Vauvan vaatekaappi: Vastasyntyneen pukeminen talvella

06.01.2017

Vauvan varusteet -sarjan lisäksi ajattelin tehdä myös meidän minityypin vaatteista oman postaussarjansa, niitä kun on kertynyt hillittömät määrät ja muutama on kysellytkin vaatejuttujen perään. Jos siis täällä on muita jotka talvivauvaa odottelevat ja kaipaatte jotain vinkkejä, niin nyt on luvassa sarja siitä miten me aiotaan hoitaa vastasyntyneen pukeminen talvella.

Tätä kirjoittaessani lämpömittari näyttää yli 20 astetta pakkasta, ei ole mikään kaikkein helpoin keli siis tämä aloittaa vauva-arkea. Kovasti toivomme että vähän lauhtuisi ennen kuin vauva syntyy, edes alle 10 pakkasasteeseen, niin uskaltaisi hyvillä mielin siinä parin viikon iässä alkaa sitten totuttelemaan vauvan kanssa ulkoiluun. Ollaan varauduttu talvisäihin muutamilla erilaisilla vaihtoehdoilla, ja uskon että vauva pysyy lämpimänä tulevina kuukausina, oli keli mikä hyvänsä.

Vauvan kanssa aion suosia kerrospukeutumista, kuten tyttöjenkin kanssa vauva-aikana ja nykyäänkin suositaan. Ensin sisävaatekerros, siihen väliin asteiden mukaan joko collegea tai villaa, ja sen jälkeen toppahaalari ja tietenkin lämpöpussi vaunuihin. Myös turvakaukaloon meillä on oma kaukalolämpöpussi, joka sopii myös rattaissa käytettäväksi vähän lämpimämmillä keleillä. Vaunujen lämpöpussista* (saatu) tein oman postauksensa pari viikkoa sitten, mutta se on siis tosiaan uskomattoman lämmin ja hyvä, ja saattaa olla että nollakelillä vauva pärjää siellä hyvin pelkässä villahaalarissa.

Sisävaatekerroksen päälle mulla on tällä hetkellä siis Gugguun 62-kokoinen collegehaalari, joka on kyllä sen verran napakka kooltaan että hihat ja lahkeen resorit käärittynä pääsee varmasti käyttöön jo 56-koon aikoihin. Tämä yli-ihana collegehaalari oli yksi mun ekoja vaateostoksia vauvalle, se on vain niin söpö. Lisäksi on Name itin villahaalari koossa 50/56, joka on valmistettu eettisesti tuotetusta villasta ja joka on ihanan lämmin ja pehmeä.

Jalkaan vauva saa mun mummun aikoinaan Tiaralle neulomat villasukat, jotka ovat aivan minikokoiset ja suloiset. Myös seuraavaan kokoon löytyy onneksi mummun neulomat villasukat vaikka hän ei nykypäivänä enää osaakaan alzheimerin vuoksi neuloa. Mutta mummun sukat on parhaat! Sormien suojaksi mulla on puuvillatumppuja, mutta kunnon lapaset pitäisi vielä ostaa. Huomasin tässä tähän postaukseen kuvia ottaessani että sellaiset puuttuu, aiemmin ei ole jotenkin tullut mieleenkään.

Vauva saa päähänsä Johan ohuen ja pehmeän, eettisesti tuotetusta villasta valmistetun, merinovillalakin joka on vastasyntyneen päähän juuri sopiva. Lisäksi on sitten Gugguun merinovillapipo tuplatupsuilla, joka on tosin varmaankin sopiva sitten kun vauvalla on muutama viikko lisää ikää. Onneksi tuohon välivaiheeseen löytyy vauvan tulevan kummitädin neuloma ihana villapipo myös, joka on varmasti vastasyntyneelle myös juuri sopiva.

Kakkoskerroksen päälle tulee sitten tuo ihan liian söpö vaaleanpunainen toppahaalari, jonka ostin Reimalta koossa 50/56. Siis mä en ole mikään vaaleanpunaisen ja hörselön ystävä enää näin kolmannen tytön kohdalla, mutta jokin tuossa Naava-haalarissa vaan kolahti muhun ja lujaa, ja se oli ihan pakko ostaa. On se vaan niin ihana ja herkku! Meillä on kaikki muuten aika harmaata ja neutraalia niin ihan hauskaa että on tuollainen leivosmainen väripilkkukin. Haalarissa on käännettävät lahkeet ja hihat, eli ei tarvitse erillisiä tumppuja vaan vauvan raajat ovat suojassa kylmältä haalarissa itsessään.

Näissä kuvissa näkyy siis myös meidän harmaa kaukalolämpöpussi joka saatiin vauvalle joululahjaksi mun äidiltä. Se on Kaiser Babyn Hoody, ja se on kyllä ihan syötävän söpö. Lämpöpussin hupun saa kiristettyä suojaamaan vauvaa tuulelta ja pussi on tosi lämmin. Harmaameleerattu kuosi sopii ihanasti myös meidän Cybexin Priam-vaunuihin, sillä nekin ovat harmaat. Kaukalolämpöpussi tämä on siksi, että onnistuu kiinnitys sekä 3- että 5-pistevaljailla. Nykyäänhän juuri suositellaan, että vauva ei autossa ole haalari päällä ja valjaat sen päällä, vaan nimenomaan ohuemmissa vaatteissa lämpöpussissa, ja valjaat sen pussin läpi kiinni. Näin vauva on tiukemmin kiinni istuimessaan mikäli jotain sattuu.

Uskon että kunhan tumput on hommattu, niin selvitään näillä varusteilla oikein hyvin välikauteen asti. Zeldan jäljiltä on tallessa vielä Reiman 62/68 -kokoinen baby toppahaalari myös, että jos tuo vaaleanpunainen jää pieneksi nopeasti niin vaihtoehto löytyy kyllä. Ja ensi syksyllekin on hommattuna jo toppahaalari, jonka tosin ostin käytettynä sukulaisperheeltä kun se oli niin söpö.

Välikausivaatteita en ole vielä hommannut vauvalle yhtään kun ajattelin että odotan kevään uusia mallistoja ensin, kohtahan niitä alkaa putkahtelemaan. Mutta tosiaan jos nyt näillä pärjättäisiin pakkasten yli niin olisi aika hyvä!

Ihanaa loppiaista kaikille!

Millaisia ulkovarusteita teillä on ollut talvivauvalla/on hommattuna tulevalle talvivauvalle?


22 Responses to “Vauvan vaatekaappi: Vastasyntyneen pukeminen talvella”

 1. Anne sanoo:

  Meidän maalisvauvalla taisi olla sama haalari kuin teillä nyt, vanhempana ja vaaleansinisenä versiona vain 🙂

  Oli aivan älyttömän lämmin maaliskuussa kun oltiin pilkillä vauvan Kanssa, poika hikoili hulluna!

 2. Mary sanoo:

  Mitenkäs kaulan suojaaminen? Kypärälakkia suosittelen esim. Ruskivillan merinivilla tai silkkikypärälakki. Muuten hyvältä vaikuttaa ja ihana pinkkihaalari:)

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Totta muuten, ehkä pitäisi vielä hommata se kypärälakki! 🙂 Meillä ei Zeldan kanssa ollut sitä käytössä missään vaiheessa kun hän syntyi huhtikuun puolivälissä, ja seuraavana talvena käytettiin muistaakseni kauluria ja normipipoa kun hän oli sen verran isompi jo että se oli ihan ok! Hyvä vinkki! 🙂 Ja kiitos paljon 🙂

 3. Hilma sanoo:

  Riippuu tosi paljon vauvastakin, minkälaista vaatetta ja kuinka paljon tarvitsee. Meillä esikoisella (s. 1.11.) ei ekana talvena juurikaan villapukua tai muutakaan välikerrosta käytetty toppapuvun alla, kun oli niin kova hikoilemaan ja hermostui sitten kuumissaan. Neuvolassa kauhistelivat, kuinka kevyissä vaatteissa kuljettiin… Toisen kanssa (s. 3.10.) oltiinkin sitten ihan toisessa ääripäässä…

  • Iivi sanoo:

   Tää on niin totta 😀 Mua aina hävettää ottaa muksu esille lastenhoitohuoneissa yms. Muilla on normibodyn päällä villasu, haalari ja sit vielä makuupussi. Sit meillä on body ja makuupussi/kevyt lämpöpussi. 😀

   Mut hyvä postaus:). Varsinkin esikoisen kanssa nää vaatetus asiat aiheuttaa päänvaivaa.

 4. Eve sanoo:

  Meille syntyi vuosi sitten helmivauva ja aikalailla samanlaisella varustuksella mentiin. Alusta asti olI ”pakko” ulkoilla koiran takia niin hyvin pysyi villahaalarissa, toppahaalarissa ja vällyjen alla lämpimänä ☺ nyt oon tälle talvea käyttäny 10kuisella merinovillaista bodya ja sukkiksia alimpana kerroksena, että jos sattuu että lapsi hikoilee niin kosteus siirtyy pois iholta eikä jää vilustuttamaan. Mutta pieni vauva ei tietenkään samalla tavalla vielä hikoile kun vaan pötköttelee melko paikoillaan.

  Oon lukenu sun blogia ihan alusta asti ja odotan jo innoissaan että saan lukea teidän kolmannesta pienokaisesta. Ei varmasti helpota tätä vauvakuumetta ainakaan sitte ku näkee kuvia ja juttuja pienestä ihanaa loppuodotusta ja kaikkea hyvää synnytykseen!

 5. Janina sanoo:

  Meillä samainen Reiman toppahaalari ja on aivan huippu! Pysyy vauva lämpimänä eikä tarvitse kummoisia tumppuja alle. Meillä käytössä koko 50/56 ja harmittaa kun rupeaa nyt käymään pieneksi (vauva 3kk). Ihanaa loppuodotusta! ❤

 6. Hanna sanoo:

  Moi Iina!

  Ensinnäkin onnea perheenlisäyksestä ja kiitos ihanan positiivisesta blogistasi – tulen aina hyvälle mielelle kun näen että sinulta on tullut uusi postaus 🙂

  Minulla olisi hieman erikoinen kysymys, joka ei aiheeseen liity… mutta otto julkaisi silloin akkavalta blogiinsa reseptin nimeltä ”laiskan miehen laiskan maukas kanapata” (tjsp :D). Tein sitä heti tuolloin ja jösses että oli hyvää!! Tallensin ohjeen sisältäneen postauksen kirjanmerkkeihin ja nyt yhtäkkiä taas muistin tuon huisin hyvän ruuan – mutta sivu oli poistettu enkä sitä googlettamallakaan löytänyt :'( olisiko mahdollista saada sen ruuan ainesosia listana, muistan kyllä suunnilleen miten se tehtiin mutten aineksia! Aivan järkyttävä himo tuohon ruokaan :DD

 7. Johanna sanoo:

  Hassua, just tänään mietin meiän tulevan kesävauvan pukeutumista! Tuntuu että oon ihan hukassa millasia vaatteita kesäkuussa syntyvä tarvii ku meillä kaks aikasempaa syntyny talvella/loppusyksystä. Jotenki vauva pysyy mun mielestä helpommin lämpösenä ku viileenä, varsinki pieni vauva, joka ei yleensä talvella juurikaan oo ulkona ku vaunuissa tai pienen hetken kaukalossa ku mennään/tullaan autosta. Tai ainaki meiän vauvat on ollu sellasia että ku heräävät niin nälkä on heti kova ja imettää ku ei voi talvella ulkona niin on sit täytyny mennä heti vauvan herättyä sisälle ja sit taas pieni vauva ei kauaa hereillä vielä jaksa olla niin hereillä ollen hengailuakaa ei oo ulkona juurikaa tullu vaan ulkona on lähinnä nukuttu vaunuissa vällyjen alla:) Tsemppiä loppuviikkoihin!

 8. Kro sanoo:

  Hankitko näin kolmannella kerralla enää äitiyspakkausta ollenkaan? 🙂

 9. Elisabeth sanoo:

  Me siirryttiin juuri käyttämään yhdistelmävaunujen ratasosaa kun tyttö täytti 6kk (ei halunnut enää olla kopassa kun ei nähnyt mitään), ja sitä varten hankittiin ihanan lämmin Bozzin lampaantaljalämpöpussi. Kun on pakkasta vähemmän kuin -5, pelkkä pussi + äp:n kypärämyssy, Gugguun merinovillapipo, kirpparilta löydetyt villatumput ja kaverin tekemät villasukat ovat käytössä. Kun on pakkasta enemmän kuin -5, niin tytön päälle ollaan laitettu vielä joululahjaksi saatu Reiman toppahaalari. Silloin lämpöpussi voi olla jopa vähän auki, jotta tytöllä ei ole liian kuumat oltavat. Pussin/haalarin alla tytöllä on yleensä pelkät sisävaatteet päällä, eli potkupuku tai body+housut.

  xxx
  E
  http://helsinkidragonfly.blogspot.fi/

 10. Iida sanoo:

  Mulla on ollut aika hukassa olo nyt kun LA tammikuussa. Aikaisemmin kun ollaan synnytetty huhti-toukokuiset ja molemmilla kerroilla mittarissa +20. Ekat hankinnat olikin toppahaalari ja turvakaukaloon lämpöpussi. 😀

  Mutta onhan sitä syksyn aikana kaikenlaista haalaria ja asustetta kerääntynyt. Kerrospukeutumisella pärjää varmasti pitkälle. 🙂 Nyt pitäis vaan malttaa odotella.

 11. Sanna sanoo:

  Meillä oli aika samantyylinen varustus maalisvauvalle viime vuonna. Paitsi ei tarvittu ollenkaan toppapukua, oli vaunuissa oma lämpöpussi ja siinä alla vanupuku ja sen alla kerrokset 🙂 vauva syntyi ihan maaliskun alussa 🙂

 12. Sanna sanoo:

  Ja kaukalossa oli niin kätevä kaukalopussi!! 🙂 se onkin säästössä jos vielä joskus tulee talvivauva 🙂

 13. Jenni sanoo:

  Aivan ihana tuo vaaleenpunanen haalari! Oikee hattaraunelma! 🙂 Itellä kamala vauvakuume, mut kumppani on vielä sitä mieltä et jonkun aikaa vois vielä odottaa ennen kun lapsia aletaan miettimään.. Mä oon sua pikkasen vanhempi ja alkaa jo kohta huolettamaan, jos ei lapsia ikinä siunaannukkaan! Kaikkea hyvää teille! <3

 14. Iina sanoo:

  Ihania pikkuvaatteita Meidän kuopus syntyi maaliskuun lopulla kaksi vuotta sitten ja silloin oli hiton kylmä. Meillä oli käytössä ruskovillan villabodyja ja housuja. Ulkoillessa meillä oli niiden lisäksi silkkivillainen kypärämyssy ja tätini neuloma villamyssy. Sitten vaan neitokainen joutsenen untuvapussiin niin kyllä tarkeni! Oli mulla välillä vielä villapuku villabodyn ja pöksyjen päällä. Villa on siitä ihana että vauva pysyy lämpimänä vaikka hikoilisikin! Sitten se ihana villasilkkimyssy (nauhoilla) oli alkuun sisälläkin käytössä

 15. sanna sanoo:

  Gugguun haalari tosi epäkäytännöllinen noin pienelle..jotenkin toi huppu ja leikkaus tossa ylhäällä ei toimi liian paksu ja jäykkä..kädetkin joutuu survomaan tosi ikävästi hihoihin.Meillä jäi käyttö tosi vähälle..

 16. susanna sanoo:

  Meillä on laskettu aika kolmen viikon päästä ja esikoinen tulossa. On kyllä päämme mietitty puhki, että miten vauva puetaan.. Ollaan varauduttu lämpöpussilla, toppahaalarilla, erilaisilla villa- ja fleecehaalareilla jne. Ja toki pipot yms. Vaikka kylmyys on aiheuttanut päänvaivaa, niin luulen, että silti kesä olisi itselleni haastavampi lapsen pukeutumisen kannalta.. Talvella kun voi tosiaan nimenomaan harrastaa tuota kerrospukeutumista ja ottaa vaikka ylintä kerrosta auki, jos on kuuma.. Tsemppiä loppuraskauteen!!

 17. Muistan tuon tunteen, kun niin odotti, että saa sen pienen niiden pikkuruisten vaatteiden sisään. Onnea loppurutistukseen!

 18. mymmeli sanoo:

  Meidän pieni syntyi viime vuoden helmikuun alussa. Meillä oli hankittuina kaksi lämpöpussia; baby nestin pussi kaukaloon sekä Stokken pussi vaunuihin, molemmat untuvaa. Olivat niin lämpöisiä ettei sinne alle tarvinnut kuin kypärämyssyn, pipon, villasukat ja -tumput. Jos oikein kylmä (-15 tai enemmän) oli niin lisäksi villahaalari. Vauva oli aina lämpöinen, ei hikoillut ja nukkui tyytyväisenä. Koin itse nuo pussit tosi hyviksi ja näppäriksi. 🙂
  Koin käteväksi etenkin sen, jos menimme esim kylään ja vauva oli nukahtanut kaukaloon niin ei tarvinnut häntä alkaa siinä sen kummemmin riisumaan sisälle tullessa, kunhan avasi pussin ja otti pipon, tumput ja sukat pois niin se oli siinä ja bebe sai jatkaa unia 🙂

  Keväämmällä vaihdoimme äp- makuupussin vaunuihin ja sinne sellaisen vuoratun fleece-haalarin.

 19. - sanoo:

  Moikka!, etkös tehnytki jonku postauksen missä kerroit minkä kokoisia vaatteita oot ostanu vauvalle ja montako kappaletta vai oonko ihan väärässä? tuntuu, että esikoista odottaessa nyt oon ihan hukassa ’mikä määrä olisi hyvä’ vaikka tuskin siihen mitään nyrkkisääntöjä on.. mutta apu olisi tarpeen xD

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.