Nova viisi kuukautta

06.07.2017

Tänään kuopuksellemme tuli täyteen viisi kuukautta ikää, ja hänestä on kyllä kehkeytynyt maailman suloisin pieni touhottaja. Kulunut kuukausi on ollut ihana ja Nova on ottanut monta harppausta kohti vähän isomman vauvan menoa: hän on alkanut menemään iltaisin nukkumaan ennen äitiä, tosin edelleen kyllä nukutan hänet yöunille, mutta kuitenkin. Hän jää sinne itsekseen nukkumaan ja nukkuu useamman tunnin ihan yksin, ennen kuin herää eka kertaa syömään. Ihan hurjaa, ollaan oltu niin kiinni toisissamme ensimmäiset kuukaudet, että tuntuu tosi oudolta että yhtäkkiä illalla hän ei olekaan siinä vierellä kokoajan. Tosi haikeaa, mutta toisaalta on ihanaa kun iltaisin voi olla Oton kanssa pari tuntia ihan aikuisten kesken kun kaikki kolme neitiä nukkuvat.

Nova on edelleen ihan hurjan kova höpöttämään, ja hereillä ollessaan ääntä tulee kokoajan. Hän on jokeltelun lisäksi päristellyt ja maiskuttanut myös jo pitkään, ja niiden lisäksi on alkanut nyt myös sihisemään. Ihan mahtavaa herätä aamulla siihen kun hän suhisee ja sihisee ja rapsuttelee samalla mua käsivarresta. Hän myös ärisee ja murisee, kikatusten säestämänä tietenkin.

Hän on tosi jäntevä ja terhakka, ja vetää itsensä vaikka väkisin istumaan niin sylissä kuin sitterissäkin. Lattiallakin yrittää kovasti pitää päätä ja niskaa ylhäällä aina välillä. Hän edelleen harjoittelee ryömimään lähtemistä, eli ei olekaan lähtenyt vielä ryömimään vaikka neuvolalääkäri sitä kovasti veikkaili. Mutta siis edelleen vetää jalkoja masun alle ja pyllyä pystyyn, ja käsilläkin jo kääntyilee, mutta kaikki ei vaan vielä pelaa tismalleen yhtäaikaa, joten liikkuminen ei ole ihan sujuvaa. Eipä tässä onneksi ole kiire yhtään, helpompaahan se meille on kun tyyppi pysyy vielä edes jonkin verran paikoillaan. Akselinsa ympäri hän kyllä pyörii kovin sujuvasti, ja myöskin liikkuu kierimällä, eli kääntyy selältä mahalleen ja selälleen ja mahalleen, ja tällä tavalla pääsee välillä metrinkin etenemään.

Nova tarttuu ihan kaikkeen ja osaa taitavasti viedä leluja ja kirjoja ja ihan mitä tahansa suuhun, enää ei töki vahingossa silmää tai korvaa yrittäessään laittaa vaikka helistintä suuhun. Hän on myös saanut tutustua omaan pehmeään vauvalusikkaansa, jota on myös maiskutellut suussa. Kirjaa lukiessa hän kääntää aina sivua ja availee luukkukirjojen luukkuja, vaikka ei pinsettiotetta vielä osaaakaan.

Vielä ei olla alettu maistelemaan kiinteitä ruokia, mutta se on edessä tässä lähipäivinä tai viikkoina. Keskusteltiin tästä viime neuvolassa ja neuvolan hoitaja kertoi tuoreesta tutkimuksesta, jossa oli todettu että allergiariskin minimoimiseksi meidän kannattaa joko aloittaa rauhassa nyt maistelemaan 5kk ja 6kk välissä, tai sitten tosi nopealla tahdilla heti 6kk iässä. Nopealla tahdilla tarkoitetaan siis että 1-2 päivän jälkeen aina uutta makua kehiin, ja nopeasti sitten selkeät useat ateriat päivässä, ja viljat ja lihat ja kaikki ihan muutamassa viikossa mukaan. Mun mielestä se vaan tuntuu ajatuksena tosi hurjalta, ja siksi haluan mieluummin aloitella ihan rauhassa tässä ennen puolen vuoden ikää ihan pienillä maisteluannoksilla pehmeitä vihanneksia/keitettyä porkkanaa ym.

Ja meille tuo allergiariskin minimoiminen on tärkeää, koska mulla itselläni on ollut lapsuudessa lukuisia allergioita niin ruoka-aineissa kuin muutenkin. Max. 1-2 teelusikallisen kokoisten maisteluannosten tarkoitus ei ole tosiaankaan täyttää mahaa vielä, vaan ainoastaan alkaa totuttaa masua muuhunkin, jotta ei sitten tule niin kiire. Ja ihan siis kerran päivässä alkuun, ja myöhemmin kaksi kertaa etc. Jokainen perhe toimii suositusten puitteissa miten haluaa. Jos ei tarvitsisi miettiä tuota allergiariskiä niin mä odottaisin varmaan sinne puolen vuoden ikään ennen niitä makuannoksia, koska Nova kasvaa niin hyvin pelkällä täysimetykselläkin. Jatkan kuitenkin maistelusta huolimatta ihan yhtä tiheää imetystä kuin tähänkin asti, ja kunnon ateriarytmiä aletaan hakemaan vasta sitten puolen vuoden iän jälkeen. THL:n sivuilla on hyvin tietoa tästä allergiariskistä ja kiinteiden aloittamisesta, jos joku haluaa sieltä lukea.

Nova on tosi kiinnostunut meidän ruuista, ja jos hän on meidän kanssa ruokapöydässä, niin hän seuraa silmä kovana mitä muut laittavat suuhunsa, ja kurkottelee muiden ruokia kohti. Hän osaa myös hienosti viedä kädellä suuhunsa lelut ja sen oman pehmeän lusikkansa, eli silmä-käsi-koordinaatio alkaa olla hanskassa myös sormiruokailua varten, ja varmaan aloitetaan suoraan sormiruuilla se maistelu. Ajattelin liittyä siihen FB:n kovasti kehuttuun Simppeli sormiruokakeittiö -ryhmään jos sieltä saisi parhaat vinkit.

Mittoja Novasta ei ole nyt vielä, kun seuraava neuvola on vasta parin viikon päästä. Hän kuitenkin käyttää nyt vaatteissa kokoja 68 bodyissa, ja housuissa 74, ja on pitkä ja jäntevä neiti. Varmasti on tullut ainakin pari senttiä lisää 4kk neuvolasta (65,7cm), ja painokin kasvaa kohisten (viimeksi 7680g). Kyllä alkaa käydä Novan nostelu jo ihan hyvästä hauistreenistä.

Headwrap MaiBoo (saatu) / Body Newbie / Housut Tinycottons / Kengät Minna Parikka

Novan ihana headwrap on saatu suomalaiselta pieneltä MaiBoo -nimiseltä yritykseltä, joka valmistaa käsityönä Suomessa headwrappeja ja tuttinauhoja. MaiBoon takana on kaksi ihanaa äitiä, jotka päättivät alkaa yhdessä suunnittelemaan ja valmistamaan tyylikkäitä asusteita vauvoille ja lapsille. Headwrappeihin, tuttinauhoihin ja Maiboon tarinaan voi tutustua heidän FB-sivuilla, joiden kautta suloisia asusteita voi myös tilata. 

Ihanaa seurata tämän mahtavan iloisen minityypin kasvua ja kehitystä, ollaan kyllä niin onnekkaita kun meillä on kolme parasta pikkuneitiä <3 Onnea Nova 5kk!


15 Responses to “Nova viisi kuukautta”

 1. Zelinda sanoo:

  Voi, mä muistan kun viime vuosi yritettiin ottaa tytön kanssa kuvia noiden kuukausikorttien kanssa (s. Helmikuussa 2016). Alkoi käydä tuossa vaiheessa jo haastavaksi kun halusi koko ajan omiin käsiinsä ja suuhunsa pyöritellä ne. Tuli monta heilahtanutta kuvaa tai joissa kortti oli väärin päin ennen kuin yksi onnistui

 2. Happystarhome sanoo:

  Ihana Nova <3Suloisia kuvia <3 Omat lapset kun on teinejä niin aina näitä muiden vauvoja katsellessa tuntuu että tuosta vauva ajasta on tosiaan jo ikuisuus ja niinhän siitä taitaa olla kun lapset täyttyy 15v ja 17v seuraavaksi :) Kivaa torstaita <3

 3. Eeva sanoo:

  Söpö vauva ja suloiset vaatteet! Uskomattoman nopsaa aika kyllä kuluu, vastahan Nova syntyi!! Iik.

 4. Jk sanoo:

  Nova on kyllä kasvanut hurjaa tahtia. Meidän kolmas neiti oli kuukausi sitten 1v neuvolassa 71,5cm pitkä ja painoi 8,5kg :) Ei mahda Nova paljoa jäädä noista mitoista 5kk iässä :) Tämä nuorimmaisemme on kyllä ollutkin pienin tytöistämme, mut kasvanut omaa tasaista tahtiaan, pienenä vaan.

 5. Nora sanoo:

  Olisin juuri Simppelistä tullut vinkkaamaan, mutta hyvä kun sen olet itsekin löytänyt! On mahtava ryhmä, meillä ajatus ”ehkä sormiruokaillaan vähän soseiden ohella” muuttui täysin sormiruokailuksi tuon ryhmän takia :) olikin niin helppoa ja kivaa. Itse en nopeata tahtia pitänyt mitenkään stressaavana, kun aloitettiin kun lapsi täytti 6kk. Oli kivaa, kun pääsi antamaan käteen jo ekana päivänä bataattia, maissinaksua ja parsakaalia.. seuraavana kurkkua, kesäkurpitsaa jne :D mutta jokainen tyylillään, tärkeintähän on vaan, ettei aloita liian aikaisin :)

  On muuten ihan Tiaran näköä Novassa näissä kuvissa. :)

 6. riil sanoo:

  onko totta että nuo tossut on todellakin normaalihinnaltaan 140€ O_O …. melkoisen tyyriit vauvantossut.

 7. Miiku sanoo:

  Novassa on tosi paljon sinun äidin näköä :)

 8. Satunen sanoo:

  Aivan huippu suloinen tyttö! Todella kaunis ja tomeran näköinen tapaus. Meidän pieni neiti sai juuri 10 kk neuvolassa mitoiksi 70 cm ja 7,9 kg. Teillä taitaa Nova jo nyt melkein päästä noille mitoille :) Pakko myös kommentoida tuota ns. uutta tutkimusta allergiariskin lisääntymisestä ja kiinteiden aloituksesta. Tutkimushan ei itseasiassa ole mikään kovin uusi, vaan jo useamman vuoden takaa. Suositukset neuvossa vaan päivittyvät tuskaisen hitaasti.

 9. Päivi sanoo:

  Voi miten suloinen pieni!

  Tuosta allergiariskistä vielä haluan sanoa sen mikä ei ehkä neuvolassa tullut esille, että Nova on siedättänyt elimistölleen jo monta erilaista proteiinia maitosi kautta. Hänhän saa joka päivä maailman parasta ravintoa, mikä muodostuu sinun syömästäsi ruoasta. Täysimetetyn lapsen äidinmaidon koostumus vaihtelee sen mukaan, mitä äiti syö. Korvikeruokittu vauva saa just ne ainekset mistä korvike tehdään. Olet siis jo tehnyt parhainta siedätystä pienen elimistölle!

  P.S WHO suosittelee edelleen kuuden kuukauden täysimetystä. Se lafka jos mikä, on tutkimusten tasalla. :)

  • Sarkku K sanoo:

   Totta mitä Päivi yllä sanoi (ja mitä alhaallakin on asiasta keskusteltu). Tutkimuksia on moneen suuntaan ja se isoin oululainen projekti taitaa olla edelleen kesken. Kuuden kuukauden täysimetys on edelleen suositus ja imetys edelleen pääasiallisena ravintona aina vuoteen saakka. Ne ruuat, mitä aletaan 6 kk jälkeen maistelemaan, voi olla ihan pieniä makuannoksia ja sormiruokailuakin, eli vaikka ”nopea tahti” kuulostaa hurjalta, niin pääasia on, että maut alkavat tulla tutuiksi. :)

 10. Sussu sanoo:

  Täytyy muistaa, että WHO suosittelee 6kk täysimetystä terveelle täysiaikaisena syntyneelle vauvalle. Jos perheellä on tiedossa jotain terveydellisiä riskejä, kannattaa imetystä ja kiinteiden aloitusta miettiä vaikka neuvolann/lääkärin kanssa. Kuten Iina mainitsi, heille voi allergioitten kannalta olla edullista aloittaa hieman aiemmin kiinteät (sitä paitsi reilu 5kk täysimetys on huikea suoritus). Vaikka äidinmaidon kautta saa allergeeneja, on silti todettu suotuisaksi allergioille aloittaa kiinteät 4-6kk iässä. Kiinteillä altistuu kuitenkin hieman erilailla allergeeneille, kertoohan sen sekin, että täysimetetyllä, jolla kiinteät aloitettu yli 6kk, on suurempi riski allergioille, kuin niillä, joilla kiinteät aloitettu 4-6kk. Ja imetyshän toki jatkuu kiinteiden ohella, kiinteäthän alussa ovat vain pieniä maistiaisia. Suositukset on suosituksia, jokainen perhe tekee kuten parhaaksi näkee. Minusta kuulostaa, että Iina on hienosti pohtinut asiaa eri kanteilta.. ☺

  • Irina sanoo:

   Onko sulla linkata jotain tutkimusta tuosta, että kiinteiden aloittamisen ajankohdalla olisi merkitystä allergiariskin kannalta? Tiedän, että suomessa (muistaakseni oulussa) on tällä hetkellä tekeillä tutkimus aiheesta, mutta yhteenkään valmiiseen en ole vielä törmännyt.

  • Eveliina sanoo:

   Haha, ja meille taas puoli vuotta sitten neuvolassa kerrottiin, että nykyään on todettu, ettei allergioiden ehkäisyn kannalta pitäisi aloittaa kiinteitä ennen puolen vuoden ikää, että ei ole todettu mitenkään ehkäisevän:D meillä oli siitä kovasti meinaan puhetta, koska itselläni paljon allergioita ollut varsinkin lapsena.

   Mutta se, jos lapsi osoittaa ruokaan kiinnostusta vähän ennen puolen vuoden ikää, on hyvä syy alkaa antaa tutustua ruokiin, meillä esim. ihan hieman ennen kuin lapsi 6 kk, alettiin antamaan maistiaisia, koska lapsi oli silloin hyvin kiinnostunut ja sitä tilaisuutta ei kannattanut hukata. Ja hyvin sitten onkin siitä eteenpäin kaikki kelvannut ja innolla maistelee uutta ja allergioita ei todettu testeissä:)

   Toinen, milloin voi olla tarpeen aloittaa kiinteät aikaisemmin, on, jos esim. keskonen tai jos kasvanut vähän huonosti, mutta neuvolassa silloinkin ohjeet annetaan, jos aikaisempaa aloitusta suositellaan.

   Puolen vuoden täysimetys on yleinen suositus ”normaalitilanteessa”, mutta jos lapsi vähän ennen puolen vuoden ikää alkaa maistelemaan pieniä lusikallisia ja imetys normaalisti edelleen jatkuu (ja imetetään tietty myös ennen ruuan maistamista), niin täysimetystä kuulemma se silti edelleen on, kerrottiin minulle. Ja näinhän se on, jos masuun menee pieni lusikallinen porkkanasosetta, niin eipä sillä ole mitään merkitystä imetyksen määriin. Ne ovat vain pieniä maistiaisia, mitä saa antaa ennen puolen vuoden ikää (pl. mm. keskosten ruuat). :)

 11. Nimetön sanoo:

  Nuo vauvojen ruokasuositukset on ihan ihme juttu.
  Omat lapseni ovat kaikki kolme syntyneet viiden vuoden sisään ja ihan jokaisen kohdalla on kiinteiden aloituksen kanssa ollut uudet suositukset. Esimerkiksi keskimmäisen kohdalla juurikin piti täysimettää se puoli vuotta ennen kuin lusikan koskettiin.
  No, suosituksista huolimatta ihan kaikilla kolmella on ollut laajat ruoka-aineallergiat varhaislapsuudessaan, rintamaidosta huolimatta korvakierrettäkin useamman vuoden, mutta loppu hyvin kaikki hyvin, ihan tavallisia koululaisia noista on kasvanut.

  Vielä jos lähtee tutkimaan ruokintasuosituksia Euroopassa tai laajemminkin, tai suosituksia, jotka ovat olleet voimassa omassa lapsuudessani vaikka, niin kyllä vaan on ”totuuksia” joka lähtöön :)
  Itse koen sen vain vapauttavana: kovin pieleen ei voi mennä, vaikka vaan omalla intuitiolla lapsensa ruokkisi.

 12. Katriina sanoo:

  Melkein arvasin, että kiinteistä mainitaan kommenttiboxissa. Iinahan nimenomaan tekstissään toi ilmi myös puolen vuoden täysimetyksen. Lisäksi hän varmasti kolmen lapsen äitinä, erittäin järkevänä ja imetysmyönteisenä henkilönä toimii juuri kuten heille parhaiten sopii. Ilman, että kenenkään tarvitsee rautalangasta vääntää Iinan jo tietämiä asioita.
  Ps. Erityisen ihanat kuvat tässä postauksessa! :)

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.