Iho, miksi et ole enää ihana?

25.09.2014

Tänään mä vähän raotan tätä blogiverhoa, ja paljastan asian joka on yksi arimpia paikkoja mulle, on aina ollut, ja tulee aina olemaan. Olen kamppaillut iho-ongelmien kanssa jo ala-asteelta asti. Ensimmäisen näppylän sain naamaani kahdeksanvuotiaana, ja se oli noloa jos mikä. Eihän kenelläkään muulla kahdeksanvuotiaalla meidän luokalta mitään näppyjä ollut naamassa, ja minulla oli, punainen keskellä nenää komeileva finni. Se yksi jäi onneksi vain yhdeksi, ennenkuin tuli moninkertaisena takaisin joskus ala-asteen viimeisenä vuonna.

Silloin mä en osannut juuri meikata, pelkäsin ripsivärin laittoa koska en halunnut tökkiä silmääni, ja meikkivoide oli ihan hepreaa. Joo, eihän kuutosluokkalaisen tarvitse meikata, mutta kyllä fiilis oli epävarma, kun ei osannut eikä voinut piilottaa näppylöitä, ja ne paistoivat koko maailmalle, tai siltä se ainakin tuntui. Ylä-asteelta lukion loppuun asti mun kasvot olivat täynnä epäpuhtauksia, vaikka kokeilin kaikkia mahdollisia ja mahdottomia keinoja niiden puhdistamiseen. Kävin kasvohoidossa, käytin apteekin puhdistusaineita, Nivean ihohuokostenpuhdistuslappuja ja muistin pestä meikit pois joka ilta.

Lukion jälkeen iho alkoi pikkuhiljaa parantumaan, vaikka meikit jäivätkin yhä useammin pesemättä iltaisin. Ensimmäisen raskauden aikaan iho oli hyvässä kunnossa, jopa parempi kuin koskaan ennen, ja nautin meikkaamisesta, ja etenkin meikkaamattomuudesta ihan uudella tavalla. Toisen raskauden aikaan taas sain kauheat näppylät, jopa poskiin, kipeitä punaisia isoja näppyjä. Tässä yksi syy lisää siihen, miksi lokakuulta 2012 löytyy vain yhdeksän postausta. Fiilis oli aivan törkeän epävarma.

Alkuraskauden jälkeen ongelmat taas helpottuivat, ja tähän syksyyn asti iho on jatkanut parantumistaan, jopa vuoden imetyksen aikana. Olen voinut oikeasti katsoa itseäni peilistä ilman meikkiä, ja nähdä vain muutaman pienen epäpuhtauden, sellaisen normaalin, jotka eivät saa mua tuntemaan itseäni epävarmaksi. Elokuussa ostin meikkipuuterin, saman jota olin käyttänyt pari vuotta, ennenkuin kokeilin Vichyn Dermablend-meikkivoidetta viime keväänä. Kerkesin käyttää meikkipuuteria viikon, kun mun naamassa tapahtui joku näppyläräjähdys.

hyimunihoMitään muuta en vaihtanut, ainoastaan sen meikkipohjan, ja kaikki muut tuotteet pysyivät samana. En ensin tajunnut mistä näppylät johtuivat, ajattelin että ehkä hormoneista, meikkipuuteri oli kuitenkin aiemmin ollut käytössä hyvä, eikä aiheuttanut epäpuhtauksia. Näppylöiden vain lisääntyessä mä sitten vihdoin hiffasin kokeilla olla ilman sitä, ja käyttää taas eri meikkiä. Se alkoi auttaa välittömästi, poskista katosivat jättimäiset kipeät punaiset pallukat, jotka saivat inhonväristykset kulkemaan selkärankaa pitkin.

Mulla ei koskaan ollut poskissa näppyjä edes teininä, ainoastaan T-alueella, ja siksi nuo posket ovat olleet mulle tosi kova paikka näin aikuisiällä. Nyt posket alkavat näyttää jo melko normaalilta, mutta T-alue on edelleen tosi epäpuhdas. Vaikka kuinka meikkaa, niin kyllähän sen näkee, etenkin karussa valaistuksessa, että otsa ei ole tasainen. Eikä ole muuten kivaa, kun leukaan sattuu hymyillessä, koska siinä on kipeä näppy. Mua suututtaa välillä niin paljon, kun tuijotan mun naamaa. Ja olen katkera, eikö iho-ongelmien pitänyt kuulua yläasteelle, ja naisen ihon olla kauneimmillaan parikymppisenä?

Mä toivon että tämä tästä syksyn mittaan helpottuu, kun jatkan ihon hoitoa, säännöllistä kuorimista, kosteutusta, kuorintaa, tyynyliinojen ja kasvopyyhkeiden tiheää vaihtamista ja kaikkea muuta säätämistä. Mä en tiedä onko mulla niin paljon näppyjä, että tarvitsisin aknelääkitystä, mutta jotain tähän olisi nyt keksittävä, koska tuntuu niin rasittavalta joutua kokoajan piilottelemaan jotain ja tuntea itsensä epävarmaksi. Haluaisin voittaa nämä ongelmat lopullisesti, ja saada takaisin sen ihon josta sain nauttia vielä viime kesänä.

Ehkä voisin myös käydä kasvohoidossa, mutta niitäkin on nykyään niin paljon erilaisia, että minkä niistä sitten valitsee? Onko perus ihonpuhdistus enää relevantti vai pitäisikö valita jotain muuta, tehokkaampaa? Nyt saa antaa kaikki vinkit ja vertaistukea jos sellaista löytyy, mä olen kyllästynyt tuntemaan itseni huonoksi ihon takia! Myöskin jos on hyviä puhdistusaine- ja kosteutusvinkkejä epäpuhtaalle iholle, joka on kuitenkin myös kuiva joistain kohdista (sekaiho?), niin saa antaa!


141 Responses to “Iho, miksi et ole enää ihana?”

  1. kaisla sanoo:

    Voi Iina, tunnen niin tuskasi! Mulla on poskissa ja otsassa just tollasta pientä röpöä, jolle en oo keksinyt mitään keinoa. Karkkipäivät tai sipsit näkyvät parin päivän viiveellä kipeinä ja punaisina näppyinä leuassa. Hyvinäkin aikoina mun nenä ja posket ovat sellaiset punertavat ja kiiltävät varsinkin iltapäivää lähestyttäessä. Kesä Saksassa teki tosi hyvää mun itseluottamukselle, sillä siellä tytöt eivät meikanneet niin paljon ja itsekin totuin meikittömään naamaani. Eihän se ole kivaa, kun iho tuntuu yhtä rosoiselta kuin näppylähanskojen pinta, mutta jos tällä ”selviän” niin ei ole kuitenkaan paljon valittamista 🙂 Toivottavasti joku kasvohoito toimii sulle, ehkä itsekin panostan sellaiseen jos sulle toimii!

    • Iina sanoo:

      Mä niin tiedän mistä sä puhut! 🙁 Ihanaa että reissu kohensi itsetuntoa! Ei tämä tosiaan kivaa ole, mutta pieni murhe isompien asioiden rinnalla. Mä kerron heti jos löydän jonkun hoitokeinon :D! Mukavaa syksyä!

  2. Ansku sanoo:

    mulla sama ongelma! olen käyttänyt kuukauden verran http://verkkokauppaan.fi/verkkokauppa/900/ tuolta löytyviä tuotteita, suolaa, päivävoidetta ja puhdistusmaitoa. tällä hetkellä iho paljon paremmassa kunnossa! kosmetologi myös kehoitti jättämään kaikki kosmetiikkatuotteet, joissa on linaloolia.

  3. Noora sanoo:

    Mä pystyn niiiiiin samaistumaan sun kirjoitukseen, nimim. 15-vuotiaasta eteenpäin söin Roaccutan -kuureja siihen asti että täytin 19(?). Roaccutan on siis äärimmäisen voimakas aknelääke, joka kuivattaa limakalvot ja ihon, MUTTA puhdistaa ja parantaa ihon ihan oikeasti; pystyn laskemaan noiden kuurien jälkeen tulleet näpyt kahden käden sormilla, ja viimeisestä kuurista on kohta kolmisen vuotta. Ainut huono puoli tuossa lääkkeessä oli tosiaan sen kuivattava vaikutus; iho kuivui, huulet rohtui, limakalvot kuivui -> nenä alkoi vuotamaan verta tosi herkästi, mutta kaikki noi oireet onneksi hävis kun lääkekuurikin loppui.
    Nykyään käytän Neutrogenan Visibly Clear -kuorinta-ainetta kerran päivässä, ja rasvaan aina pesun jälkeen Lumenen Arctic Aqua 24H Deep Moisture Face Cream -rasvalla. Toi setti toimii mulla mun sekaihoon. Molempia saa ihan perus Prismoista, Cittareista yms. Kannattaa kokeilla! Eikä ole ainakaan mulla aiheuttanut mitään allergiareaktioita missään vaiheessa. Tuohon Neutrogenan sarjaan kuuluu myös kasvovesi ja kasvorasva, mutta kasvorasva oli mulle liian raskas kesän ajaksi, saattaa olla että talveksi vaihdan taas siihen.
    Olet kaunis ja ihanan nainen, älä missään nimessä tunne itseäsi huonoksi ihon takia! Se on vaan erittäin pieni pinnallinen osa sua, tsemppiä :)!

    • Iina sanoo:

      Roaccutan on mulle tuttu, mutta en ole itse koskaan vielä turvautunut siihen. Lähinnä sen sivuvaikutukset juuri mietityttää, se maksa-arvojen mahdollinen kohoaminen, ja muut. Mutta ihanaa että se auttoi sulla ja nykyään pärjäät ihan perustuotteilla! Kiitos hurjasti kauniista sanoistasi<3 Toivottavasti mäkin löydän avun jostain!

  4. Nimetön sanoo:

    Kyllähän Sä voit käydä aknelääkärillä vaikka ei tuo niin paha olekaan, mutta osaavat siellä sanoa laadun ja antaa oikeanlaisen tuotteen plus saat sen reseptinä halvemmalla 🙂 ja oon muuten kuullu hyvää sellasesta kuin timanttikasvohoito tms.. 🙂 Ja timanttinen on hintakin mut Se kuulema toimii.

    • Iina sanoo:

      No se on kyllä totta, ehkä pitäisi vaan mennä sinne ihotautilääkärin pakeille! Timanttikasvohoitoa kokeilin lukioaikana, mutta se ei ainakaan silloin auttanut ollenkaan 🙁 Mutta kiitos vinkeistä! 🙂

  5. Ennen sama ongelma sanoo:

    Mulla oli sama ongelma tosi pitkään. En tiedä saako suomesta, mutta Rituals merkin/ kaupan tuotteet on tosi hyviä , oma iho alko parantumaan huomattavasti ja nopeasti kun aloin niitä käyttämään. Oma luottotuote on niiden Creamy Foam Cleanser lotus flower & morning extract kasvojenpuhdistusaine. Jos vaan vaat käsiis niin kokeile ihmeessä! 🙂

  6. Emma sanoo:

    Hei! Mä olen myös kärsinyt huonosta ihosta murrosiän alusta alkaen.
    Välillä iho on parempi, mutta erityisesti kuukautisten aikaan mun naama
    on jotakin kamalaa.
    Mä olen ainakin kokeilemalla todennut, että kun hiilareita karsii niin
    iho paranee huomattavasti! Aina se ei vaan onnistu, koska leipä on hyvää 😀
    Oon myös kokeillut reseptillä sellaista aknevoidetta ja se oli aivan mahtavaa!
    Parissa viikossa iho oli kuin vauvan peppu. En vaan muista sen nimeä valitettavasti, mutta
    rohkaisin sua kuitenkin pyytämään jotain vahvempaa reseptillä, koska tiedän kyllä miten
    kovasti epäpuhtaudet vaikkei akne oliskaan niin vaikuttavat itsetuntoon.
    Apteekissa on myös aknevoiteita, jotka ovat myös aika tehokkaita, mutta eivät
    kyllä vedä vertoja reseptilääkkeille/voiteille!

    Tsemppiä! I feel you pro 🙂

    • Iina sanoo:

      Kiitos paljon vinkeistä! Mun täytyy oikeasti varmaan mennä sinne ihotautilääkärin puheille, tuollaienn reseptillä saatava voide kuulostaa paremmalta kuin ne voimakkaat roaccutan-kuurit ja muut. Hienoa että olet löytänyt avun! Hiilarit on munkin pahe 😀 Mukavaa syksyä!

  7. Hanna sanoo:

    Mä voin vaan suositella ruokavalion muutosta. Mulla vaikuttaa ihon kuntoon ihan hirveästi syöminen. Kaikki sokeri ja vilja pistää ihon kukkimaan. Edellisenä iltana syödyt sipsit ja suklaa näkyy ja tuntuu aamulla naamassa. Mulla on muuten tosi hyvä iho, jos pysyn herkuista erossa. Satunnaisia mustapäitä lukuunottamatta. Menkatkin vaikuttaa aina ihon kuntoon!

    • Iina sanoo:

      Mä oon jättänyt liikunnan myötä lähes kaiken sokerin, sekä piilosokerin että herkut pois, ja vilja on mulla ruista ja täysjyvää ainoastaan nykyään, enkä syö enää niin paljoa pastaa tai leipää kuin ennen. Mutta kyllä se ruokavaliokin varmasti vaikuttaa! 🙂

  8. Nannu sanoo:

    Itsekin kamppaillut näppyjen kanssa, teininä ei ollu poskissa näppyi ja nyt taas onkin.. Kyllästyin näppyihin ja niitten kipuun ja määrään..Viime marraskuussa kävin ihotautilääkärillä ja totes mulla oleva vaikeemma olone akne ni sain 200kpl pillerin Isotretion actavis 20mg kuurin, yks per päivä nappula suuhun. Sivuoireita oli (huulet kuivu), mutta tottavie auttoi! Nyt kun en ole enää syöny kesän jälkee niitä, ni näppyi on tullu takas, muttei enään samalla tavalla kuin ennen. Itellä vieläki kaikemoiset tökötit testissä, että mikä sopis… Tosin olen suht sinut naamani kanssa, koska voin kompensoida sitä persoonallani 🙂

    • Iina sanoo:

      Ihana kuulla että se auttoi, tuo isotretion ei ilmeisesti ole ihan yhtä myrkkyä kuin se roaccutan, ehkä sitäkin voisin kokeilla? Kiitos vinkeistä! Ja ihanasti sanottu tuossa lopussa 🙂

      • Nannu sanoo:

        Siin on kyl sama vaikuttava aine kun roacuttanis, lääkäri vaa sanoi ettei tarjoo miulle ees ekana antibiootteja, kun oli jo pahana akne.. Tää ihotautilääkäri kellä kävin on siit loistava, kun ei ehi ees istuu tuolille ku hää tietää missä vika 😀 Ihotautilääkärillä jos et oo käyny, sitä suosittelen. 🙂

  9. Rosa sanoo:

    Täällä bingo! Ala-asteelta asti oon kärsiny huonosta ihosta. Välillä ollu pitkiä parempia kausia mut välillä sit taas toooosi huonoja. Raskaana ollessa iho oikeen kukoisti ja oli niin nätti, ei tosin sillonkaan täydellinen mut tarpeeks hyvä mulle, mutta nyt 1,5 vuotta synnytyksestä naama näyttää kamalalle. Koko ajan tuntuu että tää vaan pahenee ja pahenee, eikä mikään auta. Kaikista eniten ärsyttää ku jokaisesta kipeestä paiseesta jää järkyttävä arpi, vaikka niihin ei ees koskis tai muuten räpläilis… Aina tulee peilin edessä järkyteltyä ja itkeskeltyä ku tuntuu ettei mihinkään ees haluu lähtee ku näyttää niin kamalalle 🙁 Aknelääkitys on ollu mielessä jo pitkään, mut en varmaan uskalla sellasta alottaa niiden sivuvaikutusten takia.
    Ite kävin alkukesästä kasvohoidossa jossa tehtiin samalla mikrohionta. Siitäkään ei tuntunu olevan yhtään apua vaikka tosi ammattitaitonen ja pitkään hoitoja tehnyt kosmetologi sen mulle tekikin. Toivottavasti sulle ois kuitenkin hyötyä jos päätät sellaseen mennä! 🙂
    En tietenkään kellekkään toivo huonoa ihoa, mut kyllä helpottaa lukee että muillakin on iho-ongelmia! Tuntuu aina että oon joka paikassa ainoo aikuinen teini-ikäsen ihon kanssa 😀
    Tsemppiä sulle kuitenkin ja tuuthan kertomaan jos löydät jonkun toimivan ratkasun, jota vois itekkin kokeilla (vaikka tuntuukin että kaikki keinot on jo käytetty :D)! 🙂

    • Iina sanoo:

      Voi että kuulostaa niin tutulta kaikki! 🙁 Mäkin oon käynyt mikrohionnassa, ja ei se mullakaan kyllä auttanut mitään! Harmin paikka! Ja siis ymmärrän täysin mitä sanot, mustakin on tosi tosi helpottavaa kuulla miten yleisiä iho-ongelmat on ja saada vertaistukea, vaikka näitä ei toivoisi kenellekään! Kiitos paljon, ja ehdottomasti tulen kertomaan jos löydän :D!

  10. A sanoo:

    Ella Bache creme intex no 2. Se oikeesti toimii, bongasin itse karkkipäivä-Sannin blogista 🙂

  11. Sara sanoo:

    Älä ymmärrä väärin, inhottavaa että kärsit iho-ongelmiasta, mutta musta oli jotenkin hienoa lukea tätä postausta. Sen tähden, että mun 23-vuotias naama näyttää edelleen näppyhelvetiltä teinivuosilta. Mä en edes tiedä miltä tasainen ja kuulas iho näyttää. Musta tuntuu, että naama on täynnä mustapäitä jotka ei lähde millään aineella pois. Finnejä tupsahtelee harvase päivä naamaan tai selkään. Mä kammoksun käyttää tuubitoppeja tai mitään selästä avonaista sillä selkä on täynnä nuoruusvuosien arpia ja satunnaisia näppyjä. Hivenen pelottaa iskeä hääpuku huhtikuussa päälle :/ Mä niin ymmärrän tuskasi!

    • Iina sanoo:

      En ymmärrä väärin, mulla on sama fiilis kun luen näitä kommentteja! Toivottavasti löydät avun ihollesi, ja voit olla itsevarmana hääpuvussa. Tsemppiä<3 🙂

  12. Roosa sanoo:

    Kashohoidossa, vanha kunnon mekaaninen ihonpuhditus. Sattuu mutta viikonpäästä on sen atvosta, eli ekat päivät puhistuksen jälkeen naama kukkii ku keskellä kesää. Ei mitään ultraääni puhdituksia -.-. Tulehtuneisiin finneihin lämmintä AB piimää tai luonnon yoghurttia. Palauttaa normaalin phn. Toimii myös jos on hiivatulehdus kirbelyy, kutinaa. 🙂

  13. sinna sanoo:

    Meine Base / Emäksinen miniraalisuola vartalon ja kasvojen päivittäiseen pesuun. Pestään kerran päivässä hieman vedellä kostutettua suolaa pyörivin liikkein kasvoille ja huuhdellaan pois. Hyvä rasva päälle kun hiukan kuivattaa, mutta oman aknen sain aikanaan pois ja edelleen käytössä kun mun kasvoiltle tuli kesällä taas nuita pieniä näppylöitä ja on vähentyny hirmusesti heti ku rupesin käyttää tuota. Työkaverereille suositellu ja jokanen kiitelly kauheasti, ku kärsineet aikuisiän aknesta ja tuo suola on toiminu 🙂

  14. minä sanoo:

    Mä niin tiedän ton häpeän!
    Mulla on aina ollut hyvä iho, teininä olin varsinainen siloposki ja finnejä tuli lähinnä jotain yksittäisiä valtavia keskelle otsaa ennen tärkeää menoa 😀
    Sitten yli parikymppisenä lopetin e-pillerit ja vaihdoin hormoonikierukkaan. Ja pikkuhiljaa ihon kunto räjähti. Ajattelin sen olevan ohimenevää ja hoidin ihoa tunnollisesti, kuten ennenkin. Kyllä se vaikutti itsetuntoon, kun naama oli aivan näppylöillä. Varsinkin, kun kaikki ystävät ja tutut ympärillä olikin nyt ihan siloposkia ja itse tunsin olevani ruma teini. Olin ärsyyntynyt – finnien piti kuulua murrosikäisille.

    En ole koskaan meikannut kovin paljoa, mutta nyt en olisi voinut kuvitellakaan meneväni ilman meikkiä mihinkään. Pahinta oli myös se kipu, kun kyyneleet tuli silmiin jos hipaisikaan naamaa.

    Lähes vuoden kärsimisen jälkeen uskaltauduin mennä lääkärille. Hävetti mennä sinnekin, iho ei ollut edes kovin pahassa kunnossa, kiitos lihattoman lokakuun(suosittelen siis testaamaan kasvisruokaa, mulla se tuntui helpottavan). Lääkäri oli kuitenkin maailman ihanin! Hän otti asiani vakavasti ja sanoi, että hyvä kun tulin. Ja eniten jäi mieleen, kun hän sanoi ” sun ei tarvitse kärsiä, kenenkään ei tarvitse kärsiä iho-ongelmista!” Hän kertoi, että siihen on niin paljon apua tarjolla, että varmasti löydetään minullekin sopiva.
    Sainkin sitten pitkän antibioottikuurin. Sitä oli ihan helvettiä syödä puoli vuotta ( 2 kertaa päivässä tyhjään mahaan pari tuntia ennen ruokailua tai tunti ruuan jälkeen ja välissä tosiaan se 12 h ja lisäksi voin niistä tosi pahoin…) mutta niillä sain ihoni kuntoon. Kuuri loppui pari kuukautta sitten ja välillä leukaan on ilmestynyt pari näppyä, mutta olen toiveikas, että pahimmat pysyisi poissa.

    Olen iloinen, että hain apua ja säästyin ehkä vielä pahemmilta arvilta, mitä jotkut paiseet jo ehti aiheuttaa.

    Mutta tsemppiä sulle ja suosittelen hakemaan apua, jos omat keinot eivät tuota tulosta!

    • Iina sanoo:

      Voi hurja mitä olet joutunut kokemaan ihon takia! Ihanaa että sait vihdoin apua, vaikka sen saaminen olikin noin rankkaa. Mä en varmaan pystyisi kärsimään pahoinvoinnista noin pitkää aikaa :(! Mutta siis huippua, toivotaan että mäkin vihdoin löytäisin avun, ja sä saisit nauttia loppuelämäsi terveestä ja hyvästä ihosta :)!

  15. Mariela sanoo:

    Kosmetologi- opiskelijana suosittelen lämpimästi kasvohoitoa ja jos tuntuu että näppyjä on paljon niin löytyy myös pelkkä ihonpuhdistus, mikä meillä on ainakin nuorisopuhdistuksen nimellä. Seuraavana päivänä iho ei punota, eikä puhdistus satu ollenkaan jos osaa vain tehdä oikein eikä myöskään jää arpia. Kuorinta 1-2 kertaa viikossa sekä muut ihonhoitotuotteet oman ihotyypin mukaan. Veden juonti on myös isossa osassa, joka on hyväksi myös iholle. Toivottavasti näistä saat vinkkejä 🙂

  16. - sanoo:

    Kannattaa käydä ihotautilääkärillä ! itselleni määrättiin antibioottikuuri ja sen syötyäni ei näppyjä pahemmin oo näkyny

  17. ria sanoo:

    Moi 🙂 Mä kärsin vaikeasta aknesta kuusi vuotta ja kyllä se syö ihmistä. Söin 9 kk roaccutan kuurin ja sillä lähti 🙂 Kuuri kuivattu kasvoja joten piti etsiä hellävaraiset ja hyvät tuotteet. Mulla käytössä foreverin Aloe Vera -geeli päivä- ja yövoiteena ja bee propolis epäpuhtauksien poistajana. Voin suositella! Samalta merkitä mulla on kyllä hammastahnasta lähtien kaikki mutta ei nyt ole oleellista 😉 Ja varmasti melkein mikä vaan 100% Aloe Vera geeli ajaa saman asian. Suosittelen! Jälleenmyyjältä saa tilattua näytteitä näistä tuotteista, niin voi kokeilla jos just foreverin tuotteita tahdot 🙂 vannon Aloe veran nimeen vaikka aluksi olinkin skeptinen. Tsemppiä!

    • Iina sanoo:

      Moikka! Kiitos paljon vinkeistä! Mun pitää miettiä tuota roaccutania, lähinnä ne sivuvaikutukset pelottavat tosi paljon! Ja tuo Aloe vera voisi toimia, olen kuullut siitä pelkkää hyvää :)!

  18. kirsikka sanoo:

    Mulla on niin päin, että yläasteella ja lukiossa iho oli hyvässä kunnossa mutta sitten ehkä sun iässä rupes finniä pukkaamaan. Pari vuotta sitten kävin lääkärillä ja sain jotain voiteita. Sisäisesti otettavia kuureja lääkäri halusi välttää, koska käytän muihin sairauksiin jo tarpeeksi lääkkeitä. Ikää mulla on jo 31 ja naama se vaan kukkii taas kesän jälkeen. Kohta lääkäriin, jos ei ala hellittää. Sitä tässä vaan haen takaa, että ei akne oo vaan nuorten tauti. Öö oliskohan tarjolla jotain tuotetta joka auttais sekä alkaviin ryppyihin että finneihin.. Haha. No ei oikeesti oo hauskaa yhtään.

    • Iina sanoo:

      Voi että, tsemppiä sinnekin! 🙁 Muakin noi sisäisesti otettavat kuurit pelottavat niiden sivuvaikutuksien takia, ja tuntuu jotenkin niin radikaalilta keinolta. Mutta sitten taas niiden tehokkuus houkuttelee.. Akne ei oo joo vaan nuorten tauti, se on saanut tässä kyllä huomata 😀

  19. Heyni sanoo:

    Valitettavan tutulta kuulostaa/näyttää, ainakin näin raskausaikana. Mulla on iho muuten ollut ihan siistissä kunnossa jo pitkään, mutta molemmissa raskauksissa iho on mennyt raskauden edetessä vaan huonompaan ja huonompaan suuntaan. Nyt enää 1½ viikkoa jäljellä tätä toista raskautta ja mä hypin riemusta, kun saan taas ”oman” ihoni takaisin 🙂 Ekan raskauden jälkeen kaikki epäpuhtaudet ja näpyt hävisi ihan supernopeesti, parissa viikossa iho oli taas loistava ja toivon todella, että nyt mennään samalla kaavalla.

    • Iina sanoo:

      Ihanaa että kuitenkin sulla toi on vain väliaikaista, vaikka onhan se rankkaa raskausaikana kun muutenkin hormonit hyrrää ja sitten jos iho ei ole hyvä niin se vaikuttaa fiiliksiin 🙁 Mutta ihanaa viimeistä raskausviikkoa ja kaikkea hyvää synnytykseen<3

  20. Anna sanoo:

    Täällä sama ongelma, kesäisin iho on täydellisessä kunnossa kun aurinko kuivattaa näppylät mutta syksyllä ja talvella se on jotain aivan kauheeta! Pesen kasvot joka ilta clearasililla ja ikää on 27 vuotta! Sit jotain ohutta rasvaa päälle koska iho pintakuivuu. Clearasil on ainut millä oon saanu finnit vähentymään, teinien tuote joo mut mulla tuntuu olevan ainut mikä auttaa! Entä treenaatko meikit naamassa? Se on kans yks paha ku hikoilee, ite pesen melkein samantien kasvot jos oon ollut jossain urheilees ja hikoilen naamasta paljon! sit välillä pitää päiviä ettei laita mitää meikkiä kasvoihin niin et iho saa hengittää. Nää on mun keinot ehkäistä näppyjä, vaikka silti niitä tulee välillä, toivottavast nyt löydät jonkun ratkaisun sun iho-ongelmiin! 🙂

    • Iina sanoo:

      Toi on muuten hei että treenaan kyllä, tai siis lenkkeilen meikit naamassa, koska lenkkeilen iltaisin. Aamutreenit vedän aina ilman meikkiä, mutta ehkä pitäisikin alkaa pesemään meikit pois myös ennen lenkkiä aina! Kiitos vinkestä! Ja meikittömät päivät on tosiaan tärkeitä! Mukavaa syksyä sinne :)!

  21. Nami sanoo:

    Mulle ilmesty viime vuonna kesällä yhtäkkiä näppyjä ja eikä lähtenyt millään pois. Turhauduin niin paljon kun olin varmaan kaikkia puhdistusaineita sun muita kokeillu eikä vaan tehonnu mikään. Varasin sitten ajan ihotautilääkärille joka määräsi muostaakseni kuukauden lääkekuurin ja paria rasvaa. Sen jälkeen ollut vaan ajoittain satunnaisia näppyjä, veikkaan että stressistä johtuvia. Kannattaa mennä lääkäriin vaikka ei näyttäisikään niin pahalta 🙂 Itse nykyään kuljen paljon ilman meikkivoidetta kun iho on niin hyväkuntoinen 🙂
    Toinen vinkki on sinkkitabletit. Maksaa apteekissa about 8-10€ ja toimii ihan älyttömän hyvin näppyläiseen ihoon. Tosiaan vain harvoin tulee nykyään näppyjä kun ottaa joka ilta yhen sinkkitabletin. Huomannut kanssa kun on jättäny parina päivänä ottamatta niin naama reagoi kyllä. Suosittelen siis ihotautilääkäriä ja sinkkitabletteja 🙂 Toivottavasti näistä on apua! 🙂 Et oo yksin näppyjen kanssa!

    • Iina sanoo:

      Hei kiitos paljon vinkeistä! Sinkkitableteista en oo ennen kuullutkaan! Mut toi kuukauden lääkekuuri kuulostaa tosi hyvältä, koska olin ajatellut että ne vaihtoehdot on sitten vaan niitä superpitkiä roaccutan-kuureja, tai sitten ei mitään 😀 Ihanaa syksyä sulle, nauti ihanasta ihosta <3

  22. Tiia sanoo:

    Tunnen sun tuskan niiiin hyvin! Itselläni oli hyvä iho koko peruskoulun ja kauhulla katselin vierestä nuoremman siskoni kamppailua aknen kanssa. Siinä vaiheessa kun pääsin ammattikouluun niin alkoi itselläkin iho oireilla ja siitä lähtien se onkin ollut yhtä taistelua.. Ihan vasta viime aikoina olen löytänyt hyvän reseptin kauniiseen ihoon! Käytän säännöllisesti kasvojen pesussa ns. Konjac spongea (saa mm. Lifestä ostettua) sekä syön sinkkitabletteja! Näillä olen parhaan tuloksen saanut 🙂 nyt eletään taas jänniä aikoija ihon kanssa, kun uskalsin vihdoinkin e-pillerit lopettaa kun iho voi hyvin. Toivottavasti iho ei palaa vanhaan kun pillerit on poissa kuvioista :/

    • Iina sanoo:

      Kiitos paljon vinkeistä! Sinkistä kuulin ekaa kertaa vasta teiltä lukijoilta, ja tuo Konjac Sponge on myöskin uusi tuttavuus! Täytyy tutustua niihin. Toivottavasti sun iho voi jatkossakin hyvin :)!

  23. Milla sanoo:

    Nyt en kerkeä ihan kunnolla koko tekstiä valitettavasti lukemaan, mutta silmäilin.

    Ymmärrän tuskasi! :/

    Itselläni oli vielä pari vuotta sitten suht hyväkuntoinen iho. Yksittäisiä näppylöitä oli, muttei mitään ihmeellisempää.

    Mutta tällä hetkellä, vähän kuin sullakin tuossa kuvassa, niin otsa ja posket nimenomaan ovat täynnä tuommoista pientä näppyä. Ei siis finnejä, vaan pieniä näppyjä vaan.

    Vertaillessani omia kuvia alta parin vuoden takaa tähän hetkeen, on ero ihan hirveä. 🙁 En tiedä onko sulla joku ehkäisy käytössä? Mut itselläni yhdistän tän jotenkin ottamaani kierukkaan.. Koska aika pian sen jälkeen tämä taisi alkaa.. 🙁 alkuun oletinkin, että menee vaan hetki, että kierukka alkaa sopimaan ja sitten ihokin tasoittuu, mutta eipä näin ole käynyt… Huoh.. Ei viitsisi kierukkaakaan kuitenkaan ottaa pois.

    Jotain tehokkaampia kasvonpuhdistusjuttuja pitäisi vissiin keksiä, vinkkaile ihmeessä, jos keksit jotain erityistä.. :))

    Tsemppiä! Kaunis oot silti. 🙂

    • Iina sanoo:

      Mulla ei oo hormonaalinen ehkäisy käytössä koska en saa korkean veritulppariskin takia käyttää ollenkaan. Mutta hormonit vaikuttavat varmasti paljon ihon kuntoon :/ Vinkkaan heti jos löydän jotain joka toimii! Ja kiitos paljon kauniista sanoista<3

  24. Nenne sanoo:

    Oot ihanan rohkea, Iina! Ei kaikkien olisi niin helppoa tulla jakamaan omia iho-ongelmiaan näin julkisesti. Ihanaa, että uskalsit. Usein ajatellaan, että kaikilla julkkiksilla ja bloggaajilla on kaikki täydellistä, vaikka asia ei tosiaankaan ole niin. Kiitos tästä <3 Ehkä minäkin olen vain ihminen.

    • Iina sanoo:

      Voi kiitos ihan hurjan paljon<3 Ei meillä ole kaikki täydellistä, ei lähellekään! Pitäisi aina muistaa (myös minun) se, että vaikka itsestä tuntuu että jonkun elämä on täydellistä, niin ei se koskaan ole :D!

  25. Maiju sanoo:

    Moi!

    Mä olen pitkään yläasteella/lukiossa sairastanut aknea ja tämän lisäksi opiskelen nyt lääkäriksi eli tietopohjaa on jonkun verran aiheeseen liittyen.

    Sun oireet täyttää aknen kriteerit: ihon krooninen sairaus, johon liittyy ajoittaisia pahenemis- ja paranemisvaiheita. Näyttäisi ehkä vähän komedoaknelta, jossa iholla ei ole semmoisia isoja tulehduskohtia/valkopäisiä finnejä kamalasti (sama, josta itse kärsin).

    Mulla ei ole reseptinkirjoitusoikeutta eli älä luota muhun täysin, mutta voin kertoa omat lääkkeeni, joita söin :D. Eli silloin aikanaan mentiin tetrasykliinikuurilla yhdistettynä ihon paikallishoitoon voiteella (tosi tärkeä osa). Tetrasykliini on roacuttania kevyempi (aiempana mainittu roacuttan voi aiheuttaa esim. sikiövaurioita ja sen käytön aikana tulee seurata mm. maksa-arvoja). Tämän lisäksi mulla aloitettiin yhdistelmäehkäisy hormonitasoja tasaamaan.

    Toivottavasti tää auttoi edes vähän! Tiedän, kuinka tuskallinen tauti on kyseessä, enkä sitä kyllä toivoisi pahimmalle vihollisellenikaan. Jos et halua vielä lääkäriin marssia, kokeile apteekista saatavia aknevoiteita, kuten Basiron Ac. Ne auttaa, mutta myös valkaisee tekstiilejä, joten yötä vasten näitä ei kannata käyttää, ja kädet kannattaa pestä huolella lisäyksen jälkeen.

    Tsemppiä, akne on hoidettavissa oleva tauti, johon on apua tarjolla! Sulla on ihan mahtava blogi :). Aloin seurata tätä jo vuonna nakki ja keppi, ja tää oli ensimmäisiä löytämiäni ”luen päivittäin” -blogeja.

    • Maiju sanoo:

      Niin juu unohdin vielä mainita: yhdistin lääkehoidon kosmetologikäyntien sarjaan. Kävin peruspuhdistuksessa 3kk välein vuoden ajan ja koin kyllä tämän auttaneen myös nopeuttamaan hoidon onnistumista :).

    • Iina sanoo:

      Voi kiitos ihan hurjasti ammattilaisen vinkeistä, ja kauniista sanoista!<3 Mulle tuli hyvä fiilis! Mä voisin kokeilla sitä tetrasykliiniä, kun se roaccutan tosiaan kuulostaa niin pelottavalta myrkyltä.. Ja sitten ne paikallishoitotuotteet on varmasti myös tärkeitä. Pitää varmaan alkaa varailemaan ihotautilääkäriaikaa! Ihanaa syksyä ja tsemppiä opintoihin sulle! 🙂

  26. Nanni sanoo:

    Liikunta voipi tehdä… Ei siis se liikkuminen vaan se hiki.. Täyttää ihorahaset kannattaa kuntoilla ilman meikkiä ja puhdistaa kasvot mahdollisimman pian. Lisäksi elimistö tarvitsee enemmän nestettä kun liikut, sitä ei riitä enää hoitamaan kasvoja, eli vettä naamariin! ;D

    • Iina sanoo:

      Se on ihan totta, en ole vaan ajatellut taas aivoilla :DD Käyn lenkillä aina meikit naamassa, mutta treenaan aamutreenit ilman meikkiä! Pitänee vissiin pestä meikit aina ennen lenkkiäkin pois. Vettä juon paljon! 🙂 Kiitos vinkeistä!

  27. Kaisu sanoo:

    Niin tuttua niin 🙁 Reilu vuosi sitten räjähti ihan totaalisesti. Aikaisemmin on ollut teininä, isän kuoleman jälkeen (suru reaktio) ja eka raskaudessa. Nyt sitten vaan alkoi vaikka kuinka elämäntapoja siistin. Olin jo noin 3kk ajan muuttanut ruokavaliota parempaan ja alkanut treenata. Sitten aloin gluteenittomalle kun maha oireili, maha parani ja sitten rupesi iho oireileen. Tuntuu että vuoden aikana olen testannut kaiken. Useita hoitoja kosmetoligilla (mennyt varmaan 1000€ sinne) eri voiteita, puhdistusta, syönyt eri vitamiinit, hoitanut suolta ihan tonnilla. Kaikkea jatkan vieläkin mutta asia kerrallaan. Nyt kun oli flunssa iho oli ihan hirveä. Nyt taas hieman rauhoittuu. Kesällä kun aurinko paistoi oli paljon parempi mitä nyt.
    Mulla on vinkkejä tuhat ja sata mutta ei yhtään jonka voin sanoa auttavan. Glutamiinia olen nyt alkanut vetämään järkky annosta katsotaan onko apua??? Akupunktiota en ole testannut mutta siitä voisi olla apua. Sain ystävältä yhden lehti artikkelin viesti kuvina ja se kyllä tiivisti hyvin tämän asia joka on aika yleinen. Viime jouluna aloitin antibiootti kuurin mutta lopetin muutaman päivän jälkeen kun tuli järkky allerginen reaktio, silmän ympärykset ihan punaiset ja tulessa. Itse en suosi antibiootti koska se ei ole suolistolle hyväksi ja sen syöminen 3-6kk ei ole mikään varma keino. Tunnen niin sinun tuskan, samassa veneessä ollaan jos siitä jotain positiivista nyt sit on. Tätä en toivo kenellekkään. Just nyt nautin siitä että pariin päivään ei ole noussut yhtään paisetta… Treenithän vaikuttaa hormooneihin ja itsellä testesteroni on nousut salitreenien kautta mutta kyllä senkin olis pitänyt tasoittua 1,5vuodessa. En ole omalle finni naamalle keksinyt syytä. Joskus tuntuu että mitä vaan teen niin ei auta 🙁 Siinä lehtijutussa luki että joillakin saattaa kestää oireet 50v asti. No eihän mulla ole enää kuin 15v sinne 😀

    • Iina sanoo:

      Voi Kaisu! Joo, sama ongelma meillä 😀 Mulla on vielä vähän pidempi aika sinne viisikymppiseksi asti, pakko kyllä keksiä jotain ennen sitä! Muakin ne antibiootit pelottaa, en haluaisi syödä mitään liian voimakkaita lääkkeitä joilla voi olla pahoja sivuoireita. Glutamiinista olen kuullut nyt jokapuolelta, tai siis mainoksia ollut vaikka missä ja moni on sanonut syövänsä, mutta en ole vielä selvittänyt mitä se on tai mihin se auttaa :D!

      Tsemppiä Kaisu, toivottavasti sun iho paranee, ja mun myös! Ennen 50v-synttäreitä :D!

  28. Anmari sanoo:

    Mä olen kärsinyt noista ihon epäpuhtauksista viidenneltä luokalta asti. Välillä ne tuntuu häviävän ja kun kerkiän innostu että jee nyt ne lähtee niin ne pamahtaa aina takaisin. Leuka ja t-alue on aina ne pahimmat ja tietysti näkyvimmät paikat joihin tulee sitten ne punaiset kipeät patit. Ja muutoin täynnä tuota pientä rosoa. Se rokottaa todella paljon itseluottamuksesta : > Neutrogenan visibly clear on ollut mulla ainakin hyvä kun oon sitä nyt hetken aikaa testannut ja tuntuu auttavan, sitä voi käyttää päivittäin. Sen jälkeen rasvaan naaman Garnierin nordic essentials kosteuttavaa rasvaa. Siitä jää kasvoille sellainen geelimäinen pinta mikä on kuulemma hyvä varsinkin jos iho rasvoittuu paljon!

    Onnea taistelussa niitä vastaan!

    • Iina sanoo:

      Mä käytin tota neutrogenaa silloin teininä aika paljon, mutta silloin mikään ei auttanut mihinkään 😀 Ehkä nyt voisi kokeilla uudemman kerran! Kiitos paljon vinkeistä <3

  29. Jenni sanoo:

    Heippa! Itekkin oon kärsiny ihan hirveestä aknesta! Mulla näppyjä rupes tulemaan ”vasta” seiskaluokalla, ja niitähän tulikin sitten paljon, kaikkialle kasvoihin.. Pesin iltasin meikit, kävin kosmetologilla kasvoihoidoissa ja sain sen suosittelemia voiteita yms, oon saanu lääkäriltä reseptejä niin suunkautta otettaviin- kun ihollekkin laitettaviin lääkkeisiin, mut eipä vaan oo auttanu. Nykyään oon 24v., ja aina johonkin päin kasvoja ilmestyy finni, aina! (Nii tosiaan eikös sen pitäny olla teiniajan ongelma.. :D) Mut ne yksittäiset näpyt ei mua niinkään haittaa, mut se haittaa, että se akne on jättäny niin pahat arvet mun naamaan, että nehän ei oo ikinä lähössä pois 🙁 Meikin kanssahan ne arvet saa suht hyvin piiloon ja oon ihan sinut kasvojeni kanssa, mut ilman meikkiä en tunne kyllä oloani kotosaks ollenkaan. Tulipas avautuminen! 😀 Tsemppiä sulle, eiköhän noi näpyt sulla vielä häviä! 🙂

    • Iina sanoo:

      Moikka! Mulla ei vielä ole tullut arpia, mutta pelkään kokoajan että niitä tulee, koska isot finnit tuntuvat olevan pahempia kuin koskaan :/ Mäkään en kyllä tunne oloa yhtään kotoisaksi tällä hetkellä ilman meikkiä, toivottavasti vielä joskus! Ihanaa syksyä sulle ja kiitos kun jaoit omat kokemuksesi!

  30. Jenna sanoo:

    Moi :)! Tunnen niin tuskasi. Itselläni finnit ilmaantu naamaan ehkä kuudennella luokalla joskus vuonna 2006-2007. Naama vain paheni yläasteella meikistä ei tietoakaan… Ensimmäisen puolen vuoden roacuttan kuurin söin kasi luokan lopulla vuonna 2009. Se toi avun joksikin aikaa, ja rupesin jopa meikkaamaankin. Jonkin ajan päästä naama paheni jälleen ja menin uudelleen ihotautilääkärille syksyllä 2011. Lopputuloksena toinen puolen vuoden roacuttan kuuri. Taas apu tuli joksikin aikaa mutta sitten vuosi sitten suunnilleen menetin taas hermot naamaan ja viime joulukuussa sain kolmannen kuurin sekä e-pillerit. Nyt roacuttan kuurista on kulunut se reilu kolme kuukautta ja vielä ei ainakaan ole uusia näppylöitä tullut. Naama ja posket etenkin kuitenkin punottavat voimakkaasti hyvin herkästä edelleen ja poskissa on arpia. En osaa edes meikata punaisuutta pois ja nyt melkein ennemmin vain annan asian olla ja kuljen naama helottaen vaikka ärsyttää. Niin ja ikää on ihan just 20.. Toivon todella että enää neljättä kertaa ei tarvitse ihotautulääkärille tämän asian tiimoilta mennä. Nyt jatkan e-pillereillä ja pyrin kuorimaan ja pesemään ihoa hyvin. Toivottavasti sinä saat naamasi kuuriin ajoissa eikä se koskaan äidy näin pahaksi 🙂

    • Iina sanoo:

      Kiva että kolmas kuuri sitten kuitenkin auttoi! Toivottavasti et tosiaan neljättä kertaa enää joudu syömään sitä, tsemppiä ihonhoitoon! Ja toivotaan joo, en haluaisi kärsiä ihon takia enää yhtään enempää! 🙂

  31. Anonyymi sanoo:

    Ihana kun pystyit ottamaan tämän aiheen esille, mikä on monelle ongelma. Olen itse kärsinyt pahasta aknesta ala-asteikäisestä asti. Nuorempana en tiennyt/osannut hakea apua vaivaan, mikä nykyään kaduttaa vanhojen arpien takia. 16-vuotiaana vihdoin uskalsin hakea apua ja sain lääkkeitä akneen. Mutta nekään eivät auttaneet.. Vuoden päästä tästä sain reseptin e-pillereihin ja ihoni parani hetkessä! Niin suuret kuin pienemmätkin näpyt hävisit kasvoista, dekolteltaalta ja selästä. Nykyään ihoni on paremmassa kunnossa kuin ikinä, vaikka pieniä näppyjä ilmestyy kasvoille silloin tällöin. Silti naamassa näkyy muistutuksia aknesta. Näpyt ovat vaikuttaneet itsetuntooni todella paljon ja olen vasta viime aikoina tajunnut kuinka paljon se on elämääni vaikuttanut. Akne on yksi suuri syy siihen, että minusta on tullut ujo, koska minua on myös kiusattu tämän takia. Nykyään olen suht tyytyväinen ihooni ja kehtaan jopa liikkua ilman meikkiä.

    • Iina sanoo:

      Taistelin kyllä itseni kanssa että riittääkö rohkeus julkaisuun 😀 Mutta sitten vaan klikkasin 😀 Mutta siis tosi inhottavaa että sua on kiusattu aknen takia 🙁 Nuoret ovat niin julmia! Mä en itse voi etsiä apua e-pillereistä kun en voi käyttää ollenkaan hormonaalista ehkäisyä, mutta toivottavasti löytyisi jokin muu ratkaisu. Ihanaa että olet nykyään tyytyväinen :)!!

  32. anniree sanoo:

    Minä myös, minä myös. Mulla oli koko teini-iän tosin oikeastaan aika hyvä iho: otsaan ja hiusrajaan tuli kyllä usein pientä näppyä, mutta sellaisia isoja ja kipeitä mulla ei silloin ollut ikinä. Selkä ja dekoltee oli aivan puhtaat ja finnittömät! Ja posket. Niissä ei ollut silloin IKINÄ finnejä. Mutta raskaus muutti ihon täysin. Hyvin pian plussauksen jälkeen iho alkoi kukkia todenteolla ja niitä tuli myös selkään ja dekolteelle. Kaikkiin niihin paikkoihin missä niitä ei olllut ikinä ollut! Tyttö on nyt hieman yli 1,5v ja edelleen iho välillä menee huonoksi.. Raskausaikana käytin Neutrogenan Blackhead Elimination -kasvovettä, se auttoi mielestäni jonkun verran. Raskauden jälkeen ajattelin, etten tarvitse enää niin voimakasta puhdistusta, mutta… Pitäisi kai ostaa. Ja ikää on minullakin kuitenkin jo 25!

    • Iina sanoo:

      Kuulostaa niin jumalattoman tutulta! Mullakaan ei koskaan ollut poskissa, selässä tai dekolteella ennen raskauksia. Raskausaikana sitten niillä alueilla varmaan kaikkien näpyttömien vuosien edestä niitä näppyjä. Kiitos kasvovesivinkistä, voisin kokeilla! Tsemppiä ihon kanssa, lohdutuksena se että ei olla ainakaan yksin! 🙂

  33. jenna sanoo:

    Kuvista ei huomaa, että sulla olisi epäpuhtauksia ihossa. Itsekkin olen kohta 22 ja iho on ihan hirveässä kunnossa. Ajattelen aina että pakko mennä lääkäriin mutta sitten iho on hetken vähän paremmassa kunnossa ja ajattelen että lääkäri ei suostu määräämään mitään lääkkeitä. Onko tuo mainitsemasi meikkivoide siis hyvää? Minkä hintaista se on?

    • Iina sanoo:

      Kiva kuulla ettei huomaa! Mun mielestä se on tosi hyvää, todella, todella peittävää ja ei mun mielestäni tuki ihohuokosia. Se maksaa apteekeissa n. 29,90 mutta on tosi riittoisaa 🙂 Pitäisi vaan uskaltaa mennä sinne ihotautilääkärille, meidän molempien! Tsemppiä!

  34. Riina sanoo:

    Enpä ole aikaisemmin kommentoinut blogiisi, vaikka lukenut olenkin jo pidemmän aikaa. Tämä postaus kuitenkin oli kuin omasta suustani! Olen 22-vuotias ja tällähetkellä ongelma ihoni kanssa on suorastaan räjähtänyt käsiin. Mietin myös lääkäriin menemistä, koska ongelma tässä iässä alkaa tosissaan ärsyttää ja jopa nolottaa. Tästä postauksesta sain kuitenkin ideaa jospa kokeilisin myös tuota meikkivoiteen vaihtamista, vaihdoin sen pari kk sitten kalliimpaan ja ”parempaan” voiteeseen, mutta jospa olisikin niin että se on pahentanut vain asiaa..
    Tsemppiä sinne ongelman kanssa painimiseen, toivottavasti pian ongelma helpottaa 🙂

    • Iina sanoo:

      Mä niin samaistun sun fiiliksiin. Muakin nolottaa kärsiä iho-ongelmista vielä tässä iässä, ja ne todenteolla ärsyttävät. Mä ajattelin kesällä vaihtavani ”kevyempään” koska iho oli niin hyvässä kunnossa, mutta ei se sitten auttanutkaan mitään. Toivottavasti löydät avun meikkivoiteesta, etkä tarvitsisi lääkäriä! Ja kiitos paljon<3

  35. Suzie sanoo:

    Täällä kanssa yksi parikymppinen, jolla on ”teiniajan” iho-ongelmat ihan jokapäiväisiä…

    Itse olen huomannut, että finnit on niin yksilöllisiä, että se mikä auttaa toisella, saattaa pahentaa itsellä.

    Esimerkiksi kaikki ”rasvoittuvan ja ongelmaihon” hoitoon tarkoitetut, perus markettikosmetiikan tuotteet on niin alkoholilla kyllästetty, että ainaki oma iho ihan halkeilee kuivuudesta ja alkaa vain pukata liikaa rasvaa. Sen sijaan meikinpoistoon käytän öljypohjaista tuotetta ja kasvojen puhdistukseen käytän toista ainetta (Freemanin päärynäpuhdistusaine, en muista tarkkaa nimeä). Se sisältää salisyylihappoa ja kiitos ko. tuotteen, uskallan nykyään käydä kaupassa ilman meikkipohjaa. Muutenkin vannon kaksoispuhdistuksen nimeen.

    Lisäksi nyt kun olet ruvennut lenkkeilemään ja muutenkin enemmän urheilemaan, poistatko meikit ennen treeniä vai treenaatko meikit naamassa? Siinä saattaa meinaan myös olla yksi syy näppyihin. 🙂 Myöskään veden juonnin tärkeyttä ei pidä unohtaa. Itselläni ainakin ihon kunto huononee heti, kun en muista juoda riittävästi.

    • Suzie sanoo:

      Pakko vielä tulla se lisäämään, kun moni on noita reseptilääkkeitä ja ihotautilääkärillä käyntejä ehdottanut. Täytyy muista, että ne on aika radikaaleja keinoja, joihin itse en ihan heti tarttuisi, jos pienemmällä vaivalla ongelmasta pääsee eroon. 🙂

      Itsekin esimerkiksi lääkevoiteita kokeilleena vietin yhden pääsiäisloman rasvaten naamaani puolen tunnin välein, kun sain aineesta allergisen reaktion, jonka seurauksena koko naaman iho hilseili kivuliaasti ja kutisevasti irti.

      Mutta tsemppiä paljon Iina! Kunhan vaan löydät sen itellesi toimivan keinon. 🙂

    • Iina sanoo:

      Mä niin samaistun sun fiiliksiin. Muakin nolottaa kärsiä iho-ongelmista vielä tässä iässä, ja ne todenteolla ärsyttävät. Mä ajattelin kesällä vaihtavani ”kevyempään” koska iho oli niin hyvässä kunnossa, mutta ei se sitten auttanutkaan mitään. Toivottavasti löydät avun meikkivoiteesta, etkä tarvitsisi lääkäriä! Ja kiitos paljon<3

  36. mm sanoo:

    Siis mulla on just samanlaista epäpuhtautta otsassa! Mutta ei se mun mielestä oo niin paha ja oon ihan okei asian kanssa onneksi. Mutta tietöisitkö jotain halpaa ja hyvää keinoa poistaa ne? (en meikkaa)

    • Iina sanoo:

      En valitettavasti tiedä, jos tietäisin niin mulla ei olisi niitä :D! Mutta toivottavasti täältä kommenteista löytyvistä lukijoiden vinkeistä joku olisi avuksi! Hienoa että olet niiden kanssa okei :)!

  37. kiia sanoo:

    Tiedän niin hyvi. Sun tunteen.. Oon 15, ja akne lääkitys, kärsiny siitä n. 8vuotiaasta asti ja lääkkeet aloitettiin vuos sitte! Naamani oli keskivaikea vaikka isoja paisumia ei ollutkaan paljoa. Nyt ku oon käyrtäny sitä niin iho on 100kertaa parempi ja ei tarvi meikata enää ollenkaan:) olet kaunis ja varmasti kaikki on joskus joutunut kärsimään näppylöistä.. Jatka samaan malliin, oot huippu! <3 halauksia tytöille ja sulle! &otolle terkkuja!

  38. Johanna sanoo:

    Mistä oot löytäny sitä Vichyn Dermablend meikkivoidetta? Oon kolunnu läpi melkein kaikki Helsingin apteekit enkä oo löytäny just sitä!

  39. Jelena sanoo:

    Mun silmään toi sun iho ei ihan hirveeltä näytä. Mutta ymmärrän kyllä sen ihosta johtuvan epävarmuuden. Mä ite olen aina ollut tosi hyväihoinen. Selvisin yläasteen ilman sen kummempaa ihokatastrofia kuin muutama satunnainen finni leuassa tms. 2010 sitten alko se kamala alamäki… Mulla on ollut ihan pienenä paha atoppiinen iho, jonka oireet katosivat moneksi vuodeksi. Kuitenkin syksyllä 2010 stressi puhkas sen taas… Erityisesti talvet on ollu tosi hankalia, kun näytän ihan oikeesti suohirviöltä ja kasvojenkin iho on täynnä punasta ihottumaa ja on kuiva kuin sahara, eli meikkiä ei pysty käyttämään. Multa on monesti kysytty, että onko mua kuristettu, kun mun kaulaan tulee ihan sellanen narukuristuksesta tuleva jälki. On vähän noloa selitellä, että ei oo, kun se johtuu vaa mun ihosta ja sen kuivuudesta.

    Nyt ku oon ehtinyt tottua atoppiisen ihon hoitamiseen ja sen kanssa olen kamppaillut 4 vuotta ja oppinut olemaan sujut ihoni kanssa niin mulle puhkesi kesän aikana joku lievä akne. Mulla tosiaan on aina ollut vain yksi tai kaksi satunnaista finniä, mutta nyt niitä on ihan järkyttävä määrä. Mulla on pasmat ihan sekasin, koska en osaa hoitaa rasvoittunutta ihoa tai peittää niitä mitenkään erityisesti meikillä. Tokihan siis perus pohjameikki niitä jonkunverran peittää, mutta ei mun mielestä tarpeeksi. Ja nyt kun ilma viileni niin olisi kovasti taas iho kuivumaan päin… Hieman hankalaa hoitaa atooppista akneihoa… Pitäs varmaa ihotautilääkärille varata aikaa ja kysellä neuvoa, mutta en raaskisi sitä maksella.

    Tsemppiä ihon kanssa taisteluun ja toivottavasti saat sen kuntoon! Iteki ehdin alkukesän nauttia ihanasta normaalista ihosta, mutta nyt on sitten erittäin huono tilanne… + Hienoa, että uskallat kaikesta epävarmuudesta huolimatta asiasta kertoa ja pyytää neuvoa. Uskon, että sun lukijamäärästä löytyisi edes yksi ihminen, joka osaisi antaa hyvät niksit, vaikka en itse tästä kilometrikommentista huolimatta osannu neuvoa! 🙂

    • Iina sanoo:

      Voiei, sulla on kyllä nyt iho-ongelmia kerrakseen! Toivottavasti löytyisi ratkaisut sekä näppyihin että atooppiseen ihoon, ja saisit taas nauttia normaalista ihosta! Aika hurjasti täällä kommenteissa on vinkkejä, en voi uskoa että yksikään niistä ei tehoaisi, joten toivo ei ole onneksi menetetty! Tsemppiä sulle ihon kanssa taisteluun ja mukavaa syksyä iho-ongelmista huolimatta. Kiitos hurjan paljon<3

  40. maiju sanoo:

    Täälläkin yksi iho-ongelmainen lukijasi !
    Olen kärsinyt rasvoittuvasta sekaihosta ja sen tuomista ihanuuksista varmaankin 6. luokasta asti ja tiedän tuon epätoivoisen fiiliksen liiankin hyvin. Olen nyt siis 17 -vuotias ja käyn ammattikoulun toista luokkaa.
    Tämän hetkinen, ihon ihan ok -kunnossa pitävä yhdistelmä on Herbinan puhdistusvaahto& herkän ihon kasvovesi + Acnicyl cleanser & cream (apteekista).
    Mulla ihon kuntoon vaikuttaa hormonit, mutta sitäkin enemmän ruoka mitä syön. Kesällä huomasin, että kun söin viikon ajan vain luomuruokaa ja annoin ihon levätä meikittä, se parani huomattavasti. Pitäisi vaan pystyä jättämään vehnä, rasvaiset ja paljon lisäaineita sisältävät tuotteet vähemmälle.

    Toivottavasti löydät apua iho-ongelmiin! 🙂

    • hmm... sanoo:

      Mulla ei auttanut ollenkaan nuo acnicyl tuotteet… mun tuttavalla derminax lääkkeet! Niitä voisit ostaa 1-2 pakettia niin varmasti sun iho paranis! ainaki mun tuttavan mukaan 😀 mutta ehkä sun kannattais kokeilla?:)

    • Iina sanoo:

      Kiitos neuvoista molemmille! Mä en ole kokeillut muuta noista kuin Herbina-puhdistusvaahtoa ja se on kyllä ihana ja puhdistaa meikit kivasti mutta ei ole auttanut ihoa 🙁 Luomuruoka varmasti vaikuttaa positiivisesti ihon kuntoon, pitäisi ehdottomasti suosia enemmän sitä. Kiitos paljon, ja toivottavasti Maiju sinäkin löydät ratkaisun iho-ongelmiin! 🙂

  41. maria sanoo:

    mä sain ekan näppylän ku olin 8lk, seuraavat tais tulla kauppiksessa, kun täytin 17v ja voi että se oli inhottavaa 🙁 mun otsa oli paljon pahemmas kunnossa ku sun 😐 käytin dream matte moussea ja se pilas naamaa vaan enemmän (mutta rakastin sitä meikkivoidetta yli kaiken, luulen että se aiheutti ton koko näppyarmeijan) ja 4:n purkin jälkeen oli pakko lopettaa sen käyttö ja samalla huomasin nassun vähän parantuneen.
    oon kokeillu LUKUISIA meikkivoiteita ja tuntuu ettei vieläkään ole löytyny sellasta oikeesti tositosi hyvää mitä vois käyttää 24/7.
    mutta…. nykysin käytän ACOn BB voidetta joka antaa pohjaa (kosteuttaa sopivast) ja sitten siihen päälle joe blascon meikkivoidetta, joka on tosi runsaspigmenttistä 🙂 puuterina toimii lumenen purnukka, mineraalisena irtopuuterina. en kivipuuteria pysty edes käyttämään, koska etoo se bakteerien määrä mikä siihen jää… tossa irtopuuterissa pystyy sentään puhdistamaa ton kannen mistä puuterit kaavin.
    ja näppyihin käytän basironia ja yöksi laitan näpyn päälle acon spotless night:ia ja sen oon todenny jo pidemmän käytön jälkeen hyväks 🙂 mitään markettikamoja en pysty naamaani käyttämään, koska ne näkyy HETI näppylöinä, en tiedä mitä niissä sitte lopulta on semmosta, joka ärsyttää naamaa (lumenet kaikki kokeiltu ja neutrogenaa mutta ne vaa pahentaa). puhdistan nassun perus nivean kasvomaidolla+vedellä. en nyt tiedä mitä muuta voisin vielä sanoa, mutta joo, mulle usein näpyt ilmestyy meikkien mukana ja niihi yritän sitte panostaa. muistaa vaan pestä aina meikkisiveltimet yms! 🙂
    ja pssst! paras kuorintavoide tähän asti on ollu sellain brushi garnierilta sekä nivean sellanen sininen ”läpinäkyvä”putilo normaalille iholle! (mun iho on pintakuiva mutta rasvainen)

    • Iina sanoo:

      Voi dream matte mousse, se oli munkin ihon pelastus ja pahin painajainen yhtäaikaa 😀 Niin ihana koostumus, joka tukki huokoset totaalisesti :D! Mut kiitos paljon vinkeistä, tossa olikin paljon mulle uusi tuotetuttavuuksia! Pitää tutustua niihinkin :)! Mulla on kans pintakuiva mutta rasvanen iho, hankalin yhdistelmä 😀 Tsemppiä ihon kanssa ja kiitos kun kommentoit! 🙂

  42. Ann sanoo:

    Mulla samoja probleemia ollut teinistä tähän päivään asti. Oon huomannut, että säännöllinen kuorinta, ihon puhdistus ja rasvaus helpottaa, muttei poista ongelmaa. Varsinkin kunnon kuorinta on pakollinen, muuten ihohuokoset ovat ihan täynnä töhnää. Raskausaikana ja hieman sen jälkeen iho oli tosi hyvä, näpytön ja hehkuva. Nyt näpyt ovat tehneet paluun. Mulla meikkaus ei juuri vaikuta ihon kuntoon mitenkään. Kaikki lienee puhtaasti hormonaalista. Menkkojen aikaan tulee kipeitä finnejä, myös vartaloon. Epäterveellinen ruokakin aiheuttaa niitä. Oon jo aika luovuttanut ihon suhteen, en usko saavani sitä millään lopullisesti hyvään kuntoon. Äidillänikin on samankaltainen iho, joka ilmeisesti on rauhoittunut päälle 50-vuotiaana.

    • Iina sanoo:

      Kuulostaa niin tutulta! Meillä kans äidillä on ollut iho-ongelmia, nyt ovat jo helpottaneet muutama vuosi sitten, täytti siis juuri 54 😀 Sitä odotellessa että mekin juhlitaan viiskymppisiä! Tsemppiä ihon kanssa sinnekin 🙂

  43. Nimetön sanoo:

    Itsellä ei oo koskaan ollu huono iho, mutta auta armias ku vaihdoin e-pilleri reseptiä 3vuotta sitten… Ei silti mitään aknea ole ollut, vaan kun on tottanut siihen että iho on virheetön ja yhtäkkiä ei olekkaan niin ei naurata. 😀 Juuri samoja tuntemuksia käyn läpi kuin sinäkin.

  44. Martta sanoo:

    Moikka! En tiedä saako tätä Suomesta, mutta Benzac AC -niminen voide paransi mun ihon eikä ole niin kamalan rankka elimistölle kuin vaikka Roaccutan. Mun naama on päättänyt pysyä teini-ihona, vaikka ikää alkaakin olla jo. Kaikki jutut on kokeiltu perus akneihon puhdistusaineista tuohon Roaccutan-kuuriin. Tuo Roa-kuuri vei näpyt pois, mutta teki ihosta tosi ohuen ja kuivan. Ja lopettamisen jälkeen meni noin 2 kuukautta, kunnes naama alkoi taas puskea näppyä. Benzac on ollut paras. Kaikki näpyt katosi ja nykyään käytän sitä aina paikallisesti, jos jostain ilmestyy random-näppyjä 🙂

  45. Sini sanoo:

    Itselläni on edelleen 22 vuotiaana aknea, ei ollenkaan niin paha kuin teiniä mutta paljon pahempi kuin sinun ihosi. Nykyään ei ole tulehtuneita finnejä koko ajan, mutta iho punoittaa, on arpinen ja hyvin epätasainen. Kaksi vuotta sitten sain kuulla ettei aikuisen ihoa voi hoitaa kuten teinin, hoksasinkin että ihonihan on tosi herkkä ja olen käyttänyt oikein voimakkaita aineita. Aloin käyttämään herkän ihon aineita, lähinnä Erisanin puhdistusgeeliä ja Basironia, tuo pelastus! Suosittelen todellakin googlaamaan jos et jo Basironista tiedä, se oli ennen reseptillä saatava voide, kertoo jo hyvin sen tehokkuudesta 🙂 Voi kun tähän voisi liittää kuvan ihostani 😀

    • Iina sanoo:

      Mä oon kans kuullut tuon ja yrittänyt olla käyttämättä niitä pelkkiä rasvaisen ihon tuotteita, ehkä siksi mulla ei ole mennyt niin pahaksi kuin teininä, vaikka inhottavaa tämä on nytkin. Basironia olen kokeillut jo teininä, jolloin se ei siis auttanut, mutta ehkä nyt kun iho on kuitenkin erilainen, se voisi auttaa! Kiitos! 🙂

  46. Sonja sanoo:

    Moikka! Mulla olis hyvä ehdotus! Itse kanssa kärsin ennen T-alueen epäpuhtauksista mutta monien lääkäri käyntien jälkeen mulle suositeltiin akneen tarkoitettuja e-pillereitä. Itselläni ei aknea ollut mutta oli kuitenkin niin epävarma olo että kaikki keinot käytin! En ole koskaan tykännyt e-pillereistä koska muuttavat mun mielialaani hirveesti! Kunnes sain kokeiluun CYPRETYL pillerit.
    Mulla ei ole niiden käytön jälkeen ollut näppylän näppylää naamassa eikä mun iho ole koskaan ollut näin kuulas ja hyvässä kunnossa! Ja mikä hyvää myös näistä ei sitten mielialat vaihtele ollenkaan! Ihan parhaat suosittelen! Ei ole myöskään hinnalla pilattuja, 7€ maksaa 3 kuukauden paketti! Kannattaa ostaa!

    • Näppynaama 25v sanoo:

      Mulle vaihdettiin nimenomaan Cypretylit Diane Novien tilalle ja itsellekkin kyseinen merkki sopi hyvin. Mutta. Jos niiden käytön haluaa jossain vaiheessa lopettaa (esim lapsen saaminen suunnitelmissa) niin voin kertoa että ihon tilanne ja kropan muutenkin on entistä huonompi kuin ennen pillereiden aloittamista. Itse en missään nimessä enää ikinä söisi pillereitä, sen verta hyvin pistävät kropan sekaisin. Toivoisin ettei etenkään nuorille tytöille suositeltaisi ihan niin kevyesti pilleriehkäisyä, ainakaan ilman että selvitetään heille, kuinka ikävät jälkiseuraukset vuosien syömisestä voi olla

    • Iina sanoo:

      Mä en voi käyttää hormonaalista ehkäisyä niin siksi kaikki e-pillerien tuomat helpotukset ovat multa poissuljettuja 🙁

  47. Nimetön sanoo:

    Sinkkitabletteja vaan!!

  48. Annaleena sanoo:

    Mulla on ihan ”samat ongelmat” ja mä oon kuitenki jo yli kolkyt vee… Akne alkoi ala-asteella ja pahentui yläasteella. Yläasteella söin tetrasyklin kuurin (tais mennä kaks kuuria) ja aknesta päästiin. Mitä nyt menkkojen aikana oli pikkusen näppyjä.. ne kyllä häipyi menkkojen mukana. Iho pysyi hyvänä kunnes tulin raskaaksi. Kamalia, kipeitä, paiseen omaisia finnejä. No tämäkin helpotti kun raskaus eteni ja loppu raskaudesta kaikki oli taas ok. Kunnes.. 3 vuotta imetyksen lopettamisen jälkeen akne pamahti päälle. Kestin ja kestin tilannetta mutta kun kesä alkoi painamaan päälle totesin, että nyt saa riittää. Ihotautilääkäri totesi, että minulla on aikuisiän akne johon sain taas tetrasyklin kuurin. Kuuri lähti auttamaan nopeasti ja iho on nyt hyvä. Kesän helteet (ja aurinko?) tosin aiheutti tollasta samanlaista pikku näppyä otsaan. En tiedä johtuiko lääkkeen ja auringon (+aurinkorasvan, hikoilun) yhteisvaikutuksesta… pikku näpyt alkaa nyt vasta lähtemään. Summa summarum.. mene ihotautilääkärille. Aknesta (oli se sit minkä tasonen tahansa) ei kannata kärsiä. Tsempit! 🙂

  49. Näppynaama 25v sanoo:

    En jaksanut lukea kaikkia vastauksia, eli voi olla että joku on jo samaa sulle ehdotellut mutta menköön:

    Eli itsellä ei ole suuremmin aknea tai yleensäkään näppyjä elämän aikana ollut. Toki muutamia tuli 14-16 vuotiaana, mutta ei mitään sen suurempaa. 16-vuotiaana aloitin yhdistelmäpillerit anemian, menkkakipujen jne takia ja tietenkin sain vielä vahvemmasta päästä olevat Diane Novat , ”ettei sitten tule sinulle sitä akneakaan riesaksi kun syöt näitä”. Tyhmä teini otti ilolla vastaan lupauksen finnittömästä nuoruudesta. Ja finnitönhän se olikin viimeisiin kuukausiin asti.

    Lopetin pillerit kesällä, melkein 10 tauottoman käyttövuoden jälkeen. Nyt viime vuosina olen selvitellyt vasta, että pillereiden lopetettua ihon kukkiminen ja muut ongelmat ovat enemmän kuin todennäköisiä, mutta toivoin etten kuuluisi niihin, joilla ongelmia ilmenee. Olinpa väärässä.

    Ensimmäisen ”luomukuukauden” aikana tuli muutamia näppyjä, ei mitään radikaalia. Toki minulle jolla ei ole näpyn näppyä ollut vuosiin oli muutama finni jo iso juttu, etenkin kun en ole ikinä meikannut nimeksikään. Nyt viimeisen kuukauden aikana on otsaan tullut kipeitä punaisia finnejä, samoin leukaan ja huulien ympärille. Ja ovat KIPEITÄ. Hävetti mennä töihin, kun asiakaspalvelutyössä olen. Miehellekin valitin kuinka ällöttävä olo on. Selvittelin netistä, millä ihoa voisi ns. kotikonstein parantaa ja monet tuntuivat hehkuttavan juurikin tuota Roa kuuria, joka tosiaan on ihan älytön myrkkysatsi keholle (vaikkakin tehokas). Lopulta törmäsin mineraalisuolan puolestapuhujiin. Ajattelin testata ja onneksi näin : iso osa kipeistä näpyistä on tasaantunut ihan parissa viikossa ja pienemmätkin näpyt rauhoittuneet huimasti.

    Eli saatavissa on ihan mineraalisuola ”saippua”, jolla ihoa puhdistetaan, mutta itse olen toistaiseksi vielä käyttänyt hyvälaatuista merisuolaa. Aamulla liottelen lämpimään vesitilkkaan suolaa reilusti, vanulappujen avulla puhdistan suolaliuoksella ihon ja annan kuivua hetken. Iholle jää sellainen suolakerros kuivuessaan. Sitten kevyesti lämpöisellä vedellä suurimmat suolat pois ja avot. En käytä enää kosteusvoidetta muuta kun ihan herkimpiin osiin kasvoja, jotka tuppaavat eniten kuivumaan. Iltaisin muuten sama, mutta pahimpiin näppykohtiin olen jättänyt vanulapuilla tehdyt suolahauteet vähäksi aikaa (10-20min). Yön ajaksi taas kevyt pesu niin ettei kaikkea suolaa tule hangattua iholta pois ja nukkumaan.

    Maidoton/sokeriton/viljaton ruokavalio auttaisi kuulemma kanssa, mutta toistaiseksi olen vain tyytynyt vähentämään kyseisten ruoka-aineiden turhaa käyttöä. Varmaan tilanteen ollessa toinen olisin voinut marssia ihotautilääkärille ja pyytää roa kuuria, mutta meillä on tällä hetkellä toiveena saada lapsi alulle, joten kyseinen kuuri (monen muun vastaavan lääkeaineen tavoin) on täysin poissuljettu vaihtoehto.

    • Näppynaama 25v sanoo:

      Piti lisäämäni, että syön myös sinkkiä normaalia enemmän tällä hetkellä

    • Iina sanoo:

      Hei kiitos paljon vinkeistä! Tuo kuulostaa tehokkaalta, ja mikä parasta: myrkyttömältä, en nimittäin haluaisi rasittaa kehoani millään liian voimakkailla aineilla! Kiitos tosi paljon, täytyy ehdottomasti kokeilla tuota suolaa 🙂 Ihanaa että se on auttanut!!

  50. AnnaMaria sanoo:

    Tosi ikävä kuulla sun tämän hetken iho-oireista. Itselläni ollut ajoittain samankaltaisia iho-ongelmia murrosiästä lähtien ja olen kokeillut kaikenlaista kosmetologien kasvonpuhdistuksista apteekkien tuotteisiin. Mikään niistä ei ole kuitenkaan tuonut pysyvää apua, vain hetkellistä helpotusta. Kunnes vuosi sitten tutustuin Mary Kay-tuotteisiin.

    Näitä tuotteita jälleenmyyvät vain Itsenäiset ihonhoitokonsultit, jolloin saat yksilöllistä palvelua ja varmasti juuri sinun ihollesi sopivat tuotteet. Kaikkia tuotteita saa ensin kokeilla maksuttomassa ihonhoitotiliasuudessa ja mikä parasta, näillä tuotteilla on 100% tyytyväisyystakuu, jos tuote ei toimi niin kuin pitää.

    Suosittelen ainakin kokeilemaan, sillä se ei maksa mitään. Voin kertoa esim. sähköpostilla lisäinfoa aiheesta, jos kiinnostaa.

    • Iina sanoo:

      Mä oon törmännyt tähän Mary Kay -merkkiin joskus mutten koskaan ole päässyt kokeilemaan. Laita ihmeessä sähköpostia jos siitä ei ole sulle vaivaa, olisi mahtava kuulla lisää :)! Kiitos<3

  51. sani sanoo:

    Täällä kyllä löytyy vertaistukea, kaikki mahdolliset keinot on käytetty. Loppujen lopuksi olen vain joutunut totuttelemaan siihen ajatukseen, että ihoni on sellainen kuin se on. Kaikkea ei voi saada 😀

    Mutta mulla on sulle yksi ja paras vinkki: mene ihotautilääkärille! Oikeasti voin taata, että se fiilis on ihana, kun joku ottaa ongelman tosissaan ja yrittää keksiä siihen tosissaan hoitokeinoa. Munkaan iho ei ole pahimmasta päästä, mutta aina kerta toisensa jälkeen, ihotautilääkärillä käynti on saanut oloni paremmaksi. Ihotautilääkäri usein määrää paitsi sisäisesti parantavia lääkkeitä (kuten tetrasykliini, roaccutan) mutta myös ulkoisesti parantavia. Kerran lääkäri määräsi minulle jopa nesteenpoistolääkettä akneen, koska sillä oli saatu tuloksia aikaan usassa! Minulle tämä ei kuitenkaan tehonnut.

    Ja ihan tosissaan, apteekin mömmöt ei tehoa näppyihin, reseptilääkkeet kyllä!!

    Luulen, että sun tapauksessa esim tetrasykliini, voisi toimia 🙂 Itselläni se ei tehonnut lopullisesti, joten piti syödä roaccutan kuuri (joka sitten kyllä paransi tilannetta huomattavasti)
    Ihoni ei edelleenkään ole kaunis, mutta onnistun ylläpitämään sitä OK kunnossa seuraavilla tavoilla:

    -sinkkitabletit (oikeasti tehoaa!)
    -dalacin -liuos iholle (reseptilääke)

    Joten mene ihotautilääkärille, niin asia kyllä selviää 🙂 Ja sitten on vaan oltava armollinen omalle iholle <3 Sinä Iina olet joka tapauksessa kaunis!

    • Iina sanoo:

      Sait mut kyllä nyt harkitsemaan todella vakavasti tuota ihotautilääkäriä, olisi aivan ihanaa kun joku ottaisi ongelman tosissaan ja osaisi suositella jotain joka ihan oikeasti toimii! Sinkkiä ja Dalacinia moni muukin on suositellut, pakko kai niiden on tehota! Kiitos paljon vinkeistä :)!

  52. Laura sanoo:

    Hei! Tulin antamaan kans vähän vertaistukea.

    Mulla on ollut siitä asti, ku murrosikä alkoi, kamalan huono iho. Surettaa, kun oon kuitenkin jo melkein 23 vuotias enkä kehtaa lähteä edes kauppaan ilman meikkiä. Kesällä iho oli paremmassa kunnossa ja totuin meikittömään naamaan, mutta sitten menin juhlia varten meikkaamaan ja tuntu, että yön aikana ilmesty kymmenen kipeetä finniä poskiin ja leuan sivuihin. Olen myös todella allergisen rasvoille ja puhdistusaineille ja kerran sain bb-voiteesta niin hirveän allergisen reaktion, et jouduin vuoraamaan naaman aloe veralla ja hydrokortisonivoiteella. Olen käyttänyt varmaan satoja euroja kosmetiikkaan, mitä en oo kuitenkaan voinut käyttää, koska oon saanut hirveetä ihottumaa.

    Tollasta nyppyä, mitä sulla tuossa kuvassa on otsassa, mulla on leuassa ja leuan sivuilla sekä poskissa. Joku vertas ylempänä nyppyä näppylähanskaan ja siltä se todellakin tuntuu! Mitään konkreettista neuvoa ei oo kyllä, kun en pärjää ees tän oman lärvin kanssa. Ainut mistä voin olla vähän tyytyväinen on, etten koskaan oo saanut finnejä rintakehään tai selkään, jee…

    • Iina sanoo:

      Kiitos hurjasti vertaistuesta <3 Se auttaa ihan yhtä paljon kuin vinkitkin. Vaikka tiedostaa että ongelma on yleinen, silti aina tuntuu että on itse vaan se ainut tämänikäinen näppynaama -,- Tsemppiä sinulle, toivottavasti löydetään molemmat joku apu tähän!

  53. minmin sanoo:

    Mielenkiinnolla lueskelin täältä vinkkejä, taidan laittaa joitakin niistä itsekin testiin 🙂 Iho-ongelmia nimittäin minulla myös… Joskus 12-vuotiaana alkoi ilmestyä näppyjä t-alueelle ja sitä jatkui koko yläasteen ja vielä lukiossakin jonkin verran. Sitten kun aloitin e-pillerit, niin iho rauhottui vähäksi aikaa. Mutta jostain syystä nykyään mulla on alkanut ilmestyä poskiin ikäviä näppyjä taas 🙁 Ja ikää on 21… Kaikenlaista oon kokeillut, välillä tilanne paranee vähäksi aikaa mutta sitten taas ilmestyykin lisää finnejä. Ja tahtoisin lopettaa e-pillerien syönnin, mutta en viitsi koska tiedän että iho menisi ihan hirveään kuntoon 🙁 Pitää koittaa vaan syödä terveellisesti ja juoda paljon ja puhdistaa ihoa hyvin ja toivoa että siitä on apua… Antibiootteja tai muita aknelääkkeitä en halua syödä koska ne on niin kamalia myrkkyjä mun mielestä, eikä mun tilanne nyt niin paha ole muutenkaan. Eikä sunkaan iho pahalta näytä, luulen että siihen saat avun kyllä aika helposti! Täältä vaan kokeilet kaikkien vinkkejä ja katsot mikä auttaa, kaikille kun toimii vähän eri jutut 🙂

    • Iina sanoo:

      Täällä on kyllä ollut niin hurjasti vinkkejä, että niistä ainakin jonkun on pakko toimia! En suostu uskomaan että näin monen keinon joukosta ei löytyisi apua 😀 Mitähän sitä kokeilisi ekaksi?? Kiitos paljon ja tsemppiä sinullekin <3 Toivottavasti löydetään apu molemmat!! 🙂

  54. jasmin sanoo:

    Tunnen tuskas! Ala-asteella, vitos luokalla mulla puhkes tosi paha akne. Enhän mä sillon meikata osannu eikä se niin kiinnostanukkaa…kutosella olin tosi epävarma naamani takia..kuka nyt rasvaisen ja näppylänaamaisen kanssa haluais hengailla?….ennen ylä-astetta äiti vei mut kuitenkin ihotautilääkärille, sain vahvan aknekuurin jota söin n. Puolivuotta. Se on ollu pelastus mun itsetunnolle! Kuurista on nyt n.8 vuotta ja silloin tällöin on t-alueelle tai leukaan ilmaantunu muutamiapieniä näppyjä stressin tai epäterveellisen ruokavalion takia. Joten suosittelen että mene ihmeessä käymään ihotautilääkärillä! Sielä kyllä osataan neuvoa mitä tehdä:) pari vuotta mun jälkeen veljeni söi samaisen kuurin vaikka suht hyvä iho olikin. Nyt hänelläkään ei mitään ole naamaan ilmaantunut:) Myös monet kaverini ovat saman kuurin viime vuosina syöneet hyvin lopputuloksin:)!

    • Iina sanoo:

      Ihanaa että sulla auttoi noin hyvin! Oisinpa mäkin käynyt lääkärillä jo silloin teininä, ehkä en kärsisi enää näistä ongelmista. Toivottavasti mullakin helpottaa, nauti sä ihanasta ihosta nyt :)!!

  55. Iina sanoo:

    Ihan kuin olisit kirjoittanut mun ihosta! Mullakin on nyt kesän jälkeen tullut sellaista pientä näppyä otsaan vaikka kuinka paljon ja tuntuu ettei se lähde millään pois, vaikka rupesin hoitamaan ihoa vielä extra hyvin sen vuoksi… Olin koko kesän auringossa töiden takia ja vitsi se teki kyllä hyvää mun iholle. Heti kun kesä loppui niin tuli epäpuhtaudet otsaan ja muualta naamasta iho on taas kuiva. Murrosiässä mulla oli finnejä vaikka kuinka paljon, mutta sen jälkeen vain muutamia näppyä silloin tällöin. Varsinkin viime vuodet oon saanut nauttia melko näpyttömästä naamasta ja nyt sitten yht’äkkiä niitä tuli vaikka kuinka paljon. 🙁 Eli et kyllä ole yksin tämän asian kanssa. Tsemppiä! ♥

    • Iina sanoo:

      Voi että, siis mulla kans aurinko auttoi ihoon niin paljon ja oli tosi hyvänä iho, mutta kesän jälkeen, ei hitto… Niin tyhmää! Kiitoksia ja tsempit sinnekin, toivottavasti löydetään apua tähän tilanteeseen molemmat! <3

  56. nenna sanoo:

    Moikka,
    Shebamed syväpuhdistava vaahto apteekista.sinkki tapletit. koita ensin noita(:

  57. Kaisu sanoo:

    Pakko vielä kommentoida että minusta lääkkeet ja e-pillerit vaikuttavat kehoon valtavasti jotta itse kyllä olen jättänyt ihotautilääkärille menon koska en halua syödä 6kk lääkettä joka vaikuttaa suolistoon valtavasti ja 100% takuuta että se auttaa ei ole. Itselläni keho protestoi jo muutaman päivän antibioottien syöntiä.

    • Iina sanoo:

      Mulla ei ole mahdollisuutta käyttää hormonaalista ehkäisyä superkorkean veritulppariskin takia, ja ei ne antibiootitkaan kauheasti houkuttele. Mutta joku tehokas apu olisi pakko löytää 🙁

  58. J sanoo:

    Tsemppiä Iina, itsekin olen kärsinyt iho-ongelmista viimeiset 15 vuotta, teininä ja vielä muutama vuosi sitten hoidin aknea lääkkeillä, olen syönyt kolme roaccutan-kuuria ja kaksi antibioottikuuria ja 10 v. e-pillerreitä ja aina akne palasi lääkityksen loputtua. Nyt olen vihdoin saanut avun ensin vaihtamalla luonnonkosmetiikkaan ja sitten muuttamalla ruokavaliota. En siis omien kokemusten perusteella suosittele lääkkeitä tai rajuja puhdistusaineita. Olen muuttanut ruokavaliotani pikkuhiljaa ja suurimman avun sain lehmänmaitotuotteiden vähentämisestä, sokerin rajusta vähentämisestä ja kasvisten lisäämisestä. Nyt syön kasviksia joka aterialla mahd paljon ja juon aamuisin viherjauhetta. Ruoka-ainelisistä apua on ollut c- ja d-vitamiinistä, sinkistö ja magnesiumista, sekä maitohappobakteereista. Olen huomannut, että mitä paremmin vatsa toimii, niin ihokin. Ja myös kun hormonit on tasapainossa, on ihokin.
    Tsemppiä Iina ja toivottavasti löydät apua!
    Jolien sivuilla löytyy tietoa hormonaalisesta aknesta ja sen hoidosta ja luonnonkosmetiikkasuosituksia epäpuhtaalle iholle ja myös meikkituotesuosituksia.

    • Iina sanoo:

      Ihana kuulla että avun voi löytää muutenkin kuin rankoilla lääkehoidoilla! Kasviksia mä oon lisännyt hurjasti, ja sokeria vältän viimeiseen asti nykyään muutenkin, mutta pitäisi varmaan vielä kiinnittää huomiota vitamiineihin,ja tuo viherjauhe kuulosti hyvältä! 🙂 Kiitos paljon vinkeistä, täytyy ehdottomasti tutustua!

  59. Anni sanoo:

    Hei Iina. Olen farmaseutti ja olen jo pitkään seuraillut blogiasi. Ikinä en ole kommentoinut postauksiin, koska aihe ei ole ollut osaamisalueellani. Mutta nyt on.

    Aloitin äänelääkekuuri noin vuosi sitten ja olen ollut enemmän kuin tyytyväinen lääkitykseeni (isotretioiniini) . Lääkitys kestää noin puoli vuotta ja vaatii tupla-ehkaisyn sikiötoksisuuden takia. Jos aikeissa ei ole enempää lapsia hankkia no problem, muuten yli vuoden odotteluaika. Paras olisi puhua ihotautilaakarin kanssa asiasta (kun juttelet muista että antibiootit toimovat ainoastaan sen aikaa kun käytät niitä). Suosittelen todella sillä isotretioiniini auttaa vaikeaan sekä lievään (mutta häiritsevään) akneen.

    • Iina sanoo:

      Kiitos paljon vinkeistä! Mulle on siis epäselvää että onko isotretinoiini ja roaccutan antibiootteja?? Kun täällä moni puhuu joko noista lääkkeistä nimellä tai sitten antibiooteista ja säkin puhuit molemmista niin oon ihan pihalla 😀 Mutta kiitos tosiaan, täytyy miettiä sitä ihotautilääkäriä! 🙂

  60. hulamaja sanoo:

    Mulla iho oireilee ajoittain ja pölähtää kipeitä isoja näppyjä. Varsinkin poskissa ja leukaperissä ne oli kipeitä ja tulehtuneita mutta ne on kutakuinkin nyt lakanneet ilmaantumasta. Suklaansyönti kostautuu nopeasti, ja oonki jättäny sen syömisen aikalailla kokonaan.

    Kävin ihonpuhdistuksessa kesällä ja kosmetologi sanoi että kuorinta kerran viikossa ja naamioita niin usein kun jaksaa vaan käyttää. Ja erilaisia naamioita puhdistavista kosteuttaviin jne.. Ja ne kyllä on auttanut mua.:)

    Toivotaan, että löydät sun iholle sopivat hoitokeinot jottei tarvitsisi ihoasioista murehtia!

    • Iina sanoo:

      Kiva kuulla että sait avun kosmetologilla käynnistä, se tuntuu kuitenkin paljon vähemmän radikaalilta ratkaisulta kuin rajut lääkehoidot! Pitää nyt tarkkaan miettiä mitä teen. Kiitos paljon vinkeistä ja kivaa syksyä!

  61. Mia sanoo:

    Moikka Iina!

    Olen vähän huono kommenttien pudottelussa, vaikka paljon blogeja luenkin, mutta nyt on kyllä koetettava heittää vinkkejä iho-ongelmien hoitoon! T.itsekin neuroottisesti kaukaisina yläasteaikoina ihostaan stressannut. I feel you! 😀

    Miulla itselläni auttoi runsas vedenjuonti (pullo mukana kaikkialla), herkän ihon (Simple) puhdistusaineet + himajalan suola (esim. Ruohonjuuri-nettikaupasta á 5e?Googlettamalla löytyy lisää kokemuksia!) & yksittäisiin näppyihin apteekista ilman reseptiä saatava Basiron 5%-voide. Palasaippuan oloista suolaa käytän iltaisin esim.hampaiden pesun ajan ”naamiona.” Toki kosteutus on myös tärkeää!

    Toivon sydämestäni että siullekin löytyy hyvät systeemit ihon hoitoon,koska iho-ongelmat=fuuuuuu. Ihanaa syyslauantaita <3

    • Iina sanoo:

      Tuota suolaa suositteli muutama muukin, ja kiinnostuin kyllä kovasti sen tehosta! Se vaikutta hellältä mutta tehokkaalta keinolta! Kiitos paljon vinkeistä ja kauniista sanoista, ihana että kommentoit <3 Toivottavasti saat nauttia hyvästä iihosta jatkossakin ja ehkä mäkin vielä joskus :D!

  62. Katri sanoo:

    Mulla ei ole ollut mitään vakavampia ongelmia ihon kanssa koskaan ja en ole koskaan kommentoinut blogiisi, mutta nyt innostuin lukemaan kommenteja ja halusin tulla jakamaan mun mielipiteen 🙂

    innostuin googlailemaan tossa joku aika sitten ja luin hirveästi kaikista ihonhoitotuotteista ja siitä mistä ne tehdään. ja ne ainesosaluettelot on ihan hirveetä luettavaa ja ei niistä ymmärrä mitä ne on, tai ymmärtää niistä sen, että ne on jotain kemikaaleja ja/tai kemiallisia yhdisteitä. luin just siitä kuinka suurin osa noista tuotteista on raakaöljypohjasia ja kyllä sen tietää, että se ei imeydy mihinkään ja että se on aikamoista myrkkyä päästessään vaikka luontoon. sitten aloin miettimään, että ei se voi myös kovin hyvää tehä omalle iholle ja kropalle! plus suurin osa kaikista tuotteista on vesipohjasia eli ne ei kunnolla imeydy ihoon vaikka siltä tuntuu.

    oon sitten siirtynyt käyttämään kasvojen puhdistuksessa ja rasvauksessa erilaisia öljyjä (ja koko kroppaa rasvaan myös). erittäin toimivaksi oon todennu living libations merkin best skin ever seabuckthorn öljyn. (toi on siis kanadalainen merkki ja niiltä saa tilattua suomeenkin, mutta tulee tosi kalliiks, mutta oon löytäny semmosen verkkokaupan ku kolminaisuus.fi , jonka kautta oon tilannu). mun äitin mielestä se haisee tosi pahalta mutta ite tykkään 😀 mutta niitä on eri hajuisia! 😀

    eli kasvoni putsaan ja poistan meikit sillä tavalla, että kastelen pyyhkeen läpimällä vedellä ja puristan sen kosteeks, siihen vähän öljyä (oon käyttäny tota seabuckthornia ja nyt ku se on loppunu niin jojobaa) ja sitten vaan pyyhkii kasvot sillä pyyhkeellä. ja jos kasvot tuntuu kuivilta niin sitten laitan jotain öljyä niinku kosteusvoiteena.

    voi tuntua hassulta laittaa eri öljyjä kroppaansa, tiiän, mutta suosittelen kokeilemaan tota eka ennenkuin meet lääkärille ja saisit jonkun tujun lääkekuurin.

    suosittelen oikeesti googlailemaan luonnonmukasia ihonhoitojuttuja, youtubesta löytyy myös ton living libationsin nadine artemisin ”luentoja” ja kaikkea mahollista, sillä tietoa kyllä löytyy! ja nää sai mut ainakin miettimään sitä, että mitä mä iholleni laitan. ja kans googlaamalla löytyy tosi helppoja kotitekosia diy kasvonaamioita ja semmosia, että et varmaan menetä mitään jos eka niitä kokeilet ennenkuin meet jonnekkin kalliiseen kasvohoitoon kosmetologille.

    toivottavasti ihosi paranee ja ihanaa syksyä sulle! 🙂

    • Iina sanoo:

      Kiitos paljon vinkeistä <3 Lääkäri houkuttelee siinö mielessä, että niin moni on saanut sieltä avun, mutta tosiaan ne sivuoireet pelottavat, eivätkä voi tehdä kropalle kovin hyvää. Luonnonmukaiset keinot siis tavallaan kiinnostavat vielä enemmän 🙂 Täytyy tutustua noihin öljyihin ja miettiä! Ihanaa syksyä sullekin<3

  63. Anni sanoo:

    Hei! Oon lukenu sun blogia jo pari vuotta ja on ollut ihanaa nähdä miten oot oikeesti kasvanut blogin aikana! Aiheeseen liittyen tuli mieleen, että kun ite alotin lenkkeilyn, mulla alko esiintyä näppylöitä otsassa ja ohimolla. Niitä ärsyttäviä hikinäppylöitä varsinkin. Lopulta alotin huuhtelemaan naamaan vedellä joka lenkin jälkeen, että se suolanen hikipinta siinä ei tuki niitä ihohuokosia. Eli sellastaki kannattaa koittaa! 🙂

    • Iina sanoo:

      Voi kiitos paljon kauniista sanoista<3 Kyllä pitäis aina lenkin jälkeen muistaa pestä se naama, mulla liian usein unohtuu, kiitos muistutuksesta :D! Ihanaa syksyä!

  64. Jansku sanoo:

    Mulla ollu kans samallainen ongelma! Noin vuos sit äitini kiikutti mulle dermosilin nuorten sarjasta ”cleansing night facial mask” tuotteen. Muutaman viikon päästä ei ollut näpyn näppyä! Itselläni ainakin tehosi joten suosittelen kokeilemaan 🙂 ja kun hintakaan ei ole päätä huimaava noissa dermosilin tuotteissa 🙂 ja muutenkin olen tykästynyt kaikkiin dermosilin ihonhoito tuotteisiin, ihanan hellävaraisia!

  65. Nimetön sanoo:

    Vähän myöhässä tulee tämä mun vastaus mutta olen aina kadehtinut Iina sun kaunista siloista ihoa enkä olisi ikinä osannut arvata että sinäkin kärsit iho-ongelmista. Mulla on jostain 11-vuotiaasta asti ollut naama täynnä sellaista röpelöä eli tukkeutuneita ihohuokosia ja satunnaisesti muutama tulehtunut paukamakin. Yhdeksännen luokan aikana röpelöä alkoi tulla jo poskiinkin ja silloin lähdin hakemaan apua. Iho oli aivan karmea eivätkä mitkään meikkivoiteet auttaneet piilottamaan näppyjä ja finnejä. No ihotautilääkäri suorastaan kauhistui kuinka pahaksi iho on mennyt ja sain suoraan käteen Roaccutan-nimisen lääkekuurin. Söin lääkettä puoli vuotta jonka aikana ihoni sileni ja rasvaisuus lähti – iho oli kuin uusi. Iho pysyi kuurin jälkeen hyvänä e-pillerien ansiosta mutta auta armias kun lopetin niiden syömisen ja siirryin kierukkaan. Iho räjähti taas aivan kamalaksi ja jouduin syömään toisen kuurin Roaccutania ja vaikka se tehosi taas todella hyvin niin ihon kunto huononi välittömästi kuurin loppumisen jälkeen ja näppylät alkoivat taas palata. Masensi aivan hirveästi! Menin kolmannen kerran ihotautilääkärille ja nyt syön Roaccutania todella miedolla annoksella – 1 tabletti/vko (kun normaali annostus on 14tbl/vko). Olen kokeillut ruokavalioita, apteekin aknevoiteita jne. Kaikkea mitä kuvitella saattaa mutta tuo lääke on ainoa joka auttaa mua. Halusin kertoa mun tarinan, et ole yksin iho-ongelmien kanssa! Toivon että löydät avun 🙂

    • Iina sanoo:

      Voi kiitoksia <3 Mulla on välillä ollutkin ihanan siloinen iho, mutta nyt on taas ongelmat palanneet 🙁 Itsevarmuus kuvien ottamiseen ihan nollassa! Toi mieto annostus roaccutanissa kuulostaa paremmalta ehdottomasti kun tuollainen rankka kuuri. Kiva jos se auttaa hitaammallakin tahdilla! Toivotaan että mäkin löydän avun tosiaan, iho-ongelmat on ihan pyllystä!!

  66. Mila sanoo:

    Täytyy kommentoida näin about vuotta myöhemmin, että tästä postauksesta oli mulle aivan mielettömästi iloa! Ihan siksikin, että niin moni on kommentoinut omia ihonhoitovinkkejään ja neuvojaan. Itse etsin apua atooppinen iho + finnit -ongelmaan, mutta kommenteissa tuli jo niin monta kokeilemisen arvoista vinkkiä ja ideaa, että ihan varmasti jonkin niistä täytyy auttaa! Kiitos siis tästä. Toivottavasti sulla puolestaan on tänä syksynä pysynyt iho parempana.

  67. Iris sanoo:

    Hei. Haluaisin kertoa oman tarinan, miten mua kiusas yks likka ekseeman takia. Se oli siis kosketusallergia, sain sen jostain kuorintavoiteesta. Siitä parannuttuani päätin, etten käytä enää mitään kosmetiikkaa. Mulla on luonnostaan hyvä iho, niin eipä mun tarvi oikeastaan tehä sille mitään. Myöhemmin tää likka yritti vielä mun kaveriks, mutta sanoin hänelle suorat sanat. En mä halua olla sellasen kaveri, joka tukemisen sijaan haluaa vaa mollata mua.

  68. Iris sanoo:

    Typeriä sellaset ihmiset, jotka kiusaa ihosta toisia!

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.