5 Faktaa minusta

20.03.2019

Instagramissa ja blogeissa on viime aikoina kiertänyt 5 faktaa haaste ja päätin tarttua aiheeseen itsekin. En ole tehnyt itse nyt pariin vuoteen faktapostausta, Otto sen sijaan jakoi musta faktoja myös viime vuoden helmikuussa. Mun mielestä näitä faktapostauksia on ihan super hauskaa tehdä ja ennen kaikkea lukea jälkeenpäin. Olen lukenut pari kertaa mun vanhat faktapostaukset, ja monet faktoista on muuttuneet vuosien saatossa aivan toisinpäin. En esimerkiksi enää kärsi emetofobiasta ainakaan pahasti, enkä nykyään enää kerää kuitteja lompakkoon kuten ennen. Nykyisin mulla on korttikotelo ja kuitit heitän suoraan roskikseen (paitsi ne mitä tarvitsen työn puolesta). Mutta outoahan se olisi, jos ihminen ei muuttuisi ollenkaan missään asiassa kahdeksan vuoden aikana.

1. Herään nykyään aina itse ennen herätyskelloa n. klo 7 aamulla.

Joka aamu, oli arki tai viikonloppu, menin sitten nukkumaan kymmeneltä illalla tai yhdeltä yöllä. Heräsin seitsemältä meidän yön yli -hotellitreffeillä, herään seitsemältä joka maanantai ja herään seitsemältä silloinkin kun on mun vuoro ”nukkua aamulla pitkään”. Joskus jos on ollut tosi huono yö, esim. lapset kipeänä ja on ollut muutama herätys, saatan pyytää, että saisin nukkua pitkään. Silloinkin on todella arpapeliä, että nukahdanko vai enkö ja saatan yrittää nukkua puolikin tuntia, eikä uni vaan tule. Sitten nousen ylös, ja ärsyttää, että ollaan sitten molemmat aikuiset väsyneitä. En siis enää torkuta joka aamu 15 minuuttia, niin kuin tein vielä vuonna 2015. Nykyään mulla on varmuuden vuoksi herätyskello 7.30 soimassa ja joka aamu herään ennen sitä.

2. Pelkäsin lapsena hämähäkkejä ja mulla on kerran murtunut jalka hämähäkin takia

Me oltiin äidin ja ystäväperheen kanssa mökillä, ja mökin yläkerrassa mun kaveri huomasi, että mun niskassa on hämähäkki. Lähdin juoksemaan portaita täysillä alas ja kiljuin, kun halusin, että äiti ottaa hämähäkin pois. Putosin kuuden portaan ja niiden edessä olleen portin yli lattialle, mutta nousin ylös ja jatkoin vaan juoksemista äidin luo, että äiti ottaisi sen hämähäkin pois. Hämähäkkiä ei enää löytynyt, mutta äidin luo päästyäni huomasin, että se jalka, jolla olin vielä hetki sitten juossut, olikin ihan hirveän kipeä. En muista olinko silloin 8- vai 9-vuotias, mutta jotain sellaista kuitenkin. Lääkärissä sitten selvisi, että mulla oli tosiaankin murtunut jalka, en vaan heti tajunnut sitä kipua kun mua edelleen ahdisti se hämähäkki niin paljon. Enää mä en pelkää hämähäkkejä, vaikka vähän ällöjä ne kyllä on.

3. En käytä enää ollenkaan hajustettua kosmetiikkaa.

Viimeisen puolen vuoden aikana olen luopunut kaikista muista tuoksullisista kosmetiikkatuotteista, paitsi yhdestä käsisaippuasta, jossa on tosi mieto tuoksu. Tämä muutos on ollut mulle tosi iso, enkä tehnyt sitä omasta halustani vaan pakon edessä. Samalla olen kuitenkin huomannut vain positiivisia muutoksia omassa ihossani ja hiuksissani. Mun oma tukka on tällä hetkellä pidempi ja tuuheampi kuin viiteen vuoteen ja iho voi todella hyvin. Vaikka mulla on ikävä monia vanhoja tuoksullisia suosikkituotteita, olen löytänyt paljon myös uusia kivoja tuotteita ilman tuoksua. Toki kaipaan silti niitä suosikkeja, joitain on tosi vaikea korvata.

En usko, että esim. hiusten tuuheus ja pituus johtuu tuoksun puutteesta, vaan siitä, että olen siirtynyt pelkästään kosteuttaviin ja mahd. yksinkertaisiin tuotteisiin rakennepaikkaavien tuoksullisten tuotteiden sijaan. Rakennepaikkaavat tuotteet ei kertakaikkiaan sovi mun ohuelle suomalaistukalle, vaan ne jättävät hiuksen pinnan liian auki, ja siksi tukka katkeilee pahasti.

4. En juo kahvia klo 16.00 jälkeen

Mulla on ollut tämä ”sääntö” teinistä asti. Jos juon kahvia neljän jälkeen iltapäivällä, en saa unta, vaikka menisin tosi myöhään nukkumaan. Uskon, että unettomuus on täysin psykosomaattista, eikä sillä oikeasti ole mitään väliä unen kannalta, jos juon kahvia vaikka vielä klo 17. Mutta joka tapauksessa, aina kun joustan tästä omasta ikivanhasta tavastani, mä kärsin seuraavana yönä unen saamisen vaikeudesta. Siksi siis kieltäydyn kohteliaasti kahvista, jos kello näyttää 16.00 tai enemmän.

5. Otan blogiin suuren osan kuvista itse.

Esimerkiksi tämän postauksen kuvat olen ottanut itse, vaikka itse niissä esiinnynkin. Se onnistuu siten, että asetan kameran jalustalle ja liitän mun kameran wi-fillä mun puhelimessa olevaan sovellukseen, jolloin voin käyttää puhelinta kaukolaukaisimena. Näen puhelimen näytöltä saman, mitä kameran näytöllä näkyy. Multa on joskus kysyttykin, että kuka ottaa esim. koko meidän perheen tai mun ja Oton yhteiskuvat. Se olen lähes aina minä, ellei toisin mainita. Otto ottaa mun asukuvat, mutta mä laitan aina kaikki asetukset valmiiksi ja neuvon Oton asettumaan niihin kohtiin seisomaan, mistä haluan, että hän ottaa kuvan. Otto kuvaa myös paljon arkikuvia kotona ja jos ollaan yhdessä liikkeellä jossain ilman jalustaa, hän yleensä ottaa ne kuvat missä mäkin olen mukana. Tämä toimii mulle itselleni parhaiten ja helpoiten.

Sellaisia faktoja tällä kertaa. Tuon kahvinjuonnin aikataulun en kyllä usko muuttuvan ikinä, kun jostain 15-vuotiaasta asti on tällä menty. Mutta ei sitä tietty ikinä tiedä, mitä elämä tuo tullessaan. Löytyykö teiltä samoja juttuja? Jakakaa tekin joku hauska fakta itsestänne, jos haluatte! Niitä olisi tosi hauskaa lukea! 


21 Responses to “5 Faktaa minusta”

 1. Avatar Lena sanoo:

  Minä en juo kahvia enää klo 18 jälkeen, mutta täytyy ehkä itsekin aikaistaa tätä rajaa. Jostain toisesta blogista taisin saada tiedon, että kofeiinin puoliintumisaika olisi 6h (tämä tietysti yksilöllistä), joten ei ihme jos yöunet kärsii!

  • Iina Hyttinen Iina Hyttinen sanoo:

   Eli se ei olekaan psykosomaattista? :D Onpa hyvä tietää! Pysyn siis jatkossakin tässä säännössäni :D

 2. Nää on kivoja lukea :) Miulla on ihme kahvin kanssa silleen, että voin juoda vaikka ilta seiskalta ja ei vaikuta unen saantiin :D.

  Instagramissa tein tämän 5 faktaa niin, että mies kertoi faktat ja oli mm. Kova ääni. Vaikka on pieni niin löytyy isostakin väkijoukosta kun hölöttää itsekseen :D

  • Iina Hyttinen Iina Hyttinen sanoo:

   Sä oot onnekas, oispa mullakin noin kahvin kanssa! :D Hahah ihana toi kova ääni, en kestä! Se on hyvä, että löytyy isostakin väkijoukosta :D!

 3. Avatar Nina sanoo:

  Hei!
  Olisi kiinnostava kuulla mitä merkkejä käytät kosmetiikassa, kun kaikki on hajusteetonta 😊
  Voisitko ehkä tehdä aiheesta postauksen?

 4. Avatar Iina sanoo:

  Mä kanssa valvon jos juon kahvia myöhään, mut meillä se sääntö on yleensä et ”ei kahvia Iinalle enää viiden jälkeen”. Mä uskon, että se ihan oikeasti fyysesti vaikuttaa (samoin ku telkan katsominen ja kännykän räplääminen illalla vaikuttaa unen laatuun), koska nukahtamisessa kestää pidempään. Oon tosin aina ollu huono nukkumaan mut useimmiten tää nukahtamisen hankalauus korostuu, joa juon illemmalla kahvia :D

 5. Avatar Elisa sanoo:

  Mulla on kans toi kahvinjuonti, mut kellonaikana vaan klo 17. Viikonloppuisin ja lomilla kyllä joustan siitä. Mutta muuten arkisin ei ikinä kahvia kello viiden jälkeen. Ja aamuisinkin on aina juotava ensin kuppi kahvia ihan rauhassa ja sitten vasta se aamupala. Ja toinen kuppi kahvia🙈😅

 6. Avatar Elisabeth sanoo:

  Ihania faktoja ja kuvia! Mikä sovellus sinulla on puhelimessa?

  xxx
  E
  elisabethrundlof.com

 7. Mä jäin tässä vaan miettimään, että mihin sä heität sun puhelimen kuvien oton ajaksi, onko se sulla tossa selän takana piilossa? :D Mä en harmi kyllä koskaan saanut tuota etälaukaisinta mun puhelimen ja kameran kanssa toimimaan, nyyh!

 8. Avatar Leena sanoo:

  Mitä shampoota ja hoitoainetta käytät? :)

 9. Avatar R sanoo:

  Miten pääsit emetofobiasta eroon? Siedätyitkö vaan oksentamalla ja sairaita lapsia hoitamalla?

 10. Avatar Jasmiina Hoo sanoo:

  Mulla on sama homma kahvin kanssa! Noin viideltä voin juoda enää vaan puolikkaan kupin :D

 11. Avatar Petra sanoo:

  Hei olis kiva kuulla lisää näistä hajusteettomista tuotteista mitä käytät, etenkin hiuksiin!! Nää fakta postaukset on kyllä aina mielenkiintosia ha samalla selvis mua pitkään vaivannut mysteeri eli kuka ottaa sun kuvat 😁

 12. Avatar Jeninaa sanoo:

  Mistä tuo ihana toppi on? Olet tosi kaunis!:)

 13. Avatar Elina sanoo:

  Olipa kiva postaus! Voin niin samastua tuohon hämähäkkipelkoon, vaikka minullakin se on mennyt jo ohitse iän myötä. Ötököiden lisäksi pelkäsin joskus todella paljon kohti lentäviä lintuja. Yhtenä kesänä joku pikkulintu eksyi meille sisälle, ja jouduin taistelemaan sen äitini kanssa lakanaa apuna käyttäen ulos talosta. Syke oli varmaan kaksisataa kun lintu lensi yhtäkkiä kohti minua ja ulko-ovea vapauteen.

  PS. Noi sun farkut sopii sulle tosi hyvin! Mistä ne on? :)

 14. Avatar Suvi sanoo:

  Hei, jos haluaa kahvihetken illemmallakin, niin kannattaa kokeilla kofeiinitonta kahvia! Ei siis pikakahvia, vaan ihan normi suodatinkahvia. Se maistuu ainakin mun (ja kaikkien jotka on halunnut maistaa) mielestä ihan yhtä hyvältä kuin ”normaali” kahvikin. :) Itsekään en siis iltaisin yleensä kahvia juo, mutta joskus vieraiden kanssa haluaisi ottaa kupillisen, joten oon ostanut niitä hetkiä varten kofeiinittoman. :)

 15. Avatar Nimetön sanoo:

  Mulle ei myöskään tuu mitään kahvista :D juon sitä lähinnä, koska se on hyvää (vain tietyt), en siksi että piristyn. Kerran join kahvia 21.30 aikaan ns iltajuomaksi ja hyvin nukutti siitä tunnin päästä, kun oli aika käydä nukkumaan :)

  En keksi itsestäni oikeen mitään faktaa nyt tähän hätään, mutta olen suht perfektionisti ja väritarkka :D

 16. Avatar alma sanoo:

  Käytätkö hajusteettomia tuotteita myös siivoamiseen? Oisko hyviä vinkkejä hajusteettomista mutta tehokkaista puhdistusaineista?

 17. Avatar Saga sanoo:

  Mitä sovellusta siis käytät puhelimessa kun otat itsestäsi kuvia?

 18. Avatar Siiri sanoo:

  Ite en kans juo kahvia arkena 14 jälkeen. Mites kun sanoit että sinulle tulee assistentti mutta et oo puhunu hänestä mitään niin onks hän siis edelleen töissä?

Kommentoi