Nova 4 kuukautta

06.06.2017

Kolmasosavuosi on takana tänään meidän perheen tuoreimmalla jäsenellä, a-pu-a! Hänestä on tullut jo kunnon jötkäle, joka itseasiassa viikonlopun aikana oppi kääntymään kunnolla selältä mahalleen. Käsi on aina välillä vielä vähän hankalasti tiellä mutta yleensä hän kääntyy jo tosi hienosti. Muistelin että molemmat isommat tytöt oppivat vasta 5kk iässä kääntymään, mutta lunttaaminen blogin kehityspostauksista paljasti että Zelda oppi jo alle kolmikuisena. Nova on siis siitä välistä, kun nyt aavistuksen alle 4kk iässä oppi kääntymään selältä mahalleen.

Mahalta selälleen hän on kääntynyt jo seitsenviikkoisesta lähtien kun pyöreä masu niin mukavasti avusti kääntymisessä. Hän ei tällä hetkellä kovinkaan kauaa makaa selällään, vaan kääntyy heti kyljelleen ja siitä mahalleen. Yritin ottaa sellaista numerokuvaa jossa vauva makaa selällään numeron vieressä, mutta ei se kyllä onnistunut kun hän heti lähti kääntymään. Eipä se onneksi haittaa, kuukausikuvien tarkoitushan on ikuistaa vauva juuri sellaisena kuin hän sillä hetkellä on. Ja tällä hetkellä toi meidän mini ei paljoa paikallaan pötköttele.

Nova oppi muutama viikko sitten varovasti haparoiden tarttumaan esineisiin, ja parissa viikossa hän on kehittyi siinä jo tosi taitavaksi. Hän tarraa kiinni aivan kaikkeen, ja taitavasti vie esineitä suuhun, heiluttelee roikkuvia leluja ja kääntää kirjasta sivuja ja rutistelee niitä. Tuo asioihin tarttuminen on helpottanut tosi paljon esimerkiksi kaupunkireissuja ja lyhyitä automatkoja joilla ei kerkeä nukahtaa: nyt hänellä on tekemistä. Ne pari viikkoa ennen kuin hän oppi tarttumaan olivat lyhyiden automatkojen kannalta yhtä tyytymättömyyttä, kun vauveli tylsistyi kaukalossaan jos ei nukahtanut. Nyt hän sen sijaan rutistelee kirjaa innoissaan ja jokeltaa niin että radiota on melkein turhaa edes laittaa päälle.

Samaan aikaan kun Nova on oppinut tarttumaan, hän on myös vaihtanut nyrkkien imemisen aina ajoittain pelkän peukalon imemiseen. Ollaan taas sinnikkäästi siis tarjottu sitä tuttia, jotta peukalosta ei tulisi myöhemmin ongelmaa. Tutti kelpaa leluksi mutta ei lohduksi, siihen ei onneksi kelpaa se peukkukaan, vaan lohtuun auttaa vain äidin syli, tissi tai isi hassut jutut. Nova on onneksi edelleen tosi hyväntuulinen tyyppi, ja ottaa lungisti eikä harmistu kovinkaan pienestä, tai kovin usein.

Nova viihtyy tosi paljon lattialla leikkimatolla touhuillen, ja pyörii jo oman akselinsa ympäri siinä. Jos Novan laittaa leikkimatolle ja menee itse hakemaan vaikka vettä keittiöstä, hän saattaa olla ihan eri kohdassa, tai ainakin jalat aivan eri ilmansuuntaan osoittaen kuin jätettäessä, kun tulee takaisin. Liikkuvainen tyyppi siis. Isosiskot hurjasti kannustavat vauvaa kääntymään ja liikkumaan, ja Nova kääntyykin aina sinnepäin missä siskot ovat. Hän myös kovasti seuraa katseellaan muiden touhuja ympäri kämppää, ja innostuu aina kun siskot harjoittelevat sirkustemppuja.

Nova nukkuu yöt edelleen samalla tavalla kuin aiemminkin, mutta päiväunet on vähän lyhentyneet. Veikkaan että nyt on meneillään niin kutsutut 4kk hulinat, eli hän käy useammin rinnalla ja nukkuu lyhyissä pätkissä. Neiti siis vaan taas tilailee maitoa, jotta se riittää hyvin hänen kasvaneisiin tarpeiisiinsa. Toivottavasti hulinoiden jälkeen taas päiväunet palaavat siihen normirytmiin joka meillä oli, että kahdet pitkät ja parit vähän pienemmät. Eilen Nova tosin nukkui yli 3h päiväunet kun oltiin liikkeellä rattaiden kanssa, se vasta oli luksusta ja kyllä heräsi päikkäreiden jälkeen niin pirteä ja iloinen vauveli.

Täysimetyksellä edelleen mennään, me aloitellaan makuannoksilla kiinteitä varmaankin joskus 5-6kk iässä sitten kun Nova osoittaa merkkejä siitä että hän on niille valmis. Mittoja en tiedä koska 4kk neuvola on vasta viikon kuluttua, mutta 3kk-neuvolassa hän oli 7040g & 62,5cm eli kuulemma oikein hyvän kokoinen tyyppi. Hän jatkaa selkeästi tasaista kasvuaan, ja vaatekoko on tällä hetkellä 68 ja joissain housuissa jopa 74, kun lahkeissa loppuu mitta kesken muuten.

Nova tykkää yhdessä leikkiä piiloleikkiä niin että leikkikaveri laittaa aina kasvot piiloon ja sanoo kukkuu.Hän myös tykkää hurjasti lukea kaikkia kirjoja, niin pehmeitä ja rutisteltavia kuin koviakin. Lemppari on yhden pehmokirjan rapiseva sivu jossa on keltainen ankka. Hän väläyttelee ihania hymyjä kokoajan, mutta sain ikuistettua vain tuon yhden pienen heilahtaneen kuvan, sillä tällä hetkellä kamera on neidin mielestä niin jännä että sille ei ihan hymyä voi näyttää vaan pitää ihmetellä ja tuijotella sitä itse kameraa.

Nova on aivan ihana pieni kujertelija ja iloinen ihmettelijä, joka kyllä hurmaa meidät joka päivä vaan uudelleen ja uudelleen, ihana muru <3

Mahtavaa päivää kaikille!


25 Responses to “Nova 4 kuukautta”

 1. Westend Mum sanoo:

  Niin se aika juoksee hurjaa vauhtia :)
  http://westendmum.fi

 2. Vitsit, miten nopeasti vauvat kasvaa. Sitä on niin vaikeaa käsittää, niin muiden, kuin omienkin vauvojen kohdalla. Samoin tämä raskaus tuntuu menneen taas yhdessä hujauksessa. Me ollaan kohta puolessa välissä. Apua!

 3. Tuttihuoli sanoo:

  Miten teillä sujuu nukahtaminen ilman tuttia? Meillä on myös vähän ongelmallista tutin kanssa, mutta vauva ei kuitenkaan nukahda ilman että imee samalla jotain. Maha täyttyy nopeammin kun uni ehtii tulla, joten imetyskään ei auta!

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Hyvin sujuu, ei ole koskaan nukahtanut tutin kanssa. Joskus nukahtaa rinnalle mutta pudottaa kyllä rinnan heti pois suusta kun on sammunut kunnolla. Usein nukahtaa liikkeeseen esim sitterissä, sylissä tai vaunuissa, ja välillä nukahtaa ihan itsekseen. :)

 4. Johanna sanoo:

  Sanot kirjoituksessasi, että aloitatte kiinteät, kun Nova osoittaa olevansa niihin valmis. Kiinnostaisi tietää, mitä nämä merkit ovat. Mistä tiedät, että on aika ottaa kiinteät kehiin?

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Tässä lainaus imetyksen tuen sivuilta:
   ”Lapsi on motoriselta kehitykseltään valmis syömään kiinteitä ruokia, kun hän pystyy istumaan tuettuna, hallitsemaan pään liikkeitä sekä koordinoimaan silmien ja käden yhteistyötä ruokia tavoitellessaan.”

   Ajantasaista lisätietoa lapsen yksilöllisistä valmiuksista, suoliston kehityksestä ja kiinteiden aloittamisesta voi lukea esim. artikkelista josta tuo tekstinpätkä on lainattu. :)
   https://imetys.fi/tietoa-imetyksen-avuksi/kiinteiden-aloittaminen/

 5. Jii sanoo:

  Niin kiva lukea näitä kuukausipostauksia Novasta, koska meidän vauva on vain vajaa 3 viikkoa nuorempi, joten kehitysvaiheet tulee aika samaa tahtia (tai meillä keskimäärin vähän myöhemmin, mutta täältä voin lukea aina, että mitä vauva ehkä seuraavaksi on oppimassa…:D). Meilläkin tarttuminen esineisiin on tämän hetken juttu. Ei vielä ihan joka esineeseen ymmärrä tarttua, mutta koko ajan enemmän. <3 Kääntymistä ei täällä oo vielä kunnolla tajuttu.. Meidän vauvat on ollu kyllä tosi samankokoisia 3 kk neuvolassa. :)

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Voi ihanaa! Onpa meillä samanikäiset tyypit! :) Ja hauskaa että kasvavatkin samaa käyrää! :D Musta on tosi kiva aina kuulla samanikäisten vauvojen kuulumisia kanssa, saa tulla useamminkin kommentoimaan! :) Novalta hali ikätoverille ja aurinkoisia kesäpäiviä sinne!

   • odessa sanoo:

    Täällä on kolme päivää Novaa nuorempi poikavauva aivan pohjoisesta. Tämäkin kk-postaus oli suoraan kuin meidän arjesta; leluilla leikkiminen, kääntyminen, lyhentyneet päiväunet.. Mukava seurata. Joskus piipahdin sun blogissa aiemmin, ei jostain syystä kolahtanut. Mutta sitten jotain kautta päädyin taas kun odotit Novaa, niin sittenpä jäinkin seurailemaan kun samoissa viikoissa eteni raskaus

 6. Lurre sanoo:

  Ihana pieni ♥ Huimaa kyllä, miten aika juoksee!

 7. Viltsu sanoo:

  Hauska lukea Novan kuulumisia kun oma vauva on vain pari päivää nuorempi. Taidot täälläkin kehittyvät vauhdilla ja kova kiire olisi päästä jo enempi liikkeelle, omasta puolestani saisi vähän vielä malttaa Novan mitat 3kk iässä olleet lähes samat kuin meillä oli nyt 4kk neuvolassa! Hulinaa ollut täälläkin mutta onneksi taas alkanu päikkärit sujua

 8. PiPa sanoo:

  Hän on HURMAAVA:)

 9. Sanna sanoo:

  Meidän poitsu oli tasan samanpituinen 3kk neuvolassa! Seuraava neuvola ensi viikolla. :)
  Täällä ei ihan vielä käännytä, pienen avustuksen tarvii alkuun ja lopun kääntyy helposti. Itse oon ollu 3kk kun oon kääntyny ja mies 4kk. Vissiin isäänsä tulossa tässä asiassa.

  meidän poika torstaina 4kk

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Hauskaa että on ollut ihan samanpituinen! :) Meilläkin on ensi viikolla seuraava neuvola. Hauskaa miten paljon Novan ikätovereita mun lukijoilta löytyy <3 :) Onnea teidänkin pojalle 4kk etapista!

 10. Anomuumi sanoo:

  Tuleeko raskaudesta palautumis postausta vai onko jo tullut? Pystyisitkö kuvaileen novan kaa videota?:)

 11. Cici sanoo:

  Ihana pikkuinen! :D Hän muistuttaa paljon Tiaraa tuossa hymyilykuvassa.

 12. Nimetön sanoo:

  Kokeilkaa luonnonkumisia tutteja. Ne on tahmeita. Kirkkaat on hankalia. Silikoniset siis.

 13. Marhe sanoo:

  Kiva lukea kuulumisia, sillä meilläkin melko saman ikäinen pieni ja samankaltaisuutta kehityksessä löytyy :) Meillä kikatellaan jo kuuluvasti. Yöt eivät kuitenkaan ole edelleenkään helpoimmasta päästä, sillä heräilyjä on useita ja väsymys melkoinen. Heräilläänkö teillä öisin muuten kun nälkään? Ja kuin tiuhaan? Oletko huomannut, onko ”hulinoilla” ollut vaikutusta yöuniin?

 14. Jenska sanoo:

  Meillä on syyskuun alun vauva, jolla oli tasan samat syntymämitat kuin teidän Novalla. Ja menee vieläkin samoissa mitoissa kuin Nova, vaikka tulee siis jo 9 kk parin päivän päästä Itseasiassa tais jäädä jo jälkeenkin jos nämä oli Novan edellisen neuvolan mitat, eikä vielä 4 kk neuvolan. Hauska seurata näiden ihanien kehitystä❤️

 15. Heidi sanoo:

  Meillä on 5,5kk vauva ja vaatteissa käytössä 62&68 vasta :D Painoa oli 5kk neuvolassa 6210g ja pituutta 63cm :D

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.