Kuopus 1,5 vuotta

05.08.2018

Meidän rakas taaperoinen täyttää huomenna jo puolitoista vuotta. En kestä, en kestä, en kestä! Hän on maailman ihanin tyyppi, sanavalmis, hykerryttävän hauska, sydämellinen, pippurinen, dramaattinen, järkyttävän fiksu ja niin suloinen, että mulla tulee kyynel silmäkulmaan kun vain mietinkin häntä. Hän on persoonana aivan omanlainen, ja monessa asiassa niin erilainen kuin siskonsa. Toisaalta hänessä on myös paljon samaa kuin isosiskoissa, ainakin se, että hänkin on alkanut puhumaan tosi aikaisin ja paljon. Fyysisesti hän on kuitenkin rohkeampi ja menevämpi, kuin siskot samassa iässä. En ole hetkeen kirjoitellut taaperon kuulumisia, joten ajattelin, että nyt olisi oikein hyvä hetki tsekata 1,5 vuotiaan taidot ja lempparit.

Nyt puolitoistavuotiaana hän puhuu monen sanan lauseita ja käyttää yhdyssanoja paljon, ja kertoo jo alkeellisia tarinoita. Kun hän leikkii omalla, itse nimetyllä Ummi-nukellaan, hän kertoo että ”Ummi syö aapalaa (aamupalaa), Ummi pipi, Ummia sattuu. Ummi nukkuu, peitto tyyny. Ummille tutti, namnamnam. Ummi menee töihin, Ummi menee bussiin kotiin. Ummi tekee hiekkakakkua”. Hän on tarkka, että kukaan ei saa ottaa häneltä kädestä, muuten hän huutaa heti kuuluvalla äänellä ”MINUN! EI KÄDESTÄ!”.

Hän rakastaa soittaa rakkaille ihmisille (ja Armas-koiralle) leikisti ja oikeasti, ja osaa kertoa päivän kuulumiset. Hän muistaa kaikkien tapaamiensa ihmisten nimet (jotka vaan osaa sanoa), ja luettelee monta kertaa päivässä ketkä kaikki ovat hänen rakkaitaan. Naapureita hän moikkaa nostamalla reippaasti käden ylös ja sanomalla ”Moi!” aina kun naapuri sattuu tulemaan kohdalle. Ei sen väliä onko hän ennen tavannut tätä vai ei. Toimii myös liukuportaissa vastaan tuleviin ihmisiin, bussissa naapurirattaiden matkustajaan ja kaupan kassaan.

Hän tykkää hulluna eläimistä, ja lemppareita on kissat, hevoset, lampaat, koirat ja possut. Hän matkii niiden ääniä sujuvasti, ja lukee usein kirjaa, josta äänet saa kuulumaan. Ollaan käyty tänä kesänä muutaman kerran kotieläintiloilla ja lemmikkipuistossa, ja hän on joka kerta ollut ihan hurjan innoissaan, vaikka isoimpia eläimiä hän jännittääkin hieman. Eläinten lisäksi hän rakastaa autoja, busseja ja lentokoneita, joita hän bongailee innoissaan sormella osoitellen. ”KONE! AUTO!” Aina kun hän haluaa näyttää jotain tai leikkiä yhdessä, hän sanoo ”Tuu tuu tuu äiti! Kädet!” ja ottaa kädestä kiinni.

Kun mummu kysyy puhelimessa, että ”Mitä olet tehnyt tänään?” taapero voi kertoa että ”Syöny jäätyöä, menee uimaan.” Hän taivuttaa sanoja, mutta ei tietysti ihan oikein vielä kaikkea. Yritys on kuitenkin kova. Useimmin kuultu kommentti hänestä (maailman ihanin -kommentin lisäksi) onkin, että miten hän voi puhua noin paljon, sillä suu käy ihan koko ajan ja hän selostaa kaikkea. Ruotsiksi puhetta ei vieläkään tule kovin paljoa, mutta hän kuitenkin ymmärtää monet jutut myös ruotsiksi.  Ruotsinkielisiä sanoja on mamma, pappa, mumin, bebbe, banan, apa. Kaksikielisyydestä enemmän päivitystä TÄSSÄ melko tuoreessa postauksessa. Suomeksi hänellä on myös hassuja sanoja, kuten ”häipyy”, jonka hän on varmaan oppinut jostain isosiskojen lastenohjelmasta.

Meidän puolitoistavuotias on hurja vesipeto, ja näillä helteillä hän on käynyt suihkussa useamman kerran päivässä, ja uimassa ainakin joka päivä. Vedellä lutraaminen on hänen ihan lempipuuhaansa, ja häntä ei haittaa jos vettä menee naamalle, hän suorastaan nauttii siitä. Hän pyytää usein päästä uimaan ja suihkuun, ja jos kysytään haluaako hän lähteä rannalle, hän on jo puolimatkassa uikkari kainalossa.

Hänen lempiruokiaan on puuro, lohi ja etenkin maissi. Aina kun hän näkee maissia kaupassa, sitä on pakko saada ostoskärryyn. Hän tykkää grillatusta maissista, säilykemaissista ja ihan mistä vaan maissista. Aina kun hän näkee maissia, hän huutaa ”MAISSI, hyvää!”. Hän voisi suunnilleen elää pelkällä maissilla ja puurolla ja lohella, mutta syö toki muutakin. Lihasta hän ei kauheasti välitä, mutta kala ja kasvikset, sekä kaikki hiilihydraatit menevät kyllä hyvin alas. Ainut poikkeus lihoissa on nakki ja makkara, joita hän myös söisi niin paljon kuin napa vetää, mutta joita ei kuitenkaan suosituksia useammin saa, omasta mielestään valitettavasti. Hän syö lämpimät ruuat reippaasti haarukalla itse, ja jugurtit ja muut vetelee lusikalla naamariin oikein sujuvasti. Sotkua vielä tulee, mutta suurin osa ruuasta päätyy kuitenkin suuhun. Hän tykkää myös leikkiä heittelemällä ruokaa ympäriinsä ja kaatamalla vettä lattialle.

Yllämainittujen lisäksi lemppari on tietenkin tissi, joka on kuitenkin nykyään jo paljon pienemmässä roolissa kuin ennen. Hän käy rinnalla lähinnä aamuisin, eikä silloinkaan viihdy kuin ihan hetken. Pitkät imetykset ovat jääneet historiaan muutama viikko sitten, ja se on äidistä vähän haikeaa. En usko että meidän imetystaivalta on enää kovin paljoa jäljellä, mutta olen onnellinen ja kiitollinen jo näistä puolestatoista vuodesta. Sitten kun hän itse haluaa lopettaa, me lopetetaan, mutta mulla itselläni ei ole mikään kiire. Saa nähdä kestääkö tätä vielä päiviä, viikkoja vai kuukausia, voihan se olla, että hän innostuu vielä uudelleen.

Yöt sujuvat tosi hyvin, ja hän nukkuu edelleen isosiskojen kanssa samassa huoneessa kokonaisia öitä. Päiväunia hän nukkuu yhdet päivässä, yleensä iltapäivällä. Unet voivat kestää mitä tahansa tunnista kolmeen, riippuen vähän siitä, mikä on ollut päivän ohjelma. Yleensä ne ovat kuitenkin suunnilleen 1,5 tuntia. Hän nukkuu melkein missä vaan, esimerkiksi tällä viikolla hän nukkui yksiä ja samoja unia ensin rattaissa ruokakaupassa, sitten autossa turvaistuimessa, sitten Oton sylissä ja lopuksi vielä kotona sohvalla. Silloin oltiin tosin oltu Hoplopissa kolme tuntia riehumassa ennen unia, mikä saattoi vaikuttaa unen laatuun positiivisesti.

Taapero yrittää kovasti hyppiä ja juoksee niin kovaa kuin pienistä jaloistaan vaan pääsee. Hän tykkää kovasti tehdä hiekkakakkuja, rakentaa duploilla torneja ja levittää siskojen peleistä kortteja ja nappuloita. Nukkeleikit taitavat kuitenkin olla ne kaikkein suurimmat suosikit, ja ihanaa on myös työnnellä nukkea ulkona rattaissa. Myös piirtäminen ja maalaaminen on hänestä tosi kivaa, ja hän käyttää paljon eri värejä piirustuksissaan, ja selostaa mitä piirrokset esittävät. Ollaan kirjoitettu kuviin ylös kaikkien syherrysten ja viivojen merkitykset hänen kertomansa perusteella, niin saa sitten ihmetellä niitä myöhemmin.

Puistossa hän tykkää laskea liukumäestä, kiipeillä ja keinua. Hän rakastaa pikkukiviä ja hiekkaa, ja voi istua pitkänkin tovin vain leikkimässä kivillä ja järjestelemässä niitä. Potkupyöräily omalla nelipyöräisellä sujuu myös hyvin, mutta hän ei jaksa kauhean pitkään keskittyä siihen vielä, vaikka osaa. Omaa tahtoa löytyy rutkasti, ja hän osaa myös kujeilla ja tehdä jekkuja. Hänestä on hurjan hauskaa karkailla, kaataa vedet lattialle, hieroa jugurttia pöytään tai omaan tukkaan, ja silloin kun hän ei ole oloonsa tyytyväinen, hän huutaa hyvin kuuluvalla äänellä ”AI AI AI APUAAA, POIS TÄÄLTÄÄÄÄ!”. Esimerkiksi kaupassa jos hän yrittää juosta omille teilleen ja hänet ottaa syliin tai laittaa rattaisiin, on vastaus välitön ja erittäin kuuluva ”AIJAIJAIIIII! APUAA, ÄITIII ISIII, POIS TÄÄLTÄÄÄÄ!!” dramaattisen kiemurtelun siivittämänä. Voitte uskoa, että kaupassa on joskus hikikarpalot otsalla, hahah!

Hän on ihanan sosiaalinen ja sanavalmis tyyppi, jolta löytyy vahva oma tahto. Hän osaa olla dramaattinen aina välillä, mutta vastapainoksi osoittaa myös hellyyttä äärimmäisen vahvasti, ja tykkää naurattaa kaikkia. Siinä missä isommat tytöt ovat vähän rauhallisempia, hän on se meidän perheen villi luonnonlapsi, joka juoksee naurusta kiljuen paljain jaloin vaikka soratiellä, maistaa hiekkaa, dyykkaa vapaaehtoisesti mereen ja moikkailee kaikkia.

Hän oli kyllä ihan täydellinen vahvistus meidän perheeseen, ja on vaan ihan loistava tyyppi! Meidän kaikkien silmäterä, ja mainio pikkutyyppi, joka piristää sateisintakin päivää. Onnea puolitoista-vuotiaalle! PS: Meidän esikoisen 1,5v-postaus vuodelta 2013 löytyy TÄÄLTÄ ja keskimmäisen 1,5v-postaus vuodelta 2014 löytyy TÄÄLTÄ. Niin rakkaita kaikki kolme ihanaa!


25 Responses to “Kuopus 1,5 vuotta”

 1. Elina sanoo:

  Voi että kun naurattaa tuo ”AI AI AI APUAAA, POIS TÄLTÄÄÄ!” :D Tuolla huudolla saa varmasti huomiota!

 2. Nimetön sanoo:

  Ihana seurata teidän elämää vaikka oma elämäntilanteeni onkin ihan eri!
  Katsoin kaikkien lasten 1,5 vuotis postaukset ja pakko sanoa, että Tiara on näyttänyt teidän molempien sekoitukselta, Zelda sulta ja Nova on ihan kuin Otto:D

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Voi ihana kommentti <3 Mulla taas on sellainen fiilis, että T on kuin Otto, Z on kuin minä ja N on meidän sekoitus :D Se on niin katsojan silmässä!

 3. Kilbertti sanoo:

  ”Hän on persoonana aivan omanlainen”, minkä muunkaanlainen?? :D miettisit vähän mitä kirjotat ettet anna niin tyhmää kuvaa itestäs aina:D tai no nii, ethän sä niitä kouluja kyl ookaan käyny…

 4. Juulia sanoo:

  Ihana lukea teidän pienen kehityksestä kun meillä on melkein saman ikäinen poika. Huippua kyllä kun teillä puhutaan jo noin paljon! Varmasti ihana kuunnella kun toinen selittää asioitaan. Meidän 1v9kk on nyt alkanut pikkuhiljaa puhumaan yksittäisiä sanoja. Tähän asti on keskittynyt täysillä liikkumiseen.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Meidän tyyppi on kyllä kova höpöttämään :D Sitä on ihana kuunnella, ja parasta on just että koko ajan ymmärretään paremmin toisiamme, ja opitaan tuntemaan paremmin <3 :D Wau, teillä on varmasti siellä taitava liikkuja! Mustakin on aina kiva kuulla ikätovereiden kuulumisia, kiva kun kommentoit! :)

 5. Inga sanoo:

  Tuli mieleen tätä postausta lukiessani, että miksi et käytä enää lasten nimiä postauksissa? Olisi mielenkiintoista tietää. :)

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Viime syksynä tuli sellainen fiilis, että en halua enää käyttää niitä niin paljoa. Videoilla kuitenkin nimet näkyy ja kuuluu edelleen, että en niitä piilottele, mutta en myöskään korosta. :) Katsotaan miten fiilis muuttuu tulevaisuudessa, nyt tämä tuntui hyvältä ratkaisulta.

 6. Nimetön sanoo:

  Muakin kiinnostaisi tietää miksi et käytä enää nimiä, kun olet ne kuitenkin aiemmin täällä kertonut. Ettei löytyisi googlettaessa niin paljon matskua? :)

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Ei oikeastaan liity juuri googleen mitenkään, kyllä tiedän että googlesta löytyy nimet, ja videoilla heillä on kyllä ihan omat nimet käytössä edelleen. Tähän väliin tuntui hyvältä tällainen linjanveto, että pääosin en kirjoita heistä enää nimillä, kun ovat jo sen verran isompia. Edelleen he saavat kuitenkin täällä näkyä juuri sen verran kuin itse haluavat. Mä meen tässä tosi fiilispohjalta, ja viime syksynä tuli sellainen fiilis, että haluan toimia näin, ja siitä asti olen niin tehnyt. Esimerkkinä tän hetken linjanvedosta se, että jos meille vaikka tulisi neljäs lapsi (ei ole siis tulossa :D), niin voisin kyllä kertoa hänenkin nimensä täällä silloin kun se annetaan, mutta luultavasti sitten käyttäisin hänestä pääosin sen jälkeen nimitystä ”kuopus” tms. :). Eli en piilottele nimiä, mutta en koe tarvetta myöskään korostaa niitä.

 7. Alisa sanoo:

  Hän on kyllä söpö :) Toivottavasti en loukkaa mutta ihan pakko huomauttaa että pistää aina silmään kun kirjoitat että ”hän on maailman paras/ihanin tyyppi” kun teillä on kuitenkin kolme lasta..

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Et loukkaa, mutta toivon että huomaat sen, että aivan samaa sanon myös isommista silloin, kun heistä juuri kirjoitan. Isompien ikäpostauksista löydät varmasti ihan saman lauseen moneen otteeseen. ”PS: Meidän esikoisen 1,5v-postaus vuodelta 2013 löytyy TÄÄLTÄ ja keskimmäisen 1,5v-postaus vuodelta 2014 löytyy TÄÄLTÄ. Niin rakkaita kaikki kolme ihanaa!” Yritin tuohon loppuun vielä kiteyttää, kuinka samalla viivalla he kaikki kolme ovat, jotta välttyisin tämän kaltaiselta kommentilta, mutta ilmeisesti en korostanut riittävästi sitä kuinka tärkeitä he kaikki kolme ovat, jos sinulle tuli tuollainen fiilis. Pahoittelut minun puolestani!

 8. Emilia sanoo:

  On teillä siinä kyllä ihana tyyppi <3

 9. Omena sanoo:

  Hei! Mitkä nuo teidän kuopuksen housut ovat? :)

 10. Cami sanoo:

  Oma esikoiseni täyttää ylihuomenna 1v5kk, joten on ihana seurata teidänkin pienimmäisen touhuja :) Meillä ei vielä puhuta, mutta vauhti on jo 10kk ikäisestä saakka ollut sitäkin kovempi. Selkeästi kuitenkin puhetta ymmärretään jo hyvin, vaikka itse sitä ei vielä tuotetakaan :) Onnea taaperolle <3

 11. Nimetön sanoo:

  Tottakai jokainen lapsi on yksilönä maailman ihanin omalle vanhemmalleen. Eikä se syrji toista tai toisten lapsia tai vähennä heidän arvoaan, vaikka noin kirjoittaakin tai sanoo. :)

 12. Vilma sanoo:

  Aivan ihana pieni, kivoja nää ikäkausi postaukset :) mitkä nuo ihanat housut pienellä on? Ihanaa viikkoa✌

 13. Keskimmäinen sanoo:

  Mun sydämeen sattui että keskimmäisen 1,5v-postauksessaei puhuttu oikeastaan hänestä itsestään ja kehityksestään vaan hänen siskostaan. Ja kyllä olen myös itse keskimmäinen niin pistää silmää miten esikoisen ja kuopuksen sielunelämästä oli pitkät värssyt.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   No en nyt lähtisi vetämään tuollaisia johtopäätöksiä kolmen postauksen perusteella. Kyse on lähinnä tyyli- ja linjaeroista blogissa, milloin on tuntunut hyvältä kirjoittaa ja kertoa minkäkin verran, tämä on vaihdellut tosi paljon eri vuosina mulla itselläni. Voin kyllä vakuuttaa että meillä on jokaisen lapsen vauvakirjat ihan yhtä täynnä tarinoita, päivämääriä, muistoja ja valokuvia heistä, ja täällä blogissakin löytyy jokaisesta lapsesta kattavampia ja vähemmän kattavia postauksia, vähän vuodesta riippuen.

 14. Emppu sanoo:

  Ihana lapsukainen ja ihanasti äiti kirjottanu hänestä! Hymyilytti.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.