Asioita, joita ihailen muissa ihmisissä

25.02.2018

Olen jutellut viime aikoina paljon ystävieni kanssa, ja tavannut myös työn kautta paljon sekä uusia tyyppejä että vanhoja tuttuja. Tulin pohtineeksi, että mitkä on sellaisia asioita, joita arvostan ja ihailen muissa ihmisissä? Mikä saa mut tykkäämään jostain ihmisestä, mikä antaa luotettavan kuvan, ja mistä syntyy se tunne että tuosta tyypistä olisi ihanaa kuulla lisää? Listasin kahdeksan asiaa, jotka viehättävät mua muissa ihmisissä.

1. Toisten kannustaminen

Sellainen tsemppaava meininki ja kannustaminen eteenpäin, on musta todella ihana piirre ihmisissä. Voi olla että tulee myös omasta lapsuudesta, koska mua on kotona aina kannustettu eteenpäin ja uskottu mun unelmiin. Siksi ehkä tykkään siitä piirteestä myös muissa. Lannistaminen ja tyrmääminen taas saa mut heti kavahtamaan kauemmaksi, en ymmärrä miksi joku haluaa lytätä toisen unelmia heti kättelyssä.

2. Pyyteetön auttaminen

Ihmisestä kyllä näkee, auttaako hän siksi että toivoo hyötyvänsä siitä jotain, vai auttaako hän ihan vaan koska haluaa auttaa. Pyyteetön auttaminen, sellainen että tarjoutuu avuksi vaikka tietää että ei todennäköisesti hyödy siitä itse mitenkään, on mun mielestä ihailtavaa. Yritän tehdä sitä myös itse enemmän. Miksi ei voisi pelastaa toisen päivää, kun huomaa että hän on unohtanut lompakkonsa viereiseen hampurilaisravintolan loosiin, tai miksi ei voisi tarjoutua ystävälle muuttoavuksi vaikka itsellä ei muuttoja lähiaikoina olekaan näköpiirissä.

3. Toisten kehuminen ”selän takana”

On tärkeää kehua ihan suoraan päin naamaa, ja antaa positiivista palautetta silloin kun sille on syytä. Mutta vielä enemmän mua innostaa ja kiinnostun ihmisestä, joka kehuu mulle jotain toista tyyppiä vaikka tämä ei ole kuuloetäisyydellä, ja joka ei luultavasti koskaan edes saa tietää että häntä on kehuttu mulle. Siitä tulee jotenkin hyvä, aito fiilis sekä kehutusta että kehujasta. On hieno taito nähdä hyvää toisissa, ja mun mielestä on tosi inspiroivaa kuulla millaisista ihmisistä toiset tykkäävät, saavat voimaa tai millaisia ihmisiä he ihailevat.  Selän takana pahan puhuminen taas on luotaantyöntävää, eikä mua kiinnosta ollenkaan keskustella toisten ihmisten negatiivisista mielipiteistä, jotka eivät liity omaan elämääni mitenkään. ’

4. Kyky nähdä harmaan sävyjä

Se että näkee mustan ja valkoisen välissä olevan valtavan kirjon, on hieno taito. Liian usein mediassa, lehdissä, blogeissa tai esimerkiksi vanhemmuudessa ollaan ehdottomia ja harrastetaan tarpeetonta vastakkainasettelua. Merkkivaatteet ja ketjuvaatteet, vegaanit ja sekaanit, ympäristöystävälliset ja kerskakuluttajat, fitnesstyypit ja bodylovet, korvikkeet ja imetys, etc. Vastakkainasettelu on puuduttavaa ja hölmöä, kun totuus on kuitenkin se että suurin osa ihmisistä asettuu sinne ääripäiden välimaastoon, eikä kukaan ihminen ole toista parempi, vaan erilainen. Vastakkainasettelu on toki provosoivaa ja sillä saa ehkä huomiota, mutta ei sillä mitään todellista kansan syvien rivien mielipidettä saada kuuluviin, vaan ainoastaan ne omasta asiastaan vauhkoavat ääripäät. Vaatii taitoa kyetä tuomaan oma tietous ja mielipide esiin toisia kunnioittavasti ja ilman vastakkainasettelua, mutta se on ehdottomasti mahdollista.

5. Kyky ymmärtää erilaisuutta

Edellisestä kohdasta päästäänkin sopivalla aasinsillalla mun seuraavaan lempparipiirteeseen. Kyky ymmärtää erilaisuutta on äärimmäisen tärkeä, varsinkin tämän päivän monimuotoisessa yhteiskunnassa. Ei vaan voi ajatella, että se oma tapa elää on ainoa oikea ja muut olisivat jotenkin huonompia. Se että osaa ymmärtää erilaisia elämäntilanteita ja ihmisiä sen oman kuplan ulkopuolella, on tärkeä taito ihan jo keskustelunkin kannalta. Mun mielestä on avartavaa, mielenkiintoista ja mahtavaa jutella ihmisen kanssa, jolla on vaikka täysin erilainen elämäntilanne kuin mulla, tai joka omaa jostain asiasta täysin erilaisen mielipiteen kuin minä. Me edustetaan joidenkin ystävieni kanssa esimerkiksi erilaisia poliittisia suuntauksia, mutta pystytään silti juttelemaan politiikasta ja sitä sivuavista asioista ilman tappelua tai hampaiden kiristelyä.

6. Toisen parhaiden puolien tuominen esiin

Musta on ihan mahtavaa, miten jotkut puhkeavat oikein kukkaan esimerkiksi rakastuessaan juuri siihen oikeaan tyyppiin. Juuri sillä oikealla tyypillä on nimittäin taito tuoda ne toisen parhaat puolet esiin, muistuttaa miksi joku on ihana silloin kun hän ei itse muista, ja kertoa että hienosti menee silloin kun toinen epäröi. Usein ”seura tekee kaltaisekseen”, ja esimerkiksi positiivisuus synnyttää lisää positiivisuutta. Jos hengailee ystävän kanssa jutellen kaksi tuntia unelmien saavuttamisesta, vaikutuksen tehneistä ihmisistä ja asioista joihin voi itse vaikuttaa, on luultavasti paljon paremmalla tuulella, kuin jos käyttäisi kaksi tuntia Tosi tv-julkkisten haukkumiseen.

7. Täysillä heittäytyminen

Joistain ihmisistä vaan näkee heti, että he eivät harrasta mitään itsesensuuria, vaan ovat aidosti joka tilanteessa omia itsejään. Sellaisten ihmisten kanssa on hauskaa, ja uskaltaa itsekin heittäytyä kokeilemaan uusia asioita tai sanomaan jonkun asian ääneen, mitä ei ole ennen uskaltanut. Mä voin suoraan myöntää että joissain tilanteissa mua vaikka jännittää, enkä kehtaa tehdä jotain niin täysillä kuin oikeasti haluaisin, jos olen yksin. Heittäytyvän kaverin kanssa taas saatankin päätyä tekemään juuri niin kuin halusin, ja huomata että ihan turhaan jännitin ja himmailin. Ihan korvaamattoman arvokasta!

8. Hyvä kuuntelutaito

Ihan äärimmäisen tärkeä juttu on taito kuunnella toista. Ja se toimii ihan molemmin päin. Sellaiset tyypit jotka on kiinnostuneita siitä mitä toisella on sanottavaa, ja ehkä vielä kysyvät lisäkysymyksiä, on myös itse mielenkiintoisia. On tärkeää näyttää, että sillä mitä toinen sanoo on merkitystä, ja että kuuntelija oikeasti kuuntelee, eikä vaan vastaile ympäripyöreästi jotain.

!DISCLAIMER! Pakko näin kovilla pakkasilla huomauttaa että nämä kuvat on otettu nollakeleillä yli viikko sitten, kun oltiin autolla käymässä kaverin luona, ettei tarvitse ihmetellä. 

Tässä on vain murto-osa asioista, joita arvostan ja ihailen muissa ihmisissä, mutta nämä mulla tuli ihan ekana itsellä mieleen. Tulipa hyvä mieli kun ajattelin niitä kaikkia ihmisiä, jotka mua inspiroivat kirjoittamaan tämän listauksen. On ihan mieletöntä saada tuntea niin ihania ihmisiä!

Millaisia piirteitä te ihailette muissa ihmisissä? Mitkä piirteet kiinnittävät positiivisen huomion? Ketkä on sellaisia ihmisiä joita te ihailette?


11 Responses to “Asioita, joita ihailen muissa ihmisissä”

 1. Jenni sanoo:

  Hyvin samanlaisia ajatuksia on myös minulla. Työelämässä olen huomannut, että positiivinen ja kannustava ilmapiiri auttaa jaksamaan vaikka itse työ ei olisi niin mukavaa. Esim. hoitotyössä ihailen ihmisiä joista huomaa, että he todella tekevät sydämestään sitä työtä.

 2. Olipa ihana kirjoitus! 🙂 Tästä tuli itsekin jotenkin hyvälle mielelle paristakin syystä. Tunnistin itseni monesta kohtaa :D, mutta nämä olivat sellaisia asioita, joita ihailen myös muissa ihmisissä.

  Nautin olla sellaisten ihmisten seurassa, joista huokuu vaikeuksistakin huolimatta sellainen hyvä ja luotettava fiilis. He luovat ympärilleen tunnetta, että kaikki kyllä järjestyy. He eivät tee itsestään numeroa, mutta silti saavat asioita aikaiseksi.

  Ihailen ihmisiä, jotka saavat hyvän mielen tartutettua muihinkin.

 3. Enni sanoo:

  Ihana hyvänmielen postaus, joka anto myös ajattelemisen aihetta! Oli myös ihana tunnistaa ystäväni ja itseni monesta kohtaa. Kiitos tästä ja koko blogista, tätä tulee kurkittua päivittäin ja kaikki tekstit jaksaa aina kiinnostaa!

  Ps. En oo aiemmin kiinnittäny lukiessa huomiota sun kirjotusvirheisiin, toisin sanoen, en oo niitä sulla erityisemmin huomannut. Nyt kuitenkin takerruin melkein koko ajan pilkkuihin, mietin siis, että onko tää sun oma kirjottama/tarkistama? Ei nipotusmielellä, vaan mielenkiinnosta. Ja niinku sanoin, ei oo aiemmin häirinnu maholliset virheet yhtää, joten jatka vaan samaa rataa!

 4. anna sanoo:

  Arvostan anteeksipyynnön taitoa ja että pyrkii tulemaan sinuiksi myös oman varjominänsä kanssa. Ottaa siis vastuuta muista sekä itsestä. Osaa arvostaa erilaisia ihmisiä, pyrkii näkemään hyvyyttä. On luotettava ja empaattinen.

 5. Jassu sanoo:

  Kiltteys ja toisten huomioiminen. Auttaminen aina hyödyttää itseä koska siitä tulee hyvänolon tunne.

 6. Rosa sanoo:

  Arvostan paljon juuri tuota kuuntelun ja kuulemisen taitoa, joka tuntuu olevan valitettavan hukassa monella nykyään tässä yksilökeskeisessä yhteiskunnassa. Onneksi kuitenkin on ihmisiä jotka osaavat nähdä ja kohdata toiset ihmiset ja kääntää huomion itsen sijaan muihin. 🙂

 7. hertta sanoo:

  Erittäin hyvin taas kirjoitettu, ja voin koko sydämestäni yhtyä kirjoitukseesi! Ihailen niitä, jotka ovat tilanteessa kuin tilanteessa ihan vain omia itsejään, hyvine ja huonoine puolineen, koska niin haluan itsekin olla ja tulla hyväksytyksi juuri sellaisena! Ja tuo kohta 5. Että vaikka toinen ajattelee joistain asioista eri tavalla kuin itse, voi silti olla erittäin läheinen ja hyvä ystävä, hyväksyä ne toisen ajatukset ja näkemykset. Tai jos ei näkemyksiä täysin pysty hyväksyä, niin hyväksyä ainakin se tosiasia, että toinen ajattelee toisin kuin itse, ja arvostaa toista siitä huolimatta. Ja tää on mun mielestä tosi rikasta, avartavaa, opettavaista!
  Mulla on tosi paljon eri-ikäisiä, eri uskonto- ja vähemmistöryhmiin kuuluvia, erilaisissa elämäntilanteissa olevia tuttuja ja ystäviä. Mikäs sen mukavampaa kun olla eri tilanteessa elävien kanssa ja jakaa omia arkisia asioita puolin ja toisin. Voi ymmärtää paremmin sitä toisen erilaista, mutta tavallista elämää, iloineen ja suruineen, ja kykenee asettumaan hetkeksi toisen asemaan.
  Erilaisuus tuo ainakin mun elämään tosi paljon sisältöä ja oon kiitollinen siitä, että mun ympärillä on paljon eri elämäntilanteissa olevia ja eri tavalla ajattelevia ihmisiä!

 8. Minttu MAMI GO GO sanoo:

  Hei tää oli ihana juttu ja ihan samaa mieltä joka kohdasta! <3

 9. Mira sanoo:

  Tosi hyvä juttu, jokaisesta kohdasta olen samaa mieltä ja arvostan itse, mutta erityisesti kohta neljä on sellainen mikä tuntuu nykyään olevan monella hukassa. Kaikki on loppujen lopuksi melko harmaata, asiat ei ole koskaan joko tai, vaan väliin mahtuu kaikenlaista. Kyky asettua toisen tilaan ja kyky ja halu ymmärtää toista on tärkeää. Turha vastakkainasettelu on turhaa, olisi maailmassa, Suomessa, somessa parempi olla ku yritettäis toisia ymmärtää eikä olla napit vastakkain joka asiasta.

 10. Sanna sanoo:

  Sulla tuntuu olevan kerta viikkoon blogiteksti omista asioistas/ajatuksistas. Miksi teet ylivoimaisesti enemmän kaupallisia yhteistöitä? Lukijana todella ärsyttävää kun kaikki yhteistyöt on jotain ylistystä siitä mainostettavasta tuotteesta tai palvelusta ja usein tuntuu väkisin kirjoitetulta.

 11. Tiia sanoo:

  Allekirjoitan täysin joka sanan! Harmi vain että tällaisia ihmisiä tuntuu olevan vaikea löytää. Aitoja, rehellisiä, avoimia ja ystävällisiä, kannustavia jotka eivät tuomitse muita. Ihanaa että olet löytänyt elämääsi tällaisia kultakimpaleita!

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.