Ei enempää vihaa

14.11.2015

Mä en varmaan ole ainoa, joka on todella järkyttynyt eilisillan tapahtumista Pariisissa. Ihan hirveää, mitkään sanat tai osanotot maailmassa eivät voi pahoitella tarpeeksi sitä heille jotka ovat läheisiään eilen menettäneet tai itse haavoittuneet. Maailmassa on ihan liikaa vihaa. Päivä päivältä pelottaa enemmän se, millaiseen maailmaan omia lapsiaan kasvattaa. Mä en silti suostu uskomaan että vihan kohdistaminen tiettyjä ihmisryhmiä vastaan tai yleinen pelonlietsonta olisi oikea vastaus. Jälleen kerran sosiaalinen media on täyttynyt toinen toistaan vihaisemmista, rasistisemmista ja hirveämmistä kannanotoista.

Voin vaan kuvitella, miltä esimerkiksi monien suomalaisten kirjoittamien kannanottojen lukeminen tuntuu heistä, jotka ovat paenneet uhkaa ja terrorismia kotimaastaan. Ihmiset jotka ovat paenneet terroristeja, kuolemaa ja tuhoa rinnastetaan suomalaisten kirjoituksissa niihin samoihin ihmisiin joita he ovat paenneet. Mietipä itse, miltä susta tuntuisi, jos joku Pertti-Martta tappaisi koko sun perheen, ja sä et voisi tehdä sille itse mitään. Pakenisit vapaana riehuvaa Pertti-Marttaa, ja kun vihdoin pääsisit pakoon, kaikki sanoisivat sulle että sä olet samanlainen kuin se, sä olet uhka ja terroristi ja perheiden tappaja. Vaikka et olisi tehnyt mitään. Miltä se tuntuisi, kaiken kokemasi jälkeen?

Kukaan ei väitä, etteikö terroristeja voisi piileskellä kunnollisten ihmisten joukossa. He ovat varmasti taitavia siinä. Mutta kukaan ei myöskään saisi väittää yksittäisten tekojen perusteella kaikkien saman maan kansalaisten olevan terroristeja. Vai ollaanko me kaikki suomalaiset koulusurmaajia, koska Pekka Erik Auvinen on? Ratkaisu tilanteeseen ei ole viha, vaan se että Suomen viranomaiset kiinnittävät entistä enemmän huomiota, tutkivat entistä tarkemmin taustoja ja pyrkivät estämään entistä tehokkaammin terroristien pääsyn maahan oikeiden pakolaisten joukossa. Antaisitko kaikkien lampaiden kuolla, jos tietäisit että niiden joukossa saattaa olla susi, vai yrittäisitkö pelastaa niin monta kuin ehdit, samalla taistellen parhaasi mukaan sutta vastaan?

Mä taidan pitää sosiaalisen median suljettuna  seuraavien päivien ajan. En jaksa lukea enää yhtäkään vihakirjoitusta, en yhtäkään rasistista kannanottoa. Tällaisessa tilanteessa tarvitaan sitä, että ihmiset taistelevat yhdessä, toistensa rinnalla kaikkea vihaa ja terrorismia vastaan. Vaikka tämä ei meidän perhettä henkilökohtaisesti onneksi koskettanutkaan, mun ajatukset on heissä, joita eiliset terrori-iskut koskettivat. Toivottavasti mahdollisimman moni muukin kohdistaa ajatuksensa myötätuntoon vihan sijaan. #PrayforParis


22 Responses to “Ei enempää vihaa”

 1. Helena sanoo:

  Oon ihan samaa mieltä! Ai että mä tykkään susta <3

 2. Oona sanoo:

  Loistavaa tekstiä! Yhdyn täysin ajatuksiisi tässä asiassa. Emmehän me kaikki kristitytkään tunnusta uskoamme samalla tavalla, vaan on olemassa laaja kirjo tapakristityn ja äärikonservatiivin välillä. Hyvin pieni osa kristityistä samaistuu arvoiltaan esimerkiksi niihin, jotka tekevät hyökkäyksiä aborttiklinikoille. Miksi siis oletetaan, että kaikki muslimit kannattavat terrorismia?

  • Nimetön sanoo:

   Islam on todellakin terrorismia ja viattomien tappamista vastaan. Se, että ihminen on eri uskonnon edustaja ei todellakaan oikeuta ketään muslimia tappamaan. Kaiken tämän takana on politiikka eli suurin osa muslimeista ei todellakaan kannata tuollaisia tekoja ja he jotka kannattavat ovat ”muslimeja”. Harmi vaan, että kun media näyttää vain todella vääristyneen kuvan, niin viattomat muslimit joutuvat niiden eläimien tekojen vuoksi kärsimään rasismista tai päällekäymisistä.
   Kiva kyllä huomata, että jotkut ihmiset oikeasti ymmärtävät nämä asiat eivätkä vain lietso vihaansa ympäriinsä aivan sokeana totuudesta.

 3. Eliisa sanoo:

  Hei. En oo milloinkaan aiemmin kommentoinut. Ihan huippu hyvä kirjoitus, yhdyn täysin siihen. Kiitos muutenkin ihanasta blogistasi.

 4. Viivi sanoo:

  Paremmin en olisi osannut ajatuksiani muotoilla, sä sanoit sen hyvin! Kun vaan saisi vähennettyä tätä pahaa ja vihaa maailmassa, edes vähäsen.

 5. pihvi sanoo:

  En tiedä mitä sosiaalista mediaa ja ketä siellä seuraat mutta itse olen nähnyt somessa vain todella myötätuntoisia kannanottoja! Kannattaa varmaan miettiä millaisia ihmisiä somessa seuraa? En tarkoita mitenkään pahalla, tekstisi tuli vain niin isona yllätyksenä sillä se eroaa niin paljon omasta näkemyksestäni!

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Sosiaalinen media = FB, Instagram, Twitter, Snapchat, Linkedin + miljoona muuta. Vihapuheeseen törmäämiseen riittää jo se että kuuluu johonkin isoon FB-ryhmään. Lisäksi ainakin minulla on paljon fb:ssä kavereita, sellaisiakin jotka olen syystä tai toisesta tuntenut koko ikäni, mutta joiden kanssa en jaa samaa arvomaailmaa kaikissa asioissa. Tai jos luet esimerkiksi netin uutissivustoja, ja niiden kommenttikenttiä, törmäät varmasti vihapuheeseen. Omaan lähipiiriini ei kuulu rasisteja, enkä sellaisia myöskään ”seuraa”, esim bloggaajia tms. Mutta aika vaikeaa on laajan tuttavapiirin omaavana siltä välttyä! Olen aika kade sinun tilanteestasi, itsekin mieluusti eläisin onnellisen tietämättömänä siitä että tällaista puhetta ja kirjoittelua on olemassa.

 6. Tuija sanoo:

  Tuohon ei ole mitään lisättävää… Olen kanssasi niin samaa mieltä!!!

 7. Minävaan sanoo:

  Tosi hyvä kirjoitus! Mullaki pisti silmään heti noi ”noni, mitä mä sanoin, rajat kiinni Suomesta ja pakolaiset heti pois” -kirjoitukset. Eihän me voida uskonnon, taustan tai kulttuurin perusteella määrittää kenenkään seuraavaa tekoa. Se ei auta, että me laitetaan rajat kiinni ja suljetaan silmät kaikelta pahalta, me ollaan hei maailma ja yhdessä täällä!
  Mua itkettää ja pelottaa tää maailman viha, yksi vihaa ”väärän” uskonnon kannattajia, toinen vihaa pakolaisia ja kolmas vihaa rasisteja. Tähän maailmaan tarvitaan lisää lämpöä ja rakkautta, ei enää yhtään lisää vihaa.

 8. -A sanoo:

  Tykkään sun blogista tosi paljon ja tykkään, että otit kantaa aiheeseen. Musta on kiva, jos bloggari välillä kommentois edes jotain maailmassa tapahtuviin asioihin eikä laittais kuvaa vaan asusta ja siivuuttais katastrofit yms blogissaan. Tietysti kukin saa kirjoittaa blogiinsa just sitä mitä haluaa, mutta tykkään ite enemmän blogeista, joissa näkee muutakin ku nättejä asuja ja avokado aamiaisia.

 9. Pipa sanoo:

  I m sad sad….

 10. Kiitos Iina, hieno teksti. Jaan ajatuksesi.

 11. Nimetön sanoo:

  Sä kun et asioista mitään tiedä kannattaisi varmaan pysyä niissä päivän asu postauksissa eikä sekaantua politiikkaan :) Ja kumma kun valkosia ihmisiä pommitetaan ni alkaa kiinnostaa :D

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Mä olen tästä aiheesta kirjoittanut jo monta kuukautta sitten, että ei ole kyse mistään ”kumma kun valkosia ihmisiä pommitetaan ni alkaa kiinnostaa :D”. Voisit itse perehtyä vähän asioihin ennenkuin alat laukomaan typeryyksiä, eikö vaan. Mun mielestä se että taistellaan yhdessä vihaa ja terrorismia vastaan on aika päivänselvä asia, eikä vaadi taakseen sen suurempaa tietotaitoa. Mutta ihan vain tiedoksi että se että sä luulet mun kirjoittavan pelkistä päivän asuista yleensä ei tarkoita sitä ettenkö olisi poliittisesti ja yhteiskunnallisesti valveutunut ja tietäisi niistä asioista. :)

 12. Kaisa sanoo:

  Haluan kiittaa sua tasta kirjoituksesta. Jotenkin itsella on ollu tosi sama masentava fiilis kun on seurannut somea viiemeiset pari paivaa ja lukenut kaikkia aivan hirveita kommentteja, joissa syytetaan kaikkia ja kaikkea mika ei vastaa taysin omaa peilikuvaa/arvomaailmaa. On ihana lukea jarkeva ja lammin blogikirjoitus. Olen aivan samaa mielta itsekin, se jotenkin viela korostuu koska assun ulkomailla, ja ihmiset ymparillani nayttavat valilla todella erilaisilta kuin mina itse. Jatka ihania kirjoituksia! <3

 13. PettynytIhmisyyteen sanoo:

  Kuulun niihin, joita nyt mustamaalataan ja joihin kohdistuu pahin rasismi. Media ei yleensä suolla uutisia totuudenmukaisesti ulos ja jokatapauksessa tälläisissä tapauksissa taustalla on politiikka eikä uskonto vaikka toisin yritetään ihmisille kertoa. Moni ei katso asioita pintaa pidemmälle ja sellaisia ihmisiä en haluaisi koskaan kohdata. Valitettavasti saan huuteluja osakseni melkein päivittäin ihmisiltä, jotka kertovat minusta ja uskonnostani ällöttäviä asioita, jotka eivät ole totta ja joista he oikeasti eivät tiedä yhtään mitään. Toivon, että suomi ryhdistäytyisi ja saisi taottua ihmisten päähän järkeä. En halua, että joudun pelkäämään lapsieni puolesta kun he aloittavat koulun tms. Poistin profiilini monesta paikasta kuten facebookists, koska en jaksa seurata kaikkia vihauutisia ja kommentteja joilla liataan viattomien rauhanomaisten ihmisten maine.

 14. jonu sanoo:

  Enpä ole toooosi pitkään aikaan kommentoinut, vaikka olenkin lukenut kaikki postauksesi. Oon kyllä täysin samaa mieltä asiasta kanssasi ja en voi ymmärtää miksi ihmiset ajattelevat asiat niin mustavalkoisesti. Nykyaikaan on se että kansat tulevat sekoittumaan. Jos tässä alkaa pelkäämään ja vihaamaan niin siinä tapauksessa täytyisi vihata ja pelätä jokaista vastaan tulevaa, koska ethän sä voi kenestäkään tietää ihonvärin uskonnon yms perusteella minkälainen hän on.

 15. Ida N sanoo:

  Hieno teksti, hyvä Iina! :)

 16. roosa sanoo:

  Mahtava teksti. Mulla on ollut pala kurkussa lauantai aamusta saakka, kun avasin uutissyötteen. Tuntuu vaan niin käsittämättömän pahalta. Itse terroriteko surettaa itsessään, mutta myös juuri tuo ihmisten kirjoittelu. ”Mitäs nyt sanotte suvakit” -lausahdus on mielestäni osoitus jostain niin käsittämättömästä typeryydestä, että en pysty tuntemuksiani edes sanoin kuvailemaan. Kaikkien pitäisi vetää nyt yhtä köyttä terroristeja vastaan, siten me ollaan vahvoja.

 17. wdw sanoo:

  Tää tapahtuma on kyllä niin järkyttävä ettei mitään rajaa…juuri samana aamuna ennen kuin aloin lukemaan uutisia k.o. aiheesta niin poikaystävän kanssa keskusteltiin siitä, että ehkä se terrorismin uhka Suomessa on aikas vähäinen. Voipi olla, mutta kyllä mua nyt pelottaa. Oma poikaystäväni on muslimi, ja kun luettiin niitä uutisia niin hän totesi, että sairasta kuinka Isis ja muut terrorismijärjestöt vannovat Jumalan nimeen kaikki tekonsa…terrorismi ja islamin usko eivät missään nimessä liity toisiinsa, ja on valitettavaa, että niin moni nämä kaksi asiaa toisiinsa linkittää. Siitä varmasti vihapuhekin kumpuaa, tietämättömyydestä. Poikaystävänikin totesi, että jos Isisin aatteet olisivat yhtä kuin islam, niin hän ei Jumalaa tunnustaisi. Tuntuu, että nyt kaikki mahdollinen kääntyy maahanmuuttajia vastaan, kun pakolaistilannekin on eskaloitunut. Tämä Pariisin isku oli kirsikka kakun päälle heille, jotka haluavat nähdä mamuissa ja muslimeissa kaiken pahan alun ja juuren…saa nähdä mitä tästä vielä seuraa. :S

 18. Sonja sanoo:

  Kiitos kannanotostasi! Hienoa, että voit tuoda asian tämän puolen esille blogin kautta. Yhdyn täysin ajatuksiisi.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.