Nova 7 kuukautta

06.09.2017

Ja sinne se kuukausi taas meni, apua! Tässä kuussa olen saanut kuulla kyllä äitinä sellaisia kommentteja, että en ole ikinä ennen kuullut. ”Onpa hassua kun noin pieni vauva jo seisoo, ei vauvojen kuulu seistä”, ”Niin ristiriitaista kun hän on niin pienen vauvan näköinen mutta liikkuu kuin isommat kaverit”, ”Ei meillä ole kenkiä noin pieneen jalkaan”. Niin, ollaan tosiaan etsitty Novalle kenkiä, koon 17 jalkaan, joilla hän voisi seisoa ja ottaa askelia tukea vasten myös ulkona.

Nova on jatkanut kiireistä liikkeellelähtöä tässä kuussa, ja 5kk iässä opitusta konttausasennosta on edetty jo pitkälle. Tämä kaikki tuntuu musta edelleen kovin hassulta, kun olen aina ollut se äiti joka katselee kun toisten vauvat liikkuu jo hurjaa tahtia ja omat vaan köllöttelee paikoillaan ja juttelee kuin ruuneperit. Nyt siis toisin päin. Nova ei hirveästi juttele, mutta välillä hän kiljuu, sihisee ja murisee, ja osaa hän sanoa ”hei” samalla kun vilkuttaa, ja ”jee” samalla kun hän taputtaa. No mutta, juttelulle tässä ei ole vielä mikään kiire. Sitä odotan vaan innolla että sanooko Nova ensin isi vai äiti, vai kenties mamma tai pappa.

Nova konttaa sujuvasti ympäri kämppää, ja nousee tukea vasten taitavasti polvilleen, ja myös seisaalleen, sekä menee istumaan itse. Seisoma-asento ei ole aina ihan niin tukeva kuin polviseisonta, ja siitä lähtee helposti horjahtamaan aina välillä, eli silmät saa olla selässäkin. Horjahtelusta huolimatta tämä 7kk ikäisen olemattomalla itsesuojeluvaistolla varustettu tyyppi ottaa myös askelia tukea vasten, etenkin silloin kuin pienen matkan päässä on jotain tavoittelemisen arvoista kuten kaukosäädin, meikkipussi tai ikkuna josta voi tuijotella autoja. Istuma-asennosta hän ei ole onneksi kaatunut sen jälkeen kun oppi siihen itse menemään.

Uusi juttu on äidin perässä konttaaminen ja jalassa roikkuminen tai sitä vasten nouseminen. Huomaa selkeästi, että liikkeellelähtö, ja sen huomaaminen että hän on oma äidistä irrallinen yksikkönsä, on tuonut jonkinlaista eroahdistusta. Hermo menee jos äiti katoaa näkyvistä, vaikka hän muuten hyvin lattialla ja itsekseen viihtyykin. Äidin ei tarvitse koko ajan leikkiä mukana, mutta näkyvissä pitää pysytellä. Jos Nova on vaikka olkkarissa ja mä menen keittiöön keittämään kahvia, niin hyvin nopeasti alkaa läpsytys kuulumaan kun hän konttaa mun perään ja tulee ottamaan mua jalasta kiinni.

Viimeisen kuukauden aikana hän on alkanut aivan eri tavalla kiinnostumaan sisaruksistaan ja viihtymään heidän kanssaan. Aiemminkin hän toki on ihaillen katsellut siskojaan, mutta nyt hän osaa itse hakeutua heidän luokseen, eikä kaikki ole sen varassa, että isommat tytöt menevät hänen luokseen. Aina kun tytöt tulevat iltapäivällä kotiin, hän on aivan innoissaan ja konttaa hurjaa vauhtia vastaan. Hän on alkanut myös antamaan märkiä pusuja ja haleja heille ja meille kaikille.

Tytöt tekevät Novalle lelukylpyjä, eli toisin sanoen Nova menee lelukoriin ja sinne laitetaan paljon leluja. Tai sitten he ympäröivät hänet lattialla kaikilla leluilla. Esikoinen lukee hänelle vauvakirjoja ja he saattavat istua pitkänkin aikaa yhdessä lukemassa. Ja aamuisin he kaikki kolme nakottavat yökkäreissään meidän ison lattiatyynyn päällä, ja katsovat Pikkukakkosta. Novakin selkeästi nauttii rauhallisesta aamuhetkestä siskojen kanssa, ja pötköttää siinä tyttöjen välissä oikein mielellään.

Nova rakastaa leikkiä tyttöjen ja meidän kanssa Duploilla. Ei hän tietenkään osaa vielä itse rakentaa, mutta hän tykkää hulluna kaataa meidän tekemiä torneja, ja lisäksi hän tykkää maistella legoeläimiä ja -ukkeleita. Duplot on ihanan värikkäitä ja pysyvät hyvin minisormissakin.

Nova on alkanut ymmärtämään jonkin verran puhetta ihan selkeästi, mikä on tosi hauskaa ja helpottaa elämää! Hän vilkuttaa ja sanoo hei, kun hänelle sanotaan hei, ja hän taputtaa kun puhutaan taputtamisesta tai sanotaan ”jee”. Hän osaa myös heittää yläfemmat kun sanotaan ”High Five”, ja hän tietää ainakin kuka on äiti, kuka on isi ja mikä on tissi. Oman nimensä hän tunnistaa myös. Kaikkein hauskinta on Novan mielestä kun sanotaan ”kiitos” ruuan jälkeen, hän hymyilee aina niin kovin aurinkoisesti silloin, vaikka ei vielä kiitosta itse sanokaan.

Nova on nopea liikkeissään, mutta toistaiseksi onneksi melko hyvin ennakoitava tapaus. Ollaan siis vielä pärjätty ilman baby-turvalaitteita. Ensi viikolla meidän lattiat vihdoin laitetaan kuntoon, minkä jälkeen saadaan turvaportti laitettua portaisiin (vihdoin), ja muutenkin alakertaan enemmän tilaa ja ruokailutila valmiiksi. Toivottavasti hän ei siis nopeudu entisestään kovin paljoa ennen sitä. Pistorasioihin on myös hommattava tulpat, sillä ne kiinnostavat erityisen paljon.

Käytiin puolivuotisneuvolassa viime kuun lopussa, ja tuolloin 6,5kk iässä mitat olivat 70cm & 8640g. Seuraavia mittoja otetaan sitten 8kk-neuvolassa, kun nyt ei enää ole kuukausittaisia käyntejä. Nova kuitenkin tuntuu kasvavan pituutta ainakin ihan hyvää tahtia, ja ruoka maistuu hänelle hyvin myös. Hän syö kiinteitä ruokia lapsentahtisesti, ja myöskin imetys on edelleen ihan yhtä kovassa huudossa kuin aiemminkin, öisin jopa kovemmassa. Varmaankin myös tämä liikkeellelähtö vaikuttaa siihen, että yöt on olleet nyt aavistuksen rauhattomampia ja hän on kaivannut tissiä useammin, ihan vain rauhoittuakseen uneen, ei niinkään syödäkseen.

*Novan vaatteet ovat hollantilaista Sproet & Sprout -merkkiä, ja saatu Lilla Companylta, joka on merkin ainoa jälleenmyyjä Suomessa. Myös Valkaman Head Wrap on saatu Lillasta, ja sävy on ihana vanha roosa, joka on uutuussävy. Mun blogin lukijat saavat nyt sunnuntaihin 10.9. asti kaikista Sproet & Sprout -tuotteista 20% alennuksen koodilla IINA. Mä rakastan noita mustavalkoisia ja harmaita vaatteita, joita on helppo yhdistellä, ja ne on tehty laadukkaista materiaaleista! Lillassa muuten nyt loppuviikon myös ilmaiset postarit, sillä huomenna tulee uudet dropit!

Nova on kyllä ihan huippu tapaus, ja hauskaa myös että hän on oikeastikin tällainen vilkas ja touhukas tapaus, kuten mahassa liikuskellessaan oli. Hauskaa seurata millaista äksöniä elämään hän vielä tulevina vuosina tuokaan <3

Onnea Nova seitsemän kuukautta, ja ihanaa keskiviikkoa kaikille <3


9 Responses to “Nova 7 kuukautta”

 1. Lotta sanoo:

  Ihana Nova! Meillä on huhtikuussa syntynyt tyttö, jolla tuntuu myös olevan kova kiire isompien perään.
  Stonzit voisi varmaan toimia teillä hyvin, jos ei kenkiä löydy vielä noin pienelle jalalle.
  Ihanaa syksyä koko perheelle! ❤

 2. Iina sanoo:

  Oi että, nuo pienten pyöreät posket ovat jotain maailman suloisinta!!

 3. ____ sanoo:

  Ihana Nova!! <3

 4. Jonna sanoo:

  Kyllä nike merkkisiä kenkiä ainaki on kokoa 17, niinkun kyllä muitaki. Mun esikoinen käytti 1v kokoa 17-18. 🙂

 5. Maria sanoo:

  Nova on kyllä aivan mahtava tapaus! Ja niin suloinen. Meillä on viikkoa aiemmin syntynyt tyttö, esikoisemme ☺️ Hän on ottanut melko iisisti nämä kehitysvaiheet, tällä hetkellä pyöritään sujuvasti navan ympäri, peruutetaan, istutaan tuettuna, käännytään mahalta selälle ja toisin päin. Äitiä ei hirveästi haittaa tämä verkkaisempi kehitystahti, ehtii itekin paremmin sisäistämään nää esikoisen aivoitukset Olen jo tainnut aiemminkin mainita, että tätä blogia on entistä kivempi ollut seurata kun vauvat niin samanikäisiä Ihanaa syksyä teidän koko perheelle!

 6. Matty sanoo:

  Nova on vaan niin suloinen, oi että ❤

 7. Katariina sanoo:

  Ihana Nova! Huikeaa kehitystä!! Meillä pian 9kk tyttö, aika lailla Novaa 1,5kk vanhempi, ja tuntuu paljon vauvamaisemmalta. Meidän typy nimittäin vasta ryömii vauhdilla ja harjoittelee konttausasentoa, uusin taito tältä viikolta on tuo itse istumaan meneminen. Jos uskallatte ostaa Novalle kengät vaikkapa kokoa 18 tai 19, mikä voisi olla ihan hyväkin kun villasukkakelit lähestyvät kovaa vauhtia, niin tuosta 18 koosta ylöspäin on jo tosi paljon tarjontaa ainakin Zalandolla ja Pikku Jaloilla, suosittelen lämpimästi! Meillä on Kavatin Edsbro-vauvankengät ekologista nahkaa nyt tällä meidän neidillä ollut jo puistoretkillä jalassa ja pysyvät hyvän nauhoituksen ja naftin mitoituksen vuoksi hyvin jalassa, vaikka kengät ovat kokoa 19 ja neidin jalka ehkä tosiaan sen 17. Meille nuo kengät hankittiin jo esikoiselle ensiaskelkengiksi ja ovat nyt kolmannella meidän perheen lapsella käytössä eivätkä ole kuluneet mihinkään. Toki ovat myös kalliit ja ostinkin aikoinaan lahjakortilla. Ihanaa ja levollista syksyä teidän perheelle! Sun blogia seuraan päivittäin, hyvää ja kypsää asiaa nuoresta iästä huolimatta! 🙂
  Terkuin, kolmekymppinen kolmen lapsen äiti

 8. Nimetön sanoo:

  On kyllä niin suloinen että en kestä! Voi pientä! Ihana toi hymy kans ekassa kuvassa!

 9. Nimetön sanoo:

  Meilläkin esikoistyttö sai aikanaan kauhistuneita katseita ja kommentteja kun 7 kuukauden ikäisenä osasi nousta seisomaan ja seistä täysin ilman tukea 😀 kyllä siinä äitiäkin hirvitti ne alkupyllähdykset! Tytöllä oli onneksi runsaasti pehmustetta mihin pyllähtää kun 6kk neuvolassa painoi yli 10 kg 😀 Suloiset tytöt teillä ja ihanan monipuolinen blogi,jatkakaa samaan malliin 🙂

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.