Kirjavinkit tiedonjanoisille lapsille | lasten tietokirjat

21.04.2022

Kaupallinen yhteistyö: Tammi

Yksi mahtavimmista asioista vanhemmuudessa on se, kun saa opettaa lapsille uutta ja kertoa asioita. On ihan mieletöntä kuinka he oikein janoavat uutta tietoa ja haluavat tietää kaikesta kaiken. Toisaalta, kukaan meistä vanhemmista tuskin tietää ihan kaikkea, tai osaa vastata ihan kaikkiin kysymyksiin mitä lapsilla juolahtaa mieleen. Nykyään on toki hakukoneet, mistä lyhyen vastauksen lähes mihin tahansa löytää sekunnissa. Mutta silloin kun jokin osa-alue kiinnostaa enemmän kuin sen lyhyen vastauksen verran, ovat kirjat varsinkin aivan lyömätön oppimisväline. Silloin kun haluaa uppoutua kunnolla johonkin aiheeseen tai tarinaan, kirjat ovat parasta, mitä maailmasta löytyy. Tällä hetkellä maailmassa on valtavan suuri tarve luotettavalle tiedolle ja mistäpä löytäisi varmimmin luotettavaa tietoa, kuin arvostetuista tietokirjoista? 

Tammi on alkanut tänä vuonna julkaisemaan suosittuja National Geographicin kirjoja lapsille ja nuorille ja meidän perhe on ollut näistä aivan innoissaan. National Geographic sarjoista löytyy kirjoja kaikenikäisille ja monista eri aiheista, niin faktaa kuin fiktiotakin. Esittelen teille nyt meidän lasten ensimmäiset National Geographic-lempparit, jotka ovat olleet kovassa käytössä meillä tänä keväänä. 

National Geographic: Luen itse -sarja, tasot 1-3, kirjoja 5-7-vuotiaasta ylöspäin

Keltaisista kansista tunnistettava sarja tarjoaa tutkittua ja kiinnostavaa tietoa lapsille helposti lähestyttävässä muodossa. Kirjoissa on paljon kiinnostavia kuvia ja faktoja, joita lapsi lukee itse mielellään. Sarjasta löytyy kolme eri tasoa, jotka on suunnattu eritasoisille lukijoille. 

Luen itse taso 1 on suunnattu aivan vasta lukemaan oppineille, mitä arvostan valtavasti, sillä meillä on täällä joululomalla lukemaan oppinut 5-vuotias, joka janoaa tietoa mm. eläimistä ja avaruudesta. Luen itse taso 1 -kirjat on tavutettu ja niissä on vähiten tekstiä. Niissä on myös paljon tekstiä isoilla kirjaimilla, jos lapsi ei vielä osaa pikkukirjaimia. Ensimmäinen Luen itse taso 1, 5+ -kirja on nimeltään DINOSAURUKSET ja se käsittelee siis Dinosauruksia hyvin laajasti. Meidän 5-vuotias tykkäsi tästä kovin ja kirja oli riittävän kiinnostava myös isommille sisaruksille. Ollaan luettu tätä yhdessä ja lisäksi 5v on lukenut itsekseen kirjaa pienissä pätkissä. 

Luen itse taso 2 on suunnattu jo vähän enemmän itsenäisesti lukeville, mutta ei ole kuitenkaan mitenkään vaikealukuista tekstiä. Jos osaa lukea jo ilman tavuja niin varmasti osaa lukea tätäkin. Ensimmäinen Luen itse taso 2, 7+ -kirja on nimeltään PLANEETAT ja siitä voi oppia paljon kiinnostavaa tietoa avaruudesta. Meillä 5-vuotias on aivan äärimnmäisen kiinnostunut avaruudesta juuri tällä hetkellä ja ollaankin tankattu yhdessä avaruusfaktaa tästä kirjasta harva se päivä. Tämä on vielä sen verran haastavampi, että itse hän ei ole kirjasta lukenut kuin yksittäisiä sanoja, kuten planeettojen nimiä, mutta ei mene varmasti kauaakaan kun hän jo lukee tätäkin itse. 

Tasoilla 1 ja 2 napakat tietotekstit tukevat lapsen lukemaan oppimista ja sanavaraston karttumista. Runsas ja värikäs kuvitus havainnollistaa eri teemoja mielenkiintoisella tavalla. Vaikeimmat sanat selitetään tekstin ohessa selkeästi ja ymmärrettävästi. 

Luen itse taso 3 on suunnattu jo sujuvasti itsenäisesti lukeville lapsille. Myös tason 3 kirjoissa on kuitenkin runsas ja värikäs kuvitus ja tieto on helposti omaksuttavassa muodossa, eikä mitään pitkiä wall of textejä. Luen itse taso 3, 7+ ensimmäinen kirja on nimeltään HEVOSET. Kirjaa voin suositella ihan kaikille heppafaneille, sillä tämä kertoo hevosista paljon mielenkiintoista faktaa! 

Lapsille suunnattuja tietokirjoja on suhteellisen vähän ja on tutkittu, että lapset kaipaavat tietokirjoja, missä on ihan oikeita kuvia, eikä pelkästään lapsille tehtyjä piirroksia. ”Show me a pic – or I don’t believe it”. Nämä kirjat vastaavat juuri siihen tarpeeseen. Luen itse -sarjan tulevia teemoja tänä vuonna ovat vielä vesi, muumiot ja ponit. 

Todelliset taitajat: Jalkapallo (7+)

National Geographicin toinen tietokirjasarja alakoululaisille, jonka ensimmäisenä aiheena on jalkapallo. Ensimmäinen kirja ilmestyy toukokuussa juuri sopivasti, sillä Jalkapallon MM-kisat on kesällä. Tämä sarja on suunnattu hieman edistyneemmille ja vanhemmille lukijoille kuin Luen itse -sarja. Todelliset taitajat: Jalkapallo on on jokaisen jalkapallotietäjän ja -taitajan aarrearkku – täynnä kiinnostavaa ja hauskaa tietoa, havainnollisia valokuvia, hyödyllisiä vinkkejä ja alan asiantuntijoiden tietoiskuja. En malta odottaa, että saadaan käsiimme tämä kirja, sillä meillä on täällä myös yksi pieni jalkapallofani. 

Zeus Mahtava 1: Kultaisen kirpun tehtävä (7+)

Tämä on toinen uusista fiktiivisistä National Geographic -sarjoista lapsille ja aivan hulvattoman hauska. Zeus Mahtava -sarjasta on ilmestynyt nyt ensimmäinen osa ja sarja jatkuu ensi vuonna.  Kirja kertoo siitä, mitä löytöeläinkeskuksessa tapahtuu kun ihmiset eivät ole paikalla. Tervetuloa Mount Olympoksen löytöeläinkeskukseen, jossa Kreikan myytit ja söpöt puhuvat eläimet kohtaavat! Seikkailun tähti on Zeus Mahtava, jumalten kuningas ja hamsteri, joka hallitsee löytöeläinkeskuksen valtakuntaa yhdessä muiden jumalien, Athene-kissan, Demeter-sirkan, Ares-koiran ja Poseidon-pallokalan kanssa. Uudessa valloittavan hauskassa sarjassa eläimet tempautuvat antiikin tarinoiden inspiroimiin seikkailuihin ja väärinkäsityksiltä ei voi välttyä.

Kirjasarjan ensimmäisessä osassa Zeus-hamsterin kyky hallita on koetuksella, ja vain kultaisten kirppujen avulla Zeus voi todistaa olevansa kelvollinen jumalten kuninkaaksi.  Löytöeläinkeskus sijaitsee USA:n Georgian Athenassa, ja sen omistaa Artie, joka rakastaa kodittomien eläinten lisäksi antiikin Kreikan tarinoita. Kirjan loppupuolelta löytyy tieto-osuus, joka vie kartan ja tarinan avulla alkuperäisen myytin ja sen henkilöiden äärelle. Tykkään kovasti tästä, että fiktiivisen tarinan avulla lapsi voi kiinnostua myös historiasta ja meillä tokaluokkalainen luki tämän kirjan ihan hetkessä. 

Explorer Academy: Nebulan uhka (9+)

Toinen fiktiivinen romaanisarja National Geographicilta on nimeltään Explorer Academy. Sen ensimmäinen osa on nimeltään Nebulan uhka ja se on jo ilmestynyt. Sarjan seuraava osa ilmestyy marraskuussa. Explorer Academy on täynnä mysteereitä, seikkailuita, kiehtovia henkilöitä, tiedettä ja tekniikkaa! Sarja sisältää myös tieteellisiä faktoja, ratkaistavia arvoituksia ja koodeja. Explorer Academy -sarjaa ovat inspiroineet todelliset National Geographicin tutkimusmatkailijoiden seikkailut ja tutkimukset.  Explorer Acadamy Nebulan uhka -äänikirjan lukee supersuosittu tubettaja ZoneVD, eli Joona Leppälä. 

Kirjassa 12-vuotias Cruz Coronaro aloittaa opinnot tutkimusmatkailijoiden koulussa, Explorer Academyssa, jossa myös hänen äitinsä työskenteli ennen kuolemaansa. Koulussa opiskellaan muun muassa antropologiaa, luonnontieteitä, maantiedettä, historiaa ja luonnonsuojelua ja tutustutaan tosielämän tilanteisiin virtuaalitodellisuuden avulla. Akatemiaan saavuttuaan Cruz saa tietää, että hänen äitinsä kuoli salaperäisessä laboratorio-onnettomuudessa, ja hän päättää selvittää, mitä äidille todella tapahtui. Cruz alkaa saada uhkauksia tuntemattomalta viholliselta – kuka on hänen perässään ja miksi?

Jos lapset tykkää esim. koulumaailmaan sijoittuvista seikkailusarjoista, niin tämä on juuri sellainen. Ollaan katsottu tämän tyyppisiä sarjoja meidän 10- ja 9-vuotiaiden kanssa ja tässä kirjasarjassa on just sellainen kutkuttavan jännittävä tyyli, joka saa kääntämään sivun toisensa jälkeen. Meidän 10v luki tämän kirjan ja tykkäsi kovasti ja jäi odottamaan lisää. 

Maailman siisteintä, että ollaan saatu vihdoin National Geographic asintuntijoiden tuottamat kirjat Suomeen! National Geographic on yksi maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista brändeistä. National Geographicin taustalla on säätiö ja yhdistys, joka perustettiin Yhdysvalloissa 27.1.1888 edistämään suuren yleisön maailman tuntemusta. Nykyisin NatGeoSociety on maailman suurin yleishyödyllinen tiede- ja kasvatusjärjestö, joka rahoittaa ja tukee tieteellistä tutkimusta ja tutkimusretkiä sekä julkaisee lehteä, kirjoja, televisio-ohjelmia ja dokumentteja. 27% yhtiön tuotosta käytetään uusien tutkimusten ja retkien rahoittamiseen – eli NatGeo -kirjoja ostamalla olet samalla mukana tukemassa ja rahoittamassa tätä maailman tutkimustyötä! 

Suomessa näitä kirjoja myy esimerkiksi Suomalainen kirjakauppa ja Zeus Mahtava- sekä Explorer Academy -kirjat löytyvät myös äänikirjoina.


Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.