Vaikutteita

13.11.2014

Millaisia tapoja lapset omaksuvatkaan ympäriltään? Sitä olen miettinyt paljon viimeaikoina. Esikoinen on siinä iässä, että seuraa hyvin tarkkaan mitä vanhemmat, kaverit, sukulaiset ja muut, ihan vieraatkin ihmiset puuhaavat. Monet asiat tarttuvat hänelle, hyvin nopeastikin, ja jopa kadulla kuullut sanat jäävät mieleen, ja nousevat joskus puheenaiheeksi. ”Äiti mitä tarkoittaa poliittinen?” ”Miksi tuo nainen istuu tuossa maassa?” ”Tuo setä ei puhu suomea, mitä kieltä se puhuu?”

Normaalit käytöstavat ovat sääntö, eivät poikkeus, ja yleisesti ottaen kolmevuotiaan voi jo odottaa käyttäytyvän hyvin. Kolmevuotias osaa jo kuunnella hiljaa pyydettäessä, istuu paikoillaan julkisissa liikennevälineissä ja pysyy vanhemman vierellä ulkona käveltäessä, ellei erikseen ole lupaa lähteä juoksemaan ja pyörimään vapaasti. Toki näitä asioita edelleen harjoitellaan myös kolmevuotiaan kanssa, mutta enemmän muistutellaan nuorempaa, ja oletetaan, yleensä hyvällä menestyksellä, isomman osaavan nämä asiat jo ihan itse.

IMG_5517x Meillä kolmevuotias taitaa olla ainakin ruokapöytäpoliisi, ”Zelda ei saa puhua ruoka suussa!”. Hän ottaa myös säännöt kirjaimellisesti, kengillä ei mennä olkkariin, joten heti kun tullaan ovesta, hän istuu kuin tatti eteisen oven edessä, riisuu kengät, ja päästää sitten vasta muun perheen sisälle vaunuineen ja ostoksineen. Siinä saa olla itsekin tarkkana, että noudattaa kaikkia omia sääntöjään (ihan kuin niitä olisi jotenkin kauheasti, hah).

Mutta tosiaan se ei kyllä jää huomaamatta, jos äiti vaikka epähuomiossa seisoo sohvalla, että saa verhoa korjattua. ”Miksi sinä saat seisoa sohvalla mutta me ei?”. Kaksinaismoralismia en halua harrastaa, haluan olla oikeudenmukainen lapsia kohtaan aina. Tuollaisissa tilanteissa yleensä pyydän anteeksi, ja sanon että olin vähän höpsö kun unohdin, ettei niin saa tehdä. Onneksi se on tähän asti riittänyt vastaukseksi.

kollasiiKyselyikä on loistava ikä, ja kysymyksiin saa vastata hengästyttävällä tahdilla pitkin päivää. Kysymyksiin vastailulle hauskaa vastapainoa onkin huomata, millaisia asioita lapsi kopioi meiltä vanhemmilta, tai muilta aikuisilta. On ihmeellistä saada nähdä, millaisista asioista lapsi kiinnostuu ja mitä ihailee, ja mistä taas ei niin kovin tykkää. Toisaalta se on myös pelottavaa, suurensuuri vastuu. Pitää olla lapsen ihailun arvoinen, ja pitää käyttäytyä itse niin, ettei haittaa jos lapsi matkii. Pitää muistaa, että joka sekunti lapsi huomaa kaiken mitä teet, ja aina taustalla pitää pitää mielessä se, mitä asioita haluaa tai ei halua lapsen oppivan.

IMG_6751xEsikoinen on innostunut (muumi)teen juonnista, kun tarjosin sitä hänelle hunajan kanssa flunssan aikaan tässä syksyllä. Hänen suurin toiveensa, on saada kävellä teemukin kanssa. Koska äitikin kuulemma aina kävelee kahvimukin kanssa, pitää hänenkin saada kävellä teemukin kanssa. Lapselle se on ihan sama onko kyseessä take away -kahvi keskustassa, vai muumitee posliinimukista ja kävely olkkarin ja eteisen väliä.

Teen juominen on pieni murto-osa niistä asioista, jotka hänen mielestään ovat siistejä, ja toteuttamisen arvoisia. Hän haaveilee korkokengistä, sipulin pilkkomisesta ja vessanpesusta. Hän poseeraa innoissaan, ja haluaa ottaa asukuvia. Voin nähdä poseerauksista, että muutaman kerran on tullut katsottua, miten isi ottaa äidistä asukuvia.

kollaasiii2Mä en ole koskaan nipottanut näissä asioissa. Vaikka yritänkin kovasti muistaa olla hyvä esimerkki, niinkuin varmasti suurin osa vanhemmista, joskus lipsahtaa se kirosana tai tulee kiivettyä sinne sohvalle seisomaan. Silloin sopivaa on myöntää virheensä, ja todeta että joo, ei sen ihan näin kuulu mennä. Ja silloin kun lapsi tekee jotain pönttöä, jonka tekemisen oppimisesta selkeästi saa syyttää vain itseään, pitää muistaa olla armollinen lapselle, samalla  kun muistuttaa että niin ei saa tehdä.

IMG_8500xMitä vanhemmaksi lapsi kasvaa, sitä enemmän hän huomaa, ja sitä suuremmaksi kasvaa myös vanhemman vastuu. Mä en halua omalla toiminnallani aiheuttaa lapselle paineita. Vältän oman ulkonäköni arvostelua, enkä tietenkään arvostele toistenkaan ulkonäköä. Yritän välttää niitä kirosanoja, ja antaa paljon positiivista huomiota niin lapsille kuin kaikille muillekin. Toivoisin että meidän lapset oppivat olemaan kohteliaita, ja huomaamaan hyviä asioita toisissa, ja jopa sanomaan ne ääneen. Ihaninta musta oli, kun laivalla Tiara sanoi ihan vasta tapaamalleen ihmiselle, että hänellä on ihanat kengät. Mun mielestä myös se on vahvuutta ja itsevarmuutta, että osaa ja haluaa huomata hyviä asioita toisissa ihmisissä, ja osaa iloita toisten puolesta.

Millaisia tapoja teidän lapsenne ovat oppineet teiltä tai muilta? Mitä ette haluaisi missään nimessä oman lapsen oppivan? Muistatteko omasta lapsuudesta, mitä ihailitte vanhemmissanne tai vaikkapa sisaruksissanne?


37 Responses to “Vaikutteita”

  1. Noora sanoo:

    Meidän poika siivoo lelunsa aina suht rivakkaan tyyliin. Keneltäköhän oppinut, kun meikäläinen leikkii aina huippukoripalloilijaa ja viskelen legoja parin metrin päästä laatikkoon. 😀 Hyvä siinä sitten opettaa, ettei leluja saa heittää… Pitää kyllä koko ajan olla tarkempi ja tarkempi oman käytöksen suhteen. 1,5-vuotiaan saa vielä unohtamaan pahat tavat, mutta auta armias kun lapselle tulee ikää lisää ja muisti on pidempi. 😀

  2. Janna sanoo:

    Kirosanoista muistan sen, että vanhempani (erityisesti isäni) käyttivät hauskoja, ei-kirosanoja voimasanoina: ”permanto” kunnolla ärrällä päristäen on kuin itse perrrrkele, ”bakkus” (bacchus) sopii paskan tilalle ja ”vinetto” ihan minne vaan 😀 Myös kerpele ja vattu on sallittuja! Sekä kele ja tana. Ja ”voi”-huudahduksella saa lisä pontta noihin kaikkiin!

  3. Suvituuli sanoo:

    Hei, tää on nyt ihan eri aiheeseen liittyen ,mut ihastuin tohon mustavalkoiseen verhoon.. Mistähän se on? 🙂 p.s . Sulla on kiva blogi

  4. Marika sanoo:

    Ihanaa, että pyritte aikuisina johdonmukaisuuteen siinä miten itse käyttäydytte verrattuna siihen mitä opetatte lapsillenne. Silmiini pisti yksi asia kuitenkin tästä postauksesta minun mieleeni; minusta täytyy jo 3v kuulla ja alkaa oppimaan, että on asioita joita tekevät aikuiset, mutteivät lapset. Tai no en tiedä, hoksasitko pointin. Mutta siis esim. tuo jos on opettanut lapsille ettei sohvalla saa seistä, mutta itse seisookin, koska korjaa verhoja tms., niin ei silloin aikuisen tulisi mielestäni pyydellä anteeksi? Vaan sanoa syy, että koska korjaan verhoja niin siksi teen nyt näin. Kiroilussa toki ymmärrän tuon että aikuinen pyrkii olemaan kiroilematta jos ei halua lapsen kuulevan ja oppivan niitä myös. Olisi kiva kuulla/nähdä kuvina tms teidän ns. kiukkupäivistä juttua. Postauksesi ovat yleensä että miten lapset osaavat ja 3v käyttäytyy niin hienosti, mutta mitä itse päiväkodissa työskennellessäni olen nähnyt, niin 3v ovat kuitenki vielä tosi pieniä, eikä niiltä voi joka tilanteessa odottaa että he malttavat, ovat kiltisti tms, vaikka niin toki opetetaan. Toinen postausaihe voisi olla sellainen, jossa pohtisit, mitä ajattelet lastesi tulevaisuuden ajatuksista (nyt kun he ihan pienestä näkevät asukuvien ottamista ja poseeraamista jne., että millainen mahtaa heidän ajatusmaailma olla hieman vanhempana, tuleeko heistä esim. ulkonön suhteen tarkkoja jne). Oijoi, taisi tulla kilometripostaus 😀 Sun blogi on kyllä tosi kiva!

    • Anu sanoo:

      Itse oon päinvastaista mieltä, eli samat säännöt kaikille. Mielestäni homma ei voi toimia niin, että aikuinen ahmii karkkia vaikka kieltää lapsia syömästä niitä; tai polttaa tupakkaa, vaikka kieltää lapsiaan ikinä koskemasta askiin. ”Tee niinkuin minä sanon, ei niinkuin minä teen” ei ole taatusti yhtään lasta opettanut muuhun kuin bongaamaan tekopyhyyden. Iinan tapa, jossa aikuinen(kin) pyytää anteeksi sääntöjen rikkomista on mielestäni ihailtavan johdonmukainen tapa kasvattaa.

      • RK sanoo:

        Mä mietin tätä samaa sohvallaseisomisasiaa.. Että saako sohvalla seistä jos on hyvä syy. Mun mielestä saa, varsinkin jos ei yllä muuten verhoihin, ettei saa jakkaraa sopivaan kohtaan siirtämättä sohvaa. Mut toisaalta ymmärrän myös toisen pointin, että samat säännöt kaikilla. Mutta aina ei vaan toimi niin. Eri asia jos asian voisi oikeasti välttää.

        Ja tuo karkkijuttu, kyllä mun on pakko ollut vähentää itsekin napostelua kun on tuo puolitoistavuotias aina kerjäämässä. Miksi mä sitten saan napostella ja herkutella jos hän ei saa. Tässä on itselläni kehittämisen paikka.

      • sara sanoo:

        Verhojen korjaamista ei kyllä todellakaan voi verrata tupakanpolttoon tai siihen karkin syömiseen, joku roti nyt sentään. Entä sitten kun lapsi menee päiväkotiin ja tulee samanlainen tilanne vastaan, alkaako sitten lapsella kiukuttelu ja huutaminen kun kaikki ei noudata samoja sääntöjä? Muuten olen kyllä Iinan kanssa samaa mieltä, mutta ”hätätilanteissa” aikuisella on oikeus poiketa säännöistä.

    • Iina sanoo:

      Mä oon sitä mieltä että samat säännöt kaikilla, ainakin suurimmaksi osaksi! Ja meillä saa kyllä jakkarankin siirrettyä niin että saisi ne verhot paikoilleen, mutta laiskana sitä joskus ajattelee että ”jos mä nyt ihan äkkiä vaan vähän korjaan” eikä jaksa hakea jakkaraa. On meillä asioita jotka on lapsilta kiellettyjä, mutta aikuisille sallittuja, mm. juurikin jakkaralle seisomaan kiipeäminen on yksi niistä, koska se on vaarallista. Mutta sohvalla seisomiselle ei ole mitään järkevää perustetta, miksi aikuisen pitäisi siinä saada seisoa, ja silloin mielestäni anteeksipyyntö on paikallaan! 🙂

      ”Olisi kiva kuulla/nähdä kuvina tms teidän ns. kiukkupäivistä juttua. Postauksesi ovat yleensä että miten lapset osaavat ja 3v käyttäytyy niin hienosti, mutta mitä itse päiväkodissa työskennellessäni olen nähnyt, niin 3v ovat kuitenki vielä tosi pieniä, eikä niiltä voi joka tilanteessa odottaa että he malttavat, ovat kiltisti tms, vaikka niin toki opetetaan. ” Kolmevuotiaita on erilaisia, hyvinkin erilaisia keskenään, ja rohkenen väittää että varmasti löytyy muitakin rauhallisia, hyväkäytöksisiä ja kärsivällisiä kolmevuotiaita kuin meidän Tiara 😀 Mutta esimerkiksi tässä http://kideblogi.fi/butimahumannotasandwich/2014/11/03/tipalooks-3-arvontojen-voittajat/ postauksessa kirjoitin viimeksi rajojen testaamisesta ja muusta 🙂

      Kivoja postaustoiveita, laitan korvan taakse! Ja kiitos paljon kauniista sanoista <3

  5. Mertsi sanoo:

    Sulla on aina niin loistavia ajatuksia ja ihan käytännön juttujakin näissä kasvatusasioissa. Ihailtavaa, edelleen. 🙂 Mä oon miettinyt just tota ongelmaa, kun lapset on usein, että ”mäkin ku säkin”. Mulle on aina pienenä vastattu, että sitten kun sinäki oot aikuinen, saat tehdä näin ja se on riittänyt silloin vastaukseksi.

    Tää on se hankala kohta, koska oon kyllä itsekin samaa mieltä tosta ajatuksesta eli ei lapsilla voi millään olla kaikkia samoja oikeuksia kuin aikuisilla ja sekin lapsen olisi hyvä ymmärtää: hän on vielä liian pieni/taidot ei riitä. Toisaalta juurikin esimerkin näyttö on tärkeää ja on typerää tehdä itse jotain sääntöään vastaan. Ainakin sitten pitäisi pystyä perustelemaan lapselle niin, että hän ymmärtää, miksi aikuinen saa tehdä jotain toisin. Mulla ei vielä ole lapsia, mutta tiedä sitten, miten tämän kanssa joskus tulee menemään.

    • Iina sanoo:

      Voi kiitos paljon, kiva että tykkäät <3 Ja mitä noihin sääntöihin tulee, niin meillä on suurimmaksi osaksi samat säännöt kaikilla, mutta tottakai on muutama asia joka oikeasti on lapsille vaarallisia, ja mitä he eivät saa tehdä vaikka aikuiset saavatkin, esimerkiksi, juurikin mainitsemani sipulin pilkkominen, jota Tiara ei ihan vielä saa tehdä :D. Tärkeintä on tosiaan se että perustelee, ja se että silloin kun itse rikkoo sääntöä, eikä rikkomiselle ole mitään järkevää syytä, niin osaa pyytää anteeksi.

  6. Nimetön sanoo:

    Minä yhdyn tuohon Marikan kommenttiin. Sun blogi on kyllä hirmu kiva, mutta monesti tulee itselle semmoinen olo että en osaa itse kasvattaa lapsiani kun sinun lapset tuntuvat niin täydellisiltä. 😀
    Meillä on 3v ja 5kk lapset ja tuo kolmevuotias on kyllä ihanan kohtelias, kiittää aina, pyytää anteeksi jos satuttaa vahigossa tai kiihdyksissä jne. Mutta esimerkiksi hän ei kyllä juuri koskaan ala tervehtimään vaikka sitä kuinka ollaan harjoiteltu. Me vanhemmat olemme todella sosiaalisia ja haluamme opettaa sitä lapsillemmekin. Eilen esimerkiksi kuitenkin pihalla ollessamme tuli vastaan tuntematon lapsiperhe (äiti ja kaksi lasta) ja tuttuun tapaan aloin juttelemaan heille. Lapseni koko keskuetelun ajan katsoi maahan eikä edes moita suostunut sanomaan.

    Ja todellakin uhmaa on ja saattaa huutaa vaikka kuinka, vaikka meidän perheessä me vanhemmatemme huuda.
    Olisi tosiaan joskus mukava kuulla sitä toistakin puolta vai onko teidän lapset tosiaan niin täydellisiä 🙂

    • Iina sanoo:

      Kiitos paljon! 😀 Ja voiei, en mä sellaista oloa halua kenellekään saada! Kyllähän mä olen kirjoittanut niistä negatiivisemmistakin jutuista, esim tässä postauksessa viimeksi kirjoitin että miten meillä testataan rajoja http://kideblogi.fi/butimahumannotasandwich/2014/11/03/tipalooks-3-arvontojen-voittajat/

      Mutta tosiaan meidän lapset on yleisesti ottaen aika rauhallisia, vaikkakin kovia puhumaan 😀 Ei ne täydellisiä ole, ei kukaan ole, mutta en mä myöskään täällä blogissa valehtele tai kaunistele. Meillä ei ole sellaisia kiukkupäiviä juurikaan, toki kaikilla on joskus huonoja hetkiä, mutta yleensä ne on sellaisia yksittäisiä pieniä hetkiä, jotka selviää juttelemalla. Meillä on ainakin Tiaran kanssa se helpottanut tosi paljon, että hän on osannut sanoittaa tunteensa jo tosi pienestä asti, ja osaa aina kertoa mikä harmittaa/mietityttää/itkettää/suututtaa, kuten tietysti positiivisetkin tunteet.

    • sara sanoo:

      Oletko miettinyt, että tuo tervehtimättömyys ja maahan katsominen ei ole välttämättä uhmaa, vaan lapsesi on vain ujo/arka uusien ihmisten seurassa tai muuten vaan introvertti luonteinen? Ainakin minusta vaikuttaa siltä 🙂

  7. jjj sanoo:

    Vaikutatte aivan uskomattoman hyviltä vanhemmilta Oton kanssa! Ihailen teijän kasvatustyyliä 🙂

  8. Kaisu sanoo:

    Kun odotin esikoista ja neuvolassa pohdin että onko minusta lapsen kasvattajaksi ja miten tässä nyt sit pärjätään. Lapsi oli toivottu jne. mutta silti mietitytti. Ihana neuvolatäti sanoi minulle että kaikki vanhemmat saavat sen minkä kanssa pärjää. No sosiaalityöntekijänä tiedän että ihan näin ei ole mutta minulle nuo sanat jäivät positiivisesti päähän. Nyt kun lapsia on kaksi joista toinen haastaa meitä vanhempia arjessa tosi useasti niin ajattelen noita sanoja ja saan niistä voimaa. Tyttö on täällä opettamassa meille uutta ja me pärjätään. Meidän kohta 3v tyttö on Tiaran vastakohta 😀 hän menee tukkaputkella, on villi ja oikein itsepäinen. Yhden päivän aikana saattaa olla 50 tilannetta joista ei olla samaa mieltä mitenkään ja itkuilta, pettymyksiltä ja raivareilta ei vaan vältytä vaikka kuinka yritettäisiin. Paitsi välillä en edes yritä vasn ajattelen että lapsen täytyy vaan oppia että kaikkea ei saa, pettymykset kuuluu elämään ja tunteita pitää näyttää.

    • Iina sanoo:

      Nuo sanat ovat kyllä sellaiset joista varmasti saa voimaa ja varmuutta :)! Ihana ajattelutapa sinulla, ja niinhän se on että lapset ovat täällä opettamassa meillekin uutta. Sekin on totta että pettymykset kuuluvat elämään, ei lapsen tieltä voi kaikkea silotella eikä tarvitsekaan. Teillä on ihan mahtava asenne kasvatukseen ja tytöstänne tulee varmasti itsevarma ja peloton mimmi joka tekee niinkuin tykkää, se on hienoa ja ihailtavaa! 🙂

  9. Matildala sanoo:

    Just näin! 😀 tähän pitäs itekki pyrkiä sitten ku nää asiat on ajankohtasia.
    Ja hei tuli mieleen et jossain tokmannilla halpa-hallissa tms myydään sellasia ihanan värisiä (pinkkejä vihreitä sinisiä) take-away pahvimukeja niillä kansilla, hae Tiaralle sellasia omiksi, vois olla kova juttu! 😉 🙂

  10. Feline sanoo:

    Olipas jotenkin ihana postaus (: ja tuosta Tiaran kenkäkehuista tuli mieleen ne kerrat kun joku pienempi tyttö tai poika on tullut sanomaan että ”tädillä on kaunis tukka”, vaikka näin kirkkaanpinkkihiuksisena on tottunut kommentteihin niin ne lapsilta tulevat sykähdyttävät erityisesti :’) Se on jotenkin niin aitoa.

  11. terhi sanoo:

    Tuntuu, että teidän lapset on ihan enkeleitä! =) Ois kiva kuulla semmosesta känkkäränkkä-päivästä, jos sellasia ylipäätään on 😀 Teistä näkee sen, että rauhallisuus ja oikeudenmukaisuus toimii kasvatuksessa. Itse aion, kasvattaa lapseni juuri noin, sitten kun lapsia joskus siunaantuu. Oon seurannut niin paljon vierestä sellaista kasvatustyyliä, että äiti voi tehdä ja sanoa mitä vaan, mutta jos lapsi tekee saman, niin tulee hirveä huuto ja syyttely. Monesti olen yrittänyt asiasta huomauttaa, mutta tuntuu väärältä neuvoa ketää omien lasten kasvatuksessa, ja uskon, että itekin saattaisin moisesta hermostua.

    Ja hei mistä noin viimesen kuvan lepakkovaatteet on? Kummityttö saattais tykätä 🙂

    • Iina sanoo:

      Haha, no on meidän lapsilla känkkäränkkähetkiä, ei kyllä yhtään kokonaan kiukkupäivää muistu ainakaan mieleen, mutta tietenkin joskus menee hermo lapsilla 😀 http://kideblogi.fi/butimahumannotasandwich/2014/11/03/tipalooks-3-arvontojen-voittajat/ tuossa postauksessa oon viimeksi kirjoittanut rajojen testaamisesta ja muusta 🙂 Se on aina vähän kaksipiippuista se toisten neuvominen kasvatuksessa, kyllähän siitä vanhempi helposti ottaa nokkiinsa kun omaa kasvatustapaa arvostellaan, mutta sitten taas joskus ne neuvotkin olisivat ihan paikallaan.. Kiitos paljon sun kauniista sanoista <3

      Lepakkovaatteet on Lindexiltä, ne on kyllä tosi hauskat! 😀

  12. terhi sanoo:

    pakko vielä jatkaa tohon edelliseen, että ne lapset kenen kasvatusta oon seurannu käyttäytyy yleensä äitinsä kanssa huonosti, mutta jos oon ite niitä hoitamassa ja käytän ns. omia kasvatusmetodejani, ei ole koskaan mitään ongelmaa 🙂 on tehny mieli asentaa joku nannycam ja näyttää että tämmöstä se on jos on reilu lapsille 🙂

    • Iina sanoo:

      Haha 😀 sekin voi tietysti olla joskus, että lapset on vieraskoreita eikä testaa sua samalla tavalla kuin omaa äitiään. Mutta toki varmasti silläkin on merkitystä, miten lapsia kohtaan käyttäytyy itse 🙂 ihanaa että olet reilu ja oikeudenmukainen lapsia kohtaan! 🙂

  13. kata sanoo:

    ”Mun mielestä myös se on vahvuutta ja itsevarmuutta, että osaa ja haluaa huomata hyviä asioita toisissa ihmisissä, ja osaa iloita toisten puolesta.”
    Tämä oli upeasti kiteytetty! <3 Uskon että lapset ovat useimmissa tapauksissa kivoja, suvaitsevaisia vastaanottavaisia ja huomaavaisia muita kohtaan elleivät vanhemmat opeta heille turhia ennakkoluuloja ja kateutta muita kohtaan. Itsekin toivoisin olevani itsevarmempi, jolloin ei varmasti tulisi ajateltua ja epäiltyä muistakaan ihmisistä niin paljon pahaa.

    • Iina sanoo:

      Voi kiitos paljon<3 🙂 Ja mä uskon ihan samaa, vanhempien vallassa se on opettaa iloitsemaan toisten puolesta, ja olemaan avoimia ja ennakkoluulottomia :)! Aika itsevarmalta sä kyllä musta vaikutat, kun osaat tulla sanomaan noin nätisti mullekin ;)!

  14. Pirita sanoo:

    ”Hän haaveilee korkokengistä, sipulin pilkkomisesta ja vessanpesusta.” 😀
    <3

  15. Nimetön sanoo:

    Terhi joo se on todellaki helppo sanoa lapsettomana niin että sitte mäki kasvatan noin jne 🙂 Tottakai voi miettiä noin mutta tosiasiassa käytäntö on aivan eri eli työtä saa todellanin tehdä. Sanoit että tuttusi lapset käyttäytyy sinun seurassasi mallikkaasti – tottakai. Lapset tekevät niin lähestulkoon aina kun vieras hoitaa. Ovat öuonnostaam voeraskoreita. Kiukuttelevat ja näyttävät ne huonot mielet ja kiukut rakkaimmilleen eli vanhemmille, koska heihon luottavat.

    • Iina sanoo:

      Se on ihan totta, että lapset ovat vieraskoreita ja vanhemmat ovat ne jotka saavat kiukun osakseen. Mutta kyllä varmasti silläkin on merkitystä miten itse käyttäytyy lapsia kohtaan 🙂

  16. Sanna sanoo:

    Aivan ihana postaus! Ja ihana Tiara :3

  17. anonyymi sanoo:

    Voi sentään tuo teillä meneillään oleva ikä on huippu! 😉 <3 Oot kyllä ihan mielettömän ajattelevainen nuori nainen ja vaikutat Äidiltä jolla on arvomaailma kohdillaan! Totta oli joka sana jota kirjoitit , tärkeitä asioita mielestäni kaikki nuo mistä puhuit. Näitä tälläisiä postauksia on ihana lukea ja esimerkit joita käytät on loistavia, itsekkin monesti tulee ajatelleeksi silloin omia toimintamallejaan ja sitä voisiko jonkun asian ehkä tehdä toisinkin? Missä on onnistettu ja missä ehkä menty mönkään. Meillä tyttö jo koulussa ja tältä äidiltä unohtunut vuosien saatossa ihan kokonaan pitää huolta itsestään ja nyt tässä syksyllä parisen viikkoa sitten huomasin että luoja sentään : Meikkejä tullut ostettua viimeeksi kolme vuotta sitten. Vaatekaappia myös päivitetty tuolloin kolmisen vuotta sitten, painoa tullut 10kg ja oma maailma pyörii juurikin lasten ja niiden elämän ympärillä eikä omia juttuja juurikaan enää ole. Vaikka Äiti olenkin , jossain tuolla olen myös minä. Jonkun lapsi, kummitytär, puoliso, sisko, kummitäti, ystävä. Ihminen ja yksilö. Omine unelmineen , toiveineen ja tarpeineen. Joka tainnut kadota kokonaan. Ja juurikin tämän huomasin kun tyttö alkoi ihmetellä ja kysellä miksi Äiti ei meikkaa? Mitä äiti harrastaa? Miksi Äiti sanoo että pitää syödä terveellisesti mutta itse ei niin kuitenkaan tee? Paasaa meille että vaatteet oltava siistit ja hienot? Itse kulkee vanhoissa leggareissa. Lista on loputon. Ja sitten tajusinkin että tuo pieni tyttö alkaa kaipaamaan kipeästi naisen mallia ja todellakin haluan mallin olevan terve ja välittää lapselle kuvaa että itsestään pitää & saa huolehtia ja nauttia siitä naiseudesta kaikella mahdollisella tavalla. Eli ei ne puheet& saarnat vaan se esimerkki.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.