Minä olen oikea nainen

10.04.2015

Se yksi #tissigate on varmaan jo ihan tarpeeksi loppuun kaluttu aihe, enkä siihen haluakaan ottaa kantaa sen enempää, mutta haluaisin kiinnittää huomion johonkin paljon suurempaan ilmiöön kuin yhden Maisan mielipiteeseen. Ilmiö on nimeltään oikea nainen. Kuka on tai ei ole oikea nainen?

Mä olen aina ollut luonnostani pieni ja hentorakenteinen, ja mulla on nopea aineenvaihdunta. Olen elänyt lähestulkoon pelkällä roskaruualla opiskeluvuosina yksin asuessani liikkumatta ollenkaan, ja olen syönyt terveellisesti ja monipuolisesti liikuntaa säännöllisesti harrastaen. Olen syönyt aina paljon, ja jokainen joka mut tuntee tietää sen. Silti olen ollut 13-vuotiaasta asti samassa painossa kilon heitolla raskaus- ja imetysaikoja lukuunottamatta. Se paino on pieni, mutta se on mun oma luonnollinen paino.

Jo ennen kuin tulin teini-ikään, mua kutsuttiin kukkakepiksi, riisitikuksi ja kirpuksi. Kirppu on ihan kiva, mutta mut määriteltiin jo ala-asteiässä ihmisenä monen aikuisenkin toimesta mun painon perusteella. Ylä-asteen ja lukion ajan kävin painokontrolleissa jokaisessa koulussa jota kävin, ja olin erityistarkkailussa koska kouluterveydenhuollossa luultiin että mulla on anoreksia. Siitäkin huolimatta, että niiden kuuden vuoden aikana mun paino ei laskenut grammaakaan.

Olen päässyt kokemaan myös sen toisen puolen.  Molempien raskauksien aikana keräsin 14-17 kiloa painoa ja sain kuulla kuinka olen ällöttävä, turvonnut, läski, bulldogin näköinen pallonaama ja kuinka en koskaan tule palautumaan ennalleni. Haluatteko tietää paljonko painoin kun menin synnyttämään? Mä painoin ensimmäisellä kertaa 62 kiloa ja toisella 59. Pituutta multa löytyy 167cm. Varsinainen läski bulldoggi.

Mulle itselleni mun paino ei koskaan ole ollut ongelma, on se ollut sitten se normaalipaino tai viimeisillään raskaanaolevan paino, mutta monelle muulle on. ”Hyi sä oot oikeesti ihan sairaan laiha, syö jotain!” ”Sä näytät anorektikolta!” ”Tässä kuvassa oot kaunis kun näytit vielä terveeltä” ”Toi on tollanen pakkasen raiskaama pulkannaru” ”vituttaako kun vaimos näyttää 12-vuotiaalta pikkupojalta?” vain muutamia kuulemiani kommentteja lainatakseni. Joskus olen leikitellyt ajatuksella että lisäisin normaalin aikuisen naisen ruokavaliooni 2000 ylimääräistä kaloria ja alkaisin kasvattamaan lihasmassaa ja keräämään painoa että näyttäisin terveemmältä. ”Terveemmältä”, niin kenen mielestä, ja miksi? Omasta mielestäni mä olen ihan terve. Voin hyvin, olen pirteä, jaksan liikkua ja touhuta lasten kanssa, enkä kärsi nälästä tai mystisistä oireista.

Miksi joku muu saa määritellä kuka näyttää terveeltä? Ja miksi, oi miksi joku muu saa määritellä kuka on oikea nainen? Törmäsin tässä, jälleen kerran, artikkeliin jonka otsikkona oli ”Tältä näyttävät oikeat naiset!”. Artikkeli käsitteli pluskokoisille suunnattua alusvaatemallistoa, ja kyllä todellakin mielestäni he näyttivät oikeilta naisilta, upeilta ja kauniilta. Mutta miksi se, että he ovat oikeita naisia sulkisi pois muunlaiset vartalonmallit oikean naisen määritelmästä? Miksi minä olisin vähemmän oikea nainen koska en näytä samalta kuin he?

Sen lisäksi että en ole terve enkä oikea nainen, en myöskään ole oikea synnyttänyt nainen. Sen sain kuulla kun pari vuotta taaksepäin osallistuin paljon hyvää aikaansaaneeseen ja aivan ihanaan A beautiful body -haasteeseen, josta minä ja varmasti moni muukin sai rutkasti itsevarmuutta, vertaistukea ja hyvää fiilistä. Joidenkin mielestä mulla ei kuitenkaan ollut oikeutta osallistua, koska vartalossani ei ollut heidän mielestään tarpeeksi merkkejä raskaudesta ja synnytyksestä. Korjatkaa jos olen väärässä, mutta mun tietääkseni oikea synnyttänyt nainen on nainen joka on synnyttänyt.

Oikea nainen ei ole vain median kulloinkin valitsema lähestymistapa naiseuteen, vaan se on jotain paljon enemmän. Oikealla naisella ei pidä olla tissejä, raskausarpia, lapsia, mallivartaloa, ylipainoa, pitkää tukkaa, lyhyttä tukkaa, rehevää pyllyä, sixpackia, ryppyjä, meikkiä, silikoneja, hajuvettä, sorjia sääriä, kynsilakkaa, kokkaustaitoja, tanssiharrastusta, leveää lantiota, kapeaa vyötäröä, ralliautoa eikä edes sitä kuuluisaa pimppaa.

Olen kyllästynyt siihen että joku muu määrittelee kuka näyttää miltäkin. Meillä jokaisella on oikeus olla ihan yhtä oikeita, koosta, tissien muodosta, liikunnan määrästä tai mistään muustakaan tekijästä riippumatta. Oikea nainen voi olla kuka tahansa meistä. Oikea nainen voi olla syntymätodistuksessaan mies mutta tuntea olevansa nainen. Oikea nainen voi olla äiti, ja oikea nainen voi olla 100-vuotias lapseton nainen. Oikea nainen voi olla fitnessmalli, salikissa, sunnuntailenkkeilijä, liikunnanvihaaja tai jotain siltä väliltä. Oikea nainen voi olla kuka tahansa meistä, jos me vain kaikki voitaisiin ymmärtää se ja arvostaa sekä itseämme että toisiamme sellaisina kuin olemme.

Vastakkainasettelu on typerää, eikä johda mihinkään. Kaikkia ei tarvitse tunkea samaan muottiin, koska mitään muottia ei ole. Mä haastan teidät kaikki näyttämään millainen on oikea nainen, ja kertomaan oman tarinanne naiseudesta, koska oikea nainen on jokainen nainen. Jonkun toisen tarina voi olla täysin päinvastainen kuin mulla, joku toinen samaistuu. Yhtä kaikki, mä olisin kiitollinen jos saisin kuulla teidän tarinoita.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mä toivon että tämä haaste leviäisi mahdollisimman pitkälle, koska jos edes yksi median edustaja kiinnittäisi tämän ansiosta enemmän huomiota naiseuden määrittelyyn ja johdatteleviin otsikoihin, tämä haaste olisi voitto. Ottakaa kuva itsestänne, postatkaa se tekstin kanssa tai ilman blogiin tai somekanaviin hashtagilla #OIKEANAINEN. Näytetään medialle miltä näyttää oikea nainen, koska jokainen nainen on oikea nainen. Postauksia saa myös linkittää mulle tässä, tai fb:ssä, eikä blogi ole edellytys osallistumiseen. Jakaisin mielelläni teidänkin kokemuksianne, sillä kenelläkään ei ole oikeutta väittää että me ei oltaisi oikeita naisia.


88 Responses to “Minä olen oikea nainen”

 1. Meeri sanoo:

  en oo pitkään aikaan kommentoinut sulle mitään, mutta sähän oot niin upea!! :* Ulkoisesti ja mikä parasta, myös sisäisesti. 🙂

 2. kuu sanoo:

  MAHTAVAA! tähän pitää kyllä ottaa itekin kantaa joku päivä, hyvä idea :)!

 3. Coco sanoo:

  Siis wau Iina! Ihan älyttömän upeasti kirjoitettu. 🙂
  Ja samalla todella ikävää kuulla, miten sinuakin on dissattu ja mitä vielää…

 4. Saneeh sanoo:

  Vau. Upeasti kirjoitettu <3
  Voin itsekin samaistua tähän, olen 155cm ja painan vain 53 kiloa. Monesti saan kuulla sitä, että olen niin pieni ja heiveröinen, enkö syö mitään jne. Raskausaikana painoin vain 60 kiloa. Tää kirjoitus sai mut edes vähäsen arvostaan omaa itseäni, pienenä luutikkuna.. :')

  • Nimetön sanoo:

   Itse olen 43v ja 156cm painoa 3 lapsen jälkeen 54kg.kun olin 95 vuonna synnyttänyt ekan lapsen.sairaalan suihkuss muut kysyi mitä teen siellä kun en oo muka synnyttänyt kun ei missään roikkunut mitään.sanoin et jätin kilot sinne.painoin 2lapsen jälk 45kg.kolmannen jälkeen 50kg.syönyt 25 vuotta sipsejä.karkkia ym limpsaa niin usein kun mieeli tekee.päivässä syön 2 lämmintä ateriaa.enkä liiku kuin työssäni.aina on haukuttu etten syö.ja miten oon niin pieni.pää asia että mieheni mielestä olen kaunis .enkä kaipaisi edes isompia rintoja.olen tyytyväinen.

 5. Juulia sanoo:

  Mahtavaa! Ei mitään lisättävää.
  Jokainen on täydellinen juuri sellaisena kuin on! <3

 6. Katukissa sanoo:

  Ihana postaus :3 mun mielestä on aivan typerää ja turhaa tunkea sanaa ”nainen” tiettyyn muottiin. Tällainen naisen pitää olla. Eikä pidä. Tai sitten nämä ”nämä kohdat ymmärtävät vain pienirintaiset naiset” ja ”10 hyvää syytä olla isorintainen” jos mä olen vanhemmiltani perinyt luonnostaan isot rinnat, enkä mä sille mitään voi, mua ärsyttää suunnattomasti ne, jotka mollaa isorintaisia vain näiden Maisan kaltaisten ihmisten takia. Ihanku minä olisin syyllinen siihen, että joku isorintainen (joka ei sitä luonnostaan ole) mollaa pienirintaisia. Ihmisillä vaan kun on tapana yleistää. Jos totta puhutaan, tahtoisin ite pienemmät rinnat, sillä puolitutut saattavat tulla sanomaan mulle mun rinnoista. Nunnakaapuunko pitäisi pukeutua kun omistan tän muotoisen vartalon? Ja mitä siitä jos jollakulla on pienet rinnat ja toisella isot? Naisia me kaikki ollaan.

 7. Sonja sanoo:

  Ihan mahtava teksti!! 🙂 Niin hienosti kirjoitettu, ettei voi väittää vastaan yhdestäkään sanasta, juuri näin itsekin ajattelen. Kannustava ja ihana haaste jokaiselle! Ja oot oikeessa, että syntymätodistukseen merkitty sukupuoli, ei ole määritelmä sille millaiseksi hänen tulee kasvaa. Oikea nainen voi olla kuka vaan joka tuntee itsensä naiseksi, ihan sama mitä sieltä jalkojen välistä löytyy! Pakko vielä kerran sanoo, että mahtava teksti 🙂 Mukavaa viikonloppua!

 8. terppa sanoo:

  Hyvä postaus! Vinkki vastaisuuteen: testaa kuvan ottamista erilaisella ilmeellä, tai valitse tahallasi kuvista se ”erilainen”..pysyy mielenkiinto. Kiitos blogistasi!:)

 9. Laura sanoo:

  Voi että oot kyllä upee ja ihailtavan itsevarma. Musta on inhottavaa miten radikaalisti ihmiset arvostelee sua. Ihan kun se että kirjoittaa blogia tekisi haukkumisesta sallittua.. Ihmiset jaksaa aina hämmästyttää. En pysty käsittää miten joku voi kokea tarvetta puhua noin rumasti ihmiselle jonka blogista tai persoonasta en ite oo mitenkää päin koskaan saannu negatiivisia ajatuksia. Mutta joo ennen kaikkea tosi hyvä teksti niin kuin aina, oot huippu! 🙂

 10. Nella sanoo:

  mä niin tiedän sun tunteen koska mulla ihan sama tilanne. Paitsi etten ole saanut lapsia(vielä) ja kokenut painon nousua. Ihmisten nimittely laihaksi joskus voi olla kohteliasta, mutta kun sitä kuuntelee monta vuotta ja koko elinikänsä se alkaa riittämään. Aivan sama tarina muuten mulla. Aina ollut alipainoinen ja tarkailussa syömisteni kanssa. Ärsyttää vaan kun ihmiset eivät tajua että luurangoksi, laihaksi tai kukkakepiksi loukkaa ihan samalla tavalla kun läskiksi nimittely. Sitä kun kestää elämän tähän 23 vuotiaaksi asti niin alkaa tulla mitta täyteen. Jokatapauksessa. Ihan huippu kirjoitus! Hyvä Iina ! 🙂 oot mahtava nainen

 11. DÄM sie osaat kirjottaa hyvin <3! Oot just hyvä tollasena kun oot :)! Hyvä postaus kyllä, pitää varmaan osallistua tuohon itsekin =)

 12. mira sanoo:

  Aamen! oon hyvin laiha (aina ollut) ja synnyttänyt.. Varsinkin synnytyksen jälkeen on tullut oikeaksi silmätikuksi, jonka pitäisi olla äidin näköinen nainen, eikä laiha 12v rimpula ”Itikan pistoineen” 😀

 13. Henna sanoo:

  Taas niin hyvä kirjoitus sulta!! Oon täysin samaa mieltä kaikesta mitä tässä kirjotit 🙂 Ihanaa kevättä teille! 🙂

 14. ipe sanoo:

  Täällä olisi kans yksi anorektikko, pulkan naru, siima ja mitä näitä nyt on. Oon aina ollu hoikka ja se on tuntunut olevan älytön ongelma muille. Muiden kommenttien myötä tein siitä ongelman myös itselleni. Vuosi sitten minulla todettiin eräs sairaus jonka lääkityksen myötä lihoin vajaa kymmenen kiloa. Lääkityksen lopetettua kiloista noin puolet on karissu pois mutta nykyään painoindeksin mukaan mennään normaalipainossa. Ikinä en ole ollut niin tyytyväinen kroppaani kun nyt olen. Surullista vaan että teini-ikä meni vartaloa liikaa miettiessä ja hävetessä mutta onneksi edes nyt reilu parikymppisenä olen alkanut kroppaani rakastaa!

 15. tuulia sanoo:

  sä olet niin oikeassa! Ja sama pätee myös miehiin, miksi lihavia ei saa haukkua mutta laihoille saa sanoa ”hui kamala kun olet laiha, söisit joskus jotakin!”. Itse olen seurustellut nykyisen mieheni kanssa reilut viisi vuotta ja saan valitettavan usein kuulla ”no sun mies onki tollanen pieni ja lihakseton”. Mieheni on siis reilut 175cm pitkä mutta laiha. Ei sellainen kun ”unelma miehen” ajateltaisiin olevan. Mutta tämä mies on MINUN unelmieni mies, vaikkei omistakkaan pumppattua habaa. Väliäkös sillä, mies kuin mies koosta riippumatta. Ärsyttää tämä meidän yhteiskunnan kritisointi erikokoisia ihmisä kohtaan. Koskaan ei näytä olevan hyvä.

 16. Jellu sanoo:

  hienosti kirjoitettu! Ja oot myös kaunis nainen! <3

 17. Alisa sanoo:

  Mahtava postaus! Ja ihana sinä!<3 Voi, että pystyn niin samaistua tohon painojuttuun! Aina ollut alipainoinen ja saanut siitä myös kuulla. Sama juttu myös, että anoreksiaa en ole sairastanut! Oikein hyvää viikonloppua! <3 🙂

 18. mimi sanoo:

  Olipa aivan mahtava postaus!
  Mulla on just päinvastoin kuin sulla; mulla on epätehokas aineenvaihdunta, eikä mulla ole kovinkaan siro ruumiinrakenne. Musta ei olisi koskaan voinut tulla balettitanssijaan tai sitä cheerleaderia joka nostetaan kaikkein ylimmäks. Mä voisin laihduttaa vaikka kuinka, eikä musta koskaan tulisi noin siroa kun susta, koska mulla on vaan erilainen ruumiinrakenne. Enkä mä nää tässä asiassa mitään ongelmaa. Sen sijaan moni muu tuntuu näkevän.
  Mä en oo koskaan ollut mikään liikuntaintoilija, mutta harrastan säännöllistä liikuuntaa. Tykkään herkuista, mutta syön oikeasti säännöllisesti ja terveellisesti. Silti mulle sanotaan että jos mä vaan söisin terveellisemmin ja liikkuisin enemmän, niin mun naiselliset muodot tulis kuulemma paremmin esiin. Entä jos mä en halua? Kun mä oon ihan vilpittömästi onnellinen näinkin. Oon terve, voin ja jaksan hyvin, miks mun pitäis liikkua enemmän ihan vaan että ne mun naiselliset muodot näkyis paremmin? Ja mitkä ne naiselliset muodot edes on?
  Jotenkin mua ärsyttää aivan suunnattomasti kun nykyään ajatellaan että on joku naisenmalli ja on miehen malli. Että nainen näyttää tältä ja toimii näin ja mies näyttää tältä ja toimii näin. Mä en voi sietää sitä kun ajatellaan että tottakai sä tykkäät hömppäleffoista koska oot nainen, ja tottakai sä tykkäät action leffoista koska oot mies. En tiedä mistä tää nykyinen malli on saanut alkunsa, mutta mua todella ärsyttää kun tosi harva siihen muottiin ihan oikeasti sopii.

 19. Annika sanoo:

  Aivan ihana postaus ja niin hienosti kirjoitettu! Mä en kaikkien mielestä ole oikea (tai ainakaan kaunis) nainen, koska mulla on Maisan sanoin itikanpistot rintoina ja toisaalta vähän ”liian” paksut reidet jne. Pääasia kuitenkin on, että kelpaan itselleni ja etteivät läheisetkään arvostele — ja ehkä loputkin lahopäät jonain päivänä vielä ymmärtävät, että sinä ja minä ja kaikki muut on just hyviä tällaisina <3

 20. Maria sanoo:

  Aivan loistava kirjoitus! Ja sä olet loistava! Kyllä pisti suuresti harmittamaan lukiessa tuota kaikkea mitä oot saanut kuulla..

 21. Kurt sanoo:

  Oon laiska somekäyttäjä, joten koitan tiivistää tähän. Ite oon lähempänä sitä ”perus naisellista”, eli löytyy vyötärö, pylly ja tissit. Rakastan mun kehoo aivan tajuttomasti, vaikka löytyykin enemmän rasvaa, selluliittia, raskausarpia (koska murrosikä) ja kaikenlaista löllöä, kun ehkä taas joillain muilla. Mun olo on varsinkin alusvaatteilla melkein aina silti itsevarma ja just se naisellinen! Ja silti mun mielestä kaikki mun tuntemat naiset on ihania ja kauniita, oli sitten niitä päärynöitä omenoita venuksia sporttisia tai langanlaihoja. Naisissa on jotain ihan mystistä kauneutta ja voimaa mitä ei vaan pysty käsittää. (Niitä kaksilahkeisia yhtään väheksymättä, on nekin aika kivoja otuksia ;>) Eikä pelkästään ulkosista seikoista puhuessa! Naiseus on vaan jotain ihan parhautta ja sä oot Iina aivan ihana ja upea nainen, melkein tuli itku kun tätäkin luin.. :3 Ei vitsi tuntuu et ois paljon enemmänkin sanottavaa, mutta jätän tän ehkä nyt tähän tälläkertaa. Ihanaa kevättä teille!

 22. Pelagia sanoo:

  Mä niin tiedän mistä sä puhut!
  Mua ei sentään kukaan kirpuksi ole erehtynyt haukkumaan kun pituutta on 181cm, mutta normaalipainoinen olen ollut vain raskausaikana.
  Olen terve, syön enemmän kuin mieheni, enkä ymmärrä miksi minun pitäisi olla toisenlainen. Olen myös miettinyt ovatko nämä haukkujat jotenkin kateellisia, vai mistä se ilkeys kumpuaa?

 23. PK sanoo:

  Tosi hyvä kirjoitus!! Voin niin samaistua tähän, sillä oon sun kanssa samanpituinen ja uskoisin, että painokin on sama. Mua nuorempana ärsytti, kun aloitettuani koulun yläasteella kaikki uudet tuttavuudet kommentoi painoa ja saattoi tulla laittamaan käsiä ranteiden, käsivarsien ja reisien ympärille ja naureskelemaan sitä, kuinka kädet ylettyy niin helposti mun minkäkin ruumiinosan ympärille. Tietty samalla ala-asteella olleet oli jo tottunu asiaan ja siinä vaiheessa painolla ei ollukkaan kovin suurta merkitystä. Siks musta olikin jotenkin tosi outoa, kun tohon aikaan alkoi kuulla kommentteja painosta niin tutuilta kuin täysin uusiltakin ihmisiltä.
  Useimmat ei sanonut asiaa pahalla, mut jotkut saattoi kysyä kavereilta että onko mulla ollut joskus syömishäiriö tai saattoi sanoa mulle, et eikai mulle sellaista tule. Se tuntui hassulta, koska nää samat ihmiset kuitenkin näki mut vuosien mittaan joka päivä syömässä koulun ruokalassa, muutakin kun salaattia ja vielä ihan normaalinkokoisia annoksiakin. Samoin terkkarilla käydessä painoa seurattiin ja aina kun oli uus terkkari, niin sille sai selittää, että syön kyllä ihan normaalisti, että oon periny vaan tälläset geenit 😀
  En oo silti ikinä tajunnut, että miksi laihaksi sanominen mielletään kehuksi, mut jos sanoisit jollekkin että hän on lihava, niin se on sitten törkeää haukkumista. Miksi ylipäänsä pitää kommentoida toisen painoa? Jos on yhtään laihempi/lihavampi niin sen varmaan huomaa joka tapauksessa, ja se henkilö todennäköisesti tietää sen itsekin. Tietysti on itsekin ajan kuluessa oppinut kuittaamaan noi laiha-kommentit ja ne menee toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, mutta silloin kun se oli vielä itselle uutta että miten paljon siitä toisilta kuulee, niin tuli kyllä kiusallinen fiilis, kun ei tiennyt että mitä milloinkin vastata! Toiset kuitenkin odottaa jotain vastausta asiaan, mut ei siihen aina voinut vaan sanoa pelkästään ”enkä oo”, ”niin oon” tai varsinkaan ”kiitos”, ilman että toiset saa siitä jotain uusia mielikuvia susta ja sun terveydentilasta 😀 oon kuullu itsekin pari kertaa ton anorektikko kommentin, vielä silleen että se on sanottu ikään kuin positiivisena asiana, ja muistan vieläkin kuinka hämmentävä se tilanne oli eikä itselle ainakaan tulisi ihan ekana mieleen sanoa toiselle tuollaista ”kehua”! 😀
  Pahoittelen todella pitkää kommenttia, mutta totean vielä lopuksi, että eiköhän me kaikki olla oikeita naisia erään blondin ja muiden mielipiteistä huolimatta 😉

 24. kata sanoo:

  ”…sixpackia, ryppyjä, meikkiä, silikoneja, hajuvettä, sorjia sääriä, kynsilakkaa, kokkaustaitoja, tanssiharrastusta, leveää lantiota, kapeaa vyötäröä, ralliautoa eikä edes sitä kuuluisaa pimppaa”

  Tämä oli todella hyvä ja tärkeä postaus! ^_^ On korkea aika päästä eroon kankeista sukupuolen määritelmistä, naiseksi itsensä mieltäviä tyyppejä on tosiaankin lukemattomia erilaisia. Ja sitten ovat toki vielä he, jotka eivät määritele itseään laisinkaan naisiksi tai miehiksi.

  Minusta aika hyvä perusohjenuora on se, että vaikka joku tisseineen ja vaginoineen näyttäisi aivan naisen sterotyypiltä, kukaan toinen ei voi sanoa hänelle että ”sinä OLET nainen”, vaan henkilön identiteetti lähtee vain ja ainoastaan hänestä itsestään. Oikeaa naista tai miestä ei siis tosiaankaan ole olemassa.

 25. Tipsu sanoo:

  Aivan mahtavaa tekstiä!

 26. Tiia sanoo:

  Aivan ihana kirjoitus (taas)!!
  Musta on käsittämätöntä, miten ihmiset puhuu toisilleen. Ei se laihaks haukkuminen ole sen hyväksyttävämpää kun läskiksikään.
  Mä olen pienikokoinen ja hoikka, mutta omistan kroppaan nähden isot tissit ja peppuakin on. Lisäks oon aina urheillut, joten en oo mikään hintelä. Nykyään oon tosi tyytyväinen kroppaani, vaikka ainahan jenkkikset vois olla pienempiä ja maha litteempi. Yläasteella kuitenkin olin huonolla itsetunnolla varustettu ja takerruin jostain syystä kauheen tarkkaan painooni. Kuvittelin itseni tietysti tosi lihavaksi ja aloin laihduttaa. Tietysti lopettamalla syömisen ja syömällä pelkkiä hedelmiä. Onneks mulla on aivan käsittämättömän huono itsekuri enkä jaksanut sitä edes viikkoa 😀 Ja lukiossa olikin sitten niin huippu porukka, että siellä oli helpompi hyväksyä itsensä.

  Mä oon muutenkin semmonen, että saatan ihailla muodokasta ja vähän isompaa naista ja seuraavaks jäädä tuijottamaan esim. sun kilometri jalkojas ja ihanaa hoikkuuttas. Niin monenlaiset kropat on kauniita ja kaikkein kauneinta on se, miten itsensä kantaa.
  Nää on tärkeitä aiheita, sillä niin monia kiusataan muotojen tai niiden puutteen vuoksi.
  Vaikka mehän on ollaan kaikki aivan upeita naisia, just tämmösinä!

  Tiia

 27. Myy sanoo:

  Loistava kirjoitus! 🙂 Täällä ilmoittautuu myös yksi riisitikku. 😉 Multa kysyttiin kerran, että onko mulla lapsia. Kun vastasin ettei ole, tokaistiin takaisin, että ”ilmankos olet noin hoikka”. Siis mitä?? Ei kai kaikkien äitien ole pakko olla paksuja?!? No, mua ei ihmisten kommentit juurikaan hetkauta, olen se mikä olen. Mulle menee samat vaatteet (tosin en nyt samoja tietenkään enää käytä 😀 ) kuin seiskaluokalla ja olen nyt 36. Mulla on hyvin pienet tissit ja timmi kroppa ja olen hitto vie ihan pirullisen ylpeä siitä!

 28. V sanoo:

  Ihana Iina! Me kaikki naiset ollaan oikeita naisia juuri sellaisina kuin ollaan.

  PS. sulla on ihan täydellinen kroppa!

 29. ellamarina sanoo:

  Tää oli niin hyvä teksti, Iina! Mulla tulee itsellä aika ajoin kurja olo ulkonäköni takia, vaikka ei ehkä pitäisi… Olen itse 21-vuotias, 160-senttinen ja melko pienikokoinen nainen, mutta usein mua tytötellään ja luullaan nuoremmaksi kuin oikeasti olen. Lisäksi olen pienirintainen, joten automaattisesti mua luullaan 15-vuotiaaksi, mikä onkin tässä vuosien mittaan alkanut pikkuhiljaa ärsyttämään. Onneksi on tämänkaltaisia postauksia ja oikeasti fiksuja ihmisiä – myös niiden tyhjäpäisten muovinukkejen lisäksi – jotka onnistuvat kerta toisensa jälkeen vakuuttamaan sen, että ihan turha mun on stressata muiden mielipiteistä. Myös minä olen oikea nainen, ja upea sellainen! 🙂

  • Ikuinen babyface sanoo:

   Ellamarina: Älä ärsyynny; minä olen kohta 30-vuotias ja saman menneisyyden omaava. Vitsi se tuntuu hyvältä, kun tuntemattomat eivät usko minun olevan täysi-ikäinenkään 😉

 30. Minävaan sanoo:

  Mahtava teksti ja todella tärkeä aihe! Sulla on niin mielettömän ihania mielipidekirjoituksia, että mä en oikeasti kestä! Nostan taas olematonta hattuani sulle 🙂 Ja tosi ikävää mitä kaikkea sullekin on sanottu, toivottavasti sitä ei jatkossa tapahdu!
  Omaa naiseuttani on joskus kyseenalaistettu pituuden takia, kuulemma miehet eivät halua pitkiä naisia. Sanoisin, että jos sellaisia miehiä on, niin pysyköön sitten sellaiset miehet poissa. Mä en nimittäin saa senttiäkään pituudestani pois ja eipä sillä että niin teksisin, vaikka se olisi mahdollista 🙂
  Ja mun mielestä oikea nainen on juuri minä, juuri sinä ja juuri se joka vain tuntee itsensä naiseksi! Eli siis se on ihan sama minkäkokoiset rinnat tai millaiset hiukset on tai kuinka monta senttiä on suotu pituutta tai lukeeko syntymätidistuksessa mies vai nainen, se joka itsensä naiseksi tuntee olkoon ylpeästi ja arvokkaasti nainen!

 31. Annina sanoo:

  Ihana Iina, IHANA! Kirjoitit asiasta niin uskomattoman hyvin. Ite oo kokenut kouluaikoina tuon saman painokontrollissa ravaamisen ja siitä myöhemmällä iällä jotkut mulle tosi läheisetkin alkoi kommentoimaan mun painoa, mutta päinvastoin, että ”onpas sulla tossa pömppömahaa” ja ”käyppä vähän aerobicissä” ym. Vaikka se ehkä olikin leikillään sanottu, on siitä jäänyt mulle tähän päivään saakka semmonen tunne, että en ikinä ole sopivan kokonen. En itselleni enkä muille.

 32. Qino sanoo:

  Hei, kuinka pitkä sä oot? 🙂 tosi hyvä ja aiheellinen postaus!

 33. jes sanoo:

  sait mun rispektit viimeistää siinä vaiheessa kun sanoit että naisella ei tartte olla pimppaa! Mahtavaa! Kiitos tästä tekstistä!

 34. ellu sanoo:

  Hyvä Iina! 🙂 Kaunis olet! 🙂 Ja hyvin kirjoitit.

  Raskauskilojenhan odotetaan hoikilla lähtevän heti.. Ja kun on lähes ylipainoinen tai siinä rajalla, kiloja ei saisi tulla ja jos tulee niin on jotenkin epäonnistunut jos ne eivät heti lähde. Aina jollakin on jotain odotuksia naiseutta kohtaan.

  Itse olen ikuisuus laihduttaja, se koulun ruma läskiperse! Toisinaan hetkittäin kuitenkin tyytyväinenkin itseeni. Olen ollut myös epäilevä naiseudesta ja hyvästä äitiydestäni ulkonäön vuoksi, koska olen päässäni muodostanut täydellisen äidin ulkonäön. Media ja toki osa lähipiiristä sen saa aikaan. Imettämistä myös pidetään kaiken pelastuksena, ja jos ei mm. laihdu niin oletetaan ettei imettänyt tarpeeksi. Aina on joku jostain vouhottamassa, miten olla parempi…

  Vaikka esikoisen jäljiltä pudotin kovalla treenillä noin kaksikymmentäkiloa, en ollut tyytyväinen tai halunnut ylpeillä sillä. En edes ymmärtänyt pienentyneeni vaan ostin jatkuvasti isoja vaatteita…
  Naiseus on välillä vaikeeta, koosta riippumatta.

 35. 20v yhden tytön äiti sanoo:

  Mä ainakin osallistun! Mä oon niin kyllästynyt tuohon ulkonäkö määrittelyyn, jokainen kaunis omalla tavallaan. Ei siihen tarvita isoja rintoja eikä sixpäkkiä. Mä olen vuosi sitten synnyttänyt ja ylpeä vartalostani. Mahtavaa että joku tuo tän puolen myös julki. Naiset olette kauniita omalla tavallanne. 🙂 ps. Pienesti siihen maisaan, muistaakseni luin että oli sanonut ”sama.kun syöttäisi miehelle inhokkiruokaa kilokaupalla” eiköhän jokaisen oma kulta välitä sinusta juuri sellaisena kun on. Eihän ketään pakoteta ”syömään inhokki ruokaa” instagramiin lähti kuva #oikeanainen

 36. Olivia sanoo:

  Ei vitsi tää teksti! Niin ihana! Oot ihan huikee persoona oikeesti. 🙂 Kunnioitan sua kyllä ihmisenä todella paljon. Voisin itsekin vaikka osallistua tähän haasteeseen.

  Ihan kamalaa miten ihmiset voi laukoa mitään tuollaisia kenellekään. Laihoille vittuillaan ja ylipainoisille vittuillaan. Miksi noita asioista pitää edes sanoa kellekään vaikka olisikin sitä mieltä että toinen on liian laiha/lihava? Miksi pitää keskittyä siihen negatiivisuuteen? En tiiä miltä tuo tuntuu koska mulla on aina ollut hyvin normaali ja sopusuhtainen vartalo. En ole ikinä kuullut olevani liian laiha tai liian lihava. Lihoin kyllä tuossa taannoin muutaman kilon ylipainon puolelle ja painoin 70kg (oon 165cm) ja silloinkin sain kuulla vain että näytän kunnon naiselta:D:D:D:D:D:D

  Kummallista tää homma nykyään kun toisaalta pitäis olla laiha victoria’s angel-vartaloinen ja sitten toisaalta taas naisellinen ja muodokas. Ihmisillä on niin eri mielipiteitä, toisten mielestä mallivartaloiset on täydellisiä ja osa taas haukkuu niitä, osa ihannoi muodokkuutta ja toisten mielestä ne on läskejä. Ja sitten pitää vielä nämä mielipiteet tuoda esille niinkuin ne olisi ainoita totuuksia. Loppujen lopuksihan kukaan ei näytä samalta ja jokaisen pitäisi saada olla omanlaisensa ilman että tyypit tulee siitä kitisemään. Ja kaikki nuo kommentoijat voi miettiä siellä omassa päässään, tuntuisiko se kivalta että joku tuntematon tulee kertomaan mielipiteensä niiden vartalosta.

 37. Katie sanoo:

  Mäki oon aina saanu kuulla olevani liian laiha ja että mun pitäis syödä enemmän. Saanu myös kuulla että liian kapeiden ranteiden, luisevan selän, näkyvien kylkiluiden tai liian kapeiden reisien takia mun täytyis jollakin ajatuksenvoimalla saada ruoka menemään näihin muita häiritseviin osiin. Sain myös raskauden aikana kuulla vatsan olevan aivan liian pieni. Pituutta 168 ja sillon painoa 69 kun normaalisti on sen 53. Neuvolasta tehtiin usein lähetteitä sairaalaan, jossa tarkastettiin että vauvalla on kaikki hyvin ja kasvaa varmasti oikein, kun ei toi vatsa kuulemma ollenkaa kasvanu. Ihan loppuraskauteen asti sain kuulla kuinka pikkuruinen vatsani oli. Tuntuu vaan hassulta kun tota painoo oikeesti tuli ihan kunnolla lisää 😀

 38. Linkku sanoo:

  Siis WAU. Mulla meni ihan kylmät väreet tätä lukiessa!! Oot kyllä niin oikeessa joka ikisessä sanassa. En osaa taas kerran sanoo mitään järkevää, oli sen verran tyhjentävää. Joka lauseen kohdalla suunnilleen nyökyttelin täällä ja hoin koko ajan päässäni että no niinpä, samaa olen miettinyt.

  Terveydellä ei tarvitse olla kyllä mitään tekemistä ulkonäön kanssa. Joskus jotkut ulkoiset merkit saattaa viestiä terveysongelmista, joskus ei. Semmosen perusteella on tosi tyhmää mennä tekemään mitään johtopäätöksiä, kyllä terveyttä arvioidessa pitää mennä ihan muihin asioihin kun ulkonäköön!

  Ja puhumattakaan tästä termistä ”oikea nainen”! Voi huhhuh. Siis oikeesti, mikä oikea? Tätä ihmetystä tuskin tarvii yhtään selittää koska teit sen jo täysin munkin puolesta 😀

  All in all, kyllä me kaikki naiset ollaan oikeita, sano kuka mitä tahansa! Itseensä saa ja pitää olla tyytyväinen, ei tarvitse olla tietynlainen ainakaan nyt esimerkiksi kaikkia maailman kakslahkeisia miellyttääkseen. Sitä paitsi kyllä kaikenlaisille naisille aivan varmasti löytyy ottajia, eiköhän jokainen nainen oo sen oman miehensä silmissä juuri tätä oikea nainen -kategoriaa 🙂 Mutta ennen kaikkea sitä tulee olla omissa silmissään ja siinä vaiheessa paskat veisata muiden määrittelyistä!

  Oot Iina mahtava <3

 39. Kia sanoo:

  Ihana teksti ja ihanampi Iina! <3

 40. Oikeanuorinainen sanoo:

  En olekaan ennen vieraillut blogissasi, mutta äsken näin linkin tähän tekstiin facebookissa. Onneksi näin!
  Aivan mahtava kirjoitus ja minulle tuli voimakas samaistumisen fiilis. Läpi peruskoulun painoa tarkkailtu ja kaikenmaailman syömishäiriöitä epäilty, vaikka aivan terve nuori olen lievästä alipainosta huolimatta ollut. Suursyömäri olen minäkin, mutta minkäs teet kun mun painon kuuluu olla mikä on 🙂 Jälleen korkeakoulumaailmaan siirryttyäni terveydenhuolto alkoi pommittaa huolestuttavan alhaisen painon vuoksi, ja taas sain selittää alusta saman kaavan: Olen aina ollut tällainen ja voin hyvin tällaisena. Lapsia ei vielä ole, mutta saa nähdä saavatko ne hamassa tulevaisuudessa millaisia muutoksia minussa aikaan. Tällä hetkellä olen 173/56 ja ylpeä siitä!

 41. Anni sanoo:

  Erittäin hyvä postaus, mäkin aion ehdottomasti osallistua haasteeseen joku päivä 🙂
  Oma tarinani on vähän toisenlainen. Epävarmasta kiusatusta koulutytöstä musta puhkesi kaunis ja hoikka tanssija, ja sitten kilpauran lopetettua ja urheiluvihan takia lihoin melkoisesti ja itsevarmuuteni oli koetuksella. Mua ei olla paljoakaan haukuttu ala-asteen jälkeen ulkonäön takia, päin vastoin oon saanut paljon kehuja. Jokin mun mielessä vaan hannaa vastaan. Mun poikaystävä kun sanoo mun olevan kaunis nainen, käsken sen pitämään päänsä kiinni. Kun mua kehutaan nätiksi, en voi uskoa sitä. Kun katson peilistä itseäni näen läskiä, epäsopusuhtaisen vartalon, paksut käsivarret, löllöä. Musta ei tunnu kauniilta naiselta. Sen sijaan kun näen kuvia niiltä ajoilta kun mulla oli timmivatsa ja lihaksikkaat reidet, musta tuntuu että olin silloin parempi. Mulla on joo vähän ylimääräistä ja katsoessani tanssijan kroppaani mulla tulee joskus ikävä sitä. Mä liian usein ajattelen että mun naiseus tai upeus ihmisenä olisi siitä kiinni kuinka timmi kroppa mulla on. Toisaalta, enhän mä tai kukaan muukaan nainen täällä ole muita varten. En tiedä mistä oon saanut pinttymän mun päähän että olisin huonompi nyt kun olen isompi kuin aiemmin. Tosiasiassa kukaan muu tuskin niin ajattelee. Suurin osa mun ystävistä on todella hoikkia ja urheilullisia ja valitettavasti vertaan liian usein omaa löllökroppaani heidän timmeihin varsiin. Todellisuudessa ei mun ystävät mua arvostele mun kropan takia. Eikä meidän kenenkään kuulu näyttää miltään. Ei me naiset olla täällä olemassa sen takia että miehet tykkäisi meistä. Ei meillä tarvitse olla isoja boobseja, sixpackia, pyöreää peppua eikä meitä tee yhtää sen enemmän naiseksi se onko meillä jotain mistä ottaa kiinni tai sitten sitä löllöä. Eikä se ”tikkuvartalokaan” ole piirun vertaa huonompi kuin muodokkaampi. Nainen kuin nainen. Korvienväli se on sellainen mikä ratkaisee. Sukupuoleen katsomatta.

 42. silja sanoo:

  WORD!! Aivan upea teksti ja kuvaa hyvin myös omia tunteitani tätä nykyajan naiskäsitystä kohtaan. Itse oon oppinut viimeisen vuoden aikana juuri sen, että muiden puheilla ei ole mitään merkitystä, ainoastaan sillä että on itse onnellinen. Kiitos tästä, täyttä asiaa!!

 43. jonu sanoo:

  Tosi hyvä teksti! Mulla on aina ollut leveä lantio ja muhkea takapuoli. Nuorena varsinkin sain kuulla läskiperse huutoja ja ivaa siitä. Nykyisin vähät välitän mitä mieltä muut on! Onneksi sä oot itsevarma ja et anna muiden paska puheiden vaikuttaa omaan olemukseen! Ps. Luin Oton postauksen myös, ihan huippu! Osaatte molemmat kirjottaa niiiin hyvin, molemmat omalla tyylillään!

 44. Heidi sanoo:

  Laitan nyt vähän toisenlaista kommenttia ja toivon, että luet (ja kaikki muutkin lukevat) loppuun ennenkö vastaat.

  Siis minä olen rehellisesti sanottuna ajatellut, että ”Onpa laiha, mikseiköhän se syö enempää?” En ole ajatellut sitä pilkkamielessä, mutta arvostellen silti. Nyt ymmärrän, ettei minun asiani ole arvostella kenenkään painoa suuntaan eikä toiseen, niin kauan kun ei ole aiheellista syytä huolestua (ja passittaa esimerkiksi läheinen ammattiapuun).

  Olen varmaan myös siksi ajatellut sinusta noin, että olen itse vastaavasti ylipainon puolella. En ole runsaasti ylipainoinen, mutta joitain kiloja, ja aina on saanut miettiä, mitä suuhunsa laittaa. Jos söisin ruokahaluni mukaisesti, olisin varmasti ihan oikeasti lihava, enkä tuntisi oloani hyväksi, kun nytkin tuntuu että painoni rajoittaa jonkun verran esimerkiksi liikuntaa.

  Koska itse olen saanut vähän kytätä syömisiäni, olen varmaan ajatellut mielessäni että kaikki hoikat ihmiset syövät tuhottoman vähän ja rajoittavat itseään vieläkin enemmän kuin minä. Ja sitten kun joku on vähänkään alipainon puolella, olen helposti ajatellut: ”Syö nyt jotain, helppoahan se on! Mikset syö? Outoa.”

  Joo, mutta kiitos kirjoituksestasi. Se arvasi maailmaani ja toivottavasti olen nyt hiukkasen fiksumpi ihminen, ja annan muiden painaa mitä he painavat. Haluan myös nähdä oikean naisen ihan kaikissa naisissa. 🙂

  Ps. Minusta on aivan ihanaa, kuinka kauniisti puhutte Oton kanssa toisistanne. Sitä ihailen teissä molemmissa kaikkein eniten. Vaikutatte myös kovin hyviltä ja fiksuilta vanhemmilta. Luen aina ihan innolla teidän parisuhdepostauksia ja poimin sieltä vinkkejä omaani. Toivottavasti joskus mekin olemme tyttöystäväni kanssa muutaman lapsen elämäänsä onnelliset vanhemmat. 🙂

  • Olivia sanoo:

   Mun on pakko nostaa sulle Heidi hattua kun uskalsit myöntää rehellisesti arvostelusi ja myönnät että olet ollut väärässä. 🙂 Varmasti meistä moni on ajatellut joskus noin hyvin laihoista ihmisistä, ja samoin ehkä niistä tosi lihavista, että onko se nyt niin vaikeaa syödä vähän vähemmän. Kenenkään naiseutta ei pidä kuitenkaan noiden asioiden varjolla arvostella.

 45. Sanni sanoo:

  ASIAA IINA!! <3 <3 <3

 46. lillamy sanoo:

  Oot niin oikeassa, Iina. Ihan mahtava kirjoitus! Jokaisella naisella on oikeus olla ylpeä naiseudestaan <3

 47. oikea sanoo:

  Kiitos tästä, kirjoitat niin hyvin, oot ihan paras <3 Harvoin blogitekstit saa mua näin liikuttumaan kyyneleet silmissä. Olen samanikäinen sun kanssasi ja oon aina kokenut alemmuuskompleksia pienten rintojeni takia. Mä en ymmärrä miten se vaikuttaa niin paljon, mutta jotenkin mä oon kokenut, että mua ei pikkutissisenä oteta niin tosissaan tai pidetä juurikin oikeana naisena. Tottakai se on omasta asenteesta kiinni ja nyt kun ikää on tullut niin oon oppinut hyväksymään itseni enkä edes haluaisi isompia. Musta on outoa, että miten joillakin ulkoisilla turhilla asioilla on kuitenkin niin iso vaikutus itsetuntoon, ja muiden näkemykseen itsestä.

  (Tuli muuten mieleen vanha juttu kun olit joskus poikaystäväni kanssa samalla kurssilla, ja hän kerran netistä näki kuvasi ja sanoi, että olitte samalla kurssilla ja olit "semmonen ihme teinipissis". 😀 Itse en tiedä millainen olit nuorempana, mutta noin ne pojat/miehetkin vain arvostelee ulkonäön perusteella….)

  Minusta olet ihana ja aivan mahtava äiti! 🙂

 48. N sanoo:

  upea teksti! olen itse todella laiha luonnostaan ja poden huonoa omatutoa itsestäni joka päivä koska koen jostain syystä että en ole normaali vaikka tiedän loppujen lopuksi että näin ei ole. surullista on että en uskalla juurikaan poistua kotoa negatiivisten kommenttien takia jota saan kuulla melkein joka kerta kun uskallsn lähteä kotoani. kiitos että kirjoitit näin upean tekstin meidän muiden puolesta ja toivottavasti jonain päivänä ihmiset oppisivat olemaan suvaitsevampia muita kohtaan sekä ymmärtämään että heidän sanomisillaan voi olla vakavia seurauksia..

 49. suvi sanoo:

  nyt oot niin jossain ytimessä!
  Mä oon kans ollut aina hoikka, mut sit kun oon vielä pitkäkin niin välillä tuntuu et se oma laihuus korostuu: ja samoja kommentteja täälki oon ikäni kuunnellu ”katoot varmaan, kun käännyt sivuttain” ”mun kädetki menee sun vyötärön ympäri”
  myös nää lauta, anorektikko jne kommentit on tuttuja.
  Etenkin yläasteella nää ironisesti söi kyllä ihan helevetisti omaa itsetuntoo- ja luottamusta, mutta se aika ja ku tulin nimenomaan laihuuteni takia koulukiusatuks on nyt ohi. Mä oon sinut oman kroppani kans ehkä jopa suurimman osan ajasta, ja jos en jollekkin kroppani takia kelpaa ni sit en kelpaa, eiks se oo tärkeintä eka kelvata itelleen 🙂
  Huippu kirjotus tärkeestä aiheesta Iina!

 50. Olihan minunkin pakko osallistua tähän heti! Olen jo jonkin aikaa miettinyt ihan samoja juttuja, mutta tietty vähän eri silmillä kuin sinä. Kiitos miljoonasti, että pistit tämän liikkeelle – tätä tarvitaan <3
  Minun #oikeanainen postaus täällä:
  http://minimeblogi.blogspot.fi/2015/04/mina-olen-oikea-nainen.html

 51. Susanna sanoo:

  Upea kirjoitus! Itse 165cm, 74kg, aina harrastanut liikuntaa (jalkapalloa 12 vuotta, parhaimmillaan SM-tasolla, jääkiekkoa, salia ja juoksua) silti olen aina ollut isokokoisempi. Vaikka esim läski palaisi kropasta, omat hartiat ei kapene koska satun olemaan harteikas. Koen että kaikkein tärkeintä on että itse viihtyy kehossaan, sano muut mitä vaan!

 52. Pauuuu sanoo:

  Tää oli paras blogiteksti mitä oon koskaan mistään lukenut. Mulla tuli tästä tosi hyvä olo ja jotenkin helpottunut ja liikuttunut mieli. Vaikka oon parikymppisestä lähtien ajatellut olevani suht sujut itseni kanssa niin silti tuntuu että sait pudotettua suuren kiven mun hartioilta ja jotenkin en oo enää niin huolissani, vaikka en aikaisemmin ollut ehkä edes tajunnut olevani huolissani. Ehkä se huoli tuli just siitä, että itseään alkaa haluamattaan vertailemaan niihin ”oikean naisen” ihanteisiin mitä mediassa milloinkin ylistetään. Ala-asteelta ihan lukion loppuun asti olin siinä normaali painon yläraijoilla, en kuitenkaan koskaan ylipainoinen. En harrastanut kummemmin urheilua ja kyllä mulla oli ylimääräistä rasvaa välillä aika paljonkin, mutta en silti ikinä kokenut olevani oikeasti lihava, vaikka niin sain jatkuvasti kuulla ylä-asteen loppuun saakka. Lukion jälkeen löysin urheilun ilon elämääni ja nykyään mulla on hyvä kunto ja olen jopa laihtunutkin, mutta ulkomuotoa tärkeämpänä tunnen olevani terveempi kuin koskaan. Nykyään olen omasta mielestäni nykyään aika normaali: kaikki on normaalin kokoista, olen pitkä ja aika sopusuhtainen kun mun mielestä en ole laiha enkä lihava eikä tissit ole pienet eikä kyllä isotkaan, saatika sitten peräsin. Se mitä yritän sanoa on, että ehkä joskus huolehtii siitäkin, että ei ole mitenkään erityinen. Mutta sinäpä sen sanoit, ei tarvi olla erityinen tai tavallinen vaan voi olla vaan minä.
  Puit sanoiksi varmasti monen ajatukset ja tämä teksti laittaa oikeasti ajattelemaan.. Hyvää vastapainoa niille teksteille, joissa puolustellaan jotain tiettyä vartalotyyppiä tai tuodaan jotain piirrettä, oli se sitten iso- tai pienirintaisuus, kunniaan. Ja tuo haaste on aivan mahtava idea, miksi ylistää naiseutta ”muodokaskin nainen on kaunis” tai sitten ”muodotonkin nainen on kaunis” -periaatteilla, kun voi vaan yksinkertaisesti todeta, että jokainen nainen on oikea nainen. Tämä sun ajattelumallihan on vaan niin totta ja tuntuu edes hassulta sanoa sitä ajatusmalliksi kun eihän tuossa ole tavallaan mitään muuta kuin se totuus, että kaikki naiset ovat naisia, ihan yhtä oikeita. Mua melkein huvittaa, että miten tuommoinen asia on voinut niin monelta unohtua, hullua!
  Sun pitäis saada tästä tekstistä joku palkinto!
  KIITOS <3

 53. Hyvä teksti ja pitihän munkin osallistua kun aihe puhuttelee niin paljon. 😀 http://kuvastimeni.blogspot.fi/2015/04/ihan-mainio-nainen-mina-olen-oikea.html

 54. Ave sanoo:

  Hei!
  Aivan loistava kirjoitus! Oon monta kertaa miettinyt aivan samaa, sillä jokainenhan on erilainen ja juuri siksi upea! Voin osittain samaistua tarinaasi, sillä itsekin olin koko lapsuuden ja nuoruuden alipainoinen, vaikka olen koko ikäni rakastanut syödä ja santsata eikä painollani ollut mitään tekemistä esim. syömishäiriön kaa. Minä vain olin, noh, laiha. Olipa jossain vaiheessa kuulemma koulusta soitettu kotiinkin ja kyselty, että onko kaikki hyvin, kun lapsi on niin laiha. Laudaksi muakin haukuttiin, eivätkä ne rinnat kehittyneet kun vasta yläasteen loppupuolella. Pitkään käytin AA-kuppia, nyt olen ”edennyt” A-kuppiin, mutta olen erittäin tyytyväinen pienen terhakoihin rintoihini (ja niin on miehenikin!).

  Nyt parikymppisenä olen alkanut saamaan enemmän pyöreyttä esim. lantiolle, ja kehon muuttuessa toki muuttuu myös hieman minäkuvakin. Olenkin huomannut tietoista muutosta varsinkin pukeutumisessa ja meikkaamisessa, joten ainakin omalla kohdalla nämä muutokset ovat olleet positiivisia, jopa tervetulleita poikatyttö-teinivuosien jälkeen.

  Pitääpä itsekin joku päivä postata oma tarinani, ja levittää tätä hienoa sanomaa! 🙂

  – Ave

 55. Maria sanoo:

  Hyvä teksti!!! Sori ei liity aiheeseen mutta mistä toi huivi on ostettu?? 🙂

 56. Heidi sanoo:

  Kiitos Iina tästä. Tuli tosi hyvä mieli postauksestasi ja olet tärkeällä asialla! Tartuin heti haasteeseen ja kirjoitin siitä, miten parisuhdestatus ei määrittele naista. Yksinhuoltajakin on oikea nainen. 🙂

  http://www.lempiblogi.fi/ero/oikeanainen/

 57. Helluw sanoo:

  Tähän postaukseen on kyllä pakko kommentoida. Hieno aihe ja aivan ihana postaus, ihanan avoin.

  Mä täytän nyt ensi viikolla vasta 17 vuotta ja pari viime vuotta mulla oli sitä ns. ”pahinta teiniaikaa”. Silloin kyllä tuli otettua niitä kuuluisia paineita melkeinpä asiasta kuin asiasta. Mietin oonko liian lihava, mietin oonko liian pitkä, mietin miksi tissit ei kasva, mietin miten saisin pienimmätkin finnit pois naamasta yms. kaikkea muuta turhaa.
  Oon aina ollut normaalipainoinen ja suht. pitkä (173 cm). Kuitenkin pari vuotta sitten mulla tuli päähän ajatus, että mun pitäisi painaa paljon paljon vähemmän. Aloin tavoittelemaan 55 kiloa ja aloin laihduttamaan kovasti. Se meinasi mennä aikalailla yli. Sain onneksi apua ajoissa.

  Nyt voin huojentuneena todeta, että tämä paineenotto on onneksi jo kaukana takanapäin. Nykyään musta on kasvanut itsevarmempi nuori nainen. Tähän vaikuttavana tekijänä on ollu myös mun ihana poikaystävä. Nykyään oon tyytyväinen pituuteeni, normaaliin painooni ja tisseihini, vaikka ne ei mitkään älyttömän suuret olekaan. Mulle riittää se, että mä oon itse vihdoinkin tyytyväinen. Osaan olla nyt ottamatta niitä paineita. Mä oon tajunnu just sen, että se on aikalailla itsestä ja omista ajatuksistakin kiinni. Pitää vaan just ajatella noin, että on juurikin oikea nainen ja täydellinen juuri sellaisena kuin on!♥

  Ja sulle Iina kans mun on pakko sanoa, että sä oot vaan yksinkertaisest upea nainen. Niin älyttömän kaunis sisältä ja ulkoa. Ja musta on tosi ihanaa nähdä, että säkin oot noin itsevarma ja tyytyväinen. Jatka samaan malliin. Ihanaa kevättä teille ihanille! ♥:)

 58. Alisa sanoo:

  Moikka!:) oon vasta alkanu lukea sun ja oton blogeja. Tykkään tosi paljon tästä blogista, kiva kun on kaikista perheenjäsenistä kunnolla kuvia ja susta huomaa, että oot kasvanu ihan pirun paljon about 4 vuodessa 🙂 oon itsekkin 1 vuotiaan pojan äiti. Meillä ei mee ihan yhtä hyvin kun teillä, mutta blogisi auttaa mua ajattelemaan ettei toivo oo ehkä menetetty vielä kunnon parisuhdetta ja ehjää perhettä ajatellen. Mulla olis toive: voitko kirjottaa postauksen tänne miten lapsenne saivat nimensä tai jos sellanen on jo niin pistäisit linkin 🙂 tsemppiä jatkoon, pus!

 59. SugarRat sanoo:

  Moi!

  JES! Samaistun niiiiin 1000000% tähän tekstiin! Ei voi kun hurrata! Loistavaa oikeesti! Mun #oikeanainen tekstin löytää täältä http://inspirelicious.blogspot.fi/2015/04/the-real-woman.html tosin englanniksi. Miusta tää on sellanen asia, jonka jokaisen naisen pitäis muistaa ja juhlia sitä naiseutta, joka päivä. Kiitos tästä!!!!

  xxx

 60. Mari sanoo:

  Samaistun niiiin sun tarinaan!
  I love it! ♥

 61. Anni sanoo:

  I can feel you! Huisi kirjoitus! Oon pohtinut voiko esimerkiksi lihavalle ihmisille töksäyttää, ”hui sä oot läski, mee lenkille”
  Pari kertaa on kyllä tehnyt sanoa jotain takaisinkin, niin monta kertaa olen saanut kuulla juuri tuota hyikunootlaiha-mantraa.
  Olen sun kanssa samanikäinen, sua muutaman centin lyhyempi ja painoni on ollut samoissa luvuissa sitten yläasteen. Molemmat raskaudet toivat sen +10 lisäkiloa ja oma neuvolatäti ihmetteli miten noin laihalle voi tulla NOIN paljon kiloja!! Tää nykymaailma meno on mennyt aivan sairaaksi! Tissit ei tissejä, tukkaa tai ei tukkaa. ”Julkimot” antaa mediassa tän muotin johon jokaisen tulisi itsensä sovittaa. Olisi mahtavaa jos muut muoti/lifestyle bloggaajat ryhtyisi kampanjoimaan tätä muottia vastaan! Toivottavasti sun kirjoitus on yksi askel tähän parempaan suuntaan. Ihanat naiset jotka rakastavat itseään ilman paineita, olisi ideaalitilanne. Peukku Iina sulle!!

 62. noorq sanoo:

  Olipas tosi hyvä postaus! Jos kaikki ihmiset maailmassa olisivat noin fiksuja niin meillä kaikilla olisi niin paljon parempi olla täällä maailmassa<3

 63. Sonja sanoo:

  Ihana kirjoitus! Nyt oli niin hyvä haaste, että pakko oli itsekin osallistua. 🙂

 64. Hemu sanoo:

  Ihan älyttömän hyvä kirjoitus. Oikeastaan, paras kirjoitus blogimaailmassa pitkään aikaan! <3

 65. Olga sanoo:

  Siis wau! Nyt kyllä jää tämä nainen melko sanattomaksi. Antaa paljon ajattelemisen aihetta. Aivan mahtava postaus, Iina ja upea haaste meille naisille. Me kaikki naiset olemme Oikeita Naisia juuri sellaisina kun olemme! ♥

 66. samaistun sanoo:

  Kiitos hyvästä tekstistä! Muistan kun olin teini-ikäinen, mulle sanottiin että oon ku anorektikko, tai sairaan laiha, ruipelo. Yritin syödä tosi paljon, että näyttäisin vähän pyöreemmältä -> ”normaalimmalta”, mut en kans mun hyvän aineenvaihdunnan takia vaan liho millään. Söin monesti paljon sokeri- tai rasvapitoista ruokaa, jos kiloja tulis sillä tavalla helpommin. Nyt harmittaa kun en teininä osannu olla vaan kiitollinen esim. siitä et luonnostaan oon hoikka. Ei tarvi olla erin kokoinen, kun millaiseksi on syntyny. Myöhemmin aloin myös miettimään, miksei adjektiivit: anorektikko tai ruipelo, oo kaveripiireissä yhtä paheksuttavia, kuin jos jotain kutsuu lihavaksi tai läskiksi?

 67. Elli76 sanoo:

  Päädyin minäkin kirjoittamaan aiheesta, kun se niin sopivasti sopi päänsisäisiin aatoksiin viimeisen vuoden ajalta: http://kahdestakolmeksi.blogspot.fi/2015/04/matkalla-minuksi.html

 68. Hei Iina ja kiitos mahtavasta haasteesta! Toteutin sen, koska koen tällaiset asiat tärkeiksi. Kiitos aloitusesta, kiitos että sait meidät liikkeelle! Ihana olet! <3

  http://kunaitikelaa.blogspot.fi/2015/04/minakin-olen-oikea-nainen-oikeanainen.html

 69. Sinituuli sanoo:

  Musta sä olet hurjan kaunis!

 70. Susanna sanoo:

  Taidan olla vähän myöhässä tämän haasteen kanssa, mutta tässä se on anyway :

  http://colouroutsidelines.blogspot.fi/2015/04/millainen-on-oikea-nainen-what-is-real.html

 71. JTJones86 sanoo:

  Tosi hieno juttu ja vihdoin kirjotin oman kannanoton tähän sun alottamaan #oikeanainen haasteeseen 🙂

  http://projektinabebe.blogspot.fi/2015/04/oikea-nainen.html

 72. Mahtavaa Iina! Hienoa aihetta oot saanut monet pohtimaan, toivottavasti tää huomataan 🙂

  Oma teksti löytyy täältä ja sitä saa jakaa: http://www.therealmofmaria.com/2015/04/oikea-nainen.html

 73. Anna K. sanoo:

  Olipa hyvä teksti, pystyin samaistumaan tosi moniin kohtiin. Ja tämä sun aloittama oikeanainen-kampanja on tosi hyvä, sillä muakin ärsyttää nämä ”tältä naiset näyttävät oikeasti” -otsikot, joissa sitten kuitenkin näytetään vain yhdenlaista vartaloa. Kun me kaikki olemme erilaisia, mutta yhtä hyviä! 🙂

 74. Laura B sanoo:

  Kiitos hienosta ja ajankohtaisesta kirjoituksesta 🙂

  Sait minut inspiroitumaan ja aloittamaan tämän kirjoituksen myötä uuden blogin, jota olin jo jonkin aikaa hahmotellut:

  http://nukkuessanitulikevat.blogspot.com/2015/04/oikeanainen.html

 75. Sara sanoo:

  Hieno postaus ja hieno haaste 🙂 Oli itsekin aivan pakko iskeä kiinni!
  http://blogit.kaksplus.fi/blogi/ipananijainspiraationi/mina-olen-oikea-nainen-5/

 76. nennen sanoo:

  Hyvin kirjoitettu, itsejos laihduttaisin noin laihaksi en voisi syödäkuin leivän päivässä 😀 mut sulle toi selvästikin sopii kun jaksat touhata. laiha sopii sulle !toisin sit taas toisille sopii pyöreys ja molemmat ootte omalla lailli upeita <3

 77. Petra sanoo:

  Asiaa, tama oli hieno ja tarkea aloitus, nostan sulle isosti hattua! Olet mahtava ja kaunis nainen kaikinpuolin.

 78. iida sanoo:

  Kiitos ihanasta postauksesta ja haasteen heitosta. Tuli hyvä mieli. Ehkä tänään pystyn edes hetkeksi unohtamaan sairaat uökonäköpaineet ja syön ja olen iloinen ja reipas äiti lapsilleni ♥

 79. arvostan sanoo:

  En lue aktiivisesti blogiasi, eksyn aina silloin tällöin tänne. Arvostan sua ihmisenä ja äitinä todella paljon, vielä enemmän tämän kirjoituksen myötä. Olen blogia lukiessani kokenut usein pienen kateuden piston lukiessa elämästäsi. Hävettää sanoakki se ääneen, mutta niihän se ihmismieli toimii. En voi muuta sanoa ku että oot yks esimerkki mulle siinä mielessä, millaiseksi haluaisin oman elämäni muodostuvan. Haluaisin oman perheen, olla äiti, vaimo ja ystävä. Kun kateus on mulle iskeny niin oon hoksannu lopulta olevani vain vilpittömästi onnellinen sun puolesta. Kateus on väistynyt ku on lukenu teidän perhe elämästä, sun pohdintoja yms. Oon huomannu oman unelman vaan kasvavan ja nauttivani kun huomaan joidenki unelmien jo toteutuneen! Tämä oikea nainen projekti on todella ihana. Oli rohkeaa sulta kertoa omista ulkonäköpaineista. Kateuden häivä usein ollut olalla kun kattonut kuinka kaunis ja itsevarma olet kuvien perusteella. Tämä teksti toi sut lähemmäs meitä jotka myös kärsii paineista, meitä jotka kattoo kaihoten sun kroppaa, meitä jotka uskoivat ettei sulla voi olla ulkonäön kanssa mitään ”ongelmia”. Nämä tyhmät kommentit ovat vaan niitten, jotka eivät kestä toisen onnea ja itsevarmuutta. En itse vielä uskalla osallistua tähän haasteeseen, epävarmuus on vielä liian suuri, mutta oon lukenu ihaillen muiden ajatuksia aiheesta. Kiitos sulle tän haasteen alottamisesta! Ja kiitos aina päivien piristyksestä kun blogiisi eksyy 🙂 -parikymppinen tyttö
  Ps. Aika sekavaa tekstiä, mutta toivottavasti saat ajatuksenkulustani selvää! Ja positiivisella tavalla 🙂

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.