Vauvan toimiva vaatekaappi helposti

28.01.2018

Samalla kun kävin läpi vauvan vaatekaappia pieneksi jääneiden vaatteiden osalta, sain kuvattua sopivasti viime kuukaudet käytössä olleen vaatevalikoiman. Tällä hetkellä ollaan kokojenvaihdos-vaiheessa, eli osa kuvassa olevista vaatekappaleista on jo vähän nafteja, ja ollaan otettu jo vähän isompaa tilalle (jotka eivät näy kuvassa, koska halusin näyttää kokonaisuuden, ja seuraavan koon vaatevalikoima ei ole vielä valmis).

Tämän postauksen kuvissa näkyvät vaatteet on kuitenkin kaikki olleet yhtäaikaa sopivan kokoisia käytettäväksi, osa tietty niin että on käännetty resoreita tai hihoja. Näissä vaatteissa on värisävyjen suhteen vähän syksyiset vibat, koska ne on kaikki ostettu syksyllä, mutta peruspohja on jatkossakin aina sama vauvan vaatekaapille, oli vuodenaika mikä hyvänsä. Halusin tehdä tämän postauksen avuksi kaikille ensimmäistä kertaa vauvan vaatekaappia rakentaville (ja kaikille muillekin jotka haluavat selkeyttää vauvan tai lapsen vaatevalikoimaa).

Vaatekaappi on kokonaisuus

Mulla on itsellä ollut ennen tapana mennä kauppaan kun tarvitsen jotain, ja ostaa se mikä ekana näyttää kivalta ja sopii tarpeeseen juuri sillä hetkellä. Viimeisen vuoden aikana olen kuitenkin halunnut uudistaa vaatefilosofiaani rankalla kädellä. Nykyään näen vaatekaapin kokonaisuutena, enkä kokoelmana erilaisia yhteensopimattomia kivoja vaatteita. Toki nykyäänkin ostan vain kivoja vaatteita, mutta mietin niitä paljon tarkemmin. Tärkeintä on nimittäin se, että se kiva vaate on helppo yhdistellä jo olemassaoleviin kivoihin vaatteisiin, muuten se jää käyttämättä.

En myöskään hamstraa mitään turhia vaatteita vain siksi että ne ovat kivoja, ostan vain tarpeeseen. Vaatekaapin valikoiman pitää olla kompakti ja selkeä, yhdellä vilkaisulla helposti nähtävissä. Vaatteita täytyy myös olla tarpeeksi paljon, että pyykkiä ei tarvitse pestä joka päivä. Me pestään pyykkiä 2-3 täyttä koneellista viikossa viiden hengen perheessä, ja tämä vaatevalikoima riittää siis siihen hyvin.

Vaatteiden määrä:

8kpl pitkähihaisia bodyja

13kpl housuja tai leggingssejä

9kpl paitoja (8/9 pitkähihaisia)

2 jumpsuitia

1 huppari

3 collegea/neuletta

2 mekkoa

1 haalarihousut

Alaosat

Housuista suurin osa on meillä ollut tummia, koska konttaillessa polvet helposti likastuivat, ja tummat alaosat on helppo yhdistellä värikkäämpiin, tai kuviollisiin yläosiin. Musta on yksi mun lempiväreistä, ja sopii mielestäni vallan hyvin myös vauvalle. Mustan lisäksi harmaa on vahvasti edustettuna vaatekaapissa. Harmaa on ihana perusväri joka on helppo yhdistää melkein mihin tahansa muuhun. Housuista suurin osa oli leggingssejä, koska ne ovat vauvalla tosi iisejä käyttää. Leggingsien lisäksi housuvalikoimassa oli yhdet collegebaggyt, yhdet trikoopantsit ja yhdet trikoobaggyt. Paksummat housut on hyviä esim. kaupunkireissuja ja automatkoja varten.

Yläosat

Bodyt on olleet syys- ja talviaikaan käteviä, koska ne suojaavat selkää eivätkä nouse. Vauvan kasvaessa ja noustessa pystyyn paidat on kuitenkin ollut ehkä jo aavistuksen enemmän käytössä. Molemmissa on puolensa. Yli 1-vuotiaalle en enää uusia bodyja osta, koska tiedän että paidat ovat kovemmassa käytössä kuitenkin, ja valikoin aina niitä kaapista päälle. Yläosissa tärkeintä on helppo puettavuus, ja pehmeät ja mukavat materiaalit.

Mekkoja meillä ei montaa ollut tässä 74-80 koossa, sillä ne eivät olleet konttaajalle kovin käteviä. Seuraavassa koossa mekkoja löytyy jo enemmän odottamassa, sillä kävelevän vauvan päälle niitä voi pukea ihan eri tavalla jo. Mekkojen sijaan suosin röyhelöitä paidassa/bodyssa silloin kun halusin tyttömäisempää lookia.

Paksummat sisävaatteet

Hupparit ja colleget, sekä jumppikset on hyviä kaupungille ja automatkoille. Ne voi pukea ohuen sisävaatekerroksen päälle, ja näin tyyppi pysyy lämpimänä autossa, tai vaikka shoppaillessa, mutta ei paistu. Kun lähdetään shoppailemaan, en koskaan laita vauvalle paksua toppahaalaria, vaan aina ennemmin takin ja paksummat housut, joiden alle merinovillahousut jotka hengittävät.

Värit ja kuosit

Yli puolet vaatevalikoimasta on yksivärisiä, tämä siksi, että helppo yhdisteltävyys ei toteudu muuten. Mä rakastin ennen all over print -vaatteita, ja rakastan niitä edelleen sopissa määrin. Koko vaatekaappia ei kuitenkaan kannata täyttää niillä, ellei sitten printtiöverit ole juuri se juttu mistä itse tykkää. Suunnilleen 1/3 vaatekaapin sisällöstä on ollut nyt printtivaatteita, ja se on ollut toimiva suhde. Aina on löytynyt tästä valikoimasta printtivaatteelle yksivärinen kaveri. Aiemmin vauvan vaatteista oli yli puolet kuosillisia, ja silloin tuntui että oli tosi hankalaa löytää toimivia yhdistelmiä, koska niitä oli yksinkertaisesti liikaa.

Syksyllä kaapissa oli paljon murrettuja sävyjä mustan ja harmaan lisäksi, ja niitäkin on ollut helppoa yhdistellä toisiinsa. Vaikka meillä on tyttö, en ole ollut koskaan mikään super pinkki-intoilija, vaikka sitäkin kaapista löytyy jonkin verran. Luulen että sain pinkistä tarpeekseni jo esikoisen kohdalla. Kun kaapin sisällön haluaa olevan helposti yhdisteltävissä, kannattaa valita 1-2 pääväriä joita löytyy eniten (meillä musta ja harmaa), ja sen lisäksi 4-5 tehosteväriä joita yhdistelee pääväreihin (meillä valkoinen, violetti, pinkki, ruskea ja sininen).

Jokaiselle vaatekappaleelle on vähintään 3-4 kaveria joihin sen voi helposti yhdistää. Näin ollen ei tule ongelmaa, vaikka puolet vaatteista olisi pesussa. Kaapissa ei ole yhtäkään vaatetta, jolle ei olisi kaveria tai olisi vain yksi kaveri. Tämä on mahdollista helposti niin, että kaapissa on ne päävärit, jotka ovat neutraaleja, ja yli puolet vaatteista on yksivärisiä.

Vaatekoot & vaatteen pitkäikäisyys

Suosin vauvanvaateostoksissa niitä vaatteita, jotka saa ostettua tuplakoossa, jolloin vaatteen käyttöikä on pidempi (eli esim. 74/80 tai 6-12m). Käännettävät resorit ja tuplanepparit bodyissa pidentävät vaatteiden käyttöikää. Nämä kuvissa näkyvät vaatteet ovat kaikki olleet käyttökelpoisia 6kk iästä alkaen (osa jo ennen), ja ovat mahtuneet näihin päiviin asti, eli käyttöikä on ollut vähintään sen puoli vuotta. Paidat on käteviä, koska ne voi ostaa aavistuksen reiluina, jolloin ne ovat vähän löysempiä aluksi, mutta menevät pitkään.

MUISTILISTA VAUVAN TOIMIVAN VAATEKAAPIN RAKENTAMISEEN:
 • 1-2 neutraalia pääväriä, joita suurin osa vaatteista
 • 3-4 tehosteväriä omien mieltymysten mukaan
 • vähintään 2/3 yksivärisiä vaatteita & max. 1/3 printtivaatteita jotta helppo yhdisteltävyys säilyy
 • Tuplakoot ja käännettävät resorit tai tuplanapit bodyissa pidentävät käyttöikää
 • Pehmeät materiaalit, ei liian tiukkoja vyötärönauhoja tai kaula-aukkoja joita on hankala pukea

 

Huh mikä megapostaus tästä tuli! Toivottavasti tästä on apua ja ajateltavaa kaikille, jotka näiden asioiden kanssa painivat. Nämä asiat on mulle tosi sydäntä lähellä, ja vuosi vuodelta opettelen uusia asioita. Kysykää ihmeessä, jos tulee mieleen jotain kysyttävää, mä rakastan höpötellä vaatteista.

Ihanaa sunnuntai-iltaa kaikille <3


55 Responses to “Vauvan toimiva vaatekaappi helposti”

 1. Riikka sanoo:

  Olipa hyvä postaus!! tästä on hyvä ottaa mallia kun 62:sta siirrytään eteenpäin. Täytyy ehkä panostaa laatuun eikä määrään, tähän kun vertaa niin meiltä löytyy vähän liikaa kaikkea…Näköjään vähempikin riittää:)

 2. Nimetön sanoo:

  Meillä on ollut lapsilla, niin tytöillä kuin pojillakin, vauva-aikana pukeutumisen pohjana aina body ja sukkahousut. Silloin ei ole tarvinnut etsiä pyykin joukosta niitä aina kateissa olevia pieniä sukkapareja eikä yrittää saada niitä pysymään pienissä jaloissa. Kaikki lapsemme ovat olleet pieninä melkoisia rimpuloita, jolloin sukkahousut ovat menneet just mukavasti ihon myötäisesti.
  ”Peruspaketin” päälle on sitten puettu tytölle yleensä hame tai mekko. Konttaavalle lapselle tein tai ostin lyhyitä ”minihameita”, esim. kietaisumallisia pikkuhameita tuli tehtyä useita. Ne peittävät pepun, mutta eivät jääneet polven alle kontatessa tai seisomaan noustessa.
  Pojalle taas on ”peruspaketin” päälle laitettu yleensä housut – joko vyötärömalloset tai haalarit. Etenkin kakkosen kohdalla ihastuin jostain syystä myös perinteisiin (vartalonmyötäisiin) potkuhousuihin.

  Pyrin nykyään ostamaan lapsille mahdollisimman vähän vaatteita, sillä aina niitä vaan lopulta kerääntyy kuitenkin ihan liikaa. Isommilla lapsilla kokokim vaihtuu sen verran harvoin jo.
  Esimerkiksi kesävaatteita varten, jotka yleensä ostetaan kaappiin muutaman viikon aikana, olen jo vuosia noudattanut tekniikkaa,mjossa jokaisella lapselle valitaan maks. kolme väriä. Esimerkiksi valkoinen, tumman sininen ja punainen. Tai valkoinen, vaaleanpunainen ja minttu. Tai valkoinen, musta ja keltainen. Sitten kullekin lapselle hankitaan vaatteita vain näissä valituissa väreissä.
  Joskus siis täytyy olla ostamatta jotain ihanaa, joka ei värikarttaan sovi, mutta toisaalta lopputuloksena on taatusti yhteensopiva kokonaisuus. Myös jälleenmyynti on helpompaa, kun yhdessä koossa löytyy vaatteita tietyssä värikartassa. Näyttää kirpparipöytä heti huolitellulta.
  Usein juuri samat värit ovatkin samaan aikaan pinnalla monessa liikkeessä ja mallistossa, joten värikarttaan kanssa ostaminen ei ole koskaan ollut vaikeaa. Lapset ovat halutessaan saaneet aina osallistua omien väriensä valintaan. Valkoisen olen yrittänyt aina pitää etenkin ”kesäkartassa” mukana, samoin farkku on värinä klassikko, joka toimii melkein kaiken kanssa.

 3. Darzan sanoo:

  Pakko sanoa, että vau, miten aikaansaavalta ihmiseltä vaikutat! Sulla on varmasti aika hyvässä järjestyksessä moni asia (esim valokuvat heh), kun saat postattua näin usein ja laadukkaasti. Mietin usein, etten saa tarpeeksi sellaisia asioita aikaiseksi, joita haluaisin tehdä. Sit käyn esimerkiksi lueskelemassa blogeja ym., kun pitäisi tehdä kouluhommia tai käydä läpi vaatekaappia. Ja sit sulta on ehtinyt tulla jo uusi postaus! Haluaisin myös kiittää siitä hyvästä energiasta ja rakkaudesta, jota välität tänne meille asti. Kiitos inspiraatiosta, ilosta, rehellisyydestä ja rohkeudesta olla oma itsesi näinkin julkisesti! Jee! <3

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Voi kiitos paljon, aivan ihana kommentti <3 Mahtavaa saada tuollaista palautetta omasta työstä, enempää en voisi toivoa edes! 🙂 Aikaansaamattomuuteen käytän itse sitä, että jos on joku homma joka vie max. 5 minuuttia niin teen sen heti kun sen huomaan. Toimii! 😀 Mutta en mäkään aina ole aikaansaava, välillä on vaan kädet täynnä ja liikaa hommaa, ja välillä on pakko osata myös vaan olla! Tää arki on sellaista tasapainoilua varmasti itse kullakin! 😀 ihanaa kevättä sinne ja kiitos vielä<3

 4. Milla sanoo:

  Ihanan vähän vaatekertoja, meillä niitä on liikaa ja puolet jää käyttämättä. 😀 Kuinka usein teillä pesukone käy viikossa? 🙂

 5. E sanoo:

  Kiitos tästä huikeasta postauksesta!:) Odotan esikoistani ja vauvan vaatteet ovat kovasti mielessä; kuinka paljon on tarpeeksi ja mitä oikeasti tarvitsee. Olen ”vähemmän on enemmän” – tyyppiä, joten haluaisin pitää vauvan vaatevaraston myös mahdollisimman pienenä. Postauksesi osoitti, että myös taapero pärjää suhteellisen pienellä vaatevarastolla. Takuulla hyödynnän vinkkejäsi omassa arjessani. Kiitos siis niistä ja ihanaa alkanutta viikkoa!:))

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Hei ihan mahtavaa, kiva että tästä oli hyötyä!! <3 Ja paljon onnea tulevasta pikkuisesta! Kyllä todellakin myös vähemmällä voi pärjätä, ja hyvin pärjääkin! 🙂 Saat varmasti rakennettua ihanan ja toimivan vaatevaraston pikkutyypille <3 Ihanaa alkanutta viikkoa sinnekin!

 6. Jasmin sanoo:

  Itsekin olisin halunnut jonkinlaisen värikartan vauvan vaatekaappiin, mutta eipä ole käytännössä toiminut kun vaatteita saa lahjaksi joka puolelta, myös niitä inhokkivärejäni, eikä kehtaa laittaa eteenpäin käyttämättä. Sitä paitsi, mistä minä tiedän, vaikka ne olisivat lapseni lempivärejä? Harmonisia asukokonaisuuksia meidän tytön päällä harvoin siis näkee. Ehkä sitten isompana, kun lahjavaatetulvakin toivottavasti jossain kohtaa laantuu. Tosin pian hänelle ehkä jo kehittyy omakin maku…

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Meillä aika moni tietää mun tarkan lastenvaatemaun eikä ostele vaatteita, tai sitten kysyy etukäteen mitä tarvitaan/toivotaan. Se on toiminut hyvin. 🙂

   Meillä isommat saavat valita omat vaatteensa ja värinsä, mutta vauva joka ei osaa ilmaista lempivärejään, saa pukeutua äidin maun mukaan niin kauan että osaa kertoa itse mitä haluaa päälleen.

 7. Pesuri sanoo:

  Ihmettelen tuota 2-3pesukoneellista viikossa kolmen lapsen ja kahden aikuisen perheessä. Meillä yksi lapsi ja kaksi aikuista. Pesukone pyörii sen 5xviikossa. Tosin jos kaikki vaatteet ostetaan periaatteella ”tummia, ettei lika näy”, niin tapa kai se on tuokin. Itse en vaan ymmärrä.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Mä en taas ymmärrä että miten voi tulla noin paljon pyykkiä? 😀 Meillä kuitenkin vaihdetaan joka päivä puhtaat vaatteet kaikille, ja aina jos on tosi likaiset niin vaihdetaan vaikka toisenkin kerran päivän aikana 😀 Meillä on myös ihan normikokoinen pesukone 8kg täyttömäärällä, ja lakanat vaihdetaan kerran viikossa-kahdessa, ja pyyhkeet kerran viikossa. Pesen aina täysiä koneellisia ja käytän värinkeräysliinoja ettei tarvitse lajitella niin hulluna. Siinä mun vinkit siihen, kuinka voi vähentää pyykinpesun määrää. 🙂

   • Minävaan sanoo:

    Meillä 7henkinen perhe, pyykkiä pestään 3-4 koneellista (vaatteita) viikossa. Ja kyllä, päivittäin puhtaat vaatteet päälle.

   • Marika sanoo:

    Meitä kaksi aikuista ja yksi pieni lapsi;pyykkiä pestään semmonen 5-7 koneellista joka viikko. Meillä urheillaan ja harrastetaan paljon,sekä muutenki vaihdetaan joka päivä puhtaat vaatteet (lapsi). Helposti siis tulee supermonta koneellista,ja aina se täysien koneellisten pesu ei vaan onnistu,esim. Juuri urheiluvaatteiden kohdalla 🙂

 8. Taija sanoo:

  Hei, meillä kans poikavauvan vaatekaappi mietitty niin että on yksivärisiä ylä- ja alaosia ettei oo ihan sillisalaattia päästä varpaisiin. Mut värejä ja kuoseja löytyy ja lahjaksi tulee mitä milloinkin. Onneks ei oo niin vakavaa.

  Mietin kans tuota pyykinpesua, meillä pyörii kans kolmisen kertaa viikossa 4 hengen taloudessa ja lasten vaatteet vaihdetaan päivittäin, omia parin käyttökerran jälkeen jne. En puolestani ymmärrä niitä jotka pyörittää lähes päivittäin, niin kuin tuolla yks kommentti oli ja omassa tuttavapiirissä useampikin tekee niin. Toinen mitä en ymmärrä, on vahvojen tuoksupesu/huuhteluaineiden käyttö!

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Joo vakavaa se ei ole, mutta värikoodaus helpottaa tosi paljon! 🙂 Sama täällä, en kans ymmärrä sitä miten tulee niin paljon pyykkiä 😀 Mutta jokainen tavallaan, ei mun kaikkea tarvitsekaan ymmärtää. Meillä käytetään kans vaan hajusteetonta pyykinpesuainetta kaikkeen pyykkiin, enkä käytä huuhteluainetta ollenkaan. Mut lapsena mä rakastin pyykinpesuaineen ja huuhteluaineiden tuoksua, silloin mulla ei ollut vielä migreeniä 😀

 9. Anna sanoo:

  Siis pesettekö te kaikki samassa, siis esim aikuisten ja lasten vaatteet, lakanat , pyyhkeet ine, kun viikossa tulee niin vähän pestyä pyykkiä? Meillä tulee varmasti joku 8koneellista pestyä pyykkiä viikossa, vaikka vain 2aikuusta ja pikku taapero ! 😀 nyt kyllä ostettiin semmonen eco pyykkikone, joka vähän veden määrää säännöstelee jne 🙂

  Mutta siis, mä en värien mukaan lajittele paitsi eka kerran kun jonku vaatteen pesen. Mutta esim aikuisten alushousut ja sukat pesen eri koneessa kuin paidat Tai farkut. Esim farkut ilman huuhteluainetts 40astetta, alusvaatteet ja sukat 60asteessa. Pyyhkeet ja lakanat eri koneessa kuin vaatteet, samoin käsipyyhkeet ja mikrokuituliinat eri koneellisessa kuin vaatteet. Ja lapsen vaatteet eri kokeellisessa kuin aikuisten. Niin ei mitenkää tuo 2 koneellista viikossa riittäisi, kun laittelen pyykit. Mutta siis pesettekö te vain Samassa kaikki vai miten saatte noin vähällä viikossa pestyä ?
  -Anna

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Huh! kuulostaa työläältä! 😀 Mä pesen kaiken 60 asteessa, paitsi farkut & villat (ja muut hienopestävät), mutta niitä kerään sitten yhteen koneelliseen useamman viikon, enkä pyöräytä joka viikko. Farkkuja kuitenkin meillä kaikilla useammat, eikä niitä tarvii joka päivä vaihtaa, toisin kuin alusvaatteita ja paitoja (ja lasten vaatteita). Pyyhkeet ja lakanat pesen alusvaatteiden ja sukkien kanssa, ja aikuisten ja lasten käyttövaatteet yhdessä. Mä pesen kaiken hajusteettomalla pesuaineella, ja kaiken mahdollisen minkä vaan voi 60 asteessa. Se tekee pyykkäämisestä kovin yksinkertaista! Ja vaatteet on kestäneet oikein hyvin, pysyvät ehjänä ja ovat raikkaita. Eli pesen yleensä viikossa yhden koneellisen pyyhkeitä, lakanoita ja alusvaatteita, ja 1-2 koneellista käyttövaatteita. Hyvin riittää 🙂

   • Yotimix sanoo:

    Meiklä on 8 kilon kone ja meillä asuu 2 aikuista ja taapero. Meidän kaikkien petivaatteet plus pyyhkeet ei mahdu samaan pesukoneelliseen. Ne täytyy aina pedtä kahdessa erässä. Miten teillä mahtuu 4 lakanaa, 4 tyynyliinaa, 4 pussilakanaa, käsipyyhkeitä/keittiöpyyhkeitä, harsoja sekä 4 pyyhettä yhteen rumpuun?

   • Nimetön sanoo:

    Siis 60 asteessa kaikki pitkähihaiset, hupparit ym.? Mitä materiaalia teidän vaatteet oikein on? Monissa puuvillasekoitteisissa pesulapussa on se max. 40.
    Eikä tuo kovin ekologiselta kuulosta, että jokaisen koneen pyöräyttää 60 asteessa.

    Meillä kahden aikuisen taloudessa pestään pyykkiä n. 2 viikon välein. 2-5 koneellista. Riippuen toki lakana- ja pyyhepyykistä. Pyyhkeet ja lakanat 60 asteeseen. Alusvaatteet, sukat, paksummat puserot,hupparit ym. 40 asteessa ja muut ohkaisemmat puserot, neuleet ym. 30 asteessa. Huuhteluainetta en käytä.

    Mielenkiintoista lukea ihmisten erilaisista pyykkäystavoista. 🙂

    • Iina Hyttinen sanoo:

     Puuvillasekoitetta meilläkin on suurin osa vaatteista, ja oikein hyvin kestää 60 astetta. Mua ällöttää se ajatus että suurin osa bakteereista ei kuole 40 asteessa, ja siksi pesen aina 60, vaikka ei sekään kaikkeen tehoa. 😀

     Alusvaatteet ehdottomasti aina 60 asteessa, sen jälkeen kun luin siitä miten alusvaatteiden bakteerit leviää 40 asteessa kaikkiin muihin vaatteisiin vaan, niin olen kyllä tarkkaan pitänyt huolen että niitä ei eksy alempiin lämpötiloihin 😀 http://www.iltalehti.fi/asuminen/2013100917583179_an.shtml

     Ja niin, mitenhän se oikeasti sitten menee, mun mielestä on ekologisempaa pestä kahdesti viikossa 60 asteessa, kuin pestä viidesti viikossa 40 asteessa (en tarkoita tällä nyt teitä, vaan sitä jos lajittelisin lämpötilojen mukaan enemmänkin ja joutuisin pesemään useamman koneellisen) mutta voihan se olla että oikeasti onkin toisin päin ja mä olen väärässä? 🙂

     • Nimetön sanoo:

      Kiitos. En olekaan tästä ennen kuullut. Mun täytyykin lukea asiasta lisää ja testata miten pitsiset alusvaatteet menisi lakana/pyyhepyykin seassa.

      Riippuu toki koneestakin, mutta meillä ainakin 60′ ohjelman kesto on 1:40h, 40′ on 1:15h ja 30′ on joko 35 min pika/ 1:05h.
      Eli ekonäkökulmasta ei ehkä voi vertailla täysin.

      Täytyy tsekata toi alusvaatteiden juttu jostain, iltistä silmäilen kriittisesti.:) Hauska huomata, että tää pyykkäys herättää näin paljon keskustelua!

     • Maria sanoo:

      Siis mitä ihmettä! Mä luin josksu H&M standista että kaikki muu pitäs pestä 30asteessa, paitsi lakanat. Ne menee automaattisesti 60. Meitä on kaks ja meillä pestään pyykkiä kerran viikossa (kaks kun lakanat vaihdetaan). Mä en uskalla mitenkään pestä mun vaatteita kuumemmassa kuin 40, koska ne pienenee 😀 kerran erehdyin laittamaan rintsikat, sukat ja pikkarit lakanoiden kanssa samaan, ja ne oli kyllä entiset. Sukat olis menny rintsikoiden kanssa jollekin hobitille 130cm pituiselle ja pikkarit ehkä barbille :DD no, hyvin meillä on menny vaikka ollaa pidetty tää tyyli. En itse ehkä iltalehteä lukis näissä asioissa 😀

     • Nimetön sanoo:

      https://yle.fi/uutiset/3-9811143
      Tässä sulle vielä tällainen artikkeli luettavaksi. Ei anna vastausta siihen missä lämpötilassa mikäkin tulisi pestä, mutta tuo hyvää näkökulmaa lämpötilan valintaan.

      Mutta toki joo, teillä on lapsia päiväkodissa ja liikutte varmaan paljon paikoissa, joista saattaa tarttua mukaan vatsatautipöpä ja muita mukavia bakteereja. Eli kyllä tuon valinnan ymmärrän lapsiperheessä. Ehkä en osannut hahmottaa asiaa lapsettomana. 🙂

     • Riina sanoo:

      Täällä toinen lähes kaiken 60 asteessa pesevä.Meillä pestään 2 aikuisen ja 1lapsen taloudessa pyykkiä 1-3 kertaa viikossa (vaatteet) ja joka toinen viikko lakanat + pyyhkeet. En edes osta vaatteita mitä ei voi pestä 60 asteessa (villavaatteet tietysti eri juttu).

     • Sipe sanoo:

      Itse asiassa 30 asteessa ei puhdistu juuri mikään. 40 on OK mutta sekin lähinnä vaatefirmojen huijausta: koska pinta ei lähde kunnolla puhtaaksi, kangas kuluu nopeammin puhki. 60 on paras jos haluaa oikeesti pöpöistä eroon. 🙂
      Toki villat, farkut ja muut arat materiaalit sitten katsotaan erikseen.

 10. Anna sanoo:

  Kiitos, tämä selvensi asiaa ja nyt ymmärrän miten teillä tulee just vain tuo 2-3 koneellista pyykkiä 😀 kun meillä esim just lasten ja aikuisten vaatteet pestään eri koneellisissa. Ja vauva-aikaan pesin myös harsot eri koneellisessa kuin vauvan vaatteet (Siis pepunpesu pyyhkeet ).

  Joo, meillä myös kaikki pestään hajusteettomalla. Lapsen vaatteet , pyyhkeet, lakanat, käsipyyhkeet, mikroliinat, alusvaatteet aina 60astetta, mutta esim kaikkia miehen paitoja ei pestä 60asteessa, vaan 40astetta, koska kuulema kitistyy 60asteessa.
  Kohta toisen lapsen Laskettuaika, pyykkääminen vain lisääntyy 😀

 11. Anna sanoo:

  Niin ja vielä lisäyksenä, että mies meillä kyllä ei lajittelua harrasta, ja kaikki kyllä menee sitten sekaisin pyykit keskenään, jos hän pesee. Mutta itse vaan olen aika tarkka. Että varmasti puhdasta tulisi vähemmälläkin, mutta minkäs sitä itselleen voi ! 😀

 12. Jenna sanoo:

  Todella hyvä ja kattava postaus! Täällä odotellaan esikoista ja mietin juuri, että kuinka paljon ja millaisia vaatteita tuollainen alkukesän vauva oikein tarvitsee 🙂 Meille on jonkin verran ilmaantunut lyhythihaisia bodeja, oletko käyttänyt pikkuvauvan kanssa niiden päällä jotain paitaa vai mitä? Toki kesällä voi olla lämmintäkin, mutta jos sattuu perinteinen suomalainen keli, mietin, että pitäisikö hankkia jotain pitkähihaisia paitoja / neuleita vielä, joita voisi sitten niiden kanssa käyttää? 🙂

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Kiitos hurjasti, ihanaa jos tästä oli apua!! 🙂 Meillä oli kyllä lyhythihaisia/hihattomia bodyja käytössä, ja niiden kanssa ohuita neuleita/huppareita. Se taitaa olla ihan makuasia että minkä kokee helpoimmaksi itse pukea. Kannattaa ehkä ostaa vaikka alkuun vain pari lyhythihaista + joku neule, ja jos tuntuu että on hyvät ja tarpeelliset käytössä, niin ostaa sitten lisää. Mutta jokainen saa tehdä ihan kuin itsestä tuntuu <3 Paljon onnea tulevasta pienestä!

 13. Päivi sanoo:

  Ihana vaatekaappi Novalla! Jäin miettimään että minkälaisessa asussa Nova nukkuu, kun et ainakaan listassa maininnut pyjamia/unihaalareita…?

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Voi kiitos hurjasti <3 Ja ihan yöhaalareissa nukkuu, mutta en laskenut niitä osaksi arkipukeutumista, kun niitä ei tarvii yhdistellä mihinkään, siksi jätin pois tästä postauksesta! 😀 Mut tosiaan niitä on vielä joku ehkä 5-6kpl.

 14. Johanna sanoo:

  Moi! Toivoisin että vastailisit kommentteihin aktiivisemmin koska siellä paljon kysymyksiä mihin ois kiva saada vastaus.. tuntuu ettei viitti kommentoida jos et vastaa.. ymmärrän ettei aina kerkee mutta tuntuu kovin turhauuttavalta kirjoittaa ja kysellä jos ei saa vastausta. Tarkoitukseni ei ole moittia sinua millään tavalla, tykkään blogistasi kovasti. Varsinkin sun pinkki ja liila tukka olivat ihania.
  Ja lapset ja lastenvaatteet ja sun myös! Tykkäsin myös postauksesta jossa kannustir pukeutumaan rohkeasti niinkuin itse tykkää! Hyvin sanottu !! Mistä Adidaksen ihana pitkä takki on?

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Moikka, kiitos paljon kommentista ja palautteesta! <3 Oon ihan samaa mieltä, pitää ehdottomasti vastata vieläkin aktiivisemmin kommentteihin, oon yrittänyt nyt petrata siinä ja vastannutkin paljon enemmän kuin pitkään aikaan, mutta vielä on parantamista. Ymmärrän että se harmittaa jos ei vastausta saa. ihana kuulla että oot tykännyt ja kieltämättä mulla on myös ikävä liilaa tukkaa :DD! Adidaksen pitkä takki on Zalandolta ostettu 🙂

 15. TarjaL sanoo:

  Huippua, ku joku on noin fiksu ja tarkka näissä asioissa. Ite pidän niitä jo pieniä vaatteita kaapissa ja joskus pidänkin niitä lapsilla kotona. Ei vaan raaski, eli tajua että pitäis olla laadukkaita ja miellyttäviä ja kivoja vaatteita. Tai on niitäkin, mut niitä en käytä kotona enkä hoidossakaan lapsilla.. meillä ainakin niin kuluvat ja sotkeutuvat, että harmittaa ku ne paremmat vaatteet on pilalla. Meillä pidetään sitten huonompia vaatteita.
  Onko teillä erikseen kotivaatteita?
  Mä pesen erikseen tummat ja värikkäät sekä valkoset. Muut menee 60, mut perus housut ja paidat 40, ne kyl kutistuis ja värit haalenis 60. Meillä 5 henkeä ja pesen sen 3 koneellista viikossa.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Voi kiitos paljon <3 🙂 Ei ole erikseen kotivaatteita, mä ostan kaikki vaatteet käyttövaatteiksi. Mun paras ase on sappisaippua, sillä lähtee ihan kaikki, paitsi mandariini 😀

   Kyllä meilläkin vaatteita kuluu ja joskus tulee joku hirveä tahra jonka kanssa saa vähän tehdä töitä että lähtee, mutta en itse jaksa erotella vaatteita, kaikki on pidettäväksi. Meillä ei kutistu eikä haalistu 60 asteessa perus puuvillasekoitevaatteet, tai ei ainakaan tähän asti ole käynyt mitään ja vuosia jo olen näin pessyt 😀

 16. Taru sanoo:

  Kun mainitset tuossa että ostat vain niin olen kyllä huomannut että 5/6 vaatteista on yhteistyössä tai alennuksessa saatuja. Sitten itse ostamasi on jotain henkkamaukka roskaa

  • Iina Hyttinen sanoo:

   ”Olet huomannut” väärin. Tuossa kuvassa missä kaikki kuopuksen vaatteet on, on yhteensä seitsemän yhteistyön yhteydessä saatua vaatekappaletta. Kaikki loput olen ostanut itse omasta pussista, ja täyteen hintaan tai sitten alennusmyynneistä. Kuvassa on kolme ketjuliikkeestä peräisin olevaa vaatetta, joista kaksi on lahjaksi saatuja, loput on merkkivaatteita. 🙂

 17. Vivi sanoo:

  Heippa. Pakko tulla kommentoimaan pyykkäys -asiaa. Aihe oli NIIN mielenkiintoinen ja aina ajankohtainen. Meillä 5 hengen taloudessa pestään n.4-6 koneellista pyykkiä viikossa. Veikkaan, että pyykkimäärään vaikuttaa myös lasten ikä/koko. Vanhemmat lapset kun ovat jo koululaisia, niin vaatteet ovat jo aika isoja. Eipä saa enää niin paljon mahdutettua koneeseen. Täällä pyykit lajitellaan värien mukaan jo likavaatekoreihin. Eli yhteen koriin tummat, yhteen vaaleat ja sitten vielä punertavat. Tästä systeemistä olen pitänyt. Pesen siis värien mukaan ja pääsääntöisesti 40 asteessa. Olen huomannut, että vaatteet kestävät paremmin. (Ennen kaikki pestiin 60) Pyyhkeet&petivaatteet tietty 60asteessa. En ole kyllä koskaan ymmärtänyt miksi lasten vaatteet pitäisi pestä erikseen? Hajuttomat tuotteet myös täällä käytössä.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Haha tää on tosi hauskaa, kun musta pyykkääminen ei oo erityisen mielenkiintoista, eikä mua itseä sillä tavalla ees mietitytä että miten muut pyykkäilee 😀 Mulle riittää että saan puhtaat vaatteet päälle sillon kun tarvii. 😀 Mutta tosi monet on pyykkäämisessä ihan super tarkkoja ja sit just kiinnostuneita siitä miten muut pyykkää, sen oon huomannut! Aina kun puhuu pyykkäämisestä niin herää vilkasta keskustelua, se on jännä ilmiö! 😀 Mut joo toi on kyllä totta, että meilläkin lapsilla vielä sen verran pienikokoisia noi vaatteet että niitä mahtuu hulluna yhteen koneelliseen, sit kun alkavat olla vanhempia niin varmasti pyykkimäärä lisääntyy.

 18. I sanoo:

  Ompas hassua miten pyykkääminen puhuttaa (ja melko kärkkäästi vielä) porukkaa. En itsekään olisi ajatellut että kommenttikenttä villiintyy pyykkäysnikseistä.

  Meidän taloudessa kaksi alle kouluikäistä lasta ja kaksi aikuista. Pyykkiä pestään noin kolme koneellista viikossa + lakanat/ulkovaattet mikäli niitä tarvitsee pyykkäillä.

  Lapsilla joka aamu puhtaat vaattet päällä ja kesken päivän vaihdetaan myös jos tarve vaatii. Lapset jo siistejä syöjiä joten yleensä ei tarvitse kesken päivän vaatteita vaihdella. Me pestään kaikki mahdollinen myöskin samassa, niin sukat kuin lastenvaatteetkin. En oikein ymmärrä miksi niitä pitäisi lajitella kun puhtaana ne koneesta takaisin tulevat?

  Samaa mieltä siis Iinan kanssa, että ennemmin ihmettelen niitä joille tulee pyykkiä 6-8 koneellista viikossa. Siis jopa 8kg pyykkiä päivässä? Hassua.

  Hyvää jatkoa kaikille, seuraan ilolla pyykkikeskustelua 😉

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Joo tää on kyllä tosi hauska ilmiö! 😀 Mut ei siinä mitään, ihan mielelläni mä keskustelen.

   Teidän meininki kuulostaa ihan samalta kuin meillä! 🙂 No kuopus ei ole kyllä siistiä syöjää nähnytkään mutta hänen vaatteet on onneksi pieniä ja niitä mahtuu paljon 😀 Ja mä en kans erottele aikuisten/lasten vaatteita, koska jos pesen ne tarpeeksi kuumassa niin silloinhan ne kaikki bakteerit kuolee, eikä siirry vaatteesta toiseen. 😀

   Ihanaa kevättä sinne! <3

 19. Anna sanoo:

  Kiitos, huomenna alkaa 38+0 , ei enää montaa viikkoa laskettuun aikaan, jos sinne asti mennää 🙂
  Mua kiinnostaa varmaan siksi muiden pyykkäilyt, kun meillä tulee niin paljon pyykkiä, että kiinnostaa tietää miten muilla 😀

  Tohon Vivin kommentissa olevaan kysymykseen vastaisin omasta puolestani, että mä oon vaan jotenkin aina aatellu (esikoinen kohta 1v 10kk), että vauvan vaatteet(Ja nyt taaperon) vaa pestään erillään
  Ehkä jos aikuisten hiki jne vaatteissa, niin mieluummin ettei mee sekas vauvan vaatteiden kanssa. Ei siitä varmasti oo mitään ohjenuoraa, ja tämä munkin perustelu on vain semmonen ”oman pään keksimä” , että ei siinä varmasti oo mitäään ” sääntöä ”. Ite vain teen niin (ehkä oon liian tarkka, kuten jo aiemmin myönsinkin).

  Paljon kyllä tulee pyykkäilystä keskustelua, ja mua kyllä tää aihe kiinnostaa 🙂

  Hyvää alkavaa viikkoa kaikille ! 🙂

 20. Linda sanoo:

  Musta kuulostaa aivan järkyttävältä tuo pyykkikoneellisten määrä, mitä joissan perheissä pestään viikossa. Mietittekö yhtään miten paljon energiaa tuo kuluttaa ja olisiko aika tehdä jotain asialle? Tuo yhdeksän koneellista mitä joku sanoi pesevänsä viikossa on aika surullista.

 21. huomio sanoo:

  Pakko osallistua näinkin mielenkiintoiseen keskusteluun kuin pyykinpesu! 😀 Minä en kyllä koskaan oikeastaan laske koneellisten määrää tai mieti kuinka usein pyykkään – pyöritän konetta silloin kun on aikaa pyykätä ja pyykkikori alakaa olla täynnä. Täysiä koneellisia siis mahdollisuuksien mukaan, joskus useammin ja joskus harvemmin. Lakanat ja pyyhkeet lisäävät koneellisten määrää, koska kaikki eivät kyllä mahdu yhteen koneelliseen. Lajittelen värien ja lämpötilojen mukaan niin, että vältytään värikatastrofeilta ja kutistumisilta. Lähinnä siis tummat/värilliset ja valkoiset, uudet väriä päästävät vaatteet aina vähän erikseen ensin. Vauvan vaatteet, harsot, lakanat, pyyhkeet, alusvaatteet jne. 60 asteessa, minun ja miehen käyttövaatteet pääosin 40 asteessa ja sitten tietysti villat ja herkät materiaalit, ulkoiluvaatteet jne. omien pesulämpötilojen mukaan silloin kun niitä on. En usko, että omat käyttövaatteet tykkäisivät siitä, että niitä jyrättäisiin jatkuvasti kuudessakympissä, riippuen tietysti vähän materiaaleista, raikastukseen käytän tarvittaessa etikkaa. Aina silloin tällöin pyöräytän koneen 90 asteessa (esim. luutuja, joskus puuvillaisia alusvaatteita tms.) koska olen ymmärtänyt, että koneen puhtaanapidon kannalta olisi hyvä käyttää silloin tällöin korkean lämpötilan ohjelmaa, koska koneeseen jää pesuainejäämiä ja muuta ylimääräistä pyykinpesusta (toinen vaihtoehto pyörittää kone tyhjänä sitruunahapon kanssa, itse olen ajatellut että järkevämpää keittopyykätä vaikkapa siivouksen jälkeen välillä luutuja kuin pyörittää konetta useaan kertaan tyhjänä, toki ehkä noin kerran pari vuodessa saatan käyttää myös sitruunahappokäsittelyä). Pyykinpesuaineet on hajusteettomia, ympäristömerkittyä ja mielellään kotimaisia, huuhteluaineita en käytä (etikkaa tosiaan esim. hikipyykille).

  Mutta tuohon vauvan vaatekaappiin, eli tekstin pääasialliseen sisältöön! Ihana, että joku jaksaa panostaa noin paljon myös vauvan vaatetukseen, me ei vaan pärjättäisi tai oltaisi pärjätty noin vähällä, koska refluksivauvan kanssa puklujen ja löysien vaipan yli tulevien vahinkojen vuoksi saatetaan joutua vaihtamaan vaatteet kolmekin kertaa päivässä. Nyt sotkua tulee myös syömisestä lähes joka ruualla, välillä niin että menee vaatteet vaihtoon ja harsoja senkin edestä. Mutta meijän vauvanvaatelogiikka onkin ollut se, että ollaan saatu lahjoituksena jo useammalla vauvalla kiertäneitä vaatteita. Meillä tyttö on siis välillä ollut traktori- ja helikopteribodyissa jne., pääasia että vaatteet ovat mukavat, sopivat ja säänmukaiset. Tähän lisäksi sitten äitiyspakkaus ja muutamat itse ostetut/lahjaksi saadut. Näistä laitetaan säästöön muutamia tärkeitä vaatteita, muut menevät uudestaan käyttöön kakkoselle ja sitten sen jälkeen lähtevät jatkamaan taas matkaa seuraavalle vauvalle (lahjoituksena). Ajatuksena siis, että käytetään vaatteet loppuun asti kun joku kerran on ne ostanut. Hyvin on löytynyt kaikille vaatteille kavereita tästä lahjoitusläjästä ja omaa silmää miellyttäviä kokonaisuuksia. 🙂 Mutta pukeutuminen ei sinänsä olekaan meille yhtä intohimoinen juttu kuin teidän perheessä, toki jos olisi aikaa ja jaksamista sekä mahdollisuuksia (ja sitä rahaakin), voisi hankkia näitä merkkivaatteita ja sitten myydä eteenpäin. Mutta täällä susirajalla ei kovin usein ole lastenvaatekirppiksiä tarjolla ja kaikkien vaatteiden ostaminen uutena ei ollut vaihtoehto, nettikirppikset taas vähän liian aikaavievä vaihtoehto. Ja koska olen tosi mielialapukeutuja itsekin (vaikka itselläni osin rajattu värikartta onkin), olisi ollut tylsää ostaa vauvalle vain tietyn värisiä mätsääviä vaatteita. Tosin käytetään kyllä nytkin hyvin ennakkoluulottomia väriyhdistelmiä välillä (esim. keltainen – vaaleanpunainen, vihreä – vaaleanpunainen), jotka ovat omasta mielestä kuitenkin toimivia. Miellyttävät siis omaa silmää, se kai se on tärkeintä!

  Huh, tulipas tästä pitkä viesti, mutta jokainen siis tyylillään! Ihailtavan harmonista ja simppeliä teillä kyllä!

 22. Aveem sanoo:

  Mäkin enne ostin itelle vaatekaupoista kaikkea mitä sattui eteen tulemaan, mutta nyt aikuisiällä on älynnyt että parempi ostaa perusvaatteet, jotka on laadukkaat ja sitku ne on kasassa, niin jotain ”ekstraa” eli esim kuviollisia vaatteita yms.

 23. Nimetön sanoo:

  Hauskaa keskustelua pyykinpesusta 🙂
  Meillä asuu viisi henkeä, kahden aikuisen lisäksi kolme isoa koululaista. Lasten kasvaessa myös vaatteiden koko kasvaa ja 170 senttinen ”lapsen” huppari vie koneesta tilaa sen saman kuin aikuistenkin vastaava.
  Toki isot lapset harvemmin enää sotkevat vaatteitaan, joten samat farkut käyvät toisenkin päivän.

  Meillä pääsääntöisesti kaikki pyykki pestään 40 asteessa. Lakanat ja pyyhkeen 60-90 astetta väristä riippuen.

  Mustia koneellisia pyörii viikossa 3-4, valkoisia 1-2. Lakana-pyyhe-pyykkiä pestään ehkä koneellinen viikossa.

 24. Ann sanoo:

  Voi miten ihania vaatteita teidän tytöllä on Meidän 5kk pojan vaatekaapista löytyy joitakin samoja juttuja Saanko udella, että myytkö pieneksi jääneitä vaatteita, ja jos myyt niin missä?

 25. Elina sanoo:

  Siis ei voi olla totta, just eilen googlasin vauvan vaatekaapin kokoamista, paljonko ja mitä vaatteita tarvitaan. En ollut vain huomannut tätä postausta! Odotan esikoistani ja olen vasta katsellut nettikirppiksiä, ostanut pari juttua, saanut joitakin vauvanvaatteita ja tilannut äitiyspakkauksen. Tuntuu ensikertalaiselle vaikealta tietää mikä on sopiva määrä vaatteita, kun en halua ihan liikaakaan hankkia. Lisäksi monien vauvanvaatteiden kuosit jotenkin ahdistavat, ehkä juuri siksi kun kuoseja on liikaa, ei itseäni miellyttävissä väreissä ja kuosit riitelevät keskenään. Kiitos vielä, tästä on suuri apu! <3

 26. anonyymi L sanoo:

  Sanoisin, että valitettavasti sopivaa määrää ei voi tietää etukäteen. Esikoinen ei puklaillut ja kakat tuli harvoin läpi -> ekan puoli vuotta olisi voinut vetää ehkä puolella tai vähemmälläkin tuosta vaatemäärästä, mitä Iinan kuvassa on, riippuen siitä kuinka usein haluaa pyykätä. Sitten alkoi lattialla mönkiminen ja ruualla sotkeminen ja tarve vähän kasvoi, mutta Ikean ruokaessut auttoi,ettei joka ruualla tullut vaatteisiin asti sotkua.

  Kuopus sitten taas alkuajan puklaili ja kakat tuli lähes aina läpi -> vaatteita sai vaihtaa monta kertaa päivässä ja tarve oli moninkertainen. Sekin kyllä sitten rahoittui, kun allergiat selvisivät.

  Tällä kokemuksella tekisin nyt niin, että ostaisin alkuun vaatteita sen mukaan, millä luulisin vähimmillään pärjääväni (ehkä puolet tosta Iinan kuvan määrästä) ja sitten lisää, kun selviäisi, miten niitä oikeasti kuluu (ja minkä kokoinen beibi on ja kuinka paljo saa lahjaksi!).

  Isommilla lapsilla mulla on käytössä varmaan aika saman verran vaatteita, kuin Iinan kuvassa. Vähemmälläkin pärjäisi, jos niin päättäisi, mutta on sekin ihan kiva, ettei ole pakko pestä pyykkiä, kun on ihan kaikki kerralla likaisena.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.