Otto jää keväällä opintovapaalle

22.11.2018

Helmikuussa meidän arki muuttuu jälleen, sillä Otto aloittaa opintovapaan. Ja me ei enää maltettaisi odottaa sitä! Siitä tulee niin ihanaa, kun saadaan olla joka päivä yhdessä. Tämä syksy on ollut todella intensiivinen meidän kahden kokopäivätyön, yhden koulun ja yhden kotihoidossa vielä olevan taaperon kanssa, mutta sumplimalla ollaan selvitty hyvin. Vielä on pari intensiivistä kuukautta jäljellä, ja keväällä helpottaa oikein kunnolla.

Alunperihän me oltiin sillä ajatuksella, kun Otto aloitti monimuoto-opiskelut ammattikorkeassa tänä syksynä päivätyön ohella, että katsotaan miten tämä syksy menee, ja miten me jaksetaan. Toistaiseksi ollaan jaksettu hyvin ja molemmat olemme saaneet hoidettua kaiken mitä pitää. Mutta koska vaihtoehtona on myös, että Otto heittäytyy täysillä opintoihin ja suorittaa ne tiiviimmässä tahdissa, hän päätti itse, että haluaa jäädä opintovapaalle. Samalla meidän arjesta tulee rennompaa, ja se ei haittaa ollenkaan.

Hänellä on mennyt koulussa todella hyvin, ja ala on sellainen, joka häntä on aina kiinnostanut. Musta on ollut ihan mieletöntä seurata Oton opintoja, koska hänestä huokuu kilometrin päähän se, miten innoissaan hän on kaikesta, ja miten kotoisa olo hänellä on juuri noiden opintojen parissa. Olen ihan älyttömän ylpeä Otosta.

Muutama viikko sen jälkeen kun Otto jää opintovapaalle, taapero aloittaa osa-aikaisesti päivähoidossa. Näin me saadaan arkeen paljon enemmän perheaikaa ja paljon vähemmän sumplimista. Taapero aloittaa päivähoidon kolme päivää viikossa, jolloin mulle jää kolme kokonaista työpäivää viikkoon ja Otolle kolme kokonaista päivää opintoihin. Ja loput tunnit saa helposti sumplittua pariin iltaan tai yhteen päivään viikonloppuna, siinä missä tähän asti ollaan kumpikin tehty töitä ja/tai opiskeltu lähes joka ilta ja/tai yö ja viikonlopun molempina päivinä vuorotellen Oton päivätyön lisäksi. Monimuoto-opiskelu on luonteeltaan samanlaista kuin mun työtkin, eli helposti itse aikataulutettavissa.

Otto on näillä näkymin opintovapaalla ainakin 1,5 vuotta, joten meillä on edessä aika ihanat yhteiset ajat. Mä nautin tälläkin hetkellä kaikkein eniten Oton etäpäivistä ja siitä, että saadaan olla yhdessä, vaikka Otto tekeekin töitä. Nautin myös ihan hurjasti Oton puolen vuoden vanhempainvapaasta, jolloin myös saatiin olla yhdessä, vaikka mä teinkin töitä. Nyt edessä on jopa 1,5 vuotta yhteisiä työpäiviä, yhteisiä lounaita, ehkä yhteisiä aamulenkkejä ja arjen askareiden hoitamista yhdessä. Voidaan viedä ja hakea lapsia yhdessä, hoitaa kaikki arjen velvollisuudet yhdessä ja höpötellä yhdessä siinä työnteon ja Oton opiskelun lomassa. Ja lisäksi meillä on pienempien kanssa vielä yhteisiä extra-vapaapäiviäkin, eikä heillä edelleenkään tule olemaan pitkiä hoitopäiviä, kuten ei tähänkään asti ole ollut. Koululainenkin voi halutessaan tulla koulusta kotiin suoraan, eikä mennä iltapäiväkerhoon. Tosin hän itse yleensä haluaa aina mennä sinne.

Opintovapaan voi toki keskeyttää, jos tilanne muuttuukin suuntaan tai toiseen ja Otto haluaakin vaikka palata töihin. Eihän sitä ikinä tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan, ja on hyvä pitää kaikki ovet avoinna. Mutta jos kaikki menee kuten on suunniteltu, niin meillä on edessä yhteiset ihanat 1,5 vuotta. Vapautta ja yhteistä aikaa. Vähemmän aikatauluja, enemmän yhdessäoloa.

Mä ymmärrän hyvin, että kaikille ei sovi sellainen, että tehdään puolison kanssa kaikki yhdessä ja työskennelläänkin kotoa käsin yhdessä, mutta meille se sopii. Jotkut tarvitsevat omaa aikaa enemmän ja toiset vähemmän, ja sehän on jokaisen parin oma asia. Me ollaan juuri niitä ihmisiä, jotka haluavat katsella toistensa naamoja vaikka 24/7 kyllästymättä. Vaikka ollaan yhdessä paljon, osataan myös antaa toisillemme omaa tilaa. Me osataan olla ”yhdessä yksin” eli keskittyä rauhassa kummatkin omiin juttuihimme, silti siitä nauttien, että välillä voi heittää toiselle tyhmää läppää tai käydä halaamassa. Ja kummatkin kaikkein mieluiten halutaan työskennellä yhdessä.

Tuleva vuosi on ajatuksena jo niin ihana, että se melkein pelottaa. Voiko niin ihanaa ollakaan? Mutta uskon että voi olla. Aiotaan ottaa ilo irti jokaisesta päivästä ja nauttia täysillä. Tämä on vähän niinkuin Oton vanhempainvapaa 2.0, mutta nyt yhteisen perheajan lisäksi molemmat saavat kaivattua rauhallista työaikaa arkipäiviin ja niihin päivän valoisiin tunteihin iltojen ja öiden sijaan. Ja iltaisin ei tarvitse enää vuorotella, että kumpi touhuaa lasten kanssa ja kumpi tekee töitä, kun se riittää, että tekee hommia hoitopäivinä ja lasten nukkumaanmenon jälkeen. Siitä tulee mahtavaa.

Odotan innolla sitä, että pystyn toivottavasti viemään blogiani ja kaikkia muitakin kanaviani eteenpäin entisestään, kun aikaa on enemmän. Mulla on niin paljon haaveita ja suunnitelmia, jotka ovat vain odottaneet sitä oikeaa hetkeä. Ehkä ensi keväänä on se oikea hetki? Se kuulostaa hyvältä.

Ihanaa iltaa kaikille<3


18 Responses to “Otto jää keväällä opintovapaalle”

 1. Jenppu sanoo:

  Moikka! Ootteko varmistaneet siis oton työnantajalta, että opintovapaan voi keskeyttää? Se ei nimittäin ole automaatio :( Näin oman työnantajani kohdalla (kyseessä iso firma). Ihanaa joka tapauksessa, että saatte yhteistä aikaa, se on parasta! :)

 2. emzi sanoo:

  Ai että teillä on ihania hetkiä tiedossa :D

 3. Elisabeth sanoo:

  Onnea, kuulostaa kyllä hienolta! Itsekin rupean opiskelemaan ensi viikolla, mutta osana työtäni (oppisopimus, 1pv/kk). Mielestäni aina kannattaa opiskella lisää, vaikka jo maisteri olenkin.
  Saanko kysyä miten raha-asiat hoituvat? Se on nimittäin se, joka estää monia täyspäiväisestä opiskelusta kun on tehnyt kokopäivätöitä.
  Vaihtoehtoiset työmuodot ovat kyllä hurjan kiinnostavia, siitä olisi kiinnostavaa lukra blogissasi enemmän. Mielestäni pimeään aikaan vuodesta päivärytmi ja varsinkin työrytmi pitäisi olla eri kuin kesäaikaan.

  xxx
  E
  http://www.elisabethrundlof.com

  • Annika sanoo:

   Mä en oo ihan satavarma tästä, kun itse oon ihan perus opintotuella + töitä tekemällä ulkomailla elävä opiskelija, mutta muistaakseni on olemassa aikuiskoulutusraha jonka voi saada kun on riittävästi kertyneitä työvuosia ja joka pohjautuu palkkaan 🤔 todellakin voi omat tiedot olla tän suhteen hukassa, mutta näin muistelisin!

 4. anna sanoo:

  Upea juttu! Nauttikaahan ja täytyy sanoa, että kuulostaa tosi hyvältä.

 5. Anna sanoo:

  Kuulostaa mielettömän upealta hommalta! Ihana juttu! Varmasti mukava juttu koko perheelle :)

 6. Sara sanoo:

  Voi ihanalta kuulostaa😊
  Mä rakastan oman aviomiehen kanssa kaikesta yhdessä tekemisestä ihan ne arjen hommat ku saa yhdessä tehdä(ja välillä opettaa joitain askareita)
  😍

 7. neito sanoo:

  Jos työkokemusta on kertynyt riittävästi, muistaakseni kahdeksan vuotta, niin on oikeutettu aikuiskoulutustukeen, joka ansiosidonnaista ja tuota tukea on käytettävissä jotain 10-15 kuukautta.

 8. Äiti sanoo:

  Kuulostaa uskomattoman hienolle.
  Kuulostaa myös uskomattoman laiskalle sun miehesi kun pitää jo opintovapaata vaikka vasta aloitti! :D

  • Tilda sanoo:

   Mitä ihmettä :D Oletkohan ymmärtänyt jotain väärin. Hän pitää siis opintovapaata töistä, jotta voi keskittyä täysillä opiskeluun. Minusta tosi hienoa että uskaltaa seurata unelmiaan ja opiskella, ja jos opintovapaan mahdollisuus kerta on niin totta ihmeessä se kannattaa hyödyntää!

  • oval sanoo:

   Siis, luitko koko tekstiä? Eihän Otto pidä vapaata juuri aloittamistaan opinnoista, vaan töistä, jotta saisi keskityttyä opintoihin. Ei minusta laiskaa ollenkaan, jos tavoitteena on saada opinnot suoritettua huolella ja uskon, että ihan reippaassa aikataulussa.

  • Essi sanoo:

   Eihän siinä nyt mitään laiskaa ole, että keskeyttää työt opiskeluiden takia? :D

 9. Ee sanoo:

  Opintovapaa on siis vapaata töistä, että voi opiskella kunnolla, eiks niin?

 10. Essi sanoo:

  Miten laiskalle? Jos haluaa opiskella päätoimisesti, niin onko se laiskaa? 🤔 Tarkoitus on varmaan suorittaa opintoja sitä tahtia kun päätoimisesti on mahdollista… minun mieheni suoritti opinnot yli vuoden etuajassa koska keskittyi pääasiassa opiskeluun monimuotokoulutuksessa (sitten työt ja lapsenhoito). Itse kirin puolivuotta päivätoteutuksessa, silloin pääpaino meni tasan opiskelu ja pieni lapsi ja sitten työt.

  Olisihan Otto voinut ottaa loparit ja opiskella jos haluaisi, mutta nyt on mahdollisuus käyttää opintovapaa…

  En nyt halua aloittaa mitään sanasotaa, en vain ymmärrä eikä varmaan Iinakaan.

 11. Alina sanoo:

  Ööh? Ymmärsitköhän Äiti opintovapaan eri tavalla vai meinaatko ettei työ + opiskelu + perhe-elämä ole tarpeeksi työllistävää? :D itse en laiskaksi sanoisi, mutta maailmaan mahtuukin monta taplaajaa :)

 12. J sanoo:

  Kommentti nimimerkiltä ”äiti” ei taida tietää mitä opintovapaa tarkoittaa :D

 13. A sanoo:

  Kuulostaa ihanalta :) osaatte ottaa kyllä elämästä kaiken irti!

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.