Luukku 15: Näin autamme joulun aikaan

15.12.2018

Mulle hyväntekeväisyys on osa vuoden jokaista kuukautta, ja tosi tärkeä juttu muutenkin. Olen toiminut kummina ja kuukausilahjoittajana Planin kautta zimbabwelaiselle tytölle jo useamman vuoden, ja WWF:n kautta olen norppakummina jo neljättä vuotta. Syksyllä tein Punaisen Ristin kanssa yhteistyötä ja olin lipaskerääjänä, eräänä jouluna olin Kauneimpien Joululaulujen edustajana ja lahjoitan Hope Ry:lle ympäri vuoden säännöllisesti lasten pieneksi jääviä vaatteita, kenkiä ja harrastusvälineitä sekä leluja. Haluan tuoda hyvän tekemistä säännöllisesti esiin täällä, koska mun mielestä se on jotain sellaista, mitä jokaisen siihen kykenevän pitäisi ottaa osaksi elämää. On tärkeää antaa omastaan toisille, jos siihen on mahdollisuus.

Joulun alla musta on kuitenkin erityisen tärkeää tehdä hyvää, sillä joulun alla moni avun tarve ja perheiden tuloerot korostuvat. Joulun aikaan mulle on erityisen tärkeää auttaa täällä Suomessa konkreettisesti. Siksi tämä joulukalenterin hyväntekeväisyysluukku on ollut osana blogijoulukalenteriani siitä asti kun meillä oli mahdollisuus ensimmäistä kertaa lahjoittaa omastamme muille.

Joulun aikaan meillä on tapana viedä joka vuosi lahjat Hopen joululahjakeräykseen Itikseen. Joka vuosi lapset saavat valita jokainen yhden lahjatoiveen joka toteutetaan, eli yhteensä ostetaan kolme pakettia nykyisin, kun lapsiakin on kolme. Lapsille on suuri ja tärkeä juttu, että he saavat auttaa toteuttamaan toisten lasten toiveita. Mielestäni tämä yhteinen perinne on myös hyvä keskustelun paikka lasten kanssa. On tärkeää tiedostaa se, että kaikilla ei ole samoja mahdollisuuksia, ja olla kiitollinen siitä mitä on itse saanut.

Tänä vuonna lapset valitsivat ihan erilaiset toiveet. Yksi valitsi 12-vuotiaan toivoman taikurin tarvikepakkauksen, yksi valitsi 5-vuotiaan toivoman muovailuvahasetin ja yksi valitsi 4-vuotiaan toivomat L.O.L -surprise ja Num Noms -lelut. Samalla he vielä muistelivat edellisinä vuosina ostettuja lahjoja, ja pohdiskelivat, tekiköhän se toissa vuonna ostettu Ryhmä Hau -piirustustaulu saajansa iloiseksi. Musta on ihanaa, että tämä on lapsillekin tärkeä perinne ja asia joka jää mieleen ja jota muistellaan.

Kun kirjoitin tätä luukkua viime vuonna, joku kritisoi sitä, että miksi lahjojen pitää keräyksissä olla nimenomaan uusia ja muovisia, ja uskon, että tämä ajatus vilahtaa monen päässä varsinkin tänä jouluna IPCC:n ilmastoraportin jälkeen. Hopen entinen vapaaehtoinen kommentoi jo viime vuonna tätä asiaa postauksen kommenttiboksissa syntyneessä keskustelussa niin tyhjentävästi, että haluan liittää lainauksen hänen kommentistaan tähän:

”Hopelle voi lahjoittaa käytettyä tavaraa ympäri vuoden, ja Hopen toiminta perustuukin lähes täysin käytettyjen tavaroiden antamiselle eteenpäin. Kyseessä on siis hyvinkin ekologinen toiminta.

Minuakin ahdistaa uuden tavaran hillitön ostaminen ja muovin järjetön määrä. Mutta ymmärrän niitä lapsiakin: kyllähän se on lapselle ihan järjettömän tärkeää saada kerran vuodessa se yksi uusi lelu, kirja tai peli. Helppo se on meidän huudella kierrättämisestä, jotka kykenemme ostamaan uutta kun tarvitsemme tai haluamme. Mutta lapsi, joka joutuu 365 päivää vuodessa käyttämään ilmaista, vanhaa, kierrätettyä tai lahjaksi saatua, ei osaa ajatella ekologisesta näkökulmasta, vaan tietää vain, että kaverit saavat uusia leluja. Joten tällaiselle lapselle se uusi, siis oikeasti uusi ja vain hänelle hankittu nukke jouluna on varmasti paljon isompi asia kuin sille lapselle, joka saa uutta muutenkin. Vaikka hänenkin vaatteensa ostettaisiin pääosin kirpparilta ekologisista syistä. Puhumattakaan siitä, minkä ilon se stressaantunut vähävarainen vanhempi saa, kun pystyy kerrankin antamaan lapselleen ”kunnollisen lahjan.

En tosiaan halua yhtään vähätellä kirpputoreja ja kierrättämistä, liputan niiden puolesta ihan täysillä, mutta aina ekologisuus ei ole se tärkein ja ainoa arvo. Lisäksi tuossa tosiaan varmasti on pointtina myös se, että termistä ”ehjä ja puhdas” on hyvinkin vaihteleva käsitys ihmisten välillä. Hope, kuten kaikki muutkin hyväntekeväisyysjärjestöt, saavat lahjoituksena uskomattomia määriä puhtaasti roskaa, joten yksittäisten joululahjakeräysten on helpompi olla rajattuina uusiin tavaroihin.”

Siksi siis lahjojen pitää olla uusia. Muuten voi lahjoittaa toki myös käytettyä tavaraa, kuten itsekin teemme.

Käytiin myös eilen Alppilan kirkolla Riikan blogin Riikan apuna paketoimassa meidän lasten kanssa. Riikka järjesti keräyksen, jossa kerättiin lahjoja yrityksiltä vähävaraisten perheiden lapsille. Mukana olivat lahjoittamassa Kustantamo S&S, Greenlips Beayty, Natural Goods company, Iloinen heppu, Gymi, Reima ja Emmy, Papershop, Kiddex, Geffer, Plastex, Familon, Benetton ja Salon Pepe Åhman. Tuli niin hyvä mieli kun tiesin, että niin moni perhe saa apua ja iloa niistä lahjoista. Riikka teki suuren työn lahjoja hommatessaan ja oli ilo olla paketointiapuna. Pakettiin lähti talvivaatteita, pulkkia, kirjoja, leluja, pelejä, kosmetiikkaa, lahjakortteja liikuntaan ja hemmotteluun sekä paljon muuta. Paketit lähtevät kirkon Diakoniatyön kautta apua tarvitseville perheille.

Mulla on tapana joulun ajan hyväntekeväisyysluukussa listata mahdollisimman monta erilaista tapaa auttaa, jotta jokainen voisi löytää sen oman tapansa tehdä hyvää. Lahjoittaminen ja auttaminen on tosi helppoa ja vaivatonta jos niin haluaa, esimerkiksi tekstarin näpyttely on melko simppeliä ja nopeaa, mutta sillä voi tehdä paljon hyvää.

Hope joululahjakeräys

Hope yhdessä ja yhteisesti ry:n joululahjojen lahjoituspiste löytyy Helsingissä kauppakeskus Itiksestä, infopisteen vierestä. Lahjoja voi viedä 16.12. asti, ja lasten täsmätoiveita voi tsekata joko Hopen sivuilta tai suoraan pisteeltä. Piste on auki kauppakeskuksen aukioloaikojen mukaan. Hopella on myös lahjoituslipas, johon voi lahjoittaa verkossa. 

Venner ruokakassit

Terveellisen Venner-ruokakassin voi tilata helposti ja nopeasti vähävaraiselle lapsiperheelle. Ruokakassi sisältää monipuoliset raaka-aineet ja reseptit seitsemään lämpimään kasvisateriaan jopa 6 hengelle, tehokasta Sana-Sol D-vitamiinia tukemaan immuniteettia, kilon hedelmiä ja pullon ravitsevaa oliiviöljyä. Yhdestä kassista perhe kokkaa jopa 42 ruoka-annosta! Ruokakassi toimitetaan suoraan avustettavan perheen kotiovelle. Yhden ruokakassin hinta on 90 euroa, mutta jo 15 eurolla voi osallistua.

Joulupuu-keräys

Joulupuu-keräyksessä kerätään lahjoja lapsille jotka ovat lastensuojelun kohteina, huostaanotettuina, sijaisperheessä, lastenkodeissa tai muutoin vähävaraisen perhetilanteen vuoksi jäisivät ilman joululahjoja. Tällaisia lapsia on pelkästään Pääkaupunkiseudulla yli 10 000. Joulupuu-keräyksen järjestää Keskuspuiston Nuorkauppakamari, sekä paikalliset Nuorkauppakamarit, ja keräyksiä löytyy kaikista isommista ja pienemmistä kaupungeista ja kunnista. Oman kuntasi tilanteen voit tarkistaa keräyksen sivuilta. Helsingin keräyspiste sijaitsee kauppakeskus Forumissa, infopisteen vieressä ja on avoinna tänään klo 11-18 ja huomenna ja huomenna sunnuntaina klo 12-18. Lahjavinkit ja tarkemmat ohjeet löytyvät Joulupuu-keräyksen sivuilta. 

Joulupata-keräys

Joulupatakeräys toimii sekä livenä, että netissä. Livekeräyksiin voi viedä käteistä rahaa, siistiä käytettyä tavaraa ja avaamattomia ruokapakkauksia, lähimmän padan sijainnin voi tarkistaa täältä. Saatu raha, ruoka ja tavara lahjoitetaan vähävaraisille lapsiperheille, pienituloisille eläkeläisille, työttömille ja työkyvyttömille, syrjäytymisvaarassa oleville lapsille ja nuorille sekä ruoka-apua tarvitseville opiskelijoille.

Kauneimmat joululaulut -keräys ja -tilaisuudet

Kauneimmat joululaulut-yhteislaulutilaisuuksissa kerätty kolehti, sekä netissä ja puhelimitse saadut lahjoitukset ohjataan tänä vuonna maailman unohdettujen lasten hyväksi. Varoilla tuetaan lasten koulunkäyntiä, varhaiskasvatusta, ravitsemusta ja terveydenhoitoa. Viidellä eurolla saa lisäravinnetta nälkiintyneelle lapselle, kymmenellä eurolla voi antaa koulupuvun orpolapselle. 20 eurolla voi taata odottavalle äidille sairaalasynnytyksen, jotta hän selviää synnytyksestä ja voi huolehtia lapsestaan myös tulevaisuudessa. 

Ole joulupukkina seniorille 

Ole joulupukkina seniorille -kampanjan ideana on lahjoittaa yksinäisille ja vähävaraisille vanhuksille kukkalähetyksiä. Kampanjan järjestäjä on seniorihoivapalvelu Home Instead, kampanjan yhteistyökumppaneina ovat esimerkiksi suurten kaupunkien hoivapalvelut sekä seurakunnat. Osallistuminen on yksinkertaista: tarkista listasta lähin kampanjassa mukanaoleva kukkaliike, ota nimilappu joulupuusta, osta kukka lahjaksi ja jätä se liikkeen myyjälle nimilapun kanssa. Kukka toimitetaan tervehdyksen kanssa vanhukselle liikkeen puolesta. Joulukukkakampanja on käynnissä välillä 12.11.–17.12.2018.

HelsinkiMISSIO

HelsinkiMission varoilla tuetaan yksinäisiä vanhuksia, nuoria ja lapsiperheitä. Esimerkiksi lahjoittamalla 25 € Yksinäinen seniori saa keikka-auttajan apua, kuten apua arjen askareisiin, juttelu- tai ulkoiluseuraa.

Hyvä Joulumieli -keräys

Hyvä Joulumieli -keräykseen on helppoa lahjoittaa rahaa (10€) soittamalla tai tekstiviestillä. Keräyksen järjestävät Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Suomen Punainen Risti yhdessä Ylen Aamu-tv:n, Yle Radio Suomen ja Radio Vegan kanssa.. Hyvä Joulumieli -keräys kestää 24.12. asti. Keräykseen lahjoitetuilla rahoilla hankitaan 70€ arvoisia lahjakortteja, joilla vähävaraiset tai vaikeassa elämäntilanteessa olevat lapsiperheet voivat ostaa jouluruuat. Tänä vuonna keräyksen tulostavoite on n. 2 000 000 euroa, jonka avulla jaetaan 70 euron arvoisia lahjakortteja 28 000 perheelle.

Pelastakaa lapset -joulukeräys

Pelastakaa lapset ry:n joulukeräykseen lahjoittamalla tuet lasten harrastuksia ja opintoja. Lahjoituksen avulla lapset saavat samoja mahdollisuuksia, kuin heidän ikätoverinsa – iloa ja itsevarmuutta sekä mahdollisuuden katkaista köyhyyden kierteen. Lahjoitus onnistuu tekstiviestillä tai verkossa helposti. Jo 10 euron lahjoituksella yksi lapsi pääsee harrastamaan. 

HESY Joulukeräys

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESYn perinteinen joulutonkkakeräys järjestetään 22.12. asti Lasipalatsilla ja 24.12. asti Megaeläin Itiksessä. Keräykseen voi osallistua antamalla rahaa keräystonkkiin. Lahjoituksen voi tehdä myös verkossa. Joulukeräyksessä saaduilla varoilla kustannetaan yhdistyksen hoidossa olevien eläinten eläinlääkäri-, hoito- ja ruokakuluja. HESYn hoitoon tulee joka vuosi noin 500 heitteille jätettyä eläintä. Eläinten auttamiseen kuluu vuosittain lähes miljoona euroa.

Auttaa voi muillakin tavoin kun lahjoittamalla rahaa tai tavaraa. Kaikki apu on arvokasta. Jollekin läsnäolo on suurin lahja mitä voi antaa. On tärkeää muistaa soittaa läheisille vanhuksille vaikka asuisi itse kaukana, ja käydä kylässä aina kun se on mahdollista. On myös tärkeää auttaa ystävää silloin, kun hän apua tarvitsee. Hyvää voi tehdä pienilläkin teoilla: toivottamalla kaupan kassalle hyvää joulua, kiittämällä terveydenhoitajaa hyvästä palvelusta, lähettämällä yksinäisille vanhuksille joulukortin tai kolaamalla naapurinkin lumet (jos meille nyt lunta sattuisi tulemaan). Autetaan ja välitetään toinen toisistamme kaikin mahdollisin keinoin! Ihanaa viikonloppua <3


24 Responses to “Luukku 15: Näin autamme joulun aikaan”

 1. Jensku sanoo:

  Nää hyväntekeväisyys postaukset on kyllä ihan parhaita! Ihan vaan sen takia, että näistä tulee niin hyvä fiilis kun tietää että on ihmisiä jotka auttaa, koskaan ei tiedä jos joskus itse joutuukin pyytämään apua! Itse joskus jouduin hopella käymään, no nyt on asiat paremmin itsellä ja vienkin sinne aina lasten vanhat vaatteet ja meijän 4v poika käy säännöllisesti lelunsa läpi (ilman että pyydän häntä) ja aina pyytää ”äiti voitko viedä nämä sellaisille lapsille joilla ei ole leluja” ja vien ne hopeen. Tänä vuonna en joululahjoja vie hopeen, mutta venner kassiin ajattelin osallistua 🙂

 2. Myy sanoo:

  Hei, ainakin Joulupuu-keräyksen kohdalla on väärät aukioloajat, kenties viime vuoden? Tänä vuonna on eri päivät ja kellonajat. Ehdin jo innostua että maanantaina ehtisi vielä, mutta keräys päättyy jo sunnuntaina.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Kiitos paljon tästä, oli epähuomiossa mennyt väärät päivämäärät siihen, nyt korjasin, kiitos sinun! <3 Pahoittelut tästä! Muissa pitäisi olla kyllä ihan oikein 🙂

 3. Sahrami sanoo:

  Minusta on tärkeä muistaa myös, että jouluiloa voi tuoda myös läheisille ja tehdä sitä hyväntekeväisyyttä ilman välissä olevia järjestöjä. Tänä jouluna käyn tekemässä joulusiivouksen toiseen terveysongelmien kanssa painivaan perheeseen ja leivon joululeivonnaisia toiseen. Molemmat ovat naapureita, joten toimitan ”lahjat” suoraan heille. Sekin on hyvä tapa tehdä hyvää!

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Olen aivan samaa mieltä kanssasi, kuten tuossa tekstin lopussa kirjoitinkin! 🙂 On niin monia erilaisia tapoja tehdä hyvää <3 Ihanaa kun käyt tekemässä joulusiivouksen ja leivot, se on varmasti korvaamattoman arvokasta heille! 🙂

  • Tuuli sanoo:

   Mä haluaisin auttaa kuten Sahrami, suoraan avun tarpeessa olevaa. Omassa tuttavapiirissä ei ole ketään, enkä tiedä mistä löytäisin… Vanhat vaatteet vien Fidalle tai Konttiin, mutta mieluummin nekin antaisi suoraan jollekulle tarvitsevalle.

 4. Minnis sanoo:

  Mä viime vuonna vasta älysin tämän Hope lahjakeräyksen. Ja vitsit olin niin onnellinen kun valitsin muutaman lahjan ja kävin ne heille hakemassa ❤️ tänä vuonna myös muistin ja kävin kaksi lahjaa hakemassa. On ihanaa auttaa niitä lapsia, jotka eivät välttämättä joulua voi viettää ja jokaisen kuuluu viettää täydellinen joulu 😀 ❤️

 5. Emppu sanoo:

  Ihan super hienoa että autat Iina! 🙂 mää ja minun 2 kaveria ollaan kans alettu auttamaan, muistelisin että auttaminen sai alkunsa just sun postauksesta:)
  T. Emppu Oulusta

 6. Piia sanoo:

  Meilläpäin Hopelle sai viedä myös huoneenlämmössä säilyviä jouluherkkuja. Omien lasten kanssa hankittiin joululimpparia, -suklaata ja -karkkia keräykseen.

 7. Elisa sanoo:

  Niin tärkeää asiaa, ihanaa kun aihe on paljon esillä blogissa. 🙂 <3 Miten teillä olikaan kerrottu lapsille joululahjojen alkuperä? Oliko se niin että pukki tuo/jakaa lahjat, mutta aikuiset ostavat? Jonkun postauksen muistaisin aiheesta olleen joskus. Tämä tuli mieleen, kun ostimme lahjoja joulupuu keräykseen ja meidän esikoinen kysyi, että miksi jotkut lapset eivät ehkä saa lahjoja, jos muut eivät auttaisi. Onko teillä tullut isommilta tytöiltä kysymyksiä aiheesta, jos ovat koulussa tai päiväkodissa kuulleet kavereiden perheiden omista tavoista 🙂

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Voi kiitos <3 Meillä on kerrottu joo just näin, että vanhemmat ostaa lahjat ja pukki sitten vain tuo ne. Ja juuri siksi kaikki lapset ei saa lahjoja, koska kaikkien vanhemmilla ei ole varaa ostaa niitä. Lapset uskovat kyllä joulupukkiin, uskon mäkin 😉 mutta tosiaan pukki vain tuo lahjat, ei valmista niitä. 😀 Ihanaa joulun odotusta sinne ja ihanaa kun osallistuitte Joulupuu-keräykseen <3

 8. Inga sanoo:

  Tää on ihan yks mun lempparijoulukalenteriluukuista!! Ihanaa kun autat ja tuot hyväntekeväisyyttä esiin blogissasi. 🙂

 9. Jennaaa sanoo:

  Itku tuli postausta lukiessa, jotenkin herkistää tämä joulunaika! Muistan vieläkin, kun lapsena saatiin iso kasa sukkia joululahjaksi keräyksestä .) Oli maailman ihanin asia silloin. Oltiin tosi köyhiä ja vanhemmilla oli päihdeongelmia. Ihanaa, että siitä huolimatta saatiin apua vaikkakin pientä sellaista.

  Tänä vuonna itse vein 3 pakettia keräykseen. Toivottavasti herättää yhtä lämpimiä tunteita lahjan saajalle.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Ihanaa kuulla, että postaus herkisti <3 Kiitos! Ja ihan mieletöntä, että osaat noin upeasti arvostaa saamaasi pientäkin apua rankasta taustasta huolimatta. <3 Ihanaa, että veitte itse paketteja! Niistä on varmasti paljon iloa saajilleen 🙂 Lämmintä joulun aikaa sinne ja kiitos kommentista!

 10. Kaisu sanoo:

  Kiitos tästä postauksesta! Teit lahjoittamisesta hyvin helppoa. Minä just ja just jaksan kaupoissa sen verran juosta että omille lapsille lahjat ostan. Mutta rahan lahjoittaminen meni helposti kotisohvalta.
  Hyvää joulua!

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Kiitos Kaisu <3 Ihana kuulla, että tämä postaus inspiroi lahjoittamaan! Siksi mä just haluankin aina listata noita kohteita, jotta jokainen vois just löytää mahd. itselleen mieluisan tavan auttaa 🙂 Hyvää joulua sinnekin <3

 11. Riitta sanoo:

  Liikuttava postaus 🙂 Herkistelin itse aiheen parissa reilu viikko sitten Tampereen Ratinassa. Hope ry-keräyksen puut, 4kpl, olivat vielä täynnä toiveita. Kaksi toivetta käytiin täyttämässä. Molemmat lapset saivat valita omansa. Ihana jouluperinne vaikkakin toisaalta niin murheellinen.

 12. Hanna sanoo:

  Ihana postausja tärkeä aihe. Tänä vuonna me vietiin lasten kanssa kaapeista siivottuja leluja, pelejä, kirjoja ja vaatteita joulupata keräykseen. Koen tosi tärkeäksi opettaa lapsille että autetaan sellaisia jolla ei ome varaa itse joulun järjestämiseen. Aika moni kommentoija on puhunut suoraan auttamisesta ilman mitään järjestöjä siinä välissä. Yksi mikä mahdollistaa sellaiseen on jouluapua.fi sivusto. Onko tuttu?

 13. Lotta sanoo:

  Huippu postaus❤️ ihanaa että lapset otetaan pienestä asti mukaan hyväntekeväisyyteen ja näistä aiheista keskustellaan heidän kanssaan. Mielenkiinnosta kysyn, että uskovatko teidän lapset joulupukkiin vai miten olette selittäneet sen, että kaikki lapset eivät välttämättä saa lahjoja. Monet lapset kuitenkin yleensä uskovat että joulupukki tuo lahjoja kaikille lapsille. Kiitos jos vastaat 😊

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.