Novan tärkeät ensimmäiset

28.09.2017

Rakas kuopus on nyt reippaassa 7kk iässä, ja kuluneina viikkoina on taas oppinut vaikka ja mitä, sekä saavuttanut uusia merkkipaaluja. Vaikka mulla onkin tapana tehdä aina kuukausipostaukset, tuntuu nopeasti kasvavan tyypin kanssa kuukauden väli tosi pitkältä. Siksi ajattelin että kirjoitan vähän uusista ekoista jutuista tässä välilläkin.

 

Hammas tuli läpi ikenestä

Ruotsin risteilyn aikaan hän nukkui aivan älyttömän katkonaisesti, ja mietin että olikohan laivan lasten disko sittenkin liian jännä. Mutta ei, se johtuikin vain siitä että jo kuukausia ikenen läpi pilkottanut hampaan nysä tuli viimeinkin läpi! Se on ollut siis koko ajan niin pinnassa, että hän on voinut repiä sillä ruuasta palasia, mutta nyt vasta tuli läpi niin että hammas näkyy kunnolla.

Eka hammas tuli alas vasemmalle, pitääpä tsekkailla vauvakirjoista minne isommilla tytöillä tuli ekat hampulit. Ja jännää seurata missä tahdissa hampaat nyt sitten alkavat tulemaan läpi, tulevatko nopeasti vai hitaasti. Tällä hetkellä Nova ei ainakan pure imettäessä, onneksi, mutta hän kyllä nipistelee ja rapsuttelee koko ajan.

Ensimmäinen sana

Reilu viikko sitten Nova sanoi ekan kerran ”äitä”, ja ajattelin että hän nyt vaan toistelee tavuja. Mutta nyt hän jo sanoo ”äitä” joka kerta kun tulee kädet ojossa mun luokse, tai kun pyytää sanomaan. En kestä! Niin söpöä. Oli se eka sana sittenkin äiti, eikä pappa niin kuin etukäteen mietin että voisi olla. Äitän lisäksi hän toistelee kyllä mämmää ja pappapapaa ja tätätä, ja välillä sanoo aaaaai haliessa, tai jeee taputtaessa. Ekasta sanasta on videota mun Instagram storiesissa @iinalaura, käykää kurkkaamassa ennen kuin video häviää.

Ensimmäiset askeleet tukea vasten

Nova kävelee tosi sujuvasti jo, jos saa pitää meitä sormista kiinni. Kahdella kädellä siis kuitenkin pitää edelleen kiinni, mutta askel on jo melko tukeva, ja hän itse pitää kiinni yhdestä sormesta kummallakin kädellä, eli meidän ei tarvitse pitää enää hänestä kiinni.

Pöytää tai portaita vasten hän ottaa myös askelia yhdellä kädellä tukea ottaen, ja viikko sitten oppi kiipeämään ylös portaisiin. Hän on nyt useamman kerran seissyt vahingossa ilman tukea, eli kun joku tavara on tarpeeksi jännä ja sitä pitää tutkia ihan kahdella kädellä samalla kun seisoo, hän päästää huomaamattaan irti toisenkin käden pöydästä (tai mistä nyt milloinkin pitää kiinni).

Liikkuminen on jo sujuvaa

Pelkäsin että kun hän oppi liikkumaan näin aikaisin, olisi liikkuminen tosi holtitonta ja sattuisi paljon vahinkoja, mutta hän on onneksi oppinut varomaan tosi nopeasti ja hienosti. Seisoma-asennosta hän pyllähtää aina istumaan tai laskeutuu polvilleen, eikä kaatuile. Hän ei myöskään nouse seisomaan mitään liian huteraa vasten.

Ainoa mikä tuotti päänvaivaa (kirjamellisesti) oli meidän varastosta olkkariin haettu vanha sohvapöytä. Sitä vasten on kyllä helppo nousta seisomaan, mutta hän sitten vahingossa kolautteli otsaa siihen mennessään takaisin istumaan. Onneksi hän on nyt alkanut tottua pöytäänkin eikä tällä viikolla ole enää kopsahdellut.

Nova ei paljoa viihdy paikoillaan, vaan on koko ajan menossa ihan joka paikkaan. Välillä hän saattaa istua hetken lelujensa kanssa, mutta yleensä hän suhaa jatkuvasti ympäri kotia ja touhottaa menemään. Lempijuttuja on tällä hetkellä kontata pöydän alle maistelemaan aiemmin taktisesti tiputeltuja talk-muruja, mennä eteiseen ja etsiä ne kuraisimmat kumpparit mitä tunkea suuhun, tai kiivetä portaisiin. Aivan koko ajan saa olla valppaana että mitä hän keksii. Myös päällä oleva uuni olisi super jännä, kun siellä on kivasti valot. Pistorasioihin laitettiin tulpat, mutta niistä hän ei ole enää muutenkaan kiinnostunut. Olivat ilmeisesti tylsempiä kuin kaikki muut edellämainitut asiat.

Musiikki ja koirat ovat lemppareita

Nova rakastaa musiikkia ja sitä kun hänelle lauletaan. Hän hytkyy kun laittaa musiikkia soimaan, ja kuuntelee aina tyytyväisenä kun me lauletaan lasten lauluja. Hän tykkää myös kirjoista edelleen tosi paljon, ja kuuntelisi vaikka koko pullistelevan kirjakorinsa kaikki kirjat putkeen. Me vietetäänkin yhdessä pitkiä lukutuokioita päivittäin. Silloin vauhtivauva malttaa istuskella sylissä tai olla kainalossa.

Mun äiti ja Armas-koira olivat meillä vajaan viikon viime viikolla, ja Nova oli aivan ihastunut Armakseen. Heistä tuli niin loistavia kavereita nyt kun Novakin on noussut pystyyn eikä ole Armaksen mielestä enää pelottava. Armas on onneksi maailman rauhallisin koira, ja tykkää lapsista hulluna. Hän meni itse aina Novan lähelle, eikä yhtään säikähtänyt sitä että Nova koski ja paijasi ja taputteli. Heidän menoa oli hauska seurata. Kummatkin aivan innoissaan toisistaan, niin suloisia.

Mutta joo, mä ounastelen kyllä jo nyt että Nova tulee muuttamaan meidän perhedynamiikkaa omalta osaltaan kasvaessaan, sillä hän vaikuttaa olevan aivan eri tavalla aktiivinen tapaus kuin meidän rauhalliset isommat tytöt. Se ei haittaa ollenkaan, vaan päin vastoin. Tosi jännittävää seurata millainen vaapero, taapero ja leikki-ikäinen tästä vauhtimimmistä kasvaakaan.

Ihanaa torstaita kaikille <3


13 Responses to “Novan tärkeät ensimmäiset”

 1. Nimetön sanoo:

  Meillä yksivuotias apina kiipeilee sohville, tuolille ja niiden kautta ruokapöydälle. Vasta yhytin lipaston päältä kiipeämässä veljien kerrossängyn yläpetiin (ensin alapetin kautta lipastolle). Ei edes auta laittaa tuoleja ruokapöydän alle kun osaa puskea ne sieltä esille ja työntää mihin sitten onkaan kiipeämässä. Ainoa mikä vähän hillitsee on kaataa tuolit väärinpäin lattialle. Tosi kiva sisustus siis meillä tällä hetkellä..

 2. Saana sanoo:

  Voi kuinka suloinen hän on! Ja nyt jo eka sana :o itselläni on vajaan 6kk ikäinen poika joka oppi tällä viikolla konttaamaan. Luulen että sanoja saadaan odotella vielä piitkään, hän kun on niin tohkeissaan liikkumassa ettei jouda äidille juttelemaan :D

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Nova on kyllä ihana <3 :D Ja oppi kans vähän ennen 6kk ikää sen konttausasennon, mäkin silloin aattelin että Novalla tulee varmaan sitten puhe myöhemmin kun niin aikasin oppi liikkumaan, mutta näköjään hän ei hidastele millään osa-alueella :D

 3. Janika sanoo:

  Blogisi on yksi suosikeistani, mutta yksi juttu ärsyttää.. Nimittäin kommentteihin vastaaminen. :( Uusia postauksia tulee usein, mutta vanhojen postauksien kommentteihin ei tule vastauksia.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Kiitos <3 oon pahoillani että kommentteihin vastaaminen on viime aikoina ollut taas huonolla tolalla, mä yritän parantaa jälleen! Ihanaa syksyä sinne <3

 4. Minni sanoo:

  Meillä oli keskimmäinen aivan samanlainen kuin ”nimettömällä”. Rauhoittunut tosin iän myötä, mutta tuli niiiin elävästi mieleen tuo aika. Tsemppiä!

 5. Ansku sanoo:

  Aaaww, mikä vauvakuume teidän taaperon kuvista tulee!! Ihan syötävän suloinen tapaus<3

 6. Eeva sanoo:

  Hurjaa kuinka nopsaa Nova kehittyy! Kaikki tietysti omaan tahtiinsa. Täällä myös ei voi tyttö jättää puoleksi minuutiksi yksin olkkariin vessassa käynnin ajaksi, kun hän jo kerkee etsiä lähimmät pistorasiat ja kiipeilee sohville :’-D Mut onneks on sitä varten sitterit ja muut, joihin voi siksi aikaa laittaa ”turvaan” :D

  • Iina Hyttinen sanoo:

   No joo, hän on kyllä ollut kiireinen tapaus! :D <3 Mä en uskalla jättää mihinkään sitteriin tms. kun Nova osaa sieltäkin kiivetä pois, paras turva on kun ottaa vessaan mukaan. :D Vaikka on sielläkin viemäri mihin on hyvä tunkea sormia, ja hoitopöydän alahylly missä ois mun meikit, ja alakaapit minkä kahvasta ottaisi kiinni ja nousisi seisomaan sitä vasten jne. :D

 7. Helmi sanoo:

  Kylläpä Nova kehittyy hurjaa vauhtia! Tuli tässä mieleeni, että puhutko sä Otosta ”pappana” ja Otto susta ”äitinä” lapsille vai käännättekö sanan sille kielelle, jota puhutte lasten kanssa? Kiitos ihanasta blogista <3

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.