Lasten pelaaminen – 19x kysymys & vastaus

10.12.2020

Yksi tämän syksyn toivotuimpia postausaiheita on tämä. Olen jo tovin odottanut, että päästään toteuttamaan peliaiheista postausta, mutta odotin kiltisti Oton koulukiireiden helpottavan ennen kun pyysin Ottoa tekemään tätä kanssani. Tätä postausta silmällä pitäen annoin viime viikolla seuraajille mahdollisuuden lähettää aiheeseen liittyviä kysymyksiä IG Storiesissa ja niitä tulikin oikein mukava määrä. Tässä postauksessa on niiden kysymysten pohjalta meidän vastauksia, vinkkejä, kokemuksia ja ajatuksia.

Kerron alkuun hieman taustaa. Kuten tiedätte, Otto on pelannut ihan pikkupojasta asti. Hän on kirjoittanut jo vuonna 2013 todella hyvän tekstin tänne mun blogiin, jota voisin siteerata tekstiä alusta loppuun myös tähän postaukseen. Mutta ehkä en sitä tee, vaan voitte käydä sen lukemassa halutessanne TÄSTÄ. Otto on pyörinyt koko elämänsä tietokoneiden ja pelikonsoleiden parissa ja hän oli gamer jo silloin kun se ei ollut vielä coolia, eikä e-sportsilla päässyt vielä miljoonatienesteihin. Hän on pelannut Super Mario 64:t, The Legend Of Zelda Ocarina Of Timet ja Super Smash Brosit jo pikkupoikana, puhumattakaan niistä kaikista miljoonista peleistä, jotka hän kahlasi läpi teinivuosinaan wowittamisen rinnalla. Nykyisin hän on ehkä enemmän sellainen casual bro gamer (vaikkei sitä tunnustakaan), mutta edelleen vankka pelaamisen puolestapuhuja, vaikka pelaaminen arjessa onkin roimasti vähentynyt huippuvuosista.

Oma historiani pelaajana on varsin erilainen kuin Otolla. Lapsuudessani pelasin tätini vanhalla Nintendon kasibittisellä Tetristä ja Super Mariota ja siinä se. Joskus ja jouluna kokeilin serkkujen pleikkarilla milloin mitäkin peliä, joskus Crash Bandicootia tai Singstaria. Sims 2 ja Sims 3 tulivat tutuksi kavereiden luona ja niissä tein joskus taloja, mutta en koskaan pelannut sitä varsinaista peliä. Teininä katsoin joskus kun kaverit pelasivat Tekkeniä tai GTA:ta, mutten pelannut itse. Olen pelannut elämässäni ehkä yhteensä muutaman kymmentä tuntia jollain pelikonsolilla. Olemme siis varsinaiset vastakohdat pelaajina ja pelikasvattajina, mikä luo mielestäni todella hyvän perustan, koska meillä on alusta asti ollut myös kyky ja halu ymmärtää toisiamme.

Mitä hyvää pelaaminen voisi tuoda lapsen kehitykseen ja elämään?

Me olemme huomanneet pelaamisen konkreettisia hyötyjä omien lastemme kehityksessä jo tosi nuoresta lähtien. Peleistä on opittu lukemista, kirjoittamista, piirtämistä, motorisia taitoja, värejä, matematiikkaa, ongelmanratkaisua ja esimerkiksi englannin kieltä (ja paljon muuta). Jokainen meidän lapsista on kyennyt kommunikoimaan ainakin perustasolla kotikieltensä suomen ja ruotsin lisäksi myös englanniksi jo 2-3-vuotiaana pelien ansiosta. Numerot ja värit on osattu jo 2-vuotiaana usealla kielellä ja niin kirjoittaminen kuin piirtäminenkin on ollut helppoa, kun motoriset taidot ovat niin hyvät. Lisäksi ajattelen ainakin itse, että sillä onn eroa käyttääkö ruutuajan passiiviseen tuijotteluun vai taitoja kehittävään pelaamiseen. Toki sarjojen ja leffojen katselukin on välillä kivaa ja tehdään sitä myös, mutta pelaaminen on kyllä niistä kahdesta hyödyllisempää.

MLL:n mukaan pelaaminen kehittää esimerkiksi kielitaitoa, kognitiivisia kykyjä, tunnetaitoja ja sosiaalisia taitoja. Kannattaa lukea Tampereen yliopiston pelikasvatustutkija Mikko Meriläisen kirjoittamasta artikkelista lisää.

Minkä ikäisenä pelaamisen voi aloittaa ja missä iässä meillä on aloitettu?

Meillä on aloitettu pienissä erissä n. 2-vuotiaana yksinkertaisista peleistä tabletilla. Nuorimmainen pelasi samassa iässä tosin jo Nintendo Switchillä, joka meiltä löytyi valmiina isompien vuoksi. 2-vuotiaalle en vielä ostaisi pelikonsolia, mutta jos sellainen jo löytyy, niin ihan hyvin voi 2-vuotiaana kokeilla pienille sopivia pelejä.

Millä laitteella kannattaa lähteä liikkeelle?

Meillä isommat alkoivat pelata konsolipelejä joskus 4-5 -vuotiaana ja kuopus on pelannut konsoleilla n. 2-vuotiaasta alkaen, koska sellaisia löytyi kotoa silloin jo valmiiksi. 2-vuotiaalle yksistään emme vielä ostaisi pelikonsolia, koska siinä iässä pelaaminen on vielä niin vähäistä. Eli ihan ensimmäiseksi meillä on pelattu mobiilipelejä joko vanhemman puhelimella tai tabletilla ja vasta myöhemmin pelikonsoleilla ja tietokoneella.

Erilaiset pelaamistavat ja konsolit lyhyesti meidän kokemuksella:

Mobiilipelit tabletille ja puhelimelle ovat alkuun helppoja ja edullinen vaihtoehto, jos lähtee vasta ensimmäistä kertaa kokeilemaan.

Nintendo Switch sopii konsoleista parhaiten nuorimmille pelaajille, koska se on niin helppokäyttöinen ja turvallinen lapsille ja siihen löytyy paljon jo melko nuorille lapsille sopivia pelejä. Peliohjain on helppokäyttöinen ja sopii hyvin pieneenkin käteen.

PlayStation ja Xbox voittavat Switchin siinä vaiheessa, jos lasta kiinnostaa pelata kavereiden kanssa yhdessä tai netissä muiden kanssa.

Tietokonepelaaminen vaatii hintansa ja monimutkaisuutensa puolesta eniten omistautumista ja sopii jo vanhemmille pelaajille parhaiten (ellei kotoa löydy jo valmiiksi pelaamiseen sopivaa tietokonetta).

Kuinka paljon meidän lapset saavat pelata/ruutuaika? Kuluuko oma ruutuaika jos katsoo toisen pelaamista?

Lapsilla on puhelimissa Family Linkin kautta määritetty automaattinen ruutuaika 2h arkisin, joka käsittää siis kaiken puhelimellaoloajan kavereiden kanssa viestittelystä videoihin ja pelaamiseen. Jos on hyvä syy, niin ruutuaikaa saa kyllä lisää, mutta yleensä kukaan ei sitä pyydä lisää. Muuhun pelaamiseen tai ruutuihin meillä ei ole erikseen määriteltyä ruutuaikaa arkena eikä viikonloppuisin, vaan sovitaan pelaamisesta tai leffoista aina erikseen. Joskus pidetään 5h leffamaratoni ja joskus menee viikkokin, ettei kukaan ehdi pelata tai katsella mitään, kun on niin paljon muuta kivaa tekemistä.

Kuinka paljon lapset pelaavat/käyttävät mobiililaitteita päiväkodissa tai koulussa ja vaikuttaako se siihen, saako samana päivänä kotona olla mobiililaitteella?

Omia laitteita ei saa käyttää meidän päiväkodissa/koulussa eli ei vaikuta mitenkään.

Kuinka tarkasti noudatamme pelien ikärajoja?

Me ollaan todella tarkkoja ikärajoista sellaisten pelien kohdalla, jotka sisältävät esim. väkivaltaa tms. Meillä ei kukaan lapsista siis vielä pelaa sellaisia pelejä lainkaan. Mutta sitten taas esim. meidän suosikkipeli Let’s Sing jossa lauletaan, on K-12, koska mukana kymmenien biisien valikoimassa on pari laulua, joissa on vaikka yksi kyseenalainen sana englanniksi. Silti annamme myös 3-vuotiaan laulaa sillä. Meidän mielestä tärkeintä on miettiä sitä, miksi jokin ikäraja on olemassa ja mitä haittaa sen noudattamatta jättämisestä voisi olla. Suurin osa meidän Nintendo Switch-peleistä on K-7 ja ne ovat kyllä sen verran turvallisia pelejä (esim. Mario Kart Deluxe 8, Pokemon Let’s Go Eevee, Super Mario Odyssey, Super Mario 3D All-Stars, Splatoon 2) että joustamme ikärajoissa. Väkivaltaa sisältävien ja esim. ammuskelupelien ikärajat ovat sellaisia, joita noudatamme täysin nyt ja tulevaisuudessa.

Miten huomioida ettei perheen pienin ole liian aikaisin altis isompien jutuille ruudusta?

Kommunikaatio ja yhteiset pelisäännöt ovat tärkeitä. Jos on niin iso ikäero, että toinen pelaa muumipeliä ja toinen jotain Codia, niin silloin isommalle pitää vaan kommunikoida, ettei peliä saa näyttää sille pikkusisarukselle (ja järjestää mahdollisuus isommalle pelata rauhassa niin, ettei pikkusisarus ole näkemässä).

Mitkä ovat mielestämme huolestuttavia merkkejä liittyen pelaamiseen?

Jos elämänhallinta kärsii tai mikään muu tekeminen ei kiinnosta pelaamisen lisäksi, niin silloin me huolestuttaisiin.

Miten puhua lapsille trolleista ja muita kiusaavista pelaajista?

Meillä lapset eivät vielä pelaa nettipelejä, joissa on chat-mahdollisuus, eli eivät ole törmänneet vielä tällaiseen ollenkaan. Mutta itse ainakin näin vanhempana ajattelen, että se, että niistä on puhuttu etukäteen on tärkeintä, ja että lapsi tietää että sellaisista saa ja pitää tulla heti kertomaan vanhemmalle.

Kuinka tietää mitkä pelit ovat ok ja miten rajata esim. puhelimella olevat pelit?

Family Linkillä pystyy ikärajan mukaan rajaamaan mitä Play-kauppa edes näyttää valikoimassa, eikä lapsi pysty itse asentamaan mitään, vaan sieltä tulee lupapyyntö vanhemmalle ensin. Kannattaa myös googlata peli aina etukäteen jos vähänkin epäilyttää, että onko se ok.

Fortnite yksinkertaisuudessaan? Minkä ikäisen voi antaa pelata?

Meidän perheestä Fortnitea on tähän mennessä pelannut ainoastaan Otto muutama vuosi sitten. Pelinä Fortnitessa ei ole mitään vikaa, veri ei roisku ja se on muutenkin graafiselta tyyliltään suunnattu nuoremmalle yleisöllekin sopivaksi. Nettikommunikaation kannalta täytyy käyttää harkintaa ja tarkistaa ensin mitä asetuksia voi esimerkiksi laittaa pois päältä. Peliä voi pelata myös solona, eli yksin, jolloin ei ole mahdollisuutta kommunikoida vastustajan tai kenenkään muunkaan kanssa. Tämä ei tosiaan ole vielä meille ollut lasten kanssa ajankohtainen, koska kukaan ei ole edes pyytänyt, että saisi pelata tätä.

Ensimmäinen peli, jota lapsemme ovat pelanneet?

iPadilla Duplo-pelejä, Pikku Kakkosta, erilaisia sana- ja numeropelejä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, palapelejä (virtuaalisia), Nampa-pelejä, Toca World- ja Toca Life -pelejä, Samsung Kids -tilassa valmiina olevia pelejä.

Parhaat mobiili(tabletti)pelit 3-5-vuotiaille?

Nampa-pelit (Appstoressa), Ekapeli Alku, Toca World, Toca Life, Toca Kitchen, Tom Gold Run, Oh!Sushi, Pikku Kakkonen.

Parhaat mobiili(tabletti)pelit 6-8-vuotiaille?

Matikkakunkku, Duolingo (kielten opetteluun), sekä edellämainitut pelit.

Parhaat konsolipelit 3-5-vuotiaille?

Mario Kart 8 Deluxe (ajopeli), tasohyppelypelit kuten Yoshi’s Crafted World, Super Mario -pelit, Fall Guys.

Parhaat konsolipelit 6-8-vuotiaille?

Minecraft, Animal Crossing, Let’s Sing 2020 tai 2021 (englannin kielen taitoisille), Pokemon Let’s Go Eevee, Super Mario Odyssey, Super Mario 3D All-Stars, Splatoon 2, Fall Guys.

Parhaat konsolipelit 9-12-vuotiaille?

Just Dance 2021, The Sims4 (virallinen ikäraja K12, mutta jos lapset lähinnä rakentelevat taloja ja luovat hahmoja niin eivät törmää mihinkään K-12 sisältöön. Ikäraja tulee siitä, että ihmiselämää simuloivassa pelissä hahmot voivat esim. kuolla tai lisääntyä), (kaikki 6-8-vuotiaille sopivat pelit), Fortnite oman harkinnan mukaan ja ainakin 12v alkaen ok (meillä ei vielä pelata).

Parhaat pelit koko perheelle?

Mario Kart 8 Deluxe (ajopeli), Let’s Sing 2021, Just Dance 2021. Switch on loistava perhekonsoli ja siihen on saatavilla kivoja koko perheelle sopivia pelejä, joiden parissa viihtyy niin 3-vuotias kuin aikuinenkin.

Huom! Lapsille ja koko perheelle sopivia pelejä on paljon enemmänkin, mutta meillä ei tietty kaikesta ole omakohtaista kokemusta, joten ei uskalleta ilman sellaista suositella. Kaikki tässä listatut pelit ovat sellaisia, joita olemme itse pelanneet ja jotka meiltä löytyy kotoa. Kaikki vinkit ja mielipiteet ovat täysin meidän omia, emmekä ole mitään ammatti-pelikasvattajia, eli kannattaa käyttää omaa harkintaa kaikessa.

Tässä meidän ajatuksia pelaamisesta juuri nyt. Varmasti jotkut mielipiteet voivat muuttua tulevina vuosina kun lapset kasvavat, mutta toistaiseksi ollaan menty näillä ja hyvin on sujunut tähän asti. Tärkeintä pelikasvatuksessa (kuten kaikessa muussakin) on kommunikaatio. Sillä pääsee todella pitkälle, että juttelee lasten kanssa aiheesta, on kiinnostunut peleistä, jotka heitä kiinnostavat ja ottaa itse selvää asioista.


Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.