3-vuotiaan vapaapäivä lumimyrskyssä

14.01.2021

Eilen oli niin käsittämättömän kova lumisade ja koko Helsingin liikenne niin sekaisin, että päätettiin helpottaa lasten vientiä aamulla sen verran, että meidän 3v jäi kotiin. Häntä ei lainkaan haitannut ylimääräinen vapaapäivä ja ei kyllä minuakaan. Näin tammikuussa työtahti ei ole vielä niin kova kuin joinakin muina kuukausina ja pystyin hyvin irtautumaan ekstrapäiväksi keskellä viikkoa. Oli ihanaa viettää hänen kanssa aikaa ja tehdä yhdessä kaikkea kivaa, mitä hän halusi tehdä. Aamulla vaan halittiin sohvalla ja katsottiin piirrettyjä, se oli ihan parasta. Täytyy nauttia vielä kun saa halia ja pitää sylissä ja kainalossa, lapset kasvavat niin älytöntä vauhtia!

Piirrettyjen jälkeen hän halusi harjoitella kirjoittamista omilla Oppi & Ilo -magneettikirjaimilla, jotka hän sai joululahjaksi. Setissä on erilaisia kirjaimia, sanoja ja kuvia, sekä tehtäväkortteja, joiden avulla voi opetella kirjoittamaan erilaisia sanoja. Se on ollut meillä ihan valtava hitti ja se on kovassa käytössä arjessa. 3-vuotias osaa sen avulla kirjoittaa mallista mitä tahansa ja ollaan harjoiteltu lukemisen alkeitakin jo. Ihanaa kun kirjaimet kiinnostavat, niitä on kiva harjoitella yhdessä leikin avulla.

Meidän 3v tykkää kovasti tällä hetkellä myös tanssia tanssipeliä ja pelata Unoa, joten molempia niitä tehtiin myös eilen. Ihanaa kun 3- tai melkein 4-vuotiaan kanssa on niin paljon kivaa yhteistä puuhaa jo! Toki pienempienkin kanssa voi puuhailla kaikkea ja meillä on ollut aina hauskat leikit yhdessä, mutta kyllähän ne valinnan mahdollisuudet koko ajan laajenee ja tulee enemmän ja enemmän yhteisiä juttuja. Sen lisäksi, että on kiva puuhailla kaikkea yhdessä, ihan parasta on vaan jutella kaikesta. En varmasti tule koskaan saamaan tarpeeksi keskusteluista meidän minien kanssa. On vaan niin parasta saada kuulla mikä heitä askarruttaa ja mitä he ovat mieltä asioista.

Katsottiin yhdessä ikkunasta, miten pihalla kaikki vaan hautautui lumeen ja ihana lumikerros kerääntyi ikkunaan. Ihmeteltiin ikkunaan jäätyneitä kuvioita ja mietittiin, että löytyyköhän neon pinkki pulkka vielä jostain sieltä kaiken lumen alta. (Löytyi se onneksi). Olen sanonut ennenkin ja olen edelleen sitä mieltä hyvin vahvasti, että on ihan älyttömän tärkeää viettää välillä jokaisen lapsen kanssa kahdenkeskistä aikaa. Pyritään ottamaan sitä edes pieni hetki jokaisen kanssa joka päivä, mutta tällaiset kahdenkeskiset päivät ovat tosi tärkeitä myös.

Mulle on ihan sydämen asia, että jokainen meidän lapsista saisi sanottua aina kaiken, mitä mielen päällä on. Ettei koskaan tarvitse murehtia tai miettiä yksin mitään. Ja koen, että tällaiset kahdenkeskiset tilanteet vanhemman kanssa on sellaisia matalan kynnyksen hetkiä jutella. Siksi haluan tarjota niitä jokaiselle riittävästi. Koen myös ainakin jossain määrin myös onnistuneeni, sillä musta tuntuu, että lapset puhuvat meille tosi avoimesti ja rennosti milloin mistäkin. Ei ole tullut sellaista fiilistä ikinä, että heidän olisi hirveästi tarvinnut kerätä rohkeutta voidakseen puhua meille jostain asiasta, tai että he olisivat pantanneet jotain pitkään ennen kuin sanovat pakon edessä. Ja se on hyvä, haluan pitää siitä kiinni, että meille voi aina puhua mistä vaan.

Keskiviikko oli ihanan tavallinen yhteinen arkivapaa, josta tuli niin hyvä mieli. Isompien tultua kotiin 3v halusi leikkiä synttäreitä ja hän teki omassa leikkikeittiössään upeat synttäritarjoilut siskoilleen. Siskot askartelivat hänelle ”synttärilahjoja” ja lauloivat onnittelulauluja. Niin mahtava leikki, jossa kaikki olivat ihan mukana. On niin ihana seurata lasten leikkejä yhdessä.

Tämä viikko on mennyt jotenkin tosi nopeasti, kun huomenna alkaa jo viikonloppu! Ihanaa alkavaa viikonloppua kaikille! 


Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.