ollenkaan.

Samalla kun luovuttiin tuttipullosta, Tiara lopetti maidonjuonnin kokonaan. Kaikkea ollaan yritetty eri maitomerkeistä luomuun, kevytmaitoon, laktoosittomaan ja lämpimässä säilytettäviin hylamaitoihin – tuloksetta. Juomaksi ei kelvannut myöskään piimä. Muita maitotuotteita neiti onneksi syö ihan hyvin juustosta jugurttiin, raejuustoon ja rahkaan, mutta maitoa ei siis mene milliäkään alas. Siksi annankin varmuuden vuoksi Tiaralle nykyään D-vitamiini/kalcium -tabletin joka aamu pelkkien d-vitamiinitippojen sijaan.

Tiara syö todella monipuolisesti kaikkea, ja suostuu kiltisti maistamaan yleensä kaikkia uusiakin makuja. Neiti on syönyt meidän kanssa samaa kotiruokaa 1-vuotiaasta asti. Sen olen huomannut että Tiara rakastaa kasviksia ja tykkää niistä enemmän kuin lihasta. Neidin ruokasuosikkeihin kuuluvat erilaiset salaatit, kana-vuohenjuustopasta ja kaikki uunissa laitettavat kasvisruuat (esim. kesäkurpitsa-tomaattivuoka) mutta kyllä Tiara syö lihapullia ja esimerkiksi lihapataakin ihan kiltisti jos sitä on tarjolla. Ensimmäiseksi lautaselta tosin katoavat aina ne vihannekset!

IMG_2793

Nukkuminen

Tiara nukkuu yleensä 12-14 tuntia yössä, riippuen vähän siitä mitä ollaan päivän aikana tehty ja kuinka pitkät päiväunet neiti on kiskaissut. Nukkumaan Tiara menee yleensä 20-21 välillä illalla ja herää 9-11 välillä aamuisin. Päiväunet kestävät yleensä tunnista kahteen ja riippuen tosiaan siitä onko meillä ollut ihan perus kotipäivä vai ollaanko oltu vaikka käymässä jossain niin Tiara on nukkunut ne jossain vaiheessa kahdentoista ja iltaviiden välillä, useimmiten klo 14-15.30.

Tiara nukkuu yöunensa omassa pinnasängyssään, omassa huoneessaan ja nukkuu yleensä koko yön heräämättä. Iltaisin Tiara syö aina iltapalan, käy kylvyssä ja sen jälkeen luetaan kaksi iltasatua ja puetaan yöpuku päälle. Halien ja pusujen jälkeen neiti kannetaan omaan sänkyynsä jonne hän sitten nukahtaa omia aikojaan hetken höpöteltyään, yleensä tässä kestää n. 5-15 minuuttia. Meillä on pysyneet iltarutiinit (ja nukkumisjutut muutenkin) samoina tosi kauan ja miksi pitäisikään muuttaa hyväksi havaittuja toimintatapoja!

Lähestyvä isosiskous

Tiara on alkanut kiinnittää mun masuun huomiota pikkuhiljaa enemmän ja osaa kertoa että siellä on masuvauva. Tiara tulee välillä sohvallakin mun kainaloon makoilemaan ja silittää samalla masua hellästi. Välillä kiinnostus vauvaan tosin herpaantuu ja mun napakoru vie huomion vauvasta, mutta on tämä jo edistystä! Tiara myös osoittelee mun masukuvista tietokoneelta ja puhelimesta että ”vauva vauva!”. En tosin siltikään usko että Tiara ollenkaan vielä ymmärtää että se vauva tulee joskus myös masusta pois ja muuttaa meille, mutta eipä se haittaa!

Tiara on selvästi todella kiinnostunut kaikista vauvoista, kuten myös vanhemmistakin lapsista ja aina jos näkee vaikka ulkona/telkkarissa/lehdessä/kaupassa toisia lapsia tai vauvoja niin Tiara innoissaan huutaa että ”vauva”!. Vanhemmat lapset tosin katsovat aina myrtyneenä meidän neitiä tai sitten naureskelevat kun Tiara 1v4kk sanoo jotain 7-vuotiasta vauvaksi. Omaa vauvanukkeaan Tiara hoitaa todella ahkerasti ja osaa sievästi asetella nuken rattaisiin tai nuken omaan syöttötuoliin ja antaa sille maitoa tuttipullosta. On kyllä suloista katsella kun toinen niin hellästi hoitaa vauvaa!

IMG_2817

Muita juttuja

 • Hampaita Tiaralla on 12, alhaalla neljä ja ylhäällä kahdeksan. Ensimmäisten neljän hampaan jälkeen me ei olla niiden ilmestymistä huomattukaan, ei edes niiden pahamaineisten poskihampaiden vaan aina yhtäkkiä suusta on löytynyt uusia hammaskavereita hammaspesun yhteydessä.
 • Tiara rakastaa hampaidenpesua ja muistaakin aina aamuisin ja iltaisin iltakylvyn yhteydessä muistuttaa että ”ampaat!” ja sitten pestään yhdessä neidin hampaat.
 • Tiaran takatukan saa jo ponnarille, mutta Tiara aina irrottaa ponnarin heti!
 • Tiaran lempipiirretty on Kaapo, muihin se ei  edes kiinnitä huomiota jos telkkarista tulee mutta Kaaposta se osaa melkein laulaa tunnarinkin.
 • Tiaralla on hurja määrä pehmoleluja, mutta lempparein niistä on edelleen mummulta saatu Newbie-pupurätti joka toimii tukena ja turvana kaikissa tilanteissa ja jota ilman ei tule edes uni.
 • Tiaran sanat ”peitto”, ”tippui” ja ”aivastus” kuulostavat kaikki melkein samalta (pittu, tippu, joskus myös tittu ja aittu). Ja se sama kuulostaa erehdyttävästi eräältä suomenkielen kukkaselta, tuolta ihanalta v-alkuiselta kirosanalta. Hieman hävettää joskus julkisilla paikoilla :D!

En usko että sain kerrottua edes tuhannesosaa siitä miten ihana, taitava ja rakas tyttö meillä täällä on mutta toivottavasti saitte edes pienen käsityksen. Mä en voisi olla iloisempi ja ylpeämpi siitä miten hauska, kohtelias, kiltti, hyväkäytöksinen ja rakastava Tiarasta on kasvanut! Halusin kirjoittaa tälläisen hypermaratonipostauksen koska näitä on ihana lukea myöhemmin itsekin ja muistella kaikkia hauskoja pikku juttuja mitä neiti on milloinkin keksinyt. Toivottavasti joku jaksoi lukea tämän kilometriselityksen!


78 Responses to “Katsaus Tiaran maailmaan 1v4kk iässä”

 1. Nea sanoo:

  Luin koko jutun 🙂 oli ihana ja Tiara on kasvanu hurjasti 😀 Ihana pikkuneiti 🙂

 2. ällä sanoo:

  Voi miten ihana ihana ihana postaus!

  Ei ollut yhtään liian pitkä, hetihän mun piti tämäkin postaus hotkasta. Oot Iina tosi taitava kirjottaan asioita, selkeästi tulee asiat selville, mutta silti osaat kirjoittaa elävästi ja hauskasti 🙂
  Vauvakuumehan tässä ite kellekin tulee kun tämmösiä ihania lapsia joillekin suodaan… Hulluna jaksamisia ja tsemppejä teidän kolmen arkeen, olette superihania!

  🙂 Laura

  • Kaisa sanoo:

   Yhdyn tähän, olin tulossa kirjoittamaan lähestulkoon samanlaista kommenttia 😀 Ihana Tiara♥

  • Iina sanoo:

   Kiitoksia hurjasti!<3 Tulipa hyvä mieli sun sanoista :)! Ihana olet itsekin, mukavaa kevättä sulle!<3 🙂

 3. J sanoo:

  Ihana postaus! Eikä mun mielestä yhtään liian pitkä, ehkäpä liian lyhytki ku innostuin lukemaan 🙁 Ihana tirriskä kehittynyt huimasti ja nopeasti, mitä nyt on seuraillut muita blogeja missä Tiaran ikäisiä muksuja, ei läheskään yhtä kehittyneitä, mutta kaikkiha kehittyy ajallaan :))

  • Iina sanoo:

   Haha voi kiitos ihana :D<3 Ihanaa että jaksoi hyvin lukea! Ja aijaa, mä en oo itte yhtään perillä siitä mitä muut Tiaran ikäset osaa mutta kiva kuulla että Tiara on taitava ikäisekseen :D!! Se on ihan totta että kaikkihan kehittyy omaan tahtiin kyllä 🙂

 4. Essi sanoo:

  Lisää maratoni-postauksia!:D Ihana lukea kuinka Tiara kehittyy ja sun äidin rakkauden tyttöä kohtaan huomaa ruudun toiselle puolelle asti!<3 Tiara kaunistuu ja tulee päiväpäivältä enemmän äitinsä näköiseksi!:)

  • Iina sanoo:

   Aww kiva että tykkäsit!<3 🙂 Ja kiitoksia hurjasti sun kauniista sanoista<3 🙂

 5. Elisabet sanoo:

  Hyvin tän postauksen jaksoin lukee.Kiva aihe ja hyvä kirjottaja! 🙂

 6. Minja Niemi sanoo:

  Ihana postaus aivan ihana postaus. Ja blogisi muutenkin ! Tuli oikeen lämmin tulvaldus kun löysin tän.. Hyvää tekstiä

  • Iina sanoo:

   Voi mikä kommentti, kiitoksia ihan hirmuisesti! Ihanaa että tykkäät 🙂 Tervetuloa lueskelemaan jatkossakin!

 7. riia sanoo:

  Ei ollut yhtään liian pitkä postaus, ihana vaan. Tällaisia enemmän! ;)<3

  • Iina sanoo:

   Kiva että tykkäsit!<3 Pitää enemmän kirjotella pitkiä tekstejä taas :)!

 8. :) sanoo:

  Kiva postaus! 🙂 Ja hyvin jaksoi lukea joka kohdan! Ihana Tiara! 🙂 Minun pian kolmevuotias pikkusiskoni sanoo meidän koiralle että ”ittu” eli istu 😀

  • Iina sanoo:

   Kiitos, kiva että jaksoi lukea :)! Ja hahaa meilläkin muuten Tiara sanoo ”ittu” tai ”ittuu” jos hän itse istuu, tai sit just Mörkö-koiralle kans :DD Ihania lapsia :D!

 9. Linkku sanoo:

  Voi! Kauhean nopealta kuulostaa tuo kehitys jotenkin 🙂 Tiara-videoita kaipailisinkin, etenkin sellaisia joissa tuo puhe kuuluisi, olisi hauskaa!

  • Iina sanoo:

   Haha aijaa 🙂 Pitää kuvata videoita meidän taitavasta pikku höpöttelijästä ;D<3

 10. Helluw sanoo:

  Tosi ihana postaus! Nää tälläset kilometri- postaukset on just ihan huippuja. Sun juttuja jaksais lueskella vaikka kuinka paljon, kirjotat niin hyvin! 🙂

  • Iina sanoo:

   Voi kiitos<3 Kauniisti sanottu! Kiva kuulla että hyvin jaksaa lueskella pidempiäkin höpötyksiä :)!

 11. Luin kokonaan! Vaikka olin yksi niistä facebookissa joka halus monta postausta.

 12. Milja sanoo:

  Tosi kiva postaus! Ihana kuulla Tiarankin kuulumisia 🙂 En oo tainnut ennen kommentoidakaan sun blogiin, lukuunottamatta onnittelukommenttia masuasukista. Oon alusta asti seurannut sun blogia ja tän lukeminen saa aina hyvälle tuulelle! Vaikutatte aivan ihanalta pikkuperheeltä ja sinä olet varmasti maailman paras äiti Tiaralle ja masuasukille 🙂 Kaikkea hyvää teille ja vielä onnittelut tulevasta vauvasta vanhemmille ja tulevalle isosiskolle! <3

  • Iina sanoo:

   Voi kiitos ihan hurjasti!<3 Kiva että tykkäsit ja ihanaa että oot jo pitkään pysynyt meidän matkassa, toivottavasti pysyt jatkossakin :)! Kaikkea hyvää sullekin ja isot kiitokset vielä sun kauniista sanoista :)<3

 13. Kaisla sanoo:

  ihana tikru <3 toinen kasvaa niin kovaa vauhtii,
  että tuntee ihan ku rypyt alkaa kasaantuu omassa naamassa. 😀

  • Iina sanoo:

   On se maailman ihanin pieni<3 Hahaa älä vaan mäki tunnen ku rypyt kasaantuu :DDD!

 14. Ilona sanoo:

  nyt on taas pitkästä aikaa pakko kommentoida, teillä on kyllä niin suloinen tyttö ja olette parhaat vanhemmat hänelle, jos joskus tulevaisuudessa saisi mahdolliset omat lapset kasvatettua samallalailla niin onnellinen olisin! 🙂 moni nuori vanhempi saisi ottaa teistä mallia, sinä ja otto olette oiva esimerkki kuinka nuoret vanhemmat voivat pärjätä ihan samallalailla kun +35 vanhemmmat, ja pärjäätte jopa paremmin kuin moni muu!
  Kaikke hyvää teille, tsemppiä ja jaksamista odotukseen !<3

  Ilona 🙂

  • Iina sanoo:

   Kiitos, ihana että kommentoit<3 Ihan mieletön kommentti, voin kertoa että tuli niin hyvä mieli sun sanoista :)!! Kaikkea hyvää sullekin Ilona ja ihanaa kevättä :)!

 15. Tiina sanoo:

  Ihana teksti ja ihana, taitava Tiara! Todella upeita taitoja neidiltä jo löytyy, kun vertaa esim. töissä pyöriviin 1,5-vuotiaisiin nassikoihin. 🙂

  Olen seurannut sun blogiasi jo pitkään ja olen aivan innoissani teidän tulevasta pikkuisesta! Itse odotan ensimmäistä lastani, laskettu aika on heinäkuussa. 🙂 Raskaus- ja lapsijuttuja on siis kiva lukea! Tsemppiä sinulle – ja teille – loppuraskauteen!

  • Iina sanoo:

   Voi kiitoksia tosi paljon<3 🙂 Mä en oo itse yhtään kiinnittänyt huomiota siihen mitä muut Tiaran ikäiset tai vähän vanhemmatkin muksut osaa, joten kiva kuulla että Tiara on taitava ihan noin ammattilaisenkin mielestä ;D!

   Ja ihanaa että olet pysynyt meidän matkassa jo pitkään, toivottavasti pysyt jatkossakin :)! Ihanaa odotusaikaa sullekin ja tsemppiä,toivottavasti sulla sujuu raskaus vähän paremmin kuin mulla :D!

 16. Nimetön sanoo:

  Tosi ihana postaus, Tiaran kaltaiset lapset ovat ihan parhaita! 🙂 Suosittelen muuten Andy Cutbillin Alpo-kirjoja, ne on jotenkin tosi kivoja ja omaperäisiä.

  • Iina sanoo:

   Voi kiitos!<3 Kiva että tykkäsit! Ja Tiara on kyllä ihana ja paras rakas neiti<3 Kiitos myös kirjavinkistä, täytyypä ottaa selvää noista :)!

 17. PiiPaa sanoo:

  Ihanan pitkä postaus! 🙂 Helposti jaksoi lukea loppuun asti. Niin söpö tytöntylleröinen!
  Semmosta oisin kysellyt tosta sun vuodelevosta…en tiedä ootko sitä jossain mainunnut, mutta minkälaisia supistuksia sulla tuli, kun jouduit ”levolle”? Oliko siis ihan kipeitä vai niitä sellasia kovettumisia vatsalla? Kiinnostaa, kun olen itse myös raskaana, puoliväli häämöttää ja supistuksia on tullut jo kolmisen viikkoa. Mutta ne on juurikin vain noita kovettumisia.

  • Iina sanoo:

   Voi kiitoksia<3 Kiva että jaksoit lukea!

   Supistukset olivat mulla kivuliaita ja säännöllisiä, eli eivät pelkkiä kovettumisia eli harjoitussupistuksia. Siksi siis lepo! Harjoitussupistuksia mullakin on ollut jo ennen puoltaväliä, mutta ne on ihan vaarattomia ellei niitä sitten tule usein ja säännöllisesti 🙂 Mukavaa raskausaikaa ja toivottavasti sulla sujuu paremmin kuin mulla! 🙂

 18. st. brigitten sanoo:

  Niin äkkiä nuo pienet kasvaa 🙂 Meiän kuopus täytti viikko sitte 1v, on kävellyt jo usean kuukauden ja puhuu jo monia sanoja. Ihan ihmeellistä, missä mun vauva on?! Puhumattakaan siitä, että esikoinen täytti joulukuussa jo 3, kun vasta hän oli 1-vuotias 😉

  • Iina sanoo:

   No niin kasvaa, se on ihan hurjaa!! Tuntuu kans tosi oudolta ajatella että Tiara täyttää tänä vuonna kaksi ja siitä on jo kaksi vuotta kun Tiara sai alkunsa 😀 Taitava teidän 1v! 🙂

 19. Minävaan sanoo:

  Sitkeästi kommentoin vaikka kahteen kertaan en ole saanutkaan vastausta sulta 😀 Lieneekö ollu joku merkki, että lopeta kommailu 😀 Mutta enpäs vielä luovuta.
  Aivan ihana Tiara, on siitä kyllä kasvanut iso tyttö. Tämä oli kyllä just semmonen postaus, jonka halusinki lukea. Osaat kirjottaa niin luontevasti (: Tuosta hampaidenpesu jutusta tuli mieleen mun sukulaistyttö, joka pesis kans varmaan koko ajan hampaita, jos sais. On se ihmeellistä, itellä kun taitaa olla päivän pakkopulla se hampaidenpesu 😀
  Joskus ois muuten kiva kuulla videolta Tiaran puhetta! (:

  • Iina sanoo:

   Aijaa, onkohan mulla sitten mennyt sun kommentti jotenkin ohi? Mä kyllä pyrin vastaamaan kaikkiin aina ihan järjestyksessä, mutta anteeksi jos siis vastaus on jäänyt saamatta!! :/

   Kiitoksia ihan hurjan paljon, kiva että tykkäsit! Tiara on tosiaan kasvanut tosi paljon kyllä, pitäisi oikeastikin ottaa videolle neidin höpötyksiä niin sais sitten Tiarallekin isompana näyttää niitä 😀 Ja hahaa en muista itsekään että oisin koskaan tykännyt hampaidenpesusta sen enempää, mutta hyvä että nykyajan muksut tykkää ;D! Mukavia kevätpäiviä sulle! 🙂

 20. Mira nda sanoo:

  Tosi kiva postaus! 🙂 Ja hyvinhän tämän jaksoi lukea! Tuli niin sellainen fiilis, että odotan tota aikaa vaikka toki nautin täysillä tästä vauva-ajastakin. 🙂 (neiti 5kk)
  Tiara on niiiiin suloinen. 🙂 Tsemppiä loppuraskauteen. <3

  • Iina sanoo:

   Kiitoksia paljon<3 IHana että jaksoit lukea! Ja siis vauva-aika on ihan parasta, siitä kannattaakin nauttia mutta kyllä tääkin aika on ihanaa, on niin mieletöntä seurata oman lapsen kehitystä 🙂 Mukavaa kevättä teille! 🙂

 21. Mira nda sanoo:

  Tosi kiva postaus! 🙂 Ja hyvinhän tämän jaksoi lukea! Ihana Tiara, neiti on niin suloinen. Tulee sellanen fiilis, että odottaa tuota aikaa, vaikka toki nautin vauva-ajastakin täysillä. 🙂 Meidän neiti on siis nyt 5kk.

  Paljon tsemppiä loppuraskauteen <3

 22. kati sanoo:

  Ei yhtään liian pitkä postaus, päinvastoin lukiessa vaan toivo ettei vielä olis viimenen kappale!

  Siihen aiemmin ehdotettuun äidin näkökulma-postaukseen toivoisin lisäyksenä juttua siitä, millaista lapsen kanssa on kun oma (läheinen) äiti asuu kaukana ja äitisi näkökulmasta taas miltä tuntuu kun lapsenlapsi ei asukaan samassa kaupungissa. Oon ite muuttanut pois kotikaupungistani ja monen vuoden vauvakuumeilun jälkeen toissapäivänä plussanneena hieman harmittaa ajatus siitä että mun omista vanhemmista tulee mahdolliselle vauvalle ne etäisemmät mummu ja pappa eikä kylään voi lähteä noin vaan :/ Ihanaa että sun äiti on kuitenkin päässyt pidemmiksi aikaa aika teidän luo ja mummu on Tiaralle tärkeä pitkästä välimatkasta huolimatta 🙂 Tsemppiä kovasti loppuraskauteen, onneks aikaa ei voi pysäyttää niin kyllä se kevät sieltä vielä tulee! 🙂 Niin ja sitä piti vielä kysyä että mihin kirjakerhoon kuulutte? Hassu kysymys ehkä, mutta itekin rakastan lukemista ja lastenkirjoja on nyt jo haalittu kasaan joten toivottavasti oma lapsikin jaksais tulevaisuudessa satuilua päivittäin 🙂

  • Iina sanoo:

   Voi kiitos, kiva kuulla että jaksoi lukea :)!

   Kivoja nuo ideat tuohon äidin tekemään postaukseen, täytyy ehdottaa äidille! 🙂 Ja kiitoksia ihan hurjasti, toivotaan että aika kuluu nopsaan ja kaikki sujuu hyvin loppuun asti 🙂 Me kuulutaan Vau-kirjaan vai mikä Vau-kirjakerho onkaan ja mä tykkään siitä :D! Lukeminen on ihanaa ja lapselle lukeminen varsinkin! Mukavaa kevättä!

 23. Nitsku sanoo:

  Ihana Tiara!
  Me saatiin kans tapella esikoisen kans tuon maidon juomisen takia pitkään. Neiti oli tissillä 10 kuukauden ikään asti, sitten neiti päättiki lopettaa tissihommat ja imetys jäi siihen. Samoin maidon juonti. 1v-neuvolassa sitte neuvolantäti sano, että ei oo mitää hätää, vaikka maitoa ei ollukaa menny yhtään parin kuukauden aikana. Se on kuitenki suht lyhyt aika, eikä se mitenkään ehi kehoon vaikuttaa. Neuvolantäti sano meille, että vaikka monet lapset lopettaa tuttipullosta syömisen saman ikäsenä mitä meijän tyttö oli sillon, nii voidaan silti antaa vaikka tuttipullosta sitä maitoa, jos vaan suostuu siitä juomaan. Ja sit kans siitä hylamaidosta kerto, että ku se on makeempaa ku tavismaito, nii se voi mennä helpommin alas. Niin me sit varmaan reilu kaks viikkoa annettiin joka päivä ainaki sata kertaa tuttipullosta sitä hylamaitoa, vaikka eipä se sitä huolinu ku ehkä muutaman tipan joka kerta. Sit yhtäkkiä sen muutaman viikon jälkeen se alkoki juomaan ihan kunnolla maitoa! Eka veti 50ml ja sit koko ajan se maidon määrä vaan nous ja nous! Nyt neiti on jo 2v 4kk ja juo ihan normimaitoa. 🙂 Kannattaa siis vaan sinnikkäästi tyrkyttää sitä maitoa, ehkä Tiaraki jossain vaiheessa alkaa sitä juomaan. 🙂

  Huh, tästä taiski tulla aika pitkä kommentti, vaikka aattelin eka vaan pikasesti tulla kirjottamaan! Ja olipahan muuten ensimmäinen kerta ku kommentoin sulle, vaikka pitkään oon sinun blogia lukenuki! Mulla tosiaan tuo neiti on syntyny 12.9.2010, hauska lukea aina Tiaran kuulumisia ku meidän neideillä on n. vuosi ikäeroa. Sitä alkaa aina miettiä että mitä kaikkea tuo meijän tyttö osaskaan vuosi sitten ja minkälainen se on ollu Tiaran ikäsenä. 🙂 Paljonkos teillä tulee lapsosille ikäeroa? (Siis jos kaikki menee hyvin ja vaavi viihtyy mahollisimman pitkään masussa!) Meillä on tuon tytsyn lisäksi poika, ikää tulee huomenna tasan 10 kuukautta. 🙂

  Tsemppiä teille sinne! Vaikutat aivan ihanalta tyypiltä ja teidän perhe on to-del-la sulonen! <3

  • Iina sanoo:

   Se on kyllä ihana neiti<3! Kiitoksia tosi paljon, ihana että jaksoit kommentoida ja vielä noin pitkästi! :)<3

   Kiitos tuosta maitovinkistä, täytyy katsoa jos meilläkin vaikka auttaisi että vaan vielä tarjoais, vaikka tuntuukin että kaikkea ollaan jo koitettu (myös sitä hylamaitoa), oishan se hyvä saada neiti juomaan maitoa 🙂

   Meillä tulee tytöille ikäeroksi 1v7kk tai 1v8kk jos kaikki sujuu niinkuin pitääkin eli aika sama vissiin kun teillä (minä ja mun mahtava laskupää)? 😀

   Kiitos vielä ja ihanaa kevättä teidän perheelle :)<3

 24. titti sanoo:

  Kiva postaus ja neiti on hurjasti kehittynyt. Tytöt taitaa usein kehittyä hieman nopeammin kuin pojat 🙂 meillä on sanavarasto kehittynyt pojalla nyt viime keväästä alkaen hurjasti, sitä ennen tuntui ettei yhtään mitään! Mut nyt taas kuukaudessa on alkanut puhumaan ihan 3-4sanan lauseita, et eiköhän kesään mennessä puhuta jo sujuvasti. R-kirjain ainoastaan on hukassa vielä.

  Mä oon niin luuseri, meillä on pojalla käytössä maitopullo 2krt päivässä. Vieläkin sellanen Mam koliikkipullo 160ml 😀 saa päikkäreille ja yöunille mennessä, vaikkei tosin tarvitse maitoa nukahtamiseen. Mut meillä tuli just toi sama, et maitoa ei juoda lainkaan jos sitä ei saa pullosta :/ niin ajattelin et annan juoda sit pullosta. Tosin nyt mä voisin ottaa sen pullon pois viikonloppuna ja jätetään vaikka pupuvauvoille. Nyt siis ihan parin viikon aikana poika on alkanut murojen syönnin jälkeen kippaan siitä maidot suuhun sekä jopa ruoka-aikana saattaa juoda puoli lasillista maitoa. En kyllä ymmärrä mikä toi maitoprotesti on, pojan vuotta vanhemmalla pikkuserkulla juuri sama homma. Ja mä kun yritin vielä sellasta pillimehu tyylistä… siis pillimaitoa 😀 tarjota niin ei sekään!

  • Iina sanoo:

   Voi kiitoksia, kiva että tykkäsit:)! Mä en oo yhtään perillä siitä miten muut Tiaran ikäset on kehittyneet mutta kiva kuulla että sun mielestä Tiara on kehittynyt hurjasti! 🙂 Mä opin R-kirjaimen vasta 6-vuotiaana puheterapian jälkeen itse 😀 Mut tosi hienosti puhuu teidän poika! 🙂

   Mikähän siinä on kun noi lapset protestoi maidonjuonnissa 😀 Meilläkään ei kelvannu ees se pillimaito!! 😀

 25. Taika sanoo:

  Ihana postaus!:) olipa kiva kuulla näin paljon juttua Tiarasta, eikä tekstin pituuskaan haitannut kun on mieluisaa lukemista, ja kirjotat vielä niin hyvin! Sun tekstejä on aina helppo ja kiva lukea, olethan kielellisesti niin taitava 🙂
  tsemppiä lepäilyyn ja hyvää vointia! <3

  • Iina sanoo:

   Voi apua mikä kommentti, kiitos ihan hurjasti<3 🙂 Mukava kuulla että mun höpötyksiä jaksaa lueskella pidemmästikin! 🙂 Kaikkea hyvää sulle<3

 26. jenni sanoo:

  Hahaa nauroin tuolle kau-isi sanalle niin paljo et hyvä että pysyin housuissano xD niin ihanan suloselta kuulostaa :<3 ois kyllä ihan mahtava sellanen postaus missä tiara höpöttelee kameralle 😀

  • Iina sanoo:

   Hahaa joo se on kyl söpöli :DD<3 Pitää joo kuvata tommonen joku Tiara höpöttää -video ja laittaa tänne :D!!

 27. saijis sanoo:

  Voi, ihana postaus! 🙂 Oli ihan pakko tulla kommentoimaan, vaikken oo tainnu koskaan mitään kommentoidakkaan. Ihan alusta lähtien olen blogia seurannut, jo ennen Tiaran syntymää.

  Tiaran kuulumisia on aina niin hauska lukea. Tuntuu uskomattomalta, että se on jo noin iso tyttö! Vastahan sä olit raskaana ja ihastelin sun pallomahaas, ja nyt tyttö jo höpöttelee ja juoksentelee, hurjaa!

  Oma vauvakuume kasvaa vaan aina ikävästi teidän juttuja lukiessa! Mä niin kovasti toivon, että onnistuisin löytämään yhtä huolehtivan ja rakastavan miehen kun sulla on! Teillä on selkeesti asiat keskenänne ihan hirveen hyvin ja se heijastuu Tirriskäänkin, helppohan sen on olla pirteä ja iloinen lapsi kun vanhemmatkin ovat sellaisia! Ootte ihan mun lemppariperhe 🙂 <3

  Hirrrrveästi tsemppiä loppuraskauteen!

  • Iina sanoo:

   Voi kiitoksia ihan hirmuisen paljon sun kauniista sanoista, mukavaa että nyt kommentoit!<3 Ja ihanaa että oot jaksanut jo kauan seurailla meidän juttuja :)!! Se tosiaan tuntuu ihan uskomattomalta miten nopeasti aika on kulunut!! 😀

   Mä oon ihan varma että sulla on joku päivä ihana mies ja ihana vauva, muista sit tulla kertomaan mulle tänne! ;D Saa toki ennen sitäkin kommentoida 🙂 Ihanaa, rakkauden ja ilontäyteistä kevättä sulle ja iso kiitos vielä<3 🙂

 28. Marianna sanoo:

  Älä ota tätä pahalla, mutta oot mun makuun semmonen liian yltiöpositiivinen ”mun lapsi on paras”-äiti, jonka seuraa en tosielämässä jaksaisi. Omaan äitipiiriini kuuluu rempseitä äitejä, jotka ovat välillä myös kyllästyneitä lapsen/lasten kanssa kotona oloon… Voi olla, että tämä johtuu siitä, että äitipiirissäni on pääasiassa koulutettuja ja jo pitkään työelämässä olleita äitejä, jotka kaipaavat elämäänsä muutakin haastetta kuin lasten söpösti pukeminen 😀

  • Iina sanoo:

   Ei sun kommenttiasi voinut pahalla ottaa, lähinnä sait aikaan järjettömän huutonaurukohtauksen 😀 Enpä ole koskaan kuullut mitään huvittavampaa mutta mielipiteensä kullakin eiks vaan ;)! Jos yhtään lohduttaa niin tosielämässä ei koskaan tulisi sellaista tilannetta että olisin (ainakaan vapaahetoisesti) sun kaltaisen ihmisen seurassa 🙂

 29. Jelena sanoo:

  Aivan ihana tää sun blogi! Oon seurannu ihan alusta asti, mutta en oo koskaan kommentoinut. Mun kyl täytyy oikeesti ihan rehellisesti sanoo, että toivon joskus olevani yhtä iloinen ja reipas äiti kuin sinä olet. On oikeesti ilo seurata teidän elämää ja erityisesti sitä, miten ylpeä olet tyttärestäsi! Onnittelut toisen vauvan johdosta 🙂 Ja kaikkea hyvää teidän koko perheelle! 🙂

  Ikäviä muuten noi kommentit, kuten facebookissakin siitä sanoit. Mulle tulee aidosti paha mieli, kun sua ihan tahaltee loukataan tolla tavalla. Olin toki itsekin ennakkoluuloinen ennen Tiaran syntymää nuoren ikäsi takia, mutta ihan ehdottoman väärässä näissä ennakkoluuloissani olin. Aidosti oon sitä mieltä, että oot kyllä hyvä (suorastaan loistava) äiti! Yritä olla välittämättä noista ilkeistä kommenteista, vaikka ei ne tietenkää kivaa luettavaa ole.. Mutta kyllä täältä löytyy myös ihmisiä, jotka oikeasti nauttivat sun blogin lukemisesta 🙂 (Jopa mun poikaystävän oon joskus saanut tätä lukemaan ja se tykkäs erityisesti joskus aikanaan siitä Oton tekemästä postauksesta, eli kerropa Otolle terkkuja, et senki postauksesta tykättiin erittäin paljon!)

  • Iina sanoo:

   Kiitos ihan mielettömän paljon sun ihanasta kommentista!<3 Kiva että jaksoit kommentoida! 🙂

   Tuo kyseinen kommentti jonka facebookissakin jaoin oli kyllä niin huvittava että siitä ei kyllä mitenkään voinut loukkaantua :D! Mutta ihana kuulla että nautit mun blogin lukemisesta ja että oot jopa saanut sun poikaystävänkin joskus tätä lukemaan 😀 Mä kerron Otolle terkkuja ja kiitoksia vielä<3 Kaikkea hyvää teillekin!

 30. Annika sanoo:

  Just toi kommentti, minkä julkaisit facebookissakin, on ihan järjetön. Pisti ärsyttämään muakin, ihme yleistystä !

  Sun blogi on aivan ihana, tykkään hirveästi. Vaikka itsellä onkin tässä ihan eri elämänvaihe menossa ja tosiaan oon ihan ”lapsi” vielä vailla vastuuta ja käyn lukiota ja juhlin viikonloput, hah, niin silti vauvablogit vetää mua puoleensa!:D Suunnitelmissa ois hoitaa opiskelut ensin ja nähdä maailmaa, tosiaan eniten mielessä oleva haave onkin tällä hetkellä ensisyksynä alkava vaihtovuosi USA:ssa niin silti mun SUURIN haave on ollut ihan aina äidiksi tuleminen. Oon miettinyt aina lasten nimiä, mua kiinnostaa kaikki vaunuvertailut ja soseidenvalmistusohje postaukset jne vaikka ei tosiaan ole vielä ihan ajankohtaisia asioita:D

  Sua ja Ottoa mä ihailen kasvattajina ihan tosi paljon. Teijän perhe-elämää on ihan huippua seurata ja suloiset kuvat piristivät aina päivääni. Blogisi on ihan lempparini. Oot Iina jotenkin niin lämmin ja jala maassa seisova tyyppi. Tykkään kans siitä, kun sua oileasti kiinnostaa myös lukijasi ja vastailet kommentteihin 🙂

  Oot rikkonu mun mielestä kauheesti stereotypioita nuorista äideistä tai esim ihmisten yleistävää käsitystä siitä, että suhde tai åerhe-elämä olisi jotenkin tuhoontuomittu jos ei oo ollu vähintään viittä vuotta yhdessä ennen lastentekoa. Oote näyttäny yhdessä Oton kanssa, että rakkaus kantaa tosi pitkälle ja vielä, kun omaa noin upean asenteen kuin teillä on niin ei kovin pieleen voi mennä 🙂 Kaikkea hyvää teille ! <3

  ps. vaikka sanotaan, että nuoruus ja sen tuoma huolettomuus on elämän parasta aikaa niin en malta odottaa, että voin joskus saada itse sen pienokaisen ja kuulla maailman kauneimman sanan, "äiti" 🙂

  • linda sanoo:

   selailin kommentteja ja kävi naurattamaan kun oot skipannut just sen kommentin missä kehutaan kuinka vastailet aina:DD mutta siis uskon että et tahalteen ole näin tehnyt, enkä pahalla sano:)

   blogisi on ihana, tykätään hirveästi poitsun kanssa lukea tätä:) hyvää kevättä !

   • Iina sanoo:

    Apua, voiei!! Siis aina joskus menee jokin kommentti ohi kun täällä WordPressissä mulla on vielä vähän totuttelua tähän kommenttisysteemiin ja siihen miten ne toimii, pitäis aina erikseen lopuksi tarkistaa että kaikkiin on tullut vastattua ;(

    Mutta kiitoksia paljon, mukavaa että tykkäätte ja ihanaa kevättä teillekin :)!!

 31. mervi sanoo:

  Olet juuri sellainen äiti, jonka vuoksi tunnen itseni huonoksi. Olet onnelinen lapsestasi, niin minäkin, mutta löydät kaikesta positiivista, minä en. Kun lapsi on huutanut muutaman tunnin vain siksi, ettei suostu nukahtamaan ja silmät menee välillä väkisin kiinni, en jaksa olla iloinen. Olet onnekas, kun teillä ei ole ollut mitään ongelmia. Enkä sano tätä ilkeyttäni, todellakaan. Tiara kehittyy ihan superhienosti kaikilla osa-alueilla. Samalla murehdin, kun oma lähes samanikäinen lapsi ei vielä sano mitään, ehken ole lukenut ja puhunut hänelle tarpeeksi. Tiara osaa syödä, juoda ja kaikkea aivan uskomattoman hyvin, samalla kun meillä kaikki syljetään komeassa kaaressa pois suusta. Enkö anna hänelle tarpeeksi haasteita? Osaanko edes rakastaa lastani oikein, ymmärtääkö hän sen? Olen pahoillani, että tälläkin hetkellä et voi hyvin ja raskaus aiheuttaa varmasti päänvaivaa, sillä huoli on suuri. Silti olet Tiaralle täydellinen äiti. Itse en pysty edes puoleen, vaikkei minulla samanlaisia huolia olekaan.

  • Iina sanoo:

   Voiei! Siihen en ainakaan missään nimessä teksteilläni pyri että kukaan tuntisi itsensä huonoksi äidiksi 🙁 Inhottavaa että sulla tulee sellainen olo! Mä oon aivan satavarma että oot ihan loistava äiti ja ihan varmasti sun lapsesi tietää että rakastat sitä enemmän kuin mitään. Ja tuosta puheenkehityksestä, tottakai siihen vaikuttaa sekin millainen lapsi itse on eikä pelkästään se miten vanhemmat toimivat! :). Ja kaikki aikanaan, jokainen lapsi on erilainen ja kehittyy omassa tahdissaan eikä se tee kenestäkään huonompaa lasta tai huonompaa vanhempaa 🙂 Tsemppiä ja kaikkea hyvää teille <3

 32. Jonna sanoo:

  Tosi taitava teidän neiti! Ite oon miettinyt omasta tytöstä samanlaista postausta mutta mietin miten sen toteutan ja tää autto asiaa. 😉 Hirmu hyvä postaus ja loppuun asti jaksoin lukea!! 🙂

  • Iina sanoo:

   Kiitoksia, kiva että jaksoi lukea ja kiva et tästä sai ideoita :)! Pitää käydä kurkkimassa sunkin blogia ;)!

 33. volyym sanoo:

  miten ruotsin kieli? sori kuitenki oot puhunu ummet ja lammet siitä ,kun mä hyppelin yli vaikka minkä kohalla tuossa. mut se kiinnostaa et miten tiara suhtautuu kun sä puhut suomee ja otto ruotsii ja ymmärtääkö jne.

  • Iina sanoo:

   En sanonukaan siitä vielä mitään koska siitä on tulossa oma postaus :)!!

 34. sanna sanoo:

  Voi miten hienosti Tiara on kehittynyt. Olen lähes kateellisena lukenut blogistasi miten helpon lapsen olette saaneet ja teillä ei ole ollut mitään ongelmia. Meillä on 5 viikkoa vanhempi poika, joka on jo ollut 3 leikkauksessa, nukutettu 7 kertaa ja kärsinyt korvatulehduskierteestä kohta lähes vuoden (putkitus ei ole auttanut)… Saatte tosiaan olla onnellisia pienestä terveestä tytöstä. Toivottavasti uusi raskaus sujuu loppuun asti hyvin. Tsemppiä!

  • Iina sanoo:

   Voiei, ompa teillä käynyt huono tuuri noiden korvatulehduksien kanssa! tsemppiä ihan hurjasti! Kyllä me ollaan onnellisia Tiaran helposta vauva-ajasta, täytyy toivoa että kaikki sujuu jatkossakin hyvin ja toivottavasti teilläkin terveysongelmat helpottaisi! Mukavaa kevättä kaikesta huolimatta 🙂

 35. Lispe sanoo:

  Kiva postaus! Tiara on kyllä todella taitava monessa asiassa. Tiaran puheenkehitys kuulostaa juuri samankaltaiselta kuin esikoisemmekin. Pojalla tuli ensimmäisiä sanoja jo selvästi 5kk ikäisenä ja Tiaran ikäisenä puhui myös kolmen tai jopa neljän sanan lauseita. Monesti ihmiset tulivat ihmettelemään, kuinka vauva voi puhua tuolla tavalla (puhe ollut aina todella selvää). Nyt juuri kolme vuotta täyttäneenä osaa kaikki aakkoset, tietää millä kirjaimella sanat alkavat ja sanojen päätteet tulevat oikein. Toinen lapsemme on nyt tasan vuoden ja sanavarasto koostuu ätä, anna ja tätä. Eli ei ihan samalla tavalla mene sisarusten kohdalla, vaikka suunnilleen saman verran on puhuttu ja luettu lapsille. 🙂 Lapset ovat niin erilaisia monessa asiassa. Meillä on suvussa lapset oppineet tosi aikaisin puhumaan, joten uskon, että perinnöllistäkin tuo puheen oppiminen osittain on. Toisen lapsen kohdalla en ole lainkaan stressanut puhumaan oppimista, sillä uskon, että kehittyy ihan yhtä taitavaksi puhujaksi, mutta vaan aivan eri aikataululla.

  • Iina sanoo:

   Kiitos! Mä en kyllä myöskään oo yhtään jaksanut stressata mistään kehitysaskelista ja suoraansanoen oon huonosti perillä siitäkin että mitä missäkin iässä kuuluu osata :D! Mutta tykkään lukea ja kärsin kroonisesta puheripulista joten luonnollisestikin Tiara on joutunut jatkuvan puhetulvan uhriksi ja oppinut ilmeisesti samalla itsekin jotain :D! Jännää sitten nähdä missä tahdissa meillä kuopus oppii asioita, mitään stressiä en kyllä aio siitäkään ottaa 🙂 Se on ihan totta että lapset on yksilöitä ja erilaisia ja kaikki kehittyvät omaan tahtiinsa! Todella hienoilta kuulostavat teidän kolmivuotiaan taidot, ihan mahtavaa! 🙂 Mukavaa kevättä teille! 🙂

 36. ac sanoo:

  Musta on ihan käsittämätöntä miten paljon tiara jo puhuu! 🙂 Tosi huikeeta kehitystä ja varmaan ihana kuunnella toisen höpötyksiä 🙂

  • Iina sanoo:

   Hihii no on sen höpöttelyitä kyllä kiva kuunnella 🙂 Måndelsson taas puhuu huomattavasti paremmin ruotsia kun meidän neiti ;D!

 37. Jkhv sanoo:

  Voi että miten suloinen:) mun pikkunen (1v1,5vk) ei meinaa millään mennä iltaisin nukkumaan ja sikku menee niin herää 1-2aikaan yöllä:/ kaikkea on yritetty:D ps. Sulla on aivan ihana blogi, jaksaisimpa itsekin kirjoittaa:)

  • Iina sanoo:

   Toivottavasti uniongelmat helpottavat pian, tsemppiä hurjasti! 🙂 Kiitoksia paljon, kiva että tykkäät :)!

Kommentoi