Nova puoli vuotta

05.08.2017

Huh, ajattelin että tähän 6kk-postaukseen ei tulisi mitään sen suurempia juttuja vaan itse ikä olisi pääosassa, mutta ei – meidän minityyppi päätti toisin. Hän oppi tällä viikolla ensin ryömimään hurjaa vauhtia (takaperin), ja seuraavana päivänä otti sitten haparoivan konttausasennon muutamaan otteeseen. Nyt konttausasentoa on harjoiteltu taukoamatta viisi päivää ja se ei ole enää kovinkaan haparoiva vaan jo aika tukeva. Ja perjantaina Nova konttasi ensimmäistä kertaa kaksi askelta!!! Pikkuhiljaa Nova tavoittelee myös istumaannousuasentoa, ja polvilleennousuasentoa siitä konttausasennosta. APUA! Hän ei sitten halunnut odotella puolen vuoden ikää ennen liikkeellelähtöä.

Siis ihan parissa päivässä hän muuttui hieman kääntyilevästä vauvasta sellaiseksi, joka ehtii eteisestä neljän metrin päähän sohvan alle sillä aikaa kun vaihtaa telkkarista kanavaa. Ja sellaiseksi joka keikkuu konttausasennossa ja ottaa varovaisia konttausaskelia eteenpäin. Hillitöntä vauhtia peruuttelee ryömien menemään ja vähät väliä nousee keikkumaan konttausasentoon, ja ottaa pari askelta eteenpäin. Ja nykyään aina kun hänet laskee lattialle, hän jää konttausasentoon eikä mahalleen makoilemaan.

Se ”pitäisi varmaan alkaa pikkuhiljaa babyproofaamaan kotia” on muuttunut ”Apua miten ihmeessä se taas löysi pompulan, tytöt niitä ei saa jättää lattialle kun Nova syö ne!” -panikoinniksi.  Turvaportti on pakko asentaa portaisiin, kunhan kotiudutaan Ruotsista, ja kaikki johdot ja muut on pakko kerätä pois joka puolelta. Aikaisemmin olen uskonut esimerkin voimaan ja meillä ei ole ollut mitään ylimääräisiä turvahärpäkkeitä, mutta vanhemmat tytöt onkin lähteneet myöhemmin liikkeelle kuin tämä meidän tehopakkaus-kuopus. Nyt harkitsen että tulppaan kaikki mahdolliset paikat ja laatikot lukkoon ja sitä rataa, kun ei sitä tiedä mitä tuo mini vielä keksii.

Sekä Tiaran että Zeldan puolivuotis-postauksesta luin, että tytöt ovat olleet molemmat siinä iässä vielä melko paikoillaan. Silmän välttäessä liikkuivat metrin suuntaan tai toiseen, mutta eivät systemaattisesti osanneet vielä liikkua tasan sinne minne halusivat, eivätkä tosiaankaan liikkuneet esimerkiksi huoneesta toiseen, konttausasennosta puhumattakaan.

Konttausasento sujui Tiaralta 9kk iässä, ja Zeldalta 7kk iässä ainakin postauksen mukaan. Saa nähdä milloin Nova sitten lähtee konttaamaan ihan kunnolla. Saattaahan siinä kestää pitkäänkin että hän vaan keikkuu konttausasennossa eikä liiku kunnolla kontaten, ainakin Zeldalla muistaakseni kesti useita viikkoja ellei jopa kuukausia, ennen kuin hän otti yhtään konttausaskelta. Toisaalta, Nova on jo ottanut pari niitä askelia. Ei tässä kyllä mulla ole tosiaankaan mikään kiire, mun puolesta olisi saanut möllötellä pikkuvauvana paikoillaan vielä, nyyh<3 Mutta katsotaan miten Nova etenee.

No joo, liikkeellelähdön lisäksi meillä ei ole tapahtunut muuten mitään hirvittävän mullistavaa. Aloitettiin sormiruokailu makuannoksilla silloin 5,5kk iässä, ja ollaan jatkettu ohjeiden mukaan niillä tähän 6kk ikään asti. Nyt aletaan pikkuhiljaa antaa Novan syödä sen verran kun masu vetää, eli ei enää himmailla ja anneta vaan pikku makuannoksia, jos hän itse haluaa enemmän syödä. Mutta edelleen imetän kyllä ennen ruokailua, ja hän saa käydä rinnalla ihan niin usein kuin haluaa. Nova on maistellut jo vaikka ja mitä, ja hän on tykännyt melkeinpä kaikesta mitä on maistanut. Joillekin ruuille hän irvistelee ensin mutta aina laittaa ne uudelleen suuhun, vaikka on ensin irvistänyt, hah!

Ainiin, ja tulihan hänelle toinen hammaskin, tällä kertaa ylös. Nyt on siis kaksi pikkuista hampulia siellä suussa, joilla hän saa hyvin nyhdettyä paloja sormiruuasta. Saatiin 5kk-neuvolassa rokotusten lisäksi Novalle myös oma hammasharja, jolla harjaillaan kahta hammasta aamulla ja illalla. Nova rakastaa omaa hammasharjaa kun siinä on pureskeltava varsi. Tytöt valitsivat hänelle hienon vaaleanpunaisen harjan.

Nova on edelleen ihanan iloinen ja tyytyväinen lapsi, ja aina kun nähdään uusia ihmisiä niin ekana he kysyvät Novasta että ”Onko hän aina tuollainen ilopilleri?”. Toki Novallakin on huonoja päiviä tai huonoja hetkiä päivissä joskus, mutta pääosin hän on kyllä itse aurinko joka ei turhia stressaile. Yksi huono hetki oli 5kk iässä iskenyt silmätulehdus joka vaivasi monta päivää ennen kuin lähti vasta tokalla antibioottitippa-kuurilla pois. Samaan aikaan hän teki sitä ensimmäistä hammasta, joten reilu viikko oli varsin itkuista aikaa, yksin hän ei juuri viihtynyt lattialla tai missään muuallakaan.

Onneksi oli kantoreppu, se on sellainen juttu joka meillä vie aina murheet pois. Novalla on hyvä olla siinä lähellä, ja katsella meidän puuhia ylhäältä päin. Ja silloin kun toisella on hammaskipuja tai ikävä silmätulehdus, niin ehdottomasti saa olla lähellä jos se kerran oloa helpottaa. Mä rakastan pitää Novaa kantorepussa, ihanaa kun toinen on ihan siinä lähellä. Onneksi se silmätulehdus sitten meni ohi, ja ekan hampaan jälkeen ainakin toka hammas tuli vähän helpommin läpi. Sen reilun viikon jälkeen Nova alkoi taas viihtyä lattialla tavalliseen tapaan, ja sitten alkoikin jo liikkumaan enemmän.

Puolivuotias Nova rakastaa lorukirjoja, ja myös luukkukirjoja. Hän avaa itse luukut ja kääntää itse sivua, ei välttämättä järjestyksessä mutta kääntääpä kuitenkin. Hänen lempiruokiaan ovat vadelmat, mun tekemät ”mehujäät” eli Novan omia 100% hedelmäsoseita kerrostettuna mehujäämuottiin ja pakastettuna, eri melonit, bataatti ja kaurapuuro. Nova nukkuu 3-4 päiväunet päivässä, ja öisin 12 tuntia. Yön aikana hän syö 2-4 kertaa, mutta ei edelleenkään onneksi herää tai edes avaa silmiä, hakeutuu vaan rinnalle ja jatkaa uniaan. Mä olen saanut nukkua niin hyvin yöllä että olen jopa nähnyt unia, viimeksi olin osana Sons of Anarchyn jännittäviä juonikuvioita.

Nova rakastaa olla vaippasillaan, ja hän matkustaa mielellään rattaissaan. Vaunukopan vaihto ratasistuimeen oli paras juttu ikinä, sen jälkeen meidän ei-niin-innokas-vaunuilija on matkustanut rattaisssa aina tyytyväisenä. Hän saattaa olla pitkänkin lenkin kyydissä täysin hereillä, ja vaan ihmetellä maisemia. Rattaissa hän myös nukkuu hyvin, ja turvakaukalon lisäksi rattaissa hän nukkuu kaikkein pisimpiä päiväunia.

Uskomatonta, että Nova on ollut meidän kanssa jo puoli vuotta. Me ollaan niin onnekkaita koko perhe, kun saatiin vielä tällainen lisävahvistus meidän porukkaan <3 Onnea Nova, huomenna tasan puoli vuotta! PS: ensi viikolla reissun jälkeen me aiotaan pitää Novalle pienet puolivuotiskekkerit, en malta odottaa! Reissun vuoksi tein tämän postauksenkin jo nyt, yhtä päivää etuajassa.

Ihanaa lauantai-iltaa kaikille <3


12 Responses to “Nova puoli vuotta”

 1. Laura sanoo:

  Moi! Olisi kiva lukea teidän Novan ruokailuista enemmänkin. Lähinnä, että millaisia ohjeita olette saaneet ja mistä etsit reseptejä. Ja että miten olette ruokailujen suhteen edenneet? Hurjan nopeasti on neiti lähtenyt liikkeelle! :)

 2. emzi sanoo:

  Onnea Novalle! Onpa hullua miten nopeasti tämä aika menee! :D

 3. sanni sanoo:

  söpö nova!<3 haluaisitko tehä postauksen niihin häihin liittyen? esim. miten häät meni novan kanssa + teidän hääasut?

 4. - sanoo:

  Pisti silmään tuo että nukuit niin hyvin että näit jopa unia. Itse näen unia tai muistan unet nimenomaan silloin kun nukun huonosti tai todella kevyttä unta, ilmeisesti tämä vaihtelee ihmisillä :D

  Mutta aivan ihania kuvia Novasta<3

 5. iina sanoo:

  Moi! On tosi hauska lukea näitä postauksia, kuinka Nova kehittyy (ihan siksikin, että kyseinen asia koskee tulevaa ammattiani jota opiskelen, fysioterapeutiksi). Tuntuu, että hän on aikaisessa motorisessa kehityksessä. Ties mitä hänestä vielä isompana tulee, jokin huipputason urheilija tai mikä vaan! Ihan yhtälailla myös vanhemmista tytöistänne voi tulla mitä vaan, niin symppiksen oloisia ovat ja taitavia kaikessa.

  Olen seurannut sun blogia ihan ensimmäisestä postauksesta asti, ja edelleen olet parhain bloggaaja ketä seuraan :) Mukavaa loppukesää teidän perheelle!

 6. anna sanoo:

  Minäkin näen unia tai ainakin muistan ne, kun nukun paremmin. Mulla romahti serotoniinitasot, kun vauva oli 2kk ja silloin en todellakaan muistanut unia ja jouduin nukkumaan lääkkeillä.. Mielialalääkkeet ei auttaneet, mutta tietynlainen ruokavalio auttoi

 7. mymmeli sanoo:

  Ihana Nova! <3 Pikkupikkuvauvasta on kovaa vauhtia tulossa liikkuvainen taapero.
  Meillä poika ryömi 4,5kk iässä, konttasi 5,5kk iässä, nousi tukea vasten 6kk iässä, käveli tukea vasten 7kk iässä ja lähti kävelemään 9kk iässä.
  Kiire on ollut kova :D

 8. Juulia sanoo:

  Voi mikä ihana pallero teidän vauva onkaan ❤ Kiva idea omat mehujäät! :)
  Meillä 8kk ikäinen menijä, joka varmaan saman ikäisenä nousi konttaamaan, mutta meni viikkoja ennen kuin kunnolla lähti konttaamalla eteenpäin. Välillä piti opetella nousemaan, istumaan ja kävelemään tukea vasten. :D
  Meillä on laitettu lukkoja oikestaan vain vaarallisiin kaappeihin, ettei lapset pääse. Esim. siivous- ja lääkekaapit ja veitsiä sitten nostettu laatikoista ylemmäs mihin ei ylety. Muuten meillä on esim. kukkaruukut ja kynttiläkipot (en kyllä sytytä alimpia kun lapset on hereillä) seisovan vauvankin ulottuvissa. Katsotaan vain perään ja opetetaan, ettei niitä voi / saa tiputtaa. Naurattaa ja ihmetyttää kun vieraat siirtelee ja nostelee niitä pois kun lapset menee lähemmäs…

 9. Heidi sanoo:

  Meiän mini meni konttausasentoo hytkymää joskus 5-6kk ja 7kk lähti konttaamaan, siitä pari pv nous tukea vasten ja nyt kävelee jo tukea vasten ja taaperokärryllä, 19pv tulee 8kk täyteen :)

 10. Päivi sanoo:

  Äidinmaito auttaa silmätulehduksiin. Se siis ihan parantaa tulehduksia, sellaisiakin mihin ei antibiootti meinaa tehota. Eli jos silmä lähtee punertumaan ja rähmimään, niin tuoretta maitoa esimerkiksi ruiskulla tipotellen silmään.

  Kuulostaa uskomattomalta, mutta tämä on oikeasti toiminut erittäin nopeasti ja hyvin. Mun maidolla on parannettu niin oma silmätulehdus kuin sisaruksienkin!

 11. Hetukka sanoo:

  Aivan ihania kuvia! <3

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.