Kerrossängyllä jaettu huone: sängyt päällekkäin, enemmän lattiatilaa

09.11.2022

Kuten moni varmasti tietää, meidän kodissa asuu kuusi ihmistä, mutta meillä on vain kolme makuuhuonetta. Koululaiset ovat tänne muuton jälkeen nukkuneet yhteisessä huoneessa, jossa kummallakin oli oma puoli, mutta ei kuitenkaan mitään tilanjakajaa. Kesän aikana lapset alkoivat haaveilla, että ostaisimme Kallax-hyllyn Ikeasta. Hyllyllä huonetta saisi hieman jaettua ja kumpikin voisi maalata oman puolen seinät haluamallaan värillä. Aloimme mittailemaan ja suunnittelemaan ja tulimme siihen tulokseen, että jos jaamme huoneen hyllyllä, mutta pidämme muuten kalusteet samalla tavalla, kummallekin jäisi ihan todella vähän lattiatilaa. Niinpä aloimme miettimään muita ratkaisuja, miten yhdestä huoneesta saadaan kaksi. Törmäsin elokuun alussa Pinterestissä hauskaan ideaan: huoneen jakaminen kerrossängyllä. Näin lattiatilaa jäisi yhden sängyn verran enemmän. Ja innostuimme kaikki tästä nerokkaasta ideasta! Se oli meille hyvä tapa saada yksi huone jaettua kahdeksi huoneeksi.

Alkusyksy makusteltiin ideaa, mietittiin järkevintä toteutustapaa ja materiaaleja. Halusimme rakentaa sängyn ympärille väliseinät niin, että toinen puoli näkyy vain toiselta puolelta ja toinen toiselta puolelta. Näin lapset saisivat mahdollisimman paljon omaa tilaa kuitenkin yhden huoneen sisällä. Pikkuhiljaa meille alkoi hahmottua, että rakennamme alasängyn toiselle sivulle väliseinän liimapuulevyistä ja yläsängyn toiselle puolelle valoa läpi päästävän rimaseinän mäntyrimoista. Sängyksi valikoitui yksinkertainen ja kaunis Ikean puinen Mydal, jonka patjakoko on 90×200.

12 neliön huoneesta kaksi 8,5 neliön huonetta

Huoneen koko on n. 3,3 metriä kertaa 3,6 metriä, mikä tarkoittaa yhteensä 11,98 neliötä. Kun huoneen jakaa sängyllä kahtia, kummallekin jää sängyn viereen lattiatilaa 1,3 x 3,6 metriä. Kun sängyn laskee mukaan kummankin oman huoneen mittoihin, molemmille jää ikiomaa tilaa n. 8,5 neliötä, mikä on kuitenkin ihan hyvä määrä. Toki huoneista tuli kompaktit, mutta kuitenkin niihin mahtuu kaikki tarvittava: sänky, oma vaatekaappi, työpöytä ja tuoli sekä säilytystilaa seinälle.  Lisäksi sängyn päätyyn jää runsaasti vielä yhteistä tilaa, johon voi tehdä esimerkiksi rentoutumis- ja lukunurkan.

Väliseinä kerrossänkyyn

Pohdimme alemman väliseinän tekemiseen erilaisia ratkaisuja, kuten vanerilevyä ja erilaisia liimapuulevyjä. Mielessä kävi myös jokin yksinkertaisempi ratkaisu, kuten verhot. Minä olin kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että kun nyt lähdetään jakamaan huonetta kahtia, niin tehdään se sitten kerralla kunnolla, niin, että kummallakin on oikeasti omaa seinää siinä välissä. Päädyimme mäntypuiseen kotimaiseen Lamboard-liimapuulevyyn, jonka sävy oli täydellinen match mäntyisen Mydal-kerrossängyn kanssa. Sängyn vasemmalle sivulle tuli kaksi 60×200-liimapuulevyä ja yksi 40×200 kokoinen liimapuulevy, sängyn päätyyn kaksi 60×200-kokoista, joista toinen sahattiin kapeammaksi. Sängyn oikealle sivulle rimaseinän kaveriksi tuli vielä yksi 60×200-liimapuulevy, jotta ilme oli selkeä ja yhtenäinen.

Rimaseinä kerrossängyn yläsänkyyn

Koska huoneessa on ikkuna vain yhdellä seinällä, oli selvää, että huoneen jakajan täytyy päästää myös valoa läpi. Näin marraskuussa on muutenkin todella harmaata ja pimeää, eikä huone kylve juurikaan valossa, mutta silloin kun valoa on, sen pitää tulla molemmille puolille huonetta. Siksi valitsimme ylemmäksi väliseinäksi rimaseinän. Rimat tilasin Hattulan Puu -nimisestä kotimaisesta puufirmasta Porvoosta, jonka löysin ihan vaan googlaamalla. Soitin sinne aamulla yhdeksän maissa ja tein tilauksen ja kello 14 saatiin hakea valmiiksi sahatut rimat. Tosi mukava palvelu ja rimat olivat todella siistejä ja laadukkaita.

Valitsimme 21×21 milliset rimat, jotka olivat sopivan kapeita. Rimojen väleihin jätimme 1,5x riman kokoisen välin, jotta valoa pääsee mahd. paljon läpi. Emme halunneet liian suuria välejä, jolloin seinästä näkisi liikaa toiseen huoneeseen, tai liian pieniä välejä, jolloin valo jää vain toiseen huoneeseen. Alkuperäisen ohjeen rimaseinään löysin Valeäidin blogista. Heidän kotonaan on upea rimaseinä olohuoneessa! Meidän seinän toteutus oli hieman yksinkertaisempi, koska rimaseinän korkeus on alle metrin, jolloin tukipuita ei tarvita niin kuin koko huoneen korkuisessa rimaseinässä. Mutta kannattaa ehdottomasti kurkata Insinöörin tekemät yksityiskohtaiset ohjeet ja materiaalilistaus, niistä sai hyvin käsityksen siitä, miten homma pitää hoitaa.

Kerrossänky huoneen jakajana

Tarvikkeet ja hinnat:

1 Ikea Mydal-kerrossänky tarvikkeineen (249€)

Kuusi 18x600x2000 kokoista liimapuulevyä (30-40€/kpl yhteensä n. 180-240€)

Yksi 18x400x2000 kokoinen liimapuulevy (25-30€/kpl)

45 kappaletta 21×21 kokoisia halutun väliseinän korkuisia rimoja (Meillä kaikkien mittatilausrimojen hinnaksi tuli 140€)

2 kappaletta 21x21x2000 kokoisia rimoja

Pistosaha

2 puristinta (voi olla enemmänkin)

Ruuvinväännin

Kulmarautoja (ainakin 20kpl)

Erikokoisia puuruuveja (rimaseinään 90kpl 3,5×30 ruuveja rimoille ja vielä ainakin 10kpl rimaseinän kiinnitykseen kattoon ja sänkyyn). Ruuveihin ja kulmarautoihin meni n. 10-15€

BUDJETTI:  yhteensä suunnilleen tilanjakajan materiaaleihin: 249+210+26+140+12= 637€.

Meiltä sattui löytymään onneksi kaikki tarvittavat työkalut pistosahasta puristimiin ja ruuvinvääntimeen, mutta jos ei itseltä löydy, niin niitä voi vuokrata melko edullisesti esimerkiksi Clas Ohlsonilta.

Tilanjakaja-kerrossängyn yksinkertainen kuvallinen rakennusohje:

1. Kokoa kerrossänky  muuten ohjeen mukaisesti, mutta jätä portaat sekä portaiden puolella olevan yläsängyn ylälaita asentamatta paikoilleen. 

2. Aseta kerrossänky paikoilleen ja kiinnitä seinään ohjeen mukaisesti.

3. Kiinnitä ensimmäinen liimapuulevy kulmaraudoilla tukevasti sängyn runkoon! Huom! Liimapuulevyn alareunaan kannattaa laittaa pieniä huopatassuja tiheästi, levyt ovat painavia ja voivat naarmuttaa lattian, jos paino lepää suoraan sen päällä. 

4. Kiinnitä toinen liimapuulevy kulmaraudoilla samoin kuin ensimmäinenkin, nyt huopatassut voi jättää pois. 

5. Ylimmäksi tulee kapeampi 40×200 kokoinen liimapuulevy. Sahaa kolmanteen liimapuulevyyn sopivan kokoinen  kulkuaukko yläsänkyyn pistosahalla. Hio sahatut kohdat. 

6. Kiinnitä kolmas liimapuulevy kulmaraudoilla tukevasti edellisten jatkoksi. 

7. Kiinnitä sängyn päätyyn 60×200 kokoinen liimapuulevy niin, että levyä tulee yli vasemmalta sivulta n. 10cm. Tähän tulee kiinni yläsängyn tikkaiden toinen sivu. Sahaa kolmas liimapuulevy kapeammaksi, jotta se istuu sängyn reunan kanssa hyvin. Hio sahattu reuna. Muista huopatassut levyn alaosaan!

8. Kiinnitä viides liimapuulevy tukevasti sängyn päätyyn. Muista huopatassut!

9. Sitten on aika käydä rimaseinän kimppuun. Mittaa sopiva väli rimoille, asettele rimat paikoilleen ylä- ja alariman väliin (käytä aina rimojen välissä sopivaa mittapalaa, ja tee välillä tarkistusmittauksia). Ruuvaa rimat paikoilleen ensin toisesta reunasta ja sitten toisesta. 

10. Kiinnitä rimaseinä yläsängyn toisen reunan laitaan, sängyn runkoon ja kattoon tukevasti kulmaraudoilla. 

11. Sahaa viimeinen liimapuulevy sopivan kokoiseksi peittämään Mydal-sängyn alkuperäisen laidan.

12. Kiinnitä lopuksi viimeinen liimapuulevy sängynlaidan peitoksi tukevasti kulmaraudoilla. 

13. Rakenna tikkaat yläsänkyyn sängystä yli jääneiden toisen puolen laitojen paloista. Kokeile yläsängyn omistajan kanssa sopiva väli tikkaille, jotta kiipeäminen sänkyyn ja sieltä pois on helppoa. Kiinnitä tikkaat tukevasti liimapuulevyn läpi sänkyyn ja sängyn päätylevyyn.

Huom! Päätylevyn ja sivussa olevien liimapuulevyjen väliin jää n. 1,5cm rako toiselle sivulle, joka menee piiloon, kun tikkaiden toinen tukipuu kiinnitetään siihen. Tämän raon voi myös välttää ostamalla pidempiä ja kalliimpia 3300mm pitkiä liimapuulevyjä ja sahaamalla ne tismalleen oikean kokoisiksi. Silloin tikkaat voi kiinnittää toiselta puolelta suoraan päätylevyyn ja lopputulos on siistimpi. Se tulee kuitenkin huomattavasti kalliimmaksi ja myös hävikkipuuta jää silloin todella paljon. Meille lopputuloksen ei tarvinnut olla täydellinen, joten mentiin sillä vaihtoehdolla, joka tuli edullisemmaksi.

Huoneen jakaminen ja sisustaminen

Sänkyjen jako meni lapsilla todella kivuttomasti. Toinen halusi ehdottomasti yläsänkyyn ja toinen taas oli innoissaan pesämäisestä alasängystä. Kummallekin oli ihan sama kumpi saa ikkunallisen puolen, joten mentiin itse sen pohjalta, kummalle puolelle oli järkevämpää laittaa yläsänky.

Ostimme huoneisiin lisäksi Ikeasta uudet vaatekaapit, joissa on liukuovet. Kummallekin tuli 117cm leveä oma liukuovikaappi huoneiden päätyseinille. Kaapeissa ja kaappien päällä on runsaasti säilytystilaa. Toiselle tuli nyt meidän vanha Ikean Vittsjö-työpöytä, joka on sopivan kapea ja siro. Toisella taas on huoneessaan väliaikaisesti meidän piano alakerrasta. Pianon paikalle tuli joulun ajaksi joulukuusi ja lapsi halusi siksi aikaa pianon omaan huoneeseen, jotta voi soitella paljon. Sitten, kun piano lähtee takaisin omalle paikalleen, laitamme sen tilalle työpöydän. Voi tosin olla, että piano siirtyy jo aiemmin meidän makkariin, jos kiva ja sopiva työpöytä löytyy.

Sänkyjen päädyssä on tosiaankin nyt lasten yhteistä tilaa, kun purimme siitä vanhat vaatekaapit pois. Tähän yhteiseen tilaan on nyt laitettu meidän 5-vuotiaan vanha pehmustettu säilytyspenkki, sekä muutamia Ikean Eket-seinähyllyjä, joita ostimme käytettynä Torista. Tämä päätyseinän tila tulee varmasti elämään ja kehittymään, kuten huoneet myös. Mitään ei vielä ole kalusteiden suhteen lyöty lukkoon, muuta kuin itse sänky sekä ne vaatekaapit. Jaan mielelläni lisää kuvia huoneesta sitten, kun sisustus on lopullisesti valmis.

Koululaiset ovat omiin huoneisiinsa aivan super tyytyväisiä ja ovat niiden valmistumisesta asti kiitelleet meitä päivittäin. Se on ollut ihanaa! Lopputuloksesta tuli parempi ja enemmän ”omat huoneet” kuin he osasivat edes haaveilla. Niin kauan kuin lapset ovat tähän ratkaisuun tyytyväisiä, niin tällä mennään. Jos joskus tulee tilanne, että he kaipaavat enemmän omaa tilaa ja ovea, jonka voi laittaa kiinni, niin sitten mietitään uudelleen sen pohjalta, mitä tehdään.

Mun mielestä on mielenkiintoista ja hauskaakin pyöritellä olemassaolevia kalusteita ja neliöitä ja miettiä uusia innovatiivisia ratkaisuja. Se on aina ollut meidän juttu, josta me nautimme. Rakastamme tätä kotia ja haluaisimme asua tässä niin pitkään kuin mahdollista, koska se palvelee meidän tarpeita todella hyvin kaikin puolin. Toivottavasti tästä ohjeesta on iloa jollekin, joka on kenties samanlaisessa tilanteessa.  Ja multa saa aina kysyä, mikäli kaipaa neuvoja tai lisätietoa!


2 Responses to “Kerrossängyllä jaettu huone: sängyt päällekkäin, enemmän lattiatilaa”

  1. Johanna sanoo:

    Hei, löysittekö lopulta helposti uuden kodin? 🙂 Satuin jotain vain googlailla asunnon löytämisen vaikeudesta, ja osuin sattumalta asuntopostaukseesi muutaman vuoden takaa. Meillä edelleen tuo, että olemme etsineet sopivaa uutta kotia jo pitkään… Ja aina jos tulee jokin ”vähän sopivampi kohde”, ei sitten kuitenkaan aina tunnu oikealta tehdä tarjousta, on liian kallis meille tms. Kerran oli yksi tosi sopiva kohde ja sen perään jääty kyllä haikailemaan, siihen emme ehtineet kyllin nopeasti kaupantekoon mukaan, ehti jo mennä, kun aloin miettiä että tuleva lapsen koulumatka olisikin hieman liian pitkä.
    Mitkä teille oli tärkeitä kriteereitä ja tuntuiko tämä uusi koti heti oikealta? 🙂

  2. Jenny sanoo:

    Toi on kyllä niin kekseliäs ja hieno ratkaisu!
    Ja mulle oli ihan uusi juttu että Clasulta voi vuokrata työkaluja.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.