Ensilumi ja liikkuvan vauvan talvivaatteet

20.10.2017

Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Polarn O. Pyretin kanssa.

Me tultiin eilen Ouluun, ja ennen lähtöä kovasti pohdittiin että lähdetäänkö välikausivarusteilla vai toppavaatteilla matkaan. Päädyttiin toppavaatteisiin, sillä mieluummin liikaa, kuin liian vähän vaatetta, oli meidän mielipide. Onneksi päädyttiin, sillä tänä aamuna herätessä huomattiin että ulos oli satanut ensilumi, näin sopivasti lokakuun loppupuolella. Ja koko ajan tuolla sataa lunta lisää. Otto ja lapset ovat tälläkin hetkellä pyörittelemässä lumipalloja ja touhuamassa tuolla ulkona. Tuntuu hassulta että eilen kotoa lähtiessä oli vielä melkein 10 astetta lämmintä, ja toissapäivänä leikittiin lehtikasassa auringonpaisteessa, ja tuli hiki. Toki välissä on 600km ja sellaisen matkan aikana asteetkin ehtivät siirtyä hippasen alaspäin.

Kuinka pukea liikkuva vauva talvivaatteisiin?

Isompien tyttöjen topat mä jo esittelinkin, mutta nyt on aika tehdä katsaus kuopuksen talvivaatetukseen. Eli kuinka pukea konttaava, möyrivä, kierivä, ryömivä, kävelyä harjoitteleva ja ihana 8 kuukautta vanha tyyppi talviaikaan?

Tärkeintä vaatteita valitessa on mulle se, että vauvan on helppoa harjoitella taitojaan, ja mukavaa, kuivaa ja lämmintä hengailla ulkona. Eli tärkeää on että vaatteet ovat pehmeät ja liikkuvat hyvin vauvan liikkeiden mukana, ja että niissä on myös hyvät tekniset ominaisuudet kaikenlaista talviulkoilua varten. Halusin vaatteet jotka menevät niin keinussa, loskasäällä, pulkkamäessä kuin lumiukkoa rakentaessakin hyvin. Plusasteilla ja paukkupakkasilla pärjää samoilla kamppeilla, kun pelaa kerroksilla.

Kuten vk-vaatteiden alle, myös talvivaatteiden alle meillä puetaan merinovillaa. Kotona olevan vauvan kanssa tämä on vielä tosi helppoa, kun saan itse päättää mitkä ovat kätevimmät ja parhaimmat kamppeet talvivaatteiden alle. Yleensä meillä siis onkin ulkoillessa aina merinoa 1-kerroksessa, ja tarvittaessa vielä 2-kerros merinovillaa siinä päällä. Varhaiskasvatuksessa ei ole välttämättä mahdollista vaihtaa alusta asti sisävaatteiden tilalle merinoa, vaan siellä sitten on hyvä olla kunnon varusteet siihen 2-kerrokseen, jotka puetaan sitten sisävaatteiden ja toppavaatteiden väliin.

Merinovillaa 1- ja 2-kerrokseen

Meidän 1-kerroksen merinot on Polarn O. Pyretiltä saatu, merinovillahousut (kerros 1) ja merinovillapaita (kerros 1). Ohuet merinovillavaatteet otin koossa 74/80, ja niissä on vielä hyvin kasvunvaraa, mutta ei kuitenkaan liikaa että olisivat ikävästi rutussa ulkovaatteiden alla. Ohuiden merinovillavaatteiden päälle puetaan tarvittaessa vielä merinovillahaalari, jolloin kerrokset riittävät hyvin vaikka 15 asteen pakkasessa.

PO.Pilla on juuri nyt kaikki lämpökerrastot tämän viikonlopun ajan 20% alennuksessa PO.P+-etuna, eli jos on ajankohtaista päivittää minkä tahansa ikäisen lapsen välikerroksia, nyt on hyvä hetki. Esimerkiksi ihanan merinovillahaalarin joka menee sekä 1- että 2-kerrokseen saa nyt vauvalle alle neljälläkympillä. Mäkin mietin että käyn ostamassa vielä isomman villahaalarin kuopukselle, sillä hänen isosiskolta peritty villahaalarinsa saattaa jäädä pieneksi vielä ennen joulua, kun hän kasvaa niin hurjaa tahtia. Kaikki PO.Pin merinovillavaatteissa käytetty merinovilla on Mulesing Free-sertifioitua.

3-kerroksessa tekniset toppavaatteet

Kuopuksella on talveen sekä haalari, että takki. Takki on kauppareissuja, automatkoja ja muita sellaisia varten, ja haalari sitten varsinaiseen ulkoiluun. Molemmissa on silti hyvät tekniset ominaisuudet, ja molemmat on käsitelty vedenpitäviksi ilman PFC-yhdisteitä. Polarn O. Pyretin vauvan toppahaalarissa on vesipilariarvo 5000, täysin teipatut saumat, hyvä tuulenpitävyys sekä hengittävyys. PO.Pin vauvan haalareissa on myös hyvät heijastimet, kuminauhat lahkeissa ja hihoissa, sekä kuminauhakuja vyötäröllä takana, niin haalari myös istuu hyvin.

Tykkään kovasti näistä uusista anorakkityylisistä malleista sekä takissa, että housuissa. Näyttää raikkaalta, ja on oikeasti kätevä, kun kaula-aukkoa saa vähän avattua menettämättä teknisiä ominaisuuksia, jos alle laittaa esimerkiksi kaulurin ja se tuntuisi muuten tiukalta. Takkikaan ei kuitenkaan oikeasti ole anorakki, vaan sen saa kokonaan auki alas asti, jolloin se on helppo pukea vauvalle. Haalarissa on myös vetoketju nilkkaan asti, eli sekin on tosi helppo pukea.

Takissa on yhtä hyvä vedenpitävyys kuin haalarissa, ja tärkeimmät saumat teipattu. Mutta vauvan kanssa ulkoiluun on mun mielestä kaikkein kätevintä olla yksiosainen haalari, ja tuo takki tosiaan enemmän vaan kauppareissuja varten.

Haalari & takki, sekä merinovillahousut saatu Polarn O. Pyretiltä*
Varpaat & sormet lämpimänä

Ostin kuopukselle jo meidän isompien lasten aiempina vuosina hyväksi toteamat Polarn O. Pyretin tekniset toppahanskat, jotka istuvat hyvin ja pitävät tosi hyvin sormet lämpimänä. Hanskojen alle kerrostan vielä merinovillalapaset paukkupakkasilla. Jalat pysyvät lämpimänä PO.Pin ohuiden unelmanpehmeiden merinovillasukkien, ja mun mummun isommille tytöille aikoinaan vielä neulomien paksumpien villasukkien kanssa, joiden päälle tulevat Stonzit.

Ulkoiluun sopivat pipot

Meiltä löytyy täksi talveksi kuopukselle joka säähän sopivat pipot. Alimpaan kerrokseen merinovillainen ohut PO.Pin pipo, tai merinovillainen kypärälakki. Päällimmäiseksi tulee sitten joko paksumpi merinovillapipo tai sitten PO.Pin täydellisesti haalarin sävyyn mätsäävä raidallinen pipo, jossa on heijastava raita, ja lämmin fleece-vuori. Nyt PO.Pille oli tullut vielä aivan ihania haalarin kanssa samanvärisiä toppahattuja karvasomisteilla ja karvatupsulla, jollainen myös houkuttelisi, mutta jota me ei kyllä oikeasti tarvita muiden pipojen kaveriksi enää. Mutta jos teillä on vielä talvikamppeet ostamatta, niin siitäpä hyvä hattusuositus, varsinkin kylmemmille säille!

Tiivistettynä lapsen pukeminen talviaikaan

0-kelillä riittää alusvaatteet, sisävaatteet (normipaita/-body ja paksumpi paita) tai merinokerrasto, villasukat & toppavaatekerros. 5-10 asteen pakkasella on suositeltavaa lisätä sisävaatteiden ja toppavaatteiden väliin kunnon välikerros, ja sitä kylmemmällä säällä mieluiten sitten ne merinot alle, siihen paksumpi välikerros ja sitten toppavaatteet, ja asusteissakin kerrostaa paksumpaa ja ohuempaa. Paukkupakkasilla karvalakkia ja kaikki mahdolliset kerrokset.

Polarn O. Pyretillä on mun mielestä selkeät ohjeet ja valikoima lapsen pukemiseen ulos, ja heidän nettisivuiltaan löytyy hyvin tietoa siitä, miten lapsi milläkin säällä kannattaa pukea, ja mikä erilaisten materiaalien, ominaisuuksien ja vaatekerrosten tarkoitus on.

Me ollaan nyt talveen ihan valmiina, eikä hetkeäkään liian aikaisin! Ihanaa kun on lunta, ja lumi tuo valoa! Miten teillä puetaan vauva tänä talvena?

Aurinkoista viikonloppua kaikille <3


11 Responses to “Ensilumi ja liikkuvan vauvan talvivaatteet”

 1. Janna sanoo:

  Kiitos postauksesta, niin tästä kuin edellisestäkin vauvan pukemis jutusta saan hyviä vinkkejä kun esikoista odotan joulu-tammikuussa syntyväksi, niin kovasti mietityttää nuo kerrokset ja muut mutta nää sun postaukset on hyvin avanneet mulle tätäkin asiaa !! 🙂

 2. Sanni sanoo:

  Oisko sulla vinkkejä lapsiperheelle tekemistä Ouluun? 🙂 Kylään olisi tulossa yksi taapero, mutta itsekkään kun en ole kauaa vielä oulussa asunut niin en oikeen keksi tekemistä.

 3. Nimetön sanoo:

  Kiitos hyvistä vinkeistä! 🙂 Itsellä 10kuinen, Novan kanssa samoja asioita harjoitteleva lapsi ja tämä pukeutuminen on tuottanut päänvaivaa. Olisko sullajotain vinkkejä autoilupukeutumiseen/kauppareissuja varten? Takki meiltäkin löytyy yläosaan puettavaksi, mutta lähinnä tuo sisävaatetuksen/kerrosten määrä mietitytt

 4. Mari sanoo:

  Kiitos vinkeistä, itsellä samoja asioita harjoitteleva kymppikuinen neiti joka on meille ensimmäinen ja tämä pukeutuminen on tuottanut päänvaivaa. 🙂 Olisko sulla jotain vinkkejä kertoa autoilupukeutumiseen/kauppareissuille yms. lyhyille ulkonaoloajoille? Takki on myös meillä näitä varten hankittu, mutta ongelmia itselle tuntuu tuottavan lähinnä sisävaatetuksen/kerrosten määrä tämmöisissä tilanteissa.

 5. Anna sanoo:

  Sannille haluan vinkata, että Leos leikkimaa on ainakin kiva paikka pikkuiselle, meillä vuoden ikäisenä tyttöä siellä on viimeksi käytetty ja tykkäsi kovasti, ja siellä on Kiva taaperopuoli 🙂 Ja ulkoilua Jos haluaa, niin Ainolan puistossa oleva leikkipuisto on kyllä Kiva. Kesällä joskus on siellä käyty ja varmaan syksy/talvella myös Kiva 🙂

 6. T sanoo:

  Hyvä että otitte ne topat mukaan:D muistan kun pari postausta sitten kerroin että Me ollaan tääl Oulussa käytetty jo jonkin aikaa toppahaalareita ja pohdit et pitääkö teidänkin nyt ottaa topat mukaan 😀 tosiaan eilen tuprutti lunta kyll kunnolla! Tervetuloa Ouluun 🙂

 7. Nimetön sanoo:

  Minua on jo pitkään ihmetytänyt, miksei lasten toppavaatteiden lämpimyydelle ole omaa arvoaan. Onko lämpimyys kuitenkin talvivaatteen yksi oleellisimmista ominaisuuksista. On vähän hullua, mielestäni, että niin talvi- kuin välikausivaatteenkin ainoa markkinoitava tekninen ominaisuus, valmistajasta riippumatta, on vedenpitävyys. Eteläsuomen pessimistille tuo vedenpitävyys on tietysti relevantti ominaisuus sekin, mutta periaatteessa kunnon pakkassäällä vedenpitävyydellä ei ole juuri merkitystä. Suojasäällä voi haalarin päälle vetää kurahousut, jos tarve vaatii.
  Hankauksen kestolle taitaa olla oma numeraalinen arvonsa, mutta sitäkään aika harvoin markkinoinnissa tuodaa ilmi. Hankauksen kesto on kuitenkin ulkovaatteet jälleenmyynin kannalta arvokas ominaisuus: puhki hiertyneitä peppuja ja polvia on mahdotonta kierrättää eteenpäin.

  Numeraalinen lämpöarvo olisi mielestäni kätevä myös niiden ”kuumakallejen” vanhemmille, joiden lapset ovat kovia hikoilemaan. Silloin voisi jo valmiiksi valita vähän viileämmän haalarin.

 8. Jabb sanoo:

  Toivottavasti te vanhemmatkin hommaatte täksi talveksi kunnon ulkoiluvaatteet.

 9. Tiina sanoo:

  Pakko kysyä, et minkä kokoset on nuo vaatteet Novalla?

 10. Haerin sanoo:

  Onko teillä tuo lila raidallinen Pipo vielä käytössä? Olisin kiinnostunut ostaa teiltä jos koko sopii 🙂

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.