Herkkuja arkeen & grilliin ja parhaat kastikkeet kaveriksi

20.06.2021

Kaupallinen yhteistyö: Arla Lempi

Lasten kesälomaa on takana jo hyvä tovi, ja me ollaan ainakin taas huomattu, miten ruokaa menee ihan älytön määrä, kun ollaan kaikki viisi kotona joka päivä. Tykätään arkisin kokkailla isompia satseja simppeliä lounasta, ja sitten syödä sitä useampana päivänä. Viikonloppuisin taas on ihana grillailla ja kokata pitkän kaavan mukaan. Kun tekee ison satsin kerralla, niin riittää hyvin ja ei tarvitse miettiä lounaita sitten pariin päivään. 

Yksi helppo lounas, jota tulee valtava satsi kerralla, on nuudeliwokki. Meillä koko perhe tykkää nuudeliwokista, mutta sen kanssa on usein ollut vähän sellaista arpapeliä, että saako siihen riittävästi makua, ja eihän se vain jää kuivaksi. Kokeiltiin tuossa toukokuussa taas pitkästä aikaa tehdä nuudeliwokkia ja tällä kertaa kirjoitin muistiin meidän pettämättömän reseptin, joka toimii takuulla joka kerta, sillä siinä on yksi huippu ainesosa, joka kruunaa sen: Arla Lempi Thai Chili jogurttikastike. Sitä kun lusikoi päälle, niin annos vie kielen mennessään. Tuon toukokuisen oivalluksen jälkeen ollaan tehty sitä jo monta kertaa, ja jos reseptin tekee tuplana, siitä riittää isollekin perheelle syötävää kahdelle tai kolmelle aterialle. 

Nyt on juuri kaupoissa ihan mieletön vihannesvalikoima kotimaisia vihanneksia ja nuudeliwokin vihanneksia voi hyvin varioida sen mukaan, mitä kaapista tai kaupasta löytyy tai tekee mieli. Tärkeintä siinä on se, että kaikki paistetaan nopeasti kuumalla pannulla pienissä erissä, ja että lisukkeena on Arla Lempi Thai Chili jogurttikastikkeen lisäksi tuoretta kevätsipulia, chiliä ja vielä korianteria, mikäli tykkää korianterista. 

Nuudeliwok Thai Chili jogurttikastikkeella (6 annosta) 

400g proteiinia (me käytetään yleensä kasviproteiinia, esim beanit murua)

1pkt munanuudeleita

100g Sugar snaps sokeriherneitä

2 porkkanaa

1 kesäkurpitsa

2 salottisipulia

1 paprika

2 valkosipulinkynttä

Ituja 

Annoksen päälle tuoreena: 2 kevätsipulia varsineen, 1 punainen chili, korianteria

Mausteeksi: soijaa, valkosipulijauhetta, suolaa, pippuria, kalakastiketta. 

Wokin kaverina: Arla Lempi Thai Chili Jogurttikastike

Pilko porkkanat, kesäkurpitsa, paprika ja salottisipulit isoiksi suikaleiksi. Paista proteiinit nopeasti kuumalla pannulla, mausta suolalla, valkosipulilla ja tilkalla soijaa ja siirrä syrjään. Paista pilkotut vihannekset esim. parissa erässä tulikuumalla pannulla öljyssä muutaman minuutin ajan. Mausta soijalla, kalakastikkeella ja valkosipulimausteella. Paista vielä sokeriherneet ja idut nopeasti kuumalla pannulla, mausta samoilla mausteilla. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja paista nekin nopeasti kuumalla pannulla, mausta soijalla. Yhdistä kaikki paistetut ainesosat ja tarjoile yhdessä tuoreen chilin, korianterin ja kevätsipulin sekä Arla Lempi Thai Chili Jogurttikastikkeen kanssa. 

Grillikausi on tosiaankin korkattu ja meillä tulee kyllä grillattua useamman kerran viikossa. Grillaamisessa parasta on se, kun voi samalla hengailla ulkona ja kuunnella musiikkia ja ruoka valmistuu kuin itsestään grillissä. Rakastan sitä, miten grillaaminen on niin valtavan monipuolista. Grillissä voi periaatteessa valmistaa ihan mitä tahansa ruokaa, paitsi ehkä jotain keittoa (koska meillä ei ole sivukeitintä, heh). 

Rakastan kokata kasvisruokia ja grillissä niihin tulee ihanasti makua. Lähdin miettimään nopeita grillattavia kasvisruokia Arla Lempi Texas BBQ jogurttikastikkeen kaveriksi ja ekana mulla tuli mieleen kaksi meidän kesälempparia: halloumiranskalaiset ja kasvisvartaat. Halloumiranskalaiset on meidän lasten ehdoton suosikki, ja niin helppo tehdä pannulla tai grillissä. Kasvisvartaat taas ovat ihanan helppoja ja monipuolisia, niihin kun voi laittaa ihan mitä kasviksia tahansa kaapista löytyy. Alla olevassa ohjeessa olen listannut meidän suosikkikasviksia, mutta niihin voi tosiaan laittaa ihan mitä tahansa omasta kaapista löytyy. Usein makea ja suolainen on oiva makupari ja suosittelen kokeilemaan vihannesten kaveriksi myös jotain makeaa, kuten ananasta, vesimelonia tai esim. nektariinia. 

Kasvisvartaat grillissä:

Ainekset: 

1 nippu retiisejä

1 rasia herkkusieniä

1 kesäkurpitsa

1 rs kirsikkatomaatteja

1 ananas

tai esim.

1 nippu kevätsipuleita

1 kukkakaali

1 pussi suippopaprikaa

4 esikeitettyä maissia

Lisäksi: pari ruokalusikallista öljyä, suolaa, mustapippuria, 2 valkosipulinkynttä, yrttimaustetta sekä Arla Lempi Texas BBQ Jogurttikastiketta.

1. Huuhdo ja pilko vihannekset tarvittaessa sopivan kokoisiin paloihin vartaaseen. Esim. huuhdotut retiisit voi laittaa sellaisenaan (kunhan varret on leikattu pois) ja kirsikkatomaatit, pienet herkkusienet yms. mutta kukkakaalit, kesäkurpitsat, paprikat yms. kannattaa pilkkoa sopivan kokoisiksi paloiksi. 

2. Pujota vihannekset varrastikkuihin (jos käytät puutikkuja, muista liottaa ne etukäteen). Sekoita öljy, mausteet ja puristetut valkosipulinkynnet keskenään ja sivele vihannesten pintaan. 

3. Kypsennä grillissä muutama minuutti käännellen, kunnes vihannekset ovat pehmenneet. Tarjoile vartaat Arla Lempi Texas BBQ Jogurttikastikkeen kanssa. 

Halloumiranskalaiset & Arla Lempi Texas BBQ Jogurttikastike

2pkt halloumijuustoa

0,5dl öljyä

1,5dl pankojauhoja

Leikkaa halloumi-palat ranskalaisten muotoisiksi tikuiksi. Laita yhteen kulhoon öljy ja toiseen pankojauhot. Dippaa tikut ensin öljyyn ja sitten pankojauhoihin. Grillaa halloumiranskiksia kunnes ne saavat rapsakan pinnan ja kauniin värin. Tarjoile Arla Lempi Texas BBQ Jogurttikastikkeen kanssa. 

Kyselin myös seuraajilta taannoin storyssa, mitkä ovat heille niitä ruokia, jotka ilman kastiketta jäävät kuivaksi. Eniten vastauksia saivat mm. kalapuikot ja perunamuusi, kana ja riisi sekä lihapullat ja lihamureke. Nämä kastikkeet sopivat kyllä oivasti niidenkin kaikkien kaveriksi.

Rakastan Arla Lempi Jogurttikastikkeiden raikasta makua ja niitä voi tarjoilla sekä kylmänä että lämpimänä. Ne sopivat siis hyvin monenlaisen ruuan kaveriksi ja kruunaavat aterian kuin aterian, eikä tarvitse tuskailla, että ruoka jäi kuivaksi. Thai Chili jogurttikastikkeessa on raikas ja aavistuksen mausteinen maku, kun taas Texas BBQ on täyteläisempi. Kastikkeet löytyvät kauppojen kylmähyllystä. Käy tutustumassa Lempi Jogurttikastikkeisiin lisää Arlan sivuilla.


Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.