Kotona työskentely

29.07.2015

Lasten kanssa kotonaoloa on nyt puolitoista viikkoa takana. Samaan aikaan olen siis tehnyt töitä etänä, ja ollut kotiäitinä. Kotiäitiys on jees, etätyöt on jees, mutta yhdistelmä pidempään kuin yhden päivän? No ei ehkä ihan niin jees.

Ollaan me selvitty, ja tämän viikon osalta muut kuin blogityöt alkavat olla kasassa, mutta helppoa tämä ei ole ollut. Huono omatunto on ollut jatkuva seuralainen, ja riittämättömyys päällimmäinen tunne. En ole pitkään aikaan nukkunut näin huonosti, kun on sellainen olo että en tee tarpeeksi. Olen rytmittänyt päiviä niin että lapset ovat saaneet ulkoilla yhtä paljon kuin päiväkodissakin, ja olen jakanut töitä pienempiin pätkiin että olen välillä aina pitänyt taukoja ja leikkinyt lasten kanssa ja kokannut yhteisen lounaan, mutta silti mua on vaivannut se, että en ole heidän kanssaan täysillä.

Ensi viikolla se onneksi jatkuu, se ihan tavallinen arki. Päiväkoti ja toimistolla työskentely, ja mä odotan sitä enemmän kuin mitään pitkään aikaan. Arjen fiksuja rytmejä, rutiineja, rauhallisia metromatkoja ja touhukkaita aamuja. Iltapäiviä kun lapset kertovat mitä kaikkea siistiä ovat tehneet päiväkodissa, illan puistoreissuja kun voi keskittyä vain lapsiin, rauhallisia lounashetkiä Kallion lemppariravintoloissa ja työkavereita ja meidän hölmöjä läppiä. Ja ennenkaikkea täydellistä keskittymistä vain yhteen asiaan kerrallaan.

Odotan sitä että viikot eivät ole puuroa, vaan on selkeä työviikko ja sitten on vapaapäivät ja viikonloppu joka tuntuu todelliselta juhlalta aina arjen keskellä. Kaipaan jopa selkeitä aamuherätyksiä ja aikatauluja, silloin olo on paljon tehokkaampi.

En tarkoita etteikö olisi ollut paljon ihaniakin hetkiä tässä kotona ollessa. On meillä ollut, paljonkin. Varsinkin ne hetket kun ollaan ulkoiltu tai ne hetket kun olen voinut täysillä heittäytyä lasten touhuihin ja höpötyksiin. Ne hetket, jotka meillä tavallisestikin on arjessa yhdessä, illat ja viikonloput. Ollaan leikitty merenneitoprinsessoja, pidetty leffailtaa, käyty leikkipuistossa kaveriperheen kanssa ja puhallettu saippuakuplia. Lapset ovat hienosti ymmärtäneet että mun pitää päivällä tehdä töitä, mutta silti musta on tuntunut pahalta heidän puolestaan.

Vaikka olenkin kokenut riittämättömyyden tunteita ja stressannut, olen maailman kiitollisin siitä, että mulla on mahdollisuus tehdä etätöitä ja sopeuttaa työt siihen että lapsille ei ole hoitajaa kahdeksi viikoksi kun päiväkoti on vielä kiinni. On uskomattoman hienoa saada olla työssä jossa tällainen onnistuu, eikä aiheuta katastrofaalista tilannetta, vaikka vähän sumplimista vaatiikin. Ja vaikka tämä on välillä ollut rankkaa, olen silti onnellinen että sain viettää nämä kaksi viikkoa meidän maailman ihanimpien tyttöjen kanssa, sillä kaikesta huolimatta mulla tulee ihan varmasti ikävä heitä silloin kun itse olen töissä ja he päiväkodissa.

Ehkä jo ensi kesänä mullakin on kesäloma, jolloin otan rennosti ja heittäydyn lasten kanssa lomalle, se olisi aika ihanaa. Mutta nyt mä uskon puhuvani koko perheen puolesta, kun sanon että odotamme innolla syksyä ja arkea alkavaksi ihan jokainen. Eikä vähiten siksi, että kaupat ovat pullollaan ihania syysvaatteita ja tarhareppuja! Mutta ne mä säästän toiseen syksyfiilistelypostaukseen.

Onko siellä muita jotka odottavat töihin/kouluun paluuta tai arjen alkamista?


14 Responses to “Kotona työskentely”

 1. Mertsi sanoo:

  Ihailtavaa omistautumista kaikelle, mitä teet, etenkin lapsille. Käy vain helposti samoin kuin perfektionistillekin, että voi kulua loppuun ja tulee juuri toi riittämättömyyden tunne, mikä kuluttaa entisestään. Muista aina ajatella myös omaa jaksamista ja antaa itselles anteeksi, että joskus ei vain pysty kaikkeen. Eikä ne lapset rikki mene, jos eivät viikkoon tai pariin saakaan yhtä paljon ulkoilua kuin päiväkodissa! Toisaalta, ei siinä itsekään mene rikki, jos parin viikon ajan nukkuu vähän huonommin, että eipä sillä. :) Kun perusarki on kunnossa, se kestää helposti viikkojenkin mittaisia poikkeuksia, koska on aina jotain, mihin palata.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Voi kiitos paljon sun kauniista sanoista ja tsempistä <3 :) Mä tiedän että voi kulua loppuun, mut onneksi tämä on tosiaan vain väliaikaista. Ja sekin on totta että kunhan lapsilla on turvallinen perusarki, niin kyllä he kestävät tämmöisen parin viikon erilaisen jakson ihan hyvin, eikä siitä tarvitsisi stressata. Sitä on helppo sanoa itselleen, vielä helpompi kaikille muille, mutta silti se huono omatunto jostain hiipii aina :D

 2. st.brigitten sanoo:

  Minä kans ootan niin sitä että mies palaa töihin. Tutut rutiinit taas tulee kuntoon ☺ihania kuvia taas, teiän tytöt on niin suloisia! :)

 3. Amanda sanoo:

  En todellakaan odota, koska mulla vasta alkoi loma! :D Viime päivät oon vaan ollut ja löhönnyt ja hiljalleen alkaa olla sellanen fiilis, että jaksaa jotain muutakin tehdä kuin vain olla.
  No okei, kyllä mä välillä odotan kaunista syksyä ja pimeitä iltoja, mutta en niinkään arkeen paluuta.

 4. M sanoo:

  Tsemppiä!

  Olet antanut kuitenkin lapsille jotain arvokasta! Nimittäin kunnon kesäloman! Kaikki eivät valitettavasti sitä saa!

  Siispä, ei mitään syytä huonoon omatuntoon, ei äiti voi aina antaa itsestään sataa prosenttia, näissä parissa viikossa hienoa, että olet antanut edes noin paljon! Näillä rauhallisilla kotiviikoilla lapset jaksavat päiväkodin arkea pitkälle syksyyn!

  • Iina Hyttinen sanoo:

   No joo, onneksi lapset saivat olla kuusi viikkoa kotona, se on mulle tärkeää että he saavat myös olla pidemmän jakson kotona ja ottaa rennosti. Kiitos paljon sun kauniista sanoista <3

 5. Tuo riittämättömyys on liiankin tuttua. Oon saanut kolme lasta kesken amk-opintojen ja hoitanut lapset pääasiassa kotona samaan aikaan opiskellen. Ei oo ollut helppoa ei. Nyt syyskuussa tilanne muuttuu, kun lähden tekemään vikan harjoittelun ja sitten valmistun ja aloitan töiden etsinnän. Mies on lasten kanssa kotona vielä vuoden, kun tuo nuorin on vasta 10kk. Tsemppiä syksyyn!

  • Iina Hyttinen sanoo:

   No aivan varmasti ei ole ollut helppoa, iso hatunnosto sinulle! :) Oot kyllä uskomaton! :) Kiitos tsempistä ja tsempit sullekin vielä vikaan harjoitteluun ja töiden hakuun :)!

 6. pihvi sanoo:

  Kääk täällä vasta odotellaan elokuista kesäloman alkua!

 7. Tosi hieno juttu, että sulla onnistui tuo homma noin, monilla se ei tosiaankaan ole mahdollista! Mä jo kauhulla ajattelen töistä olevia kesälomia, kun meidän pojan pk on kiinni aina koko kesäkauden niin sitten on pakko laittaa sinne minne paikka järjestetään ja se voi olla ihan missä vaan.. :( Tänävuonna mä tosiaan olin itse vielä sen 2½kk lomalla, koska olen täyspäivänen opiskelija, joten sain oltua kotona pojan kanssa.
  Ensikesänkin saa ehkä ´´pelastettua” vielä sillä, jos hakee töitä niin (ja saa sen niin), että ne alkaa samaan aikaan, kun pojan oma pk aukeaa loman jäljiltä…

  Mutta odotan kyllä normi arkea, kouluun paluuta. ehkä eniten siksi, että tiedän sen vikan vuoden menevän nopsaa ja sitten olen ´´vapaa” (eli ei pakko opiskelua enään ja pääsee toteuttamaan kaikkia meidän tulevaisuuden haaveita, joiden esteenä on kesken oleva koulu) ja toki innolla odotan oikeasti töihin pääsyä, on aina kurjaa harkoissa kun ehtii kiintyä kaikkiin lapsiin ja oppii tuntemaan heidät ja sitten jo pitääkin taas lähteä :/
  Syksyä en kyllä odota tippaakaan! Vaikka siinä onkin oma tunnelmansa, mutta en vain kestä sitä, että kesä loppuu vaikkei se vielä alkanutkaan!

  Vähän lipsahti taas pitkäksi jorinaksi :D

  • Iina Hyttinen sanoo:

   No joo, siis ihan huippuhyvä että on tällainen mahdollisuus! Mekään ei haluttu lapsia viedä varapäiväkotiin ja siksi tällainen järjestely. Toivottavasti saatte sitten ensi kesänä myös kivasti järjestymään tuon hoitoasian.

   Varmasti mahtava fiilis kun on viimeinen vuosi menossa! Sitten pääset tekemään töitä ja toteuttamaan oppia käytännössä pidempäänkin, eikä just tarvitse hyvästellä kivoja lapsia ja työkavereita joihin on ehtinyt tutustua harjoittelussa :) Muakin kyllä kieltämättä nää säät harmittaa, mut ehkä ensi viikolla tulee se helle mitä lupailtiin? :D Mukavaa viikonloppua!

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.