Nova, meidän aikainen liikkeellelähtijä

20.08.2017

Ensin ajattelin että mä kirjoittelen sitten uusista taidoista enemmän kunhan on taas kuukausipostauksen aika, mutta eih, en mä jaksa sinne asti odottaa. Pakko se on muutama sana rustata siitä, miten kuluneen kolmen viikon aikana meidän vauva on ottanut kertaheitolla jättiläismäisiä harppauksia pötköttävästä pötköstä yhtäkkiä tyypiksi joka osaa jo vaikka mitä.

Niinkun sanoinkin, en osannut etukäteen varautua siihen että hän olisi aikainen liikkeellelähtijä, ja nämä kaikki taidot puolen vuoden iän molemmin puolin tulivat ihan yllätyksenä. Olin jotenkin ajatellut, että meidän vauvat nyt vaan on sellaisia että viihtyvät paikoillaan pidempään ja oppivat sitten vastaavasti puhumaan aikaisemmin, niinkuin Tiara ja Zelda on tehneet. Mutta ei, kyllä ne on yksilöitä ihan niinkuin kaikki vauvat oikeasti ovat.

Nova on ihan toista maata kuin isosiskonsa. Hän oppi viikkoa ennen puolivuotispäiväänsä nousemaan konttausasentoon. Seuraavalla viikolla hän alkoi liikkua nopeasti eteenpäin karhukävelyn, konttaamisen ja ryömimisen omituisen ihanalla yhdistelmällä, ja vilkuttamaan kun hänelle sanotaan hei ja vilkutetaan. Siitä seuraavalla viikolla, eli tällä viikolla, hän oppi karhukävelemään ja konttaamaan, ja muutaman päivän harjoiteltuaan nyt perjantaina sitten nousemaan ihan itsekseen kokonaan istumaan. Nyt hän nousee jo matalia esineitä vasten polvilleen seisomaan. Mitähän ensi viikko tuo tullessaan?

Vaikka olen ehkä tirauttanut muutamat hormonikyyneleet siitä kuinka mun vauva ei ole enää pieni (no onhan se, puolivuotias on ihan superpieni vielä), olen myös hurjan innoissaan näistä kaikista taidoista. Nyt isommatkin tytöt pystyvät leikkimään enemmän Novan kanssa kun hän osaa istua, ja on jotenkin mahtavaa huomata miten lapsi ymmärtää jo puhetta ja ottaa kontaktia. Aina kun Novalle sanoo hei, hän vilkuttaa. Ja hienosti tunnistaa oman nimensä jo ja kääntyy aina kohti kun häntä kutsutaan. Tosin en ole testannut että onko kyse nimen kanssa vain äänen painosta, tietty hän saattaisi reagoida myös jos sanoisi jonkin muun saman kuuloisen sanan samalla äänenpainolla. Hän myös ehdottomasti ymmärtää kaikki kehut, ja aina kehuja kuullessaan hymyilee maailman aurinkoisinta hymyä.

Liikkeellelähtö on myös vaikuttanut aavistuksen nukahtamiseen iltaisin. Siinä missä hän aiemmin nukahti mun kainaloon, nyt hän rauhoittuu nukkumaan vain sylissä, kainalossa hän ei pötköttele vaan pyörii ja hyörii ja lähtee jumppaamaan vaikka olisi kuinka väsynyt. Eli iltanukutus tapahtuu syliin nykyään, mistä sitten siirrän sänkyyn. Toisaalta taas hän on kaikesta liikkumisesta niin älyttömän väsynyt, että nukkuukin sitten kuin tukki ainakin seuraavat neljä tai viisi tuntia nukahdettuaan, siinä missä aiemmin heräili säännöllisesti ottamaan pientä maitohuikkaa alkuyöstä ihan muuten vain.

Nova on kyllä niin ihana pirteä ja iloinen kuin pieni peipponen ja hänen hymynsä valaisee oikeasti koko huoneen. Loppukevennyksenä (koska oli niin hurjan vakava postaus) pakko lisätä vielä kuva Novasta vilkuttamassa. Se on varmaan söpöin mitä olen hetkeen ottanut.

Ihanaa sunnuntai-iltaa ja parempaa uutta viikkoa kaikille <3


20 Responses to “Nova, meidän aikainen liikkeellelähtijä”

 1. äiti0611 sanoo:

  meillä poika joka syntyi kuusi viikkoa etuajassa käveli 7kuisena eli oikeasti oli silloin vasta Vähän päälle viisi kk. Tosin puhe tuli sitten vasta myöhemmin tai siis sellainen selkeä puhuminen sanoja kyllä tuli yksittäisiä aiemmin ;)

 2. Jenni sanoo:

  Voi että Nova on kasvanu! Näyttää jo niin isolta, varsinki tuossa karhunkävely-asennossa Niin kaunis lapsi

 3. J sanoo:

  Tuo viimeinen kuva, mun sydän sulaa!! ❤

 4. Milla sanoo:

  Tuo viimeinen kuva on kyllä niin söpö!! <3 loistava otos!

 5. 9kk pojan äiti sanoo:

  Ihana Nova! Meillä poika 9kk on myös sisarussarjassa ensimmäinen joka oppi hirveen aikasin liikkeelle lähön ja seisoo tukea vasten ja muutamia sekunteja ilmankin tukea. Mutta seurauksena on sitten että kuitenkaan tasapaino ei pysy vielä ihan hallinnassa ja muksahtelee tuon tuosta, mustelmilta ei voi välttyä. on se vaan ihana seurata kun lapset kehittyy vaikka haluaiskin pitää ne pikku vauvana

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Hän on kyllä <3 Vautsi, onnea uusista taidoista sinne ysikuiselle! :) Ja joo, nämä aikaiset liikkeellelähtijät on siitä pelottavia, että sitten ei ole sitä itsesuojeluvaistoa yhtään ja tasapainokaan ei ole ihan yhtä hyvä kuin vanhemmilla :/ Toivotaan että vältyttäisiin silti suuremmilta kuhmuilta sekä teillä että meillä! :)

 6. Kyllä teillä on vaan niin ihania tyttöjä. Kaikki. Meidän neiti harjoitteli konttausasentoa pari kuukautta ja lähti liikkeelle vähän myöhemmin. Hän aloitti lopulta ryömimällä, mutta malttoi ryömiä reilu viikon ennen kunnon konttasmista. Eikä kävely antanut odottaa itseään kovin kauan.
  Saa nähdä millainen tapaus tämä Baby B on.
  Onnea Novalle uusista kehitysaskelista. Kohta hän juoksee siskojensa perässä tukka hulmuten. :)

  • Iina Hyttinen sanoo:

   No niin on kyllä <3 :) Kuulostaa samalta kuin Zeldan liikkumiset, hänkin keikutteli siinä konttausasennossa pitkään ennen kuin lähti liikkeelle :) Kiitos paljon ja tsemppiä sinne odotukseen <3

 7. Äiti sanoo:

  Meillä esikoinen oppi kaikki jutut ”etu ajassa” luin sillon tietty niitä et mitä vauva seuraavana oppii. Hän nousi tukeavasten 6-7kk iässä. Ja puhuminen tuli ihan normaalisti. Kun taasen meidän kuopus pötkötteli lattialla 8kk,vähän pyörien eteni. Puhekin tuli hänellä myöhässä.

 8. Minna sanoo:

  Ihana Nova ja varsinkin tuo viimeinen vilkutuskuva!! Alkaa itseäkin hymyilyttämään :)

 9. Reetta sanoo:

  Meillä on päivälleen saman ikäinen tyttö kuin Nova,ja samoja vinkeitä on täälläkin. Kovasti opetellaan istumaan,ei varmaan montaa päivää mene että oppii kunnolla senkin taidon. Täällä mennään tuolla samaisella tekniikalla eteenpäin,eli kaikkea kolmea yhdistellen. Ihanaa syksyä teille :)

 10. Matilda sanoo:

  Meidän poika lähti kans tosi aikaisin liikkeelle. Hän oli 2,5kk kun kääntyi selältä vatsalleen, eikä todellakaan mitenkään vahingossa vaan taitoa treenattiin pitkään ja hartaasti. Poika lähti ryömimään 4,5-kuisena, minkä jälkeen alkoi harjoittelemaan heti myös konttausasentoa. Konttaamaan oppi 5,5kk iässä ja vähän ennen puolta vuotta oppi myös istumaan itse. Kun konttaaminen oli opittu, poitsu alkoi tietty harjoitella tukea vasten seisomista. Alle 8kk-ikäisenä viiletti jo taaperokärryn kanssa menemään ja siitä parin viikon kuluttua seisoi jo hyvin ilman tukea. Ensiaskeleensa ilman tukea hän otti muutaman päivän yli 9-kuisena. 10kk ikäisenä poika liikkua lähes ainoastaan kävellen. Samaan aikaan hänen vauvakaverinsa opettelivat konttaamaan. Niin ne ovat yksilöitä <3 Itse olisin mielelläni pitänyt ainokaisen pötköttelevänä pikkuvauvana pidempään, mut jäbä itse oli ihan eri mieltä. Nyt poika on 2v5kk ja edelleen motorisesti lahjakas, mutta enää sitä ei niin helposti huomaa, kavereihin verrattuna siis. Ja tosiaan puhe tuli pojalla ehkä hieman myöhemmin, vasta 1v 9kk ikäisenä alkoi puhua sanoja enemmän.

 11. Tähtijoukko sanoo:

  Oi kuinka suloisia kuvia! Ja ihana Nova! :) Meidän pieni on hieman yli 4kk ja kääntyilee koko ajan kovasti mahalleen. On se vaan ihmeellistä seurata pienen kehittymistä <3 t: https://tahtijoukko.blogspot.fi

 12. Jenni sanoo:

  Oon ennenkin näin kommentoinut, mut Nova on vaan niin kaunis lapsi ja toi viimenen kuva saa kyllä pakostikkin hymyn huulille! :D

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.