Luukku 7: Kirjalahjat jouluun 2022 – joulun parhaat kirjat

07.12.2022

Kaupallinen yhteistyö: Kirja.fi

Tämän päivän luukusta löytyy kirjasuositukset koko perheelle tälle joululle. Joululahjavinkkejä toivotaan joka vuosi joulukalenteriin, ja kirjalahjat on ihan best, joten täältäpä tulee kirjavinkkejä!

Mä olen niitä ihmisiä, jolla pitää aina olla joululomakirja luettavaksi, koska jouluaaton jälkeisinä päivinä hengaillaan yökkäreissä, lämmitetään jouluruokaa ja otetaan rennosti. Joululoma on juuri sitä aikaa, kun ehtii lukea kokonaisen kirjan vaikka päivässä halutessaan, tai ainakin parissa. Tästä postauksesta löydät kirjasuositukset niin joulukirjafanille, dekkareiden rakastajalle, koululaisille kuin pienemmillekin lapsille. Nappaa vinkit talteen ja suuntaa kirjaostoksille! Kirja on aina hyvä joululahja ja tänäkin vuonna on ilmestynyt aivan liikaa hyviä kirjoja.

Postauksen kumppanina toimii pitkäaikaisen yhteistyökumppanini WSOY:n oma kirjakauppa kirja.fi jossa on käynnissä nyt ystävämyynnit 11.12. asti ja kaikki nämä kirjat saa tilattua sieltä 30% alella! Eli jos olet haaveillut jostain somehittikirjasta, tai ihastut mun kuvauksiin kirjoista, niin kannattaa tilata asap! 30% ale koskee kaikkia normaalihintaisia kirjoja (ei 2023 ilmestyviä kirjoja kuitenkaan).

Joulukirjafanin valinnat:

Amanda Hellberg: Krinoliinijoulu

Kaltaiseni Bridgerton-fanit huomio! Krinoliinijoulu on täydellistä joululomalukemista! Krinoliinijoulu on periodidraama, joka sijoittuu 1800-luvun Ruotsiin. Se aloittaa uuden Joulu Ulltunassa -sarjan, joka aivan varmasti tarjoilee ihana lomalukemista seuraavinakin jouluina. Kirja on super viihdyttävä ja siinä tapahtuu koko ajan. En ole yleisesti mikään historiallisten romaanien ystävä itse, mutta tämä vei mut heti mukanaan, sillä tämä on enemmänkin kuin draamasarja, jossa tapahtuu koko ajan ja joka nyt vain sattuu sijoittumaan 1800-luvulle. Kirja on täynnä rakkautta, intohimoa ja joulun tunnelmaa.

 

Joanna Bolouri: Lahjoista parhain

Rakastin ihan valtavasta Joanna Bolourin viimevuotista joulukirjaa, joka meillä oli lukupiirikirjana. Siksipä valitsin (olin itse valintavuorossa sopivasti juuri joulun ajan kirjan valintaan) meille tänäkin vuonna joulukuun lukupiirikirjaksi Joanna Bolourin uuden joulukirjan. Kirja on nimeltään Lahjoista parhain ja se on nokkela, koukuttava ja hauska. Kirjassa on älyttömän herkullinen alkuasetelma: Nick saa potkut lakifirmasta, jossa on ollut töissä ja hänen pitkäaikainen snobityttöystävänsä jättää hänet. Nick päätyy töihin kauppakeskuksen joulupukiksi ja tapaa suloisen pikkupojan, jolla on vain yksi toive: voisiko joulupukki tehdä hänen äidistään taas onnellisen? Nick-joulupukki (tykkään siitä, että joulupukin nimi on Nick, vähän kuin St. Nicholas johon joulupukki pohjautuu) päättää auttaa pojan toiveen toteuttamisessa ja tutustuttaa tämän äidin ystävänsä Mattin kanssa. Matt ja Sarah ihastuvat toisiinsa, mutta myös Nick huomaa ihastuneensa itse Sarahiin! Miten tämä herkullinen tilanne päättyy, se selviää vain lukemalla!

Milly Johnson: Kaikkien joulujen äiti

Rakastan sellaisia romaaneja, jotka kertovat raskausajasta ja äitiydestä. Olen kuitenkin löytänyt harmillisen vähän hyviä sellaisia. Tänä jouluna mua on kuitenkin hemmoteltu aivan urakalla, sillä Milly Johnson on julkaissut kirjan nimeltä Kaikkien joulujen äiti, jonka aihe ylittää kaikki mun villeimmätkin toiveet: Se yhdistää vauvan odotuksen ja joulun ihmeet! Tämä kirja on vaan kertakaikkisen ihana ja kieltämättä vähän harmittaa, että JOUDUIN lukemaan tämän jo nyt etukäteen, koska jos joku on täydellinen kirja ahmaistavaksi parissa päivässä jouluyökkärit päällä niin tämä.

Eve, Annie ja Palma tutustuvat toisiinsa jouluvauvaa odottavien äitien kerhossa. Eve ja hänen miehensä Jacquesin vauvan laskettu aika on joulupäivänä. Eve suunnittelee pariskunnan vihkivalojen uusimista, mutta Even osittain omistaman teemapuiston ongelmat ovat viedä kaiken energian. Annie omistaa puolisonsa Joen kanssa pienen jouluisen paukkukaramellitehtaan. Annien ja Joe menevät onnesta sekaisin, kun Annien vaihdevuosioireiksi luulemansa tuntemukset paljastuvatkin raskaudeksi. Palma puolestaan on lupautunut rahapulassa sijaissynnyttäjäksi. Pariskunta, jolle Palma odottaa lasta, kuitenkin eroaa ja hänen on päätettävä, mitä tehdä raskauden suhteen. Ystävysten tarinat kietoutuvat yhteen ja saavat itkemään, nauramaan ja ihastumaan.

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi 

Paperipalatsi oli meidän lukupiirikirjana ja ensin minusta tuntui jotenkin haastavalta tarttua siihen, mutta kun juttelin kirjasta meidän lukupiiriläisten kanssa, innostuin ihan täysin ja kirja vei minut sen jälkeen ihan mukanaan! Paperipalatsi on täynnä valheita, rakkautta ja intohimoa. Moni asia on myös kirjassa ehkä hieman tulkinnanvarainen, muistelen ainakin, että meillä oli aika paljonkin eri käsityksiä siitä, miten kirjan tapahtumat lopulta menivätkään.

Kirja alkaa utuisena kesäaamuna ränsistyneessä mutta rakkaassa huvilassa Cape Codissa. Päähenkilö Elle on juuri pettänyt miestään nuoruudenrakkautensa kanssa ja kysyy nyt itseltään: miten tästä eteenpäin? Valitseeko Elle nuoruudenrakkautensa vai puolisonsa?  Ja mikä on se salaisuus, joka Ellen ja hänen nuoruudenrakkautensa kerran erotti? 

Dekkarit:

Sofie Sarenbrant: Suojelusenkeli

Sofie Sarenbrant on yksi mun suosikkidekkaristeja ja Suojelusenkeli olikin yksi mun tämän vuoden lempparidekkareita. Sofie Sarenbrant on  toista maata kuin Fitzek ja Kepler, mutta Sarenbrantinkin kirjoissa käsitellään usein rankkoja teemoja, eivätkä ne ole ainakaan cozy crimea. Suojelusenkeli on osa Sarenbrantin Emma Sköld -sarjaa, joka on varmasti ainakin osalle teistä tuttu, koska olen siitä monta kertaa puhunut. Suojelusenkelissä Emman  työpari Krille on kadonnut jälkiä jättämättä, ja Emma on päättänyt löytää hänet. Emma ei luovu toivosta, vaikka tutkinta ei etene ja kuukaudet vaihtuvat. Samaan aikaan hylätystä mielisairaalasta löytyy julmasti murhatun miehen ruumis. Emma saa ratkaistavakseen uuden tapauksen Krillen katoamistapauksen rinnalle. Mutta liittyvätkö murhatun miehen tapaus ja Krillen katoaminen toisiinsa? 

Vera Vala: Italialainen peli 

Italialainen peli aloittaa uuden Milanoon sijoittuvan Salla Kotka -sarjan. Kirjoittaja Vera Vala kuljettaa taitavasti läpi kirjan lukuisia erilaisia juonikuvioita ja hahmoja, päähenkilön menneisyyden traumoja ja kysymyksiä. Osaan kysymyksistä saamme vastauksen, mutta pääjuonikuviot jäävät edelleen auki ja saavat janoamaan lisää Salla Kotkaa. Tempauduin heti mukaan tarinaan ja hahmot tuntuivat uskottavilta ja mielenkiintoisilta ensimmäisiltä sivuilta asti. Vera Vala on ripotellut kirjaan taidokkaasti kokemustaan niin psykologiasta kuin Italiassa asumisestakin. Kirjassa pureudutaan koukuttavan juonen siivin myös esimerkiksi Italian ja Suomen kulttuurieroihin ja naisen asemaan.

Italialaisessa pelissä ollaan sarjamurhaajien jäljillä (lempiaiheeni dekkareissa) ja aloittaessaan töitä oikeuspsykologina kirjan päähenkilö Salla Kotka tempautuu keskelle uhkaavia tapahtumia. Samalla kun Salla profiloi sarjamurhaajia ja sukeltaa synkkiin mieliin, hän yrittää päästä selvyyteen myös oman menneisyytensä kanssa. Tämä kirja ei ole mitään cosy crimea, vaan teemat ovat synkkiä, eikä kirja sisällä ihan kauheasti feel good -elementtejä. Kuitenkaan kirja ei ole mitään väkivaltamässäilyä.  Suosittelen tätä todellisille dekkarin ystäville hyvin lämpimästi.

Arttu Tuominen: Häväistyt

Häväistyt käsittelee verkossa piilevien saalistajien maailmaa. 13-vuotias tyttö katoaa, ja jäljet johtavat salaperäisen Peter Pan -nimimerkin luo. Kirjassa on paikoin myös kuvausta vammoista ja lapsiuhreista, joten ihan herkimmille en tätä kirjaa suosittele. Kirja ei kuitenkaan keskity raakuuksilla mässäilyyn, vaan on täynnä uskottavaa dialogia, perhesuhteita ja kiinnostavia juonenkäänteitä. Toki jo aihe itsessään on rankka. 

Häväistyt on tiukasti ajassa kiinni ja niin hyvin kirjoitettu, että sopii hyvin myös kirjallisempien rikosromaanien ystäville. Kiinnostavaa Delta-sarjasta tekee mun mielestä myös erityisesti se, että Tuominen antaa sarjan kussakin osassa äänen saman poliisitiimin eri henkilöille. Sarjan osat ovat itsenäisiä, eli ne voi lukea missä järjestyksessä tahansa. Tässä osassa tarinan pääosassa on vanhempi konstaapeli Linda Toivonen, jonka oma tytär on saman ikäinen ja samassa koulussa kuin kadonnut tyttö. Kirja koukuttaa ekoilta sivuilta lähtien ja tapahtumat etenevät vauhdilla. Kirja pitää otteessaan loppuun asti, eikä juoni ole millään tavalla ennalta arvattava. 

Sebastian Fitzek: Sielunmurskaaja

Sielunmurskaaja on  jopa tällaiselle karmeiden kirjojen ehdottomalle fanille ihan next level. Ensimmäistä kertaa ikinä mietin jo ekojen sivujen aikana, että en tiedä pystynkö lukemaan loppuun. Mutta pystyin mä. Ja tykkäsin. Saksan kaikkien aikojen menestynein jännityskirjailija Sebastian Fitzek on erikoistunut sairaalamaailmaan sijoittuvien dekkareiden kirjoittamiseen, vaikka ei lääkäri olekaan. Hän on kuitenkin selkeästi mestari kuvailemaan ja herättämään tunteita niin, että tuntuu kuin olisi itse kärpäsenä katossa siellä maailman järkyttävimmässä ja pelottavimmassa sairaalamiljöössä, jossa ihmiset ovat haavoittuvimmillaan ja ammattilaisten armoilla.

“Sielunmurskaajaksi nimitetty rikollinen on kiduttanut kolme ihmistä täysin katatoniseen tilaan, ja ainoa vihje tekijän henkilöllisyydestä on jokaisen uhrin käteen jätetty arvoituksellinen muistilappu. Kolmannen uhrin jälkeen Sielunmurskaaja katoaa jäljettömiin, ilmeisesti sadistiseen leikkiinsä kyllästyneenä.”

Lars Kepler: Hämähäkki

Hämähäkki on Lars Keplerin yhdeksäs Joona Linna -sarjan kirja ja ei tarvinnut kyllä pettyä tälläkään kertaa. Kirjalla on todella korkea arvosana esim. BookBeatissa ja myös minä annan sille täydet viisi tähteä! Rakastan sitä miten Lars Kepler paljastaa ensin jotain ratkaisevaa kirjan lukijalle, mutta ei vielä rikosta selvittäville Joonalle ja Sagalle, ja näin piinaa lukijaa, kun joutuu jännittämään tajuavatko he vihjeen ajoissa. Rakastan sitä, miten kirja yllättää aina vain loppuun asti, eikä mikään tapahtuma ole ennalta arvattavissa! Rakastan Joona Linnan inhimillistä hahmoa, jossa on jotain todella suomalaista, vaikka hän onkin ruotsalaisten luoma keksitty hahmo. 

Kirjassa on todella pelottavia käänteitä ja tapahtumat etenevät erittäin nopeassa tahdissa. jokainen uusi luku on täyttä tykitystä ja se sopii mulle. Olin erityisen fiiliksissä siitä, kun Saga Bauer palasi Joonan rinnalle selvittämään julman sarjamurhaajan liikkeitä, koska Joona ja Saga ovat lyömätön parivaljakko! Lars Keplerin kirjat sisältävät yksityiskohtaista kuvausta rikoksista ja uhreista, eivätkä sovi kaikkein herkimmille. Mutta jos rakastat piinaavaa jännitystä, äärimmäisen taitavasti ja elävästi kuvattuja tapahtumia ja kekseliäitä ja monipolvisia juonikuvioita, jotka kietoutuvat toisiinsa koko sarjan ajan, tulet rakastumaan Lars Kepleriin. Jos jotain saisin toivoa niin sitä toivoisin, että tänään olisi se päivä kun otan ekan Lars Keplerin kirjan käteen ja saisin vielä lukea uudestaan ekaa kertaa ne kaikki!

Lasten & koululaisten kirjat:

Camilla Brinck: Musse ja Helium-sarja 

Tätä 5-10-vuotiaille sopivaa, Ruotsissa ja Norjassa valtavan suosion saavuttanutta kirjasarjaa voin suositella täydestä sydämestäni. Suomeksi on ilmestynyt nyt jo kolmas osa:  Musse & Helium: Seikkailu Lindriziassa. Alkuperäiskielellä eli ruotsiksi sarjasta on ilmestynyt jo viisi osaa ekaa sarjaa ja useampi osa tokaa sarjaa, ja meidän koululaiset on lukeneet ne kaikki. Meidän 5-vuotias ei vielä jaksa lukea näitä itsekseen, mutta ollaan luettu niitä yhdessä ja hänkin tykkää kovasti. 

Camilla Brinckin luomien sympaattisten hiirisisarusten Mussen ja Heliumin seikkailut pursuavat jännitystä, huumoria ja fantasiaa ja viihdyttävät koko perhettä. Musse ja Helium asuvat Camillan luona aivan tavallisina lemmikkeinä, kunnes eräänä päivänä seinään avautuu salaperäinen hiiren mentävä kolo. Uteliaat sisarukset lähtevät tutkimaan koloa ja päätyvät salaiseen satumaailmaan, missä heidän on ratkottava kuninkaallinen tehtävä. Erityisen upeita ja viihdyttäviä kirjoista tekee niiden runsas ja värikäs, elokuvallinen kuvitus. 

Maaret Kallio & Susanna Ruuhilahti: Murkens ja hirmuinen syysmyrsky

Maaret Kallion ja Susanna Ruuhilahden uuden satutietokirjasarjan aloitusosa Murkens ja hirmuinen syysmyrsky vei mun sydämen! Ihana, hurmaava hellyyttävä tarina tunne- ja vuorovaikutustaidoista. Metsän eläimistä kertova vauhdikas kirjasarja käsittelee erilaisia tunteita pelosta iloon ja kiukusta innostukseen sekä opettaa lapselle taitoja toimia yhdessä muiden kanssa.

Kirjan päähahmot Murkens ja Hentola ovat juuri voittaneet mahalaskun maailmanmestaruuden, kun hirmuinen syysmyrsky nousee. Koko kylästä menee sähköt, ja kaverusten on lähdettävä hakemaan tulta. Kirja käsittelee pelkoa ja opettaa kannustamaan kaveriakin, vaikka itseäkin jännittäisi. Aivan ihana kirja, kertakaikkiaan! 

Nata Salmela, Jasmin Hamid & Anna Salmisalo: Raha. Missä se kasvaa ja mihin se katoaa?

Natan ja Jasminin kirjoittama RAHA -kirja on ihan mahtava! Siinä on ajassa kiinni olevat hahmot ja tärkeitä oppeja rahasta, lapsille sopivasti selitettynä. Juuri tällaisen kirjan mäkin olisin tarvinnut jo omassa lapsuudessa. Kirjan äärellä on herännyt paljon kiinnostavia keskusteluita yhdessä lasten kanssa, sillä kirjassa on valmiita hyviä kysymyksiä, mistä voi yhdessä jutella. Niistä keskustelut ovat lähteneet rönsyilemään vaikka mihin suuntaan. Suosittelen tätä kirjaa kaikille lapsiperheille.

Timo Parvela: Melkein mahdoton tehtävä

Melkein mahdoton tehtävä -sarja on 9+-ikäisille suunnattu mysteerisarja, joka saa aivonystyrät raksuttamaan. Kirjan huumori on brittityylistä ja synkeänhauskaa, vähän saman tyylistä kuin Roald Dahlin kirjoissa. Elias on tullut hirveän Paula-tädin luo vauvana pyykkikassissa eikä hänellä 12-vuotiaanakaan ole muuta vihjettä syntyperästään kuin nilkkaan tatuoitu tähtikuvio. Elias löytää kaatopaikalta kännykän, jonka viesteissä on perhekuva – ja perheen vauvan nilkassa on tutun näköinen tähti. Kun kännykkä lähettää Eliakselle mahdottomalta kuulostavan tehtävän, hän ei voi kieltäytyä. 

Dav Pilkey: Kapteeni Kalsari seikkailee (nelivärinen)

Klassikkosarja Kapteeni Kalsarin ensimmäinen osa, Kapteeni Kalsari seikkailee, on ilmestynyt nyt nelivärisenä versiona! Kapteeni Kalsari on maailmankuulu menestystarina, josta on tehty leffakin. Hulvaton sarja naurattaa lapsia höperöillä jutuilla ja tästä kirjasta se kaikki alkaa. Meilläkin on hyllyssä monen monta Kapteeni Kalsaria, mutta niin vaan tämä ykkösosakin meni kuin kuumille kiville edelleen. Erno ja Huuko ovat luoneet oman hahmon, Kapteeni Kalsarin, josta he keksivät ja piirtävät tarinoita. Kapteeni Kalsarin henkilöllisyys on niin salainen, ettei edes hän itse tiedä sitä! Kirjassa on kuitenkin mukana uutta ennen julkaisematonta tietoa Kapteeni Kalsarin alkuperästä, joten jo kokeneempien Kalsarifanien kannattaa lukea se.

Muistuttelen vielä, että Kirja.fi on tosiaan sunnuntaihin 11.12.2023 asti käynnissä ystävämyynnit ja niiden ajan kaikki normaalihintaiset jo ilmestyneet kirjat saa ostettua 30% alennuksella! 


Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.