Lapsen verkkoidentiteetti

30.07.2014

Multa on toivottu jo jonkin aikaa postausta lapsen verkkoidentiteetistä, ja nyt tätä aika pitkään mietittyäni ajattelin tarttua aiheeseen. Aihe on mielestäni ajankohtainen pohdittavaksi, sillä esikoisemme täyttää kolme vuotta, ja hänellä ehdottomasti alkaa olla jo omanlaisensa persoona. Koska kirjoitan perheblogia, mun todellakin täytyy miettiä tätä aihetta tarkasti, ja se miten aion toimia, vaikuttaa myös blogin tulevaisuuteen.

Mä olen valinnut näyttää lasteni kasvot ja kertoa heidän nimensä blogissa. En koe sen olleen väärä valinta, enkä kadu sitä. En koskaan koe jakaneeni lasteni elämästä mitään sellaista, mitä heidän tarvitsisi myöhemmin nolostella tai hävetä, en mitään liian intiimiä. Mutta kuten sanoin jo Tiaran lähestyessä kahden vuoden ikää, olen sitä mieltä että mitä vanhemmaksi lapset kasvavat, sitä pienempi heidän osuutensa blogissani tulee olemaan. Kun tytöt ovat tarpeeksi vanhoja luomaan omat sosiaalisen median profiilinsa, on heillä mahdollisuus luoda itselleen omannäköisensä verkkoidentiteetti, se ei ole mun tehtäväni.

DMK_3043Mutta millaiset asiat sitten vaikuttavat verkkoidentiteettiin? Luonko mä lapselleni nettipersoonan kuvaamalla tämän synttäreillä, ja kertomalla että lapseni nautti juhlistaan? En mielestäni. En myöskään mielestäni kuvaamalla vaikkapa uusia vaatteita lasten päällä, tai laittamalla kuvia puistoreissulta. Tiaran kasvettua yli kahden vuoden ikään, en ole enää kirjoittanut kuukausittaisia kehitys-/kiinnostuspostauksia, kuten vauva-aikana, mutta satunnaisia kuulumisia olen kertonut ja kuvannut videoita, joissa hän on mukana. Yksityiskohtaisesti lapsen tekemisistä, luonteesta ja kiinnostuksenkohteista kertominen on mielestäni persoonan luomista, mutta yleisen perhe-elämän ja tapahtumien kuvaaminen ja kertominen ei.

Mielestäni on eri asia kirjoittaa vauvan tai taaperon kehityksestä, kuin isomman lapsen. Leikki-ikäiset ja sitä vanhemmat lapset ovat jo omia persooniaan, ja heidän täytyy itse saada luoda omanlaisensa sosiaalisen median identiteetti. Sitä nuoremmista lapsista kirjoitetaan lähinnä taitoja ja kiinnostuksenkohteita kävelystä luukkukirjoihin, niitä samoja joita on kaikilla vauvoilla, muutaman kuukauden kehityseroilla vain. Aika persoonatonta, eikö totta?

DMK_2881Luotan myös siihen, että jokainen ymmärtää, että kukaan ei vaikkapa 11-vuotiaana ole enää samanlainen kuin vauvana. Mistä sitä tietää, onko mulla blogia enää siinä vaiheessa, kun tytöt luovat omat profiilinsa netin sivustoille, ei mistään. Mutta en halua ottaa sitä riskiä, että luon tytöistä kuvaa tietynlaisina koko heidän lapsuutensa ajan, ja siksi heillä ei ole vapautta vanhempana olla juuri sellaisia kuin itse haluavat.

Nykyisin valtaosalla vanhemmista on profiili vähintäänkin jossain sosiaalisen median palvelussa, useimmilla monessakin eri palvelussa. Monella äidillä on myös blogi. Mulla ei ole mitään tilastotietoja äitiblogien määristä, mutta se on kyllä fakta että äitien blogeja on nykyään todella paljon. Lisäksi on suuria FB-ryhmiä kuten mainetta niittänyt Äitylit, jossa on 17 000 jäsentä tällä hetkellä. Lasten kuvien, sairastelun, toilailujen ja uhmakohtausten jakaminen on arkipäivää monelle. Silti kukaan ei tiedä, mitä lapset itse tulevat olemaan tästä kaikesta mieltä isompana. Ehkä se on heillekin ihan arkipäivää, nauravat sille että kukkahattutädit ovat tätä pohdiskelleet hätäisinä. Tai sitten he eivät pidä siitä ollenkaan, ja sosiaalinen media kuolee pois.

DMK_3302-2Kaikki kuvat (c) DMK Photography

Blogini tulee jatkossakin olemaan perheblogi, ja täällä tulee jatkossakin olemaan kuvia tytöistä. Silti aion, yhä suurenevassa määrin, siirtää pääpainoa lifestyleen, vanhemmuuteen ja sen ilmiöihin yleensä, ajankohtaisiin aiheisiin, sekä lasten ja aikuisten vaatteisiin, ja jättää tilaa lapsille kehittää itse omat nettipersoonansa sitten kun he niin haluavat. Saatan jakaa jatkossakin lasten hassuja letkautuksia FB:ssä tai lyhyitä videopätkiä instagramissa, mutta blogissa niitä ei enää tule näkymään. Tämä tuntuu musta itsestäni hyvältä ratkaisulta, ja toivon että se on ratkaisuna oikea. Toivon myös, että te kaikki lukijat ette kaikkoa päätökseni takia, vaikka toki sen ymmärrän jos ainoat jutut mitä täältä on halunnut lukea on olleet lasten kuulumiset.

Mitä mieltä te olette lasten verkkoidentiteetistä? Laitatteko kuvia Facebookiin tai Instagramiin, tai jaatteko erilaisissa sosiaalisen median ryhmissä?


63 Responses to “Lapsen verkkoidentiteetti”

 1. maria sanoo:

  mä nyt oon 22v mutta äiti on ollu tosi tarkka siitä asti ku liitty fb:hen, että mun kuvia ei näy siellä julkisena. sillo ku olin pieni, 0-6v nii meillä ei (iskällä tais olla) ollu kunnon tietokonetta, että sitä ei oo pahasti tarvinu koskaan edes ajatella

  • Iina sanoo:

   Niin, sillon kun olen itsekin ollut pieni niin ei paljoa joutunut verkkoidentiteettejä miettimään :D siksi on tärkeää että meidän sukupolvi toimii oikein ja näyttää esimerkkiä nuoremmille!

 2. Olivia sanoo:

  Mielestäni oikea päätös. Vaikka osa lukijoista varmasti lukeekin tätä lapsi-juttujen takia, ei mielestäni ”liian isosta” lapsesta ehkä ole enää oikeutta kertoa ihan kaikkia asioita. Kyllä mua vituttas varmasti jos joskus aikoinaan musta ois laitettu kaikenmailman kuvia ja juttuja kaiken kansan nähtäville silloin kun olin pieni. :D

 3. Siiri sanoo:

  Hei, mielenkiintoinen ja tärkeä aihe! Jäi kiinnostamaan vähän tarkemmat perustelut miksi valitsit tehdä näin? Siis miksi poistat juuri letkautukset mutta videoita jaat edelleen? :) harmittaa kyllä sillä lasten jutut ovat parhaita mutta ymmärrän :)

  • Iina sanoo:

   Siis en jaa videoita enkä letkautuksia, tai mitään kehitys ym. postauksia lapsista enää blogissa, sanoin että FB:ssä saatan jakaa letkautuksia tai Instassa lyhyitä videoita, mutta blogin puolella en! :) Mä rakastan kirjoittaa lapsista ja jos pitäisin blogia ainoastaan lähipiirille, voisin ihan hyvin jakaa enemmän, mutta mielestäni nyt sekä lasten ikä että blogin lukijamäärä on siinä pisteessä, että tämä on oikea päätös. :)

 4. Salla sanoo:

  Julkaisen vähintään joka toinen päivä kuvia ja kirjoitan kuulumisia minun 7.5kk tytöstä. En ole vielä ajatellut miten pitkälle sen vie… Ehkä kerron että eskari suoritettu ja koulu kutsuu. Tuskin sen tiiviimmin enää silloin kun nyt… Jopa vauvan kummi kummastelee sitä kun päivittelen paljon vauvasta…. Itse on lapseton vielä. Ehkä sitten myöhemmin tajuaa.

  • Iina sanoo:

   Vauvoista on helppo kirjoittaa, ja vauvat kaikessa suloisuudessaan ovat kuitenkin aika geneerisiä, vaikka toki kaikilla se oma luonnekin löytyy :) Eiköhän nämä asiat mietitytä kaikkia äitejä siinä vaiheessa kun lapsi vähän kasvaa! :)

 5. Salla sanoo:

  …..ja sitä vielä. Ne jotka lukevat blogiasi. Käyvätkö lukijat huhuilemaan Z ja T:aa parin kymmenen vuoden päästä.. ”missä olet blogivauva”.. :D

 6. johanna sanoo:

  :-( Oli ilo tutustua Tiaraan!

 7. Saara sanoo:

  Voi harmi:-( juuri tyttöjen kuulumiset ovat pitäneet minut tiukasti ruudun takana ja saaneet minut aina uudelleen kirjoittamaan osoitekenttään blogisi osoitteen. Lapsipostaukset ovat juuri ne, jotka erottavat sinut massasta eivätkä lifestylepostaukset juurikaan (ainakaan minua) kiinnosta, kun sellaisia tarjoavia blogeja on jo niin monia. Mutta itsekin äitinä ymmärrän päätöksesi!

 8. Kira sanoo:

  Minusta teet täysin oikean päätöksen.

 9. Nimetön sanoo:

  Entäs Otto, aikooko hän olla samalla linjalla blogissaan vai jatkaa videoiden ym julkaisemista lapsista? Mielestäni teet oikean päätöksen.

  Itse en haluaisi, että omia lapsuudenkuviani ja juttujani löytyy netistä ollenkaan, koska vaikka joskus poistaisitkin blogin, ne voivat jäädä jonnekin keikkumaan ikuisesti. Mitäs jos vaikka Tiarasta tulee presidentti ja joku tuntematon päättää läväyttää 100 hänen kuvaansa ja videotaan ikävuosilta 0-10v netin syövereistä poimittuna, ilman että hän itse saa päättää haluaako niin tapahtuvan? Pitää kuitenkin muistaa, että kaikki minkä nettiin laittaa jää sinne jollain tasolla keikkumaan… Ja vaikka omasta mielestäsi et ole postannut mitään ”sopimatonta” lapsista, saattavat he isona olla eri mieltä asiasta, ja silloin ei asiaan enää voi vaikuttaa…

  • kittz sanoo:

   Pakko kommentoida, että eikö tuo ole nyt vähän yli menevää asiaa, jos toinen on pienistä lapsista kertonut perusjuttuja ja tehnyt muutamia videoita, missä pienet istuvat ja hölöttävät jotain, niin en usko, että vanhempana lapset pitäisi tätä blogia jotenkin hirveen sopimattomana. Vaikka nettiin tietysti jää kaikkea pyörimään kuvista videoihin ei silti pidä miettiä, että kyseiset pätkät jotenkin haittaisivat tulevaisuutta.Varsinkin, kun niissä ei mitään kovin henk. koht kerrota. Musta on upeeta, että Iina on itse kertonut mielestään tarvitsemansa osion lapsistansa blogissaan ja ilahduttanut lukijoita kertomalla miten päivät on kulunut pienoisten kanssa. Oma blogi, oma perhe, oma elämä.

  • Iina sanoo:

   Kuten kirjoitin uudempaan postaukseen, aion jatkossa toimia niinkuin Otto :) Eli lapset näkyvät kyllä blogissa jatkossakin, mutta eivät samassa mittakaavassa kuin aiemmin :) Ja ihan näin rehellisesti ja suoraan sanoen en usko että kovinkaan suurtaa haittaa olisi kauniista lapsuuskuvista presidentille, kyllä on varmasti Obaman ja ties kenen lapsuuskuvia jaettu lehdissä ja somessa ja fanit niitä ihastelleet :)

   Kittz: Kiitos ihana<3

 10. Mymmyryy sanoo:

  Ymmärrän kyllä täysin. Itse en kirjoita blogia ja facebookissakin pidän niin tiukkaa linjaa että en kerro siellä lapsestani mitään ja kuvissakaan lapsi ei ole tunnistettavissa.

  Itse olen tykännyt kovasti lukea eritoten Zeldasta, syystä että mun oma tyttö on vain kolme viikkoa Zeldaa nuorempi :)

  Mutta mä en täältä hevillä kaikkoa. Ehkä sitten jos blogi muuttuu pelkästään vaatemainosteluksi niin sit voi alkaa tökkiä. Mut en jotenkin usko näin käyvän.

  Mä kunnioitan sun periaatteita, olet mahtava nainen Iina :)

  • Iina sanoo:

   Kiva että ymmärrät! :) Mustakin on maailman ihaninta kirjoittaa lapsista, en mä muusta kirjoittaisikaan jos se olisi mahdollista :D Mutta tosiaan nyt olen päätöksen tehnyt, ja siihen tyytyväinen. Kiitos hurjasti kauniista sanoista<3 Ei ole vaatemainosteluksi muuttumassa, vaikka vaatteita rakastankin :D Ihanaa elokuuta<3

 11. Nimetön sanoo:

  Ihania noi kuvat!<3

 12. krista sanoo:

  Mielestäni myös oikea ratkaisu, varmaan toimisin samalla tavalla myös itsekin. Ja päätöshän on aina teillä vanhemmilla, jos lukijat eivät tykkää niin voivoi.. itselläni on vain fb, ja päivitän sinne tytöstäni kuvia, mutta harkiten. En ikinä mitään nolaavaa, en missään nimessä ilman vaatteita(edes vaipalla). Sellaisia kuvia, joita kehtaisin katsoa omasta lapsuudestani, jos silloin äidilläni olisi jokin fb:n tapainen ollut

  • Iina sanoo:

   Kiitos<3 Mun mielestä se on kaikkein tärkeintä, että jos kuvia tai muuta lapsista jakaa, sen tekee hyvällä maulla, lapsen parasta ajatellen :)! Ihanaa elokuuta sinulle<3

 13. Henna sanoo:

  Olen lukenut blogiasi jo pitkään, Tiaran odotusajoilta asti. Olen tykännyt hirveästi juuri niistä kehitys yms postauksista, mutta ymmärrän hyvin päätöksesi, itsekin äiti kun olen. Pidän blogia ja kerron siellä lapsestani (1,5v) aika paljon. Minulla on poika, jolla on sairauksia, joista olen myös blogissani kertonut. En ihan liian tarkkaan, mutta poikani on sokea ja lyhytkasvuinen, jotka molemmat asiat käyvät ilmi kertomattakin. En siis ole ajatellut, että siitä mitään haittaa on hänelle. Olen myös ajatellut, että ehkä blogistani on jotain hyötyä esim ihmiselle, joka sokean lapsen saa. En tiedä miten tulen asian suhteen toimimaan pojan ollessa vanhempi, mutta tällä hetkellä itse en koe vääräksi kirjoittaa esim hänen kehityksestään. Kukin tavallaan. :) Blogiasi jään silti jatkossakin mielelläni seuraamaan!

  http://hennaana.blogspot.fi

  • Iina sanoo:

   Ihana kuulla että ymmärrät päätökseni, ja jäät siitä huolimatta mielelläsi lukemaan :)! Kiitos<3 Mielestäni toimit ihan oikein, on hienoa levittää tietoutta ja samalla auttaa muitakin samassa tilanteessa olevia! Ihanaa loppukesää sinulle ja perheellesi<3

 14. B sanoo:

  Varmasti hyvä päätös. Itse en uskaltaisi alun perinkään julkaista yhtään mitään lapsistani julkisessa blogissa, varsinkaan lasten nimiä tai kuvia kasvoista. Sun lapsillahan on se tilanne, että vaikka nyt alat rajoittaa sitä, mitä tietoja heistä jaat netissä, heidät kuitenkin tunnistetaan kaupungilla, kerhoissa, puistoissa ja ties missä vielä pitkään. Mulla itselläni olisi tosi turvaton fiilis, jos tietäisin, että lapseni ovat tällaisia tuhansien ihmisten tietämiä nettipersoonia. Kyllä sä olet etenkin Tiarasta antanut tosi persoonallisen (kerta kaikkiaan hurmaavan ja ihanan!) kuvan videoineen ja letkautuksineen, vaikka oletkin rajoittanut sitä, mitä asioita kerrot blogissa. Veikkaan, että muillekin lukijoille on muodostunut Tiaran persoonasta tietynlainen, aika vahva kuva siitä huolimatta – tai ehkä juuri siksi, etteivät lukijat olekaan nähneet ”koko totuutta”. Zeldasta sä taas oot antanut alusta asti tosi paljon vaisumman kuvan, eikä lukijat ole tainneet huomata, ettei se johdu lapsesta itsestä, vaan siitä, että oot päättänyt siirtää blogia ”lifestylempään” suuntaan.

  Eli täysin ymmärrettävä päätös. En tosin ole varmaan ainoa, jonka lukulistoilta ja suosikeista tää blogi nyt vuosien lukemisen jälkeen valitettavasti lähtee. Ei vaan kiinnosta enää, sori. Kaikkea hyvää teille kuitenkin.

  • Iina sanoo:

   Kiva että ymmärrät päätökseni, mutta ikävää että et enää jatka lukemista! Mä oon erimieltä siitä, että olisin antanut Zeldasta ”vaisumman” kuvan, kyllä mä olen hänestäkin täällä kertonut, taitoja ja luonteesta vaikka mitä. Mutta onhan se loogista että hän ei ole yhtäpaljon ollut pääosassa, kuin Tiara, koska silloin kun aloitin blogini, mulla oli vain Tipa, ja siksi silloin hän täällä enemmän näkyi. Itse en koe turvattomuutta nykytilanteessa, eihän me mitään julkkiksia kuitenkaan olla, ja tuskinpa julkkiksetkaan Suomessa kokevat oloaan kauhean turvattomaksi. Eri asia jossain Hollywoodissa missä turvamiehet ovat tarpeen :) Sinulla, kuten monella muullakin on suuri ristiriita siinä, että paheksutte kovasti lapsen persoonan tuomista esille, mutta lopetatte lukemisen kun näin ei enää tehdä, se on kieltämättä vähän huvittavaa :D mutta mikäs siinä, mukavaa loppuvuotta ja kaikkea hyvää!

 15. Anna A sanoo:

  Ennen lapseni syntymistä olin päättänyt etten jaa lastani nettiin. Ajattelin että tämän päätöksen hän saa aikanaan päättää. Kävi myös ilmi etten halunut jonku varastavan lapsemme kuvia ym. Nämä perustelut katosivat. Blogasin, käytin instagramia ja myös facebookkia, jossa julkaisin kuvin tytöstä päivittäin.

  Nyt kun tyttö on 19 kk olen jättänyt bloggauksen pois kokonaan. Ei ole aihetta jakaa elämämme sinne. Instagramissa sekä facebookissa olen yksityinen. Poistelen sieltä tiettyjä henkilöitä joiden ei tarvitse meitä nähdä ja harkitsen myös enemmän mitä mä julkaisen.

 16. Emilia sanoo:

  Eli ei esimerkiksi haastatteluvideoita enää tytöistä? Tai sellaista missä kerrot teidän kuulumisia lasten kanssa? Voi harmi, mutta itse tietenkin teet valinnat :(

 17. maimoi sanoo:

  Kannattaa miettiä, mitä itsestään haluaisi Googlesta löytyvän omalla nimellä haettaessa. Kun tytöt tulevat murrosikään, keksii joku hieno isänmaan toivo montakin ikävää juttua niistä kuvista tai jutuista, joita Internetistä löytyy. Jos tytöistä tulee jollakin tavalla julkisuuden henkilöitä, kaivetaan kuvia ja tekstejä median käyttöön. Fiksuina tyttöinä varmasti ymmärtävät, että tämä on äidin työ, mutta voihan se tuntua aika ikävältä että rahaa on tehty ns. heidän kustannuksellaan. Nää on hankalia juttuja, toivottavasti löydät kultaisen keskitien! Blogisi on aivan loistava, tsekkaan sen monta kertaa päivässä ja Instagramiinkin liityin ihan vaan sen takia, kun aina välillä mainitsit päivittäneesi sinne jo aiemmin jonkun kuvan tai uuden jutun. Ihanaa kesää koko perheelle!

  • Nimetön sanoo:

   Mua ei ainakaan haittaisi, iina lataa lapsistaan ainoastaa hyvälaatuisia ja kauniita kuvia, ei mitään nolouksia. Ite en täysin ymmärrä tän jutun pointtia, alle kouluikäset lapset on kuitenki lapsia. Ette kai tekään häpeä tänä päivänä sitä mitä olitte 5 vuotiaana tehneet :D mun mielestä lapset kuuluu tähän blogiin, tää on tavallaan kasvanu niistä ja niiden olemassaolon ansiosta, ja lukivat ovat mukana sitä myötä. Uus blogi paikallaan jos näin suuria tyyli muutoksia tulossa!

   • Anna J. sanoo:

    Kannattaa muistaa, että lapset törmäävät itsestään nettiin laitettuihin kuviin melko nuorina. Nykypäivän ekaluokkalaiset jo käyttävät tietokonetta ja Googlea näppärästi. Siinä iässä ei vielä hahmoteta noloa ja epänoloa niin moniulotteisesti kuin vanhempana.

    Pohdiskelin tätä samaa asiaa omassa blogissani about viikko takaperin. Kuvitin postauksen kuvalla jossa olen viisivuotias ja tanssin kansantanhua. Valitsin tuon kuvan nimenomaan siksi, koska se luultavasti äitini ja muiden silmiin on vain yksi varsin söppänä kuva, mutta minulle se oli jostain syystä ala-asteesta teini-ikään asti noloin ja kauhein kuva mitä on olemassa. Ei sille ole varsinaisesti mitään rationaalista syytä mikä kuvassa on noloa, varsinkaan verrattuna niihin eritejuttuihin ja paljaisiin pikku pakaroihin mitä niissä ”paljastan itsestäni ja lapsestani kaiken” – blogeissa esiintyy harva se päivä. (Joihin siis Iinan blogi ei todellakaan lukeudu) Jos tuo kuva olisi ollut netissä silloin kun aloittelin omaa netin käyttöäni, olisi maailmani ja itsetuntoni luultavasti särkyneet siihen paikkaan.

    Aikuisen (varsinkin vanhemman) on varmasti hankala ellei mahdoton ennalta tietää mikä on lapselle jossain ikävaiheessa kauhistus ja mikä fine. Siksi kannatan täysillä tätä Iinan valitsemaa linjaa, vaikka blogi on tähänkin asti erittäin kauniisti ja hyvällä maulla toteutettu.

  • V sanoo:

   Tämäkään ei ole uhrin vika, jos niin tulee käymään. Tämän on vain ja ainoastaan sen isänmaan toivon vika joka tämän päättää tehdä, jos niin sattuisi käymään. Uhria ei siitä tule syyttää.

   En itsekään jaksa uskoa että mistään mitä Iina on blogissaan kertonut, kukaan saisi aikaan mitään järkyttävää tai elämää pilaavaa. Kaikki kuvat ja tekstit ovat olleet laadukkaita eivätkä ne ole millään tasolla alentaneet lapsia. Mielestäni tämä on erittäin ihana ”päiväkirja” jota Z ja T voivat sitten isompina käydä selailemassa ja katselemassa kuvia ja lukemassa tekstejä.

   Kukaan ei pysty sanomaan varmaksi millainen internet on viidenkin vuoden päästä, löytyykö tätä blogiakaan enään täältä? Parantuuko suojausmahdollisuudet niin hyviksi ettei edesnimiä Googlettamalla pysty löytämään näitä vanhoja kuvia, ellei tiedä tarkkaa sijaintia?

   Onhan sulla Iina varmuuskopiot kaikista merkinnöistäsi myös muualla kuin pelkästään tämän blogin puolella? Omalla kovalevyllä vaikkapa? Ihan vaan siltä varalta että jos joskus jotain tapahtuu ja vaikka kideblogien palvelin kaatuu, tai jotain vastaavaa, niin sinulla on pääsy vanhoihin teksteihin uudestaan, etteivät ne huku ikuisiksi ajoiksi. Ainakin minusta olisi ikävää jos näin kaunis ja ihana työ menisi lopulta täysin hukkaan :(

   Olet ihana ja aion lukea blogiasi jatkossakin, tästä tulee niin hyvälle mielelle aina <3 kiitos että olet täällä!

   • maimoi sanoo:

    Tottakai kiusaaminen on aina kiusaajan syytä, en tietenkään kyseenalaista sitä. Annalla on hyvä pointti – kukaan meistä ei voi tietää, mikä on kellekin ok ja mikä ei joskus 10-15 vuoden kuluttua. Minusta näissä lapsista julkaistuissa kuvissa pitäisi aina ottaa huomioon tekijänoikeusasiat, joskin Iinalla taitaa olla tekijän rooli niin kuvien kuin lastenkin suhteen :) ei kai kukaan halua, että kysymättä julkaistaan kuvia, koko nimi tai henkilökohtaisia tietoja. No, toisaalta Iina perheineen on julkisuuden henkilö – julkkisten yksityiselämästä voidaan olla montaa mieltä…

  • Iina sanoo:

   Mielenkiintoista keskustelua olette saaneet aikaan, mahtavaa! :) Mä itse seison valintojeni takana, ja painotan edelleenkin sitä, että nykyajan lapset tulevat kuitenkin olemaan huomattavasti tottuneempia siihen, että itsestä on netissä kuvia, kuin me 20 vuotta sitten. Jos joku keksii meidän tyttöjä kiusata näiden kuvien takia, se on hänen vikansa, ei meidän. Kiusaamisen syy on kiusaajassa, aina. Kaikki kuvat on otettu tyttöjä kunnioittaen, ei heitä nolaten, eikä suloisista lapsuuskuvista mitään haittaa voi olla työnhaussa tai muuten. Kukaan meistä ei tosiaan tiedä millaiseksi internet tulee kehittymään, voi vain tehdä parhaansa että toimii itse niin, että voi tietää tehneensä parhaansa. Mä toivon, että näistä blogiteksteistä ja kuvista on lapsilleni ennenkaikkea iloa ja ihania muistoja!

   Me ollaan ”tunnettuja” paljon paljon paljon pienemmässä mittakaavassa kuin suomalaiset julkisuuden henkilöt, ja luulen että heidänkin lapsensa ovat selvinneet koulukäynnistä ihan hyvin, lehtijutuista ja kuvista ja tunnetuista vanhemmista huolimatta. Ja suomalaistenkin julkkisten julkisuus on aika todella pientä verrattuna esim. Jenkkeihin, eikö vaan! Pitää olla fiksu ja tietää mitä tekee, mutta piruja on ihan turha maalailla seinille :).

 18. Hyvin pohdit asiaa tuon persoonan luomisen näkökulmasta. Laitoin itse aluksi lapsesta kasvokuvia blogiin, mutta sitten tulin toisiin ajatuksiin ja nyt yritän vältellä suoria kasvokuvia vaikka poika muuten kuvissa ja aiheissa esiintyykin. Musta on ihanaa kuvata lasten vaatetusta ja kertoa esimerkiksi oman lapsen kehityksestä, mutta oon siinä samaa mieltä sun kanssa että mitä vanhemmaksi lapsi kasvaa sitä persoonallisempia myös kaikki kehitysvaiheet alkavat olemaan ja niiden vähentäminen omassa blogissa on ihan järjevä idea. Sunkin lukijamäärät on niin suuria, että tytötkin alkavat olemaan jo aika tunnettuja :) Ainahan on näitä, jotka ilmoittavat heti lopettavansa lukemisen, jos bloggaaja haluaa tehdä jonkinlaista muutosta bloginsa sisältöön. Mutta blogi on jokaisen oma juttu ja jokainen tekee omat postauksensa sellaisiksi kuin hyvältä tuntuu! :)

  • Iina sanoo:

   Ihanaa että sinä ilmeisesti aiot jatkaa lukijana päätöksestäni huolimatta, ja ymmärrät sen! Kiitos<3 Mä olen samaa mieltä että on ihanaa kuvata lasten vaatetusta, ja kertoa kehityksestä, mutta mun täytyy toimia eri tavalla kuin sun, aiemmista valinnoista johtuen. Sun tapa toimia oman blogisi kanssa on varmasti hyvä! Ihanaa loppukesää teille<3

 19. Annika sanoo:

  Voi :/ Tavallaan tylsä juttu, vaikka ymmärrän kyllä sun päätöksesi täysin — on vain ollut niin kiva seurailla tyttöjen kasvua! Mutta kuten sanoitkin, niin tytöt alkavat olla jo aika isoja ja varmasti ihan omia persooniaan, joten tämä ratkaisu on mun mielestäni tyttöjen kannalta ihan oikea. Eikä tämä muutos kyllä vaikuta mun lukuintooni, olen niin tykästynyt sun kirjoitustyyliisi ja positiiviseen otteeseesi, että tulen roikkumaan täällä varmasti jatkossakin, haha :–D

  • Iina sanoo:

   Haha voi ihana, kiitos paljon<3 Tää on megatylsää munkin mielestä, mutta kyllä ehdottomasti tarpeellinen ratkaisu, haluan suojella tyttöjäni! Ihanaa loppukesää sinulle ja kiva että roikut täällä jatkossakin :D<3

 20. Gimma sanoo:

  Lapset eivät itse pysty päättämään haluavatko olla netissä kaiken kansan pällisteltävinä. Joten olisi parempi, etteivät äidit ja isät heistä jakaisi netissä yhtään mitään. Se on ihan jo lasten perusoikeus, kuten on lasten fyysinenkin koskemattomuus. Kuvat saattavat lisäksi päätyä kansainvälisiin pedofiilisivustoihin tms. ja sitähän kukaan vanhempi ei halua. Ymmärrän, että nuorten äitien ja isien on tätä vaikea ymmärtää, varsinkin, jos nettisivut perustuvat perheasioihin.

 21. miisa sanoo:

  Harmi juttu sinänsä, koska tykkään tosi paljon lukea juuri lapsijuttuja, mutta ymmärrän kyllä päätöksesi.
  Ja vähän aiheeseen liittyen, osaan jotenkin kuvitella hirveän hyvin Tiaran 10 vuoden päästä alottelemassa omaa blogia :-D

 22. Anne sanoo:

  Ihan varmasti hyvä ja teille oikea päätös, jään silti seurailemaan mielenkiinnolla :)

  Mun mielestä tosin ei kannata vielä kauhistella sitä, että ”entä sitten 15 vuoden päästä kun lapset on isoja ja niistä löytyy netissä vauvakuvia, kamalaa miten niitä voidaan niillä kiusata” (viitaten siis aika yleiseen perusteluun siitä, miksei jaa lapsestaan mitään somessa) niin ei sitä koskaan tiedä miten maailma muuttuu siihen mennessä tai vaikkapa edes seuraavan kymmenen vuoden aikana. Meille 70-, 80,- ja 90-luvun alun lapsille on tuupattu aika paljon uutta tässä vuosituhannen alun jälkeen – sellaista, jonka parissa nykylapset kasvaa vauvasta alkaen. Varovaisesti voisin lähteä siis veikkailemaan että vauva/taaperokuvat 2010-luvulla ja myöhemmin syntyneistä lapsista somessa ovat 2030-luvulla niin arkipäivää, ettei ketään jaksa (paljoa) kiinnostaa. Ainahan mukaan mahtuu niitä kajahtaneitakin yksilöitä, mutta mutta… :D

  • Iina sanoo:

   Kiitos hurjan paljon<3 Mä olen sun kanssa tismalleen samaa mieltä tuosta kauhistelusta, ja olen 99,9% varma että olet tiäysin oikeassa vauvakuvien tulevaisuudesta, mutta koska en voi tietää 100% varmasti, enkä ole ennustaja, mun on pakko ottaa se pieni mahdollisuus huomioon. :D Kiva että jäät seuraamaan, ja ihanaa loppukesää sulle<3

 23. Nimetön sanoo:

  Vauvakuvat ovat jokaisen henkilökohtaisia juttuja, se voi olla että tytöt haluaisi ne myös sellaisina pitää. Toki tätä me ei voi mitenkään tietää etukäteen, mutta näissä tapauksissa heillä ei ainakaan ollut varaa valita.

  • Iina sanoo:

   Se on hyvin mahdollista. Jotenkin en silti tähän usko, koska nykyään on arkipäiväisempää että lapsista löytyy somesta kuvia, kuin että ei löydy. Mä uskon enemmän siihen, että joku lapsi josta ei löydy yhtään kuvaa mistään, saattaa miettiä oliko hän vanhempiensa mielestä jotenkin huono, kun he eivät halunneet esitellä häntä niinkuin kaikkien kaverien vanhemmat esittelivät heitä.

 24. Nimetön sanoo:

  http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1360166107736

  Tässä painavaa asiaa. Mukavaa kesää! :)

  • Iina sanoo:

   Olen tekstin lukenut jo jokin aika sitten, siinä oli joitakin hyviä pointteja, mutta toisaalta taas tässä täytyy edelleen palata siihen, että tekstin kirjoittajakaan ei voi tietää mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Mukavaa kesää sinullekin!

 25. anna sanoo:

  ymmärrän täysin päätöksesi ja se on mielestäni hyvä päätös. Jatkan lukemista ilman muuta. :)

 26. Elisabet sanoo:

  Päätöksesi kyllä hyvinkin ymmärtää. Onhan se harmi, että lapsoset vähemmälle jää tässä, mutta varmasti hyvä ratkaisu. :) Mä oon laittanu vaan facebookiin lapsesta joitakin kuvia, mutta muualla niitä ei ole. Voisi instagramissa ollakin, jos omistaisin profiilin sinne. En oo vielä kokenu tarpeelliseks. :D

 27. Jenina sanoo:

  Juuri näin! Tosi hyvä postaus, ja samalla linjalla oon mennyt itsekin. :)

 28. Kaisa sanoo:

  Muistelin, että olit joskus kirjoittanut johonkin postaukseen ettet enää blogin puolella julkaise videoita lapsista. Löysinkin 30.7 kirjoitetun postauksen missä kerroitkin juuri näin. Ja nyt kuitenkin julkaisit videon missä tytöt esiintyy?!

 29. […] joku toinen on jo pukenut sanoiksi paremmin kuin hyvin. Käykää lukemassa Iinan blogista postaus lapsen verkkoidentiteetistä, ja ymmärrätte myös minua vähän paremmin.  Mitään radikaaleja linjauksia en ole blogin […]

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.