Syyllinen

06.08.2014

Tiedättekö sen tunteen, kun oikeasti kaikki on todella hyvin ja olet tehnyt parhaasi, mutta silti onnistut tuntemaan syyllisyyttä jostain? Jostain mistä ei oikeasti tarvitsisi. Se on turhaa syyllisyyttä, ja siihen mä oon syyllistynyt viime vuosina enemmän kuin tarpeeksi. Mä oon aina ollut empaattinen, oikeastaan yliempaattinen, niin hyvässä kuin pahassakin. Lapsena mua vietiin tilaisuuden tullen kuin pässiä narussa, mutta nykyään mä osaan jo pitää puoleni, ja miettiä ratkaisuni omalta kannaltani, perheeni kannalta. Silti on vaikeaa päästä irti huonosta omastatunnosta, kun sanoo jollekin ei, tai jättää tekemättä jotain.

Kuten sanottua, lapsena olin hyvin empaattinen, ja muiden vietävissä. En sanonut ei juuri koskaan, murehdin kaikkien maailman ihmisten ja eläinten murheet, en jättänyt mitään koskaan tekemättä siksi että ei olisi huvittanut, ja kipeänäkin olisin mennyt kouluun jos äiti olisi antanut. Yläasteen loppuun asti olin pesunkestävä perfektionisti, mutta lukiossa rikoin rajojani ja onnistuin päästämään hetkeksi irti jatkuvasta huonosta omastatunnosta. Äitiyden myötä se toki palasi takaisin kuvioihin, veikkaan että kuuluu asiaan kaikilla äideillä, niillä normaalisti vähemmän syyllistyvilläkin?

DMK_2808-2Äitiyden myötä olen oppinut syyllistymään aivan uusista asioista, ja empatiakykyni on ottanut vielä aimo harppauksen ylöspäin. Nykyään osaan syyllistyä ulkona iltakahdeksan aikaan ulkoilevasta perheestä: ”Onkohan tämä meidän rytmi nyt vähän turhan tiukka, oltais voitu ulkoilla  kauniissa kesäillassa vähän pidempään vielä jos lapset eivät menisi näin aikaisin nukkumaan”.

Tänään syyllistyin omasta flunssastani, ja siitä mä tämän aiheenkin keksin. Tuntuu vain niin pahalta, että mun flunssan takia tytöt eivät päässeet (Iltalehden mukaan, heh) mahdollisesti kesän viimeisenä superhellepäivänä uimaan. Tulee saamaton kakkapää-olo kun suurimmat saavutukset päivän aikana ovat olleet kaupassakäynti ja ruuanlaitto viimeisillä voimilla. Onneksi tytöt sentään saivat ulkoilla aamulla mummunsa kanssa muutaman tunnin, ennenkuin mummu lähti Ouluun takaisin.

DMK_3057-2Oton tultua töistä kotiin hän lähti tyttöjen kanssa hakemaan mulle kuumelääkettä apteekista, ja toi samalla mulle pyytämättä uuden meikkipuuterin. Berliinistä ostamani puuteri on nyt kaksi kertaa aiheuttanut allergisen reaktion, enkä uskalla enää käyttää sitä. Kahdesti piti kokeilla, kun ensimmäisellä kerralla en ollut reaktion aiheuttajasta varma. Vaikka Otto tarjoutui lähtemään ihan itse, ja lähti hyvillä mielin, en voinut olla tuntematta huonoa omaatuntoa siitä, että toinen rankan työpäivän jälkeen lähti kuumassa helteessä tarpomaan mun panadolin takia.

Taannoin kävimme hakemassa Otolle uutta passia poliisiasemalta. Eräs etukäteen ajan varannut vanhempi nainen kysyi multa neuvoa, kun hänellä oli huono kuulo, ja hän pyysi mua kertomaan jos hänen nimensä kuulutettaisiin. Odoteltiin omaa vuoronumeroamme hyvä tovi, ja jossain vaiheessa älysin kysyä naiselta, että moneltako hänellä olisi ollut se aika. Nainen kertoi, että aika oli kuulemma kello 12.20.

Tässä vaiheessa tuosta oli mennyt jo puoli tuntia! Mulle tuli niin paha mieli naisen puolesta,  ja huono omatunto siitä, että me ei oltu oltu silloin paikalla vielä, enkä ollut voinut auttaa naista. Neuvoin naisen menemään suoraan tiskille kysymään asiasta, ja hän onneksi sai palvelua, mutta mulla meinasi melkein tulla itku siinä tilanteessa, vaikka ei sinällään isosta asiasta tai edes suuresta ajallisesta menetyksestä ollut kysymys. En vaan halua, että kenellekään tulee paha mieli, koskaan, mistään.

DMK_3033Syyllistyvänä äitinä muistutan nyt itseäni siitä, että on ihan turhaa vertailla itseään muihin. Pienilläkin valinnoilla voi toki vaikuttaa, mutta niistä asioista ei tarvitse syyllistyä, joihin ei itse voi vaikuttaa. Flunssa ei ole mun syy, ja me voidaan lasten kanssa keksiä vaikka mitä kivaa tekemistä kunhan paranen, päästiin me uimaan tai ei.  Puolisona mun ei tarvitse syyllistyä siitä, jos toinen tarjoutuu tekemään jotain. Jos toinen tarjoutuu auttamaan, hän varmaankin on siihen ihan varautunut ja tekee sen ihan mielellään.

Kaikkien maailman murheiden kantajana, mä olen tehnyt päätöksen. Sen sijaan että murehdin ja märehdin ja mietin toisten murheita, mä voin auttaa. Olen päättänyt alkaa hyväntekeväisyystyöhön syksyn aikana, ja aika paljon olen jo ottanut selvääkin eri mahdollisuuksista. Vielä täytyy selvittää aikataulua säännöllisen toiminnan aloittamiseen, sillä kun mä vapaaehtoistyöhön alan, mä aion siihen myös sitoutua pitkäaikaisesti. Aion kertoa aiheesta enemmän, kunhan yksityiskohdat ovat selvillä, mutta tämä päätös on auttanut mua jo nyt. Sen sijaan että harmittelen jokaisen surullisen lukemani uutisen kohdalla (no okei, harmittelen mä vieläkin), mietin mitä kaikkea voin itse tehdä auttaakseni.

DMK_2967-2Kaikki kuvat: DMK Photography

Mä en halua uhrata enää yhtään hetkeä huonolle omalletunnolle, koska se on ihan turhaa. Vaikka mä olen kuinka onnellinen, en ole koskaan osannut päästä eroon tästä tavasta tai näistä tuntemuksista kokonaan. Mutta uskon että muiden auttaminen auttaa mua itseäni ymmärtämään, että ei voi ottaa itselleen kaikkia murheita kannettavaksi, vaan pitää keskittyä niihin asioihin mihin voi vaikuttaa.

Löytyykö mun lukijoista samanlaisia syyllistyjiä, vai olenko mä ainoa? Entäpä vapaaehtoistyöntekijöitä? Kenties kotiäitejä/kotoa käsin töitä tekeviä äitejä? Miten olette sovittaneet yhteen lapset ja vapaaehtoistyön?


54 Responses to “Syyllinen”

  1. Äiti kolmelle sanoo:

    Iina ! Olet aivan mahtavan oloinen äiti,olet kuin luotu äitiyteen!Sinun blogiasi on vaan pakko tulla lukemaan kun kirjoitat todella hyvin ja olet niin ihanasti ja aidosti omistautunut lapsille:)
    Itse syyllistyn myös kaikesta syyllistymiseen..älä huoli se on vain meidän joidenkin ominaisuus vaikka raskas sellainen..
    Ihan kauhistuttaa lukea joitain blogeja missä äidit ovat omilla menoillaan joka viikonloppu ja pitkiäkin aikoja poissa pienten luota.
    Kaikkea hyvää Iina sinulle ja perheellesi ♥

    • hheidi sanoo:

      Mielestäni tän kommentin loppuosa oli vähän tarpeeton. Tässä nyt syyllistyttiin (hah, se sana on täällä taas:P) muiden syyttämiseen ja ääneen kauhisteluun, mikä voi aiheuttaa taas muille syyllisyyden tunteita.

      Jos väsynyt äiti käy viikottain pois omissa menoissa, nytkö hän on huono äiti vain sen takia, että haluaa pitää huolta itsestään ja jaksamisestaan? Et ehkä tarkoittanut kommenttiasi niin, mutta niin sen voi joku helposti syyllistyvä ottaa. Muiden perheiden tapojen kommentointi ja kauhistelu ei ole tarpeen, ellei jotain ole oikeasti vialla ja lasten hyvinvointi ja turvallisuus uhattuna. Itse käyn hyvällä omallatunnolla viikottain omissa menoissa. Tyttöni jää isänsä hoitoon siksi aikaa. Tosin mun menot on pääosin pari-kolme tuntia kerrallaan kavereiden kanssa urheilua tms., enkä joudu kärsimään menojeni seurauksista seuraavana päivänä. Kun olen viettänyt vähän omaa aikaa, saan siitä jotain ihmeellistä ekstraboostia ja arki sujuu paremmin kuin normaalisti. Suosittelen!;)

      Iina, hyvä kirjoitus sulta! Sun pohdiskelevia postauksia on aina mukava lukea, kirjotat hyvin. 🙂 Ja oot hyvä esimerkki muille (bloggaajillekin!) vapaaehtoistyön suhteen. Oma panokseni hyväntekeväisyyteen on tällä hetkellä ”vain” kuukausilahjoitus. Vapaaehtoistyötä ja itselle sopivaa muotoa pitää ehkä sulatella vähän kauemmin, mulla on se vaihe vielä menossa. 🙂

      • Iina sanoo:

        Hheidi, en usko että ”äiti kolmelle” tarkoitti viikottaisilla menoilla mitään urheilua kavereiden kanssa tmv, (viikonlopuistahan hän puhui) vaan enemmän sitä että juhlitaan ja krapuloidaan koko viikonloppu joka viikko, mikä on mielestäni vähän eri asia. Mutta olen myös samaa mieltä siitä, että toisia ei tarvitse syyllistää ellei lapsilla oikeasti ole jonkinlaista hätää, ja silloinkin voi ennemmin keskittyä auttamiseen kuin syyllistämiseen :)!

        Kiitos hurjan paljon sun sanoista, mulle tuli niin hyvä mieli!<3 IHana kuulla että tykkäät näitä kirjoituksia lukea, tälläisiä mä tykkään itsekin eniten kirjoittaa! Mä ajattelin ihan konkreettista vapaaehtoistyötä, sellaista että annan aikaani jollekin vanhukselle tai perheelle pari kertaa kuukaudessa! Kuukausilahjoittaminen on hieno asia myös, mun mielestä sillä ei ole väliä miten auttaa, kunhan tapa on itselle sopiva ja siitä nauttii, jotta sitä tulee jatkettua mahdollisimman pitkään! 🙂 Kaikki auttaminen on yhtä hienoa!

        Ihanaa syksyä myös sinulle<3

    • Iina sanoo:

      Voi kiitos paljon kauniista sanoistasi<3 Ihana kuulla että olet tuota mieltä, eipä mikään voi lämmittää mieltä enempää kuin se että joku kehuu tapaa olla äiti 🙂 Syyllistymisentunne on kyllä tosiaan raskas ominaisuus, mutta ehkä senkin kanssa oppii elämään, kun sen tiedostaa! Kaikkea hyvää myös sinulle ja perheellesi ja ihanaa alkavaa syksyä<3

  2. Nnn sanoo:

    Minä! Toi teksti olis ihan hyvin voinut olla mun kirjoittama. Oon ihan samanlainen syyllistyjä ja kaikesta mahdollisesta. Helpottaisi varmasti kun osaisi olla syyllistymättä. Toivottavasti vapaaehtoistyö auttaa sua 🙂 Mä kävin opiskeluaikana jonkinaikaa vanhainkodilla pitämässä seuraa yksinäiselle vanhukselle, siitä jos mistä tulee niin hyvä mieli!

    • Iina sanoo:

      Juuri tuollaista vapaaehtoistyötä itsekin ajattelin, ihana kuulla että siitä tulee hyvä mieli! Tsemppiä, syyllistyminen on ajoittain rankkaa, mutta ehkä senkin kanssa oppii elämään, kun tiedostaa sen ja yrittää välttää sitä 🙂 IHanaa syksyä!

  3. Linkku sanoo:

    Osaan niin samaistua tohon tunteeseen!! Mullekin tulee paha mieli ihan tuntemattomien ihmisten murheista, siihen ei tosiaan paljoa vaadita 😀 mutta empatiakyky on onneksi hieno ja tärkeä asia, kunhan ei sillä liiaksi itseään rasita. Kiitos kun tässä muistutit muakin siitä, ettei ihan kaikesta kumminkaan voi ja tarvitse murehtia. Ihailen sua! <3

    • Iina sanoo:

      Se on tosiaan hieno ja ihana asia, mutta ei saisi rasittaa liikaa itseään! Kiitos paljon ihana<3 Mulle merkitsee paljon sun sanat, ja täytyy sanoa että sut tavanneena, oot mielettömän ihana tyyppi, ahkera, kunnianhimonen ja toisia kunnioittava, ja susta kuka tahansa saisi ottaa mallia :)<3

  4. -Iidy sanoo:

    Nyt on pakko kommentoida pitkään aikaan. Teksti sai kyllä silmät kostumaan. <3
    Täällä on yks joka tuntee syyllisyyttä ja huonoa omaa tuntoa. Mun esikoistytär on nyt 1,5 vuotias. Aikoinaan tunsin jo olevani sen takia huono kun tulin vahingossa raskaaksi, kaikki ei edes saa lapsia. Nykyään tunnen olevani huono koska mulla on vauva-aikaa ikävä enkä aikoinaan osannut siitä nauttia niin paljon. Tunnen olevani huono koska toivon että mahdollinen sisarus ilmottaisi itsestään. En oikeastaan uskalla iloita edes siitä, ajattelen että se on esikoiselta pois. Vaikka sisimmissäni tiedän ettei se ole. Välillä itselle tulee tosi paha mieli kun ihmiset tuijottaa kun tuo lapsonen kiukuttelee liikkeellä ollessaan.
    Useimmiten ajattelenkin positiivisesti ja olen yrittänyt noudattaa seuraavaa mottoa: ihan sama mitä joku toinen ajattelee, pääasia on että itse tietää olevansa taarpeksi hyvä äiti. Vaikka välillä olisikin vähän väsynyt.

    Välillä oma motto vaan unohtuu ja tää sun teksi vaan osui niin sopivaan saumaan. Tänään kovasti mietein sisarus asiaa ja sitä miksei vauvaa kuulu. Ja mitä jos joku rankaisee mua jostakin tai jos mussa on jokin vika. Onneksi huomenna on parempi päivä, toivottavasti. 🙂

    • Iina sanoo:

      Voi kiitos ihan hurjan paljon<3 IHana kuulla että teksti herätti ajatuksia ja tunteita!

      Mä osaan niin samaistua sun tunteisiin! Ihan samanlaisia ajatuksia on pyörinyt omassa päässä, ja muistan kuin eilisen sen, kuinka soitin Otolle että olen tehnyt positiivisen raskaustestin (Zeldasta) ja ensimmäisenä purskahdin nauruun, sitten itkuun siitä että nauroin, ja siitä että pelkäsin että Tiaralle tulee paha mieli kun hän ei olekaan enää ainoa lapsi 😀 Jälkeenpäin tuntuu niin hömpältä, mutta kun siinä tilanteessa sitä vaan syyllistyy ja murehtii. Sulla on tosi hyvä motto! Pitäisi munkin ottaa mallia 🙂

      Toivottavasti edessä on parempia päiviä, ja toivottavasti teillä tärppää ja saatte iloita vauvasta tulevaisuudessa<3 Kaikkea hyvää ja ihanaa syksyö teille!

  5. mi sanoo:

    Oi, niin tuttua! Äitiyden myötä sitä vain syyllistyy kahta kauheammin, kun itsensä lisäksi sitä on vastuussa vielä toisesta pienestä elämästä…

    Välillä se syyllisyys kumpuaa itsestä, välillä ulkopuolelta. Mammapalstoja lukiessa alkaa pikkuhiljaa tuntua, että teki niin tai näin niin se menee aina väärin – jos vie lapset sisään iltakahdeksalta, on natsimutsi joka pakottaa lapset minuutintarkkaan vuorokausirytmiin. Jos jatkaa ulkoilua rauhassa, on huithapeli joka ei välitä johdonmukaisuudesta ja säännöllisestä elämästä pätkän vertaa. Ja kummassakin skenaariossa lapset kasvavat sitten pahasti kieroon! 😀

    Mitenköhän näistä fiiliksistä pääsisi eroon? Toi vapaaehtoistyö kuulostaa kyllä superhyvältä idealta! Mä olen itse vielä ns. ”märehtimistasolla”, vatvon ja stressaan noita tunteita mutten ole vielä saanut ryhdyttyä tuumasta toimeen. Ehkä vielä joskus mäkin seuraan sun asettamaa esimerkkiä!

    • Iina sanoo:

      Hassua miten ei olla tullu puhuneeksi yhdessä tästä aiheesta aiemmin!! Mut pian on sentään vertaistuki lähellä kun muutatte 😉 Samaistun kyllä täysin sun fiiliksiin, ja olisin onnellinen jos löytyisi keino päästä niistä eroon 😀 Ehkä se vapaaehtoistyö auttaa? Ainakin sen miettiminenkin on jo tuonut hyvää fiilistä 🙂 Ikävä teitä, toivottavasti nähdään pian!

  6. st.brigitten sanoo:

    Mä oon ihan samanlainen 🙂 Välillä tuntuu, että liikaakin!

  7. lauraste sanoo:

    Onpa hyvä kuulla etten oo ainut jolla on taipumusta yliempaattisuuteen. Mä oon just samanlainen etten halua,että kenelläkään ois huonomieli. Inhoan esim kaiklea riitelyä ja riitelen vain ihmistrn kanssa jotka on mulle niin läheisiä, että tiedän että kaikki selviiä. Uusin ihmisiin tutustuminen perinpohjin on vaikeaa ku ei voi olla täysin omaitsensä pelkäessään pahoittavansa toisen mielen. Empaattisuus on hyve mutta välillä on rasittavaa itkeä jonkun asian takia johon ei voi vaikuttaa. Vapaaehtoistyö on arvokasta ja sää vähän hälvennettyä omaa huonoaomaatuntoa.

    • Iina sanoo:

      Samaistun sun tunteisiin! Mä en tykkää mistään konflikteista, välttelen niitä viimeiseen asti. Mulle tutustuminen on aina ollut helppoa, ja oon tosi sosiaalinen ihminen, mutta tosiaan on raskasta murehtia koko maailman murheita, joihin ei edes voi itse vaikuttaa. Toivottavasti vapaaehtoistyö tuo paljon hyvää elämään ja auttaa käsittelemään niitä syyllisyydentunteitakin 🙂 Ihanaa syksyä sinulle<3

  8. kaisla sanoo:

    Vau Iina, olet kyllä aivan super kun meinaat vapaaehtoistyötäkin tehdä!

    Mä olisin halunnut pitää punaisenristin kautta vanhuksille seuraa, mutta se olisi vaatinut joitain kursseja, joita mulla ei ollut asuinpaikkani puolesta mahdollisuutta ottaa. Vaikka mulla ei ole omia lapsia, olen todella mielelläni lasten kanssa ja mulla on useamman vuoden kokemusta säännöllisestä lastenhoidosta. Siksi ajattelin, että vuoden sisällä kun asetun aloilleni voisin ruveta ns. tukiperheeksi jollekin/joillekin lapsille, jotka tarvitsisivat kerran kuukaudessa paikan jonne tulla. Koen lapsiperheiden auttamisen tärkeäksi ja uskon, että mun pieni vaiva olisi suuri apu jollekin yksinhuoltajalle tai vaikeassa tilanteessa olevalle perheelle.

    Olet ollut jo pitkään mulle ihminen, jota katson ylöspäin ja nyt arvostukseni nousi taas tosi paljon. Liian monen bloggaajan elämä on vain kuluttamista, hienoja matkoja ja uusia ostoksia, mutta sulla ja sun blogissa on myös juttua oikeasti merkkaavista asioista. Ei voi muuta sanoa, kuin että olet kyllä aivan huippi tyyppi!

    • Iina sanoo:

      Voi ei, en kestä miten ihanasti sanoit<3 Kiitos ihan hurjan paljon! Et uskokaan, miten paljon sun sanat mulle merkitsee. Vaikka rakastan vaatteita ja muita pinnallisempia juttuja, mä haluan ehdottomasti olla muutakin kuin kulutusta rakastava tyhjäpää. Mulle on tärkeää auttaa toisia ihmisiä, niin paljon kuin vain pystyn.

      Vanhuksen seuraksi lähtemistä mäkin olen miettinyt, ja nyt juuri selvittelen sopivia kurssiajankohtia. Se juuri mietityttää, että voisinko tehdä sitä lasten kanssa, käydä lasten kanssa vierailemassa ina muutaman kerran kuussa vanhuksen luona. Pitää seuraa, viedä ulos tai kauppaan tai mitä ikinä hän toivoisikaan. Ehkä lasten seurakin piristäisi jotain vanhusta, vaikka kaikki eivät tietenkään tykkää?

      Sun suunnitelmat tukiperheenä olosta kuulostaa todella hienolta! Siinä on toinen tapa auttaa jota olen myös miettinyt. Olet ihan oikeassa, että lapsiperheiden auttaminen on myös todella tärkeää! Mä itse uskon, että tällä hetkellä mulla olisi enemmän annettavaa vanhuksille. Kun on itse 24/7 omien lasten kanssa, en välttämättä jaksaisi olla vielä vieraille lapsille niin aktiivinen ja jaksava kuin haluaisin. Mutta vanhuksille mulla olisi annettavaa. Myöhemmin, kun omat lapset kasvavat, voisin mielelläni alkaa myös tukiperheeksi 🙂

      Kaikkea hyvää sulle, oot upea ihminen<3 Kiitos vielä kerran sun kommentista, ja siitä että kommentoit usein ja aina niin ihanasti 🙂

  9. silja sanoo:

    ihana postaus iina, vähän tuommosen kuvan mää oon susta saanukki, toki positiivisesti, että oot sellanen ihanan huolehtivainen kaikkia kohtaan. mutta liika on tietenki aina liikaa. tsemppiä tulevaan!

  10. elsi sanoo:

    Voi Iina, sun sydän on täyttä kultaa. <3

  11. elina sanoo:

    Miten sä et sitten ole kasvissyöjä, jos välität niin kovasti eläintenkin hyvinvoinnista? Vai etkö ole vain halunnut ottaa selvää, kuinka tuotantoeläimet OIKEASTI elävät? Toki se on ymmärrettävää ettet halua kuormittaa itseäsi enempää ja toimit vain niinkuin niin monet muutkin länsimaalaiset.

    Vapaaehtoistyö kuulostaa aivan mahtavalta, itsekin olen suunnitellut pitäväni välivuoden tekemällä vapaaehtoistyötä. Homman etenemisestä olisi mahtava lukea myöhemmin lisää! 🙂

    Toivottavasti et ota kommenttiani pahalla, tämä vegeasia vain tuli ensimmäisenä mieleeni tekstiä lukiessa.

    • kaisla sanoo:

      En väheksy kasvissyöjiä mitenkään, oikeastaan kunnioitan heitä, mutta suotakoon meille kaikille vapaus syödä ja tehdä mitä haluamme. Tärkeintähän on, että pyrkii tekemään mahdollisimman paljon hyvää, mutta siihenhän on monta keinoa.

      Vaikka itse juuri yllä kerroin suunnittelevani vapaaehtoistyötä, aion matkustaa silti lentämällä vaikka se onkin saastuttavaa, aion silti grillata kanaa koska se nyt vain on hyvää ja aion silti ostaa välillä H&M:n halpistopin, vaikkei se tue kotimaista teollisuutta.

      Pointtini on, että jokainen tekee ”maailmanparannusta” omalla tavallaan. Minua ärsyttää, kun kerron suunnittelevani vapaaehtoistyötä ja sitten saan kommentin ”Mutta siltihän sä matkustat lentämällä”. Öö, niin matkustan, eihän se ole pois vapaaehtoistyöni arvokkuudelta mitenkään.

      Toivottavasti ymmärsit myös pointtini 🙂 Kasvissyöjät, vapaaehtoistyöntekijät ja kaikki vastaavat, olette mahtavia!

      • elina sanoo:

        Juuu, pointtini ei ollutkaan tuomita ketään, ehkä en tuonut sitä tarpeeksi esille.
        Omakin periaatteeni on rehdä hyvää pienin askelin, ja ihan hyvällä omallatunnolla ostan halpisvaatteita ja lennän. Niille kun ei juuri ole vaihtoehtoja, ellei sitten halua vetää elämäänsä aivan ekologisuuden äärirajoille!

    • Iina sanoo:

      Kaisla sanoi mielestäni hyvin, että ”Tärkeintähän on, että pyrkii tekemään mahdollisimman paljon hyvää, mutta siihenhän on monta keinoa.”

      Mä syön lihaa, kyllä ja käytän nahkavaatteita ja -asusteita. Tekonahkaakin käytän, vaikka eihän se ole sen parempaa kun siinäkin on omat haittapuolensa. Mä tiedän kyllä, miten Suomessa kohdellaan tuotantoeläimiä, ja se on mun mielestä ihan hirveää, mutta ainakaan tällä hetkellä en halua luopua lihansyönnistä kokonaan.

      Voin kuitenkin vaikuttaa sen verran, että ostan luomukananmunia, syön paljon kalaa ja ostan muutenkin vain suomalaista lihaa. Ainakin se auttaa sen verran, että 10 eurolla kuussa lisää ostettuja suomalaisia tuotteita per suomalainen, tuo 10 000 työpaikkaa Suomeen. Tai tämän hetken Venäjäpakotetilanteessa säästää 10 000 nykyistä työpaikkaa. Kaikessa on puolensa. Sekin olisi aika kauheaa, että tällä hetkellä tuotantoeläintiloilla itsensä työllistävät jäisivät kaikki työttömiksi, jos kaikki lopettaisivat lihansyönnin.

      Kaikki tosiaankin tekevät maailmanparannusta omalla tavallaan, jotkut eivät tee ollenkaan, ja mielestäni pienikin ponnistus paremman maailman puolesta, on parempi kuin ei mitään. Syyllistäminen on turhaa, jos kuitenkin yrittää parhaansa.

      Ihanaa syksyä teille molemmille! Kaikki apu on yhtä arvokasta! :)<3

  12. E sanoo:

    Voi <3 mulla on vähä samanlaista, toki syyllistyn nykyään enemmän vain lapsiini liittyvistä asioista. Toki se on nyt vähä helpottanut kun tuo isompi on jo 4v 4kk ja osaa itseki, tehdä ja ajatella kaikenlaista. Vapaaehtoistyö on huippu ajatus, mutta mietimyös omaa jaksamistasi

    • Iina sanoo:

      Täytyy ehdottomasti ajatella omaa jaksamista myös, mutta uskon että toisten auttaminen tuo myös niin paljon hyvää mieltä, että se auttaa jaksamaan arjessa ja kiireessä 🙂 Ihanaa kuulla että vähän helpottaa kun lapset kasvavat! Mahtavaa syksyä sinulle ja perheellesi 🙂

  13. Katarooma sanoo:

    Ihan ku minä oisin kirjottanu ton. Lapsena puin jonku äitin valitseman vaatteen päälle vaikken ois halunnu, ettei äiti pahota mieltään. Totellu ja tehny ettei se joku pahota mieltään. Kaikkia tuollasta, mistä kirjotit. Isoista ja pienistä asioista, mitättömistäkin. Edelleen, melkein joka päivä. Turhaa kyllä. Mitenhän tosta pääsis eroon. Että ois syyllinen olo vaan sillon, ku ois oikeasti aihetta!

    • Iina sanoo:

      Samaistun täysin sun kokemuksiin! Mä en tiedä miten pääsisi eroon, mutta toivon että joskus vielä sen keksin, tai onnistun ainakin vähentämään syyllistymistä. Tsemppiä<3

  14. Sanna sanoo:

    Oon ajatellut, että sopiva määrä syyllisyyttä toimii sellaisena ”boostaajana”. Saa tekemään asiat hieman paremmin ja avittaa oikeiden ratkaisujen valinnassa. Mielestäni hyvän äidin merkki on syyllisyyden tunteminen aika ajoin! 🙂

    • Iina sanoo:

      Sekin on varmasti ihan totta, mutta liika syyllistyminen ei ole kuitenkaan kellekään hyväksi! Täytyisi myös osata ajatella itseään ja omia voimavarojaan! 🙂

  15. Paprika sanoo:

    Ohhoh! Tunnistin kans itseni tekstistä. Tosin olen syyttänyt myös huono(hkoa) itsetuntoani, kun otan itselleni syyt asioista joista ei todella tarvis. Vaikka tietää ajatuksella ettei tarttis, mutta se tunne. Fiilisihminen kun olen. Vapaaehtoistyötä olen tehnyt lasten ja nuorten parissa semmoisessa paikassa, jossa voi käydä kun kerkiää, nyt Aislan vuoden aikana vähemmän, täytyy myöntää. Toisaalta olen harkinnut jos menisi jonnekkin Aislan kanssa tekemään vapaaehtoistyötä. Esim. Olin koulun kautta semmoisessa ikäihmisten kaveri -toiminnassa vapaaehtoisena. Yhdellä tytöllä oli siellä koira, niin miksei voisi olla lapsikin? Voisihan Aislasta olla iloa jollekin yksinäiselle ikääntyvälle ja mie saisin kaks kärpästä yhdellä iskulla.. Tää oli vain ajatus, en tiedä kuinka sen toteuttaisi. Mielenkiinnolla odotan mitä vapaaehtoistyötä sie aiot! Tsemppiä siihen!

    • Iina sanoo:

      Juuri samaa olen miettinyt, että ottaisin lapset mukaan vanhuksen kaveriksi. Uskon, että nimenomaan se piristäisi myös vanhusta, kun saisi seurata elämäniloisten pikku touhottajien juttuja 😀 Vaikka eihän tietenkään kaikki vanhukset välttämättä pidä lapsista, tai jaksa keskittyä heidän seuraansa, mutta ehkä löytyisi joku sellainen jolle heistä olisi paljon iloa!

      Varmasti osaltaan huonohko itsetuntokin vaikuttaa syyllistymisentunteeseen, mutta mä koen kyllä olevani ihan varma itsestäni, ja tykkään itsestäni, ja silti kärsin niistä tunteista. Kai se on vaan luonteessa? 😀 Kiitos paljon tsempistä ja ihanaa syksyä sinulle<3

  16. noora sanoo:

    Jokseenkin samaistuin. Etenkin tähän: ”En vaan halua, että kenellekään tulee paha mieli, koskaan, mistään.” Tuon suhteen oon ihan samanlainen! Oon hirveän kiltti ja epävarma itsestäni. Esimerkiksi kieltäytyminen tuntuu välillä kovin vaikealta, koska toiselle voi tulla siitä paha mieli.. Se on ihan naurettavaa, jos kyseessä on esimerkiksi joku myyjä, jolla tuskin menee päivä pilalle, vaikka kohteliaasti kieltäydyn tarjouksesta. 😀 Ärsyttää olla tällainen kynnysmatto, hah. Ajoittain murehdin melko paljon kaikkea, mutta sanoisin että suurin ongelmani on tuo ylenpalttinen miellyttämisenhalu. Osaan toki sanoa ei, mutta on se välillä pirun vaikeaa.

    • Iina sanoo:

      Kynnysmatto täälläkin päässä 😀 Mulla on kans suuri halu miellyttää, ja ein sanominen nimenomaan on pirun vaikeaa! Hankalaa tämmmönen 😀 Tsemppiä! <3 Muista että aina ei tartte miellyttää, joskus saa ajatella itseäkin, niin mä yritän muistutella itseäni aina välillä, välillä paremmalla, välillä huonommalla menestyksellä 😀

  17. Nimetön sanoo:

    Ei liity tähän postaukseen mitenkään, mutta tuli heti ihan teidän Zelda mieleen tästä kuvasta… 😀 http://data1.whicdn.com/images/130857757/large.jpg

  18. anna sanoo:

    täälläkin osittain ainakin samanlainen 🙂 mä en nuorena siis alle 25-vuotiaana osannut juurikaan sanoa ei. Sitten vasta hiljalleen opettellut ja nykyään olen jo aika hyvä pitämään puoleni! Mutta edelleen olen empaattinen ja oikeudenmukaisuuden kannattaja. Tiedän jo nyt, että jos lapseni joutuisi kiusatuksi tai kiusaajaksi koulussa niin tekisin kaikkeni että se loppuisi. Joskus, muutaman kerran, kun olen riidellyt läheisempien kavereiden kanssa, olen kokenut valtavia syyllisyydentunteita ja olen ollut valmis sopimaan melko piankin. No joskus se sopiminen on venynyt toisesta osapuolesta johtuen ja en sentään ole lähtenyt anelemaan. Varsinkin, jos olen kokenut että toinen on loukannut minua(kin) jollain tasolla.. Lapsen suhteen yritän tuntea mahdollisimman vähän huonoa omaatuntoa ja olen kai jotenkin onnistunut. Mutta jos kuulen jostain äidistä ja hänen aidosta välinpitämättöyydestä lasta kohtaan, niin tulen surulliseksi kieltämättä, vaikka yritänkin miettiä, että ehkä äidillä on syynsä esim. Terveys.

    • Iina sanoo:

      Toivottavasti mullakin helpottaa iän myötä tälläinen ajattelutapa. Samaistun sun ajatuksiin, ja etenkin siihen että kiusaamisen suhteen on täysi nollatoleranssi! Sulla on tervehenkinen suhtautuminen asioihin syllistymisestä huolimatta, mun pitää ottaa susta mallia 🙂 Kaikkea hyvää teille<3

  19. Tosi kiva kun joku kirjoittaa tästä aiheesta! Itse kärsin ihan samasta hommasta ja sellaisesta yliempaattisuudesta. Moni sitä on käyttänytkin hyväkseen ja varsinkin ennen keräsin ympärilleni monella tapaa todella onnettomia ihmisiä, joita yritin auttaa. Nyt onneksi olen alkanut ymmärtää omia rajojani ja että on välillä ok sanoa ”ei”. Silti tunnen huonoa omatuntoa jos sanon jonkun kohdelleen mua huonosti, ja hänelle tulee siitä pahamieli, vaikka yrittäisin miten kiltisti asian ilmaista. 😀 Huh, tästä voisi antaa vaikka mitä esimerkkejä.

    Empaattisuus on mun mielestä hyve, mutta ei sekään kiva ole jos itse ahdistuu liikaa noista syyllisyyden tunteista. Tuo vapaaehtoistyö on ihana idea, mielenkiintoista kuulla lisää myöhemmin! 🙂

    • Iina sanoo:

      Kuulostaa niin tutulta sun kokemukset ja tuntemukset! Kiva että teksti kolahti, kiitos paljon<3 Empaattisuus on tosiaan hyve, mutta liika on aina liikaa :/ Mä palaan ehdottomasti aiheeseen myöhemmin, uskon että siitä riittää kerrottavaa, ja toivon että saan innostettua muitakin auttamaan toisia 🙂 IHanaa syksyä ja hyvää vointia sinulle ja masutyypille!<3

  20. Jarno sanoo:

    I feel u Iiina ♥ yliempaattisuus ja se syyllisyyden tunne… 😀 Mä niin tiedän mitä tarkoitat.

  21. Elisabet sanoo:

    Nostan käteni pystyyn! Niin usein tulee olo, että on syyllinen johonkin asiaan. Tämä tunne on vasta äitiyden myötä tullut ja suurinosa fiiliksistä liittyy lapseen, tottakai. Aina se ’mun takia sitä ja tätä..’ iskee ja sitten on paha mieli. Pitäis välillä unohtaa se itsensä syyttely varsinkin silloin, jos oikeasti ei ole yhtään tarvetta edes. Nää fiilikset taitaa kyllä jokaisella mammalla olla.
    Mä oon kerran lahjoittanut lastenvaatteita vähävaraiselle perheelle ja usein vien niitä suoraan lähetyskirppiksille. Haluaisin niin, että edes vaatteiden avulla voisin jotakuta auttaa, kun muuhun en ole vielä alkanut. Mua harmittaa myös eläinten olot liikaa. Niidenkin oloja olis mahtavaa parantaa. Oot ihana, kun alat tosissaan hyvää tekemään! <3

    • Iina sanoo:

      Mä luulen kanssa että syyllistyminen on melkeinpä kaikkien äitien juttu! Ihana että oot lahjoittanut vaatteita perheelle, mäkin haluaisin tehdä myös jotain tuollaista! Ja musta olis myös ihana parantaa eläinten oloja jotenkin konkreettisesti, oon vaan itse ihan tosi allerginen monille eläimille, mikä rajoittaa auttamismahdollisuuksia.. Kiitos paljon ja ihanaa viikkoa teille<3

  22. Tiia sanoo:

    Vautsi iina, ootpas mahtava!
    Mä oon kanssa ollut aina kiltti ja empaattinen. Riitely on pahinta mitä tiedän ja usein sitä tulee vaan tehtyä muiden mielen mukaan niin ettei kukaan suutu tai pahoita mieltään. Kovasti yritän pitää puoliani ja vaikka ärsyttääkin usein olla liian myöntyväinen niin mä olen kuitenkin ylpeä tästä luonteenpiirteestä. Empatiakyky ja kiltteys on musta hienoja piirteitä ja tekee ihmisestä usein helposti lähestyttävän ja ystävällisen. Tietty ei pidä antaa toisten polkea jalkoihin, mutta mua ainakin ilahduttaa tuottaa iloo toisille, ihan vaan pienillä teoilla. Upeeta että sä tartut noin toimeen, vapaaehtoistyö on tosi kunnioitettavaa, hyvä sä! 🙂
    T.tiia

    • Iina sanoo:

      Voi kiitos ihan hirmuisesti sun kauniista sanoista<3

      Mä samaistun täysin sun tuntemuksiin ja oon samaa mieltä sun kanssa! Empatiasta on hyötyä, ja se on ehdottomasti hyve ja hieno piirre ihmisessä. Mutta tosiaan, ei saa antaa toisten polkea itseään jalkoihin. IHanaa syksyä sinulle ja kiitos vielä<3

  23. Eve sanoo:

    Hih, kuulostat aika samanlaiselta kuin minä, syyllistyväinen ja kaikenlaisia konflikteja ja toisten mielipahaa välttelevä nuori pienten lasten äiti. 🙂 Vapaaehtoistyö on huippujuttu ja sitä on monenlaista, kannattaa valita sellainen aihepiiri, jonka kokee läheiseksi itselleen, niin parhaat ideat ja motivaatio syntyy. Itse olen koittanut tehdä jotain pientä lapsia kotona hoitaessani, vapaaehtoistyö liittyy sairauteen, josta pienempi poikani kärsii ja sen olisi tarkoitus lisätä tietoisuutta ongelmasta ja mahdollisesti auttaa tulevaisuudessa sairastuvia pääsemään paremmin hoitoon. Toinen juttu, josta olen innostunut, on lastenvaatteet ja koska pidän kierrätysajatuksesta, niin olen välillä lahjoittanut pieneksi jääneitä vaatteita seuraaville lapsosille myymisen sijaan.
    Mietin, että sulla kun on varmasti muutenkin paljon tekemistä arjessa, niin tämän suositun bloginkin kautta löytyisi hyvä ja tehokas kanava auttamiselle, esim. blogin facebook-sivuilla voi linkata adresseja, vetoomuksia tai tekstejä, jotka koskettavat sinua ja tarvitsisivat ehkä lisää huomiota. Ehkä paras apu on sellainen, jossa sen tehdyn hyvän konkreettisesti näkee sen sijaan, että esimerkiksi laittaisi rahasumman jollekin suurelle avustusjärjestölle. Toki kaikenlaiselle avulle on varmasti tässä maailmassa tarvetta ja jokainen tekee, mitä pystyy! 🙂

    • Iina sanoo:

      Sulla oli tosi hyviä ideoita ja keinoja auttamiseen! Upeaa että jaksat auttaa muita vaikka teidän oma pieni on sairas, ihailen sinua! 🙂 Mä olen miettinyt sellaista vapaaehtoistyötä, että tapaan muutaman kerran kuukaudessa vanhusta, uskon että se antaisi voimaa omaankin arkeen, ja mielestäni se olisi hyvä tapa auttaa. Mutta toki bloginkin kautta voi tehdä paljon hyvää, ja ehdottomasti voisin tuoda esille adresseja, ja muita blogissani enemmänkin. 🙂 Jokainen tekee mitä pystyy, se on hienoa! Ihanaa syksyä sinulle ja perheellesi<3

  24. Helluw sanoo:

    Olet Iina ihana ihminen! ♥ Toi vapaaehtoistyö kuulostaa todella hienolta. 🙂

    Mä oon kans ihan samanlainen. Ihan sama kuka pyytää ja mitä pyytää, niin mä en vaan osaa sanoa ei. Rakastan muiden auttamista todella paljon, ja sehän toki on hyvä juttu. Oonkin kiitollinen ja iloinen siitä, että musta on tullut empaattinen, ystävällinen, avulias ja muita kunnioittava nuori naisenalku. Monet on mulle kuitenkin jo sanonut siitä, että mun pitäisi opetella myös välillä sanomaan ei, mutta jotenkin tulee vaan niin paha mieli jos en jää auttamaan toisia pienemmässäkin ongelmassa. Kun jos en pysty/osaa olla avuksi, niin jään miettimään asiaa päässäni ja kannan huonoa omaatuntoa vielä todella pitkään. Mä kuitenkin toivon että mullakin tää syyllisyyden tunne edes vähän kaikkoaisi kun ikää tulee vielä lisää. Pitäisi vaan yrittää ymmärtää, että aina ei voi/pysty olemaan avuksi, vaikka kuinka haluaisi.

    • Iina sanoo:

      Aww kiitos tosi paljon<3 Itse olet ihana!! 🙂

      Mä samaistun sun ajatuksiin tosi paljon, ja etenkin siihen, että jos ei vaan pysty tai osaa auttaa, niin mietin ja murehdin pitkään ja koen huonoa omaatuntoa :/ Ehkä tämä iän myötä kaikkoaa, niin mä ainakin toivon! tsemppiä ja ihanaa syksyä sinulle<3

  25. Zara sanoo:

    Voi ei tiedän niin tuon tunteen (vaikka en äiti vielä olekaan). Toisina päivinä syyllistän itseäni joka asiasta. Tunnen syyllisyyttä jos joudun olemaan koulusta pois vaikka olen kipeä tai en voi nähdä ystäviäni vaikka minulla on muuta menoa. Pahinta on se että syyllinen olo pilaa keskittymisen! En pysty sairaana vaan olemaan ja keskittymään paranemiseen kun stressaan tekemättömäksi jääviä asioita. jne.

    Itse opiskelen sosiaali- ja terveysalaa ja haluan vain muistuttaa että vaikka alat tekemään hyväntekeväisyyttä sinun ei tarvitse pystyä ”parantamaan maailmaa”. Valitettavasti yksin ei siihen kukaan kykene. Huomaan itse syyllistäväni itseä siitäkin etten tällä alalla auta tarpeeksi koska tuntuu että pitäisi tehdä enemmän (melko yleinen ongelma luulisin). Haluan vain sanoa, että älä väsytä itseäsi vaatimalla itseltäsi liikaa. Jo se että haluat auttaa on iso ja kunnioitettava asia. 🙂

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.