Terassilasitus syksyllä ja talvella, mitä hyötyä on asentaa lasitukset loppuvuodesta?

30.10.2022

Kaupallinen yhteistyö: Lumon Oy

Syksy on todella saapunut ja melkein kaikki lehdetkin ovat jo lähteneet puista. Vaan eipä ole tarvinnut haravoida terassin lasitettua osaa, ai että! Se on edelleen ihanan kutsuva ja käytettävissä kuten ennenkin. Meidän piha on täysin puiden ympäröimä joka puolelta, joten haravoitavaa riittää koko perheelle. Se, että yksi 12 neliön alue jää Lumon lasituksen ansiosta nyt täysin ilman lehtiä on jo todella iso helpotus. Ja on ollut ihanaa, kun terassilla on voinut hengailla vielä tälläkin viikolla mukavan lämpimissä tunnelmissa neule päällä ja villasukat jalassa. Meidän lasitus on asennettu ehkä perinteiseen tapaan kesällä, mutta tiesitkö, että terassilasituksen voi asentaa myös syksyllä tai talvella ja se on jopa kannattavaa silloin? Minä en tiennyt, mutta nyt kerron teille lisää sen hyödyistä.

Kuten tässä heti ekana fiilistelin, niin terassilasitus suojaa terassia ja kalusteita syksyn ja talven sääilmiöiltä, sateilta ja roskilta. Jos ottaa lasituksen mukana vielä terassin katonkin Lumonilta, niin ei käy yhtä huonosti kuin meille, että alkusyksyn järkyttävän voimakas raekuuro rei’itti meidän vanhan alkuperäisen terassin valokatteen aivan reikäjuustoksi. 

Olisi kannattanut meidänkin suosiolla ottaa samalla uusi katto terassille Lumonilta kesän alussa kun otettiin lasitus, mutta ei meillä käynyt mielessäkään, että näin voisi käydä! Nyt meillä onkin kovasti harkinnassa, jos vielä vaihtaisi valokatteen tilalle Lumonin lasikaton. Ei nimittäin kovin montaa kertaa haluta joutua tilanteeseen, jossa kate on täynnä reikiä ja vesittää täysin upean terassilasituksen hyödyt.

Lasitetulta terassilta ei tarvitse siirtää kalusteita talvisäilöön, vaan päinvastoin: sen voi sisustaa ihanaksi syksyiseksi tai talviseksi tilaksi, jossa voi aurinkoisina päivinä edelleen nautiskella päiväkahvit vaikka viltin (ja halutessaan lämmittimen) kanssa. Meillä on siellä myös villasukkakori, niin voi ottaa lämmittävät sukat jalkaan. Lasitetulla terassilla tarkenee vallan mainiosti vielä ja lämpötilassa on selkeä ero verrattuna lasien ulkopuoliseen terassiin.

Sateisina päivinä lasiterassilla voi edelleen pelata kuivana jalkapalloa lasten kanssa ja nauttia samalla sateen ropinasta. Ja nyt talveksi ajateltiin mahdollisesti nostaa meidän ilmatäytteinen poreallas lasiterassille. Se ei ole ollut kovassa käytössä, kun mekin ollaan ehdottomasti haluttu säästää energiaa. Mutta voisi sen lämmittää ehkäpä jouluaatoksi, haaveilen ihanista jouluporeista toivottavasti kauniin lumisen maiseman ympäröimänä. HUOM! Jos poreallasta lämmittää lasiterassilla, on tärkeää pitää lasit auki, jotta ilmanvaihto toimii ja lasit eivät mene huuruun ja jäädy! Mutta nyt menen jo vähän asioiden edelle. 

Me ollaan ainakin oltu vähän laiskoja muutenkin kalusteiden talvisäilömisessä, joten terassilasitus helpottaa meidän elämää tosi paljon, kun niitä ei tarvitse siirrellä. Pihassa on yllättävän paljon huolehdittavaa ympäri vuoden ja jokainen pienikin helpotus on meille oikein toivottu! Lasituksella on iso vaikutus asumismukavuuteen ja se pidentää terassin käyttöaikaa parhaimmillaan jopa muutamalla kuukaudella niin syksyllä kuin keväälläkin. Meidän kompaktissa suurperheen kodissa se lisätila on todella arvostettua.

Olemme olleet erittäin tyytyväisiä terassin tuomaan lisätilaan, kuten olen kertonutkin. Mutta etenkin tämänhetkistä maailmantilannetta ja talvea 2022 ajatellen terassilasituksella on yksi aivan huikea hyöty, jota ei tajuttu edes etukäteen: lasiterassi voi auttaa säästämään energiaa. Se toimii puskurialueena kodin sisätilan ja ulkoilman välillä, joten se voi tuoda säästöä myös lämmityskuluissa. Siihen kuinka paljon säästöä kertyy vaikuttaa toki moni asia, kuten rakennuksen ikä, lasitetun tilan koko, ilmansuunnat sekä lasituksen sijainti suhteessa rakennukseen. Lasituksen tyyppi on ratkaiseva tekijä, eli onko terassi valmiiksi katettu kuten meillä, vai sisältyykö lasitukseen myös lasikatto.

Vaikka meidän valokate ei ehkä eristä niin tehokkaasti kuin lasikatto, niin meillä ei esimerkiksi vieläkään ole alakerrassa edes lämmitys päällä, koska meillä on mukavan lämmintä edelleen. Ei tarvita sisällä villasukkiakaan vaan normaalit sisävaatteet riittää. Lasiterassin lisäksi siihen toki vaikuttaa se, että meillä on moderni ja energiatehokas kivitalo, joka varastoi hyvin lämpöä. Mutta ei siitä lasituksesta ainakaan haittaa ole meillekään!

Kivitalosta tuli muuten mieleen, että lasituksessa on vielä kolmaskin kiistaton hyöty ympäri vuoden: se suojaa rakennuksen julkisivua sään vaikutuksilta ja vähentää siten remontin tarvetta. Mitä isompi alue on lasitettuna, sitä enemmän julkisivua on suojattuna. 

Jos teillä on ollut terassilasituksen hankinta mielessä, niin nyt on oikein hyvä hetki laittaa Lumonille viestiä ja tilata ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäynti, joka ei sido mihinkään. Käynnin aikana saa hinta-arvion lasituksen hankinnalle ja pääsee kuulemaan lisää Lumonin erilaisista lasitusvaihtoehdoista. Kannattaa myös lukea Lumonin sivuilta lisää lasituksen hyödyistä, siellä on todella kattavasti tietoa ja paljon inspiraatiokuvia erilaisista terasseista. 


Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.