Nyt riittää

23.03.2016

Postaus on osa meidän perhebloggaajien vireille laittamaa #vanhemmatrasismiavastaan -kampanjaa.

Viimeinen vuosi maailmalla ei ole ollut helppo. Aiemmat terrori-iskut ympäri maailman, sekä tämän viikon Belgian terrori-iskut ovat jättäneet pysyvät jäljet meihin kaikkiin. Silti uskallan väittää että suomalaisten lintukoto on yhä edelleen aika lintukoto, me ei olla kansana koettu aitoa hätää sitten talvisodan. Meillä on täällä kaikki niin hyvin että osa kansasta on lakannut ymmärtämästä, mitä se oikeasti tarkoittaa kun on hätä.

Lintukodossa kovinta mekkalaa itsestään pitävät tällä hetkellä ”maahanmuuttokriitikot”, joiden tehtävänä on tuoda esiin kaikki se paha mitä maahanmuuttajat ehkä tuovat mukanaan, naisten alistamista, pommi-iskuja ja joukkoraiskauksia. Miten maahanmuuttajat vievät koko Suomen voimavarat ja omalle kansalle ei jää mitään.  Osa ”maahanmuuttokriitikoista” muistaa kirjoituksissaan kuitenkin myös meitä #suvakkihuoria jotka pitäisi raiskata ja pommittaa maan tasalle. Näettekö ristiriidan? Jep, niin mäkin.

Mä olen pienestä asti tuntenut sekä maahanmuuttajia/maahanmuuttajataustaisia että pakolaisia ja olen myös asunut alueella jossa monia erilaisia taustoja omaavia asukkaita asui iloisesti sekaisin. Joka päivä kuljen julkisilla useaan kertaan ja aina myös tuon entisen asuinalueeni läpi, ja arvatkaa mitä: koskaan niiden matkojen aikana ei ole suomalainen auttanut mua bussissa lasten kanssa. Koskaan ei ole suomalainen avannut suutaan kun bussikuski on jättänyt mut ja rattaat ovenväliin. Mutta somali on. Kurdi on. He ovat auttaneet tyttäreni alas bussinpenkiltä turvallisesti pyytämättä, he ovat karjaisseet bussikuskille että avaa ovi heti, välissä on matkustaja, he ovat jutelleet mukavia mulle ja lapsille. Mä toivon että he tekevät niin jatkossakin.

Pelkään että eivät. Pelkään että Suomessa tällä hetkellä kukkiva rasismi pelästyttää heidät kaikki omiin oloihinsa ja vaikeuttaa integroitumista yhteiskuntaan.

Paha ei koskaan synnytä hyvää. Rasismi ei koskaan synnytä hyvää eikä auta meistä ketään. Maahanmuuttokriittisyys ei ole mikään hieno ajatus, se on vain muka vähän vähemmän ruma nimi rasismille. Kukaan ei kiellä sitä etteikö Suomeen tulevien ihmisten taustoja pitäisi tarkastaa ja mahdollisimman hyvin pitää huolta että tänne ei tule terroristeja naamioituneina pakolaisten vaatteisiin. Uskon että suurin osa kansasta on yhtä mieltä siitä että hädässä olevia pitää auttaa, ja että samalla meitä kaikkia suojella terrorismilta ja rikoksilta. Se on vaan harmillista että ainoastaan ääripäät pitävät toisistaan mekkalaa ja ne kuuluisat tolkun ihmiset ovat hiljaa. Se kannustaa rasismiin ja saa sen vaikuttamaan yleisemmältä ja hyväksytymmältä kuin se onkaan.

Kaikkia ihmisiä ei voi leimata yksittäisten ihmisten tekojen perusteella. Kun valkonen Anders Behring Breivik teki terrori-iskun, se oli surullinen yksittäistapaus, päästään vialla olleen miehen tekosia. Kun valkoinen Pekka Erik Auvinen surmasi koululaisia, se oli vain surullinen yksittäistapaus. Ei niiden takia leimattu kaikkia valkoisia. Miksi siis nytkään pitäisi leimata kaikkia ei valkoisia, tai kaikkia tiettyyn uskontoon kuuluvia vain siksi että hullujen vähemmistö lietsoo vihaa ja pahuutta ympärilleen.

Se mikä mulla saa kiehumaan on kun verrataan Suomen vanhusten tilannetta turvapaikanhakijoiden auttamiseen, “autetaan ensin omia ja sitten vasta muita”. Ihan kuin ne sulkisivat toisensa pois kokonaan, mikä ei missään nimessä pidä paikkaansa. Kuvottavinta on se kun nämä kannanotot tulevat ihmisiltä jotka eivät kuitenkaan tee mitään auttaakseen , eivät auttaakseen vanhuksia tai köyhiä lapsiperheitä, eivätkä auttaakseen turvapaikanhakijoita. Vasta kun tekee itse kaiken voitavansa eikä vaan istu puhelin kourassa arvostelemassa, voi alkaa esittää mielipiteitä siitä ketä pitäisi auttaa ja miten. Ja kyllä, mä väitän tekeväni niin paljon kuin mahdollista omilla resursseillani tällä hetkellä on. Mä pyrin eri tavoin auttamaan niin vanhuksia, turvapaikanhakijoita, pientä kummilastani Afrikassa ja Saimaan norppia joille lahjoitan myös kuukausittain, jotta uhanalaiset norpat voivat lisääntyä ja kasvattaa poikasiaan apukinoksissa. Mä tuon näitä asioita esille blogissani, ja yritän levittää positiivista ilmapiiriä, suvaitsevaisuutta ja tasa-arvoa niin laajalle kuin pystyn. Äitinä pidän huolen siitä, että omat lapseni arvostavat kaikkia ihmisiä ulkonäöstä, taustasta, nimestä, iästä ja kaikesta muusta riippumatta. Näitä asioita en tuo esille kiillottaakseni omaa sädekehääni, vaan siksi että joku muuten tulisi aivan varmasti kysymään, mitä minä itse MUKA teen auttaakseni, näin viiden vuoden bloggauskokemuksella.

Aivan varmasti on parannettavaa monellakin osa-alueella, ja oli kyse mistä ihmisryhmästä tahansa ei apua varmasti koskaan ole tarpeeksi teki mitä hyvänsä, mutta rasismi ei ole ratkaisu siihen. Itse voi kantaa oman kortensa kekoon, ja uskoa ja toivoa että Suomen valtio osaa auttaa kaikkia apua tarvitsevia parhaan kykynsä mukaan.

#vanhemmatrasismiavastaan syntyi meidän perheloggaajien inhosta rasismia kohtaan, ja halusta ja tarpeesta osoittaa että koko Suomi ei ole rasismia täynnä, että myös meitä muita on täällä. Osoita sinäkin tukesi ja tykkää sivustamme, jaa kuva instagramissa tai kirjoita oma teksti. Näytetään yhdessä kaikille että rasismia ei tule hyväksyä missään muodossa, koskaan. Ja pidetään me vanhemmat huoli, että seuraava sukupolvi ei ime itseensä sitä rasistista maailmankuvaa jota jotkut tälläkin hetkellä levittävät ympärilleen. Hyvää rasisminvastaista viikkoa kaikille.


No Responses to “Nyt riittää”

  1. Oona sanoo:

    Hei Iina, hyvin kirjoitettu teksti rasismia vastaan. Olen samaa mieltä kaikessa muussa, paitsi siinä, että maahanmuuttokriitikot olisivat kaikki rasisteja. Ne ovat kaksi eri asiaa. Jos ei halua Suomeen samanlaista tilannetta kun tällähetkellä Molembeekissa, Malmössa, joka puolella Euroopan pääkaupunkeja vallitsee, on meidän päättäjien tehtävä muutakin hallitsemattomalle pakolaisvirralle. Se ei tarkoita, että on ok huudella ja haukkua lapsille, syrjiä ihmisiä, jotka täällä jo asuvat heidän taustansa perusteella tai toivoa ”suvakkihuorien” kuolemaa. On kuitenkin edelleen oltava ok perustellusti kertoa oma mielipiteensä jihadismista ja sen taustalla olevasta ideologiasta sekä sen pesiytymisestä Eurooppaan ilman leimaantumista rasistiksi. Itse en usko rajattomaan maailmaan vaikka haluaisinkin niin tehdä.

    • Oona sanoo:

      *meidän päättäjiemme tarkoitin

    • keksi sanoo:

      Erittäin hyvin kiteytetty. Ei lisättävää.

    • Johanna sanoo:

      sorry vaan mutta metsään menee, pakolaiset eivät ole terrori-iskujen takana…eli tämä ongelma ei todellakaan koske pakolaisvirtaa. Samaa kauhua pakenevat.

      Pitäisköhän meidän eurooppalaisten katsoa ihan itse peiliin että miksi on esim. Malmön ongelma tai Molbeekin ongelma. Me ihan itse ollaan aiheutettu syrjinnällä ja rasismilla se että maahanmuuttajien sopeutuminen tehdään vaikeaksi, näin he radikalisoituvat. Syyttävä sormi itseen!

      • Oona sanoo:

        Johanna, syytä vain itseäsi jos haluat. Sanoin jo ensimmäisessä kommentissa, että en hyväksy rasismia. On kuitenkin päivänselvää, ketä esim. Molembeekissa asuu, koko kaupunginosa suojeli Pariisin iskuista lähtien etsittyä Abdeslamia. Ei johdu länsimaalaisten rasismista, että muslimit luovat omia yhteisöjään suurkaupunkien sisälle. Sehän on ihan luonnollista! En minäkään haluaisi Irakissa ”sopeutua” heidän maailmankuvaansa, vaan etsisin pohjoismaalaisia ihmisiä ympärilleni. En myöskään sanonut että kaikki pakolaiset ovat terroristeja, eivät tietenkään ole. Mutta se on fakta, että islamin yleistyessä Suomessa, tulee meillekin näitä ghettoja jossa maan lait eivät päde. Voit sulkea siltä silmäsi vielä, jos huvittaa, kun tilanne ei ole meillä karannut yhtä pahaksi kuin Belgiassa.

        • Essi sanoo:

          Nämä ghetot syntyvät juuri siitä, kun kaikki ulkomaalaistaustaiset laitetaan asumaan samalle alueelle. Heidät eristetään omalle pikku alueelleensa. Tottakai siellä syntyy vihaa ja turhautumista ja se sitten purkautuu myöhemmin. Kyllä se on ihan maan oma vika, että tehdään näitä slummeja. Suomessa tällä hetkellä ainakin vielä on tajuttu se, että maahnmuuttajat ripotellaan ympäri suomea eikä esimerkiksi asuteta kaikkia yhdelle paikkakunnalle.

      • Henni sanoo:

        Pakolaisvirran mukana on tullut ISIS-sotilaita ainoastaan siinä tarkoituksessa että voivat olla yhteydessä päämajaansa ja toteuttaa heidän käskyjään, eli terroritekoja Euroopassa. On vain ajan kysymys koska tämä ”pakolainen” alkaa tositoimiin. Siksi emme saa olla sinisilmäisiä! Pakolaisvirta on niin hallitsemattoman suuri, että juurikin tämän uhan takia on oltava tarkka seula ja tiukat rajat. Apua on annettava ainoastaan sitä tarvitseville, eikä turvapaikkaturisteille jotka lähtevät takaisin kotimaahansa kun sää, tupakan hinta, ruuan laatu ja nurmikon väri eivät miellyttäneetkään.

        Malmössä ja Molbeekissa on myös ihmisiä jotka eivät vain tahdo integroitua yhteiskuntaan jonka kulttuuri ja arvot ovat täysin päinvastaiset heidän omansa kanssa. Kaikkea ei voi laittaa valkoisten piikkiin, mätämunia löytyy joka ihonväristä ja kansallisuudesta. Jos länsimaalaisia aletaan syyttämään kaikista maahanmuuttajien ongelmista niin ollaan kyllä pahasti metsässä ja vielä suuremmissa vaikeuksissa.

    • V sanoo:

      Se hetki kun valkoinen ihminen sanoo ”en ole rasisti” niin hän on rasisti ja that’s it. Meillä on niin paljon etuoikeuksia joita me ei oikeesti voida edes ymmärtää ja tajuta jos me ei mietitä niitä.

  2. Fox sanoo:

    Todella hyvä kirjoitus. Olen täysin samaa mieltä!

  3. Minä ja hän sanoo:

    Hei, hyvä kirjoitus! Itselläni on kokemusta rasismista poikaystäväni kautta! Poikaystäväni on adoptoitu aasiasta ja näyttää siis aasialaiselta. minua inhottaa ihmisten ennakkoluulot häntä kohtaan. Häntä on kiusattu paljon koulussa erilaisuutensa takia ja aikuisenakin on ollut muutamia ikäviä juttuja. Yksi niistä tapahtui bussissa kun olimme aamulla menossa kouluun yhdessä samaa matkaa hänen ja pikkuveljeni kanssa. Meille tuli kiire aamulla ja otimme leivät mukaan. Bussi tuli ja minä ja pikkuveljeni (jotka olemme molemmat pellavapäitä ja hyvin suomalaisen näköisiä) nousimme bussiin leivät kourassa mutta kun poikäystäväni astui bussiin sanoi bussikuski että hän ei sinne saa tulla leipä kädessä. Poikaystäväni astui ulos bussista ja oli heittämässä leipää roskiin kun bussikuski sulki ovet ja lähti ajamaan. Minä ja pikkuveljeni sitten menimme sanomaan kuskille asiasta ja hän jätti meidät tien viereen pois bussista. Myöhästyimme kaikki koulusta asian vuoksi. Siitä tuli todella ikävä fiilis pitkäksi aikaa. Minua surettaa kamalasti katsoa vierestä miten muut kohtelevat minulle niin rakasta ja tärkeää ihmistä vain sen takia että hän näyttää erilaiselta kuin valtaväestö suomessa. Itse en enää edes huomaa asiaa mutta aina tulee muistutuksia kamalilta ihmisiltä. Miettikää ihmiset vähän miltä teistä tuntuisi tulla syrjityksi tai kiusatuksi ulkonäkönne vuoksi.

    Kiitos iina kivasta blogista ja hyvästä kirjoituksesta! Hyvää kevättä teidän perheelle! 🙂

    • Essi sanoo:

      Minun ystäväni on myös aasiasta ja minuun sattuu joka kerta esim. baareissa miten häneen suhtaudutaan. Monta kertaa ollaan huudeltu vierestä, että haluaisiko joku kiinalaista ja on myös näitä idiootteja tullut, jotka ajattelevat, että vain koska hän on aasiasta tarkoittaa, että hän myös tarjoaa kaikenlaisia palveluita.

  4. Nimetön sanoo:

    Mitä ajatuksia sulla herättää se, että lähes puolet irakilaisista turvapaikanhakijoista on perunut hakemuksensa? Syinä oli myös perhesyitä (sure…), mutta myös ”tupakka on liian kallista”, ”on liian kylmä”. Onko nämä ihmiset sun mielestä todella avun tarpeessa? Ja nyt ei voida puhua mistään yksittäiatapauksesta, vaan tuhansista ihmisistä. Tuollainen toiminta syö aivan järkyttävästi verorahoja, joille keksisin aika reippaasti parempaa käyttöä.

    Musta sä teet ihan samaa kun inhoamasi rasistit, näet asian täysin mustavalkoisena. Joko on pyhä suvaitsevainen tai hirveä rasisti. Suurin osa ihmisistä käyttäytyy ihan normaalisti kaiken väristen kanssa, mutta ymmärtää myös maahanmuuton negatiiviset puolet, joista putää voida keskustella. Kyllä, avun tarpeessa olevia pitää auttaa, mutta omien resurssien mukaan. Olen asunut Ruotsissa, ja voin suositella pikku visiittiä esim Rinkebyhyn, jossa hallitsemattomasti otetut pakolaiset on suurin ongelma.

    • Iina Hyttinen sanoo:

      Luitko sä tota tekstiä ollenkaan? 😀 siis oikeesti?

    • Nimetön sanoo:

      Just näin. Tottakai hädässä, huom oikeasti hädässä olevia pitää auttaa. Mutta ei meidän tarvitse elättää näitä tuhansia elintasosurffareita. Ja jos joku vielä väittää ettei näitten turvapaikanhakijoiden joukossa ole näitä niin jo on naivi! Joku aika sitten ihan uutisissa kerrottiin kuinka Suomeen oli tullut yli 30 000 turvapaikanhakijaa ja niistä yli 20 000 oli saanu kielteisen turvapaikkapäätöksen. Mistähän tämä kertoo?
      Ja se että tämä turvapaikanhakijoiden elättäminen ei ois esim, vanhustenhoidosta pois niin kyllä on! Tietenkin! Tottakai se otetaan meidän verorahoista, mistä muualtakaan?
      Mutta kun ne verorahat ei sitten riitä kaikkeen niin palveluja täytyy supistaa.
      Olen paljon toiminut turvapaikanhakijoiden kanssa vapaaehtoisena ja tykkään olla avuksi niille ketkä sitä apua oikeasti tarvii ja ketkä on kiitollisia siitä vähäisestäki, mitä heitä ehtii auttaa. Silti vastustan tätä tämän hetkistä maahanmuuttopolitiikkaa. Mutta en missään nimessä ole rasisti. Niinkuin väität. Eihän se näiden ”turvapaikanhakijoiden” vika ole vain meidän päättäjien. Suomessa pitäisi pystyä jo rajalla käännyttää heti ne, ketkä ei ole oikeasti hädässä. Tästä tilanteesta kärsii kaikki, myös ne turvapaikanhakijat. Meillä ei yksinkertaisesti riitä resurssit kaikkien sopeuttamiseen ja kotouttamiseen ja sekö on hyvä asia? Ei.
      Suomi elää täällä hetkellä hurjaa talouskriisiä. Sen myötä kaikesta joudutaan supistamaan ja kaikkea tiukentamaan. Jotta pääsisimme taas jaloillemme ja meidän lapsetkin saisivat elää hyvinvointiyhteiskunnassa on saatava tämä holtiton maahanmuutto kuriin. Me maksetaan tästä isoa laskua ja pitkään.
      Ja tähän loppuun vielä haluan sanoa että tällä minun kriittisyydellä(ja monen muunkin) ei ole mitään tekemistä rasismin kanssa. Ehkä kannattaisi tarkistaa, mitä sana rasismi oikeasti tarkoittaa.

  5. sini sanoo:

    Hieno kirjoitus ja täysin samaa mieltä! Mun mieheni on tummaihoinen ja meille on kesällä syntymässä lapsi ja kyllä mua jo nyt mietityttää ettei kukaan häntä vaan nimittele, mä rakastan tätä pikkusta mun masussa jo nyt enemmän kuin mitään muuta ja tuntuu ihan hirveän pahalta jos joku joskus loukkaa häntä etenkin ulkonäköön liittyen. Mun lapsuuden ystävä puolestaan on muslimi ja äärimmäisen rakas hänkin. Ja ei todellakaan tulisi mieleen ajatella hänen perheen tai suvun olevan terroristeja. Ihan tavallisia työssäkäyviä suomenkansalaisia kuin vaikka minä ja minun perheeni.

  6. Monta postausta on aiheesta lukenut, ääripäistä toisiin. Mä en hyväksy rasismia. En halua ottaa osaa näihin rasisti/suvakki -valitse puolesi keskusteluihin yleensä.

    Mulla on kans ollut lapsesta asti ystäviä/tuttavia monella kansalaisuudella ja ihon väriin katsomatta. Lapsesta asti olen myös matkustellut, joten väkiselläkin on kohdannut erilaisia kulttuureja ja ihmisiä. Olen asunut kerrostalossa, jossa asui paljon maahanmuuttajia, eikä kukaan koskaan minua häirinnyt.

    Ymmärrän, eteenkin kun pienille paikkakunnille sijoitetaan pakolaisia tai muuttaa muuten vain maahanmuuttajia, että ennakkoluulot ja suvaitsemattomuus ovat huipussaan. Ihmisillä on liian usein omat pienet piirit ja yhden mielipide vaikuttaa moniin. Pk-seudulla, Oulussa ja monessa keskikokoisessa kaupungissa on ihan normaalia nähdä monista eri kulttuureista ja kansalaisuuksista tulevia ihmisiä, mutta monessa pienessä kyläpahasessa yksikin ihminen saa aikaan hurjan ”kohinan”.

    Meidän paikkakunnalle ei varmasti ollut 90-luvulla kivaa tulla suomalaisena, mutta eri värisenä ihmisenä. Yleensä eivät täällä kauaa viihtyneet. Nyt voin sanoa, että täällä ystävällisimpiä ihmisiä on ne harvat ulkomailta muuttaneet. Tervehtivät, hymyilevät, saattavat jäädä juttusille kun tulee tutummaksi. Eräs näytti lehdestä valokuvaa syksyllä ”tässä on mieheni serkku, hänet kampattiin syyrian rajalla kun pyrki perheineen sieltä pois”. Järkyttävää.

    En ole rajat kiinni -kannalla, mutta kenties joku nykyistä tiukempi seula olisi tarpeen. Mutta miten vaikea (mahdotonkin) se on toteuttaa. En epäile etteikö pakolaisten joukossa tulisi myös heitä, joilla ei tarvetta turvapaikkaan olisi. Isoon massaan mahtuu monenlaista. Sama asia kantaväestössäkin, kyllä isoon massaan mahtuu monenlaista pyrkyriä.

    En hyväksy raiskauksia, terrorismia, rikoksia. Mutta en hyväksy niitä keneltäkään IHMISELTÄ. En (onneksi) tunne/tiedä yhtään pakolaista/maahanmuuttajaa joka on raiskannut, mutta valitettavasti tuttavapiiriini on kuulunut monta SUOMALAISTA raiskaajaa. 🙁 En usko, että jokainen Mohammed raiskaa, en usko niin, koska ei jokainen Mattikaan raiskaa. Toki moni kulttuuri on erilainen kuin meidän ja naisen asema ei ole niin hyvä, mutta toivon kovasti, että maassa maan tavalla.

    Etelä-Suomessa eräässä ammattiopistossa jaettiin syksyllä informaatio opiskelijoille (tiedän, koska sukulainen sai tämän kehotuksen). Käyttäkää korkeakauluksisia paitoja/peittäviä vaatteita. Must se on väärin. Miksi ei saa olla oma itsensä ja opeteta pakolaisille jo alusta asti, että se on täällä normaalia. Katsoa saa, muttei koskea ilman lupaa.

    Ja kyllä minunkin mielestä kotimaan ihmisten asiat pitäisi saada kuntoon. Täällä on köyhyyttä (ihan sitä oikeaa, ettei ole varaa ostaa ruokaa/käydä lääkärissä jne) ja pahaa oloa. Mutta en usko, että vaikka budjetti olisi varattu maahanmuuttajille, niin sitä suoraan siirrettäisi esim. vanhuksiin/raha-ahdingossa oleviin jos se otettaisi alkuperäisestä käyttötarkoituksesta pois.

    Olen itse auttanut parhaani mukaan ja toivon, että sinä päivänä kun eniten apua tarvitsen – sitä seuraavalla kerralla saan. Sen voi kyllä sanoa, että suomessakin kotinsa menettävä on aika tyhjän päällä. Voi samaistua jollain tapaa heihin, jotka joutuvat kotinsa ja kotimaansa jättämään.

    Ja btw. Jos Suomesta karkoitettais sillä perusteella, että elät yhteiskunnan tukien varassa (kotihoidontuki, työttömyystuki, sosiaalin tuet) niin aika ison laivan sais varata. Nämä tuet on monelle elinehto, kun töitä ei löydy vaikka kuinka etsisi. Suomi on pieni, mutta silti iso maa – kaikilla ei ole mahdollisuutta muuttaa työn perässä. Miksi siis ajatella, että kaikkien maahanmuuttajien pitäisi tulla Suomeen ainoastaan työn perässä?

    Tästä ois varmaan tullut postaus, mutta jätän väliin 😀 Maraton-kommentti!

    Ihanaa pääsiäisen aikaa Iina sinulle ja perheellesi 🙂 <3

  7. Johanna sanoo:

    Kiitos tästä tekstistä! Viimeaikoina on alkanut vaikuttaa liikaa siltä, että rasismi hyväksytään ja sitä vähätellään. Onkin tosi ihana nähdä että on ihmisiä, jotka lähtevät taistelemaan tuota vastaan. En oikein osaa selittää, mutta tekstistäsi tuli taas luottavaisempi olo tulevaisuutta kohtaan. Itse en ole kenenkään vanhempi, mutta olen päättänyt että puutun jokaiseen rasistiseen tilanteeseen, enkä ole vain sivustakatsoja.

  8. Nimetön sanoo:

    Hyvä kirjoitus tärkeästä aiheesta, mutta täytyy todeta, ettei asia ole ihan näin mustavalkoinen. Suomessa tuntuu, että nykyään joutuu valitsemaan suvakin tai rasistin roolin, eikä välissä ole mitään harmaan sävyjä. Tämä on mielestäni ongelmallista. Itse ajattelen, että maahanmuuttoa Suomeen tulisi vähentää. Heti kun sanon tämän ajatuksen, olen automaattisesti rasisti. Siksi en sanokaan sitä ääneen. Sen sijaan en _IKINÄ_ hyväksy tai tule hyväksymään sitä, että ihmisiä arvostellaan ihonvärin, uskonnollisen suuntauksen tai pukeutumisen perusteella tai minkään muunkaan vastaavan syyn perusteella. Nämä ovat yksilönvapautta – jokainen saa olla sitä mitä haluaa, kunhan lakeja ei rikota. Miksi sitten ajattelen, että maahanmuuttoa tulisi rajoittaa? Yksi sana: talous. Niin raadollinen ajatus kun se onkin, mielestäni Suomella ei ole varaa ottaa vastaan enempää pakolaisia, sillä nyt jo turvapaikan saaneet tulee kotouttaa hallitusti, tasokkaasti ja saada heidät yhteiskunnan täyspainoisiksi jäseniksi. Suomi on rikas maa, totta, mutta talouskasvumme on pöyristyttävän pientä, velka kasvaa kasvamistaan ja nuorisotyöttömyys on nousussa puhumattakaan vanhusten lisääntymisestä. Monet sanovat tähän vain tunteella, että kyllähän meillä rikkaalla maalla on varaa auttaa, mutta ovat täysin epätietoisia realiteeteistä, joihin vaaditaan rahaa. Pitäisi tehdä sitä, pitäisi tehdä tätä, täältä ei saa leikata eikä ainakaan täältä… Oma henkilökohtainen mielipiteeni on, että Suomi ampuu itseään nilkkaan tällä rahankäytöllä, josta yksi menoreikä on hallitsematon maahanmuutto. Siksi sitä mielestäni pitäisi vähentää, vaikka en koe olevani rasisti. Täällä kuitenkin odottelen niitä ”vittu mikä rasisti”- huutoja, kun uskallankin tuoda tällaisen aspektin esiin. Olisi mukavaa jos rahaa olisi loputtomasti, mutta sitä ei ole.

  9. henna sanoo:

    Täysin samaa mieltä Iinan kanssa. Ja hieman aiheesta poiketen, olisi mielenkiintoista kuulla jossain postauksessa tuosta kummiudestanne afrikkaan ihan yleisesti.

  10. Saara sanoo:

    Todella hyvä kirjoitus Iina! Näillä niin kutsutuilla maahanmuuttokriitikoilla (jotka kyllä valitettavan usein ovat ihan selkeitä rasisteja) on aina samat hatarat perustelut kantaansa: pakolaiset/ maahanmuuttajat tuovat mukanaan pommeja, raiskaavat ja kaikki verorahat uppoaa heihin, Ruotsissakin kävi sitä ja tätä jne. Totuus kuitenkin on, että oikeat pakolaiset ovat joutuneet hengenvaaraan kotimaassaan, ja asettavat itsensä siihen myös yrittäessään paeta turvaan. Miettikää maahanmuuttokriitikot ihan tosissanne, jos ette voisi kävellä kotikadullanne ilman kuolemanpelkoa, ja joka päivä joutuisitte pelkäämään myös läheistenne puolesta! Entä jos joutuisitte pakenemaan vieraaseen maahan ja saisitte siellä samanlaisen skeidaryöpyn niskaanne kuin pakolaiset Suomessa? Me Suomen kansalaiset voimme vaikuttaa todella paljon pakolaisten ja maahanmuuttajien kotoutumiseen, niin hyvässä kuin pahassakin. Valtaosa pakolaisista ja maahanmuuttajista haluaa työpaikan ja kantaa kortensa kekoon Suomen hyväksi. Uskon, että aika harva rasisti on itse tuottava osa yhteiskuntaa… Kyllä ne pahimmat sossupummit ovat ihan kantasuomalaisia, jotka tuntevat Kelan kiemurat, ja ilmeisesti ei ole muuta tekemistä sitten työttömänä ja onnettomana kuin purkaa pahaa oloa muihin sen sijaan, että tekisi vaikka vapaaehtoistyötä niiden vanhusten eteen tai pitäisi edes suunsa kiinni. Ja kyllä, maahanmuuttajat tekevät rikoksia eivätkä kaikki ole hyviä ihmisiä, mutta eivät todellakaan ole kaikki kantasuomalaisetkaan! Me olemme kaikki ihmisiä, meitä on hyviä ja pahoja. Tuomitaan toisemme yksilöinä eikä kansalaisuuden tai ihonväriin perusteella.

  11. Anni sanoo:

    Tää on varmaan sun paras kirjoitus 🙂 Mun lapset on tavallista suomalaista tummempia (heidän isänsä on puoliksi musta). Pelottaa se rasismi mitä tulevat vielä kohtaamaan. Tämänhetkinen ilmapiiri Suomessa on huolestuttava. Näin ei ollut vielä muutama vuosi sitten, vaikka toki rasismia silloinkin oli. Kauheita tekoja on sattunut joo, mutta miten kaikki muslimit tai muslimin näköiset ovat siitä vastuussa. Miestä ja lapsia tosiaan usein luullaan muslimeiksi, vaikka ihan perusluterilaisia kaikki ollaan. Huvittavaa miten jotkut luulevat näkevänsä uskonnon ihonvärin perusteella. Ne on niitä ennakkoluuloja.
    Nämä kauheat teot toimivat vain keppihevosena rasismille. Nyt on aiheellinen syy olla rasisti kun muutama värillinen on raiskannut tai tehnyt terrori-iskun. Todellisuudessa tavallinen värillinen kadunmies ei ole mitenkään noihin tekoihin osallinen, silti saa osakseen huutelua ja pahimmassa tapauksessa pahoinpidellään.

    • Jasmine sanoo:

      Kiteytit todella hienosti ajatuksen, jonka jaan kanssasi kyllä täysin. Uskonto ja ihonväri ei ole sama asia, tai ylipäätään tärkeää olisi muistaa, ettei ulkonäön perusteella voi arvioida ihmisen taustaa tai kansalaisuutta. En voi käsittää, miten jotkut ihmiset eivät ymmärrä tätä. Minulla itselläni on suht tummat piirteet, vaalea iho kylläkin, isäni puoleiset juuret tulevat Pohjois-Afrikasta. Viimeisen vuoden aikana olen törmännyt muutaman kerran täällä ihan Helsingissä (jossa luulisi olevan arkipäivää kaikenlaisten erilaisten ihmisten kohtaaminen) asuessani siihen, että joku on alkanut puhua minulle suorilta englantia ja sanonut siihen perään sopertaessani suomeksi jotain, että ”ai sori, näytit vain niin ulkomaalaiselta”. Toki ihan hyvään sävyyn sanottuna, mutta olen ollut silti ihan äimistynyt ja kun alkuhämmennykseltäni saanut suun auki, olen sanonut kyllä aika topakastakin, että miten voit ulkonäköni perusteella arvioida, etten olisi suomalainen ja sanonut, että kannattaa aina aloittaa keskustelu suomenkielellä. Ymmärrän toki, ettei kyse ole näissä tilanteissa ollut mistään haukusta, että ”hyi, oletpas ulkomaalaisen näköinen!” tms., mutta ei se silti kivalta tunnu, kun kokee olevansa niin täysin suomalainen kuin olla ja voi, mitäs muutakaan, etenkin kun olen vain ”suomalaisen kulttuurin kasvatti”, vain äitini kanssa pääasiassa asuneena. Jännän jutun tästä tekee se, että näitä tilanteita on ensimmäisen kerran elämässäni tosiaan tullut vasta viimeisen vuoden sisään Helsingissä muutettuani tänne pari vuotta sitten, mutta sitä ennen en ole kokenut mitään tällaista Pohjois-Suomessa, jossa asuin parikymppiseksi asti. Kokemani on toki vain yksi esimerkki, mutta jostain syystä minusta tuntuu, että maailman viime aikaiset tapahtumat ja muutos Euroopassa ovat lisänneet ennakkoluuloja ja valitettavasti vaikuttaneet myös arjen kohtaamisiin. Tiedän myös, että esiemerkiksi eräs ikänsä täällä asunut, n. -90 luvulla Suomeen muuttanut, arabitaustainen henkilö, on saanut juuri nyt osakseen tätä vihapuhetta kaduilla tms. Hän on suomeksi hallinnollisissa tehtävissä työskentelevä tyyppi, joka on saanut suomenkansalaisuuden, joten on järjetöntä, että hän joutuu vain ulkonäkönsä uhriksi. Tulipas pitkä teksti, mutta tuntui, että oli pakko jakaa jotain itseltään tähän keskusteluun! Niin tärkeä aihe.

  12. Inga sanoo:

    Iina aivan mahtava teksti! Tuli niin surullinen olo kun näin videon 11-vuotiaasta Valtterista, joka kertoi kuinka häntä haukutaan ja nimitellään ihonvärinsä takia. Mihin tämä maailma on oikein menossa, kun jotkut alakouluikäiset lapset ovat jo omineet rasistisen ajattelutavan…

  13. Mymmyryy sanoo:

    Kuka on väittänyt että jokainen pakolainen olisi terroristi? Mutta se on varmasti fakta, että jos maahantulo on hallitsematonta, sinne joukkoon pystyy soluttautumaan hyvin. Ja elintasopakolaisiakin täällä on pilvin pimein, vaikka heitä ei pitäisi olla.

    Ja mun mielestä on törkeää kenenkään tulla väittämään (en tarkoita nyt sinua Iina) että valkoihoisten rasismi ja ilkeys aiheuttaisi kaiken sen pahan mitä jotkut pakolaiset tekevät. Ei kukaan lähde raiskaamaan sen takia että häntä syrjitään. Jotkut ihmiset on yksinkertaisesti pahoja. Ja sitä pahuutta ei poisteta päätä silittämällä. Ja pahoja ihmisiä on jokaisessa kansalaisuudessa.

    Yksi mikä on jännä juttu.. Olen nähnyt kirjoituksia siitä, miten ihmiset ymmärtävät pakolaista joka raiskaa, onhan hän tylsistynyt. Mutta silti ei riitä ymmärrys suomalaista kohtaan. Suomalaista joka pelkää..

    Meidän maasta on tulossa turvaton. Pelko on aiheellista. Hädässä olevaa tulee auttaa, mutta Suomi ei voi pelastaa koko maailmaa ja auttamisessakin pitää käyttää järkeä. Suomen päättäjät on liian sinisilmäisiä.

  14. Lia sanoo:

    Kiitos mielenkiintoisesta tekstistä! 🙂 haluaisin tuoda yhden asian esille: Maahanmuuttokriittisyys on kriittisyyttä- ei maahanmuuttovastaisuutta, joka usein yhdistetään rasismiin.

    Kriittisyys tarkoittaa sitä että asiaa ei niellä selvittämättä siihen liittyviä tekijöitä vaan sitä punnitaan tarkoin. Rasismi on toisen ihmisen tuomitsemista ja syrjintää etnisen alkuperän, eri kulttuurin ja ihonvärin perusteella. Eli eri asioita 🙂

    Esimerkiksi mielestäni on tärkeää tehdä kansojen välistä yhteistyötä, se tuottaa monelle hyötyä ja iloa ja toivon että Suomeen saadaan jatkossa(kin) ulkomaalaisia jotka voivat tuoda Suomeen investointeja tai vaikkapa ammattitaitoa eli kyllä, toivon maahanmuuttoa.

    Maahanmuuttajapakolaiset haluaisin myös ottaa tänne turvaan mutta ne jotka meille nyt ovat tulleet ovat pakolaisista rikkaimpia ja niitä joilla on pakolaispopulaatiosta asiat parhaiten. Ne joilla on asiat huonoiten eivät todellakaan pääse lähtemään matkaan eikä heillä ole varaa. Jos oikeus toteutuisi, pitäisi aloittaa siitä, että haettaisiin paikan päältä ne eniten sodista kärsivät ihmiset luoksemme turvaan. Koska meille tulevat tällä hetkellä ne, jotka ovat pakolaisväestöstä ns. vahvimpia, kyllä, olen maahanmuuttokriittinen.

    Jos oikeus toteutuisi, maailmassa olisi rauha, korkea sivistys- ja koulutustaso, hyvä yhteistyö kansojen välillä ikä rasismia.
    Olen surullinen siitä että maailma ei ole sellainen kuin unelmissa ja kulttuurien sulatusuuni ei voi toimia jos esimerkiksi kantasuomalainen on rasisti tai jos maahanmuuttaja kieltäytyy integroitumasta meidän yhteiskuntaamme (esim ei suostu opettelemaan suomea vaikka mahdollisuus tarjotaan. Näitä on, ja kelalta löytyy tulkkeja n 16 eri kielelle jotta saa koko elämänsä ajan kelan palvelut omalla kielellään, kaikkihan tietää että tulkkien palkkaus maksetaan verorahoista ja että tämä on aika erityistä ulkomaalaisten kohtelua, koitappa mennä vaikka Italiaan ja pyytää vastaavaa..)
    Siksi tarvitsemme tätä keskustelua puolin ja toisin, tämä on tärkeää, on tärkeää opettaa lapsille ja muille ihmisille että ketään ei saa syrjiä mutta myös maahanmuuttajan on tultava vastaan.

    Lisäksi haluaisin tietää, olenko mielestänne itsekäs kun haluan elää turvallisessa maassa oman kulttuurini keskellä enkä pidä ajatuksesta että minulta viedään pois esim. Lasteni kevätjuhlan suvivirsi koska se ei kuulu maahanmuuttajan kulttuuriin. Mikä tekee jonkun toisen kulttuurista paremman kuin toisen? Ei mikään. Mielestäni koen silloin rasismia maahanmuuttajan puolelta jos hän ei hyväksy minun etnistä alkuperääni vaan syrjii minua ja kulttuuriani niin että minun on muutettava sitä jotta voin elää arkeani. Eli kyllä, olen maahanmuuttokriittinen.

    Turvallisuudella tarkoitan sitä että mielestäni syrjäytyminen on pahin maahanmuuttajien radikalisoitumisen riskitekijä. Ei kukaan meistä halua laittaa lastansa kulkemaan läpi esim. edellä mainittujen ruotsalaisalueiden koska tietää että siellä on turvatonta. Jopa ambulanssit ovat saattaneet joutua ongelmiin mennessään alueille koska niillä olevat ihmiset (maahanmuuttajat) eivät ole integroituneet kantaväestöön vaan ovat syrjäytyneet ja radikalisoituneet. En halua että minun tarvisi Suomessa miettiä uskallanko läpikulkea jonkun alueen läpi, minkä vuoksi mielestäni voimme ottaa vain sen määrän maahanmuuttajia joille voimme tarjota integroitumiseen tarvittavat välineet.

    Rasismi on yksi typerimmistä asioista mitä on olemassa. Tummaihoinen ihminen voi olla esim. hyvin käyttäytyvä ja muita kunnioittava kun taas valkoihoinen voi olla muita halveksiva ja ympärilleen sekasortoa aiheuttava yksilö. Ulkonäkö ei kerro sisimmästä.

    Meillä on Suomessa hieno sosiaalijärjestelmä josta voimme olla ylpeitä. On hienoa että voimme tarjota kodin ja turvan niille jotka sitä tarvitsevat mutta etenkin paljon matkustaneet ihmiset tietävät että maailmalla avuntarvitsikoiden määrä on valtava ja jos ottaisimme heidät kaikki tänne kertoen että meillä ei ole pakko tehdä töitä koska rahaa saa ilmankin, järjestelmä kaatuisi omaan mahdottomuuteensa pian ja tätä en toivo.

    Eli, summa summarum, haluaisin että saan olla maahanmuuttokriittinen ilman että minut leimataan rasistiksi 🙂 kiitos!

  15. Päivi sanoo:

    Breivikin teko ei ollut terroriteko.

  16. Kristiina sanoo:

    Mulla on monta ystävää ja tuttua, jotka ovat adoptoituja tai maahanmuuttajia, myös pakolaisia.
    Just eilen melkein itkin ilosta, kun kävin kaupassa ja mua palveli jälleen kerran aina niin iloinen maahanmuuttanut myyjä.
    Mulla oli ollut ihan paska päivä, olin masentunu ja itkuun pillahtamassa vaikka mistä pienestä syystä. Sitten tää myyjä tervehti ja jäi jutteleen niin ilosesti, että mun päivä pelastu heti.
    Kukaan ”suomalainen” ei oo koskaan tehnyt samaa, varsinkaan ruuhkassa 🙂
    Nää mun tuntemat mamut on aina ystävällisiä ja avoimia, mulla ei oo ollut ikinä mitään syytä pelätä, päinvastoin.
    Nää supisuomalaiset keski-ikäset miehet mua enemmän ahdistaa.
    On vaan kaks ongelmaa:
    1) Se, että moni on lähtenyt Suomesta ilnan MITÄÄN syytä.
    ”Ruoka on pahaa”. Jos sulla on nälkä, syöt mitä vaan.
    ”Täällä on kylmä.” Oho, olet Suomessa. Uskon että et tule paleltumaan, yhtään pakolaista en ole nähnyt -30asteen pakkasessa t-paita päällä.
    ”Pitää tehdä töitä että saa rahaa.”
    Musta se on itsestäänselvyys ettei täällä vaan hengailla, edes jotain pitää tehdä.
    *en nyt sano että työtön on paska, itsekin olen.
    Toinen ongelma on se, ettei pakolaisille kerrota alkuun mitään meidän kulttuurista.
    Ymmärrän että meitä naisia tuijotetaan.
    Se on ahdistavaa ja tuntuu pahalta MUTTA jos me suomalaiset lähdettäis esim. sinne Irakiin, me tuijotettais myös. Siks, koska me ja meidän silmät ei olla totuttu tiettyihin asioihin. Me kauhisteltais miesten valtaa ja naisten asemaa. Pakolaisille päinvastaset asiat on yhtä outoja ja uusia.
    Heille pitäisi heti opettaa ne tärkeimmät asiat: mitä täällä saa tehdä ja mitä ei!
    Mun mieli on avoin enkä tuomitse ketään. MUTTA mun hermo menee näihin valittajiin. On ihan varmasti vaikeeta tulla yksin uuteen maahan, uuteen kulttuuriin ja ilman yhteistä kieltä. MUTTA ethän sä voi olettaa että kaikki hoituu just nyt, tällä sekuntilla? Pitää jaksaa odottaa ja tehdä töitä. Me suomalaiset arvostetaan rohkeutta, ahkeruutta ja sisukkuutta.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.