Vastasyntyneen vaatekaappi (Koot 50-56): muistilista & ostokset esittelyssä

06.05.2021

*Postauksen kuvissa näkyvissä ilmaiseksi saadut seuraavat tuotteet: Reima body, housut ja sukat, Kaiko body, housut ja bonnet-hattu, Unikid.fi Benno-merkkiset pipo ja huivi, Sidoste sukat ja tumput. Merkitty erikseen tähdellä ja ”(saatu)”-merkinnällä kuvatekstissä.

Pikkuhiljaa olen tehnyt vauvanvaateostoksia, mutta vielä kaapista myös puuttuu kaikenlaista. Joitakin juttuja löytyi jo valmiina, mutta aika vähän. Lähinnä pienenpieniä sukkia ja muutamia isompien lasten ensivaatteita. Olen ollut valtavan kiitollinen itselleni siitä, että meidän 4-vuotiaan vauva-aikana dokumentoin tänne blogiin hänen vaatekaappia.

Sen pohjalta on ollut tosi iisi suunnitella hankintoja ja niille sopivia määriä. Olen myös painanut mieleeni vanhat omat periaatteeni siitä, että kuviollisia ja yksivärisiä vaatteita pitää olla sopivassa suhteessa, ja että on mukavaa jos suurin osa vaatteista sopii helposti yhteen toistensa kanssa. Ja muistuttanut itseäni siitä, että vaikka mekot ovat söpöjä, vastasyntyneen kanssa en niitä tarvitse. On ollut myös jotenkin tosi ihanaa ja hauskaa päästä kokoamaan itse alusta loppuun asti vaatevalikoimaa, sillä meidän muut lapset on jo niin isoja, että valikoivat vaatteensa ennemmin oman makunsa pohjalta.

Kokojen suhteen sen verran, että aiempien vauvavuosien pohjalta meille on hankittu sekä kokoa 50 että 56. Meillä kaikki lapset ovat käyttäneet näitä kumpaakin kokoa alussa (syntymämitat 46cm-51cm) ja 62 kokoon on siirrytty sitten vasta n. 2-3kk iässä. Esikoinen myöhemmin, kun oli niin mini.

Otan sekä 50 että 56 -kokoiset vaatteet yhtäaikaa esille ja käyttöön ja katson sitten vauvan koon mukaan, että kuinka kauan käytetään mitäkin. Eli en ole hankkimassa näitä kaikkia vaatekappaleita nyt alkuun vielä sekä koossa 50 että 56, vaan tämä määrä koostuu molempien kokojen vaatteista yhteensä. Sitten kun siirrytään kokoon 62, ovat vaatteet jo pidempään käytössä ja sitten hankin aina suunnilleen tuon alla luetellun määrän vaatetta/per koko. Ja niitä 50-kokoisiakin voi ostaa tarvittaessa lisää sitten kun vauva on syntynyt, mikäli hän olisi tosi kirppuli ja hukkuisi 56-kokoisiin. Etukäteen sitä on vaikea tietää, mutta on hyvä olla molempia kokoja sen verran, että pääsee alkuun.

Muistilista: vastasyntyneen vaatteet – mitä vastasyntyneen vaatekaapista tulee meillä löytymään ja kuinka paljon?

(kietaisu)Bodyt 8kpl

Housut 8kpl

Vetoketjuyökkärit 5kpl

College- tai neulehaalarit 2kpl

Neuletakit 1-2kpl 

Teddy- tai kevytvanuhaalari 1kpl

Sukat 10 paria

Tumput 5 paria

Trikoopipot 3kpl

Neulepipot 1kpl

Villasukat 3 paria

Mekot, romperit ja muut ”spessuvaatteet”: 2-3 oman harkinnan mukaan yhteensä

Ylärivi vasemmalta oikealle: Lindex 50, Arket 50/56, Mini Rodini 50, Lindex (printti tehty itse) 50, Lindex 50

Alarivi vasemmalta oikealle: *Reima 50/56 (saatu), *Kaiko 50/56 (saatu), Mini Rodini 56, Mini Rodini 56, Konges Sloejd 50.

Bodyt: Vastasyntyneen kanssa olen kokenut kietaisubodyt kaikkein kätevimmiksi, koska ei tarvitse vetää pään yli lainkaan. Sitten koosta 56 tai 62 alkaen voi alkaa käyttämään myös normibodyja, kun ei ole enää niin paniikissa pukemisen kanssa. Itseäni ainakin aina alkuun jännittää pukea heiveröistä vastasyntynyttä. Olen ostanut useampia tuplaneppareilla varustettuja bodyja, jotka voivat olla käytössä sekä koossa 50 että 56. Suosin ribbiä materiaalina, koska se on joustavaa ja mukavaa. Kietaisubodyja on nyt kuusi ja normibodyja kaksi koossa 56.

Vasemmalta oikealle: *Kaiko 50/56 (saatu), *Reima 50/56 (saatu), Name It 50, Arket 50/56, Mini Rodini 50, Kappahl 56, Lindex 50, Lindex 50, Mini Rodini 50

Housut: Housuja on myös ostettu sekä koossa 50 että 56, ja osa tuplakokoa käännettävillä lahkeilla tai resoreilla. Housujen suhteen tärkeintä on mukavuus, että ne eivät purista vauvan pientä masua yhtään. Onneksi isossa osassa vastasyntyneiden housuja on jo valmiiksi huomioitu mukavuus mahdollisimman leveällä ja joustavalla resorilla. Housuissa muuten kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota merkkien kokoeroihin, tässä housut ”kokojärjestyksessä” todellisen koon mukaan, mutta oikeat koot menevät ihan eri tavalla. Erityisesti kotimaisten valmistajien vaatteet ovat usein reiluhkoa mitoitusta.

Yökkärit: Suosin laiskana vetoketjullisia malleja, vaikka nepparitkin ovat ihan kätevät. Vastasyntyneen kanssa vetskari on kiva, kun sen saa vedettyä niin nopeasti päälle. Ylhäältä alas asti menevät nepparit ovat myös ihan hyvät, enkä välttämättä sano niillekään ei, mutta jos onnistun haalimaan kirppiksiltä viisi hyväkuntoista vetskariyökkäriä, niin olen tosi iloinen. Sitten vähän vanhepien kanssa ostan mielellään jo neppariyökkäreitäkin ja menen enemmän kuosi edellä.

College-/neulehaalarit: Olen kokenut hupulliset kevyet haalarit todella käteviksi ihan kaikkina eri vuodenaikoina syntyneiden lastemme kanssa. Vaunuissa/kaukalossa on usein lämpöpussi käytössä ja suurimman osan ajasta vauvan voi laittaa sinne ihan vaan siinä kevyessä collegehaalarissa, tai muuten on tullut hiki. Elokuisella voi olla collegehaalari alkuun käytössä myös ilman lämpöpussia kaukalossa, kevyemmän viltin kanssa. Tai eihän sitä tiedä jos on ihan helteet vielä ja collegehaalarikin on liikaa, mutta usein vastasyntyneillä on kylmä, kun ovat tottuneet mahassa siihen 37 asteen paljumeininkiin.

Neuletakit: Neuletakista en nyt tiedä onko niin kätevä kuin esim. collegehaalari, mutta jos on lämpimämpi päivä ja collegehaalari tuntuu olevan liikaa, voi neuletakki olla bodyn ja housujen kansssa hyvä.

Teddy-/kevytvanuhaalari: Ostan varmaankin yhden koossa 56, joka otetaan käyttöön sitten kun säät vielä hieman viilenevät esim. syyskuussa. Voi myös olla, että odottelen rauhassa, enkä osta vielä, sillä meillä on yksi kevytvanuhaalari koossa 62 ja säät saattaa myös pysyä lämpiminä sinne asti, että sen voi ottaa käyttöön.

Alhaalla näkyvät raidalliset Muumi-sukat *Reima (saatu) sekä niiden vieressä tumput ja sukat *Sidoste (saatu).

Sukat: Sukkia pitää olla meillä paljon, koska ne on aina hukassa ja lähtee aina jalasta. Meillä on paljon erilaisia sukkia, jotka menevät eri asujen kanssa. Henkilökohtaisia suosikkejani ovat Lindexin mustat pikkusukat käännettävällä varrella sekä ribbisukat ja raitavarrelliset sporttisukat.

Tumput: Vastasyntyneellä on hyvä olla tumput alussa ainakin nukkuessa, ettei hän raavi omaa naamaa naarmuille unissaan. Meillä oli muutamat tumput valmiina ja parit ollaan myös saatu.

Pupupipo kolmosen vanha, neulepipo Metsola, Harmaa nallepipo ja huivi *Benno (saatu Unikid.fi), Vaaleanpunainen bonnet *Kaiko (saatu).

Ohuet pipot: Ohut trikoopipo tai neulepipo on hyvä olla, niin pää ei palele. Tykkään sekä niistä, joissa ei ole nauhoja että nauhallisista. Menen söpöys edellä, rakastan korvapipoja.

Neulepipo: Yhden lämpimämmän pipon olen myös hankkinut, joka menee 0-2kk iässä. Jos vauva syntyy elokuun loppupuolella, hän on 2kk iässä vasta lokakuun loppupuolella, jolloin sille voi jo olla tarvetta.

Villasukat: Näitä en ole hankkinut yhtään, meillä on tallessa isommilta kaikki ihanat mummun neulomat lempparit. En tiedä tarvitseeko hän varsinaisesti elokuussa villasukkia mihinkään, mutta koska niitä on, niin mehän tasan käytetään ainakin parin kuvan verran, että vauvelikin saa jotain muistoja tulevaisuuteen liittyen mun rakkaaseen mummuun.

Mekot, romperit ja muut ”spessuvaatteet”: Mekkoja vastasyntyneen kanssa ei mun mielestä tarvita vielä ollenkaan, paitsi ehkä yksi mekko kastejuhlaan varsinaisen kastemekon lisäksi. 62-koossa saatan ostaa pari mekkoa jo esim. joulun ajan mahdollisiin juhliin/joulukorttikuviin, mutta koen, että mekot on käytännöllisimpiä vasta sitten kun vauva nousee pystyyn eikä esimerkiksi konttaile enää juurikaan. Eli mekkoja enemmän sitten lähempänä 1v ikää, siihen asti mennään bodyilla ja housuilla ja haalareilla ennemmin. Rompereita saatan ostaa pari, koska ne on ihan älyttömän suloisia vauvoilla ja niitä ei juuri vaippaiän jälkeen ole mun mielestä enää kätevää käyttää. Ne ovat mekkoja kätevämpiä, kun mikään ei pääse rullautumaan selän alle, vaan romperit pysyvät hyvin paikoillaan.

Siinäpä pähkinänkuoressa se meidän tulevan vauvan ensimmäisen vaatekaapin sisältö. Bodyt, housut, sukat ja tumput meillä alkaa aika lailla olla jo kunnossa 50/56-kokojen osalta, samoin kun ne villasukat ja lämpimämpi villapipo. Tällä hetkellä metsästän suloisia collegehaalareita, sekä niitä vetskariyökkäreitä kirppikseltä, kun meillä on vastasyntyneen koossa niitä vasta yksi. Sitten kun vauva on syntynyt niin nähdään lopullinen vaatteiden tarve, tarvitseeko ostaa hieman lisää kokoa 50, vai suoraan 56.

Näitä vaatejuttuja on ihana miettiä ja onhan nuo pikkuvaatteet aivan älyttömän suloisia <3 


Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.