Joulupöydän perinteet – näin meillä

04.12.2017

Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Atrian kanssa.

Vietämme joulua yleensä kotona, niin myös tänä jouluna. Ensimmäisen yhteisen joulumme perheenä, vietimme mun suvun luona, mutta siitä eteenpäin jokainen joulu on vietetty omassa kodissa. Tänä vuonnakin meillä olisi ollut mahdollisuus mennä suvun luokse, mutta jotenkin siitä ikiomasta joulusta ikiomine perinteineen on tullut niin hurjan rakas meidän perheelle, että ei haluta siitä luopua. Siispä matkaamme Ouluun vasta välipäivien jälkeen, ja juhlimme joulua kotona.

Meille yksi tärkeimmistä asioista joulussa yhdessäolon lisäksi on ruoka. Meidän joulupöydässä yhdistellään aina sekä perinteisiä herkkuja mun mummun resepteillä, että sitten upouusia jouluruokia, joita kokeillaan erilaisia vähän joka joulu. Ollaan myös kehitetty pari omaa suosikkireseptiä jouluun, ja luotu näin uusia ruokaperinteitä meidän perheelle. Tänä vuonna iloitsen erityisesti siitä että en ole raskaana, ja saan nauttia joulupöydästä kokonaisuudessaan, unohtamatta mätiä ja raakaa kalaa.

Kaikkein mahtavinta tässä joulussa on kuitenkin se, että meidän seuraan liittyy oman perheen ja mun äidin lisäksi myös Oton perhe, ja vietetään joulua isolla porukalla. Tänä vuonna aion siis panostaa ruokiin entistäkin enemmän, ja odotan sitä suurella innolla. Otto on vapaalla jo pari päivää ennen aattoa, ja me kokataankin varmasti aatonaattona aamusta iltaan joululauluja kuunnellen.

Suomi100-juhlavuonna joulupöydässä korostuvat meillä myös suomalaiset maut: poro, lohi, kinkku, rieska ja metsäsienet. Yksi meidän joulun lemppariruokia, ja niitä uusia ruokaperinteitä, on savuporoterriini, josta on tullut mieheni suurin herkku. Suomalaisten makujen keskelle on kuitenkin kiva tuoda myös eksotiikkaa makeista hedelmistä, ja piristää suomalaisia joululaatikoita herkullisella bataatilla.

Tässä postauksessa esittelenkin pari uutta jouluruokaa, joita testimaisteltiin jo muutama viikko sitten. Toimii! Kokeiltiin Atrian uusia paistovalmiita joululaatikoita, Atria Gastro -makkaroita sekä herkullista Atria Jogurttinen Tilli-Perunasalaattia, joka pääsi rieskarullien väliin lohen kanssa. Maut olivat aivan loistavia kaikissa näistä. Erityisesti rieskarullat jäivät mun mieleen, niitä on pakko tehdä jouluksi. Kasvissyöjälle mahtava vaihtoehto joulupöytään lihojen tilalle ovat ruokaisat bataattipihvit Atria Bravuuri paistovalmiista bataattilaatikosta. Ja suolaisten, lihaisien makkaroiden kaverina maistuu makea persimon, ja tuhdimpi vuohenjuusto.

Bataattipihvit joulupöytään (6-8 pihviä)

1pkt Atria Bravuuri paistovalmis bataattilaatikko

2kpl kananmunaa

1 punasipuli

1 punainen chili

kourallinen lehtipersiljaa

1tl juustokuminaa

½ tl kanelia

1dl korppujauhoa tai pankojauhoa

(öljyä tai muuta rasvaa paistamiseen)

Pilko sipuli, chili ja persilja pieneksi silpuksi. Sekoita bataattilaatikko, kananmunat, mausteet ja sipuli-chili-persiljasilppu keskenään. Pyörittele pihveiksi, ja leivitä pihvit korppujauhoilla. Paista pannulla rasvassa molemmin puolin, kunnes pihvit saavat kauniin värin.

Sitruunaiset lohirieskarullat

1rs Atria 350g Jogurttinen Sitruuna-tilli Perunasalaatti

5kpl rullarieskoja

150g kylmäsavulohta

1rs maustamatonta tuorejuustoa

½ kurkku

Viipaloi puolikas kurkku vihannesleikkurilla ohuiksi koko kurkun levyisiksi viipaleiksi. Voitele rieskat tuorejuustolla. Lisää rieskojen toiseen reunaan perunasalaattia, ja tämän päälle kokonainen kylmäsavulohiviipale, sekä 1-2 kurkkuviipaletta. Rullaa tiiviiksi rulliksi, jotka käärit folioon tai kelmuun. Anna rullien olla jääkaapissa tiivistymässä pari tuntia. Pilko rullat sopiviksi annospaloiksi.

Persimon-vuohenjuustosalaatti & Atria Gastro makkarat

1pkt Atria Gastro Perunamakkara

1pkt Atria Gastro Punajuurimakkara

1pkt Atria Gastro Ohrapalvimakkara

3kpl Persimonia

1pkt vuohen valkohomejuustoa

1ps salaattisekoitusta

200g pekaanipähkinöitä

1rkl ruokosokeria

2rkl voita

Viipaloi vuohenjuusto, ja paista uunissa ylätasolla yhdessä makkaroiden kanssa 200 asteessa 10 minuutin ajan. Kuori ja viipaloi persimonit, ja karamellisoi yhdessä pekaanipähkinöiden kanssa paistinpannulla ruokosokerissa ja voissa. Laita kulhoon salaattisekoitus, lisää persimonit ja pähkinät sekä vuohenjuusto. Tarjoile yhdessä makkaroiden kanssa.

Mun mielestä on täysin ok käyttää joulupöydässä apuja valmiista tuotteista, varsinkin jos ruokaa täytyy valmistaa suuret määrät! Kokkaamisesta ei missään nimessä pidä ottaa stressiä, joulunakaan, vaan sitä pitää tehdä juuri sen verran kuin itsestä hyvältä tuntuu. Meidän testikokemusten perusteella uskallan sanoa että bataattilaatikko, ja Atrian muut paistovalmiit Bravuuri-joululaatikot menevät aivan täysin itsetehdystä, varsinkin jos pintaan lisää vähän korppujauhoa, voita ja pistelee haarukalla.

Mikä on teidän suosikkiresepti joulupöydässä? Teettekö ennemmin perinneruokia, vai kokeiletteko uusia jänniä makuja? 


6 Responses to “Joulupöydän perinteet – näin meillä”

 1. Kro sanoo:

  Ihan ehdoton ykkönen on kylmäsavulohirullat ja perunalaatikko. Perunalaatikko ostetaan valmiina, mutta tuunataan kuohukermalla ja voilla, joten siitä tulee ihan järkyttävän hyvää!

 2. Miia sanoo:

  Miltä susta tuntuu syöttää eläimiä sun lapsillesi?

 3. Ellu sanoo:

  Savuporoterriini nostatti veden kielelle täällä! Saisiko siihen reseptiä?!

 4. Satu sanoo:

  Perinteisellä linjalla mennään. Pidettiin avomiehen kanssa pikkujoulut kahdestaan viikko sitten. Heti viikon alkuun vähän speciaalimpi päivä, ei mikään tavallinen maanantai-ilta. Kokkasin ensimmäistä kertaa ikinä porkkanalaatikkoa ja imellettyä perunalaatikkoa. Perunoiden kanssa oli vielä karjalanpaistia. Esivalmisteluja tein edellisiltana ja maanantaina uuni puhkui ja puhalteli kuumissaan kuutisen tuntia. Kämppä oli kuin sauna, mutta ruoka oli niin hyvää ja tuli niin jouluinen olo. Tämä joulun odotus on kyllä parasta aikaa vuodessa.
  Kiitos jälleen ihanasta joulukalenterista!

 5. Nimetön sanoo:

  Kotoa jo olen oppinut, että maltti on joulupöydän kattajan paras ystävä. Ei tarvita niin paljon, ei ruokalajeja eikä ruokakiloja, vaan vähemmälläkin pärjää. Kannattaa laittaa vain niitä ruokia, joita perhe kaipaa joulussa, joten ”tavan vuoksi” kattamista vältän. Miksi nostaa pöytää rosollia, kun ei sitä ruokalusikallista enempää knenelnään kulu, eikä kenenkään joulu toisaalta jää sen puuttumisesta kiinni?
  Kovin perinteisillä meillä mennään. Kinkkua, kaloja ja laatikoita.

 6. Hetukka sanoo:

  Suosikkireseptiä joulupöydästä on vaikea valita, mutta kyllä porkkanalaatikko vie loppujen lopuksi voiton. Meillä on menty tähän asti perinneruoilla ja niillä on tarkoitus tänäkin jouluna jatkaa. Lapsesta asti olen tykännyt jouluruokien tuoksusta kotona, joten jatkan tuota perinnettä edelleen. Joulureseptit olen osittain oppia äidiltäni ja mummoltani, mutta jotkut reseptit olen etsinyt netistä ja testannut, mistä tulee paras maku vastaamaan lapsuuden makuja. Moni ei uskoisi minusta, että vähän päälle parikymppisenä teen itse niin joululaatikot kuin karjalanpiirakatkin ja lisäksi paistan (tai taistelen) kinkun. Siskoni on yrittänyt saada minulta lupaa osallistua jouluruokien tekoon, etten stressaisi itseäni niiden suhteen, mutten suostu delegoimaan. Joka joulu koen saman pienen stressiaallon ruokien valmistuksen suhteen, mutta alkuun päästessä stressi kaikkoaa sekunnissa. Teen myös hieman isommat satsit, esim. laatikoita, joista jaan myös isälleni. Tänä vuonna tosin vietän jouluaaton töissä suurimmaksi osaksi, mutta se tarkoittaa sitä, että täytyy panostaa aikataulutukseen enemmän. 🙂

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.