Lapsuuteni seikkailut, eli miksi meillä on Wii pölyttymässä

16.08.2013

”Pelataan lomppeliä!” kuului polvenkorkuisen tytön huuto sohvalta jättimäisen Nasun alta. ”Tyttö lyö. Uudestaan, palloa!”

Tytön isän silmäkulmassa näkyi pienen pieni kyynelen pilkahdus, joka tosin hävisi yhtä nopeasti kuin oli ilmestynytkin, kun isä nappasi tyttärensä syliinsä pelaaman tämän toivomaa golf-peliä.

23 vuotta, 11 pelikonsolia ja satoja, ellei tuhansia, pelejä myöhemmin, olen vihdoin onnistunut siinä mistä jokainen pelaaja haaveilee. Olen kasvattunut itselleni minikokoisen co-op partnerin. Ei varmaan jäänyt epäselväksi että Iina viettää vapaapäivää, kun mammablogissa puhutaan videopeleistä. Tämä siksi että a) menin taas lupaamaan kirjoittavani postauksen, ja 2) tahtoisin kertoa vähän siitä että miksi haluan opettaa meidän tytöille pelaamisen jalon taidon.

Oli kesä, joko vuonna -95 tai -96, ja asuimme ensimäisessä kerrostaloasunnossamme Kauniaisten keskustassa perheeni kanssa. Ellei muistini täysin petä olimme veljeni kanssa pihalla leikkimässä kun vanhempamme huusivat meidät parvekkeelta sisälle syömään. Mikään pienessä päässäni tosin ei olisi koskaan voinut valmistaa minua siihen mitä seuraavaksi tapahtuisi. Olohuoneen lattialla odotti isohko lahjapaperiin kääritty laatikko jonka päällä komeili kortti jossa toivotettiin hyvää syntymäpäivää, minulle. Revin laatikon auki yhtä nopeasti kuin rasvattu helmikana rullaportaissa, uutta legosettiä toivoen, mutta sisältä paljastuikin ensimmäinen ikioma konsolini, tuo tänäkin päivänä toimintakunnossa oleva vaatehuoneessa lepäävä pieni ihmeeni, Nintendo 64. Elämäni suunta oli sinetöity.

murusöpöOlen viettänyt pelien parissa enemmän aikaa kuin monet ihmiset koulussa. Pelaamisen ansiosta sain ensimmäisestä englannin kielen kokeesta 9½ avaamatta oppikirjaa kertaakaan, ja tämä siis lukion ensimmäisenä vuonna. Olen upottanut peleihin enemmän rahaa kuin tienasin ennen vuodessa, pelkästään tähän pahamaineiseen World of Warcraftiin olen vuosien saatossa upottanut yli 1500 euroa. Minulla on keskivertoihmistä parempi koordinaatiokyky, sekä vahvemmat peukalot. Olen kokenut monet naurut, itkut ja raivarit niin yksin kuin ystävieni kanssa, puhumattakaan siitä kuinka moneen ihmiseen olen pienenä tutustunut repliikillä ”hei mä sain ton uuden *sen hetken uusin peli tähän* tuutko meille pelaamaan?” Hetkeäkään en kadu, ja jos minä jostain tässä elämässä olen varma, niin se on se, että haluan tarjota omille lapsilleni mahdollisuuden päästä kokemaan tämä uskomaton maailma, jossa kirjaimellisesti vain mielikuvitus on rajana.

Ne jotka sattuivat katsomaan videon jossa kerroin Zeldan nimestä, muistavat ehkä minun ohimennen maininneen lapsuuteni. Olin pahasti koulukiusattu läpi ala-asteen. Ja en nyt puhu sellaisesta ”yhyy mua haukutaan eikä oteta leikkeihin mukaan”-kiusaamisesta. Minut pakotettiin hieromaan nokkosia itseeni, ostamaan muille karkkia omasta viikkorahastani sekä juoksemaan pallon perässä joka kerta toisensa jälkeen potkittiin ruusunmarjapensaaseen. Minun päälleni on kaadettu parimetrinen kaappi täynnä lasiesineitä, minua on kuristettu puutyöluokan pimeimmissä nurkissa sekä heitelty pää edeltä tiiliseinään.

Muistan edelleen kuin eilisen kun minua ensimmäistä kertaa pyydettiin mukaan potkimaan palloa, ja hetken verran ehdin jo toivoa tilanteen muuttuneen. Poljettuani kilometrin verran hiekkakentälle, ja iskettyäni pyöräni lukkoon, huomasin ettei kentällä ollutkaan ketään. Huhuilin hetken, turhaan, ja totesin surullisena reissun olleen turha. Olin jo palaamassa pyörälleni, kun niskaani yhtäkkiä napsahti jotain kovaa, ja helvetinmoisella vauhdilla. Muutama kiusaajani oli saanut nerokkaan idean huijata minut paikalle jotta voisivat hyökätä kimppuuni ritsoilla, ampuen sekä kiviä että kastanjoita. Lopputilanteesta en paljoa muista. Muuta kuin sen että havahduttuani ainoan todellisen ystäväni luota itkemästä, kroppa täynnä mustelmia, ainoa ajatus päässäni oli että miten peitän tämän vanhemmiltani, kiusaajieni koston pelossa. Helvetin jepa tilanne siis.

Joku saattaa tässä vaiheessa kysyä että miten tämä asia liittyy mitenkään mihinkään? Tosiasia on se, että ilman pelejä en varmaan olisi kestänyt. Pelit antoivat minulle mahdollisuuden olla jotain suurta, mahdollisuuden unohtaa maailman jossa minulla oli paha olla, mahdollisuuden, vaikka vain hetkeksi kerrallaan, unohtaa kaiken. Sain olla kuka halusin, sain tehdä mitä halusin, sain pelastaa maailman, sain tuhota pahat voimat ja mikä parasta, sain olla jotain muuta kuin minä itse.

Ylä-asteella kiusaaminen yhtäkkiä loppui. Kiusaajani levisivät eri kouluihin, eikä pari jäljelle jäänyttä enää edeltävän kesän kasvuspurttini jälkeen uskaltaneet minulle mitään tehdä. Mutta epävarmuus säilyi. Piilottelin pitkän tukan ja paksujen huppareiden alla. Vihasin kaikkea itsessäni. Luomiani, korviani, nimeäni, itseäni. Kaikkea. Mutta pelit säilyivät. Löydettyäni nettipelit aloin vihdoinkin oppimaan sosiaalisen kanssakäymisen tärkeyden. Aloin oppimaan itsevarmaksi. En ehkä ollut hyvä koulussa, en ollut hyvän näköinen, enkä todellakaan edes kovin hauska. Mutta perkele, olin hyvä tappamaan lohikäärmeitä.

123426940Seuraavaan muutaman vuoedn aikana tapahtui paljon. Todella paljon. Äitini kuoleman ja muutaman, sekä henkisesti että fyysisesti tuhoisan parisuhteen jälkeen löysin itseni yksin, täysin rappiolla ja työttömänä, yksiöstä Keravalla. Ruokavalioni koostui, energiajuomista, kokiksesta, oluesta ja pakastepizzoista. Nukkumaan menin aamulla kun muut lähtivät töihin, ja heräsin vasta myöhään iltapäivällä, niin ettei viikonloppuisin enää ehtinyt muuhun kauppaan kuin Alepaan. En nähnyt ketään muutenvaan. Arkisin laitoin epätoivoisena työhakemuksia, ja viikonloput menivät täysin poikkeuksetta baareissa. Edelleen ainoa tuttu ja turvallinen lohdun lähde oli pelit. Monta yötä sinnittelin, väsyneet silmät 20″ ruutuun liimautuneina, kuin peläten että jos ne hetkeksi edes katsoisivat muualle niin kaikki olisi ohi.

muruliiniJa tässä minä nyt olen. 23-vuotiaana, kahden tytön isänä ja maailman kauneimman naisen tulevana aviomiehenä, ystäväni joka pysyi rinnallani kaikki nämä vuodet yhtenä bestmaneistani ja pelit edelleen, jokseenkin pienempänä osana normaalia, tasapainoista ja ennen kaikkea onnellista elämääni.

Ensimmäisen yhteisen konsolimme, Nintendo Wii:n, me ostimme Iinan kanssa noin vuosi sitten, ja tuolla se edelleen kököttää, odottamassa että Tiara ja Zelda siitä joskus, toivottavasti, innostuisi. Tämä on se, sanotaanko varasuunnitelma jonka minä haluan lapsilleni tarjota. Haluan opettaa tytöt pelaamaan. Haluan että vaikka kuinka olisi huono päivä, oli se sitten sen takia että lempinallelta irtosi molemmat jalat tai sen takia että kauan odotettu työhaastattelu ei olisikaan mennyt ihan nappiin, voi aina palata kotiin hyvillä mielin pelastamaan prinsessaa tai katsomaan että kumpi pääsee aavikkorallissa ensimmäisenä maaliin, isä vai tytär.


164 Responses to “Lapsuuteni seikkailut, eli miksi meillä on Wii pölyttymässä”

  1. Susanna sanoo:

    Kamalan kuuloista tuo kiusaaminen, mutta ainakin tämä tarina antoi vähän erilaista respectia videopeleille! Lisäksi Otolta aivan loistavasti kirjoitettu teksti.

  2. Marianne sanoo:

    Ihanan kaunis ja rehellinen postaus, tykkään!

  3. nea sanoo:

    Apua ! Joo nää kyyneleet !? mistä nää nyt tähän iltaan vielä ilmesty ! Ihanan erilainen tarina siitä,mitä pelit voi tuoda tullessaan 🙂 <3

  4. No voi apua mikä liikkis-teksti! Vähän toisenlainen pelimielipide;)

  5. Pia sanoo:

    Veti aika sanattomaksi, mutta menneisyydestä huolimatta olen varma, että sinusta tulee hyvä roolimalli lapsillesi. Hienoa Otto!

  6. jonna sanoo:

    Aivan ihana teksti <3 Harmittaa kun olet joutunut kestämään niin paljon kaikkea kauheuksia. Oon itsekin ollut kiusattu ala-asteella ja olisi ihanaa jos voisi tehdä jotain sen eteen että koulukiusaaminen saataisiin tulevaisuudessa loppumaan 🙂

    • Otto sanoo:

      Näinhän se on, vaikka vaikuttaakin valitettavasti aika utopistiselta ajatukselta edelleen, koulukiusaaminen on pyörinyt kuvioissa aika perkeleen kauan. Mut kiva jos teksti miellytti! 😀

  7. Vivi sanoo:

    Voi ei mitä kaikkea ootkaan joutunu kokemaan.. :/ Onneks ne asiat on menneitä ja oot saavuttanu elämässäs kultaakin kalliimpia asioita. 🙂

    Niin ja kirjotat muuten tosi hyvin!

  8. annika sanoo:

    Hei aivan mielettömän ihana postaus!!! :))

  9. Petra sanoo:

    Hmm.. luin 9 kappaletta, ennenkuin tajusin, kuka kirjoittaa.. ihmettelin vain miksi tässä oli oton kuvia 😀

    Mulla tuli itku ja kylmät väreet tosta koulukiusaamisesta, en ole edes tienny, että se voi oikeasti mennä noin pahaksi 🙁

    Olipa hauska lukea Oton kirjotusta, en ole vissiin muita lukennukkaan, kun tämän, kun bongailin tän blogin vasta pari kk sitten, jälkijunassa.

    • Otto sanoo:

      Joo se osaa olla aika karu maailma, varsinki jos pelaa häviäjien joukkueessa.

      Ja kiva jos kelpas, oon mä näitä muutaman nyt kirjottanu, mut tää oli ehkä parhaasta päästä, vaikka itse sanonkin. Ettet nyt ala liikoja odottelee. 😀

  10. Inga sanoo:

    Voi ei, kirjotit tän niin mahtavasti Otto!!! :´)
    Vaikka lapsuutesi/nuoruutesi ei ollut ruusuilla tanssimista, en silti yhtään epäile, ettetkö olisi loistava ja rakastava isä kahdelle pienelle muksulle! 😉

  11. Saara sanoo:

    Voi Otto! Paljosta olet kyllä selvinnyt… Mutta onneksi tällä tarinalla on hyvin onnellinen loppu! Minkä ikäinen muuten olet tuossa peilin kautta otetussa irokeesi-kuvassa? 🙂 Kaikkea hyvää sulle ja teille kaikille, ootte kyllä ihana perhe!

  12. Noel sanoo:

    Apua muakin rupes itkettää!

    Mä oon sen ikänen et kasibittinen oli mun lapsuuden hittijuttu( löytyy vanhempien luota edelleen toimintakunnossa :)). Sen jälkeen en kummemmin innostunu peleistä mitä nyt joskus pelattiin pleikkari ykkösellä crash bandicoottia. Kunnes wowi julkastiin ja mun luokkalaiset pojat yllytti sen kimppuun. Mä pelasin melkein taukoomatta viime vuoteen asti( raskaana oli suhteellisen vaikea istua koneen ääressä niitä tunteja joita esim raidaamiseen menee 😀 imettäessä se sentään onnistu jotenkuten) ja nyt oon kai sit lopettanu. Aina välillä tekee mieli palata pelaamaan (varsinki ku mies pelaa dota2)mut lähinnä vaan sen takia et mulla on ko pelistä vuosien varrelta ihan mielettömiä muistoja.
    Mä oon luonu sen kautta semmosia ystävyyssuhteita jotka mitä luultavammin kestää koko elämän tai siltä ainaski tällä hetkellä tuntuu. Oon löytäny pelistä poikaystävän, nykyään kihlatun ja mun lapsen isän! <3

    En myöskään hillunu yömyöhään kaduilla ja ryypänny teininä. Ehkä sen takia mun äiti mielellään makso mun wowiajat 😀 +kuunteli sitä armotonta venttiin ja skypeen huutamista!

    Musta on ihan mielettömän siistiä jos mun lapsi joskus innostuu videopeleistä ja saa niistä irti ees puolet siitä mitä mä oon saanu 🙂

    • Noel sanoo:

      Niin ja sen sijaan et lehdet joka kouluammuskelun yms yhteydessä syyttelee tietokonepelejä ois huippua jos uutisoitais mielummin tän tyylisiä kun tää sun teksti eli kuinka nekin voi pelastaa koulukiusaamiselta ja muulta ikävältä elämässä 🙁

      • Otto sanoo:

        Katoppa uusimman patchin preview ni muutat varmasti mieles sen lopettamisen suhteen. 😉

        No ei vaa, oon itekki pitänyt täs nyt nimenomaan ajanpuutteen takia jo pidemmän tauon. PS Vita tuli hankittua just sellasta on/off pelaamista varten esim. duunimatkoilla ja pöntöllä istuessa, kun Zelda oli just syntynyt. Se on ollu kiva. 😀

        Toi pelaamisen mustamaalaaminen on kyl sellai asia joka aina ottaa päähän, vaikka tilanne onki onneks muuttunu tässä muutaman viime vuoden aikana. Pikkuhiljaa.

        Ja hienoa että olet miehesi löytänyt WoWin kautta, tuo on aina ollut jotenkin niin mahtavaa mun mielestä, kaikkea hyvää teille!

  13. maijja sanoo:

    Siis ihan mahtavaa kuulla väliin positiivinen mielipide viedopeleistä! 🙂 Haluan myös opettaa pojalleni (tai no isänsä opettaa) terveen tavan pelaamiseen.

    Olen itse seurannut vierestä, kuinka kahta siskoani on kiusattu . Molempia läpi ala-asteelta yläasteelle. Kiusaaminen oksettaa ja pelottaa. Kuinka joku voi tehdä noin? Kiusaaminen jättää äärimmäisen syvät arvet, joiden seurauksiin törmää vielä vuosien päästä. Miksi jonkun ihmisen itsetunto on täytynyt särkeä niin totaalisesti? Tekstisi oli sydäntäsärkevää luettavaa ja teen kaikkeni ettei oma lapseni joutuisi kiusaamisen kanssa tekemiseen, ei kiusatuksi eikä kiusaajaksi. Upeaa kuitenkin lukea miten olet selvinnyt ! 🙂

    • Otto sanoo:

      Kiitos! Ja suosittelen lämpimästi. 😀

      Mut mitä tohon kiusaamiseen tulee niin en voi muuta kuin nostaa kädet ilmaan ja sanoa jaa-a. Kai se on sitä oman pahan olon purkamista muihin, näin pähkinänkuoressa. Senverta kuin näitä tapauksia muistan niin he olivat kaikki rikkinäisistä ja onnettomista perheistä. Just sellasia perheitä jossa ei joko välitetty lapsista tai koitettiin pitää lapset onnellisena korvaamalla yhteinen aika lahjatavaroilla. Lapset on lapsia, ei sille aina voi mitään, valitettavasti.

  14. Minna sanoo:

    Täällä luettiin kyyneleet silmissä tätä tekstiä.

    Mä rakastan selviytymistarinoita oikeasta elämästä. Ja mikä ihaninta, sä Otto oikeasti arvostat elämääsi nyt 🙂

    Monenlaisesta suosta voi tosiaan nousta. Te olette täydellinen pari!

  15. Laura sanoo:

    Ihana postaus! Oot kyllä vahva mies Otto! Tän postauksen ansiosta sain vähän erilaista näkökulmaa avokkini ainaiseen pelaamiseen 😀

  16. E sanoo:

    Tosi rohkea ja hieno kirjoitus. Ihan liikutuin kun luin sun surullisesta menneisyydestä.. Ihanaa, että kaikki on nyt hyvin, sulla on ihana perhe ja olet päässyt yli vaikeista kokemuksista. Tää kirjoitus valotti kyllä vähän erilaista näkökulmaa pelien maailmasta, vaikka itsekin kyllä olen tykännyt Nintendoa joskus nuorempana pelailla. 🙂

    • Otto sanoo:

      Vaikeat kokemukset kasvattavat luonnetta, ei auta jäädä niitä vellomaan vaan nimenomaan jatkaa elämää. Näin siinä sitten käy. 😀 Ja kiva että tykkäsit, pelit on muutakin kuin Angry Birdsiä ja väkivaltaa, niille pitää vaan antaa mahdollisuus.

  17. Jenni sanoo:

    Otto oot kuningas! Puhut niin ihanasti Iinasta ja teidän tytöistä että susta sais kaikki ottaa mallia! Huippu!

  18. Emppu sanoo:

    Tämä postaus antoi täysin uuden suunnan peleille! Eihän videopelit ookaan pelkästään huono juttu vaan just tosi hyvä!!!!

    Ootte kyllä Iina ja Otto molemmat onnellisen elämän, toisenne ja lapsenne ansainneet. Niin kamalia asioita kuuluu teidän molempien menneisyyteen. Ehkä siihen pohjautuu teidän molempien ihana positiivisuuskin 🙂 Ottakaa kaikki irti nykyisestä onnestanne, taidatte nyt elää elämänne parasta aikaa :’) Ootte huippu pari ja perhe!!

    • Otto sanoo:

      Pelit on erittäin hyvä juttu, ja niillä on itseasiassa useita tieteelliseti todistettuja terveysvaikutteitakin, mut en ala nyt niihin perehtymään sen kummemmin tai kommenttikentästä löytyy kokonaan uusi postaus. 😀

      Ja näinhän se vähän on, siinä vaiheessa kun tietää mitä on epäonni ja epätoivo niin sitä osaa nauttia kun asiat on hyvin. Kiitos!

  19. Jepa sanoo:

    ”Mutta perkele, olin hyvä tappamaan lohikäärmeitä.” :DD
    Ihanaa että jotkut osaavat vielä kirjoittaa näin helppolukuista ja viihdyttävää, mutta silti liikuttavaa tekstiä! 🙂

    • Otto sanoo:

      No hei, mä olin/olen hyvä tappamaan lohikäärmeitä. ;D

      Kiva että pidit, oon aina tykänny kirjottaa, laiskuus vaan tulee yleensä vastaan suunnittelun ja toteutuksen välissä. 😀

  20. Anne sanoo:

    Voi Otto, oot aivan ihana ! <3 Kuten olen aina sanonutkin, olet unelmavävypoika ! <3

  21. Ninnu sanoo:

    Aivan mahtava postaus! Vaikka Iina onkin loistava kirjoittamaan, nää Oton postaukset osaa kyllä sekä hymyilyttää että liikuttaa kerta toisensa jälkeen. Surettaa, että kukaan voi joutua kestämään tuollaista (tai muutakaan) kiusaamista, mutta samaan aikaan vetää ihan sanattomaksi ja ihmetyttää miten voikin olla näin onnellinen kahden täysin tuntemattoman ihmisen puolesta, kun teillä on nyt asiat hyvin. Toivon kaikkea hyvää teidän perheelle nyt ja aina! 🙂

  22. paulina sanoo:

    Upeeta, kertakaikkiaan! Alussa olin että ”mitä..?”, onneksi luin loppuun! <3

  23. Jenna sanoo:

    Siis vau, aivan uskomaton teksti! Kyllä pari kyyneltä vierähti kun tätä luki. Tiedän, että Otto tulee aina olemaan ihan mahtava isä kun itsellään on rankkoja kokemuksia takana, niin hän haluaa lapsilleen tarjota parasta ja pelastaa heidät kaikelta pahalta.

    Ootte kadehdittavan upee perhe, ja toivon teille pelkästään kaikkea hyvää!
    Te ootte onnenne ansainneet <3

  24. Neea sanoo:

    Voi Otto. Perseestä sanon minä 🙁 Koulukiusaaminen on niin perseestä ja syvältä! Joskus mietin kun juttelen siitä kavereiden kanssa, että säästykö kukaan siltä? Samanlaisia kokemuksia täällä, tosin kässänluokan nurkista..

    Oon jostain syystä ollu ihan kauhean pelivihanen ihminen vaikka kaikenlaisia tietokonepelejä tuli pelattua tosi paljon teininä. Meillä ei oo mitään pelikonsoleita eikä juttuja, mutta toki padillä tai vastaavalla saavat pojat päivittäin pelata 😀 Enkä tiiä mistä moinen, ettei oo koskaan tullu noita hommattuakaan. Ehkä jossain vaiheessa.

    Toivotaan nyt että meijän nassikoita ei tulevaisuudessa koulussa kiusata eikä pätkitä <3 Muuten ne saa puolitoistametriä tätä vihasta leijonaemoa..

    • Otto sanoo:

      Koulukiusaaminen on joo vähä sellai juttu että sitä on joko uhri tai kiusaaja, oli se sitten vasten tahtoaan tai ei. Ei sille oikeen valitettavasti voi mitään.

      Eikä tossa nyt oo mitään epätavallista, pelit on vähän sama ku musiikkimailman örinäbändit, ne vaan jotenkin rinnastetaan pahoihin asioihin, eikä se että media liittää pelaamisen aina kaikkiin suuriin tragedoihin oikein auta asiaa. Sekin onneksi pikkuhiljaa muuttumassa, osittain kiitos mobiilipelien.

      Kaikkea hyvää teille! 🙂

  25. Hanna sanoo:

    Mahtava postaus! Tämä jälleen osoittaa, että kaikella on tarkoituksensa 🙂

  26. laura sanoo:

    Oton kirjoittamia postauksia lisää!! 🙂

  27. Noora sanoo:

    Apua kuin ihana ja karu teksti, tuli ihan tippa linssiin tällä herkkiksellä. Ihan kun olisin lukenut mun oman miehen kirjoitusta. Sekin on koulukiusattu, kärsinyt kamalassa parisuhteessa, masentunut ja menettänyt äitinsä (ja myös alkoholisti-isänsä) ja pelit on sille tärkein harrastus ja jopa elämäntapa. Nykyään pienen vauvan isänä sillä ei oo kauheesti aikaa pelata, mutta samantien kun pojulla pysyy ohjain kädessä niin iskä varmasti tutustuttaa tyypin pelien maailmaan. Silloin kun mä olin raskaana, niin me pelattiin yhdessä peukut vesikelloilla Raymania ja tää eräs hormonihuuruinen rouva saattoi moneen otteeseen viskata ohjaimen pois kun vitutti. 😀

    Äh piti sanoa vielä jotain, mutta unohtui. Ootte te kaksi kyllä onnenne ansainneet.

    • Otto sanoo:

      Kerro miehelles terveisiä että kyllä se ehtii pelaamaan taas. 😀 Tipa kun nukkui kiltisti omassa huoneessaan ja Zelda vielä Iinan mahassa niin ehdin hyvin aina iltaisin istumaan koneella mikkikuulokkeet päässä Iinan kirjoittaessa postausta. 😀

      Ja joo Rayman, just pari viikkoa sit hakkasin läpi Rayman Originsin. Ja itseasiassa sellanen peli kuin Fancy Pants Adventure, joka ottaa paljon vaikutteita Raymanista, on ainoa peli jonka Iina on jaksanut pelata mun kanssa läpi! 😀

      Ja sano nyt ihmeessä jos vielä satut muistamaan, kiitos kovasti!

  28. Alisa sanoo:

    Aivan mahtava postaus! 🙂

  29. Suvi sanoo:

    Ihana teksti!
    Ihana kun Otto kirjoittaa!
    Lisää näitä!

  30. Nimetön sanoo:

    En oo taas vähään aikaan lukenu näin ihanaa postausta. Mielettömän koskettava, mutta tähän on silti saatu mukaan myös hauskuutta. Napakymppi.

  31. wind sanoo:

    Voi miten liikuttavaa ja hyvää tekstiä. Olen todella pahoillani kokemastasi. Onneksi nyt elämäsi on kuitenkin ihanasti mallillaan.

    Intohimosi pelaamiseen on käsinkosketeltavaa ja siitä omistautuneisuudesta tulee jotenkin tosi upea fiilis lukijalle. Mahtavaa, että olet löytänyt sen oman juttusi, joka on myös kantanut sinua aikoinaan vaikeuksienkin läpi 🙂

    Kaikkea hyvää teidän koko perheelle!

  32. Mila sanoo:

    Upea kirjoitus. Vetää sanattomaksi.

  33. PikkuMy sanoo:

    Otto sulla on hyvä asenne ja määrätietoisuus! Mä ajattelen näin että sä oot vasta 23 ja nyt jo oivaltanut paljon 🙂
    Mä kuulun kategoriaan ”pelkään mitä pelit tekee lapsille” joten mä sit otan suhun yhteyttä kun se päivä koittaa tässä talossa 😀 Kerrot sit että tarviiko mun olla huolissa vai ei 😉
    Olen kyllä itse pelannut paljon super mariota lapsena ja muistan että hauskaa oli joten miksi ei nykyaikana olisi, pelithän on nyt ihan eri luokkaa. Se se kait pelottaa kun se maailma on ihan outo ja lapsille se tulee olemaan arkea.
    Pitää kait vaan yrittää oppia siitä jotain.
    Kirjoittele vaan useammin, mammablogitkin tarvii vaihtelua 😉 Iina älä ota pahalla, sä oot huippu kans!

    • Otto sanoo:

      Kuhan et 7-vuotiaalle heti ekana hanki K18 peliä niin sä oot selvillä vesillä. 😀

      Pelit on joo kehittynyt paljon, ja kattaa itseasiassa ihan uskomattoman määrän aihealueita ja tarkoituksia. Mario on hieno esimerkki yksinkertaisesta pelistä joka sopii täysin valehtelematta kaikenikäisille, ja jota jaksaa pelata niin yksin kuin porukassakin. Sitä me Iinankin kanssa yleensä pelataan Wii:llä aina kun aikaa löytyy. 😀

      Ja joo mä pyrin aina kirjoittamaan niin usein kuin mahdollista, sitä yleensä vaan hidastaa lapset, duuni ja mun pelaaminen. ;D

  34. Emmye sanoo:

    Upea teksti!!

    Koulukiusaamista en voi koskaan, ikinä hyväksyä. Itse olen myös hyvin fyysisen ja kovan kiusaamisen kokenut. Ala-asteella melkein koko luokka kiusasi minua ja pahimmillaan on luunsirut lennelleet. Yläasteella ei enää ollut niin fyysistä, mutta ei kyllä helpompaa. Onneksi sulla on ollut edes pelit, joihin paeta pahaa oloa. Itse olen monesta syystä joutunut pärjäämään ihan yksin (lue; ei onnistunut kovin hyvin). Aika auttaa, mutta ei paranna.

    Meillä myös mies on opettanut tyttöä pelaamaan. Meillä on tällä hetkellä Xbox. Kätevä tuo kinetic, kun ei tarvi edes ohjainta. Ja kyllä myös padilla tyttö pelaa. En ole koskaan osannut ajatella pelien merkitystä noin. Mutta hauska katsella, kun pelaavat yhdessä. =))

    Onneksi asiat on sinulla järjestyneet lopulta ja olet varmasti ansainnut kaiken. Oikein hyvää jatkoa! Mä menen nyt häiriköimään miehen peliä… 😉

    • Otto sanoo:

      Kiusatuksi joutuminen jättää jälkensä, niin hyvässä kuin pahassakin. Aikaa sille palautumiselle kannattaa antaa, lopulta ne on muistoja ja arpia vain.

      Mut se on kyl mahtava kattoa ku naskit pelaa jotain, ne uppoutuu siihen kokemukseen ja maailmaan ihan eritavalla kuin itse nykyään. Tuskin maltaa odottaa että pääsen näyttämään tytöille vähän Legend of Zeldaa. 😀

      Kaikkea hyvää sinne teillekin, älä häiritse miestäs liikaa. ;D

  35. J sanoo:

    Yksi kohta tekstistä jäi vaivaamaan:
    ” Ja en nyt puhu sellaisesta ”yhyy mua haukutaan eikä oteta leikkeihin mukaan”-kiusaamisesta. ”
    Sydämeni pohjasta toivon, ettet väheksy henkistä kiusaamista. Se on kuitenkin suurilta osin tyttöjen harjoittama kiusaamisen muoto, ja kahden tytön isänä saatat kohdata sitä tulevaisuudessa. Voin kokemuksen syvällä rintaäänellä kertoa, että se sattuu ja paljon. Voin myös kertoa, miltä tuntuu, kun sinulle sanotaan kerta toisensa jälkeen, ettei asialle aiota tehdä mitään kun eiväthän kiusaajatkaan varsinaisesti TEE mitään. Vähättely on pahin asia, mitä tilanteessa, jota varten lapsi on pahimmassa tapauksessa kerännyt vuosikausia voimia, voi tehdä.

    Muuten aivan ihana teksti, joka saa varmasti monet ajattelemaan 🙂 (Ja aivan valloittava blogi muutenkin, olen jo pitkään lukenut ja aion lukea jatkossakin!)

    • Kunda sanoo:

      Tää iski mullekin silmään. Varsinkin, kun itse on päiväkodista yläasteen loppuun asti ollut se, jonka kanssa ei kukaan halua leikkiä ja joka istuu yksin siellä penkillä välituntisin kun ei ole yhtään kavereita. Sit koittaa olla huomaamatta niitä pilkkaavia vilkaisuja ja kuiskutteluja.

      En vieläkään osaa oikein solmia sosiaalisia suhteita tän takia, kun en ole koskaan ollut oikein osa niitä.

    • Otto sanoo:

      Tarkoitukseni tosiaan ei ollut vähätellä, pahoitteluni siitä. Tiedostan kyllä että henkinen kiusaaminen osaa olla vähintään yhtä kamalaa kuin fyysinen, ellei pahempaakin, jos ei nyt lähetä sen tarkemmin tutkimaan fyysisen väkivallan aiheuttaman jatkuvan pelkotilan psykologisia vaurioita verrattuna henkiseen kiusaamiseen. Ero varsinkin tyttöjen ja poikien välillä on huomattava. Tarkoitukseni oli lähinnä havainnollistaa sitä että, miehenä, fyysinen kiusaaminen on se ns. pahempi kahdesta pahasta, sen alistavan vaikutuksen takia, ts. alfat vastaan betat. En vain ajatellut että kukaan kiinnittäisi huomiota tuohon epäkohtaan, kun en ollut itse ajatellut palaavani psykologian puolelle. Sori. 😀

      Mut kiva jos muuten tykkäsit, ja hyvä että aiot lukea jatkossakin. Ei varmaan antaisi Iina minun enää kirjoittaa jos lukijat aina häviäisivät. 😀

  36. Minsku sanoo:

    Pakko myöntää: Olen ihan Otto fani! 😀 Sanattomaksi veti kiusaaminen. Siinä asia johonka pitäisi vanhempien, koulujen ja miksi ei päiväkotien ja nuorisotoimienkin panostaa. Olette kyllä aivan mahtava perhe ja ansainneet kaikki ne onnelliset hetket joita olette saaneet yhdessä kokea ja joita varmasti saatte kokea vielä paljon lisää! Mutta luultavastikkin ilman niitä kipeitä kokemuksia joite te kumpikin olette joutuneet läpi käymään ette osaisi arvostaa elämäänne toisin kuin nyt. Teistä houkuu onni ja tasapaino.

    • Otto sanoo:

      Oujee fanikerho! No ei vaan. 😀

      Koulukiusaaminen on joo, näin suoraan sanottuna, aika paska juttu, ja valitettavasti sen kitkeminen on vähä sama ku koittais saada rasismia pois maailmasta. Sillä on niin monta vaikuttavaa tekijää että en, realistina, usko että sen ”korjaaminen” tulee kovin nopeasti onnistumaan.

      Ja oikeassa olet, me ollaan Iinan kaa molemmat koettu paljon, ja todennäköisesti meidän samankaltainen näkemys elämään kaiken epätoivon seasta mahdollistaa meidän nykyisen olemisen. Se ei tosin tarkoita sitä etteikö mekin Iinan kanssa aina välillä todeta että ”fuck it” ja piilouduta hetkeksi peiton alle maailmaa piiloon. 😀

  37. Hannele sanoo:

    Kirjoitit todella kauniisti <3 olet kokenut paljon:äitisi kuoleman ja kiusaamisen,mutta olet saanut jotain todella kaunista nyt.Tyttäresi ovat ihanat ja Iina varmasti paras vaimo sinulle.Itse olin yläasteella todella yksin,mutta minulla oli enemmän sanallista kiusaamista ym..Kaikkea hyvää otto sulle ja sun perheelle <3 🙂

  38. Nimetön sanoo:

    Ja tycker nog att du int va ful eller tråkig i högis! Muhaa…
    =): old frend… =)

  39. Tämä teksti kyllä todella sai ajattelemaan, kiitos siitä. Olen juuri saamassa esikoistani tähän maailmaan ja näitä kiusaamisasioitakin on tullut mietittyä paljon. Kuinka voisin vanhempana vaikuttaa siihen, ettei lastani kiusattaisi? Ja kuinka osaisin kasvattaa hänestä niin vahvan, että vaikka niin tapahtuisi, voisimme yhdessä kuitenkin puuttua asiaan ja katkaista kierteen?

    Mitä sinä toivot, että esimerkiksi vanhempasi, opettajasi tai muut lähellä olleet olisivat tehneet toisin tai enemmän?

    Itse suhtaudun hyvin ristiriitaisesti pelikonsoleihin ja tietoteknisiin laitteisiin ajanvietteenä, sillä edustan sitä ikäluokkaa, kun leikit leikittiin ulkona puihin kiipeilemällä ja metsissä juoksentelemalla. En oikein ole osannut nähdä muuhun maailmaan uppoutumista ns. ”terveenä” ajanvietteenä, mutta tämä tekstisi sai kyllä kieltämättä ajattelemaan asiaa muistakin näkökulmista. On todella hienoa, että pelaaminen ainakin auttoi sinut pahimman yli ja koet saaneesi siitä paljon.

    Toivottavasti en kuulosta mitenkään tuomitsevalta, koska se ei ole tarkoitukseni. Olen onnellinen teidän puolesta, että nykyään kuitenkin kaikki on tosi hyvin, ja ihan varmasti molempien menneisyyden kokemukset ovat kasvattaneet teitä vahvemmiksi ja suvaitsevaisemmiksi, sekä opettaneet arvostamaan sitä, mitä teillä on. Kaikkea hyvää jatkoonkin! 🙂

  40. RK sanoo:

    Jep, täälläkin on pelattu pois todellisuudesta.

    Hyvä kirjoitus, kiitos.

  41. Iinuska sanoo:

    Näin ihanasti ja rehellisesti kyllä harva osaa kirjottaa! En voi uskoa, miten jotain ihmistä voidaan noin kiusata. Mitä näillä ihmisillä liikkuu päässä vai liikkuuko siellä yhtikäs mitään..
    Itseäni ei kisuattu, mut tunnen tyyppejä, joita kiusattiin. Aivan älyttömän hyviä tyyppejä enkä ymmärrä, miksi juuri heitä on tönitty ja haukuttu koulussa. Toivottavasti ne entiset kiusaajat nykyään tajuaa kuinka typeriä ne on ollu. Ja salaa vähä toivon, että ne kiusaajat on saanu maksaa jollain tavalla takasin. Ilkeetä ajatella niin, mut mä en vaan voi sietää sellasia ihmisiä, jotka tahallaan aiheuttaa toiselle pahan olon, oli syy mikä tahansa!

    Pelaamisesta vielä, itekin oon aina tykänny hakata pelejä pennusta asti ja musta se oli hauskaa ajanvietettä. Jos oli sateinen päivä eikä ulos päässy, niin pysty aina pistään pleikkarin päälle ja niin se aika kulu ku siivillä 😀 Ihanaa että teidän tytötki pääsee tutustuun pelaamiseen! Nykyäänkin sillon tällön ehtiessäni pelailen tietokoneella, lempparipeli ollu jo pitkään Left 4 Dead 2 kun se on niin helppo ja mukava räiskintäpeli. Mahtava tapa rentoutua ja irtautua arjesta! 🙂

  42. Istun Burger Kingissä ja itken. Tulin tosi liikuttuneeksi Oton kirjoituksesta! Tiedän mistä hän puhuu.. käytin myös pelejä apuna kun mikään muu ei auttanut. World of Wqrcraft pelasti pahaimmatkin teini vuodet. Kotiin lähdin ainoastaan pelin takia enkä perheeni luokse. En voinut hyvin kotona kun siellpäin oli kaikenlaisia ongelmia…
    Pelit ovat hauskoja sekä elämän pelastajia.. tyttömme saa myös oppia pelamaan. Enemmän toki iskältä kun minulta.

  43. Nimetön sanoo:

    Otto, olet todella verbaalisesti lahjakas ja kirjoitat uskomattoman hyvin.
    Harvassa ovat ikäisesi (tai edes vanhemmat) suomalaiset miehet, jotka ovat joutuneet tuntemaan suuria tunteita ja osaavat ja uskaltavat puhua niistä edes kumppanilleen saati julkisesti.
    Kokemasi ovat rankkoja mutta ne ovat tehneet sinusta sinut ja osaat varmasti nähdä maailman eri tavalla kuin monet muut.
    Olette Iinan kanssa molemmat huipputyyppejä! 🙂

  44. Nimetön sanoo:

    meinasin purskahtaa lopussa itkuun! kamalaa mitä pieni poika on voinut kokea ja tuo kiusaamisen taso myös hirvittää.. seriously, nokkosia ihoon? … 🙁 te ootte molemmat kokenu kamalia asioita ja mä uskon karmaan, et toi onni mikä teillä on nyt niin on kyllä ansaittua 🙂 <3 ps: mustakin tais tulla ottofani?!?!

  45. hansu sanoo:

    Ihana ja todella liikuttava teksti! Onneksi menneet ovat menneitä. Kaikkea hyvää sulle Otto ja teidän perheelle <3

  46. Olivia sanoo:

    Täällähän on ihan hirveästi kommentteja! Tosi ajatuksia herättävä postaus kyllä. Pelit on todellakin aliarvostettuja ja pelaajia pidetään noloina nolife-nörtteinä. Vaikken oo pelejä ikinä pelannut (paitsi tietenkin simsit ja niihin on kyllä uponnut satoja tunteja myöskin :D) niin oon kyllä sitä mieltä että ne on hyvä juttu. Pelit kehittää ihan hirveesti ja niinkuin sanoit, on sulla parempi koordinaatiokyky enkä kyllä ihmettele yhtään.

    Musta myös tuntuu että pelaajamiehet on huomattavasti fiksumpia ja älykkäämpiä mitä ”tavikset” miehet. Seurustelen tällä hetkellä semmoisen miehen kanssa joka kans pelaa tosi paljon niinikään yläasteella aika kului Wowin parissa. Tietysti kaveriporukkansa kanssa se outo nörttilauma jota sitten kiusattiin yläasteella, yllätys yllätys. 😀 Ilmeisesti on hänelläkin ollut masennusta ilmassa ja pelit kyllä pelasti. Onhan se pelimaailma nyt ihan erilainen, täynnä mielikuvitusta ja saa paeta todellisuudesta välillä.

    Joillakin tuo peli menee harmi vaan yli 🙁 Pelit menee aina vaikkapa sen tyttöystävän ja lapsien edelle. Onneksi minun poikaystävä ei ikinä laita pelejä meidän suhteen edelle eikä niin käykään. 🙂 Säkin oot hieno mies kun osaat pitää asiat tärkeysjärkässä eikä Iina tee yksin kaikkea sillä aikaa kun pelaat! Pidän sua fiksuna ihmisenä ihan sen takia että pelaat ja oot vähän ”nörtti”, jos omasta poikaystävästä ero tulee niin varmasti en kyllä semmoista miestä hommaa joka ei olisi nörtti. 😀 Musta on ihanaa kun mies osaa käyttää tekniikkaa ja sillä on harrastuksia. (vaikka nuo pelit.)

    Voishan se harrastus olla vaikka jotain salilla käymistä, mun exä teki sitä ja se olikin sitten niin saatanan pinnallinen ihminen etten semmosta kyllä ikinä enää ota. Nörteille vähän kunniaa!

  47. Nora sanoo:

    Otto vois mun puolesta kirjottaa ammatikseen, on sen verran hyvää tekstiä! Meitsi luki kans puoliks itkien tän tekstin. Onneks kaikki on nyt hyvin 🙂 hirveän onnellinen ollut aina teidän puolesta, mutta nyt vielä enemmän.
    Go Otto!

  48. Nimetön sanoo:

    Oon maailman laiskin kommentoimaan blogeihin mitään, mutta nyt liikutuin kyyneliin niin oli pakko :’)

  49. nisan sanoo:

    Voi Otto! Oot joutunu kestämään paljon elämässäs! Onneks ootte löytäneet Iinan kans toisenne!
    Pieni pyyntö multakin, kirjota useemmin! oot nimittäin loistava kirjottammaan!

  50. p sanoo:

    Miten Iina suhtautuu tähän sun pelaamiseen? Tuleeko joskus noottia vai hyväksyykö hän sen täysin? 🙂

  51. Nimetön sanoo:

    niin ja sitä vielä, että otto sä tosiaan kirjoitat todella hyvin 🙂 vaikka iinakin kirjoittaa hyvin ja on kehittynyt varsinkin kun katsoo blogin ensimmäisiä kirjoituksia niin vau otto mitä tekstiä!!

    terveisin pöytälaatikkorunoilija/kirjailija/kirjoittaja

  52. tuua. sanoo:

    Kiitos tästä postauksesta, kiva saada uutta näkökulmaa! Oon nimittäin lähipiirissä nähnyt just sen toisen puolen peleistä ja pelaamisen vaikutuksesta ja se on jotakin niin surullista ja pahaa katottavaa!! Miten ihminen voi muuttua niin paljon… Tämä kyseinen tapaus on vielä suhteellisen nuori. Sun kirjotus antoi toivoa, että jotain tapahtuis ja asiat menis hällä parempaan suuntaan!
    Ps. Oot tosi hyvä kirjottamaan!

  53. Elisabet sanoo:

    Mahtava postaus! Hitsi vie, sähän osaat kirjoittaa tosi hyvin. Sain miehenkin lukemaan tämän ja kyllä tykkäs lukea. Hänkin on pienestä pojasta lähtien ollut semmoinen ’pelimies’ ja voisi sanoa, että myöskin selvinnyt koulukiusaamisesta pelien avulla. Sanonu myös, että meinaa vielä meidän tytönkin opettaa pelaamaan. Saa nähdä. 😀 Mä nyt en niiin innoissani oo ollu miehen pelailuista, mut ehkä mä voisin vähentää siitä moittimista.. 😉 joskus.
    Kauheeta kyllä vaan tommoin kiusaaminen, ja se kaikki mitä oot joutunut kokemaan. 🙁 Ihana, et nyt kuitenkin menee niin mainiosti. Kaikkea hyvää teille upeille ihmisille!<3

  54. - sanoo:

    Oi miten ihana 🙂 Ottaen huomioon miten seksistinen nykyinen pelaajien maailma on, katsokin että tytöt oppii pelaamaan niin hyvin, että voivat antaa sukupuolesta kuittailijoille köniin 6-0!

  55. Jonna sanoo:

    Tämä tosiaan antou minullekkin erunlaisen kuvan niistä kaiken näköisistä peleistä positiivisessa mielessä ja ihan mahtava tekstikin tuli luettua! 🙂

  56. st. brigitten sanoo:

    En ole koskaan ymmärtänyt pelaamista. En väheksynyt/paheksunut tai mitään, mutta en ymmärtänyt. Nyt ymmärrän, kiitos Otto 🙂

  57. Saara sanoo:

    Huhhuh, tässä tuli nyt todella sitä inhimillisyyttä, jota viimeksi kommentoidessani vähän kaipailin. Hienosti kirjoitettu, ei elämä tosiaan aina ole pelkkää hattaraa.

  58. kuu sanoo:

    En jotenki aluks tajunnu ollenkaan, että Iina ei ollut tätä kirjottamassa, niin tunteikkaasti ja ihanasti kyllä kirjotit, ettei moni mies samaan pysty ! ensimmäinen tällänen oikeesti aito ja kaunis teksti, mitä oon lukenu piiiitkään aikaan tälläsestä ns suositusta blogistA ::) hatunnostot teille vanhempina muutenkin :)!

  59. Äiti kans sanoo:

    On aivan kamalaa mitä olet joutunut kokemaan. Toivon todella että kiusaajasi ovat sentään hieman vanhempina ymmärtäneet miten törkeää käytöstä tuo on ollut ja häpeävät syvästi. Itsekin olin kiusattu, mutta ”vain” henkisesti. Nykyään olen asioiden kanssa sinut ja paljon vahvempi kuin ennen kiusaamista. Hyvä siis näin.

    Hirvittää silti oman poikani puolesta ajatella, miten kylmään maailmaan hän joutuukaan vähän isompana. Toivoisin että hän kertoisi jos häntä joskus kiusataan, mutta voi olla ettei kerro (et näköjään sinäkään kertonut). Ja sydämestäni toivon, ettei hänestä tule myöskään kiusaajaa. No, aika näyttää, yritän ainakin kotona rakastaa, rakastaa ja rakastaa poikaani, se on ainut mitä voin kai lopulta tehdä.

  60. maria sanoo:

    Toi koulukiusaaminen on jotain ihan käsittämätöntä. Onni, että sä selvisit siitä täyspäisenä. Ihan hirveetä minkälaisiin julmuuksiin lapset pystyvät:( Valitettavasti nyt jo leikkipaikoilla 1,5-vuotiaan poikani kanssa käydessä huomaa kuinka jotkut lapset tekevät tahallaan kiusaa ja satuttavat toisia ilman että vanhemmat vilkaisevatkaan sinne suuntaan missä lapset touhuavat. Kunpa asioihin puututtaisiin ajoissa.
    Hieno teksti, hieno isä tytöillesi!:)

  61. LuvLuv sanoo:

    Ikävää kuulla, että olet lapsena saanut noin paljon kakkaa niskaan. Mutta nyt voit kyllä olla kaikille kiusaajillesi että ”Look at me now!”. 🙂 Teidän perhe vaikuttaa kuitenkin niin mahtavalta jutulta. Ja kiva lukea näitä sun kirjoituksia, kun osaat kirjoittaa niin hyvin. Itsekin olen pelannut paljon, tosin nyt se on äidiksi tulon jälkeen hieman jäänyt. Mutta sitten tosiaan kun tuo omakin napero kasvaa, niin sitähän voi pelailla vaikka yhdessä!

  62. Panze sanoo:

    Morjens Otto!

    Osa sinun tekstistäsi kuulostaa minulle kovin tutulta!

    Olen myöskin 23 vuotias, 2 ihanan tytön isä ja maailman ihanimman naisen aviomies. Sain aivan samanlaisen yllätyksen palattuani kotiin kerhosta 95 tai 96 vuonna, kuin sinä. Nimittäin Nintendo 64 ja aivan uskomattomalta tuntunut super mario 64! Olen jo pienestäpitäen nauttinut videopelien maailmasta ja nautin siitä tänäkin päivänä. Koulukiusaamista olen kokenut myöskin, mutta paljon pienemmässä mittakaavassa. Pelimaailmaan uppoutuminen on oiva tapa lievittämään esimerkiksi työstressiä.

    Aion myöskin aikanani opettaa tytöilleni videopelaamisen jalon taidon!

    Hyvää jatkoa!

  63. Pelicant sanoo:

    Koskettava teksti, joka jäi päähän pyörimään.

    Itse olin kihloissa miehen kanssa, joka on pienestä pitäen pelannut. Aluksi osasi laittaa asiat tärkeysjärjestykseen: ensin perhe, sitten pelit. Kun tulin raskaaksi niin meininki muuttui ja koko taloudesta olin vastuussa vain ja ainoastaan minä ison mahani kanssa. Mies istui koneella illat ja yöt ja aamulla, kun heräsin itse töihin niin meni nukkumaan. Lapsen syntymää edeltävänä yönä pelasti ja kun aamulla meni lapsivedet niin ei edes jaksanut lähteä sairaalaan, koska halusi nukkua. Siinä vaiheessa ymmärrykseni miehen toimintatapoja kohtaan loppuivat ja suhde oli totaalisessa kriisissä. Vastasyntyneen vauvan ja saatanan kipeän sektio arven kanssa ulkoilutin kaksi koiraa heyi sairaalasta kotiutumispäivänä, kannoin kaupasta ostokset selkä vääränä, siivosin ja kokkasin yms ja kiitokseksi tästä sain hävittyjen pelien jälkeen osakseni tiuskintaa. Jos erehdyin mieheltä pyytämään apua esimerkiksi ruuanlaitossa niin olin valittava akka. Pelit ottivat miehestä täyden vallan ja hänen todellisuuden taju oli ajoittain hyvin hataraa. Lapsi jäi myös vaille isänsä huomiota ja lopuksi olin niin väsynyt kaikkeen, että pakkasin tavarat ja muutin vauvan kanssa pois.

    Hieman surullisempi tarina ja usein mietinkin, että mikä ajoi miehen pakenemaan todellisuutta pelien maailmaan. Parisuhteessamme kuitenkin oli kaikki hyvin, raha-asiat kunnossa ja laaja tukiverkko ympärillä…

    • Otto sanoo:

      Syvimmät osanottoni, tuo on valitettavasti nimenomaan se ääripää joka on antanut pelaamiselle sen maineen mikä sillä on. Minullakin muutamalla kaverilla meni pelaaminen ihan överiksi, nykyään en edes tiedä onko yksi heistä elossa vai ei, vaikutti olevan senverta rappiolla viimeksi kun jotain hänestä kuulin.

      Olen oikeasti pahoillani että jouduit kokemaan tuon, ja toivon sydämeni pohjasta sinulle voimia ja jaksamista.

  64. Nimetön sanoo:

    pakko sanoa että ihan mielettömän koskettava ja silti hauska teksti! tuli paha mieli kun taas tajus että kuin raakaa kiusaaminen voi olla ja kuin pahasti lapsetkin osaa satuttaa.
    mutta hienoa että et anna ton kiusaamisen enää häiritä sua! onneksi tässä näkee myös sen, että kun tarpeeksi tulee paskaa niskaan nii joskus on pakko tulla hyvääki, esim sä oot saanu iinan, zeldan ja tiaran sun elämään. ja tietenkään pelejä ei saa unohtaa 😉
    sun ja iinan asenne elämään on kyllä ihailtava! kaikkea hyvää teille jatkoonki 🙂

    • Otto sanoo:

      Sehän siinä, kun vaan jaksaa yrittää niin elämä helpottaa. Ei sitä kannata heti ekan vastoinkäymisen kohdalla luovuttaa.

      Kiitos kovasti ja kaikkea hyvää sinullekin!

  65. ano sanoo:

    ihan kauheeta 🙁 onneks olet kaikesta selvinnyt ja sulla on maailman ihanimmat tyttäret ja kohta tuleva vaimo! <3 Kaikkea hyvää teille<3

    Mihin sun mami kuoli :(?

  66. hannnna sanoo:

    Itsellenikin pelit ovat olleet valtava henkireikä, joten tämä postaus oli mielestäni aivan huippu! Kirjoitin ylioppilaskirjoituksissanikin äidinkielen esseen tietokonepeleistä, ja siitä kuinka ne monelle nuorelle ovat nykyään ihan oikeasti keino selvitä arjen tuomasta stressistä jne.

    Pelaatko wowia edelleen ja millä classilla? 😀

  67. anonano sanoo:

    Mun mies on myöskin peli-ihmisiä, voi näitä laitteiden ja tota pelikokoelman määrää, kaikki tallessa 90-luvun alkupuoliskolta tähän päivään! En oo koskaan ymmärtänyt, miten sitä muka ei pitäis hyväksyä tms. Miehellä on tosiaan enkku ihan natiivitasolla, hahmotus, refleksit, päättelykyky, kaikki ihan priimaa. Ja on muuten erittäin sosiaalisesti älykäs ihminen myös, ei mikään sulkeutuva tyyppi! Intoutui lapsena lukemaan tietokoneohjelmointia, siirtyo yläasteelta tekoälyrobottifirmaan töihin ja perusti 20-vuotiaana firman. Laskuttaa 80e tunnilta ja tekee töitä missä lystää ja milloin lystää. Että siinä vieressä sitten minä paskan kouluenglantini ja surkean hahmotuskykyni kanssa kaupan kassalla 10,82e tunnilta tekemässä pitkiä työpäiviä :DDD ei tietenkään kaikki pelaajat oo noita ihmelahjakkuuksia, mutta mua kyllä ottaa kans päähän miten pelaajat lytätään ja kategorisoidaan breivikeiksi ja muiksi sosiopaateiksi.

    • anonano sanoo:

      Jäi yks virke pois keskeltä viestiä, piti kirjoittaa tohon ennen intoutui lapsena -juttua että myöskin tietokoneella olemista ylipäätään pidetään ihan kauheena monsterina, vaikka sehän kehittää lasta ihan mielettömästi.

      • Otto sanoo:

        Joo noniin, olen kateellinen. 😀

        Mutta olet oikessa, hieno esimerkki siitä miten hulluilta heti katsotaan pelaako ne pelejä. Ketään ei kuitenkaan tunnu kiinnostavan että ketkä julkkikset esim. pelaavat vapaa-ajallaan. Hienoina esimerkkeinä, Megan Fox, Vin Diesel, Mila Kunis ja muistaakseni jopa Chuck Norris. :—D

        Siinäki oot oikeessa että pelit on hyväksi lasten kehitykselle, ja mm. päätöksentekokyvyille, reaktionopeudelle, näölle (eli hv kaikille vanhemmille jotka sanovat että pelaaminen vie näön) ja esim. just lieventämään stressiä ja jopa fyysistä kipua.

        Silti, ”pelaaminen ei ole tervettä” dhöö. 😀

  68. Melko rajua koulukiusaamista kokeneena (pahoinpitelyt, omaisuuden vieminen, eristäminen muista) voin sanoa että jonkinlaista pakopaikkaa siinä tilanteessa kaipaa. Minulle se pakopaikka olivat kirjat, toisille pelit tai jokin muu harrastus, usein sellainen, jossa voi heittäytyä hetkeksi pois vallitsevasta todellisuudesta.

    Olen itse jotenkin jäänyt kelkasta pelien suhteen. Tai siis tiedän kyllä vähän, mitä kulloinkin ”kuuluisi” pelata, asunhan peleistä kiinnostuneen miehen kanssa ja veljieni pelijuttujakin tulee kuunneltua. Itse pelaan kuitenkin vain Plants vs. Zombiesia aivojenharhautusviihteenä, kun olen stressaantunut.

    Ilmeisesti teillä on saatu pelaamiseen käytetty aika kivasti tasapainoon. Meillä siitä väännettiin aluksi, kun lapsen myötä omiin touhuihin käytettävä aika väheni molemmilla. Ymmärrän kyllä toisaalta sen, että pelien kautta pidetään myös yhteyttä kavereihin ja elämäntilanteen muutoksessa on hyvä pystyä nollaamaan. (Yllätys)lapsemme kun oli aikamoinen paukku meille molemmille varsinkin alussa.

    Käsittelin ajoittaista peliärsytystä vanhan blogin puolella:
    http://www.lily.fi/blogit/ilman-sinua-olen-lyijya/kaanteispsykologiaa

    • Otto sanoo:

      PvZ on kyllä ihan hauska tekele, tosin ehkä vähän yliarvostettu. Pelasin sen läpi sillon vuonna nakki ja muusi kun se ensimmäistä kertaa julkaistiin.

      Mullaki vähä sama homma, iltasin kotona kuulokkeet päässä helppo pitää kavereihin yhteyttä. Varsinkin kun iän myötä levitty kuitenkin vähän ympäri suomea opiskelemaan jne jne.

  69. Otto sanoo:

    Hei kaikille!

    Pahoitteluni, mutta kommentteihin vastaamiseni hieman venähtää, oon tosiaan ollut eilisen ja tän päivän duunissa, ni en oo nyt hirvesti ehtiny keskittymään tähän, mutta viimeistään huomiseen mennessä saan loputkin kuitattua. Ei mul muuta, kiitos ja anteeksi. 😀

  70. noora sanoo:

    Melkoinen selviytymistarina. Oikein vihaksi pisti nuo jutut koulukiusaamisesta, ihmiset osaavat olla uskomattoman julmia toisia kohtaan. 🙁 Mahtavaa kuitenkin, että kaikki on nyt hyvin. 🙂 Itse en ole koskaan ollut sen kummoisempi pelaaja, koska kärsivällisyys ja hermot eivät kestä epäonnistumisia. 😀 Toki pleikkari oli kova juttu lapsuudessa ja esim crash bandicootia tuli jonkun verran pelattua pikkuveljen kanssa.

    Pelit ovat kuitenkin tulleet väkisinkin tutummaksi, kun on 8 vuotta seurustellut innokkaan pelaajan kanssa. Poikaystävä moneen otteeseen yritti saada mut innostumaan ties mistä peleistä, mutta koskaan ei kiinnostus (ja ne hermot!) riittänyt siihen, että olisin sen enempää halunnut pelailla. Siksi onkin vähän huvittavaa, että ainoa peli josta päätin vihdoinkin innostua, oli WoW. 😀 Sitä on tullut aina välillä pelattua, jos on ollut aikaa. 🙂

    Poikaystävän peli-innostus ei onneksi ole yhteistä arkea haitannut, toki ajoittain on hankalaa saada herra pois koneen äärestä esim arkiaskareiden pariin, mutta tätä ongelmaa esiintyy vain harvoin. 🙂 Jos toinen on pienestä pitäen viihtynyt pelien ääressä, niin miksipä ei saisi viihtyä edelleen 23-vuotiaanakin. Pelaaminen on mun mielestä ihan jees harrastus ja totisesti on valitettavaa, että pelaamisella tuntuu olevan niin väärinymmärretty maine. Toivottavasti tämä sun teksti on avannut monien ennakkoluuloisten silmät!

  71. tyttövaan sanoo:

    Kirjoitat hirmu hyvin (kuten Iinakin)! 🙂 Tää oli kyllä koskettavin postaus jonka oon lukenu pitkiin aikoihin, kyyneleet tuli silmiin monta kertaa… Aivan kamalaa miten rajusti sinua on kiusattu 🙁 Se on aina niin väärin! Onneksi löysit itsellesi peleistä pakopaikan todellisuudesta pahoina hetkinä, ei sitä varmaan muuten olisi kestänyt. Itse en saanut lapsena pelata, kun vanhemmat eivät oikein ymmärtäneet pelejä hyödyllisiksi..

    Tekstisi sai minut muistelemaan omia kokemuksiani, joten ajattelin nyt purkaa nämä asiat kerrankin jonnekin. Jostain syystä olen aina hävennyt sitä että olen ollut kiusattu, niin en ole kovin monelle näitä asioita jakanut… Minua kiusattiin henkisesti heti ala-asteen alusta yläasteenkin läpi.. Ala-asteella oli montamonta kertaa kävellyt koulusta kotiin itkuisena. Itse olen tunkenut nämä muistot niin syvälle, etten muistanut tuotakaan, mutta vanhempani kertoivat näin tapahtuneen kun viimeksi puhuttiin aiheesta. Vanhempani soittivat koululle jne, jotta kiusaaminen loppuisi.. Se auttoi vähän, sillä kiusaajat eivät enää pommittaneet jutuillaan minua suoraan opettajien rangaistusten pelossa, mutta siten se seläntakana jauhaminen vain lisääntyi… Se oli rankkaa, kun koulussa oli niin pienet piirit. Ala-asteen aikana pari tyyppiä onneksi kyllästyi jatkuvaan juoruiluun, ja tuli juttelemaan minulle. He olivat siis kiusaajan kanssa samassa porukassa lähinnä oman nahkansa takia, en syytä heitä, olisin minäkin varmaan ollut ellen olisi ollut se roska jota haukuttiin ja jätettiin ulkopuolella.. He ovat minulle siitä lähtien olleet todella tärkeitä, rakkaita ystäviä. Olin aina aiemmin ollut kokoajan vain rikkinäisempi ja alakuloisempi (jos lapsi voi olla masentunut, niin minä olin).. Heidän kanssaan sain jakaa asioita ja olla iloinen. Sain parhaat mahdolliset ystävät, ja heidän takiaan olen jaksanut eteenpäin. Yläasteella sain myös paljon uusia kavereita, joista ainakin yksi on nykyään hyvä ystäväni 🙂 Ei ole enää pariin vuoteen tarvinnut kestää kurjaa kohtelua, vaikka itsetunto onkin vielä vähän remontissa. Kiitos kaikille niille, jotka ovat uskaltaneet pistää oman maineensa peliin ja olleet ystäviä jollekulle kiusatulle, sillä on uskomattoman suuri vaikutus! (:

    Oho, siitäpäs tuli pitkä ;o toivottavasti ei ole ihan sekava lukea.. Vaikkette lukisikaan tätä, niin helpotti oloa jo siksi, kun tuntuu teidän tarinoidenne lukemisen jälkeen ettei olekaan niin yksin kokemuksiensa kanssa… Vaikka toivoisinkin tietenkin, ettei kenenkään olisi tarvinnut kokea kiusaamista koskaan. :/

    Ps: Ihanin blogi ja upea perhe! Toivon kaikkea mahdollista hyvää teille!<3

  72. .. sanoo:

    <3 sä jos joku oot ansainnu 2 maailman ihaninta tyttöä

  73. time splitter sanoo:

    Vau.
    Tämä oli kevyesti mielenkiintoisin ja liikuttavin postaus koko tämän blogin historiassa.

  74. Niina sanoo:

    Olipa liikuttava postaus, oot hyvä kirjoittamaan ja niin ansainnut sun kolme kaunokaista. 🙂

  75. Maisa sanoo:

    Hyvin kirjoitettu teksti! (: Meillä kanssa aviomies rakastaa pelata ja vaikka se mua ärsyttääkin niin olen oppinut sietämään sitä. Samalla tavalla pelaaminen on mun miehelle rakas harrastus kuin ratsastaminen mulle. Ja onhan se toisaalta hellyttävää katsella kun mies yrittää opettaa meidän juuri vuoden täyttänyttä poikaa pelaamaan, vaikka eihän toinen siitä pelistä vielä mitään ymmärrä 😀 Ja kaikenlisäksi musta pelaaminen on hieno harrastus ja moni vanhempi ei ole tullut ajatelleeksi esimerkiksi sitä, että se saattaa parantaa esimerkiksi kielipäätä, jos pelaa vaikka englanninkielisiä pelejä.

  76. Emma sanoo:

    Voi apua miten ihana postaus! 🙂 on hienoa lukea miten sä olet selvinnyt noin pahan kiusaamisen läpi, oot varmasti mahtava isä Tiaralle ja Zeldalle! Kaikkea hyvää ja paljon terveisiä koko teidän perheelle 🙂
    Iinalle vielä sen verran, että tää sun blogisi on ehdottomasti yksi parhaista. Monesti päivässä käyn katsomassa jos jotain uutta olisi tänne tullut, puree sun tyyli ja postaukset myös 15-vuotiaaseen tyttöön 😉

  77. Krista sanoo:

    Ihan kuin mieheni olisi tämän kirjoittanut! Niin samanlainen elämäntarina takana. Hän on 30v ja edelleen pelaaminen on päivittäistä ja hänelle harrastus. Hän on 13 vuotta arvostellut pelejä ja postilaatikkoon satelee lähes joka päivä jos jonkin näköistä peliä (enimmäkseen Xboxille) pelifirmoilta. Olemme olleet neljä vuotta yhdessä ja suhteen alussa kauhistelin pelien määrää ja sitä pelaamista, mutta nykyään en voi kuin olla ylpeä hänestä 🙂 Ja hän on saanut myös mutkin pelaamaan, jota en olisi koskaan uskonut 😀

  78. sini | [epätodellista todellisuutta ] sanoo:

    Tämä oli hyvä teksti!
    Mun serkulla ei käyny ihan niin hyvin, sille iskettiin konsoli käteen heti kun osasi pitää, sillä meni peruskoulu jotenkin läpi kiusaamisesta huolimatta, mutta sitten se jumittui kotiinsa viikkokausiksi pelaamaan. Se piti vieroittaa siitä koukusta aikuisiällä ja vaikeaa oli. Voi kun sillekin ois sattunu tommonen kaunis ja ihana Iina sen pelastamaan 🙂
    Otto sä vaikutat tosi fiksulta ikäiseksesi. ( sä voisit laittaa oman blogin pystyyn! )

    Ja muakin hirvittää, että mitenhän meillä tulevaisuudessa, kun on kaksi poikaa ja pleikkari ja segan joku ikivanha konsoli odottamassa valmiina. Tän sun tekstin ansiosta en ehkä ajattele enää niin mustavalkoisesti siitä, että pelit on pahasta.

  79. Petra sanoo:

    Oon jo aika pitkään seuraillut tätä Iinan blogia, mutten ole koskaan laittanut kommenttia. Nyt kuitenkin on ihan selkeesti sen aika, koska tää postaus on loistava! Oot taitava kirjottaja, joka yhdistää luontevasti koskettavia juttuja tosielämästä ja samalla käyttää niin hauskoja ilmauksia, ettei enää tiedä itkiskö vai nauraisko. Poikaystäväkin tuli vilkasemaan, että mikä ihme mua vaivaa, kun räkätän kovaäänisesti ja väännän itkua yhtä aikaa koneen ääressä 😀 Aika harva oikeestaan kykenee saamaan aikaseks noin hienoa tekstiä, kiitos siitä!

    Kuten moni muukin on jo ehtinyt mainitsemaan, niin mullakin ikään kuin avautui silmät pelaamisen suhteen. Oon ollut välillä varmaan aikamoinen ämmä oman kullan mielestä, kun oon nalkuttanut parin tunnin pelaamisesta, mutta sä Otto sait mut ajattelemaan asiaa ihan eri kantilta. Täälläkin suunnalla sekä minä että poikaystävä ollaan koettu kovia, ja mulle ”pakokeino” karusta todellisuudesta on ollut ainakin kirjottaminen, urheilu ja musiikin kuunteleminen. Poikaystäväni on juuri sellanen mies, joka ei tunteistaan puhu eikä pukahda, joten pelien hakkaaminen vaikuttais olevan hänelle se tapa unohtaa hetkeksi tää maailma.

    Tulipas tästä kauhee romaani… Toivottavasti postaat taas pian jotain mielenkiintosta luettavaa, kivaa miehistä vaihtelua Iinan huipputeksteille! Hyvää syksyn alkua teidän koko perheelle! 🙂

  80. katja sanoo:

    Olipas hieno postaus! 🙂 Osaat kirjottaa tosi taidokkaasti ja kiinnostavasti! Sain aivan uutta näkökulmaa tähän pelimaailmaan, sillä oma mieheni pelaa tietokoneella milloin mitäkin pelejä ja en voi ymmärtää mitä joku näkee niiissä, kun se niin innoissaan niiitä pelailee. Nyt muutinkin vähän mielipidettäni tästä maailmasta ja taidan mennä antaa suukon tolle kuulokkeet päässä, ruudun edessä istuvalle miehelleni ja mennä vähän seuraamaan mistä näissä peleissä on kyse 😉

  81. Henni sanoo:

    Aloin itkee YLPEYDESTÄ kun luin tätä! oot hyvä isä oo just tollainen kun oot!

  82. Anette sanoo:

    Mä olen vaikuttunut!!

  83. Minnie sanoo:

    Toinen, jos kolmaskin tippa linssiin tästä kirjoituksesta. Hyvin vaikuttavaa sekä liikuttavaa tekstiä. Kiitos Otto! Alan yhä enemmän ymmärtämään taas mieheni WOT-pelaamista. Toiset on vaan parempia toisissa asioissa kuin toiset 🙂

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.