Meidän perheessä sotkun määrä on vakio

07.11.2018

Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Lotus Pehmopaperit kanssa.

Meidän perheessä ainakin yksi asia on varma: sotkua tulee, joka päivä, monta kertaa. Oli se sitten itse maidon kaatamista harjoitteleva 5v, koululainen joka haluaa tehdä koko perheelle aamupalaa, taapero jonka lempipuuhaa on kaataa vesimuki samalla kun sanoo ”oho hups” tai sitten ihan vaan minä, perheen sählä jolla aina kaatuu jotain. Aina joku järjestää jotain pyyhittävää, ja siksi onkin hyvä, että joka huoneessa on nopeasti saatavilla joku väline jolla pyyhkiä sotkut. Vaikka me kaikki sotketaan, osataan myös onneksi siivota jälkemme. Taaperokin sanoo aina, että ”hakee papelii”.

Vaikka sotku joskus ärsyttää (useimmiten naurattaa), musta on silti tosi tärkeää, että jokainen saa olla mukana ja harjoitella toimimaan itse. Eiväthän lapset voi oppia kaatamaan maitoa mukiin tai kokkaamaan, jos eivät saa harjoitella. Ei taaperokaan opi juomaan lasista, jos ei saa harjoitella juomista oikeasta lasista, vaan juo aina nokkamukista. Juominen onnistuukin jo hienosti, mutta tietty välillä täytyy aina kokeilla, että mitä tapahtuu jos vähän kaataa. Jokainen saa olla mukana arjessa omien taitojensa mukaan, ja taidot eivät kartu jos niitä ei saa kartuttaa harjoittelemalla.

Koska sotkua tulee usein, on tärkeää myös kiinnittää huomiota siihen, millä sitä pyyhkii. Kun sotkua miettii ympäristönäkökulmasta on hyvä, että sitä siivoaa biohajoavalla materiaalilla. Meillä ei siivota esimerkiksi mikrokuituliinalla jota voi kyllä käyttää ja pestä pesukoneessa uudelleen ja uudelleen, mutta josta irtoaa pestessä mikromuoveja (ja niitä pyyhittyjä pölyhiukkasia ja muita, jotka myös siirtyvät pesun mukana) vesistöihin.  Me käytetään arjen pikkusotkuissa Lotuksen Quick & Chic- paperipyyhkeitä.

Lotus Quick & Chic -paperipyyhkeissä on uusi pakkaus, joka suojaa lialta, vedeltä ja kosteudelta, sekä pitää pakkauksen ryhdikkään siistinä viimeiseen arkkiin asti. Meillä on näitä paketteja keittiössä, olkkarissa ja autossa, ja kaikki ovat kovassa käytössä. Lasten on helppo ottaa itsekin paperia, ja sen saa otettua yhdellä kädellä, mikä on mulle kätevää kun sylissä on usein taapero samalla kun pyyhin sotkua. Me käytetään siivouksessa aina myös ekologisia myrkyttömiä puhdistusaineita, jotka eivät kuormita ympäristöä. Paperipyyhkeellä ja ekologisella puhdistussuihkeella saa sotkut kuin sotkut helposti pois, ja lapset voivat itsekin putsata sotkunsa turvallisesti.

Mulle on tärkeää, että lapset saavat olla mukana ja tehdään perheenä yhdessä kaikkea. Lapset rakastavat osallistua ruuanlaittoon, pöydän pyyhkimiseen ja kattamiseen tai askarteluun, ja saavat olla mukana omien taitojensa mukaan. Aina löytyy jokaiselle joku pieni homma jota voi tehdä ja jossa voi auttaa.

Jätteen vähentäminen on hieno päämäärä näinä aikoina, kun pieniä arkisia valintoja on tärkeää punnita. Esimerkiksi Lotuksen uusi Smart -WC paperi on mun mielestä todella fiksu keksintö. Uuden innovaation ansiosta Smart -rullan jokainen arkki on käyttökelpoinen, eikä paperirullaan jää lainkaan hävitettävää hylsyä. Lapsia naurattaa aina kun paperi loppuu, eikä siitä jää ollenkaan pahvirullaa.

Smart wc-paperin rullat ovat myös tuplapaksuja, eli yhdessä rullassa on kahden normirullan verran paperia. Tämä pidentää yhden rullan kestoa, ja samalla myös yhden standardikokoisen wc-paperipaketin kestoa. Samalla jätteen määrä vähenee yhteensä 12 pahvihylsyn ja yhden muovisen paketin verran per Lotus Smart-paketti. Kun miettii paljonko wc-paperia kuluu vaikka vuoden aikana meidän viisihenkisessä perheessä, on jätteen väheneminen todella merkittävää jo pelkästään vaihtamalla Smart- wc-paperiin.

Kun nyt miettii, niin on tosi hassua, että kaikissa vessapapereissa on se pahvinen hylsy! Siis varmasti on vaatinut paljon tuotekehitystä päästä siitä eroon, mutta nyt kun tällainen vaihtoehto löytyy, olisi tosi outoa ostaa taas puolet ohuempia rullia, joissa ne pahvihylsyt vielä on.

Viimeksi kun mä kirjoitin meidän perheen paperin käytöstä, joku kommentoi että ”sä se sitten postaat mistä vaan, vaikka paskapaperista”, ja mä mietin, että totta hemmetissä postaan juuri siitä. Se on yksi arjen eniten käytettyjä juttuja ihan meillä jokaisella, ja jos  voin vaikuttaa siitä postaamalla ihmisten arkiseen kulutusvalintaan positiivisesti, niin todellakin sen teen. Se tuskin tulee kenellekään yllätyksenä, että me influenceritkin käydään vessassa, ja pyyhitään pyllyt käydessämme, tai ainakin minä pyyhin. Se varmaan olisi yllättävämpää, jos kertoisin, että en käytä wc-paperia ollenkaan.

Eli jotta kenellekään ei jää epäselväksi, me olemme ihmisiä, ihmiset käyvät vessassa ja ainakin toivottavasti käyttävät wc-paperia. Mulle ei ole koskaan ollut mikään ongelma puhua asioista niiden oikeilla nimillä, eikä ole nytkään.

Otatteko te lapsia mukaan arjen sotkuisempiin puuhiin, kuten ruuanlaittoon? Minkä ikäisestä olette antaneet harjoitella itse esim. maidon kaatamista mukiin, tai pöydän kattamista?


29 Responses to “Meidän perheessä sotkun määrä on vakio”

 1. Saana sanoo:

  Paperin ymmärrän ehkä autossa mutta en kotona. Ota ihmeessä pestävä pöytäpyyhe käyttöön ja lopeta turhan paperijätteen tuottaminen. Ehkä siellä wc:ssä edelleen se paperinparas

 2. Milla sanoo:

  Onhan niitä rullia jotka voi heittää pyttyyn kun on käytetty paperit ja se sulaa tai jotain sinne kun vetää pöntön.
  En muista minkä merkkistä paperia se nyt oli mut kuitenkin :D
  Meillä on aina melkein vaan jotain edullista paperia prismasta, samapa tuo millä pyyhkii.
  Kunhan se on paperia.
  Mun lapsuudessa muistan kun isäni oli niin pihi että se pyyhki sanomalehdellä :D
  Me muut onneksi käytettiin ihan wc-paperia :)

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Nekin on Lotuksen! :) Mut just luin Lotuksen omaa vertailua, niin nää Smart-rullat kestää paljon pidempään ja tulee vähemmän jätettä.

   Huh, mieluummin kyl paperia kun sanomalehteä :D

 3. E sanoo:

  Moikka! Ekologistahan noiden käyttö ei ole mitenkään päin, vaan oikeasti ihan täysiä turhakkeita. Turhaa roskaa, oli se sitten miten biohajoavaa tahansa. Hyvä, että olit huomionut myös noiden mikrokuituliinojen haitat, mutta näiden lisäksi löytyy useita muitakin vaihtoehtoja. Esimerkiksi bamburätit, itse neulotut rätit, vanhoista vaatteista/tekstiileistä tehdyt rätit jne. Niiin paljon pestäviä ja uudelleen käytettäviä rättejä, ilman sitä mikromuovia :)

  Iloitset hylsyttömistä wc-paperirullista, mutta sitten kuitenkin käytätte tällaisia kertakäyttöisiä turhuuspapereita pikkutahrojen pyyhkimiseen. Se on hieman ristiriitaista. Ymmärrän, että haluat ajatella ekologisesti ja ajatteletkin! :) Mutta silti särähti tämä postaus korviin (silmiin), koska eihän noiden käytöstä saa mitenkään päin ekotekoa vaikka kuinka pyörittelisi. Miljoona kertaa ekologisempaa on olla käyttämättä noita!

  Ymmärrän, että kaikessa ei pysty/tarvitse ajatella aina niin ekologisesti. En minäkään todellakaan ole täydellinen! Mutta kaikkea oikeasti tarvitse perustella ekologiselta kannalta :) Tietysti saatte käyttää noita, mutta en ehkä ekologiseksi vaihtoehdoksi kuitenkaan huutelisi.

  (Eikä todellakaan ollut tarkoitus olla inhottava eikä ilkeä, yritin vaan herättää keskustelua/ajatuksia! :)

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Me käytetään kyllä isommassa siivouksessa aina juuri biohajoavia sieniliinoja tai kangasrättejä, mutta ei me kyllä pärjättäisi ilman talouspaperia? Meillä talouspaperi, jollaiseksi nämä Quick & Chic-pyyhkeetkin luokittelen, on kovassa käytössä ja ihan joka päivä. Meille nämä ei ole kertakäyttöisiä turhuuspapereita, vaan talouspaperia siinä missä muutkin, helpompikäyttöistä vaan koska saa yhdellä kädellä otettua. Näitä papereita en käytä mihinkään viikkosiivoukseen, vaan ”arjen pikkusotkuissa” kuten postauksessa kirjoitinkin. Enkä mielestäni kutsunut näitä ekologiseksi vaihtoehdoksi, vaan pohdin siitä näkökulmasta, että on hyvä, että nämä ovat biohajoavia, jos niitä tulee paljon käytettyä. Monethan siivoavat arjen pikkusotkut esim. baby wipeseilla (niin mekin ennen), jotka eivät edes ole biohajoavia. :) En kokenut kommenttiasi inhottavaksi tai ilkeäksi, mutta haluan vaan tuoda esiin sen, että monelle mun kohderyhmässä tämä on oikeasti parempi ja jopa ekologisempi vaihtoehto siivoukseen kuin tällä hetkellä käytössä olevat välineet, ja tarpeellinen tuote, vaikka sieltä omasta ekologisesta näkökulmasta tämä voi tuntua turhakkeelta. :) Sellaisia ajatuksia täältä!

 4. Annika sanoo:

  Jos ympäristöasiat kiinnostavat (niin kuim kaikkia pitäisi kiinnostaa) kaikkein paras vaihtoehto ei ollenkaan ole smart vessapaperi. Paperi on uusiosellua, eli jokainen paperinpala on tehty uudesta puusta ja luonnonvaroja on tuhlattu varta vasten vessapaperia varten. Smart on myös valkaistua paperia, joten myös turhia kemikaaleja on käytetty. Ympäristöä ajatellen kaikkein paras vaihtoehto olisi ostaa 100% kierrätysmateriaalista valmistettua, suomalaista, valkaisematonta vessapaperia. Tällaista on esimerkiksi serlan keltainen paperi. Keltainen väri kuitenkin kammoksuttaa monia, joten mainitsen myös lotuksen luonnonystävän vessapaperin, joka on siis kierrätysmateriaalista valmistettua, mutta valkaistua paperia. Ihan hyvä vaihtoehto siis sekin. Itseäni mietityttää nykyään se, että miksei kaikkea vessapaperia automaattisesti valmisteta kierrätysmateriaalista. Ja vielä tuohon käsipaperiin: samaa uusiosellua luultavasti sekin. ? Bamburätin olen itse havainnut kaikkein parhaaksi vaihtoehdoksi. Sen voi pestä tai keittää ja se kestää vuosia. Se vasta ekologinen onkin.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Tosi hyvä kysymys, että miksi kaikkea vessapaperia ei valmisteta kierrätysmateriaalista. Olispa mahtavaa jos näin olisi! :)

   • Ela sanoo:

    Nuo valkaisemattomst paperit eli harmaat ja keltaiset tukkivat viemäreitä. Googlaamalla löytyy aiheesta enemmän tietoa, en nyt kännykällä saa liitettyä tähän. Mutta itse yhden ison vesivahingon kokeneena teen tässä asiassa sen valinnan että käytän valkaistua paperia, vaikka valkaisemattomat olisivat ekologisempia.

    Flush and go hylsyjä taas ei saa laittaa pönttöön, vaikka valmistaja niin suosittaakin. Siitäkin googlaamalla enemmän infoa.

 5. laulau sanoo:

  Nuo hylsyttömät wc-paperit on tosi hyvä keksintö!

  Kritisoin kuitenkin kertakäyttöisten papereiden käyttämistä siivoukseen. Mikromuovittomia vaihtoehtoja on vaikka millä mitalla ja ne ovat varmasti juuri siitä ympäristönäkökulmasta 100 kertaa parempia vaihtoehtoja kuin paperi (kertakäyttöinen ja muovipakkauksessa!) siivouskäytössä. Ette kai käsipyyhkeen sijastakaan kotona kuivaa käsiä paperiin?

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Mun mielestä ”arjen pikkusotkujen pyyhkiminen” on vähän eri, kuin ”siivous”. Ja tuossa puhuin nimenomaan arjen pikkusotkuista. Niitä meillä pyyhitään talouspaperilla. Mä keksin myös monta huonompaa vaihtoehtoa pikkusotkujen pyyhkimiseen, kuin biohajoava paperi (kuten esim. baby wipesit jotka ovat ennen olleet meilläkin käytössä, ja ovat käytössä todella monissa lapsiperheissä kätevyytensä vuoksi). Siivouksessa meillä on käytössä biohajoavat sieniliinat ja kangaspyyhkeet, ja kädetkin kuivataan ihan pyyhkeellä :).

   • laulau sanoo:

    Kiitos vastauksestasi!

    Jos paperia ”pikkusotkujen” siivoamiseen välttämättä tarvitaan, niin kyllä säästöpakkauksissa saatavat talouspaperit ovat sitten ekologisempi vaihtoehto. :) Yhdessä rullassa on about 50 arkkia, jotka voi vaikka pienempiä lapsia varten saksia kahteen tai neljään osaan valmiiksi johonkin kippoon.

 6. Essi sanoo:

  Kirjoitit ettei teillä käytetä lainkaan mikrokuituliinoja. Millaisia tuotteita ja välineitä käytätte esim. lattian pesussa?

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Mä en itse pese lattioita, vaan ne pesee meillä siivooja 4 vkon välein, joten tätä pitää kysäistä häneltä! :) Mutta muuten meillä käytössä kangasrätit ja biohajoavat sieniliinat, sekä Methodin puhdistussuihkeet.

 7. Pesu on paras sanoo:

  Moikka, täytyy tulla ottamaan kantaa tuohon, että kaikki toivottavasti käyttävät vessapaperia. Itse en nimittäin käytä.

  Ollaan miehen kanssa reissattu paljon Thaimaan köyhemmillä alueilla ja siellä ei ole vessapaperista tietoakaan, se on siis vain rikkaiden hommaa. Siellä pyllyt pestään vedellä.

  Itse siis nykyään hoidan homman bideellä. Joskus satunnaisesti kotona sekä muualla ollessani käytän paperia, mutta yleensä käytän bideetä. Itselläni on vessassa oma pyyhe, johon kyivaan alapääni. Toki vaihdan tätä pyyhettä usein ja otan sen aina varmuuden vuoksi pois jos tulee vieraita.

  Jotenkin on fressimpi olokin ja kyllähän nyt kädetkin pestään, jos niihin tulee kakkaa, eikä vain paperilla pyyhitä.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Kiitos mielenkiintoisesta näkökulmasta ja hyvästä huomiosta! Tämä on ihan totta, täältä etuoikeutetuista länsimaista on helppo huudella, että kaikki toivottavasti käyttävät vessapaperia. Se oli ajattelematonta, koska olet aivan oikeassa, ei tosiaankaan kaikilla ole siihen mahdollisuutta. Pitäisi aina varoa tuollaisia ”kaikki” -ilmaisuja ja yleistämistä, koska ikinä missään asiassa ei voi yleistää.

 8. Nimetön sanoo:

  Miten saatte tuon smart-rullan toimimaan?
  Meillä ei pyöri telineessä, kun ei ole sitä hylsyä, jonka ympärillä pyörisi. Todella raivostuttava , perhe kielsi hankkimasta enää.

  Lapsuudessani siivouksessa käytettiin rättejä, jotka oli leikattu käytöstä poistuneista puuvillavaatteista (esim. t-paidoista). Mahtaako näitä käyttää enää kukaan? Ehkä autotallissa, mutta entäs kotona? Nämä ne vasta ekologisia olisivat…

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Meillä kyllä pyörii telineessä :D Voisko telineen paksuus vaikuttaa? Meillä on sellainen aika ohut se, mihin se rulla tulee. :D Ja kyllä varmasti monetkin käyttää tuollaisia rättejä, munkin äiti aina leikkasi vanhat pyyhkeet pesuräteiksi.

 9. Aiti sanoo:

  Kyllä mikrokuituliinat on kätevämpiä kuin papereihin pyyhkiminen! Ja ekologisesti parempi.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Kätevämpiä voivat olla, mutta ekologisempia eivät minun mielestäni mikromuovien vuoksi. Niiden mukana vesistöihin huuhtoutuu mikromuovia sekä itse materiaalista, että sitten kaikista sotkuista joita niillä pyyhitään.

 10. Taija sanoo:

  Mitä mieltä olet kestotalouspaperista? Meillä ajoittain käytössä vanhoista harvoista leikattuja paloja.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Mä käytän kyllä siivouksessa kestovaihtoehtoja, mutta arjen pikkusotkuissa koen talouspaperin kätevämpänä kuin kestovaihtoehdot! :) Mutta jokainen tyylillään!

 11. Saila sanoo:

  Olet ketärtonut arvistavasi ekologisia arvoja. Käytät ja mainostat turhaketta ja nyt ei kys siitä wc paperista. Miksi?

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Monet käyttävät talouspaperia, ja monet käyttävät myös esim. baby wipeseja, jotka eivät edes ole biohajoavia. Täytyy aina miettiä mihin vertaa. Jos vertaa vaikka omaan ekologiseen elämäntapaansa, jossa kaikki on esim. kestoa ja ekologista, niin toki talouspaperi on turhake. Jos taas vertaa toiseen ääripäähän, jossa sotkut pyyhitään biohajoamattomalla kertakäyttöpyyhkeellä, talouspaperi on ekologista. Mun kohderyhmään kuuluu ihan kaikenlaisia ihmisiä, ei vain minua huomattavasti ekologisempia, eikä vain kertakäyttöisiä vaihtoehtoja suosivia. Mä käytän ja mainostan sellaisia tuotteita, jotka koen hyväksi itse, ja joista koen, että voisi olla apua muille. :)

 12. Ee sanoo:

  Mun kommentti ei vissiin ookkaa lähteny kun laitoin sillon heti tän tultua, eli minulta sellanen kätevä vinkki kun meillä kaatuu maidot tms. Niin otan kaapista vanhan pyyhkeen, joka ei enää meillä kelpaa muuhun käyttöön ja heitän sen lätäkön päälle, imee super hyvin ja ei mene paperia siihen arkkitolkulla, suosittelen:) sitten huuhdon ja kuivatan ja pesen sitten muun pyykin seassa sen takasin odottamaan sotkuja ja näitä vanhoja pyyhkeitä meiltä löytyy useita! Meillä myös bambusta virkatut tiskirätit käytössä arjen pikku sotkuihin ja on muuten hullun hyviä, tahrat lähtee ja senkun koneeseen vaan kun on tarpeeksi käytetty ja on taas raikas ja puhdas, eikä ala haista kovin nopeasti käytössä eli menee pitkäänkin sama. Täällä onkin moni jo kommentoinut egolokisuutta, avoimin mielin vain kokeilemaan jos löytyy vielä parempia vaihtoehtoja, ihan kaikki me, minä olen valmis muuttamaan kantaani ja tapojani tämän asian kanssa kun sain noin hyviä vinkkejä täältä ja tää on kyllä sellainen helppo tapa vaikuttaa koska kellekään yksilölle ei varmaan oo merkityksellistä millä nämä sotkut siistii mutta jos luonnolle on :) nuo alapään peseminen, keltainen vessapaperi, loisto pointteja, se kun olis vielä hylsytön niin avot, aletaan kaikki ostaa sitä niin eiköhän ala muutkin valmistaa kohta samanlaista ;D

 13. Ee sanoo:

  Ja vielä pakko sanoa, itse ostan välillä normi talouspaperia ja huomaan, että heti kun se on vierellä se rulla, niin tulee sitä aina käytettyä kaikkeen, mutta sitten kun sitä ei ole, niin ei se elämä siihen ole kaatunut ja aina on sotkut saanut jollain muulla pois, ehkä se on vaan niin kätevää juurikin, mutta ei kuitenkaan välttämätön asia meillä :)

 14. Linda sanoo:

  Otampa nyt kantaa vessapepri hylsyyn.
  Meillä käytetään serlan keltasta, jossa pahvi hylsy. Meillä pahvi hylsyt laitetaan pahvinkeräykseen.
  Hajoavat hylsyt on valetta. Hylsy kyllä hajoaa, mutta jää pitkistoihin, eikä liiku samalla tavalla veren mukana kuin vessapaperi. Loplulta tukkii putket.
  Kukin käyttäköön mitä haluaa, aina joku pahastuu. Tehkäämme kaikki niin, mikä itestä tuntuu oikealta.:)

 15. Ida sanoo:

  Todella kurjaa että esität asian niin, että kertakäyttöinen olisi millään tapaa parempi vaihtoehto mitä kestävä. Jos oikeasti mietit sitä mikromuovin määrää mitä mikrokuituliinoista irtoaa pesuveteen varmaan tiedostat sen että ne valmistetaan samoista aineista mitä tekniset vaatteet. Te varmaan käytätte myös niitä? Mietipä kuinkanpaljon suuremmat sun juoksuhoudut on mitä tiskirätti.
  En tykkää sanasta tekopyhä mutta sellainen mulla tuli tästä postaukseta ihan ekana mieleen. 😭

  Ps. Clas Ohlsonkin myy bambusta valmistettuja tiskirättejä, trust me, se on parempi mitä kertispaperi jota varten kaadetaan puita. Puiden myötä eläinten koteja.

  Kaikkea hyvää, tykkään susta silti vaikkakin tää postaus oli mun mielestä ihan kauheeta kuraa.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.