Mitä kotitöitä voi antaa lapsille tehtäväksi

22.08.2019

Mua ehkä vähän nolottaa myöntää, mutta olen vasta viime aikoina ihan toden teolla havahtunut siihen, että meidän lapsetkin voisivat tehdä kotona jotain. Siis joo, esimerkiksi oman huoneen viikkosiivous on kyllä ollut heidän hommansa pitkään. He myös vievät aina  omat astiat ruuan jälkeen koneeseen ja omat likaiset vaatteet pyykkiin. He keräävät omat sotkut olohuoneesta tai askartelujutut ruokapöydältä. Lapset kattavat yleensä pöydän ja osallistuvat tosi mielellään leivontaan tai ruuanlaittoon. Satunnaisesti olen pyytänyt joskus viemään roskia tai puhtaita pyykkejä kaappiin. Meillä ei kuitenkaan ole ollut sellaista rutiinia tähän hommaan, eli ei ole mitään sellaista, että esim. hommat x ja y pitäisi tehdä joka viikko.

Jotenkin ei vaan olla ajateltu sitä, että hitsi, kyllä nyt 6- ja melkein 8-vuotiaat voisivat aivan hyvin jo vaikka kerran viikossa tyhjentää tiskikoneen ja viedä roskat, kumpainenkin. Ollaan vaan kiltisti Oton kanssa aina jaettu kaikki kotityöt toisillemme ja tehty niitä, eikä edes ajateltu sitä mahdollisuutta, että hei, lapsetkin osaisi tän jo tosi hyvin. Yleensä jos lapset ovat auttaneet vaikka tiskikoneen tyhjennyksessä, niin kyseessä on ollut taapero. Hänelle se on ollut hauskaa leikkiä, eikä lopputuloksen nopeudella tai siisteydellä ole ollut niin suurta merkitystä. Mutta meidän isommat ihan oikeasti selviytyvät jo aivan hyvin monestakin kotityöstä, ja meidän kannattaisi varmaan muodostaa tähän jotain rutiineja.

Lapset ovat itse asiassa jopa itse pyytäneet, että tehtäisiin heille oma kotityölista. Se varmasti tuntuu ajatuksena hauskalta, katsotaan sitten miten on käytännön laita. Kirjoiteltiin tänään yhdessä ylös lasten kanssa sellaisia kotitöitä, joita he osaavat tehdä ja tehtiin niistä lista. Aloitetaan pienistä jutuista. Keskusteltiin myös siitä, mikä motivoi lapsia tekemään kotitöitä sisäsyntyisesti? Heiltä tuli hyviä ajatuksia, mm:

Lapset voivat:

Tyhjentää tiskikoneen, viedä roskat/lehdet/kartongit, viedä puhtaat pyykit kaappiin, etsiä puhtaille sukille parit ja laittaa ne yhteen, pyyhkiä pöydän, siivota oman huoneen, kerätä likapyykit ja viedä koriin.

Mikä motivoi tekemään kotitöitä (lasten suusta): 

– koska sitten näyttää hienolta täällä kotona

– että äiti ja isi tulee iloiseksi

– sitten oppii tekemään niitä ja kun muuttaa joskus isona omaan kotiin niin sit osaa

– kun tyhjentää tiskikoneen nii sit on astioita mitä voi käyttää

Mä en halua lapsille mitään palkkiosysteemiä kotitöistä, vaan haluan, että he haluavat itse tehdä kotitöitä niiden tekemisen vuoksi, eikä esim. rahan tai karkin vuoksi. Kukaan ei maksa palkkaa kotitöistä meille aikuisillekaan, joten en koe tarvetta maksaa niistä lapsille. En myöskään ainakaan vielä halua velvoittaa heitä tekemään asioita x viikkorahan eteen, koska meillä ei oikeastaan ole vielä mitään viikkorahasysteemiä käytössä.

Ollaan pari kertaa kokeiltu, mutta ongelmaksi on muodostunut se, että meillä kukaan ei muista ylläpitää viikkorahasysteemiä. Ekana perjantaina muistetaan antaa kolikot ja lapset ovat niistä innoissaan, mutta sitten ne unohtuvat lompakkoihin ja seuraavana perjantaina kukaan ei muista, että oli joku viikkorahasysteemi edes olemassa. Jossain vaiheessa varmasti otetaan viikkorahakäytäntö meillekin. Ehkä sitten, kun lapset ovat tarpeeksi isoja huolehtimaan omista visa electroneista. Tällä hetkellä rahan puolesta se riittää, että me huolehditaan kaikesta ja ostetaan viikonloppukarkit. Ja tietysti myös säästetään lasten tileille ja siirretään rahaa heidän omille arvo-osuustileille, joilta sijoitetaan kuukausittain rahastoihin kasvamaan korkoa.

Mä en halua vaatia lapsilta liikaa liian pienenä, tai pakottaa tekemään kotitöitä väsyneenä tai silloin, kun heillä on muutenkin vaikka pitkä koulupäivä ja harrastus siihen perään. Se on meidän vanhempien homma tehdä ne ärsyttävät kotityöt silloinkin kun ei ole optimaalisin hetki. Mutta haluaisin, että he oppivat säännöllisyyttä ja rutiinia, pitämään kiinni sovituista kotitöistä. Haluaisin, että he oppivat ottamaan vastuuta pikkuhiljaa ja huomaisivat, että tiskikoneen tyhjennys on ihan pikkuhomma ja kun sen saa tehtyä, niin tulee hyvä fiilis. Luulen, että jos aloitetaan siitä, että kummallakin on kerran viikossa tiskikoneen tyhjennysvuoro ja kerran viikossa roskienvientivuoro (oman huoneen siivouksen ja edellämainittujen jo aiemmin käytössä olleiden juttujen lisäksi) niin päästään oikein hyvään alkuun.

Tänään isommat tyhjensivät tiskikoneen yhdessä ja huomasivat, miten nopeasti se kävi kahdestaan. Ehkä tämä voi olla myös sellainen yhteinen kiva juttu, että he tekevät yhteistyötä näissä jutuissa ja auttavat toinen toistaan. Tärkeää on myös se, että me vanhemmat ollaan näytetty mallia ja he tietävät hyvin, minne mikäkin astia kuuluu ja missä meidän roskikset sijaitsevat ja mihin astiaan mitkäkin roskat laitetaan. Eihän voi osata tehdä kotitöitä, jos ei saa koskaan olla ensin mukana opettelemassa. Mä kehuin vuolaasti tiskikoneen tyhjennyksen jälkeen ja molemmat vaikuttivat tyytyväisiltä.

Ja kun me ollaan nyt 8,5 vuotta tehty kahdestaan kotitöitä, niin on aika kivaa saada jo kahteen tiskikoneen tyhjennykseen ja kahteen roskien vientiin jeesiä, osataan todellakin arvostaa sitä.

Minkä ikäisenä teillä lapset ovat alkaneet tekemään säännöllisesti kotitöitä? Mitä kotitöitä teidän mielestä 6-8-vuotiaat voivat tehdä ja kuinka usein? Millä te motivoitte lapset kotitöiden pariin?


16 Responses to “Mitä kotitöitä voi antaa lapsille tehtäväksi”

 1. LindaWa sanoo:

  Hyvä aihe!
  Oon itse kasvanut lapsesta siihen, että kotitöitä saa lapsetkin tehdä kykyjensä ja ikänsä mukaisesti, mitä olen näin aikuisena arvostanut: on tottunut että hommia on ja ne vain tehdään. Olin ajatellut, että mun lapset sitten opetan samaan. No, meidän bonusperheessä esiteinit vänkää vastaan pienimmästäkin avunpyynnöstä ja monesti kyllä en jaksa skabailla vaan teen mieluummin itse, ja esimerkiksi pyykkien viikkailuhan on melkein kuin oma hengähdyshetki jos kuuntelee podcastia tai äänikirjaa. Omat pienet on kaksi ja neljä, ja tuntuu helpommalta ottaa heitä mukaan kotihommiin. On kiva, että kasvavat siihen että yhdessä tehdään. Ajattelen, et on hyvä että hommaan kasvaa sisälle pienestä asti, hyvältä siis kuulostaa teidän mietteet kotitöistä. Olisko pyykkipuolella jotain missä lspset vois auttaa?

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Kiitos paljon <3 Ja tosi hyviä ajatuksia sulla! Ja siis samaistun, pyykkien viikkailu menee ihan omasta rentoutumishetkestä kun samalla tekee jotain mieluisaa 😀 Oon samaa mieltä, että on hyvä että siihen kasvaa pienestä asti. Meillä lapset just parittaa sukkia ja vie puhtaita pyykkejä kaappiin/likaisia pyykkikoriin. 🙂 Ihanaa viikonloppua sinne!

 2. Tanja sanoo:

  Meillä lapset on 8, 10, 13 ja 15 ja ne on saaneet tehdä aina. Esikoinen oli alle 2v kun alkoi tyhjentää ruokailuvälineet ja pyykkikoneesta puhtaat pyykit.
  Samassa iässä myös iltarutiineihin kuului lelujen kerääminen. Nuorimmilla samaa tahtia.

  Eskarilaisella on sitten ollut roskien vientiä, eteisen järjestelyä, pölyjen pyyhkimistä, imurointia, pyykkien viikaamista jne.

  10v. Voi tehdä lämpimät voileivät iltapalaksi ja keittää kaakaon tai paistaa munakasta koulun jälkeen.
  13v vie mattoja ulos, huoltaa omat pyykit, vaihtaa omat lakanat.
  15v valmistaa 1-2krt viikossa ruuan, leipoo, moppaa, pesee kylppärin. Ja toki kaikkea mitä nuoremmatkin 😊

  Yhdessä kun tehdään niin ei kellään oo liikaa. Koulut, 3-vuorotyö, harrastukset jne vie aina oman aikansa.

  Meillä on kk-raha eikä sitä voi unohtaa… 8v kysyy muutaman päivän päästä rahaa saatuaan ”millon on tilipäivä?” 🤣 sitten alkaa luetella ”nyt on 16 yötä tilipäivään” jne. Ostaa aina jotain pientä ja osan säästää. 10v säästää aina jotain isompaa varten.
  Teinit tuhlaa ja säästää sopivasti.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Kiitos paljon kun jaoit teidän kokemuksia ja tosi kiva oli lukea just, että mitä vielä vähän meidän lapsia isommat tekevät kotona. Pidetään siis nämä mielessä kun muksut kasvaa! 🙂 Ja just näin, että yhdessä kun tehdään niin ei kasaudu kenenkään kontolle liikaa hommaa. Kuulostaa siltä, että teillä lapset on hyvin perillä talousasioista, sehän on vain hyvä ;D! Ihanaa viikonloppua! <3

 3. Nimetön sanoo:

  Puhut usein ”isommista” lapsista ja niputat heidät samaan vs. kuopus, mutta parempi olisi ajatella heitä yksilöinä. Ei käy järkeen, että yhtäkkiä kahdella eri-ikäisellä onkin sama vastuu. Mielummin niin, että vanhimmalla lapsella on hitusen enemmän vastuuta verrattuna seuraavaan, vaikka ikäeroa ei paljoa olisikaan. Vuosikin on iso ero lastesi ikäisillä.
  Puhut usein miten pidätte heitä yksilöinä, mutta tälläisissä tilanteissa ja näkemyksissä on vielä kehitettävää.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Puhun lapsista yhdessä blogissa, koska en halua korostaa täällä heitä yksilöinä silloin, kun on mahdollista nimenomaan puhua nipussa. Sitten taas kotona meillä nimenomaan otetaan huomioon lapset yksilöinä, kuten olen kertonutkin. Tämä puhetapa heistä kaikista yhdessä tai isommista yhdessä liittyy ainoastaan siihen, että en halua yksilöidä kaikkea heistä kertomaani juuri tiettyyn lapseen. Jotkut asiat toki, mutta en sellaisia, mitä ei ole pakko.

 4. Terhi sanoo:

  Heippa,
  Meillä pojat 7 ja 9 -vuotiaat tyhjentävät tiskikoneen, ”pelastavat” pyykit narulta, ripustavat kuivumaan, ruokkivat puput joita 3 kappaletta. Vievät roskat, auttavat siivouksessa ja ”vahtivat” 1,5 vuotiasta pikkusiskoa. Sitten on myös jotain pikkuhommia, joista tiedän heidän selviytyvän.
  Näitä hommia he tekevät silloin tällöin tai jotain näistä joka päivä. Riippuu päivästä tai tilanteesta.
  Mutinoita ei ole ja yleensä jos pyydän tekemään kaksi hommaa, he keskenään sopivat miten tekevät tai miten työt jaetaan.
  Mitään palkkaa eivät saa. Eivätkä kyllä ole pyytäneetkään.

  Meillä on myös 5 vuotias ja hän osallistuu lähinnä apulaisena, jos ja kun haluaa jotain tehdä.

  Pojat ovat näitä töitä tehdessään tajunneet sen, että äiti ja isä ”joutuvat” tekemään näitä joka päivä. Ei sitä ehkä niin tajua, kun sitä ei itse joudu tekemään 🙂

  Se on ihan oikein, että lapset, iät huomioiden, osallistuvat kodin askareisiin ja aivan totta on se, että eivät vanhemmatkaan siitä palkkaa saa, joten miksi lasten pitäisi!

  Iloa kotitöihin 🙂

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Moikka, oikein hyviä ajatuksia ja kivasti toimii teillä kotityöt! Kuulostaa hyvältä. Ja mä olen samaa mieltä sun kanssa. Ihanaa viikonloppua sinne ja kiitos paljon kun kommentoit <3

 5. ida ihana sanoo:

  Kiva ja tärkeä postaus!:) Olen huomannut, että lapset osallistuvat kotitöihin ja auttavat usein mielellään. Päiväkodissa pöytien pyyhkiminen on tärkeä tehtävä ja tiskaaminen lempileikki.
  Myös kasvatuksellisesti on tärkeää, että lapset oppivat, iän ja valmiudet tietysti huomioiden, ottamaan vastuuta itsestään ja ympäristöstään. Usein myös siivoustottumukset opitaan jo aika nuorena.
  Kaikille meille on tärkeää tuntea olevansa hyödyksi ja lapsille lisäksi se että ”me perheenä” tehdään yhdessä. Silloin ei välttämättä jokapäiväiseen arkeen yhteistä ohjelmaa edes tarvitse keksiä iltasatujen ja leikkien lisäksi 🙂
  Mukavaa viikonloppua teille ja kiitos, kun nostat perhearkeen ja kasvatukseen liittyviä tärkeitä asioita esille blogissasi!<3
  Ida Kotona kaupungissa -blogista

  Ps. Kuuntelin teidän tokan podcastin, ja vakavastakin aiheesta huolimatta nauroin vedet silmissä -olette te vaan niin Mahtavia!:)

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Voi kiitos ihana Ida <3 Tosi hyviä huomioita ja ajatuksia sinulla ja olen ehdottomasti samaa mieltä. Sellainen yhdessä arjen askareiden tekeminen riittää hyvin, varsinkin hektisinä arkipäivinä, perheen yhteiseksi tekemiseksi munkin mielestä. Kiitos kun kommentoit aina kivasti ja ihanaa viikonloppua sinne myös <3 Ja ihan mahtavaa, että podi sai sinut nauramaan! Toivottavasti näin myös jatkossa, me halutaan piristää ihmisten päivää (tai yötä, ihan milloin kuunteleekaan) 😀 <3

 6. Nimetön sanoo:

  Meän lapset vihas imurointia! Ei ne oo vieläkään maailman siisteimpiä…

 7. Nimetön sanoo:

  Hyviä ajatuksia sinulla!

  Itse ajattelen niin, että kotityöt kuuluvat perheen arkeen. Kaikki tekevät, eikä niistä makseta eikä niitä lasketa.

 8. Milla sanoo:

  Meillä lapset ei oikeastaan tee mitään kotitöitä. Siis murrosikäinen ei tykkää mistään kotihommasta 😀 en kyllä itsekkään tykänny teininä tehdä mitään oikeastaan. Asuin omassa huoneessa silloin kaaoksessa, eikä äitini koskaan oikeastaan puuttunu asiaan.
  Kesällä kun lomailtiin niin annoin kotitöitä lapsille, esim tiskikoneen tyhjennys, oman huoneen siivous ja roskien vienti. Ja saattoi saada palkkion sitten, jonkun pienen rahasumman.
  Minulla on ollut vähän se että kun on oma järjestys kaikessa kotona, mun neuroosi vähän on se, niin kun toinen tekee eri tavalla niin meen korjaamaan asian ja sitten ne kotihommat lapsilta on vähän jäännyt taka-alalle. Kaikessa melkein se oma järjestys, astia kaapissa pitää olla kaikki tietyssä järjestyksessä, pyykkien laitto tiettyyn järjestykseen.
  Tiedän että päästän liian helpolla mutta tykkään omasta järjestyksestä niin siksi meillä minä teen kaikki hommat yleensä. Mies osallistuu kyllä siivoukseen, ruuan laittoon yms.
  Mutta muut työt teen itse 😀
  Kaupassa käyn yksin koska mies menee kaupan väärinpäin miten olen itse tottunut menemään niin siksi yksin. Ja saatetaan kinastella esim tarvitaanko tota yms niin helpommin sekin reissu hoituu yksin 😀
  Nyt kuulostan ihan pöhköltä/ tyrannilta varmaan mutta näin meillä on menty kohta jo viisitoista vuotta ja kukaan ei ole vielä valittanut 😀

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.