Esikoinen kuusi vuotta

20.09.2017

Tänään meidän esikoinen täyttää KUUSI vuotta. Syyskuu on aina tällaista synttäritykitystä mun blogissa, se on kuitenkin meidän perheen naisten suosituin synttärikuukausi, ja muutenkin tuntuu että hurjan monella on syyskuussa synttärit. Meidän perheessä synttäreitä juhlii syyskuussa mun ja Tiaran lisäksi vielä mun äiti, ja lisäksi useat meidän kaverit, tai kavereiden lapset. Esikoinen on myös saanut kolme kaverisynttärikutsua syyskuulle eskarista – vaikka muina kuukausina niitä on ehkä yhdet. Tämä kuukausi on siis aikamoinen juhlakuukausi joka vuosi, eikä se haittaa ollenkaan. Kivaa aloittaa syksy juhlimalla melkein taukoamatta!

On hurjaa ajatella että me ollaan oltu vanhempia jo kuusi vuotta. Kuudessa vuodessa vanhempana ehtii muuttua ja tapahtua kaikenlaista. Mikään siinä kuuden vuoden vanhemmuuden kehityksessä ei kuitenkaan vedä tietenkään vertoja sille, miten paljon ihminen kasvaa ja kehittyy siinä ajassa, kun hän muuttuu vastasyntyneestä kuusivuotiaaksi. Lasten kehitys on aivan eri sfääreissä, eikä henkistä kasvua vanhempana voi mitenkään verrata siihen kuinka joku oppii itkulla viestivästä sinappikoneesta puhuvaksi, taitavasti liikkuvaksi omaksi persoonakseen, joka kirjoittaa, lukee ja opettaa vanhempia.

Meidän kuusivuotias esikoinen on aina ollut herkkä, ja ällistyttävän hyvä lukemaan ihmisiä. Esikoista aina jotenkin pitää isompana aiemmin, kuin nuorempia sisaruksia. Toki siihen varmasti vaikuttaa sekin että hän oppi 4-vuotiaana lukemaan ja kirjoittamaan, ja on puhunut kuin ruuneperi 1-vuotiaasta asti. Silti on tärkeää muistaa että niiden kaikkien taitojen, vahvan luonteen, rohkeuden ja vitsien takana on oikeasti vielä tosi pieni tyttö, joka tarvitsee vanhemman vahvaa tukea kohdatessaan maailmaa pala kerrallaan.

On pelottavaa päästää irti, ja antaa lapselle vastuuta ja vapautta enemmän. Se on ollut niin helppoa, kun on voinut itse valita mitä lapsi saa nähdä ja kokea, ja on voinut päättää että hän kokee vain mukavia ja turvallisia asioita. Kuusivuotias näkee ja kokee jo ihan itse. Vaikka vanhempi voi suojella vielä kotona, ei mikään estä lasta näkemästä kauppareissulla pelottavia lööppejä jotka hän osaa lukea, ja hämmentyy lööppien teksteistä. ”Äiti mikä on terrori-isku?”, ”Äiti, mikä on sarjamurhaaja”, ”Äiti, voiko meille käydä onnettomuus?”.

Kuusivuotiaan kanssa on tärkeää aistia lapsen fiiliksiä vaikka hän ei itse niistä heti puhuisikaan. On tärkeää jutella rauhassa joka päivä, ja vähän kalastella että onko mieleen jäänyt jotain mikä askarruttaa, koska sitä ei ihan täysin vielä ymmärrä. Vaikka tämä ikä tuo mukanaan paljon uusia asioita, ja vanhempi joutuu tottumaan siihen että ei voikaan enää hallita kaikkea, on suurin osa niistä uusista asioista kuitenkin ihania ja mahtavia. Onneksi.

On ihan mieletöntä, kuinka syvälle pureutuvia keskusteluita kuusivuotiaan kanssa voi käydä. Miten paljon mielipiteitä ja omia hienoja ajatuksia, haaveita ja toiveita hänellä on. Kuusivuotias osaa jo fanittaa, ja tietää myös selkeästi mistä ei tykkää. Kuusivuotias analysoi jo taitavasti muita ihmisiä ja heidän tunteitaan, sanojaan ja tekemisiään. Sitä on ihana seurata.

Meidän esikoinen on päästänyt meidät vanhempina helpolla, ja hänen kanssaan on aina ollut mahtavaa kohdata uusia kehitysvaiheita. Hän on opettanut meille niin paljon, ja tehnyt meistä sellaisia vanhempia kuin me ollaan. Saadaan olla hänelle paljosta kiitollisia. Hän on myös paras isosisko mitä kuvitella saattaa kahdelle pienemmälle siskolleen. Aamuisin hän kaappaa vauvasiskon syliinsä, ja pusuttelee. Keskimmäiselle hän on roolimalli ja esikuva, suuren ihailun kohde jota katsoa ylöspäin. Molempien kanssa hän leikkii ja viettää aikaa mielellään. He ovat kaikki kolme uskomattoman rakkaita ja tärkeitä toisilleen.

Kuusivuotiaana meidän esikoinen fanittaa Marcus & Martinusta (ei varmaan käynyt paidasta jo selväksi), kuuntelee musiikkia kuulokkeilla, lukee jo pitkiä kirjoja itsekseen, rakastaa selailla äidin muotilehtiä, puhuu sujuvasti suomea ja ruotsia, ja melko hyvin englantiakin, harrastaa balettia ja taipuu kuin spagetti. On päiviä jolloin hän ei pysy paikoillaan, vaan tanssii ja liikkuu. Ja on päiviä kun hän uppoutuu tunneiksi kirjaan, ja sen jälkeen kertoo juurta jaksain mitä kirjassa on tapahtunut ja kuinka monta sivua hän on yhteensä lukenut. Hänen mielestään ainoita hänelle sopivia eskarilaisen paitoja ovat printtiteepaidat, eikä äidin kuosivillitys oikein enää iske. Hänellä on vahva oma tyyli ja maku.

On mieletöntä saada seurata tämän huikean tyypin kasvua ja kehittymistä omaksi persoonakseen joka päivä aitiopaikalta, se on etuoikeus josta olen ihan mielettömän kiitollinen, niinkuin meidän kaikista kolmesta tytöstä ihan yhtä lailla. Paljon onnea äidin ja isin rakkaalle esikoiselle kuusivuotispäivänä<3


11 Responses to “Esikoinen kuusi vuotta”

 1. Netta sanoo:

  Nyt on pakko kommentoida! Olen vasta 18-vuotias, mutta tää teksti jotenkin osu ja uppos. On aivan mielettömän ihanaa nähdä, miten upeasti kirjotat kerta toisensa jälkeen lapsistasi. Tekstistä välittyy niin monia ihania tunteita ja pakko myöntää, että muutama kyynelkin vierähti. Tuntemattomalle ihmiselle saat välitettyä niin paljon, muun muassa sen, kuinka hyvä äiti olet. Blogisi perusteella teidän elämä on iloa ja rakkautta täynnä ja olette ansainneet sen. Jokainen postauksesi on kyllä aivan huippu ja päivän piristys! 🙂
  Kyllä haluaisin elämäni olevan sitten joskus noin iloa täynnä olevaa, jokaisesta hetkestä nauttivaa. Vauvakuume jo nyt, mutta odotellaan vielä muutama vuosi! Haha. Jatka samaan malliin! 🙂

  • Innes sanoo:

   Oon tän kommentin kanssa niin samaa mieltä! Iina oot huippu <3

  • _._._ sanoo:

   Joo tää kommentti kyl kiteyttää kaiken!

   Aina ku lukee sun postauksia nii tulee ihana, ihaileva ja positiivinen fiilis! Tekis aina mieli pulppuilla tänne miten mahtava tyyppi ja äiti oot!

   Ja ihana Tiara, hänestä tulee kyllä mahtava ja pärjäävä tyyppi! Kuten kaikista teidän lapsista.

 2. Elisa sanoo:

  Oi, miten ihana teksti! Tiara vaikuttaa aivan huipputyypiltä. Onnea siis Tiaralle ja vanhemmille myös. Onhan se esikoisen synttäripäivä merkkipäivä myös vanhemmille 🙂

 3. Vilma sanoo:

  Moi Iina!

  Täytyy nyt ensimmäistä kertaa ikinä mihinkään postaukseen kommentoida, että sun blogin lukeminen saa aina hyvälle tuulelle. Monissa muissa blogeissa esimerkiksi yhteistyöpostaukset eivät juurikaan kiinnosta, mutta sun blogissasi luen jopa ne innolla. Kiitos siis myös niistä ja erityisesti ihanista näistä ihanista ”tavallisista” postauksista.

  Ihailen sun tapaasi olla äiti ja katson sua myös ihmisenä valtavasti ylöspäin. Sun jokaisesta blogipostauksesta siintää aina läpi vilpitön positiivisuus ja iloinen elämänasenne, sekä niin aito kiitollisuus kaikesta mitä sulla on. Saat perhe-elämän näyttämään juuri niin ihanalta kuin se voi olla ja arjen pienetkin hetket juhlalta. Kiitos Iina, että jaat teidän elämää meille lukijoille. Toivon sulle ja teidän perheelle kaikkea hyvää ja ihanaa syksyä, sekä Tiaralle myös huippua syntymäpäivää 🙂

 4. Saana sanoo:

  Onnea paljon kuusivuotiaalle!
  Täällä kuukausi sitten esikoinen täytti saman verran, tosi moni kohta kun suoraan meidän tytöstä! Ihanat esikoiset, tuntuvat noin suurilta vaikka vielä pieniä
  Äidille irti päästäminen pikkuhiljaa juuri eskarin ja hurjan kasvun myötä tuntuu välillä ihan suunnattoman vaikealta, tuntuu haikealta antaa oman pienen vauvan kasvaa isoksi, onneksi vielä hyvin mahtuu syliin ja saa olla pieni❤️
  On ihana seurata teidän juttuja, kun omat lapset samanikäisiä ja tuntemukset usein tuntuu samoilta. Hyvää syksyn jatkoa teille!
  T. Neljän äiti

 5. Anni sanoo:

  Voi kuinka kauniisti kirjoitettu! Ihan silmänurkat kosteina tätä luin, vaikkei itselläni edes vielä ole lapsia. Niin paljon onnea Tiaralle ❤

 6. emmi sanoo:

  Paljon onnea Tiaralle! Sun instastorysta oli ihana katsella Tiaran iloa kun avasi synttärilahjojaan 🙂

 7. enna sanoo:

  Jäin miettimään, että miten tuollaiset asiat sitten kertoo 6-vuotiaalle, siis kun hän kysyy esim. terrori-iskuista? 🙁 itse lapsettomana en todellakaan tiedä, miten selittäisin asian…

 8. Maisa sanoo:

  Pakko kysyä, että puhutteko kotona myös englantia paljon? Ihan mahtavaa, kun osaa monia kieliä jo nuorena. Paljon onnea Tiara!

 9. Pauliina Milla sanoo:

  Voi, meijän esikoinen synty samana päivänä <3 Tosin 6 vuotta myöhemmin ;D

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.