Novan neuvolakuulumiset & asiaa rokotteista

28.08.2017

Käytiin perjantaina Novan kanssa puolivuotis-neuvolassa, ja Nova esitteli koko taitorepertuaarinsa siellä. Mitoiksi saatiin 70cm (68,5cm) & 8640g (8340g). Mitat ei olleet hurjasti kasvaneet mutta neuvolan hoitaja totesi saman minkä itsekin järkeilin, että Nova on liikkunut kuluneen kuukauden aikana niin paljon, että ei ole ehtinyt paino nousemaan samaa vauhtia kuin aiemmin. Mutta hyvät mitat on edelleen, ja seuraava neuvolakäynti ihan normaalisti 8kk iässä, hyvin kasvaa kuulemma.

Samalla Nova sai rotavirusrokotteen viimeisen annoksen, jota ei viimeksi otettu, kun edessä oli parin päivän sisään pitkä automatka, joka muutenkin saattaa aiheuttaa masuvaivoja. Tästä kolmannesta annoksesta ei tosin tullut mitään vaivaa, luulen että suolistokin on jo paljon kehittyneempi nyt kuin 5kk iässä, jolloin ei vielä oltu maisteltu kiinteitä. Kaikki muut rokotteet ollaan otettu ajallaan, ja ihan ohjelman mukaan, mutta tätä tosiaan myöhästettiin kuukaudella matkan takia. Onneksi rotavirusrokotteen viimeisen annoksen voi antaa siihen asti, että vauvalla on ikää 32 viikkoa, eli melkein 8kk ikään asti. Ei meillä vielä kiire ollut siis, ja kaksi aiempaa annosta antoivat jo hyvän suojan.

Me luultavasti aikaistamme normaalisti yhden vuoden iässä annettavaa tuhkarokkorokotusta, sillä ajatuksissa siintää reissu lämpimään vielä tämän vuoden puolella. Euroopassa ja Suomessakin riehunut tuhkarokko pelottaa, ja mä en uskalla matkustaa suojaamattoman lapsen kanssa mihinkään kauemmas. Siinä ei olisi mitään järkeä. Onneksi tuhkarokkorokotteen voi antaa yli puolivuotiaalle, ja otetaankin se varmaan 8kk-neuvolan yhteydessä.

Mä koen että lapsiperhevaikuttajana mun tärkeä velvollisuuteni on tuoda esiin se, kuinka ehdottoman tärkeää lasten rokottaminen rokotusohjelman mukaan on. Meillä on kaikki lapset rokotettu ohjelman mukaan, ja rokotetaan vastaisuudessakin. Myös nyt syyskuun aikana ohjelmaan otettavat ja aloitettavat vesirokkorokotteet otetaan meidän lapsille, mikäli lapset eivät jostain kumman syystä ehdi juuri ennen niitä sairastamaan vesirokkoa muuten. Rokottaminen on jokaisen vanhemman velvollisuus useammastakin syystä. Suurimmaksi osaksi tietysti siksi että se oma lapsi pysyy terveenä, eikä kuole joko vaaralliseen sairauteen, tai tavallisena lastentautina mielletyn taudin vaaralliseen jälkitautiin.

Terveiden lasten rokottaminen on tärkeä velvollisuus kuitenkin myös siksi, että Suomessa ja maailmalla on paljon sairaita tai allergisia lapsia joita ei voi turvallisesti rokottaa. Jotta myös he välttyisivät näiltä vaarallisilta, osin jopa tappavilta ja pysyviä haittoja aiheuttavilta taudeilta, on tärkeää että rokotekattavuus on hyvä, ja kaikki terveet lapset on rokotettu ohjelman mukaan. Suomessa rokotuskattavuus on laskenut vaarallisen alhaiselle tasolle jo monessa kunnassa, mikä on pelottavaa. Myös meidän kotikunta Helsinki kuuluu näihin kuntiin, joissa rokotteiden kattavuus ei ole suositellulla tasolla.

Kun mietinkin ajatusta, että oma lapseni esimerkiksi sairastuisi tuhkarokkoon, ja sen lisäksi että itse kärsisi siitä hurjasti, hän vielä voisi aiheuttaa esimerkiksi sairauden vuoksi rokottamattoman lapsen kuoleman, mua kylmää. Kuka haluaa sellaista omalletunnolleen? En usko että kukaan. Jonkun korvaan tavalliselta, vaarattomalta lastentaudilta kuulostava tuhkarokko, laskee lukuisien muiden inhottavien oireiden lisäksi immuunipuolustusta kahdeksi vuodeksi, eli se altistaa siihen sairastuneen lapsen kaikille mahdollisille muillekin taudeille pitkään sen jälkeen. Kaksi vuotta on aika pitkä aika kerätä jokainen päiväkodissa tai koulussa kiertävä tauti itselleen, vaikka itse tuhkarokosta vähällä pääsisikin.

Netti on valitettavasti luotettavan tiedon lisäksi pullollaan propagandaa, ja valheellisia sivustoja ja tarinoita rokotteiden haitoista ja ”haitoista”. Salaliittoteorioita, tieteellisen julkaisun näköiseksi tehtyjä feikkiartikkeleita. Valitettavan moni lankeaa niihin etsiessään faktatietoa, ja ensimmäiselle sivulle klikattuaan jatkaa lukemista, ja ajautuu uskomaan että rokotteet ovat vaarallisia ja/tai tarpeettomia.

Miljoonaan kertaan on tieteellisesti kuitenkin todettu että rokotteiden hyödyt kumoavat haitat mennen tullen ja palatessa. Silti niin moni on vieraantunut siitä, millaisia ne taudit ovat joilta rokotukset meitä suojaavat, ja ajattelee että mahdolliset haittavaikutukset ovat vauvalle liian ikäviä koettavaksi että hänet kannattaisi rokottaa. Luin jo jokin aika sitten HS:n hyvän artikkelin aiheesta, ja mielestäni jokaisen joka rokotteiden tarpeellisuuden kyseenalaistaa, pitäisi lukea se. Sieltä voi jokainen katsoa miltä näyttää polion vääntämä selkäranka, ja kuinka moni vauva kuolisi hinkuyskään ilman rokotuksia, jos muuten epäilyttää.

Mun mielestä mikään muu, kuin lääkärin toteama rokotteen ottamisen estävä sairaus tai allergia, ei ole hyväksyttävä syy rokotteen ottamatta jättämiselle. En pistäisi pahitteeksi jos Suomessakin rokotteista tehtäisiin jollain tasolla pakollisia, kuten esimerkiksi Saksassa tai Italiassa. Ikävää että jotain pakkokeinoja pitää edes ajatella, kun sen pitäisi olla itsestäänselvyys että yksikään kansalliseen rokotusohjelmaan mittavan testauksen jälkeen otettu rokote ei ole turha. Rokottamatta jättäminen on heitteillejättö, ja yksinkertaisesti hengenvaarallista.

Vauvaryhmissä on aina välillä keskusteluita aiheesta, ja usein ne alkavat otsikolla ”kertokaa perusteluita miksi olette jättäneet rokotteen x tai y ottamatta” tai ”otitteko rokotteen x tai y”. On vaarallista siirtää omia ennakkoluulojaan ja valheellista tietoa eteenpäin. En usko että oma tekstini lukuisten muiden aiheesta kirjoitettujen tekstien rinnalla onnistuu kääntämään sellaisten päätä jotka ovat syvällä omien harhojensa maailmassa ja lukeneet enemmmän rokotevastaista propagandaa kuin faktatietoa. Mutta toivon että jos joku on hetkeksi kyseenalaistanut rokotteiden tarpeellisuutta ja pelännyt esimerkiksi haittavaikutuksia etukäteen, hän miettisi vielä uudelleen ja tajuaisi että ne rokotteet pitää ottaa vaikka niistä kuumetta tai pientä mahavaivaa pienelle tulisikin. On erittäin harvinaista, että niistä mitään niitä kummempaa haittavaikutusta tulee, paljon harvinaisempaa, kuin sairastua niihin tauteihin joilta rokotteet suojaavat.

Mä haastan jokaisen perhevaikuttajan kannustamaan rokotuksiin omassa kanavassaan, tämä aihe on aivan äärettömän tärkeä ja jokaisen kynnelle kykenevän tulisi kannustaa vanhempia tekemään oikea ratkaisu.

Mukavaa maanantai-iltaa kaikille <3


60 Responses to “Novan neuvolakuulumiset & asiaa rokotteista”

 1. Jonna sanoo:

  Nova on kyllä sulonen ja on kasvanu kyllä hyvin. Mun poika ei ollu 1v ees ku 8,3kg ja 75cm. Häneen verrattuna kasvaa ainaki hyvin. Meillä ku molemmat lapset on tosi pieniä. :) Ja hienoa asiaa rokotteista ja niiden tärkeydestä :)

 2. Jennie sanoo:

  Ihanaa, että uskallat puhua tärkeästä aiheesta vaikka saat varmasti tästä(kin) lokaa niskaan. Tärkeitä juttuja ja näin lääkäriopiskelijana lämmittää mieltä, kun joku uskaltaa tuoda tämän asian esille. :)

 3. Heli sanoo:

  Onpa mahtavaa tosiaan, että puhut tästä! On ihan järjetöntä, miten moni vastustaa rokotteita, luulisi sen olevan itsestäänselvyys. Vaikka no, me nykynuoret ja nykyvanhemmat emme ole nähneet, mitä rokottamattomuus aiheuttaa: mitä ovat tuhkarokkoepidemiat, miltä näyttää kurkkumätä tai polio. Hyvä, että otit asian esille, terveisiä täältäkin lääkisläiseltä :D

 4. Vilma sanoo:

  Ihanaa, että vihdoinkin joku kirjoitti näin hyvän ja faktoihin perustuvan tekstin rokotteista! Kiitos Iina, tätä oon odottanut!! Nykyään kun tuntuu, että aina saa lukea niitä ihmisten omiin mielipiteisiin perustuvia tekstejä miksi rokotteita ei kannata ottaa.
  Faktahan on se, että virus-tauteihin ei ole olemassa muuta ”parannuskeinoa”, kuin ennaltaehkäisy rokotteiden avulla. Ilman lapsesi rokottamista asetat lapsesi, ja lisäksi kaikki muut rokottamattomat henkilöt vaaraan. En pysty käsittämään, miten joku ihminen on valmis kantamaan tälläistä valintaa lapsensa terveydestä. Vanhemmat jotka eivät rokota lapsiaan tekevät mut vain niin vihaiseksi!!
  Rokotteita ei suositeltaisi, jos niistä ei olisi enemmän haittaa kuin hyötyä ja sen takia mun mielestä olisi parempi, että jotkin rokotteet olisi pakollisia, eikä valintakysymys.
  Esimerkiksi sikainfluenssa-rokotteesta johtuneet narkolepsia tapaukset olivat todella ikäviä, mutta mielummin sata narkolepsiaan sairastunutta kuin kymmeniä tuhansia kuolleita sikainfluenssan takia.

 5. T sanoo:

  Hienoa Iina! Kirjoitat tärkeää asiaa rokotteista. Koska joku voi olla todella allerginen jollekin rokotteelle tai joku sairaus saattaa estää rokotteen ottamisen, on ehdottoman tärkeää, että kaikki muut ottavat rokotteen, jolloin rokotesuoja auttaa myös niitä rokottamattomia.

 6. Noora sanoo:

  Hyvä Iina! Just tämmösiin asioihin julkisuutta pitää käyttää. Teit äärimmäisen fiksusti ja hyvä haastaa muutkin bloggaajat.

 7. Ann sanoo:

  Otatteko myös kausiroketteet influenssaa vastaan joka vuosi? Me ollaan otettu ohjelman mukaisesti kaikki muut paitsi kausirokotteet. Niitä muitahan on jo vuosia annettu ja turvalliseksi todettu, mutta entäs nuo kausiroketteet kun ne on joka vuosi eri? Onko niitä testattu perusteellisesti? Esimerkkinä sikainfluenssarokote ja sen jälkiseuraukset. Toisekseen, influenssa harvemmin on vaarallinen jossei ole vastasyntynyt. Näillä perusteilla ollaan jätetty ottamatta kausurokotteet.

  • Elina sanoo:

   Vai influenssa ei ole vaarallinen? Jännästi kuitenkin joka vuosi meidänkin teho-osastolla on hoidettavana useita hengenvaarassa olevia influenssapotilaita, jotka ovat usein perusterveitä työikäisiä. Lisäksi vaikkei tauti näin vakavana ilmenisikään, on influenssa aivan järkyttävä sairastaa lievempänäkin, eikä sitä voi edes verrata tavalliseen flunssaan. Influenssaa vähättelevät ovat poikkeuksetta ihmisiä, jotka eivät sitä ole sairastaneet tai nähneet kenenkään tutun sitä sairastavan.

   Eli ehdottomasti kyllä myös influenssarokotteille! Onneksi itsellä tulee se pakostakin otettua vuosittain työn puolesta.

   • Ann sanoo:

    Onko siellä teholla paljon myös perusterveitä lapsia influenssan takia? Olen influenssan sairastanut, muttei se itselläni ollut kovin paha koettelemus.

   • Iiris sanoo:

    Teho-osastoilla hoidetaan paljon influenssapotilaita ja olen myös itse todistanut kuinka influenssa tappaa. Eikä edes tarvitse olla vauva tai vanhus, vaan tauti voi viedä ihan terveen työikäisenkin…

  • Sonja sanoo:

   Sikainfluenssarokotetta ei kannata sekoittaa Suomen rokoteohjelmassa oleviin rokotteisiin. Kaikki, mitä ohjelmaan on otettu, on tutkittu useita vuosia, ja niiden tehosta, hyödystä ja toimivuudesta ollaan täysin varmoja. Sikainfluenssa tuli epidemiana, siihen haluttiin äkkiä vastakeino, ja näin rokote laitettiin liian aikaisin ja tutkimattomana liikkeelle. Valitettavasti moni käyttää tätä argumenttina, vaikka asia on tietenkin ihan eri.

  • mmiu sanoo:

   Influessarokotteen ”pohja” on ollut samanlainen 1970-luvulta saakka, toteaa THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek tässä Ylen jutussa: https://yle.fi/uutiset/3-8354739

   Asiallista tietoa influenssasta löytyy esim. THL:n omilta sivuilta:

   https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/rokotteet/kausi-influenssarokote

   https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/kaytannon-ohjeita/usein-kysyttya/influenssarokotuksista-kysyttya

   Totesiko Ann sinun influenssasi (jonka alemmassa kommentissasi mainitset) lääkäri vai teitkö diagnoosin itse?

  • Sini sanoo:

   Hyvä Ann. Kuten joku tuossa alempana jo totesi, kausi-influenssarokotusten pohja on joka vuosi sama, uutta rokotetta ei siis tarvitse vuosittain tehdä. Vuosittain kiertävän viruksen rakenne on aina hieman eri, siksi rokotteeseen täytyy vuosittain tehdä pieniä muutoksia. Aikoinaan sikainfluenssa ei ollut tavallinen kausi-influenssa, vaan se oli pandemia ja potentiaalisesti erittäin tappava. Rokotteessa oli myöskin tehosteainetta, jota ei kausi-influenssarokotteissa ole. Eli voi sanoa, että tavalliset kausi-influenssarokotteet ovat erittäin testattuja, kun niitä on hieman muokattuina annettu jo 70-luvulta lähtien.

   Mihin perustat tietosi ettei influenssa olisi vaarallinen kuin vastasyntyneille? Et kai siihen että sinä selvisit siitä hyvin? Juuri tuollainen ”minä olen kokenut asian näin ja voin siksi yleistää sen koskemaan kaikkia ja kaikkea” on hyvin turhauttavaa. Influenssa voi olla hyvinkin vaarallinen esimerkiksi vanhuksille ja kuten joku alempana totesikin, myös työikäisille.

   Lapsista vielä. Duodecim 2006;122(3):251-2
   (Terho Heikkinen):
   ”Arvioiden mukaan keskimäärin 20-30 % lapsista sairastuu joka talvi influenssaan, ja päiväkotilapsilla on todettu jopa 50 %:n sairastuvuuslukuja.” — ”Luonnollisena seurauksena lasten suuresta sairastuvuudesta influenssaan on se, että influenssaan liittyviä avohoidon lääkärissä käyntejä tekevät eniten lapset.” — ”Oman kaksivuotisen seurantatutkimuksemme mukaan virusviljelyllä varmistettuihin influenssoihin liittyy akuutti otiitti noin 40 %:lla alle kolmivuotiaista ja 20 %:lla 3-6-vuotiaista (Heikkinen ym. 2004).” — ”Vaikka valtaosa lasten influenssoista ja niiden komplikaatioista hoidetaan avohoidossa, osa lapsista joutuu vaikean taudinkuvan vuoksi sairaalaan. Ymmärrettävästi sairaalahoitoon päätyvät lapsistakin useimmin ne, joilla on myös jokin aiempi sairaus, mutta suurin osa kaikista sairaalaan joutuvista lapsista on aiemmin terveitä.” — ”Yleisimmät sairaalaan joutumisen syyt lapsilla ovat sepsisepäily, alahengitystietulehdus ja infektioon liittyvä astmakohtaus. Influenssa on myös yleinen kuumekouristusten syy, ja influenssan aiheuttama kurkunpäätulehdus on taudinkuvaltaan selvästi vaikeampi kuin parainfluenssavirusten aiheuttama (Peltola ym. 2002, 2003). Influenssaan liittyvät keskushermostokomplikaatiot ovat onneksi harvinaisia, mutta etenkin Japanissa on viime vuosina todettu lapsilla yhä enemmän influenssan laukaisemia enkefalopatioita (Togashi ym. 2004).”

   Influenssa tietysti tosiaan harvemmin tappaa lapsen, kun jopa 50 % lapsista sairastuu. Mutta jos sinua eivät liikuta suuri jälkitautiriski tai mahdollinen sairaalahoitoa (harvinaisemmat komplikaatiot eli sepsis, kansanomaisesti verenmyrkytys, tai keuhkokuume nyt eivät ole mitään ihan pikkujuttuja) vaativa tila, mieti ihan jo vaan kustannuksia jotka aiheutuvat kun vähintään 20 % lapsista sairastuu joka vuosi! Harvemmin siitäkään ilman lääkärissäkäyntiä selvitään. Puhumattakaan siitä, jos tarvitaan lääkkeitä tai vuodeosasto-/teho-osastohoitoa. Toki epäsuoria kustannuksia tulee ihan valtavasti lisää myös esim. vanhempien sairauslomapäivien muodossa. Ja kaikki se olisi estettävissä melko todennäköisesti rokotteella. Puhumattakaan lapsen kärsimyksestä. Minusta ihan jo vaan kansantaloudellisestakin näkökulmasta kausi-influenssarokote on erittäin suositeltavaa, toki terveydelliset seikat ovat vieläkin painavampia tekijöitä ottaa rokote.

 8. Eeva sanoo:

  Ehdottoman tärkee teksti. Mulla menee tää aihe niin tunteisiin ja puistattaa ajatus niistä, jotka jättää rokottamatta ja uhkaa samalla muiden hengen, sen takia että haluaa olla eri mieltä ja kapinoida vastaan, tai että pelkää pientä kuumetta tai flunssaa mikä voi tulla sivuoireena. Mutta niin paljon pienempi paha se on mitä tappava tauti. Hirveetä edes ajatella että jotkut jättävät rokottamatta monista syistä… Ja joillakin se on vaan semmosta kapinointia ja halua ”olla eri mieltä”…

 9. Mila sanoo:

  Hyvä kirjoitus aiheesta. Rokottaminen on ehdottoman tärkeää!

 10. Maiju sanoo:

  Kiitos Iina, täyttä asiaa tämä teksti! Meidän poika 1v3kk on saanut kaikki rokoteohjelmaan kuuluvat rokotteet ja aiotaan ottaa myös se vesirokkorokote. Pidetään huolta pienimmistä<3

 11. Krisse sanoo:

  Kommentoin todella harvoin, mutta nyt on pakko sanoa että todella hieno ja tärkeä postaus! Voi kun kaikki perheet lukisivat tämän ja faktatiedot ennen lopullisia päätöksiään rokotuksista.

 12. veramarika sanoo:

  Kiitos tärkeästä tekstistä! Ollaan otettu kaikki meijä lapsille, ja nuorimmaiselle juurikin tuo ylimääräinen rokotus 10kk iässä kun lähettiin käymään Venäjällä. Vesirokon kanssa kävi niin, että se piti laittaa ensi viikolla esikoisen 3-vuotisneuvolassa, mut poika sairastu ihan omatoimisesti vesirokkoon viime viikolla. Eikä mitää haisua mistä se sen sai. Katotaa tuleeko kuopuksellekin nyt sitten samalla..

 13. Milla sanoo:

  Mikäs rokko se on joka juurikin kannattaa nuorena sairastaa, siis lapsena kun aikuisena se on pahempi jos sairastaa ja siihen saa immuniteetin kun on kerran sen sairastanut.
  Meillä lapset on sen pienenä sairastaneet, en vaan muista sen nimeä.
  Naamassa oli punaisia paukamia yms keholla.

 14. Kiitos ajatuksia herättävästä postauksesta Iina. Lupaan ottaa haasteen vastaan ja sanoa sanasen myös rokotteista, kun vauva syntyy ja asia on meillekin ajankohtainen. Meillä rokotetaan myös rokotusohjelman mukaan ja perus influenssarokotteet otetaan myös influenssakautena. Suhtaudun varauksella ainoastaan häthätää tehtyihin rokotteisiin, joita ei ole ehditty testaamaan kunnolla (sikainfluenssa). Toivottavasti ei tulevaisuudessa tule vastaan uutta sikainfluenssan kaltaista tilannetta, jossa ottaminen ja ottamatta jättäminen on riski. Omasta puolesta on paljon helpompi päättää.
  Rokotusohjelman rokotteiden kohdalla ei onneksi tarvitse miettiä.

  • Nimetön sanoo:

   Sikainfluenssa rokotehan ei aiheuttanut muualla maailmassa narkolepsiaa, joten todennäköisesti suomalaisten geeniperimässä oli jotain, joka laukaisi osalla rokotteen saaneista narkolepsian, tai sitten suomeen tulleessa rokote-erässä oli jokin virhe.

 15. Jenni sanoo:

  Super tärkeä aihe ja itsellekin ajankohtainen kun oman vauvan laskettu aika on parin viikon päästä! Meidän vauvalle otetaan kaikki rokotteet mitä kuuluukin ja myös tuleva isä käy pian päivittämässä omat rokotteensa kun osan uusimisesta on kulunut kymmenen vuotta ja suoja on vanhentunut. Kyllä pian vastasyntyneen äitinä vähän hirvittää kun rokottamatta jätettyjä lapsia on nykyään niin paljon, että mihin sitä uskaltaa pienen kanssa lähteä ennen kolmen kuukauden ikää, jolloin vasta saa sen ensimmäisen kunnon rokotepompsin, joka suojaa jo hyvinkin monelta vaaralliselta taudilta.
  Olen samaa mieltä myös siitä, että rokotteiden pitäisi olla kaikille pakollisia, vaikka muutoin kunnioitankin ihmisen itsemääräämisoikeutta oman hoitonsa ja terveytensä suhteen. Tässä tapauksessa kyse vaan sattuu olemaan myös muiden terveydestä, kuin omasta. Laumaimmuniteetti on äärimäisen tärkeä sairaille ja allergisille lapsille, jotka eivät rokotteita voi ottaa ja näiden rokotevastaisten haihattelijoiden vuoksi se rakoilee jo pahasti.
  Kiitos hyvästä postauksesta ja toivottavasti tämä avasi jonkun rokotteita vastustavan silmiä edes hieman!

 16. Nora sanoo:

  Todella hyvä teksti ja todella tärkeää asiaa rokotteista, osaat niin hyvin kirjoittaa asiasta kuin asiasta, ihana oli lukea taas kerran sun kirjoittama postaus ♡ Meillä on nyt 5kk ikäinen poika ja jo raskauden aikana mieheni kanssa päätettiin, että otetaan ihan jokainen rokote rokotusohjelman mukaisesti, enkä ole päätöstä kertaakaan katunut. Olen samaa mieltä rokotteiden tärkeydestä! Pakko lisätä vielä että, teijän Nova on kyllä niin valoittavan suloinen ja hän on upeasti kehittynyt ♡

 17. Aliash sanoo:

  Tärkeä aihe kertakaikkiaan!
  Me ollaan myös otettu kaikki rokotteet lapsillemme, mutta minulla on ystävä, joka ei ole rokotteita lapsilleen ottanut. Olen ihmetellyt kovasti hänen kantaansa rokotteisiin, enkä voi ymmärtää sitä ollenkaan. Ikävä kyllä pelkään pahoin, että joitain hurahtaneita ei vaan saa käännytetyksi, mutta niin hyvä teksti kyllä sinulta, että muutama ”järkevämpi” hurahtanut saattaa muuttaa mielensä rokotteista tämän vuoksi.

 18. Nelli sanoo:

  Todella hyvä postaus! Oon sun kanssa ihan samoilla linjoilla. Kiitos, että otit tärkeän asian esiin.

 19. helmia sanoo:

  Just varmaan eilen mietin että kirjottasitpa/kirjoitatkohan tästä. Rokote asiat kun on ajankohtaisia myös täällä,kun eletään tätä toisen lapsen vauva vuotta jolloin niitä rokotuksia tulee paljon:) Komppaan kyllä niin täysin sua. Tosin vesirokkorokotteelle ei meillä enää ole hyötyä kun just esikoinen siitä parantunut viikko sitten ja nyt puolvuotiaalla parhaillaan päällä se. Yks näkökulma on myös terveydenhuollon henkilökunnan suhtautuminen rokotteisiin. Usein kuulee th:n vähän varovasti kyselleen josko kaikki rokotteet otetaan vai ei ja vähän epävarmasti tarjonneen rokotteita. Ehkä tämä nykyinen rokotevastaisuus on vähän muuttanut niidenkin uskallusta kertoa näistä rokotteista ja eivät enää uskalla olettaa että kaikki ottavat rokotteet. Kuitenkin mun mielestä th:n velvollisuus ois kehoittaa ottaa rokotteet ja kertoa aina vaan uudelleen ja uudelleen että mitä hyötyä niistä on ja miltä ne suojelee. Monille kun rokotteet voi olla vaan litania nimiä joiden merkitystä ei edes tiedä,joten on helppo jonkun kaverin kehotuksesta sanoa että en ota lapselleni rokotteita. Vastuuttomuutta on myös se että jos lapsi ei lapsuutensa aikana tule käymään ulkomailla niin todennäköisesti sinne joskus isompana menee, joten mitenkäs sitten, mille kaikelle onkaan altis jos ei mitään rokotteita lapsena ole saanut.. kilometrikommentti, mutta on tää on niin tärkee aihe!!

 20. Laura sanoo:

  Ihanaa että puhuit tästä asiasta näin fiksun, jämptin, suoran ja hyvin jäsennellyn kirjoituksen avulla. Kiitos!
  Onneksi nykypäivänä myös media on ottanut hieman vastuullisena otetta rokotusten puolestapuhujana, eikä positiivissävytteisiä kokemustekstejä rokotusvastaisuudesta ole enää näkynyt juurikaan esim. lapsiperhelehdissä.

  Olen sairaanhoitajaopiskelija ja erikoistun lasten sairaanhoitoon. En ole onneksi (vielä) törmännyt lapsiin jotka olisivat suoraan sairastuneet rokottamattomuuden seurauksena, rokotusvastaisia perheitä ja heidän rokottamattomia lapsiaan olen kyllä tavannut.
  Hyvin hyvin sairaita vauvoja ja lapsia on tullut kuitenkin infektio-osastolla hoidettua, ja on hurjaa nähdä miten hirvittävän suojaton ja sairas pieni heiveröinen lapsi voi olla, ja miten nopeasti hänen tilansa voi laskea erittäin aggressiivisista hoidoista huolimatta. Lapset toipuvat usein ihmeen nopeasti mutta voivat olla myös hyvin kipeitä, ja sairastuminen saattaa helposti jättää kehittyvään ihmisalkuun pysyvän jäljen. Erityisesti pienet vauvat ovat sairastuessaan hetkittäin hyvin heikoilla.
  Siksi juurikin olisi aivan ensiarvoisen tärkeää että pyrittäisiin ehkäisemään kaikin tavoin kaikki se ylimääräinen tuska ja kärsimys mitä ehkäistävissä on, kun meillä länsimaissa on siihen näinkin upea terveydenhuollon tarjoama mahdollisuus olemassa ihan jokaikiselle. On todellakin velvollisuus rokotuttaa lapsensa heidän itsensä ja myös muiden puolesta.

 21. nimetoenano sanoo:

  mun mielestä aika naurettavaa ettet julkaise asiallista rokote-vastaista kommenttiani,joka myös kertoi punkkirokotteen jälkiseuraamuksista. oliks tää maksettu postaus johon ei saa muuta ku rokote-puolestapuhujat kirjottaa.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Tämä postaus on ihan väärä paikka ”asialliselle rokotevastaiselle kommentille”. Mä en julkaise yhtäkään kommenttia joka on samaa tasoa niiden kirjoitusten kanssa, joista tässä tekstissä juuri varoitan ihmisiä.

 22. Nimetön sanoo:

  Sen lisäksi, että lapset rokotetaan ohjelman mukaan (niin kuin suurin osa lapsista onneksi vielä rokotetaankin) pitäisi myös aikuisten muistaa pitää omat rokotuksensa ajan tasalla.
  Tiedätkö, milloin sinut on viimeksi rokotettu?

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Todella hyvä pointti! Mä tiedän kyllä, juuri uusin tänä keväänä jäykkäkouristusrokotteeni kun se oli mennyt vanhaksi, muut on ajantasalla! :) On ihan yhtä tärkeää että aikuiset huolehtivat omista rokotuksistaan! :)

 23. Henna sanoo:

  Hyvä Iina! Ihan mahtavaa! Arvostan tosi paljon, että kirjotit tästä. :) siteeraan isoveljeäni, joka kirjoitti mulle kirjeen kun olin vauva ja hän 7-vuotias. ”Jatka samaan tahtiin.” :D

 24. Inkeri sanoo:

  Asiallinen ja kaunistelematon teksti, tää tuntuu olevan ikuinen aihe. Mut on itse rokotettu pienenä ihan normaalisti, mutta on tullut rokotuksista aina myös tosi kipeäksi. Enemmän puollan toki, että pitää rokottaa, koska kuten sanoit, ympärillä voi olla muita heikompia. Mietityttää kuitenkin miten pitkälle tässä aiotaan mennä, kuten juuri esim vesirokkorokote. Itse sain myös teininä hätäisen äkkiä sikainfluenssarokotteen, koska olin ”riskiryhmää” joskus olleiden astmaoireiden takia ja äiti oli omantunnon tuskissa vuosia koska oli antanut tähän suostumuksen. Luojan kiitos en saanut mitään narkolepsiaa, mutta kyllä se tuntui suuremmalta uhalta kuin influenssa ja siinä kohtaa olisin toivonut että eutanasia olisi jo laillinen. Tiedän, että influenssaan kuolee ihmisiä, mutta hyväksyn myös vähän sitä, että se on luonnonvalintaa ja kaikkea ei voida estää tai tekohengittää tätä ihmiskuntaa loputtomiin. Sanotaanko et vähän kyseenalaistan välillä lääketiedettä, vaikka toki siitä saa täällä pohjolassa olla huippukiitollinen. Foliohatuttaa vaan välillä kun jossain on kuitenkin joku jolla on kaikki rutot purkissa ja jollain syöpälääke takataskussa. Nyt lopetan, pahoittelut sekavuudesta mut herätti ajatuksia niin kuin hyvän tekstin pitääkin! Blogis on lemppari

  • Sini sanoo:

   Hei Inkeri!

   Mitä tarkoitat tällä: ”Mietityttää kuitenkin miten pitkälle tässä aiotaan mennä, kuten juuri esim vesirokkorokote.” Tarkoitatko, että lasten on hyvä sairastaa jotakin tauteja? Vaikka vesirokko onnistuttaisiin saamaan marginaaliseksi taudiksi Suomessa, voin vakuuttaa, että tavallisia flunssia ja korvatulehduksia vielä riittää eivätkä lapset pääse nauttimaan liiasta terveydestä! Vesirokko on useimmilla lapsilla ikävä ja epämiellyttävä tauti. Ei ole mitään syytä, miksi lapsen tulisi kärsiä siitä noin viikko. Aiemmin lapsena sairastamista on puoltanut se, että on parempi saada virus lapsena kuin aikuisena, sillä aikuisena sairastettu vesirokko on ärhäkämpi ja vaatii useammin sairaalahoitoa. Raskaana olevilla tauti on erityisen vaarallinen (raskauden vaiheesta riippuen myös sikiölle). Mutta mikäli rokote saadaan käyttöön riittävällä kattavuudella, eivät lapset enää sairastuisi ja suoja jatkuisi aikuisiälle. Sairastettu vesirokkovirus voi myös jäädä elimistöön ikään kuin piiloon vuosikymmeniksi ja uudelleenaktivoitua sopivan tilaisuuden tullen. Tällöin seurauksena voi olla kivulias vyöruusu (kannattaa googlata kuvat) tai aivokalvontulehdus (vesirokkovirus on yksi aiheuttajista, toki muutkin virukset ja bakteerit aiheuttavat aivokalvontulehdusta). Näistäkin päästäisiin melko hyvin eroon rokotteen avulla. Terveysaspektit unohtaen on rokotteen ottaminen myös säästöä yhteiskunnalle, kun sairaalahoitojaksot, lääkitykset ja poissaolot työpaikoilta vähenevät. En ymmärrä ollenkaan asennetta, että jotkut taudit olisi hyvä sairastaa ja niiden ehkäiseminen olisi ”liian pitkälle menemistä”. Jos siis ymmärsin viestisi oikein ja tarkoitit tätä. Omien kokemusten yleistäminen koskemaan kaikkia on erityisen typerää: jos olet itse sairastanut vesirokon lapsena ja et juuri muista siitä mitään ja samanlaista on ollut myös lähipiirissä, olet kovin huono puhumaan niiden puolesta jotka vaikkapa saavat kivuliaan vyöruusun tai jotka sairastuvat vasta aikuisina ja tarvitsevat sairaalahoitoa.

   Loppukirjoituksestasi sen verran, että lääketiede, kuten muutkin tieteet, ovat juurikin kyseenalaistamista. Mutta tutkitun tiedon kumoamiseen eivät riitä oma ”minusta tuntuu” tai ”minä koin asian näin”. Narkolepsia on kamala tauti, mutta niin on tuhansien ihmisien kuolemakin. Rokote itsessään ei kenellekään nykytiedon valossa narkolepsiaa kehittänyt, vaan alttius sille oli ihmisessä jo valmiina. Narkolepsian ilmaantuvuus oli rokotetuilla aikuisilla 1/100 000 ja lapsilla ja nuorilla 6/100 000 eli kovin suuri riski ei sinunkaan kohdallasi ollut.

   En tiedä sinusta sen enempää, mutta todennäköisesti olet melko terve ja immuunipuolustuksesi on normaali (ei esimerkiksi syöpää tai muuta tilaa joka heikentäisi sitä). Silloin on helpompi mietiskellä luonnonvalintaa ja sitä että ehkä olisi ok jos osa ihmisistä kuolisi johonkin influenssaan, kun tiedät että sairastuttuasi elimistösi pystyisi lääketieteen avulla melko hyvin taistelemaan taudinaiheuttajia vastaan. Kaikilla tilanne ei kuitenkaan ole niin hyvä, vaan he ovat riippuvaisia muiden ylläpitämästä laumasuojasta, ja sairastuttuaan oma elimistö ei pystyisikään taudinaiheuttajia tappamaan edes lääketieteen avulla. Perustelepa mahdollinen rokottamattajättämispäätöksesi heille sillä, että luonnonvalintaa vain tämäkin. Olen melko varma, että mikäli oma henkesi olisi oikeasti kyseessä, ottaisit kaiken lääketieteen tarjoaman avun vastaan ja luonnonvalintapohdiskelu saisi jäädä syrjään.

 25. Emilia sanoo:

  Kiitos, että otit esille tämän erittäin tärkeän asian!! Terkuin: kahden pienen tytön äiti (ja lääkäri)
  P.S. Kiitos muutenkin hauskasta blogista, mun nuorempi lapsi pian 5 kk vanha, eli paljon ajankohtaista asiaa on ollut viime aikoina :)

 26. Meidänkin neidillä oli eilen puolivuotisneuvola (7800g ja 71cm). Otettiin juurikin tuo tuhkarokkorokotus, koska ollaan lähdössä kolmen viikon päästä reissuun. On tosi hienoa, että teit postauksen tästä aiheesta, olen itsekin sivunnut sitä usein blogissani, eikä rokotusten tärkeyttä voi kyllin korostaa. Meidän lähipiiristä löytyy rokotevastaisuutta ja se on kyllä hirvittävää. Olen kuullut myös tapauksista, joissa lääkäri on tehnyt lastensuojeluilmoituksen rokottamattomasta lapsesta, joten tosiaan asian kanssa ei ole leikkiminen.

 27. Ee sanoo:

  Tärkeä aihe, kiitos, että kirjoitit! Toivottavasti tämä saa monen miettimään asiaa muunkin kuin rokotuksen oireiden kannalta. Minun lähipiirissäni tuntuu olevan muotia tehdä oman pään mukaan ja ottaa sitä ja tätä muttei tota, ja aloittaa ohjelmat myöhemmin, ”sitten kun vauva ei ole enää niin herkkä”. Enitenhän juuri se kaikkein herkin ja pienin vauva sitä suojaa tarvitsee :) on tämä ollut jo pidempäänkin muodissa, tiedän monta itseni ikäistä joiden äidit 80-90 -luvuilla ovat noudattaneet omaa kaavansa näissä jutuissa. Toivotaan, että rokottamattomuus vähenisi ja ihmiset osaisivat keskittyä oikeisiin asioihin näitä miettiessään !

 28. K sanoo:

  Tosi hienoa, että teit tästäkin postauksen. Tosi tärkeä aihe! Vähän väliä saa pyöritellä silmiä, kun jossain tulee vastaan, että tuore äiti päättää olla rokottamatta lastaan, koska rokotteet on myrkkyä ja vaarallisia ihmisille. Kuitenkaan suurimmalla osalla ei ole pienintäkään hajua, kuinka monta kuolemantapausta vältetään juurikin näillä super pienillä ja nopeilla teoilla. Eikä edes vaan siksi ettei itse, tai ettei oma lapsi sairastu, vaan ettei sitten tartuta mitään tappavia tauteja muihin.

  Täytyy tosin sanoa, että mulla on menny maku näihin flunssarokotteisiin. Useampana vuonna olen itse sen ottanut, koska kuulun riskiryhmään. Mutta joka ikisenä vuonna 3-4kk rokotuksesta mä saan ihan kauhean räkätaudin, joka tänä keväänä meni influenssan puolelle, vieden mut petipotilaaksi yli viikoksi. En oo varmaan ikinä ollut niin kipeä kun silloin. Kyllä mä aion jatkossakin pitää huolta rokotuksista, vaikka tuntuukin ettei ainakaan tästä jälkimmäisestä ole mun kohdalla ollut mitään apua :D

  • T sanoo:

   Tähän influenssarokotteeseen pieni maininta, koska se tuntuu saavan paljon kritiikkiä.

   Sehän ei kuulu normaaliin rokotusohjelmaan, eli sen jokainen voi ”enemmän” päättää ottaako vaiko ei.

   Mutta pitää ymmärtää esimerkiksi tuhkarokon/jäykkäkouristuksen ero vs. influenssa. Ensimmäiset ovat muuttumattomia viruksia, joiden rokotetta on kehitelty ja annettu jo ikuisuuksia. Kun taas influenssaviruksen muoto muuttuu joka vuosi, siinä on useita viruksia eri koostumuksilla. Eli oikeasti siitä ei vaan saada niin tehokasta, se muuntuu joka vuosi.
   Oikeastaan ko. rokote pitäisi kehittää vasta siinä vaiheessa kun nähdään mikä virus jyllää ko. talvena, mutta dilloin koko rokotteen antaminen on suurimmaksi osaksi jo myöhäistä.

   Influenssarokotteesta ja mpr-rokotteesta on mielestäni turha puhua samassa kohtaa.

   • Tiks sanoo:

    Pakko kommentoida tähän perään, kun se influenssarokotus tosiaan saa aivan liikaa kritiikkiä…

    Influenssarokotus kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan. Influenssarokotus tarjotaan ilmaiseksi 6kk-3v lapsille, kaikille riskiryhmään kuuluville ja yli 65-vuotiaille. Edellisenä vuonna (vai oliko se jo sitä edellisenä) 2-vuotiaille tarjottiin rokote nenäsumutteena. Influenssarokotuksen ottaminen on samaan tapaan jokaisen oma päätös kuin muidenkin kansallisen rokotusohjelman rokotusten, mutta yhtä lailla sitä suositellaan, ei se muuten rokotusohjelmassa olisi.

    Se miksi teho on useimmiten muihin rokotuksiin nähden heikompi, johtuu nimenomaan influenssaviruksen nopeasta muuntautumiskyvystä. Eri viruksia kiertää samaan aikaan ja kiertävät viruksen vaihtuvat vuosittain. Rokotteeseen valittavat virustyypit täytyy käytännössä ennustaa ja kaikkihan sen tietävät, että kun sitä kristallipalloa ei ole, ennustus voi mennä vähän mönkään. Joka vuosi influenssarokotteesta on kuitenkin jotain tehoa ollut, osa rokotetuista hyötyy ja rokotteen ottaneet sairastavat todennäköisemmin huomattavasti lievemmän taudin ja jälkitautien riski myös vähenee.

    Inhoan influenssarokotuksen nimittämistä flunssapiikiksi, kyse kun on eri taudista. Flunssaviruksia on vaikka kuinka paljon erilaisia, sen nuhakuumeen voi saada aivan yhtä hyvin, vaikka influenssarokotuksen olisi ottanut. Influenssarokotteesta ei influenssaa tai flunssaa voi saada, se kun ei sisällä mitään elävää (tosin nenäsumute sisältää eläviä influenssaviruksia, jotka on heikennetty). Influenssarokotuksen jälkeen n. 1vko kuluttua voi saada lieviä flunssan oireita ja lämmönnousua. Tällöinkään ei ole todelliseen tautiin sairastunut, vastustuskyky vain reagoi, eikä toisia voi tartuttaa. On tosin mahdollista saada influenssa heti rokotuksen jälkeen ihan muualta, vastustuskyky kun kehittyy vasta 2vko kuluessa rokotuksen jälkeen.

    Anteeksi kilometrikommentti, nämä asiat menevät itsellä herkästi tunteisiin, kun niin paljon aivan väärää tietoa on liikkeellä ja myös omassa ammattikunnassa liikkuu aivan liikaa näitä ”mielipiteitä”. Lisää luotettavaa tietoa voi lukea THL:n sivuilta.

    T: Terkkari

 29. Iina sanoo:

  Tää oli hyvä teksti! Tosi paljon oon itse asiaa pohtinut ja miettinyt, mitä rokotuksia annan lapselle laittaa.. Missä menee bisneksen raja rokotusten suhteen.. Esimerkiksi vesirokko on niin vaaraton tauti pienellä lapsella , että kannattaako sitä vastaan rokottaa, kun kuitenkin on tervettä jotakin tauteja käydä läpi.. Ja kun valitettavasti rokotteet on nykyään aika hurja bisnes.. Siksihän niitä koko ajan keksitään lisää.. Minulla on monta läheistä ketkä on saanut todella vakavat oireet sikapiikistä, niin kyllä tätä asiaa joutuu todella pohtimaan. Tottakai esim jäykkäkouristusrokote on ehdoton, eikä sitä edes mieti.. Ihan vain ajatuksia. hyvä että monilla on selvät sävelet niiden suhteen. Itselläni niin ristiriitaiset ajatukset. Paljon hyvää, paljon myös huonoa. Kukin valitkoon omalle kohdalleen sen pienemmän pahan..

 30. Satu sanoo:

  Hyvä kirjoitus tärkeästä aiheesta niin kuin moni tässä on jo maininnutkin. Olen täysin rokotemyönteinen enkä oikeastaan koskaan ole nähnyt edes muuta vaihtoehtoa, kuin rokottaa myös lapseni rokotusohjelman mukaisesti. Mutta sitten tuli pieni mutta… Kuopukseni oli pienestä pitäen todella vatsa vaivainen ja ensimmäisen rota-rokotteen jälkeen elämämme olikin todella vaikeaa. Itkua, kouristuksua, ripulia. Tätä kesti noin viikon ja ajattelin, että ehkä toisella kerralla on jo helpompaa. Eipä ollut. Pahemmaksi meni ja pilkuisemme ei enää nukkunut kuin lyhyissä pätkissä ja heräsi kouristellen. Kolmen viikon tuskien taival :( Neuvolassa olisivat tästäkin huolimatta halunneet antaa kolmannenkin tehosteen, mutta tässä kohtaa äidinvaistot puhalsivat pelin poikki. Hakeuduin keskustelemaan lastenlääkärin kanssa, joka puolsi kantaani jättää kolmas tehoste pois, vaikka tässä kohtaa ei mitään varsinaista syytä voimakkaalle oireilulle/haittavaikutuksille ollut. Myöhemmin syyksi selvisi, että lapsella on voimakas maitoallergia, joka osaltaan oli saanut suoliston heikkoon kuntoon. Summa summarum haluan siis tällä sanoa, että pakkokeinoja en kannata rokottamisessakaan. Vanhempien valistaminen sen sijaan on tärkeää.

  • Anna sanoo:

   Teidän kokemuksen kohdalla ei mielestäni missään nimessä ole kyse rokotevastaisuudesta –lapsihan oli allerginen! Tuohan nimenomaan muistuttaa, miksi rokote on tärkeä ottaa kun terveyden puolesta voi. Tärkeimpiä syitä lamaimmuniteetin vaalimiselle on niiden suojelu, joita ei olla voitu rokottaa esimerkiksi allergian takia.

 31. V sanoo:

  Tosi hienoa, että kirjoitit tästä! Kamalaa ajatella, että Suomen kaltaisessa valtiossa, jossa terveydenhuolto on kehittynyttä, on alkanut esiintyä uudelleen näitä kertaalleen hävitettyjä sairauksia. Rokottaminen olisi tosiaan varmistettava. Uskomatonta, että tällaisesta asiasta pitää tehdä pakko. En ymmärrä, miten joku voi riskeerata omien ja toisten lasten terveyden!

 32. AnnaEl sanoo:

  Hienoa, että tartuit tähän aiheeseen! Tuntuu ihan älyttömältä, miten jotkut vanhemmat voivat toimia niin vastuuttomasti ja olla rokottamatta lapsiaan. On hyvä suhtautua asioihin kriittisesti, mutta tässä asiassa ei vaan voi ymmärtää, miksi jotkut haluavat riskeerata niin oman kuin muidenkin lasten terveyden. Pistää niin vihaiseksi. Ehkä pakolliset rokotteet olisi hyvä juttu.

 33. Pikkumyy sanoo:

  Hyvää nimipäivää Iina

 34. Tiivi sanoo:

  Hyviä pointteja.
  Silti mielestäni rokotekriittisyydessä (huom kriittisyys, ei kielteisyys) ei ole mitään väärää. Päinvastoin. On hyvä tietää mitä pistetään ja miksi, millaisella aikataululla jne. Kuinka moni rokotteiden otajista esim tietää mitä vastaan pneumokokki rokote tai mpr on?
  Me ehdottomasti otamme lapsellemme kaikki vaarallisten tautien rokotteet, joista ei tulisi mieleenkään kieltäytyä. Mutta pneumokokki jätetään pois. Olen perehtynyt aiheeseen ja olen tullut siihen tulokseen, että otamme sen myöhemmin, jos infektioita (esim korva) alkaa meillä jylläämään.

  Todella tärkeä aihe. Hienoa että kirjoitat siitä.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Tottakai on hyvä tietää mitä rokotteet tekevät ja miksi, rokotetietoisuus on mielestäni hyvä termi, aina kannattaa ottaa asioista selvää. Mutta rokotekriittisyys ja rokotekielteisyys on vaarallista.

   Mä en ikinä jättäisi pneumokokkirokotetta ottamatta, sillä se suojaa hengenvaaralliselta aivokalvontulehdukselta ja verenmyrkytykseltä muiden tautien lisäksi, ja itse keuhkokuumeen sairastaneena en myöskään ikinä haluaisi yhtä ikävää tautia omille lapsilleni. Pneumokokkitautien jälkitaudit voivat aiheuttaa vakavia pysyviä terveyshaittoja, ja tosiaan nuo vakavammat taudit voivat johtaa kuolemaan. Pneumokokin pois jättäminen on ihan yhtä vaarallista kuin muidenkin rokotteiden pois jättäminen, ja sen kattavuuden laskeminen aiheuttaa vaaraa allergisille ja sairaille joita ei voi rokottaa. Toivottavasti sinäkin tulisit toisiin ajatuksiin ja tekisit järkevän ratkaisun, etkä asettaisi omaa lastasi ja muita siinä sivussa vaaraan.

   • Anonyymi sanoo:

    Tuttavani lapsi kuoli nelikuisena verenmyrkytykseen, jota seurasi aivokalvontulehdus. Että ei tosiaankaan ole leikin asioita nämä rokotukset.

   • Liisa sanoo:

    Meillä sairastui rokotteesta huolimatta kaksi vuotiaana keuhkokuumeeseen :( Ilman rokotusta ei taatusti olisi selvinnyt siitä melko vähällä.
    Ei tulisi mieleenkään jättää rokottamatta, ihmiset ei vaan tajua, että ne jälkitaudit on niitä jotka vie todella huonoon kuntoon!

 35. Mminttu sanoo:

  Hyvä, kun kirjoitit rokotteista. Itse kaipaisin rokotteista enemmän tietoa. Kun rokotteet tuli ajankohtaisiksi neuvolassa lapselleni kysyin niistä enemmän tietoa. Neuvolassa käskettiin kääntyä netin ihmeellisen maailmaan, jossa tosiaan on hyvin ääripääntietoja: joko hyvin positiivista tai hyvin negatiivista. Itse kaipaisin enemmän tieteellistä faktaa jota valitettavasti on hyvin hankalaa saada. Väitän, että juuri siksi näissä rokoteasioissa mennään nykyään niin mutufiiliksillä kun puolueeton tieto on kiven alla. Itse suhtautuisin rokotteisiin epäilevän myönteisesti kunnes toisin todistetaan ja ehdottomasti lisää tietoa neuvoloihin!

 36. Sussu sanoo:

  Moi!
  Hyvä ja ajankohtainen kirjoitus. Meillä on edetty tytön kanssa normaalisti rokoteohjelman mukaisesti. Yhdestäkään rokotteesta ei ole tullut oireita, paitsi MPR, josta tuli aika rajut oireet. Ajattelen kuitenkin asian niin, että jos lapsi reagoi rokotteeseen noin voimakkaasti, miten hän olisi reagoinut itse sairauksiin? Ehkä tämä on pienempi paha. Olemme siis matkustamassa alueelle, missä noita sairauksia todella esiintyy.

  Itseäni harmitti se, ettei neuvolasta anneta kunnolla rokotteista tietoa. Kysymällä sain nihkeästi tiedot, mitä rokotteita tullaan lapselleni antaamaan suostumuksellani. Mitään lisätietoa ei herunut, piti itse selvitellä netistä. Ongelma vaan on se, kun menet netistä kaivamaan tietoa, törmäät aika raflaaviin ja jopa valheellisiin tietoihin. Siksi olisi mielestäni parempi, että neuvola jakaisi jonkin lappusen, missä olisi tiedot rokotteista, miksi ne olisi tärkeä ottaa ja toisaalta, mitä riskejä niissä on.☺

 37. Lääketieteen kandi sanoo:

  Ihanaa kun puhut rokotusten tärkeydestä. Puolustajia todella tarvitaan, vastapuoli kun on niin kovin äänekäs!

 38. Henna sanoo:

  Huippu teksti Iina! Juuri tätä blogi on parhaimmillaan – Viihdyttävä, visuaalisesti kaunis sekä kantaa ottava. Voin allekirjoittaa joka sanan postauksesta. Toivottavasti tämä teksti avaa edes yhden rokotusvastaisen silmät. Kiitos Iina!

 39. Hemuli sanoo:

  Hyvää keskustelua rokotteista!
  Mielestäni on hyvä, että vesirokkoa vastaan aletaan rokottamaan. Meidän lapset eivät niitä (ikävä kyllä) tule saamaan. Esikoinen sai vesirokon jostakin kesällä ja tartutti taudin kahteen pikkusiskoonsa (2,5v ja 6kk). Keskimmäisellä vesirokko meni toisen silmän sisälle yrittäen tehdä tuhojaan. Onneksi tämä tuli puhuvalle lapselle, joka osasi mainita valoarkuudesta. Kiireesti lähdimme silmälääkäriin ( silmälääkäri pystyy vain tämän toteamaan)joka määräsi kovat hoidot päälle ja silmä saatiin pelastettua. Tämä oli näitä erittäin harvinaisia tapauksia, mutta vieläkin puistattaa ajatus, jos tämä olisi tapahtunut 6kk vauvalle eikä hän olisi pystynyt silmäoireistaan puhumaan.

 40. Sannak sanoo:

  Tärkeä aihe! En voi käsittää ihmisiä, jotka eivät rokota ja kommemtti on tyyliin ”koska ei niitä sairauksia ole” no miksiköhän ei ole tai ainakin vähenemässä?

  Itse olen hoitanut pienen pientä vauvaa osastolla, joka sairastui rotavirukseen. Hän oli niin huonossa kunnossa 4päivää.. en koskaan ikinä haluaisi lapselleni sellaista kuntoa. Vauva, joka ei jaksa itkeä kun kanyylia laitetaan päähän.

  Jälkitaudit etenkin voivat olla vaarallisia. Mutta tottakai kriittinenkin saa olla. Että omalle lapselle ei anneta pistää ihan sitä sun tätä. Mutta rokoteohjelman rokotteet on omasta mielestä ainakin turvallisia ja jokaisen tulisi ne ottaa.

 41. Tuuli sanoo:

  Hyvä, että kirjoitat tästä tärkeästä aiheesta!

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.