Miten valita lapselle hyvät ensiaskelkengät? – Oikea koko ja malli

09.02.2018

Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Polarn O. Pyretin kanssa.

Viime vuonna alkanut pitkäaikainen yhteistyöni Polarn O. Pyretin kanssa jatkuu tänäkin vuonna, ja olen siitä tosi iloinen. Uuden vuoden alkajaisiksi päästiin tutustumaan Polarn O. Pyretin monipuoliseen Kavat-kenkävalikoimaan, ja valitsemaan kaikille tytöille kengät tähän talveen ja alkukevääseen. Kenkäostosten keskiössä oli tietenkin se, miten valita lapselle hyvät ensiaskelkengät, se ei nimittäin ole aivan läpihuutojuttu. Siitä liikkuu vielä tänäkin päivänä paljon väärää tietoa, vaikka ohjeistusta kenkien valintaan on muutettu jo esikoisemme vauva-aikana.

Miten valita lapselle hyvät ensiaskelkengät?

Ensiaskelkengän valinta aloitetaan mittaamalla lapsen jalan koko. Tai siis tarkemmin sanottuna jalkojen koko. Ne voivat olla myös eri kokoiset (n. 40% ihmisillä jalkaterät ovat eri kokoiset). Koko kannattaa mitata iltapäivällä tai illalla, jolloin jalan koko on suurimmillaan, se kun voi nimittäin vaihdella päivän aikana paljonkin. Helpointa koko on mitata esimerkiksi piirtämällä jalka paperille ja leikkaamalla jalan kuva irti paperista. Koon voi mitata myös suoraan liikkeessä vaikka myyjän avustuksella. Jalkaterän pituus mitataan aina kantapään takaa pisimmän varpaan kärkeen. Uusia kenkiä ostettaessa jalkaterän mittaan lisätään kasvu- ja käyntivara. 

Kuinka paljon on sopiva kasvuvara tai käyntivara?

Sopiva kasvuvara kengälle ostettaessa on kengästä riippuen n. 1,5-1,7cm, toki kesäsandaalit ovat asia erikseen. Käyntivara käytössä olevalle kengälle on 1,2cm, toisin sanoen jos kengässä on alle sen verran tilaa, se on jo liian pieni. Villasukkien tai lämpöä lisäävien huopapohjallisten kanssa käytettäessä kokoon lisätään ylimääräiset 5mm varaa, eli talvikengissä ja kumppareissa kasvunvaran tulee olla jopa 2cm.

Alle kolmivuotiaan lapsen jalan mitta tulisi tarkistaa joka toinen kuukausi, ja yli 3-vuotiaaltakin neljä kertaa vuodessa. Eskari-iässä mittailua tarvitsee suorittaa enää puolivuosittain, koska silloin jalan kasvu alkaa hieman hidastua. MUISTA! Huomioi myös jalan leveys, jalka ei saa puristua liian kapeaan lestiin.

Miksi on tärkeää, että kengässä on kasvu- ja käyntivaraa riittävästi?

Jalka liikkuu kengän sisällä, ja painautuu kengän kärkeen joka askeleella. Liian pienissä kengissä käyntivaraa ei ole, ja varpaat voivat painua virheasentoihin, tai esimerkiksi kynnet voivat kasvaa sisäänpäin. Pienet kengät aiheuttavat myös vaivaisenluita, levinneitä päkiöitä ja vasaravarpaita.

Ensiaskelkengän EI kuulu olla tukeva

Vielä nykyäänkin monet ajattelevat, että ensiaskelkengän kuuluu tukea nilkkaa ja kantapäätä, ja olla mahdollisimman jäykkä. Tämä on virheellistä tietoa, ja aivan väärä luulo. Ensiaskelkengän, kuten kaikkien kenkien muutenkin, tulee olla mahdollisimman kevyt, ja taipuisa joka puolelta. Pohjan tulee taipua taivutettaessa reippaasti, ja kenkä ei saa puristaa jalkaa mistään kohdasta. Kengän pohjan tulee olla mahdollisimman ohut, tasainen ja muotoilematon, mutta vuodenaikaan suhteutettu. Näin talviaikaan pohjan tulee olla riittävän paksu, jotta se pitää jalan lämpimänä.

Meidän kenkävalinnat

Kuopukselle valittiin sovittelun aikana Kavatin Nymölla XC-malli, joka on yksi suosituimmista kenkämalleista lapsille. Kaunis vetoketjullinen chelsea-boots-malli on aina ajankohtainen, ja helppo pukea jalkaan. Se on muodostunut jo klassikoksi myös lastenvaateharrastajien keskuudessa, jollaiseksi itsenikin jossain määrin lasken. Nymölla on tyylikäs malli, jonka pinta on kestäväksi käsiteltyä nahkaa.

Isommille tytöille valittiin Bodås XC -malli, eli vähän samantyyppiset kuin kuopuksen Nymöllat, mutta isompien versiot. Bodåseissa ei ole vetoketjua, mutta nekin on helppo vetää jalkaan. Bodås XC:t on valmistettu upeasta nahasta ilman teflonia, PTFE:tä tai muita fluorattuja hiilivetyjä, kuten kaikki muutkin Kavatin kengät. Kiinnitän paljon huomiota kemikaaleihin lastenvaatteissa, ja valitsen aina mahdollisimman turvallisia ja vähäkemikaalisia vaatteita. On tärkeää kiinnittää huomiota samaan myös kengissä. 

Kenkien käyttäminen lapselta toiselle

Kun nahkakenkiä hoitaa oikein, ne kestävät lasten käytössä pitkään, lapselta toiselle. Aina, kun pintaan tulee likaa tai tahroja, kenkä on hyvä harjata kenkäharjalla ja pyyhkiä hieman kostealla liinalla. Pinnan kuivumisen jälkeen kenkä on hyvä käsitellä nahalle sopivalla hoitotuotteella, kuten Kavatin omalla ympäristöystävällisellä ja vegaanisella eco kenkävahalla, joka on turvallista vaikka maistettavaksi.

Vielä yksi virheluulo oikaistavaksi: toisin kuin aiemmin on yleisesti neuvottu, kenkiä voi oikein hyvällä mielellä kierrättää lapselta toiselle. Jalalla täytyy muutenkin olla kengän sisällä tarpeeksi tilaa, jolloin ei ole pelkoa että lapsen jalka ”muotoutuisi toisen lapsen jalan mukaan”, mikäli kenkä on oikean kokoinen ja hyvä jalalle muuten. Tämä tukee loistavasti kenkien osalta Polarn O. Pyretinkin periaatteita siitä, että heidän jokaisen vaatteensa tulisi kestää vähintään kolmelle lapselle käyttöön. 

Muistilista ensiaskelkenkien valintaan:

1. Mittaa jalkaterän koko oikein

2. Muista jättää riittävä kasvu- ja käyntivara

3. Valitse mahdollisimman tasaisella, ohuella ja taipuisalla pohjalla varustettu kenkämalli

4. Hoida kenkiä hyvin, ja käytä hyvillä mielin pikkusisaruksilla tai myy tai lahjoita eteenpäin tarvitsevalle

Miksi ostaa kengät Polarn O. Pyretistä?

Yksinkertaisesti siksi, koska kenkien hankinta oli ainakin meille PO.Pissa todella mukavaa ja leppoisaa. Asiantunteva myyjä auttoi jalkojen mittailussa, lapset leikkivät vuorotellen junaradalla ja kaikki oltiin hyvällä tuulella. Ja tämä täytyy oikein mainita erikseen, sillä aika ei ollut ehkä se kaikkein otollisin kenkien hankinnalle muuten kuin oikean jalan mitan puolesta. Suoritettiin kenkäoperaatiota nimittäin maanantai-iltana kello kuuden jälkeen, jolloin jalkaterät olivat suurimmillaan ja jaksaminen varmasti pienimmillään.

Kaikille jäi hyvä mieli, ja upeat kengät talveksi ja kevääksi käyttöön. Ja yllättäen kenkien sovittelu oli lasten mielestä tällä kertaa oikein hauskaa puuhaa, eikä yhtään tylsää tai hankalaa. Se meni siinä junaradalla leikkimisen lomassa oikein mukavasti. Kannattaa käydä kurkkimassa muuten myös kevään ihania ulko- ja sisävaatteita Polarn O. Pyretin instasta tai FB-sivuilta. Pian esittelen myös meidän kuopuksen välikausivarusteet, sillä vaikka sitä ei näillä lumimäärillä uskoisikaan, kevätkin on tulossa vielä joskus, hah!

Oletteko törmänneet virheellisiin neuvoihin ensikenkien valinnassa? Millaisia ohjeita olette saaneet?


15 Responses to “Miten valita lapselle hyvät ensiaskelkengät? – Oikea koko ja malli”

 1. Mä oon yrittänyt toitottaa tätä samaa sanomaa mutta välillä kuuroille korville 😀
  Meille ostetaan vain taipuisia kenkiä 🙂 kipsit jää kauppaan. Ja kierrätän kyllä kengät. Toki jos pohjat on kuluneet askelvirheen takia niin sellaisia en osta. Kivan näköiset kengät teidän ipanoilla, vois katsoa meillekin tota tyyliä :)!
  Meillä molemmilla ensiaskelkengät oli superfitin nauhalliset, tosi kevyet ja taipuisat kengät joilla oli hyvä kävellä. Muistoksi jäivät jemmaan 🙂

 2. Tuleva lastentarhanopettaja sanoo:

  Huh, jännityksellä luin että mitä kirjoitat ensikengistä! Itsekin olen törmännyt tähän ”lapsi tarvitsee tulevat ensikengät”-harhaluuloon. Lapsen jalan motoriikan kehitystähän tukee nimenomaan sellainen taipuisa kenkä. Onneksi tästä puhutaan nykyään enemmän. Ja toinen asia on juurikin tuo, että valitettavan monella lapsella on käytössä liian pienet kengät

 3. Nk sanoo:

  Moikka minkä mittainen novan jalka on ja mikä koko kengissä?

 4. M sanoo:

  Menee ehkä vähän aiheen vierestä, mutta lisäisin tuohon vielä että jarrusukkia ei tulisi käyttää kenkien kanssa. Ne toki ovat hyvät kävelemään opettelevalle, mutta huonot kengässä sillä ne estävät jalan liikettä kengän sisässä, esimerkiksi varpaat menevät helposti koukkuun.

 5. Nimk sanoo:

  Wau kiitos! Meillä tää vasta kesällä edessä (tai näin oletan, neiti vajaa 7kk oppi just ryömimään <3), mutta tää menee kirjanmerkkeihin muistiin ekoja kenkäostoksia varten 🙂 mahtava yhteistyö!

 6. Tanja sanoo:

  Kiitos hyvästä postauksesta jälleen!
  Virheellisimmät ohjeet itselleni on olleet ne ”mahdollisimman tukevat” ja ”älä kierrätä kun jalka muotoutuu”.
  Nämä olivat vallalla silloin 10-15v sitten kun vanhimmat lapset oli pieniä.

  Niin ja ensiaskelkengät sisällä. Niitä kehotettiin kans käyttämään.

  Jatkuvasti sain kuulla kanssaäideiltä kuinka pilaan lasten jalat kun pienempi saa isomman vanhat kengät (hyväkuntoiset toki, huonot on pantu aina pois), kengiksi valitsin kevyitä ja pehmeitä kenkiä ja sisällä lapset on olleet avojaloin myös talvella (kun ovat sukat kiskoneet pois). Kaikki 4 ovat opetelleet kävelemään paljain varpain eikä kellään ole virheasentoja tai jalkaongelmia.

  Tanja

 7. Meillä on myös ajankohtaista ostaa ensimmäiset ”kunnon” kengät meidän tytölle. Anoppi on luvannut sellaiset kustantaa, mutta hän on kovin erimieltä siitä, millaiset niitten täytyy olla. Hänellä on nimenomaan tuota vanhanaikaista tietoa ja hän on sitä mieltä, että kengän täytyisi olla mahdollisimman tukeva.. Olen kyllä koittanut hänelle moneen kertaan jo kertoa, ettei tukeva kenkä ole enää nykysuositusten mukainen.. Jospa hän jossain vaiheessa uskoisi minua 😀

 8. Elisabeth sanoo:

  Koska tyttöni alkoi kävelemään 1-vuotiaana, ja hän on syntynyt kesällä, niin ensikengät olivat Eccon kesäiset sandaalit. Ne olivat kyllä todella hyvät käytössä, ja hän sai ne syntymäpäivälahjaksi ystävältäni. Kengät näkyvät tässä blogikirjoituksessa helsinkidragonfly.blogspot.fi/2017/08/5-nordic-tips-on-what-to-get-one-year.html. Vaikeinta itse koin, että oli juuri mittaaminen kun tyttö ei tahtonut pysyä paikallaan, edes mittaamisen verran.

  xxx
  E
  http://helsinkidragonfly.blogspot.fi/

 9. Anna sanoo:

  Meillä ostettiin esikoisellemme viime vuoden toukokuussa ensiaskel kengiksi superfitin lenkkarit, tarralliset. Oli tosi ihanat ja vieläkin ne meillä on, oon aatellu ne säilyttää muutenkin. En sitten tiedä, kierrätänkö ne pikkusisarukselle, joka tässä kuussa syntyy 🙂 Oon aatellu, että ei kannata kierrättää kenkiä lapselta toiselle, mutta jos nuo p.op :n myyjätkin ovat sitä mieltä, että ei oo haittaa, niin täytyy miettiä uudestaan.

 10. Anna sanoo:

  Niin ja se vielä, että kun nuo superfitit oli aika hintavat (60e jos oikein muistan!!) niin ois kyllä kiva jos voi vielä kuopuksellekin noita käyttöä 🙂

 11. Nimetön sanoo:

  Päiväkodissa lapsilla näkee jos minkäkin kokoisia kenkiä! Liian pienten lisäksi on valitettavasti niitä lapsia, joiden kengissä on ”kasvuvaraa” seuraavaksi kolmeksi vuodeksi.
  Liian isojen kenkien kanssa kävely on vaikeaa ja juokseminen usein ihan mahdotonta.
  Eli sopivan kokoinen ei ole liian pieni, muttei liian suurikaan.

  Ja jos päiväkodissa on tarkoitus kenkiä käyttää, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että ne on lapsen mahdollista myös itse pukea ja riisua. Ikätaso tietysti huomioon ottaen 🙂 Nauhakengät neljävuotiaalla on pitkän päälle kaikille tosi turhauttavat.

 12. Nimetön sanoo:

  Kertaakaan en ole 3 veen jalkoja mitannut ja pääasiassa käyttänyt käytettyjä kenkiä, joita ollaan saatu, eikä ne ole ollu aina ihan oikeankokosia…

 13. Johanna sanoo:

  Moi! Todella hyvä postaus nyt☺ Kiitos! Mun esikoinen nyt 18 ja aikoinaan ku ensikengät ostettiin niin nimenomaan tukea antavat, ja ilman enempää ajattelua olisin varmaan toiminut nyt taas samoin. Vaan nytpä toimitaankin toisin, kesällä tosin vasta ajankohtainen koska iltatähti nyt 7kk. Kiitos kovasti kun annoit ajattelemisen aihetta!

 14. Iivi sanoo:

  Ihanan informatiivinen postaus! Se on jännä että jopa kenkäkaupoissa uskotaan yhä tuohon ”tukevat ensikengät” harhaluulon. Onko sulta tulossa juttua välikausivaatteista? Itselle tuottaa päänvaivaa löytää mahdollisimman ekologinen, mutta silti vedenpitävä (ja kohtuu hintainen), välikausi asu.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.