Kaikille meille, jotka vaan ajauduimme yrittäjiksi

04.11.2018

Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Finagon kanssa.

Musta tuli yrittäjä vuonna 2016, kun lopetin päivätyöni ja ryhdyin päätoimiseksi vaikuttajaksi. Silloin tätä minun työtä tosin kutsuttiin vain bloggaamiseksi. Nykyisin sen monimuotoisuus tunnustetaan jo laajemmin, ja nimitykseksi on vaihtunut vaikuttaja tai influencer. Mä en koskaan halunnut olla yrittäjä, enkä koskaan kokenut itseäni mitenkään erityisen yrittäjähenkiseksi. Koin palkkatyöläisenä olemisen paljon helpompana, yksinkertaisempana ja kaikin puolin houkuttelevampana vaihtoehtona. Mun ei kuitenkaan ole mahdollista tehdä tätä työtä päätoimisesti muuten kuin yrittäjäpohjalta, ja siksi mä  tähän yrittäjyyteen lähdinkin. Hikikarpalot otsalla ja pää täynnä miljoonia kysymyksiä mä perustin yrityksen ollessani raskaana vuonna 2016.

Kaikkein eniten mua kauhistutti kirjanpito. Niin. Sisällöntuotannon ammattilainen ei automaattisesti ole taloushallinnon ammattilainen. Oikeastaan taloushallinto ei millään tavalla kuulunut mun ydinosaamiseen, ennen kuin sitä yrityksen perustamisen myötä oli pakko alkaa opettelemaan. Ei se kuulu vieläkään mun ydinosaamiseen, enkä ikimaailmassa alkaisi hoitamaan kenenkään toisen kirjanpitoa. Mutta nykyisin selviän näistä omista kirjanpidollisista velvollisuuksistani jo ihan hyvin kirjanpitäjäni, sekä selkeän taloushallinnon ohjelmiston avulla.

Ennen yritystoimintaa en edes osannut kuvitella, mitä kaikkea yrittäjyyteen toimialasta riippumatta kuuluu väkisinkin. Alv-verovelvollisuus, verojen maksaminen ennakkoveroina palkasta pidätettävän prosentin sijaan sekä kirjanpito olivat kaikki ihan uusia juttuja mulle. En mä ollut koskaan elämässäni tehnyt laskua kenellekään, tai maksanut itse eläkevakuutusmaksuja konkreettisesti. Se kaikki joko a) ei ollut ennen kuulunut mulle tai b) oli tehty mun puolesta, ja mulle oli tullut palkansaajana käteen se summa, jonka pystyin kuukaudessa käyttämään.

Yrittäjänä oudointa oli aluksi se, että tilille tuli aina paljon enemmän rahaa, kuin mulle itselleni oikeasti kuului. Onneksi heti alusta lähtien mun kirjanpitäjä opasti mua näissä asioissa, enkä jäänyt ihan tyhjän päälle.  Olen nimittäin kuullut sellaisiakin tarinoita, että on unohtanut ilmoittautua johonkin rekisteriin tai maksaa jotakin maksuja ja sitten onkin yhtäkkiä vaikeuksissa, ja joutuu makselemaan suuria summia kerralla. Kirjanpitäjän pitäminen maksaa mulle kuukausittain rahaa, ja mikäli mun yritystoiminta olisi pienimuotoisempaa kuin nyt, mä varmaankin pärjäisin pelkän taloushallinnon ohjelmiston, kuten Finago Procountorin avulla. Silloin kun ryhdyin yrittäjäksi en ollut edes kuullut mistään taloushallinnon ohjelmistoista, ja alkuun mä teinkin kaiken paljon hankalammin kuin nykyään.

Vaikka mulla on kirjanpitäjä joka huolehtii kokonaisuudesta, mulla on silti jonkin verran itse hoidettavia paperitöitä. Hyvä taloushallinnon ohjelmisto auttaa niissä. Mun täytyy maksella erilaisia veroja ja maksuja joka suuntaan, laskuttaa asiakasyrityksiä, pitää kirjaa mun työhön liittyvistä ostoista sekä toimittaa tiliotteet ja kaikki tositteet kirjanpitäjälleni. Esimerkiksi jos käyn asiakkaan kanssa lounaalla suunnittelemassa tulevaa kampanjaa, voin vähentää lounaani hinnan  alv-osuuden maksamistani arvonlisäveroista, mikäli mulla on tästä asiakastapaamisesta tosite eli kuitti. Aiemmin jouduin säästämään paperisena kaikki kuitit, sekä skannaamaan ne ja lähettämään sitten kirjanpitoon. Procountor  Kuitit -appilla kuitista voi ottaa kuvan heti ostotapahtuman jälkeen, merkitä ylös mistä työasiasta on kyse, ja näin se on tallessa mun omassa kirjanpidossa Procountor ohjelmistossa, valmiina kirjanpitäjälle.

Finago Procountor koostuu pilvipalveluna toimivasta Procountor-ohjelmistosta ja sen mobiiliappeista nimeltä Procountor Mini ja
Procountor Kuitit. Procountorin käytön aloittaminen on helppoa eikä se siis pilvipalveluna vaadi mitään ohjelmistoasennuksia koneelle tai korkeita lisenssi- ja palvelininvestointeja. Yhdellä sopimuksella saa käyttöön kaiken tarvittavan taloushallinnon hoitamiseen eli verkkolaskut, skannauspalvelut, tulostuspalvelut, pankkiyhteydet sekä sähköiset ilmoitukset. Palvelun käytöstä maksetaan kuukausittain toteutuneiden tositemäärien mukaan.

Procountor Mini on Procountorin kevytversio, joka on kehitetty helpottamaan yrittäjän taloudenhallintaa arjessa älypuhelimesta käsin. Procountor Kuitit huolehtii taas kuittien tallentamisesta, organisoinnista ja lähettämisestä, ja mä voin keskittyä olennaiseen, eli asiakastapaamisiin. Molemmat appit ovat tosi käteviä, ja vähentävät kuukausittaisen ”kirjanpitopäivän” töitä minimiin. Procountorin avulla 99% kirjanpidollisista asioista on jo tehty samalla kun tositteita on syntynyt. Kuitin tallentaminen ei vie kuin 30 sekkaa, ja on paljon helpompaa tehdä heti, kuin etsiskellä sitten kirjanpitopäivänä jostain lompakon tai laukun syövereistä. Rehellisyyden nimissä on myönnettävä, että ennen tätä mulla vaan meni monet kuitit hukkaan, enkä sitten voinut tehdä mitään vähennyksiä, koska mulla ei ollut ostoista tositteita. Nykyään kuittien pyörittely on paljon iisimpää.

KILPAILU:

Tilaamalla nyt Procountor -ohjelmiston ilmaiset testitunnukset käyttöösi osallistut Beats Solo3 Bluetooth -kuulokkeiden arvontaan. Testaamiseen ei tarvitse korttitietoja tai mitään muutakaan, vaan testaaminen on oikeasti täysin ilmaista, ja sen aikana pääsee tekemään Procountorilla myyntilaskuja, tallentamaan ostolaskuja, katselemaan raportteja ja paljon muuta. Ilmaiset tunnukset pääset tilaamaan TÄÄLTÄ. Mä olen aika varma, että testijakson jälkeen tuntuu, että et halua enää hoitaa kirjanpitoa ilman Procountoria. Niin mulle ainakin kävi.

Olisi muuten tosi hauskaa kuulla kuinka paljon kanssayrittäjiä teistä seuraajista löytyy, ja minkä alan yrittäjiä olette! Huikkailkaa ihmeessä kommenttiboksiin teidän omia yrityksiänne tai yritäjätarinoitanne (tai kirjanpitokokemuksia) jos haluatte. Olisi tosi hauskaa vaihtaa ajatuksia.


10 Responses to “Kaikille meille, jotka vaan ajauduimme yrittäjiksi”

 1. Nimetön sanoo:

  Kiinnostava postaus itselleni, kun olen ammatiltani kirjanpitäjä. Pisteet siitä, että toimitat kuitit ja aineistot
  kirjanpitäjällesi tunnollisesti! Se on kaikkien osapuolten etu ja niin voidaan varmentua, että taloushallinto hoituu kuten kuuluukin ja ajallaan! 🙂

  Tätä yhtä voisin hieman korjata:
  ”Esimerkiksi jos käyn asiakkaan kanssa lounaalla suunnittelemassa tulevaa kampanjaa, voin vähentää lounaani hinnan maksamistani arvonlisäveroista” – kun sinulla on kuitti, voit vähentää maksamasi lounaan hinnan sisältävän arvonlisävero-osuuden ja se pienentää maksettavan arvonlisäveron määrää. Saatoitkin tarkoittaa juuri tuota, mutta tulkitsin ehkä toisin. 🙂

  Hyvästä kirjanpitäjästä kannattaa kyllä pitää kiinni ja maksaa siitä!

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Totta, siis tarkoitin nimenomaan tuota että lounaan alvin voi vähentää! 😀 Tuli vaan sanavirhe! Mutta joo, olen samaa mieltä, että hyvästä kirjanpitäjästä kannattaa todellakin pitää kiinni 🙂 En selviäisi ilman!

 2. IidaM sanoo:

  Täytyy testailla tuota Kuulostaa vanhanaikaiselta että pitää toimittaa tiliotteet kirjanpitäjälle. Eikö Procountoriin ole mahdollista saada tiliotteet noudettua pankilta sähköisesti ja automaattisesti?

  Joudutko liittämään kuittiappista kuitit itse järjestelmään vai toimitatko appin kautta vain suoraan kirjanpitäjälle vai miten se toimii? Saako kuittiin lisättyä selitteen tai kommenttia sähköisesti?

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Siis nimenomaan Procountor noutaa kaiken pankilta sähköisesti ja automaattisesti, mutta silloin kun ei ollut vielä mitään ohjelmistoa käytössä on kaikki pitänyt toimittaa itse 🙂 Kuittiin saa liitettyä kaiken tarvittavan tiedon sähköisesti, ja ne ovat suoraan kirjanpitäjän nähtävillä, kun kerran ne tallentaa puhelimen appilla suoraan Procountoriin. Eli ihan super yksinkertaista!

 3. Milla sanoo:

  2017 kesällä hain y-tunnuksen OP kevytyrittäjyys kautta.
  He hoitaa ilmaiseksi kirjanpidon. Ite vaan näpyttelen tiedot heille ja laitan kuitit. Myös laskutuksen hoidan sieltä ja siitä menee vaan 5% palvelumaksu. Tosin suosittelukoodilla minä ja rekannu saa 1000€ laskutusedun.

  Mutta itseasiaan olen ehkä seka yrittäjä eli teen monenlaista. Olen mm. Jälleenmyyjänä Cosmopharman tuotteille ja lisää sivutuotteita löytyy täältä https://www.facebook.com/Pehmoinen/

  Cosmo: https://miltsukka.cosmopharmas.com
  Blogi: https://miltsukka.blogspot.com/

  Teen myös affiliate markkinointia
  Haavena ois e-kirjat ja verkkokurssit sekä mahdollisesti työllistää päätoimisesti itsensä mutta tällä hetkellä uskallusta ei vielä ole, pitää ensin nähdä että homma lähtee toimimaan ☺️

  • Hipsu sanoo:

   Tarkoitukseni ei ole loukata, mutta en voi olla huomauttamatta, että mielestäni ei ole kovin huomaavaista linkkien kera mainostaa omaa liiketoimintaansa käyttämällä hyödyksi toisen yrittäjän omalla työllään rakentamaa, paljon kävijöitä omaavaa sivustoa ja sen vilkasta kommenttikenttää. Kyllähän tästä voi lisää klikkejä tulla, mahdollisesti myyntiäkin, mutta ei tämä järin tyylikästä markkinointia ole (olettaen, ettei bloggaaja hyödy hänen kauttaan saamastasi näkyvyydestä ja että linkeistä ei ole sovittu etukäteen). Saatattehan tietysti olla vaikkapa kavereita/tuttavia, jolloin asia varmasti on eri. 🙂

 4. Bambi sanoo:

  Hei kiitos, sun yrittäjyydestä oli kiinnostavaa tietää lisää! Kolahtaa lähelle tuo, miten oot aloittanut pienestä ja oot selvästi onnistunut kasvamaan niin yrityksenä kuin yrittäjänä itse. Sama siintää omissa tavoitteissa, joskin ihan eri alalla. 🙂 Lisäks sulla on ollut ihania asuja viime postauksissa! Mistähän tää tumma asu (sukat erityisesti), ja pari postausta sitten näkyneet nahkalegginsit mahtaa olla?

 5. Lilian sanoo:

  Hei,
  olis kiva kuulla et mitä se yrittäminen ja yrittäjän arki on ihan käytännössä!

  Mulle bloggaajat on bloggaajia ja mä luen heidän aikaansaannoksiaan (blogeja) viihdekäytössä. Mulle tämmösenä rivilukijana oikeestaan ei aukea bloggaajien monimuotoinen työnkuva. Ymmärrän kyllä et neuvotellaan kaupallisia yhteistöitä ja sit testataan kenties tuotteita ja kirjoitetaan siitä juttu. Mut mitä muuta kaikkea se on? 😀

 6. Minttu MAMI GO GO sanoo:

  Tulipa oikeaan aikaan itselleni tämä postaus. Olen tässä useamman vuoden mennyt ”freelancerina” vähän sinisilmeisenä ja myönnettäköön että vähän välinpitämättömänä selvittämään että mitä se oikein tarkoittaa. Minulla ei ole toiminimeä, y-tunnusta tai mitään. Mutta ei myöskään työsuhdetta. Tulikin vähän yllätyksenä eläketurvakeskuksen yhteydenotto ja määräys maksaa YELit viimeiseltä kolmelta vuodelta takautuvasti. Sellainen 15 000e pommi. Nyt löysin juuri mahtavan kirjanpitäjän ja aijon kyllä ottaa homman vähän paremmin haltuun kun palailen äitiyslomalta…

 7. Satero sanoo:

  Kiitos kirjoituksesta Iina!

  Se kuvastaa monen aloittelevan yrittäjän (kuten itseni) tai yrittämisestä haaveilevan pelkoja ja kauhukuvia siitä yrittämisen vaikeimmasta osasta, oman talouden hallinnasta. Onkin hauska paradoksi, että usein yrittäjät ymmärtävät tai haluavat ymmärtää rahaliikennettä, joka suuntautuu kohti yritystä, kuten laskutus asiakkaalta. Asiakkaalle osataan kuvailla hyvin niitä syitä ja perusteita, miksi hänen kannattaa investoida paveluuni tai tuotteeseeni.

  Samalla kuitenkin unohtuu ja pelonsekaisin tuntein painetaan pois mielestä eräs keskeinen asia, nimittäin ne yrityksen omat raha-asiat. Kenelle kuuluu osuus yritykseni tuloista ja miksi. Se voi vaikuttaa usein monimutkaiselta ja vaikeaselkoiselta asiaviidakolta, missä pyörii kuin pesukoneessa outoja sanoja, kuten vuosi-ilmoitus, tulorekisteri, alv-verovelvollisuus ynnä muita sanahirviöitä.

  Blogisi lukeminen innoitti minut kirjoittamaan omia ajatuksiani aiheesta. Tuloksena yllä olevat kirjoitukset sekä alla oleva, ontuva anekdootti.

  Koiraa on sanottu ihmisten parhaaksi ystäväksi. On kuitenkin paljon ihmisiä, jotka pelkäävät koiria yli kaiken. Ne voivat purra, hyppiä päälle, nuolla ja mikä pahinta, haista. Yleensä , tai lähes aina, nämä pelot ovat kuitenkin turhia. Koiria pitää toki osata käsitellä ja siten niistä voi saada itselleen elämään valtavan ilon ja hyödyn lähteen. Myös koirapelkoinen voi saada koirasta itselleen parhaan ystävän.

  Myös yrittäjistä ja yrittäjyydestä puhutaan paljon myönteiseen sävyyn. Yrittäjät työllistävät, ottavat riskejä, tuovat rahaa yhteiskuntaan ja tukevat omalta osaltaan merkittävällä tavalla yhteiskuntaamme. On kuitenkin paljon ihmisiä, jotka pelkäävät yrittämistä yli kaiken. Yrittämisessä voi joutua vaikeuksiin, ylityöllistetyksi, alipalkatuksi tai jopa konkurssiin. Yleensä, tai lähes aina, nämä pelot ovat kuitenkin turhia. Yritystä ja sen raha-asioita pitää toki osata käsitellä. Siten niistä voi saada yritykselle voimavaran ja kilpailuedun. Siksi tämäkin blogi kannattaa lukea tarkkaan ja ottaa neuvosta vaari. Nimittäin hyvästä kirjanpitäjästä yritys voi saada itselleen parhaan ystävän.

  Elä siis anna pelkojen voittaa, vaan luota, että apua on tarjolla, jo tässä blogissa.
  Siispä uskalla ajautua yrittäjäksi..:)

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.